PROGRAM

MERA PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE GRADA BEOGRADA ZA 2012. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 22/2012)

 

I UVOD

Programom mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike Beograda za 2012. godinu (u daljem tekstu: Program za 2012. godinu), utvrđuje se planirani raspored sredstava, kao i vrste i oblici podsticaja, tj. mere i aktivnosti koje će preduzeti grad Beograd u cilju razvoja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, promocije poljoprivrednih proizvoda, na teritoriji grada Beograda.

Program za 2012. godinu predstavlja nastavak započetih aktivnosti na planu razvoja poljoprivrede na teritoriji grada Beograda u 2008, 2009. i 2010. godini, kao i mera koje su utvrđene Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike grada Beograda za 2011. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 14/11).

Programom za 2012. godinu se za svaku vrstu i oblik podsticaja utvrđuje cilj, namena i visina podsticajnih sredstava, korisnici, uslovi, potrebna dokumentacija, način i postupak ostvarivanja prava na dodelu podsticajnih sredstava i obaveze korisnika podsticajnih sredstava.

II PLANIRANI RASPORED SREDSTAVA I KORIŠĆENJE SREDSTAVA

Sredstva za realizaciju Programa za 2012. godinu obezbeđena su Odlukom o budžetu grada Beograda za 2012. godinu, razdeo 10 - Sekretarijat za privredu, funkcija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi i poslovi po pitanju rada, ekonomska klasifikacija 481 - Dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 750.000,00 dinara, gde je određeno da će se sredstva u okviru ove aproprijacije koristiti za sufinansiranje izložbi iz oblasti poljoprivrede, ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 97.316.500,00 dinara, a sva ova sredstva su prihodi iz budžeta (01). Raspodela budžetskih sredstava vrši se u skladu sa Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za privredu za 2012. godinu.

Program za 2012. godinu sprovodi Sekretarijat za privredu Gradske uprave grada Beograda. Podsticajna sredstva utvrđena Programom za 2012. godinu se dodeljuju kao bespovratna, a odobravaju se poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim i pravnim licima upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koja se koriste u skladu sa namenom za koju su dodeljena.

III VRSTE I OBLICI PODSTICAJA

Programom za 2012. godinu su utvrđene dve vrste podsticaja i to: neposredni (u obliku premija) i strukturni podsticaji (u obliku mera ruralnog razvoja i mera institucionalne podrške).

Vrste i oblici podsticaja, kao i planirani iznosi podsticajnih sredstava prikazani su u sledećoj tabeli:

Red.
Br.

Vrste i oblici podsticaja

Planirani iznos

1.

Neposredni - Premije za mleko

26.000.000,00

2.

Neposredni - Premije za prvotelke

26.000.000,00

3.

Strukturni - Mera ruralnog razvoja
Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva

20.000.000,00

 

Strukturni - Mera ruralnog razvoja
Podsticajna sredstva u oblasti stočarstva

17.541.607,50

4.

Strukturni - Mera institucionalne podrške
Podsticajna sredstva za sufinansiranje reprezentativnih izložbi iz oblasti poljoprivrede na teritoriji grada Beograda

750.000,00

5.

Prenete - Neizmirene obaveze iz 2011. godine
Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva "Zeleni prsten"

7.774.892,50

Ukupno

98.066.500,00

 

1. PREMIJE ZA MLEKO

Cilj

Mleko i proizvodi od mleka imaju veliku hranljivu vrednost i predstavljaju nezamenljivu hranu za čoveka. Grad Beograd već duži niz godina obezbeđuje sredstva za isplatu premije za mleko, kao podsticaj u cilju povećanja proizvodnje i stvaranja stabilnih uslova za snabdevanje grada Beograda mlekom.

Namena i obim

Visina premije za mleko za 2012. godinu određuje se u iznosu koji će svojim rešenjem utvrditi gradonačelnik grada Beograda

Korisnici

Fizička lica - nosioci poljoprivrednog gazdinstva

Uslovi

Korisnik premije ostvaruje pravo na premiju ako:
- podnese zahtev preko pravnih lica i preduzetnika (mlekare), koja se bave preradom mleka i koja imaju sedište na teritoriji grada Beograda;
- ima prebivalište na teritoriji grada Beograda;
- je upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava;
- je predao najmanje 1.000 litara mleka po kvartalu.

Potrebna dokumentacija

Uz zahtev za ostvarivanje prava na premiju podnosi se:
- potvrda/e o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava;
- spisak korisnika premije po otkupnim mestima koji su predali mleko za kvartal za koji se zahtev podnosi (spisak sadrži sledeće podatke: ime i prezime, matični broj, otkupno mesto, broj muznih krava, procenat mlečne masti, količina isporučenog mleka);
- zapisnik veterinarskog inspektora, odnosno poljoprivrednog inspektora o količini i kvalitetu isporučenog mleka;
- obračun premije za mleko za kvartal za koji se zahtev podnosi.

Postupak

Zahtev za ostvarivanje prava na premiju za mleko za 2012. godinu podnosi se Sekretarijatu za privredu kvartalno i to:
- za prvi kvartal (1. januar - 31. mart 2012) - od 1. aprila do 20. aprila 2012. godine;
- za drugi kvartal (1. april - 30. jun 2012) - od 1. jula do 20. jula 2012. godine;
- za treći kvartal (1. jul - 30. septembar 2012) - od 1. oktobra do 20. oktobra 2012. godine;
- za četvrti kvartal (1. oktobar - 31. decembar 2012) - od 1. januara do 20. januara 2013. godine.
Isplata premije vršiće se redosledu podnetih zahteva za isplatu premije, a do utroška sredstava.
Nakon prijema i obrade zahteva, utvrđivanja ispunjenosti uslova za isplatu i potpunosti dokumentacije, sekretar Sekretarijata za privredu donosi rešenje o isplati sredstava za premije.

Obaveze podnosioca zahteva

Pravna lica i preduzetnici, preko kojih fizička lica - nosioci poljoprivrednog gazdinstva podnose zahtev za isplatu premije, dužni su da:
- isplate sredstava korisnicima premije na namenski račun u roku od sedam dana od dana uplate sredstava od grada Beograda,
- prilikom podnošenja zahteva, Sekretarijatu za privredu, dostave dokaz o uplati sredstava korisnicima premije na namenski račun za prethodni kvartal. Ukoliko se za naredni kvartal ne podnosi zahtev, dokaz o uplati sredstava korisnicima premije, dostavlja se Sekretarijatu za privredu u roku od 10 dana od uplate sredstava pravnim licima i preduzetnicima od strane grada Beograda.

 

2. PREMIJE ZA PRVOTELKE

Cilj

Unapređenje stočarske (govedarske) proizvodnje i genetskog potencijala u govedarstvu, podsticanjem proizvodnje kvalitetnog priplodnog podmlatka stvaraju se uslovi za povećanje obima i kvaliteta proizvodnje mleka i mesa, a smanjuje se negativni trend opadanja broja goveda.

Namena i obim

Visinu premije za nabavku i odgoj prvotelki u 2012. godini po grlu (komadu kvalitetne krave prvotelke) utvrdiće svojim rešenjem gradonačelnik grada Beograda, a na predlog Sekretarijata za privredu.

Korisnici

Fizička lica nosioci poljoprivrednog gazdinstva
Pravna lica koja raspolažu sopstvenim zapatom kvalitetnih krava

Uslovi

Korisnik premije ostvaruje pravo na premiju ako:
- ima prebivalište/sedište na teritoriji grada Beograda;
- je upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava;
- ostvaruje stalnu saradnju sa nadležnim službama za poslove selekcije;
- je prvotelka za koju podnosi zahtev za isplatu premije oteljena u 2012. godini.

Potrebna dokumentacija

Uz zahtev za ostvarivanje prava na premiju podnosi se:
- potvrda/e o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava
- obračun premije za prvotelke;
- izvod iz matične evidencije overene od nadležne odgajivačke organizacije;
- spisak korisnika premije za period za koji se zahtev podnosi.

Postupak

Zahtev za ostvarivanje prava na premiju za prvotelke za 2012. godinu podnosi se Sekretarijatu za privredu po isteku mesec dana od dana teljenja prvotelke. Za prvotelke oteljene u decembru, zahtev se podnosi najkasnije do 31. januara naredne godine.
Isplata premije vršiće se po redosledu podnetih zahteva za isplatu premije, a do utroška sredstava.
Ukoliko je podnosilac zahteva za ostvarivanje prava na premiju fizičko lice, zahtev podnosi lično ili preko pravnog lica sa kojim je poslovno povezan.
Nakon prijema i obrade zahteva, utvrđivanja ispunjenosti uslova za isplatu i potpunosti dokumentacije, sekretar Sekretarijata za privredu donosi rešenje o isplati sredstava za premije.

Obaveze korisnika

Pravna lica i preduzetnici, preko kojih fizička lica - nosioci poljoprivrednog gazdinstva podnose zahtev za isplatu premije, dužni su da:
- isplate sredstava korisnicima premije na namenski račun u roku od 7 dana od dana uplate sredstava od strane grada Beograda.
- dostave dokaz Sekretarijatu za privredu, o uplati sredstava korisnicima premije, na namenski račun u roku od 15 dana od dana uplate sredstava od strane grada Beograda.

 

3. PODSTICAJNA SREDSTVA U OBLASTI VOĆARSTVA I POVRTARSTVA

Cilj

Cilj dodele ovih podsticajnih sredstava je unapređenje voćarstva i povrtarstva, uvođenjem intenzivne i tehnološki napredne proizvodnje, koja utiče na visinu i kvalitet prinosa, izgradnju održivog i efikasnog sektora proizvodnje voća i povrća, koji je konkurentan na tržištu i koji svojim kvalitetom zadovoljava potrebe potrošača i doprinosi adekvatnom rastu dohotka.

Namena i obim

Podsticajna sredstva koriste se za sledeće namene:
- nabavku i postavljanje opreme za zaštitu zasada voćaka - PE nadstrešnica ili protivgradna mreža na površini od 0,25 ha do 1 ha, u iznosu od 70% cene koštanja ove opreme;
- sistem za navodnjavanje, na površini od 0,25 ha do 1 ha, u iznosu od 50% cene koštanja ove opreme;
- nabavku i postavljanje opreme za zaštitu zasada jagoda-veroneze tunel, na površini od 0,25 ha do 0,5 ha, u iznosu od 70% cene koštanja ove opreme i
- nabavku i postavljanje plastenika na površini od 500 m2 do 2000 m2 u iznosu 70% cene koštanja podignutog plastenika i sistema za navodnjavanje na površini od 500 m2 do 2000 m2 u iznosu 50% cene koštanja sistema za navodnjavanje.

Maksimalni iznos podsticajnih sredstava, po jednom korisniku sred- stava u zavisnosti od vrste opreme, biće utvrđen konkursom.

Korisnici

fizičko lice - nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

Uslovi

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava mogu ostvariti fizička lica ako:
- imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Beograda;
- imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda;
- se katastarske parcele na kojima se podižu proizvodni zasadi voćaka nalaze u katastarskim opštinama na teritoriji grada Beograda;
- su katastarske parcele na kojima se postavlja oprema za zaštitu zasada voćaka u vlasništvu podnosioca zahteva ili su u zakupu od strane podnosioca zahteva za proizvodne zasade jabučastog i koštičavog voća, najmanje do 2030. godine, za zasade jagodastog voća (malina, kupina, borovnica, brusnica, ribizla, ogrozd) najmanje do 2018. godine i za zasade jagoda najmanje do 2014. godine;
- poseduje saglasnost Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede o investicionom ulaganju za podizanje višegodišnjih zasada za zakupljeno zemljište u državnoj svojini na kome se podižu novi zasadi voćaka i
- po nekom osnovu ne koriste bespovratna podsticajna sredstva za podizanje istih proizvodnih zasada.

Dodela sredstava

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu redosleda podnetih prijava, a do utroška raspoloživih sredstava.

Potrebna dokumentacija

Uz zahtev za dodelu podsticajnih sredstava prilažu se originali ili overene fotokopije sledećih dokumenata:
- potvrda o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava;
- lična karta;
- kopija plana parcele i izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima (prepis lista nepokretnosti, ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista, ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti), za sve katastarske parcele koje su predmet zahteva;
- izjava podnosioca zahteva da po nekom drugom osnovu ne koristi bespovratna podsticajna sredstva za podizanje istog proizvodnog zasada;
- investiciona saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, za podizanje višegodišnjih zasada na zakupljenom državnom zemljištu i
- originalni predračun sa specifikacijom opreme iskazan u dinarskom iznosu.

Postupak

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji priprema i objavljuje Sekretarijat za privredu. Konkurs se objavljuje u jednom dnevnom listu i na internet stranici grada Beograda. Konkursom se utvrđuju uslovi, način korišćenja podsticajnih sredstava i rokovi za podnošenje zahteva.
Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija, na osnovu priložene dokumentacije i nultog pregleda koji vrše poljoprivredni inženjeri zaposleni u upravi za poljoprivredu, a kojim se proveravaju podaci iz zahteva.
Komisija utvrđuje listu podnosioca prijava za koje utvrdi da ispunjavaju uslove propisane konkursom, a u skladu sa kriterijumima koji su utvrđeni u konkursu.
Na osnovu utvrđene liste, sekretar Sekretarijata za privredu donosi odluku o dodeli sredstava, koja sadrži pouku o pravnom leku (pravo na prigovor). U skladu sa Odlukom o dodeli sredstava, sekretar Sekretarijata za privredu sa korisnicima sredstava zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.
Podsticajna sredstva isplaćuju se nakon izvršene nabavke i postavljanja opreme za zaštitu i navodnjavanje zasada voćaka ili nabavke i postavljanja plastenika sa sistemom za navodnjavanje, izvršene uplate izabranom dobavljaču od strane korisnika sredstava i izvršene kontrole od strane Sekretarijata za privredu. Sekretarijat za privredu će u posebnom postupku izabrati dobavljače opreme i sačiniti Listu dobavljača od kojih će korisnici podsticajnih sredstava moći da nabave opremu za zaštitu i navodnjavanje zasada voćaka i povrća. U slučaju da korisnik sredstava odustane od dodeljenih podsticajnih sredstava ili mu je iz drugih razloga onemogućeno da ih realizuje, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava može se utvrditi sledećem licu na listi.

Obaveze korisnika

Korisnik sredstava je dužan da:
- zasad voćaka sa opremom za zaštitu i navodnjavanje ili plastenik sa sistemom za navodnjavanje za koji je ostvario podsticajna sredstva ne otuđi u roku od pet godina od dana isplate podsticajnih sredstava i
- svu dokumentaciju koja se odnosi na isplatu podsticajnih sredstava čuva najmanje pet godina od dana isplate podsticajnih sredstava.

 

4. PODSTICAJNA SREDSTVA U OBLASTI STOČARSTVA

Cilj

Podsticajna sredstva u oblasti stočarstva imaju za cilj veću proizvodnju kravljeg mleka i bolju snabdevenost tržišta grada Beograda mlekom i mlečnim proizvodima, unapređenje genetskog potencijala, ukrupnjavanje stada kao i povećanje broja grla specijalizovanih mlečnih rasa goveda.

Namena i obim

Podsticajna sredstva utvrđuju se u procentualnom iznosu od ukupne vrednosti kvalitetne steone junice, holštajn-frizijske rase. Maksimalni iznos podsticajnih sredstava, po jednom korisniku sredstava, ne može biti veći od 75% cene koštanja.

Korisnici

fizičko lice - nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva

Uslovi

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava mogu ostvariti fizička lica ako:
- imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Beograda;
- imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda;
- da poseduju najmanje 3, a najviše 15 umatičenih grla u sopstvenom zapatu;
- da poseduju odgovarajući objekat za držanje mlečnih krava.

Dodela sredstava

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu redosleda podnetih prijava, a do utroška raspoloživih sredstava.

Potrebna dokumentacija

Uz Zahtev za dodelu podsticajnih sredstava prilažu se originali ili overene fotokopije sledećih dokumenata:
- potvrda o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava;
- lična karta;
- uverenje o poreklu i proizvodnim osobinama grla iz sopstvenog zapata (pedigre) ili izvod iz registra teladi overen od nadležne odgajivačke organizacije i
- izvod iz katastra nepokretnosti sa podacima o vlasništvu, teretima i ograničenjima (prepis lista nepokretnosti, ako je uspostavljen novi operat, odnosno prepis posedovnog lista, ako nije uspostavljen novi operat), odnosno izvod iz zemljišnih knjiga (gde nije uspostavljen katastar nepokretnosti), za sve katastarske parcele koje su predmet zahteva.

Postupak

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji priprema i objavljuje Sekretarijat za privredu. Konkurs se objavljuje u jednom dnevnom listu i na internet stranici grada Beograda. Konkursom se utvrđuju uslovi, način korišćenja podsticajnih sredstava i rokovi za podnošenje zahteva.
Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje Komisija, na osnovu priložene dokumentacije i nultog pregleda koji vrše poljoprivredni inženjeri, a kojim se proveravaju podaci iz zahteva. Komisija utvrđuje listu podnosioca prijava za koje utvrdi da ispunjavaju uslove propisane konkursom, a u skladu sa kriterijumima koji su utvrđeni u konkursu.
Na osnovu utvrđene liste, sekretar Sekretarijata za privredu donosi odluku o dodeli sredstava, koja sadrži pouku o pravnom leku (pravo na prigovor). U skladu sa Odlukom o dodeli sredstava, sekretar Sekretarijata za privredu sa korisnicima sredstava zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.
Podsticajna sredstva isplaćuju se nakon izvršene nabavke i uplate sredstava od strane korisnika podsticajnih sredstava dobavljaču steonih junica, koga će izabrati Sekretarijat za privredu u posebnom postupku. U slučaju da korisnik sredstava odustane od dodeljenih podsticajnih sredstava ili mu je iz drugih razloga onemogućeno da ih realizuje, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava može se utvrditi sledećem licu na listi.

Obaveze korisnika

Korisnik sredstava je dužan da:
- 25% sredstva od cene koštanja steone junice, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, uplati dobavljaču koga će izabrati Sekretarijat za privredu u posebnom postupku;
- Dostavi Sekretarijatu za privredu dokaz o uplati 25% sredstava dobavljaču;
- Steonu junicu za koju je ostvario podsticajna sredstva ne otuđi u roku od tri godine od dana isplate podsticajnih sredstava i
- svu dokumentaciju koja se odnosi na isplatu podsticajnih sredstava čuva najmanje pet godine od dana isplate podsticajnih sredstava.

 

5. PODSTICAJNA SREDSTVA ZA SUFINANSIRANJE REPREZENTATIVNIH IZLOŽBI

Cilj

Izložbe iz oblasti poljoprivrede se sufinansiraju u cilju afirmacije poljoprivredne proizvodnje, afirmacije ruralnih područja na teritoriji grada Beograda, jačanja ekonomske snage sela, kao i u cilju razvoja preduzetničke svesti i prilika su za dodelu priznanja za rad i trud poljoprivrednika i stručnjaka iz ove oblasti.

Namena i obim

Maksimalni, pojedinačni iznos podsticajnih sredstava za sufinansiranje reprezentativnih izložbi po jednom podnosiocu prijave biće utvrđen konkursom.

Korisnici

Neprofitne organizacije i udruženja čija je pretežna delatnost poljoprivreda sa sedištem registrovanim na teritoriji grada Beograda.

Dodela sredstava

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu redosleda podnetih prijava, a do utroška raspoloživih sredstava.

Potrebna dokumentacija

Uz prijavu se prilažu originali ili fotokopije sledećih dokumenata:
- popunjen obrazac prijave sa programom održavanja koji treba da sadrži budžet - specifikaciju troškova, plan organizacije izložbe i vreme održavanja;
- izvod o registraciji izdat od nadležnog organa, ne stariji od šest meseci od dana objavljivanja ovog poziva;
- osnivački akt sa izmenama i dopunama;
- dokaz o dosadašnjim nastupima i priznanja i diplome sa održanih sličnih manifestacija.

Postupak

Podsticajna sredstva se dodeljuju na osnovu konkursa koji raspisuje Sekretarijat za privredu, a koji se objavljuje u jednom dnevnom listu i na internet stranici grada Beograda. Konkursom će se definisati rokovi za podnošenje zahteva.
Ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava utvrđuje komisija, na osnovu priložene dokumentacije.
Komisija utvrđuje listu podnosioca prijava za koje utvrdi da ispunjavaju uslove propisane konkursom, a u skladu sa kriterijumima koji su utvrđeni u konkursu.
Na osnovu liste, sekretar Sekretarijata za privredu donosi odluku o dodeli sredstava, koja sadrži pouku o pravnom leku (pravo na prigovor).
Podsticajna sredstva isplaćuju se nakon održavanja izložbe/manifestacije za koju su dodeljena podsticajna sredstva.
U slučaju da korisnik sredstava odustane od održavanja izložbe/ manifestacije ili mu je iz drugih razloga onemogućeno da realizuje istu, pravo na korišćenje podsticajnih sredstava može se utvrditi sledećem licu na listi.

Obaveze korisnika

Korisnik sredstava je obavezan da:
- Izložbu/manifestaciju za koju su mu dodeljena podsticajna sredstava održi na teritoriji grada Beograda
- Izložbu/manifestaciju za koju su mu dodeljena podsticajna sredstava održi najkasnije do 15. novembra 2012. godine
- Sekretarijatu za privredu dostavi dokaz o održanoj izložbi/manifestaciji u roku od sedam dana od dana održavanja sa potrebnim računima;
- Da prilikom održavanja izložbe/manifestacije vidljivo označi da je sufinansirana od strane grada Beograda.

 

6. NEIZMIRENE OBAVEZE

1. Podsticajna sredstva u oblasti voćarstva i povrtarstva za 2011. godinu - Zeleni prsten
Na osnovu zaključenih Ugovora sa korisnicima podsticajnih sredstava predviđeno je da sve aktivnosti u vezi postupka nabavke i postavljanja opreme za zaštitu i navodnjavanje zasada voćaka i plastenika sa sistemom za navodnjavanje za povrtarsku proizvodnju budu završene do 15. decembra 2011. godine. Od 15 nosilaca registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava kojima su Odlukom o dodeli podsticajnih sredstava, podsticajna sredstva opredeljena, njih sedam je realizovalo svoje ugovorne obaveze u predviđenom roku. Ostalih osam korisnika podsticajnih sredstava, iz opravdanih razloga nije uspelo da realizuje ugovorne obaveze, te su Sekretarijatu za privredu Gradske uprave grada Beograda, podneli zahtev za produženje roka za nabavku i postavljanje opreme za zaštitu i navodnjavanje zasada voćaka i povrća.

2. Ukupna vrednost sredstava u skladu sa zaključenim Ugovorima sa korisnicima podsticajnih sredstava gde ugovorne obaveze nisu realizovane u 2011. godini iznosi 7.774.892,50 dinara. Sa korisnicima podsticajnih sredstava zaključiće se aneksi ugovora, a sredstva u iznosu od 7.774.892,50 dinara biće obezbeđena Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za privredu za 2012. godinu.

 

IV IZVEŠTAJ O ODOBRAVANJU I KORIŠĆENJU SREDSTAVA

Sekretarijat za privredu će Gradskom veću grada Beograda podneti godišnji izveštaj o odobravanju i korišćenju sredstava po Programu za 2011. godinu.

V OBJAVLJIVANJE PROGRAMA

Program za 2012. godinu objaviti u "Službenom listu grada Beograda".