PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 10/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuju se kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u 2012. godini.

Ovim Pravilnikom utvrđuju se šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u cilju da se što veći broj parova uključi u postupak vantelesne oplodnje.

Član 2

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može da ostvari žena koja je prethodno bez uspeha imala dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a u momentu donošenja Odluke o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje nije navršila 40 godina.

Pravo na naknadu troškova za postupak vantelesne oplodnje mogu da ostvare bračni i vanbračni drugovi koji imaju prebivalište, odnosno boravište (izbeglice i interno raseljena lica sa teritorije Kosova i Metohije) na teritoriji Grada Vranja najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva.

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari i žena starija od 40 godina koja u momentu donošenja Odluke Komisije o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje nije navršila 45 godina života.

II KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 3

Kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju su:

1. Da par ima državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji grada Vranja najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva (osim za izbeglice),

2. Da par ispunjava zdravstvene kriterijume koje je propisala republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju,

3. Da par u prethodna dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja nije dobio potomstvo, a žena je mlađa od 40 godine u momentu podnošenja dokumentacije,

4. Ukoliko je žena starija od 40 godina života do navršenih 45 godina života nije potrebno da podnosi dokumentaciju o prethodnim pokušajima vantelesne oplodnje,

5. Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može se ostvariti jednom u toku kalendarske godine.

- Potvrda Komisije o ispunjenosti uslova.

III VISINA FINANSIJSKE POMOĆI

Član 4

- Porodice iz člana 2. ovog Pravilnika, čiji su prihodi u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, ne prelaze tri prosečne neto zarade u gradu Vranju u prethodnom mesecu, ima pravo na naknadu troškova u visini 100%.

- Porodice iz člana 2. ovog Pravilnika, čiji su prihodi u prethodna tri meseca u odnosu na mesec podnošenja zahteva za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, prelaze tri prosečne neto zarade u gradu Vranju u prethodnom mesecu, ima pravo na naknadu troškova u visini 50%.

IV NAČIN I POSTUPAK ZA OSTVARIVANJA PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

Član 5

Zahtev za dodelu finansijske pomoći se podnosi Sekretarijatu za zdravstvenu, socijalnu, dečiju i boračko-invalidsku zaštitu, izbeglice i privremeno raseljena lica Gradske uprave Grada Vranja ("u daljem tekstu: Sekretarijat").

Uz zahtev se prilaže:

- Fotokopija ličnih karata za bračne/vanbračne drugove, fotokopija izbegličkih legitimacija za izbeglice, legitimacije interno raseljenih lica i uverenje Policijske uprave o boravištu na teritoriji Grad Vranja za interno raseljena lica,

- Fotokopija overene zdravstvene knjižice za bračne/vanbračne drugove,

• Izvod iz matične knjige venčanih ili overena izjava od strane dva svedoka da par živi zajedno,

• Uverenje o državljanstvu Republike Srbije za oboje (osim za izbeglice),

• Uverenje o prebivalištu (boravištu) para ili overena fotokopija ličnih karti,

• Izjava pod materijalnom i krivičnom odgovornošću da par nema potomstva, ili da ako ima jedno dete, u momentu podnošenja zahteva podnese medicinsku dokumentaciju da prirodnim putem ne može ostvariti novo potomstvo,

• Potvrda o prosečnoj zaradi za par u protekla tri meseca, a ako nisu u radnom odnosu potvrda o evidentiranju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje,

• Potvrda Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje filijale u Vranju da je par imao dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja,

• Profakturu (predračun) izabrane zdravstvene ustanove o visini troškova za obavljanje postupka vantelesne oplodnje.

Član 6

Nakon dostavljanja zahteva za dodelu finansijske pomoći Sekretarijatu, isti se dostavlja Komisiji za vantelesnu oplodnju formiranu od strane Gradskog veća koja će obaviti konsultativne i savetodavne razgovore sa parovima i koji će obaviti medicinsku pripremu svakog konkretnog slučaja.

Član 7

Nakon obavljenog konsultativnog i savetodavnog razgovora izvršenih medicinskih analiza Komisija za vantelesnu oplodnju, prima zahteve, iste razmatra, daje svoje stručno mišljenje, i daje predlog Gradskom veću o davanju saglasnosti za isplatu novčanih sredstava na ime finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju.

Član 8

O pravu na finansijsku pomoć odlučuje Gradsko veće grada Vranja i sredstva se prenose odabranoj zdravstvenoj ustanovi koja će vršiti postupak vantelesne oplodnje.

Član 9

Ukoliko se preneta sredstva zdravstvenoj ustanovi ne utroše za postupak vantelesne oplodnje, ili par u međuvremenu odustane od postupka vantelesne oplodnje ista će biti upotrebljena za postupak vantelesne oplodnje drugog para koji ima saglasnost gradskog veća Grada Vranja.

Član 10

O pravima po ovom Pravilniku Gradsko veće obaveštava građane preko sredstava javnog informisanja.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 8-og dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".