ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE NEGOTINSKOG VINOGORJA

("Sl. glasnik RS", br. 50/2012)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Negotinskog vinogorja (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Područje Prostornog plana obuhvata prostor površine oko 240 km2 na teritoriji Grada Zaječara i Opštine Negotin i to: na teritoriji Grada Zaječara cele katastarske opštine Brusnik i Klenovac; na teritoriji Opštine Negotin cele katastarske opštine Jasenica, Karbulovo, Mokrinje, Rajac, Rečka, Rogljevo, Sikole 2, Smedovac, Tamnič, Čubra, Šarkamen i Štubik 2.

Područje Prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

3. Prostorni plan sadrži: polazne osnove za izradu plana; ocenu postojećeg stanja (SWOT analiza); posebno obeležavanje građevinskog područja sa granicama područja; delove teritorije za koje je predviđena izrada urbanističkog plana; ciljeve, principe i operativne ciljeve prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju prostornog razvoja područja posebne namene; koncepciju i propoziciju zaštite, uređenja i razvoja prirode i prirodnih sistema; koncepciju i propozicije u odnosu na eventualne demografsko-socijalne probleme; prostorni razvoj funkcije posebne namene, distribuciju aktivnosti i upotrebu zemljišta; prostorni razvoj saobraćaja, infrastrukturnih sistema i povezivanje sa drugim mrežama; pravila uređenja i građenja i druge elemente regulacije za delove teritorije koji će se neposredno sprovoditi izdavanjem lokacijske dozvole (lokacije pimnica); mere zaštite, uređenja i unapređenja prirodnih i kulturnih dobara; mere zaštite životne sredine; mere i instrumenti za ostvarivanje prostornog plana područja posebne namene i prioritetnih planskih rešenja; i mere za sprovođenje prostornog plana područja posebne namene.

Sastavni deo Prostornog plana čini Strateška procena uticaja na životnu sredinu.

4. Nosilac izrade Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

5. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite životne sredine, zaštite prirode i spomenika kulture, infrastrukture, turizma, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rudarstva i energetike i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, bez naknade, sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

6. Rok za izradu Prostornog plana je 12 meseci od dana objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije".

7. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuje Republička agencija za prostorno planiranje.

8. Nacrt prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština Grada Zaječara i Opštine Negotin.

U toku javnog uvida sprovešće se javna prezentacija i stručna rasprava o Nacrtu prostornog plana sa naučnim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima i drugim zainteresovanim preduzećima, društvima i asocijacijama sa teritorije Grada i Opštine iz stava 1. ove tačke.

9. Sastavni deo ove odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Negotinskog vinogorja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 27/12).

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Grafički prikaz područja Prostornog plana