UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE I IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE, RASPISANIH ZA 6. MAJ 2012. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 29/2012 - prečišćen tekst, 31/2012 - ispr. i 50/2012)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje postupak sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine.

II ORGANI I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 2

Organi za sprovođenje izbora su Republička izborna komisija i birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.

Članove organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu, koji su određeni u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o izboru predsednika Republike i Zakonom o lokalnim izborima, imenuje Republička izborna komisija na predlog podnosilaca proglašenih izbornih lista odnosno predlagača kandidata.

Republička izborna komisija

Član 3

Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o izboru predsednika Republike i ovim uputstvom.

Republička izborna komisija može da ovlasti svog člana ili zamenika člana (u daljem tekstu: koordinator Republičke izborne komisije) da u upravnom okrugu, gradu Beogradu ili u inostranstvu obavlja u ime Republičke izborne komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Sastav i rad Republičke izborne komisije

Član 4

Prilikom sprovođenja izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike, Republička izborna komisija radi u dva posebna sastava:

1. Poseban sastav za sprovođenje izbora za narodne poslanike - stalni sastav i prošireni sastav,

2. Poseban sastav za sprovođenje izbora za predsednika Republike - stalni sastav i prošireni sastav.

a - Opšta pravila

Član 5

Svojstvo člana posebnog sastava Republičke izborne komisije u proširenom sastavu stiču predstavnici podnosioca proglašene izborne liste za narodne poslanike i predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike, u skladu sa ovim uputstvom.

b - Predlaganje

Član 6

Pravo da predloži članove u poseban sastav Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za predsednika Republike ima predlagač proglašenog kandidata koji nije podneo izbornu listu za narodne poslanike i obrnuto.

Podnosilac izborne liste za narodne poslanike predlaganjem članova u poseban sastav Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za narodne poslanike po osnovu proglašene izborne liste, gubi pravo da predlaže predstavnike u poseban sastav Republičke izborne komisije po osnovu proglašenog kandidata za predsednika Republike, i obrnuto.

Član 7

Kad Republička izborna komisija proglasi izbornu listu za narodne poslanike, a podnosilac te izborne liste kasnije predloži i kandidata za predsednika Republike, njegovi već imenovani predstavnici u proširenom sastavu Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za narodne poslanike, danom proglašenja kandidata za predsednika Republike postaju članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za predsednika Republike.

Ukoliko dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu za narodne poslanike, a kasnije samostalno predlože kandidate za predsednika Republike, svi zajedno imaju pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u posebnom sastavu Republičke izborne komisije.

Član 8

Kad Republička izborna komisija proglasi kandidata za predsednika Republike, a predlagač kandidata kasnije podnese izbornu listu za narodne poslanike, njegovi već imenovani predstavnici u proširenom sastavu Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za predsednika Republike, danom proglašenja izborne liste, postaju članovi posebnog sastava Republičke izborne komisije za sprovođenje izbora za narodne poslanike.

Ukoliko dve ili više političkih stranaka u koaliciji predlože zajedničkog kandidata za predsednika Republike, a kasnije samostalno podnesu izborne liste, svi zajedno imaju pravo samo na jednog člana i jednog zamenika člana u posebnom sastavu Republičke izborne komisije.

v - Učešće u radu Republičke izborne komisije

Član 9

Članovi u posebnom sastavu Republičke izborne komisije u proširenom sastavu za sprovođenje izbora za narodne poslanike mogu učestvovati u radu i donošenju odluka samo u pogledu onih pitanja koja su zajednička za predsedničke i parlamentarne izbore, odnosno koja se tiču izbora za narodne poslanike.

Članovi u posebnom sastavu Republičke izborne komisije u proširenom sastavu za sprovođenje izbora za predsednika Republike mogu učestvovati u radu i donošenju odluka samo u pogledu onih pitanja koja su zajednička za predsedničke i parlamentarne izbore, odnosno koja se tiču izbora za predsednika Republike.

Članovi Republičke izborne komisije koji su u proširenom sastavu i za sprovođenje izbora za narodne poslanike i za sprovođenje izbora za predsednika Republike, mogu učestvovati u radu i donošenju odluka Republičke izborne komisije u oba posebna sastava.

Radna tela Republičke izborne komisije

Član 10

Republička izborna komisija obrazuje radna tela Republičke izborne komisije (u daljem tekstu: radna tela) u opštinama/gradovima.

Za grad Beograd, radna tela se obrazuju u gradskim opštinama grada Beograda.

Radna tela prikupljaju i objedinjuju predloge za stalni i prošireni sastav biračkih odbora (izuzev stalnog i proširenog sastava biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračkih odbora u inostranstvu), primaju izborni materijal od koordinatora Republičke izborne komisije, predaju izborni materijal biračkim odborima pre glasanja, preuzimaju izborni materijal od biračkih odbora posle glasanja i predaju ga koordinatoru Republičke izborne komisije.

U opštinama/gradovima u kojima se istovremeno održavaju i izbori za odbornike, poslove radnih tela obavljaju opštinske/gradske izborne komisije, osim u gradu Prištini i opštinama na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: AP Kosovo i Metohija).

Radna tela nisu organi za sprovođenje izbora, već isključivo obavljaju poslove koji su predviđeni ovim uputstvom.

Rad radnog tela organizuje i koordinira načelnik opštinske/gradske uprave.

Uslove za rad radnih tela obezbeđuju opštinske/gradske uprave.

Članovi radnih tela i njihovo imenovanje

Član 11

U opštinama/gradovima koji imaju do 30 biračkih mesta, radna tela imaju tri člana.

U opštinama/gradovima koji imaju od 30 do 60 biračkih mesta, radna tela imaju pet članova.

U opštinama/gradovima koji imaju preko 60 biračkih mesta, radna tela imaju sedam članova.

Članove radnih tela imenuje Republička izborna komisija na predlog poslaničkih grupa, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

Broj predstavnika poslaničkih grupa u svim radnim telima mora da bude srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

Predloge za imenovanje članova radnih tela, poslaničke grupe u Narodnoj skupštini podnose neposredno Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 4. aprila 2012. godine u 24 časa.

Predlog iz stava 6. ovog člana za svakog predloženog člana treba da sadrži: ime i prezime, prebivalište i adresu stana.

Predlog iz stava 6. ovog člana podnosi predsednik poslaničke grupe, ili lice koje on ovlasti.

Ako neka poslanička grupa blagovremeno ne dostavi predlog za imenovanje člana radnog tela, Republička izborna komisija će za člana radnog tela imenovati lice odgovarajuće za vršenje ove dužnosti.

Republička izborna komisija obrazuje radna tela najkasnije 6. aprila 2012. godine u 24 časa.

Republička izborna komisija će blagovremeno utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova radnih tela.

Birački odbori

Član 12

U skladu sa članom 38. Zakona o izboru narodnih poslanika, birački odbori obrazovani za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine obavljaju i poslove biračkih odbora na sprovođenju izbora za predsednika Republike raspisanih za 6. maj 2012. godine.

U skladu sa članom 8. stav 4. Zakona o lokalnim izborima, birački odbori obrazovani za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine raspisanih za 6. maj 2012. godine obavljaju i poslove biračkih odbora na sprovođenju izbora za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave raspisanih za 6. maj 2012. godine.

Birački odbori obavljaju poslove koji su određeni Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o izboru predsednika Republike i Zakonom o lokalnim izborima, ovim uputstvom i Pravilima o radu biračkih odbora.

Stalni sastav biračkog odbora

Član 13

Birački odbor u stalnom sastavu čine predsednik, dva člana i njihovi zamenici.

U opštinama/gradovima u kojima se istovremeno održavaju i izbori za odbornike, birački odbor u stalnom sastavu čine predsednik, šest članova i njihovi zamenici.

Predsednike, članove i zamenike članova biračkih odbora u stalnom sastavu imenuje Republička izborna komisija.

Rešenje o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju predsednika i članova biračkih odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija donosi najkasnije 25. aprila 2012. godine u 24 časa.

Član 14

Predsednici, članovi i zamenici članova biračkih odbora u stalnom sastavu imenuju se na predlog poslaničke grupe srazmerno njenoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

U opštinama/gradovima u kojima se istovremeno održavaju i izbori za odbornike, na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini imenuju se predsednik, dva člana i tri zamenika člana biračkog odbora.

Na teritoriji određene opštine/grada, ukupan broj predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih biračkih odbora koji se imenuju na predlog određene poslaničke grupe, mora da bude srazmeran zastupljenosti te poslaničke grupe u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

Član 15

U opštinama/gradovima u kojima se istovremeno održavaju i izbori za odbornike, zamenika predsednika, četiri člana i tri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija imenuje na predlog opštinskih/gradskih izbornih komisija, odnosno izbornih komisija gradskih opština grada Beograda.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u opštinama/gradovima u kojima političke stranke nacionalnih manjina imaju većinu odbornika u skupštini opštine/grada, zamenika predsednika biračkog odbora, tri člana i dva zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija imenuje na predlog poslaničkih grupa srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini, dok predsednika biračkog odbora, tri člana i četiri zamenika člana biračkog odbora u stalnom sastavu Republička izborna komisija imenuje na predlog opštinske/gradske izborne komisije.

Prilikom predlaganja lica iz st. 1. i 2. ovog člana, opštinska/gradska izborna komisija, odnosno izborna komisija gradske opštine grada Beograda, dužna je da uvaži predlog odborničke grupe u skupštini opštine/grada, srazmerno njenoj zastupljenosti u skupštini opštine/grada. U ime odborničke grupe, predlog podnosi predsednik odborničke grupe, ili lice koje on ovlasti.

U opštinama/gradovima u kojima pripadnici jedne nacionalne manjine čine više od 5% od ukupnog broja stanovnika ili pripadnici svih nacionalnih manjina čine više od 10% od ukupnog broja stanovnika prema poslednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji, opštinska/gradska izborna komisija je dužna da prilikom predlaganja lica iz st. 1. i 2. ovog člana, uvaži i predlog političke stranke nacionalne manjine čiji odbornici nisu članovi nijedne odborničke grupe, srazmerno zastupljenosti te političke stranke u skupštini opštine/grada. U ime političke stranke nacionalne manjine, predlog podnosi lice koje politička stranka nacionalne manjine na to ovlasti.

Na teritoriji određene opštine/grada, ukupan broj predsednika, odnosno zamenika predsednika, članova i zamenika članova u stalnom sastavu svih biračkih odbora koji se imenuju na predlog odborničke grupe, odnosno političke stranke nacionalne manjine, mora da bude srazmeran zastupljenosti odborničke grupe, odnosno političke stranke nacionalne manjine u skupštini opštine/grada na dan raspisivanja lokalnih izbora.

Ako neka odbornička grupa, odnosno politička stranka nacionalne manjine u slučajevima iz st. 3. i 4. ovog člana blagovremeno ne dostavi predlog za imenovanje člana stalnog sastava biračkog odbora, opštinska/gradska izborna komisija, odnosno izborna komisija gradske opštine grada Beograda će u stalni sastav biračkog odbora predložiti lice odgovarajuće za vršenje ove dužnosti.

Član 16

Predloge iz st. 1. i 2. člana 15. ovog uputstva, opštinske/gradske izborne komisije, odnosno izborne komisije gradskih opština grada Beograda, dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 22. aprila 2012. godine u 24 časa.

Predloge za imenovanje članova stalnog sastava biračkih odbora, poslaničke grupe u Narodnoj skupštini dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji, preko radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija i izbornih komisija gradskih opština grada Beograda, najkasnije 22. aprila 2012. godine u 24 časa.

Predlog iz stava 2. ovog člana podnosi predsednik poslaničke grupe, ili lice koje on ovlasti.

U predlogu za imenovanje predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika navode se sledeći podaci o predloženim članovima stalnog sastava biračkih odbora: ime i prezime, ime jednog roditelja, jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG) i prebivalište i adresa stana.

Ako neka poslanička grupa blagovremeno ne dostavi predlog za imenovanje člana stalnog sastava biračkog odbora, Republička izborna komisija u stalni sastav biračkog odbora imenuje lice odgovarajuće za vršenje ove dužnosti.

Član 17

Republička izborna komisija će blagovremeno, za svaku opštinu/grad, utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu.

Član 18

Članovi biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija imenuju se na predlog Ministarstva pravde, tako da u njima ne bude nijedno lice koje radi u Ministarstvu pravde ili koje glasa u zavodu.

Članovi biračkih odbora u inostranstvu imenuju se na predlog Ministarstva spoljnih poslova, po mogućnosti iz reda birača koji imaju boravište u inostranstvu. Predsednik biračkog odbora u inostranstvu imenuje se, po pravilu, iz reda diplomiranih pravnika zaposlenih u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u inostranstvu (u daljem tekstu: diplomatsko-konzularno predstavništvo).

Predloge za imenovanje članova biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, odnosno u inostranstvu, Ministarstvo pravde, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 22. aprila 2012. godine u 24 časa.

Prošireni sastav biračkog odbora

Član 19

Prošireni sastav biračkog odbora čine predstavnici podnosilaca izbornih lista kandidata za narodne poslanike i predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike, ukoliko nisu istovremeno i predstavnici podnosilaca izbornih lista za izbor narodnih poslanika, odnosno za izbor odbornika. Ako je podnosilac izborne liste istovremeno, samostalno ili u koaliciji, i predlagač kandidata za predsednika Republike, poslove proširenog sastava biračkog odbora ispred predlagača kandidata obavljaju članovi proširenog sastava biračkog odbora ispred podnosioca izborne liste.

U opštinama/gradovima u kojima se istovremeno održavaju i izbori za odbornike, pravo da predlože članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu imaju i podnosioci izbornih lista kandidata za odbornike koji nisu podneli izbornu listu kandidata za narodne poslanike, a predložili su najmanje dve trećine kandidata od broja odbornika koji se bira, odnosno jednu trećinu u slučaju političkih stranaka i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina.

U gradovima u kojima se, uz izbore za narodne poslanike, istovremeno održavaju i izbori za odbornike gradskih skupština i izbori za odbornike skupština gradskih opština, pravo da predlože članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu imaju: podnosioci proglašenih izbornih lista kandidata za odbornike skupštine grada koji nisu podneli izborne liste kandidata za narodne poslanike, kao i podnosioci izbornih lista kandidata za odbornike skupštine gradske opštine koji nisu podneli izborne liste kandidata za narodne poslanike, niti izborne liste kandidata za odbornike skupštine grada, pod uslovom da su predložili najmanje dve trećine kandidata od broja odbornika koji se bira, odnosno jednu trećinu u slučaju političkih stranaka i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina.

Član 20

Svaki podnosilac izborne liste, odnosno predlagač kandidata može da predloži samo jednog člana i jednog zamenika u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za narodne poslanike, a samostalno podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini opštine/grada, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako političke stranke samostalno podnesu izborne liste kandidata za narodne poslanike, a u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini opštine/grada, svaka politička stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za narodne poslanike i za odbornike u skupštini grada, a samostalno podnesu izbornu listu za odbornike u skupštini gradske opštine, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako dve ili više političkih stranaka u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za narodne poslanike, a samostalno podnesu izborne liste kandidata za odbornike u skupštini grada i za odbornike u skupštini gradske opštine, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako dve ili više političkih stranaka, koje nisu podnele izborne liste kandidata za narodne poslanike, u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini grada, a samostalno podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini gradske opštine, njima pripada pravo da svi zajedno predlože jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako političke stranke samostalno podnesu izborne liste kandidata za narodne poslanike i za odbornike u skupštini grada, a u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini gradske opštine, svaka politička stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako političke stranke samostalno podnesu izborne liste kandidata za narodne poslanike, a u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini grada ili gradske opštine, svaka stranka ima pravo da predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Ako političke stranke koje nisu podnele izborne liste kandidata za narodne poslanike, samostalno podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini grada, a u koaliciji podnesu izbornu listu kandidata za odbornike u skupštini gradske opštine, svaka politička stranka ima pravo predloži po jednog člana i jednog zamenika člana u prošireni sastav biračkog odbora.

Član 21

Nakon proglašenja izborne liste kandidata za odbornike, opštinska/gradska izborna komisija, odnosno izborne komisije Beograda i Niša i izborna komisija gradske opštine, Republičkoj izbornoj komisiji bez odlaganja dostavljaju rešenje o ispunjenju ili neispunjenju uslova da podnosilac te izborne liste predloži svoje predstavnike u prošireni sastav biračkih odbora.

Opštinske/gradske izborne komisije, odnosno izborne komisije Beograda i Niša i izborne komisije gradskih opština dužne su da Republičkoj izbornoj komisiji dostave zbirne izborne liste kandidata za odbornike odmah po utvrđivanju, a najkasnije 26. aprila 2012. godine u 24 časa.

Republička izborna komisija će opštinskim/gradskim izbornim komisijama, izbornim komisijama Beograda i Niša i izbornim komisijama gradskih opština dostaviti rešenja o proglašenju izbornih lista kandidata za narodne poslanike odmah po njihovom donošenju, kako bi opštinske/gradske izborne komisije, izborne komisije Beograda i Niša i izborne komisije gradskih opština mogle da utvrde koji podnosioci izbornih lista za odbornike ne ispunjavaju uslove da predlože članove i zamenike članova u prošireni sastav biračkih odbora, u smislu člana 8. stav 4. Zakona o lokalnim izborima i člana 19. st. 2. i 3. i člana 20. ovog uputstva.

U slučaju proglašenja koalicionih izbornih lista, opštinske/gradske izborne komisije, izborne komisije Beograda i Niša i izborne komisije gradskih opština, uz rešenje iz stava 1. ovog člana, dužne su da Republičkoj izbornoj komisiji dostave i sporazum o obrazovanju stranačke koalicije.

Član 22

Predlog za imenovanje predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora, podnosilac izborne liste kandidata za narodne poslanike dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji preko radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije i izborne komisije gradske opštine grada Beograda.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, predlog za imenovanje predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračkih odbora u inostranstvu, podnosilac izborne liste kandidata za narodne poslanike dostavlja neposredno Republičkoj izbornoj komisiji.

Predlog za imenovanje predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora, podnosilac izborne liste kandidata za odbornike dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji preko opštinske/gradske izborne komisije, odnosno izborne komisije gradske opštine.

Član 23

Predlog za imenovanje predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora, za svakog člana i zamenika člana biračkog odbora, treba da sadrži: ime i prezime, ime jednog od roditelja, JMBG i prebivalište i adresu stana.

Republička izborna komisija imenuje članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu najkasnije 30. aprila 2012. godine u 24 časa.

Ako podnosilac izborne liste ne predloži predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora najkasnije 30. aprila 2012. godine u 24 časa, birački odbor radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog podnosioca izborne liste.

Provera izbornog prava za članove biračkih odbora

Član 24

U birački odbor imenuju se lica koja imaju izborno pravo.

Pre podnošenja predloga za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora, ovlašćeni predlagač članova i zamenika članova biračkih odbora je dužan da od opštinske/gradske uprave pribavi dokaz o izbornom pravu za svako predloženo lice, tako što će opštinska/gradska uprava na pismeni zbirni predlog za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora staviti pečat kojim potvrđuje da predložena lica imaju izborno pravo. Ako neko lice koje je predloženo u sastav biračkog odbora nema izborno pravo, opštinska/gradska uprava o tome obaveštava predlagača.

Ovlašćeni predlagač članova i zamenika članova u biračkim odborima dostavlja potvrdu o izbornom pravu Republičkoj izbornoj komisiji ako je član, odnosno zamenik člana biračkog odbora upisan u birački spisak neke druge opštine/grada ili ako je predložen za člana biračkog odbora u inostranstvu.

Zamena člana biračkog odbora

Član 25

Zamenu člana biračkog odbora vrši Republička izborna komisija na zahtev predlagača.

Posle predaje izbornog materijala radnim telima, odnosno opštinskim/gradskim izbornim komisijama i izbornim komisijama gradskih opština grada Beograda, koordinator Republičke izborne komisije ovlašćen je da, na zahtev predlagača, zameni člana ili zamenika člana biračkog odbora ako je član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen ili odsutan, najkasnije 4. maja 2012. godine u 20 časova.

Zakonska ograničenja

Član 26

Isto lice ne može istovremeno da bude član dva biračka odbora.

Prilikom imenovanja i zamene članova biračkog odbora, Republička izborna komisija će po službenoj dužnosti paziti na zakonska ograničenja iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

U slučaju postojanja odnosa iz kojeg proističe zabrana prilikom imenovanja ili zamene članova biračkih odbora, u sastav biračkog odbora biće imenovan predstavnik onog predlagača čiji je predlog za imenovanje ranije podnet.

III PODNOŠENJE IZBORNE LISTE

Ko može da podnese izbornu listu

Član 27

Izbornu listu kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine (u daljem tekstu: izborna lista) mogu da podnesu registrovane političke stranke, stranačke koalicije i grupe građana (u daljem tekstu: podnosilac izborne liste).

Stranačku koaliciju obrazuju najmanje dve registrovane političke stranke pismenim sporazumom overenim u skladu sa zakonom kojim se uređuje overavanje potpisa.

Grupu građana obrazuje najmanje deset birača pismenim sporazumom overenim u skladu sa zakonom kojim se uređuje overavanje potpisa. Sporazum o obrazovanju grupe građana sadrži ciljeve obrazovanja grupe građana i podatke o licima koja su je obrazovala (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana, navedeni prema podacima iz lične karte). Sporazumom se obavezno određuje lice koje zastupa grupu građana.

Izbornu listu u ime političke stranke podnosi zakonski zastupnik političke stranke upisan u Registar političkih stranaka, ili lice koje on ovlasti.

Izbornu listu u ime stranačke koalicije podnose zajedno zakonski zastupnici političkih stranaka koje su obrazovale koaliciju upisani u Registar političkih stranaka ili lice koje oni zajedno ovlaste. Izbornu listu u ime stranačke koalicije mogu podneti najviše dva ovlašćena lica. U sporazumu o obrazovanju stranačke koalicije mora da bude navedeno da li ovlašćena lica mogu preduzimati radnje zajedno ili posebno.

Izbornu listu u ime grupe građana podnosi lice određeno da zastupa grupu građana, ili lice koje on ovlasti.

Lice koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu, ovlašćeno je i da u ime podnosioca izborne liste vrši sve druge radnje u izborima, osim ako podnosilac izborne liste drukčije ne odredi.

Rok za podnošenje izborne liste

Član 28

Izborne liste podnose se Republičkoj izbornoj komisiji u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, Ulica kralja Milana 14, najkasnije 20. aprila 2012. godine u 24 časa, na propisanom obrascu NP-1/12 u pismenoj i elektronskoj formi (CD ili DVD).

Sadržina izborne liste u pismenoj formi i izborne liste u elektronskoj formi mora biti istovetna.

Sadržina izborne liste

Član 29

Izborna lista sadrži:

1. naziv podnosioca izborne liste,

2. naziv izborne liste,

3. ime i prezime nosioca izborne liste (ako je određen),

4. podatke o svim kandidatima za narodne poslanike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, JMBG, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata navedeni prema podacima iz uverenja o prebivalištu),

5. ime i prezime i potpis lica koje podnosi izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, u izbornoj listi se navodi stranačka pripadnost svakog kandidata sa liste.

Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na izbornoj listi (prva tri mesta, druga tri mesta i tako do kraja liste) mora da bude najmanje po jedan kandidat - pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na izbornoj listi.

Ako izborna lista ne ispunjava sadržinske uslove iz ovog člana, smatraće se da sadrži nedostatke za proglašenje.

Naziv podnosioca izborne liste

Član 30

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, dužna je da u izbornoj listi svoj naziv kao podnosioca izborne liste navede prema nazivu iz akta o registraciji političke stranke.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, dužna je da u izbornoj listi kao naziv podnosioca navede naziv stranačke koalicije iz sporazuma o obrazovanju stranačke koalicije.

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv podnosioca mora da na početku naziva sadrži oznaku "Grupa građana". Ako grupa građana ima naziv, dužna je da u izbornoj listi kao naziv podnosioca, posle oznake "Grupa građana", navede svoj naziv iz sporazuma o obrazovanju grupe građana. Naziv grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv registrovane političke stranke.

Naziv izborne liste

Član 31

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, naziv izborne liste mora da sadrži naziv političke stranke iz akta o registraciji. U naziv izborne liste može se uključiti i ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju stranačke koalicije. U naziv izborne liste mogu se uključiti i imena najviše dva nosioca izborne liste.

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju grupe građana. U naziv izborne liste može se uključiti ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste. Naziv izborne liste grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv registrovane političke stranke.

Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 32

Uz izbornu listu prilaže se sledeća dokumentacija:

1. Ovlašćenje lica koje je podnosilac izborne liste ovlastio da podnese izbornu listu, na obrascu NP-2/12;

2. Saglasnost nosioca izborne liste (ako je određen) da bude nosilac izborne liste, na obrascu NP-3/12;

3. Izjava svakog kandidata za narodnog poslanika da prihvata da bude kandidat za narodnog poslanika, na obrascu NP-4/12;

4. Potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu nadležnog organa;

5. Potvrda o prebivalištu, ne starija od šest meseci, za svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu NP-5/12 ili na obrascu nadležnog organa;

6. Uverenje o državljanstvu, ne starije od šest meseci, za svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu nadležnog organa;

7. Spisak birača koji podržavaju izbornu listu, sređen po azbučnom redu prezimena birača, izrađen u pismenom i elektronskom obliku (CD ili DVD), tako da spisak u oba oblika bude istovetan, a koji potpisuje lice koje podnosi izbornu listu, na obrascu NP-6/12;

8. Najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu, složenih po azbučnom redu prezimena birača, na obrascu NP-7/12;

9. Overen sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana, ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija ili grupa građana;

10. Potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svako lice koje obrazuje grupu građana, na obrascu nadležnog organa, ako izbornu listu podnosi grupa građana.

Član 33

Prilikom podnošenja izborne liste, podnosilac izborne liste koji namerava da za finansiranje izborne kampanje koristi sredstva iz javnih izvora, Republičkoj izbornoj komisiji predaje pismenu izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Nakon proglašenja izborne liste, Republička izborna komisija izjavu iz stava 1. ovog člana, uz rešenje o proglašenju izborne liste, bez odlaganja dostavlja Ministarstvu finansija.

Član 34

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Republičkoj izbornoj komisiji priloži, uz ostalu dokumentaciju, i pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

IV ZBIRNA IZBORNA LISTA

Član 35

Zbirna izborna lista sadrži sve izborne liste, sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Redosled izbornih lista na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu njihovog proglašavanja.

Republička izborna komisija utvrđuje i objavljuje zbirnu izbornu listu kandidata za narodne poslanike u "Službenom glasniku Republike Srbije", najkasnije 25. aprila 2012. godine u 24 časa.

V PREDLAGANJE KANDIDATA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Član 36

Kandidata za predsednika Republike (u daljem tekstu: predlog kandidata) može da predloži politička stranka koja je registrovana u Republici Srbiji na dan kada je odluka o raspisivanju izbora za predsednika Republike objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", koalicija političkih stranaka i grupa građana (u daljem tekstu: predlagač kandidata).

Koaliciju političkih stranaka obrazuju najmanje dve registrovane političke stranke pismenim sporazumom (koalicionim ugovorom) overenim u skladu sa zakonom kojim se uređuje overavanje potpisa.

Grupu građana obrazuje najmanje deset birača pismenim sporazumom overenim u skladu sa zakonom kojim se uređuje overavanje potpisa. Sporazum o obrazovanju grupe građana sadrži ciljeve obrazovanja grupe građana i podatke o licima koja su je obrazovala (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stana, navedeni prema podacima iz lične karte). Sporazumom se obavezno određuje lice koje zastupa grupu građana.

Predlog kandidata u ime političke stranke podnosi zakonski zastupnik političke stranke upisan u Registar političkih stranaka, ili lice koje on ovlasti.

Predlog kandidata u ime stranačke koalicije podnose zajedno zakonski zastupnici političkih stranaka koje su obrazovale koaliciju upisani u Registar političkih stranaka ili lice koje oni zajedno ovlaste. Predlog kandidata u ime stranačke koalicije mogu podneti najviše dva ovlašćena lica. U sporazumu o obrazovanju stranačke koalicije mora da bude navedeno da li ovlašćena lica mogu preduzimati radnje zajedno ili posebno.

Predlog kandidata u ime grupe građana podnosi lice određeno da zastupa grupu građana, ili lice koje on ovlasti.

Lice koje je ovlašćeno da podnese predlog kandidata, ovlašćeno je i da u ime predlagača kandidata vrši sve druge radnje u izborima, osim ako predlagač kandidata drukčije ne odredi.

Rok za podnošenje predloga kandidata

Član 37

Predlozi kandidata podnose se Republičkoj izbornoj komisiji u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, Ulica kralja Milana 14, najkasnije 15. aprila 2012. godine u 24 časa, na propisanom obrascu (Obrazac PR-1/12).

Sadržina predloga kandidata

Član 38

Predlog kandidata sadrži:

1. naziv predlagača kandidata,

2. podatke o kandidatu (ime i prezime, JMBG, zanimanje, prebivalište i adresa stana kandidata navedeni prema podacima iz potvrde o prebivalištu),

3. ime i prezime i potpis lica koje podnosi predlog kandidata.

Naziv predloga kandidata

Član 39

Ako predlog kandidata podnosi politička stranka, dužna je da u predlogu kandidata svoj naziv kao predlagača kandidata navede prema nazivu iz akta o registraciji političke stranke.

Ako predlog kandidata podnosi stranačka koalicija, dužna je da u predlogu kandidata kao naziv podnosioca navede naziv stranačke koalicije iz koalicionog ugovora. Naziv koalicije političkih stranaka ne može sadržati lično ime i prezime lica koja nije kandidat za predsednika Republike.

Ako predlog kandidata podnosi grupa građana, naziv podnosioca mora da na početku naziva sadrži oznaku "Grupa građana". Ako grupa građana ima naziv, dužna je da u predlogu kandidata kao naziv predlagača, posle oznake "Grupa građana", navede svoj naziv iz sporazuma o obrazovanju grupe građana. Naziv grupe građana ne može da sadrži lično ime i prezime lica koja nije kandidat za predsednika Republike, kao ni reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv registrovane političke stranke.

Dokumentacija koja se dostavlja uz predlog kandidata

Član 40

Uz predlog kandidata prilaže se sledeća dokumentacija:

1. Pismena izjava kandidata kojom se prihvata kandidatura za predsednika Republike, na obrascu PR-2/12;

2. Potvrda o izbornom pravu kandidata, ne starija od šest meseci, na obrascu nadležnog organa;

3. Potvrda o prebivalištu kandidata, ne starija od šest meseci, na obrascu nadležnog organa;

4. Uverenje o državljanstvu kandidata, ne starije od šest meseci, na obrascu nadležnog organa;

5. Spisak birača koji svojim potpisima podržavaju predlog kandidata, sređen po azbučnom redu prezimena birača, izrađen u pismenom i elektronskom obliku (CD ili DVD), tako da spisak u oba oblika bude istovetan, a koji potpisuje lice koje podnosi predlog kandidata, na obrascu PR-3/12;

6. Najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača koji podržavaju predlog kandidata, složenih po azbučnom redu prezimena birača, na obrascu PR-4/12;

7. Ovlašćenje da se podnese predlog kandidata za predsednika Republike, na obrascu PR-5/12;

8. Overen sporazum o obrazovanju koalicije političkih stranaka ili o obrazovanju grupe građana, ako predlog kandidata podnosi koalicija političkih stranaka, odnosno grupa građana;

9. Potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svako lice koje obrazuje grupu građana, na obrascu nadležnog organa, ako predlog kandidata podnosi grupa građana.

Član 41

Prilikom podnošenja predloga kandidata, predlagač kandidata koji namerava da za finansiranje izborne kampanje koristi sredstva iz javnih izvora, Republičkoj izbornoj komisiji predaje pisanu izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Nakon proglašenja predloga kandidata, Republička izborna komisija izjavu iz stava 1. ovog člana, uz rešenje o proglašenju predloga kandidata, bez odlaganja dostavlja Ministarstvu finansija.

VI LISTA KANDIDATA

Član 42

Listu kandidata za izbor predsednika Republike utvrđuje Republička izborna komisija najkasnije 20. aprila 2012. godine i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" najkasnije 21. aprila 2012. godine.

Lista kandidata sadrži ime i prezime kandidata i naziv predlagača kandidata.

VII POSTUPAK ŽREBANJA

Član 43

Redni broj kandidata za predsednika Republike na listi kandidata utvrđuje se žrebom, na sednici Republičke izborne komisije.

Član 44

Žreb se obavlja tako što se iz jednog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa upisanim imenom i prezimenom kandidata za predsednika Republike, nazivom predlagača kandidata, odnosno naznakom da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv, a neposredno nakon toga se iz drugog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa upisanim rednim brojem koji će taj kandidat za predsednika Republike imati na listi kandidata.

Član 45

Žreb sprovodi Republička izborna komisija u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Žrebom rukovode predsednik Republičke izborne komisije i zamenik predsednika Republičke izborne komisije ili članovi Republičke izborne komisije koje oni ovlaste (u daljem tekstu: rukovodioci žreba).

Član 46

Žreb se sprovodi 20. aprila 2012. godine u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, Ulica kralja Milana 14, sa početkom u 19,15 časova.

Žreb je javan.

Predsednik Republičke izborne komisije zakazuje sednicu na kojoj će biti obavljen žreb.

Sekretar Republičke izborne komisije dužan je da o vremenu i mestu održavanja žreba blagovremeno obavesti predstavnike predlagača kandidata, kao i sredstva javnog informisanja.

Član 47

Za sprovođenje žreba Republička izborna komisija će blagovremeno pripremiti sledeći materijal:

- dva providna bubnja za žrebanje;

- neprovidne kugle za žrebanje, čiji je broj dva puta veći od broja kandidata za predsednika Republike i koje moraju imati istovetne dimenzije, boju, masu i druge karakteristike;

- listove na kojima su upisana imena i prezimena kandidata za predsednika Republike i nazivi predlagača kandidata, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv;

- listove na kojima su ispisani brojevi od broja jedan pa redom, zaključno sa brojem koji odgovara broju kandidata za predsednika Republike.

Član 48

Rukovodilac žreba otvara postupak i utvrđuje da li su prisutni predstavnici svih predlagača kandidata.

Ako neko od predstavnika predlagača kandidata nije prisutan, rukovodilac žreba će utvrditi da li je blagovremeno obavešten o mestu i vremenu žreba.

Pošto utvrdi da su prisutni predstavnici predlagača kandidata, odnosno da su odsutni predstavnici uredno obavešteni, rukovodilac žreba će poučiti prisutne o postupku žreba i utvrditi da li je materijal za sprovođenje žreba potpun i ispravan.

Član 49

Rukovodilac žreba utvrđuje:

- da su bubnjevi za žrebanje ispravni i prazni;

- da postoji potreban broj ispravnih kugli za žrebanje;

- da je na svakom listu koji je namenjen za upisivanje podataka o kandidatu za predsednika Republike, odštampano ime i prezime po jednog od kandidata za predsednika Republike, kao i naziv predlagača kandidata, odnosno naznaka da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv;

- da je na svakom listu koji je namenjen upisivanju rednog broja na listi kandidata, odštampan po jedan broj, počev od broja jedan pa redom, zaključno sa brojem koji odgovara broju kandidata za predsednika Republike.

Član 50

Svaki list se savija i stavlja u kuglu.

Zatvorene kugle sa listovima na kojima su upisani podaci o kandidatima za predsednika Republike stavljaju se u jedan bubanj za žrebanje, dok se zatvorene kugle sa listovima na kojima su upisani redni brojevi na listi kandidata stavljaju u drugi bubanj za žrebanje.

Član 51

Kugle iz bubnjeva za žrebanje izvlače sekretar Republičke izborne komisije i zamenik sekretara Republičke izborne komisije, ili lica koja odredi Republička izborna komisija.

Član 52

Postupak žrebanja sprovodi se po sledećem redosledu:

- iz bubnja za žrebanje u kojem se nalaze podaci o kandidatima za predsednika Republike, sekretar Republičke izborne komisije, ne gledajući u bubanj, izvlači kuglu i predaje je predsedniku Republičke izborne komisije;

- iz bubnja za žrebanje u kojem se nalaze redni brojevi na listi kandidata, zamenik sekretara Republičke izborne komisije, ne gledajući u bubanj, izvlači kuglu i predaje je zameniku predsednika Republičke izborne komisije;

- predsednik Republičke izborne komisije otvara kuglu i čita ime i prezime kandidata za predsednika Republike, naziv predlagača kandidata, odnosno naznaku da je kandidata predložila grupa građana, ako grupa građana nema naziv;

- zamenik predsednika Republičke izborne komisije otvara kuglu i objavljuje broj koji će taj kandidat za predsednika Republike imati na listi kandidata.

Potom se postupak žrebanja iznova ponavlja sve dok se ne izvuku poslednje kugle iz bubnjeva za žrebanje.

VIII BIRAČKA MESTA

Nadležnost za određivanje biračkih mesta

Član 53

Republička izborna komisija određuje i oglašava u "Službenom glasniku Republike Srbije" biračka mesta na kojima će se glasati za izbor narodnih poslanika i izbor predsednika Republike, na osnovu predloga opštinskih/gradskih uprava, kao i gradskih uprava Beograda i Niša.

Predloge iz stava 1. ovog člana, opštinske/gradske uprave i gradske uprave Beograda i Niša Republičkoj izbornoj komisiji dostavljaju najkasnije 6. aprila 2012. godine.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, biračka mesta na teritoriji AP Kosovo i Metohija određuju se na predlog načelnika upravnih okruga sa teritorije AP Kosovo i Metohija, koji se Republičkoj izbornoj komisiji dostavljaju najkasnije 6. aprila 2012. godine.

Biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija određuju se na predlog Ministarstva pravde, a biračka mesta u inostranstvu određuju se na predlog Ministarstva spoljnih poslova koji se dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 15. aprila 2012. godine.

Rešenje o određivanju biračkih mesta na kojima će se glasati za izbor narodnih poslanika i izbor predsednika Republike Republička izborna komisija donosi najkasnije 15. aprila 2012. godine u 24 časa.

Član 54

Na teritoriji AP Kosovo i Metohija, kao delu Republike Srbije, glasanje će se obaviti na biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sprovođenju izbora, izborni materijal i birači.

Član 55

Republička izborna komisija, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i opštinskim/gradskim upravama, određuje na kojim će već određenim biračkim mestima glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka, vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Način određivanja biračkih mesta

Član 56

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7 do 20 časova.

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača.

U izuzetnim slučajevima, može se odrediti biračko mesto i za manje od 100 birača, ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Biračko mesto može da obuhvati deo naseljenog mesta, jedno naseljeno mesto ili više naseljenih mesta.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Biračko mesto ne može da bude u: verskom objektu, objektu u vlasništvu političke stranke ili koji koristi politička stranka, kao i objektu u vlasništvu kandidata za narodnog poslanika, odnosno odbornika, ili člana njegove porodice.

Prilikom određivanja biračkog mesta, voditi računa da biračko mesto bude pristupačno osobama sa invaliditetom.

Republička izborna komisija staraće se da broj biračkih mesta i područja biračkih mesta ostanu nepromenjeni u odnosu na poslednje održane izbore za narodne poslanike Narodne skupštine.

Uređivanje biračkih mesta

Član 57

Opštinska/gradska uprava dužna je da blagovremeno obezbedi da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora da bude uređena na način koji omogućuje nesmetano sprovođenje glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, Državna zastava Republike Srbije, zbirna izborna lista, lista kandidata i izvod iz rešenja o određivanju biračkih mesta.

Na biračkom mestu i na 50 m od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista (političkih stranaka, koalicija političkih stranaka, grupa građana) i drugog propagandnog materijala.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

IX JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK

Upis u birački spisak

Član 58

Opštinska/gradska uprava koja je nadležna za ažuriranje dela jedinstvenog biračkog spiska (u daljem tekstu: birački spisak), upisuje birače koji nisu upisani u birački spisak sve do njegovog zaključenja, odnosno do 20. aprila 2012. godine u 24 časa.

Od zaključenja biračkog spiska, odnosno od 21. aprila 2012. godine, pa do 2. maja 2012. godine u 24 časa, odnosno do 72 časa pre dana održavanja izbora, birače koji nisu upisani u birački spisak upisuje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Birača sa boravištem u inostranstvu koji nije upisan u birački spisak i koji zahtev za upis podnese preko diplomatsko-konzularnog predstavništva, u birački spisak upisuje opštinska/gradska uprava po mestu njegovog prebivališta u zemlji.

Promene u biračkom spisku

Član 59

Rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku (rešenje o upisu u birački spisak, o brisanju iz biračkog spiska ili rešenje o izmeni, dopuni ili ispravci neke činjenice o biraču) donosi opštinska/gradska uprava do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 20. aprila 2012. godine u 24 časa.

Nakon zaključenja biračkog spiska, odnosno od 21. aprila 2012. godine, rešenja iz stava 1. ovog člana donosi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Član 60

Birači mogu podneti zahtev za upis u birački spisak podatka o tome da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se opštinskoj/gradskoj upravi na čijoj teritoriji birač ima boravište, najkasnije 14. aprila 2012. godine u 24 časa, odnosno pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska.

Član 61

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev za upis u birački spisak podatka o tome da će glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka o tome da će glasati u inostranstvu podnosi se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu najkasnije 14. aprila 2012. godine u 24 časa.

Zahtev za upis u birački spisak podatka o tome da će glasati u inostranstvu birač može podneti i u zemlji opštinskoj/gradskoj upravi gde ima prebivalište.

Član 62

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njemu upisani u birački spisak.

Zahtev za davanje obaveštenja podnosi se preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pravo podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata na uvid i podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku

Član 63

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i na podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste, odnosno predlagač kandidata ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku ("Službeni glasnik RS", broj 15/12).

Pravo na uvid u birački spisak obuhvata pravo podnosioca izborne liste, odnosno predlagača kandidata ili lica koje on ovlasti da izvrši uvid u deo ili ceo birački spisak. Pravo na uvid u birački spisak podnosilac izborne liste, odnosno predlagač kandidata ili lice koje on ovlasti ima do 2. maja 2012. godine u 24 časa.

Zaključenje biračkog spiska

Član 64

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu rešenjem zaključuje birački spisak i u rešenju utvrđuje ukupan broj birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu, 20. aprila 2012. godine.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji rešenje o zaključenju biračkog spiska u roku od 24 časa od zaključenja biračkog spiska (21. aprila 2012. godine).

Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 65

Pošto primi rešenje o zaključenju biračkog spiska, Republička izborna komisija odmah objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" ukupan broj birača u Republici Srbiji.

Dostavljanje izvoda i posebnih izvoda iz biračkog spiska

Član 66

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu priprema i overava štampane izvode iz biračkog spiska razvrstane po jedinicama lokalne samouprave i biračkim mestima u zemlji i inostranstvu, kao i posebne izvode iz biračkog spiska za glasanje birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, odnosno glasanje birača koji su na izvršenju zavodskih sankcija i dostavlja ih Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 22. aprila 2012. godine.

Dostava rešenja o naknadnim promenama u biračkom spisku

Član 67

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu dostavlja Republičkoj izbornoj komisiji sva rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku i koja obavezno sadrže oznaku biračkog mesta na kojem birač glasa, koje je donelo od zaključenja biračkog spiska, tj. od 20. aprila 2012. godine do 2. maja 2012. godine u 24 časa.

Član 68

Republička izborna komisija, na osnovu rešenja Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu iz člana 67. ovog uputstva, unosi izmene u izvode iz biračkog spiska ili u posebne izvode iz biračkog spiska, uzimajući u obzir samo ona rešenja koja primila najkasnije 3. maja 2012. godine u 24 časa.

Upis promena u izvod iz biračkog spiska ili poseban izvod iz biračkog spiska, unosi se prema podacima iz rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

Utvrđivanje i objavljivanje konačnog broja birača

Član 69

Republička izborna komisija, odmah nakon unosa izmena iz člana 44. ovog uputstva, utvrđuje i objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije" konačan broj birača u Republici Srbiji, u svakoj jedinici lokalne samouprave i na svakom biračkom mestu.

X OBAVEŠTENJE O DANU I VREMENU ODRŽAVANJA IZBORA

Član 70

Dostavu obaveštenja biračima u Republici Srbiji o danu i vremenu održavanja izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome birač glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska, vršiće opštinska/gradska uprava.

Dostava obaveštenja iz stava 1. ovog člana, biračima za koje je u birački spisak upisan podatak da će na izborima za narodne poslanike i izborima za predsednika Republike glasati prema mestu boravišta u inostranstvu, vrši se preko Ministarstva spoljnih poslova.

Dostava obaveštenja iz stava 1. ovog člana vrši se najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora.

XI PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 71

Izborni materijal za sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike obezbeđuje Republička izborna komisija.

Opštinska/gradska uprava za svaki birački odbor, uključujući i biračke odbore u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija, blagovremeno obezbeđuje:

1. glasačke kutije;

2. dva seta paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja;

3. dva spreja za obeležavanje prsta birača;

4. dve UV lampe;

5. vreću za odlaganje izbornog materijala;

6. pribor za pisanje;

7. pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala (pečat i pečatni vosak);

8. koverte za odlaganje glasačkih listića.

Materijal iz stava 2. tač. 1. do 4. ovog člana za biračke odbore u inostranstvu obezbeđuje Republička izborna komisija.

Opštinska/gradska uprava, Ministarstvo pravde i Ministarstvo spoljnih poslova dužni su da blagovremeno obezbede prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala i da se staraju o tome da prostor koji je određen kao biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika i otvoren za glasanje.

Član 72

Republička izborna komisija za svaki birački odbor obezbeđuje izborni materijal za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine i za izbore za predsednika Republike.

Izborni materijal, u smislu stava 1. ovog člana, za izbore za narodne poslanike čini:

1. Zbirna izborna lista;

2. Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod);

3. Rešenje o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu;

4. Rešenje o imenovanju članova biračkog odbora u proširenom sastavu;

5. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, odnosno poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, odnosno izvod iz biračkog spiska za glasanje birača u inostranstvu;

6. Poseban izvod iz biračkog spiska, ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije;

7. Potreban broj glasačkih listića za izbor narodnih poslanika (obrazac NP-9/12), koji odgovara broju birača koji su upisani u izvode iz tač. 5. i 6. ovog stava;

8. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije za izbore za narodne poslanike (obrazac NP-10/12);

9. Obrazac potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (obrazac NP-11/12);

10. Obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine, u šest primeraka (obrazac NP-15/12);

11. Obrazac evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu;

12. Ovlašćenja posmatrača za praćenje rada biračkih odbora;

13. Pravila o radu biračkih odbora;

14. Državna zastava Republike Srbije.

Izborni materijal, u smislu stava 1. ovog člana, za izbore za predsednika Republike čini:

1. Lista kandidata;

2. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, odnosno poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, odnosno izvod iz biračkog spiska za glasanje birača u inostranstvu;

3. Poseban izvod iz biračkog spiska, ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije;

4. Potreban broj glasačkih listića za izbor predsednika Republike (obrazac PR-7/12), koji odgovara broju birača koji su upisani u izvode iz tač. 2. i 3. ovog stava;

5. Kontroli list za proveru ispravnosti glasačke kutije za izbor predsednika Republike (obrazac PR-8/12);

6. Obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike, u šest primeraka (obrazac PR-12/12).

Predaja izbornog materijala preko radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije

Član 73

Štampani izborni materijal koordinator Republičke izborne komisije preuzima od Javnog preduzeća "Službeni glasnik" 2. maja 2012. godine.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, izborni materijal za sprovođenje izbora u inostranstvu, koordinator Republičke izborne komisije preuzima 30. aprila 2012. godine, a izborni materijal za sprovođenje izbora na teritoriji AP Kosovo i Metohija preuzima 1. maja 2012. godine.

Izborni materijal iz člana 72. ovog uputstva, koordinator Republičke izborne komisije radnom telu, odnosno opštinskoj/gradskoj izbornoj komisiji predaje u sedištu upravnog okruga, radnom telu u gradu Prištini/opštini na teritoriji AP Kosovo i Metohija u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, a radnim telima, odnosno izbornim komisijama gradskih opština grada Beograda u štampariji Javnog preduzeća "Službeni glasnik".

Predaja iz stava 3. ovog člana vrši se najkasnije 2. maja 2012. godine u 24 časa. O obavljenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NP-12/12).

Radno telo, odnosno opštinska/gradska izborna komisija i opštinska izborna komisija gradske opštine grada Beograda, primljeni materijal, zajedno s materijalom koji je obezbedila opštinska/gradska uprava (glasačke kutije, paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej, UV lampe i koverte za odlaganje glasačkih listića), predaje biračkim odborima, u sedištu opštine/grada, najkasnije 3. maja 2012. godine u 24 časa. O obavljenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (NP-13/12).

O primopredaji iz st. 3. i 5. ovog člana izbornog materijala za izbor predsednika Republike sačinjavaju se zapisnici na propisanim obrascima PR-9/12 i PR-10/12.

Predaja izbornog materijala neposredno biračkim odborima

Član 74

Koordinator Republičke izborne komisije predaje izborni materijal neposredno biračkim odborima za glasanje u inostranstvu, u sedištu Ministarstva spoljnih poslova 30. aprila 2012. godine. O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanim obrascima (NP-14/12 i PR-11/12).

Birački odbor prenosi izborni materijal na biračko mesto u inostranstvu na način na koji se dostavlja diplomatska pošiljka, a kojim je osigurana bezbednost izbornog materijala.

XII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA REPUBLIČKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala preko radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije

Član 75

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja predaje radnom telu, odnosno opštinskoj/gradskoj izbornoj komisiji i izbornoj komisiji gradske opštine grada Beograda u zgradi opštine/grada, sledeći izborni materijal:

a) za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine:

1. prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora,

2. izvod iz biračkog spiska po kojem se glasalo na biračkom mestu,

3. poseban izvod iz biračkog spiska, ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

4. zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

5. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići,

6. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići,

7. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići,

8. zapečaćeni koverat u koji su stavljene potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

b) za izbore za predsednika Republike:

1. prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora za izbore za predsednika Republike,

2. izvod iz biračkog spiska po kojem se glasalo na biračkom mestu za izbore za predsednika Republike,

3. poseban izvod iz biračkog spiska, ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije za izbore za predsednika Republike,

4. zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije za izbore za predsednika Republike,

5. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići za izbore za predsednika Republike,

6. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići za izbore za predsednika Republike,

7. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići za izbore za predsednika Republike,

8. zapečaćeni koverat u koji su stavljene potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.

O primopredaji iz stava 1. ovog člana sastavljaju se zapisnici na propisanim obrascima NP-16/12, odnosno PR-13/12.

Radno telo, odnosno opštinska/gradska izborna komisija i izborna komisija gradske opštine grada Beograda zapisnik o radu biračkog odbora, izvod iz biračkog spiska i potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta za izbore za narodne poslanike, odnosno za izbore za predsednika Republike pakuje odvojeno od ostalog izbornog materijala za izbore za narodne poslanike, odnosno izbore za predsednika Republike.

Pošto od svih biračkih odbora preuzme izborni materijal za izbore za narodne poslanike i za izbore za predsednika Republike, radno telo, odnosno opštinska/gradska izborna komisija preuzeti izborni materijal odmah predaje koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu upravnog okruga, odnosno u prostorijama Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici, o čemu se sastavlja zapisnik na propisanim obrascima NP-17/12, odnosno PR-14/12.

Radno telo, odnosno izborna komisija gradske opštine grada Beograda, izborni materijal preuzet od svih biračkih odbora, koordinatoru Republičke izborne komisije predaje u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, Ulica kralja Milana 14, o čemu se sastavlja zapisnik na propisanim obrascima NP-17/12, odnosno PR-14/12.

Predaja izbornog materijala neposredno koordinatoru Republičke izborne komisije

Član 76

Posle glasanja u inostranstvu, birački odbor bez odlaganja prenosi izborni materijal sa biračkog mesta u inostranstvu u Republiku Srbiju na način na koji se dostavlja diplomatska pošiljka i izborni materijal iz člana 75. stav 1. ovog uputstva, predaje neposredno koordinatoru Republičke izborne komisije u prostorijama Republičke izborne komisije u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, Ulica kralja Milana 14, o čemu se sastavljaju zapisnici na propisanim obrascima NP-18/12, odnosno PR-15/12.

XIII STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasački listići

Član 77

Glasački listići za izbor narodnih poslanika i izbor predsednika Republike štampaće se u Beogradu, u štampariji Javnog preduzeća "Službeni glasnik".

Glasački listići štampaće se na hartiji zaštićenoj vodenim žigom boje PANTONE 263 (svetla ljubičasta).

Broj glasačkih listića koji se štampaju mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak.

Republička izborna komisija rešenjem, koje se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", utvrđuje broj glasačkih listića koji se štampa, kao i broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može da bude veći od 0.5% od ukupnog broja birača.

Republička izborna komisija posebnim odlukama propisuje boju, tekst, oblik i izgled glasačkih listića.

Upotreba jezika i pisama

Član 78

Tekst glasačkog listića i ostalog izbornog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

U opštinama/gradovima u kojima je na dan raspisivanja izbora u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, tekst zbirne izborne liste, tekst glasačkog listića i tekst obrasca zapisnika o radu biračkog odbora štampaju se na srpskom jeziku i ćirilicom, a ispod tog teksta štampa se tekst na jeziku i pismu nacionalne manjine, u istom obliku i sa istom veličinom slova.

Ako je u opštini/gradu na dan raspisivanja izbora u službenoj upotrebi više jezika nacionalnih manjina, tekst na jezicima nacionalnih manjina ispisuje se posle srpskog jezika, po azbučnom redu naziva jezika nacionalne manjine.

Priprema za štampanje glasačkih listića

Član 79

Nakon donošenja odluke o tekstu i izgledu glasačkih listića, Republička izborna komisija sačinjava uzorak glasačkog listića koji overava predsednik Republičke izborne komisije svojim potpisom i pečatom Republičke izborne komisije.

Na osnovu overenog uzorka glasačkog listića, štamparija izrađuje grafičke ploče.

Proces štampanja započinje stavljanjem grafičkih ploča u mašine za štampanje, u prisustvu ovlašćenih predstavnika Republičke izborne komisije i predstavnika podnosilaca izbornih lista, odnosno predlagača kandidata.

Po puštanju u pogon štamparskih mašina, prvi primerci glasačkih listića se na licu mesta uništavaju sve dok se ne odštampa glasački listić koji zadovoljava optimalne grafičke standarde.

Prvi odštampani glasački listić koji ispunjava optimalne grafičke standarde, predsednik Republičke izborne komisije upoređuje sa overenim uzorkom glasačkog listića.

Pošto utvrdi da je odštampani primerak glasačkog listića podudaran sa overenim uzorkom, predsednik Republičke izborne komisije svojim potpisom odobrava štampanje glasačkih listića u utvrđenom broju primeraka.

Odmah po završetku štampanja, komisija koju čine predstavnici Republičke izborne komisije, podnosilaca izbornih lista, odnosno predlagača kandidata i štamparije uništava kompjutersku pripremu za izradu grafičkih ploča i grafičke ploče.

O uništavanju kompjuterske pripreme i grafičkih ploča sastavlja se zapisnik, a uništene grafičke ploče se predaju Republičkoj izbornoj komisiji.

Nadzor nad štampanjem

Član 80

Štampanje glasačkih listića nadzire Republička izborna komisija.

Republička izborna komisija je dužna da omogući javnost štampanja glasačkih listića.

Predstavnici podnosilaca izbornih lista, odnosno predlagača kandidata imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Republičkoj izbornoj komisiji, radnim telima, odnosno opštinskim/gradskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

Republička izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista, odnosno predlagače kandidata o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

Glasačka kutija

Član 81

Za glasanje na izborima za narodne poslanike i izborima za predsednika Republike koristi se glasačka kutija izrađena prema Uputstvu o obliku i dimenzijama glasačke kutije ("Službeni glasnik RS", broj 42/00).

Sprej za obeležavanje prsta birača

Član 82

Obeležavanje prsta birača kao znak da je birač glasao vrši se sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe.

XIV STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 83

Statističku obradu podataka pri sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike obavlja Republički zavod za statistiku, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora, koje mu dostavlja Republička izborna komisija.

Republički zavod za statistiku određuje lice koje će, po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji izbornog materijala između biračkih odbora i radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija i izborne komisije gradske opštine grada Beograda i izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, kao i pripremiti podatke o privremenim rezultatima izbora.

XV PRAĆENJE RADA ORGANA I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 84

Zainteresovana udruženja čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti izbora, koja žele da prate rad organa za sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike i radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija na obavljanju poslova radnih tela u skladu sa članom 10. ovog uputstva, podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji do 30. aprila 2012. godine, na propisanom obrascu (NP-19/12).

Uz prijavu se prilaže izvod iz Registra udruženja i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače rada organa i tela na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike (domaći posmatrači), na propisanom obrascu (NP-20/12).

Udruženje može za posmatrača da prijavi punoletnog državljanina Republike Srbije.

Udruženje ne može za posmatrača da prijavi kandidata za narodnog poslanika ili člana organa i tela angažovanih na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike.

Za praćenje rada Republičke izborne komisije, odnosno radnog tela, udruženje može da prijavi najviše dva posmatrača.

Ispunjenost uslova za praćenje rada organa i tela na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike, predsedavajući konstatuje na sednici Republičke izborne komisije.

Strani posmatrači

Član 85

Zainteresovane međunarodne i strane organizacije i udruženja koja žele da prate rad organa za sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike i radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija na obavljanju poslova radnih tela u skladu sa članom 10. ovog uputstva, podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji do 30. aprila 2012. godine, na propisanom obrascu (NP-21/12). Uz prijavu se prilaže i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače rada organa i tela na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike (strani posmatrači), na propisanom obrascu (NP-22/12).

U slučaju pozitivnog mišljenja Ministarstva spoljnih poslova, predsedavajući na sednici Republičke izborne komisije konstatuje da je međunarodnoj ili stranoj organizaciji, odnosno udruženju odobreno praćenje rada organa i tela na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike.

Član 86

Zainteresovani predstavnici stranih država koji žele da prate rad biračkih odbora, podnose prijavu Republičkoj izbornoj komisiji, preko Ministarstva spoljnih poslova, do 30. aprila 2012. godine, na propisanom obrascu (NP-21/12). Uz prijavu se prilaže i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače rada biračkih odbora na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike (strani posmatrači), na propisanom obrascu (NP-22/12).

Ministarstvo spoljnih poslova prosleđuje prijavu i spisak iz stava 1. ovoga člana sa mišljenjem Republičkoj izbornoj komisiji.

U slučaju pozitivnog mišljenja Ministarstva spoljnih poslova, predsedavajući na sednici Republičke izborne komisije konstatuje da je predstavnicima strane države odobreno praćenje rada biračkih odbora na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike.

Ovlašćenje i akreditacije

Član 87

Po konstataciji o ispunjenosti uslova za praćenje rada organa i tela na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike, Republička izborna komisija podnosiocu prijave izdaje ovlašćenje za praćenje rada organa i tela na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike, a domaćim i stranim posmatračima akreditacije u koje se upisuju neophodni podaci iz spiska priloženog uz prijavu.

Troškove praćenja rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike snose podnosioci prijave čiji posmatrači prate izbore.

Položaj posmatrača

Član 88

Posmatrači su dužni da akreditacije nose na vidnom mestu.

Organi i tela na sprovođenju izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike su dužni da posmatračima omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje.

Republička izborna komisija i birački odbori su dužni da u zapisnicima o svom radu konstatuju prisustvo posmatrača.

Posmatrači rada Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Republičke izborne komisije.

Posmatrači su dužni da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

U isto vreme na istom biračkom mestu može da bude samo jedan domaći posmatrač istog udruženja.

Birački odbor može da sa biračkog mesta udalji posmatrača ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, ako na biračkom mestu koristi mobilni telefon ili druga sredstva veza i komunikacija, a posebno ako se na bilo koji način meša u rad biračkog odbora.

Birački odbor je dužan da o udaljenju posmatrača i razlozima za udaljenje odmah obavesti Republičku izbornu komisiju.

Republička izborna komisija može da posmatraču oduzme ovlašćenje i akreditaciju ukoliko se posmatrač ne ponaša u okviru svojih ovlašćenja.

XVI SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 89

Sredstva za sprovođenje izbora obezbeđena u budžetu Republike Srbije za 2012. godinu prema specifikaciji ukupnih
troškova koju je utvrdila Republička izborna komisija, mogu da se koriste za:

- nabavku, štampanje i prevođenje izbornog materijala,

- naknade za rad članova Republičke izborne komisije u stalnom i proširenom sastavu,

- naknade za rad članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu,

- naknade za rad na obavljanju poslova radnih tela iz člana 10. ovog uputstva,

- naknade za rad načelnika opštinskih/gradskih uprava na obavljanju poslova utvrđenih ovim uputstvom,

- naknade za rad zaposlenih u Službi Narodne skupštine i drugih lica angažovanih da za Republičku izbornu komisiju obavljaju stručne i druge poslove u vezi sa sprovođenjem izbora,

- naknade za službena putovanja predsednika i članova Republičke izborne komisije i njihovih zamenika, kao i zaposlenih u Službi Narodne skupštine i drugih lica angažovanih u vezi sa sprovođenjem izbora, u skladu sa važećim propisima,

- nabavku kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavci za raspolaganje sredstvima su predsednik Republičke izborne komisije i sekretar Republičke izborne komisije.

XVII OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH IZBORNIH RADNJI

Član 90

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za narodne poslanike vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1. izborna lista kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine (NP-1/12);

2. ovlašćenje da se podnese izborna lista kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine (NP-2/12);

3. saglasnost nosioca izborne liste da bude nosilac izborne liste kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine (NP-3/12);

4. izjava kojom se prihvata kandidatura za narodnog poslanika Narodne skupštine (NP-4/12);

5. potvrda o prebivalištu kandidata za narodnog poslanika Narodne skupštine (NP-5/12);

6. spisak birača koji svojim potpisima podržavaju izbornu listu kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine (NP-6/12);

7. izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine (NP-7/12);

8. rešenje o utvrđivanju zbirne izborne liste kandidata za narodne poslanike Narodne skupštine (NP-8/12);

9. glasački listić za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine (NP-9/12);

10. kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (NP-10/12);

11. potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (NP-11/12);

12. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između koordinatora Republičke izborne komisije i radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda (NP-12/12);

13. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda i biračkog odbora (NP-13/12);

14. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora u inostranstvu (NP-14/12);

15. zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika Narodne skupštine (NP-15/12);

16. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda (NP-16/12);

17. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda i koordinatora Republičke izborne komisije (NP-17/12);

18. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora u inostranstvu i koordinatora Republičke izborne komisije (NP-18/12);

19. prijava domaćih posmatrača za praćenje rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike (NP-19/12);

20. spisak lica prijavljenih za domaće posmatrače rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike (NP-20/12);

21. prijava stranih posmatrača za praćenje rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike (NP-21/12);

22. spisak lica prijavljenih za strane posmatrače rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike (NP-22/12);

23. zapisnik o radu Republičke izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za narodne poslanike Narodne skupštine održanih 6. maja 2012. godine (NP-23/12);

24. uverenje o izboru za narodnog poslanika Narodne skupštine (NP-24/12).

Član 91

Pojedine radnje pri sprovođenju izbora za predsednika Republike vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1. rešenje o utvrđivanju liste kandidata za izbor predsednika Republike (PR-6/12);

2. glasački listić za izbor za predsednika Republike (PR-7/12);

3. kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije za izbore za predsednika Republike (PR-8/12);

4. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između koordinatora Republičke izborne komisije i radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda za izbore za predsednika Republike (PR-9/12);

5. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda i biračkog odbora za izbore za predsednika Republike (PR-10/12);

6. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora u inostranstvu za izbore za predsednika Republike (PR-11/12);

7. zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike (PR-12/12);

8. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda za izbore za predsednika Republike (PR-13/12);

9. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda i koordinatora Republičke izborne komisije za izbore za predsednika Republike (PR-14/12);

10. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora u inostranstvu i koordinatora Republičke izborne komisije za izbore za predsednika Republike (PR-15/12);

11. zapisnik o radu Republičke izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za predsednika Republike održanih 6. maja 2012. godine (PR-16/12);

12. uverenje o izboru za predsednika Republike (PR-17/12).

XVIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 92

Stupanjem na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za sprovođenje Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 28/08, 31/08, 37/08 - dr. propis, 38/08, 46/08 - dr. propis i 48/08).

Član 93

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni obrazaca PR-9/12, PR-10/12 I PR-13/12

("Sl. glasnik RS", br. 50/2012)

3. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac NP-1/12

 

IZBORNA LISTA
KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

 

_________________________________________________________________________________

(naziv podnosioca izborne liste: registrovana politička stranka - stranačka koalicija - grupa građana)

podnosi Republičkoj izbornoj komisiji Izbornu listu

__________________________________________________________________________________

(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom nosioca izborne liste ako je određen)

za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 6. maj 2012. godine.

Kandidati za narodne poslanike su:

Red. broj

Ime i prezime

JMBG

Zanimanje

Prebivalište i adresa stana1

Stranačka pripadnost2

1.

 

 

 

 

 

(navesti sve kandidate po odrednicama iz ove tabele)

 

Lice koje podnosi izbornu listu3

 

_____________________________

 

(potpis)

 

_____________________________

 

(ime i prezime)

Ova izborna lista dostavlja se u pismenoj i elektronskoj formi (CD ili DVD), a uz nju se obavezno dostavljaju i:

1. Ovlašćenje lica da podnese izbornu listu, na obrascu NP-2/12,
2. Pismena saglasnost nosioca izborne liste da bude nosilac izborne liste, na obrascu NP-3/12,
3. Pismena izjava svakog kandidata za narodnog poslanika da prihvata da bude kandidat za narodnog poslanika, na obrascu NP-4/12,
4. Potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu nadležnog organa,
5. Potvrda o prebivalištu, ne starija od šest meseci, za svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu NP-5/12 ili obrascu nadležnog organa,
6. Uverenje o državljanstvu, ne starije od šest meseci, za svakog kandidata za narodnog poslanika, na obrascu nadležnog organa,
7. Spisak birača koji podržavaju izbornu listu, u pismenoj i elektronskoj formi (CD ili DVD), složen po azbučnom redu prezimena birača, sa izjavom svakog birača čiji je potpis overen kod osnovnog suda, Spisak u elektronskom obliku treba da bude izrađen u Excel programu,
8. Sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana - ako je izbornu listu podnela stranačka koalicija ili grupa građana,
9. Potvrda o izbornom pravu, ne starija od šest meseci, za svako lice koje obrazuje grupu građana, na obrascu nadležnog organa - ako izbornu listu podnosi grupa građana.

NAPOMENA 1: Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na izbornoj listi mora da bude po jedan kandidat koji je pripadnik pola koji je manje zastupljen na izbornoj listi.
NAPOMENA 2: Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina dužan je da prilikom podnošenja izborne liste dostavi i pismeni predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

______________
1 Prema podacima iz uverenja o prebivalištu.
2 Stranačka pripadnost se navodi za svakog kandidata na izbornoj listi koju podnosi stranačka koalicija.
3 Zakonski zastupnik političke stranke, zakonski zastupnici političkih stranaka koje su obrazovale stranačku koaliciju, odnosno lice određeno za zastupanje grupe građana, ili lice ovlašćeno za podnošenje izborne liste.

 

Obrazac NP-2/12

 

OVLAŠĆENJE
DA SE PODNESE IZBORNA LISTA KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

 

Ovlašćuje se 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(zanimanje)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

da, u ime
  

 

,

 

naziv podnosioca izborne liste (naziv političke stranke - stranačke koalicije - grupe građana)

 

podnese Republičkoj izbornoj komisiji Izbornu listu

 

(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom nosioca izborne liste ako je određen)

za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 6. maj 2012. godine.

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

 

 

M. P.

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime zakonskog zastupnika političke stranke,
odnosno lica koje je sporazumom o obrazovanju
grupe građana određeno da zastupa grupu građana1)

______________
1 za stranačku koaliciju, ovlašćenje potpisuju zakonski zastupnici svih političkih stranaka koje su obrazovale stranačku koaliciju

 

Obrazac NP-3/12

 

SAGLASNOST
NOSIOCA IZBORNE LISTE DA BUDE NOSILAC IZBORNE LISTE KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Saglasan sam da budem nosilac Izborne liste

 

(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom nosioca izborne liste, ako je određen)

koju za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine,

raspisane za 6. maj 2012. godine, podnosi

 

(naziv podnosioca izborne liste: naziv političke stranke - stranačke koalicije - grupe građana)

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Nosilac izborne liste

 

_______________________________

 

(potpis)

________________________________

 

(ime i prezime)

 

________________________________

 

(JMBG) 

 

________________________________

 

(prebivalište i adresa stana)

 

Obrazac NP-4/12

 

IZJAVA
KOJOM SE PRIHVATA KANDIDATURA ZA NARODNOG POSLANIKA

Prihvatam kandidaturu za narodnog poslanika na Izbornoj listi

 

(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom nosioca izborne liste ako je određen)

koju za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine,

raspisane za 6. maj 2012. godine, podnosi

 

naziv podnosioca izborne liste (naziv političke stranke - stranačke koalicije - grupe građana)

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Kandidat

 

____________________________

 

(potpis)

 

____________________________

 

(ime i prezime)

 

____________________________

 

(zanimanje)

 

____________________________

 

(JMBG)

 

_______________________________

 

(prebivalište i adresa stana)

 

Obrazac NP-5/12

 

POTVRDA
O PREBIVALIŠTU KANDIDATA ZA NARODNOG POSLANIKA

 

 

Potvrđuje se da

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

rođen u

 

,

 

,

 

(mesto)

 

(JMBG)

 

 

ima prebivalište u

 

,

 

.

 

(mesto)

 

(adresa stana)

 

 

 

Broj:

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

 

Ovlašćeno lice

 

M. P.

 

 

 

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

NAPOMENA: Važeće su i potvrde izdate na obrascu nadležnog organa

 

Obrazac NP-6/12

 

SPISAK
BIRAČA KOJI SVOJIM POTPISIMA PODRŽAVAJU IZBORNU LISTU KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

 

Izbornu listu 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste, ako je određen)

koju je za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 6. maj 2012. godine podnela

 

naziv podnosioca izborne liste (naziv političke stranke - stranačke koalicije - grupe građana)

podržavaju birači, i to:

Red. broj

Ime i prezime

JMBG

Prebivalište i adresa stana

1.

 

 

 

(navesti sve birače koji podržavaju izbornu listu, po azbučnom redu prezimena, prema odrednicama iz ove tabele)

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Lice koje podnosi izbornu listu1

______________________

(potpis)

______________________

(ime i prezime)

 

NAPOMENA 1: Spisak se obavezno dostavlja u pismenom i u elektronskom obliku (CD ili DVD), tako da spisak u oba oblika bude istovetan. Spisak u elektronskom obliku treba da bude izrađen u Excel programu.
NAPOMENA 2: Uz spisak se dostavlja najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača koji podržavaju izbornu listu. Sve overene izjave moraju da budu složene po azbučnom redu prezimena birača.

______________
1 Zakonski zastupnik političke stranke, zakonski zastupnici političkih stranaka koje su obrazovale stranačku koaliciju, odnosno lice određeno za zastupanje grupe građana, ili lice ovlašćeno za podnošenje izborne liste

 

Obrazac NP-7/12

 

IZJAVA
BIRAČA DA PODRŽAVA IZBORNU LISTU KANDIDATA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Podržavam Izbornu listu

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste - ako je određen)

koju za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine,

raspisane za 6. maj 2012. godine, Republičkoj izbornoj komisiji podnosi

 

(naziv podnosioca izborne liste: naziv političke stranke - stranačke koalicije - grupe građana)

 

 

Birač

 

 

 

(potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

(JMBG)

 

 

 

(prebivalište i adresa stana)

NAPOMENA 1: Izjava mora da bude overena u sudu
NAPOMENA 2: Obrazac ove izjave podnosilac izborne liste sâm umnožava u potreban broj primeraka

 

Obrazac NP-8/12

 

Na osnovu člana 47. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika ("Službeni glasnik RS", br. 35/00, 57/03 - odluka US, 72/03 - dr. zakon, 18/04, 85/05 - dr. zakon, 101/05 - dr. zakon, 104/09 - dr. zakon, 28/11 - odluka US i 36/11),

Republička izborna komisija, na sednici održanoj 

 

, donela je

 

(datum)

 

 

REŠENJE
O UTVRĐIVANJU ZBIRNE IZBORNE LISTE

Utvrđuje se Zbirna izborna lista kandidata za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 6. maj 2012. godine, i to:

1. 

 

 

(naziv izborne liste i ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen)

Kandidati na izbornoj listi su:

1)

 

,

 

,

 

,

 

(ime i prezime)

 

(godina rođenja)

 

(zanimanje)

 

 

 

 

,

 

(prebivalište)

 

(Navesti sve izborne liste po redosledu njihovog proglašenja i kandidate kao pod 1)

Broj: ____________

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

 

 

 

PREDSEDNIK

 

______________________

M.P.

(potpis)

 

______________________

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-9/12

 

GLASAČKI LISTIĆ
ZA IZBOR NARODNIH POSLANIKA NARODNE SKUPŠTINE

6. MAJ 2012. GODINE

1.

 

(naziv izborne liste, sa imenom i prezimenom nosioca izborne liste ako je određen)

 

 

(ime i prezime prvog kandidata sa te liste)

 

(na isti način uneti nazive svih izbornih lista i prvih kandidata na izbornoj listi,
istim redosledom kao na Zbirnoj izbornoj listi)

 

GLASA SE SAMO ZA JEDNU IZBORNU LISTU, ZAOKRUŽIVANJEM
REDNOG BROJA ISPRED NAZIVA IZBORNE LISTE

 

M. P.

 

Obrazac NP-10/12

 

KONTROLNI LIST
ZA PROVERU ISPRAVNOSTI GLASAČKE KUTIJE

 

Za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanim za 6. maj 2012. godine, birački odbor na biračkom mestu broj ______ u opštini/gradu

zavodu/stranoj državi  

 

 

(naziv opštine/grada/zavoda za izvršenje zavodske sankcije/strane države)

primio je kutiju za glasanje.

Proverom je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna, da je prazna i pogodna da obezbedi sigurnost i tajnost sadržine glasačkih listića.

 

,

 

,

 

,

 

(mesto)

 

(dan, mesec, godina)

 

(čas)

 

 

BIRAČ KOJI JE PRVI DOŠAO
NA BIRAČKO MESTO

 

BIRAČKI ODBOR

 

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

 

 

 

 

1. 

 

(ime i prezime)

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

2. 

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

3. 

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

4. 

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

5. 

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

 

6. 

 

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

________________
NAPOMENA: Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije potpisuju svi prisutni članovi, odnosno zamenici članova biračkog odbora.

 

Obrazac NP-11/12

 

POTVRDA
O IZBORNOM PRAVU ZA GLASANJE VAN BIRAČKOG MESTA

 

Potvrđuje se da je  

 

,  

 

 

(ime i prezime)

 

(JMBG)

 

sa prebivalištem u

 

 

 

(mesto)

 

 

 

 upisan u izvod iz

(adresa stana)

 

biračkog spiska na biračkom mestu broj _____, pod rednim brojem ________,

u opštini/gradu 

 

, i da ima izborno pravo.

 

(naziv opštine/grada)

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

BIRAČ

 

PREDSEDNIK BIRAČKOG ODBORA

 

 

 

(potpis)

 

(potpis)

 

 

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

 

______________
NAPOMENA: Potvrda potpisana od strane birača koji glasa van biračkog mesta vraća se biračkom odboru

 

Obrazac NP-12/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za 

 

 

(naziv upravnog okruga/grad Beograd/AP KiM)

 

Radnom telu/Izbornoj komisiji u opštini/gradu 

 

 predaje

 

(naziv opštine/grada)

 

 

izborni materijal za 

 

biračkih odbora u opštini/gradu 

 

 

(broj)

 

(naziv opštine/grada)

 

i  

 

biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, i to:

 

(broj)

 

 

1)

 

 

Zbirnih izbornih lista,

 

 

(broj)

 

2)

 

 

izvoda iz Rešenja o određivanju biračkih mesta,

 

 

(broj)

 

3)

 

 

rešenja o obrazovanju biračkih odbora u stalnom sastavu,

 

 

(broj)

 

4)

 

 

rešenja o imenovanju članova biračkih odbora u proširenom sastavu,

 

 

(broj)

 

5)

 

 

izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači na biračkim mestima,

 

 

(broj)

 

6)

 

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači koji su na izvršenju zavodske sankcije,

 

 

(broj)

 

 

 

 

7)

 

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

 

 

(broj)

 

 

 

8)

 

 

glasačkih listića po izvodima iz biračkog spiska i posebnim izvodima iz biračkog spiska,

 

 

(broj)

 

9)

 

 

kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije,

 

 

(broj)

 

10)

 

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

 

(broj)

 

11)

 

 

obrazaca Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

 

 

(broj)

 

 

 

 

12)

 

 

obrazaca Zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda i biračkog odbora,

 

 

(broj)

 

 

 

 

13)

 

 

obrazaca Zapisnika o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda,

 

 

(broj)

 

 

 

 

14)

 

 

obrazaca evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu,

 

 

(broj)

 

 

 

 

15)

 

 

Pravila o radu biračkih odbora,

 

 

(broj)

 

16)

 

 

Državnih zastava Republike Srbije,

 

 

(broj)

 

 

 

 

17)

 

ovlašćenja posmatrača za praćenje rada biračkih odbora.

2. Radno telo/Izborna komisija je primila izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 17) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. __________________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod Radnog tela/Izborne komisije.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za Radno telo/Izbornu komisiju

 

Za Republičku izbornu
komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-13/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA I BIRAČKOG ODBORA

 

1. Radno telo/Izborna komisija u opštini/gradu 

 

 

(naziv opštine/grada)

predaje biračkom odboru na biračkom mestu broj ______ na teritoriji opštine/grada

 

, odnosno biračkom odboru na biračkom mestu broj _____

(naziv opštine/grada)

 

unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, sledeći izborni materijal:

1)

Zbirnu izbornu listu,

2)

izvod iz Rešenja o određivanju biračkih mesta,

3)

Rešenje o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu,

4)

Rešenje o imenovanju članova biračkog odbora u proširenom sastavu,

5)

izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

6)

poseban izvod iz biračkog spiska, ako na biračkom mestu glasaju birači koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

7)

 

glasačkih listića za glasanje birača po izvodu iz biračkog spiska iz podtačke 5) ove tačke,

 

(broj)

 

8)

 

glasačkih listića za glasanje birača po posebnom izvodu iz biračkog spiska iz podtačke 6) ove tačke,

(broj)

9)

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

10)

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

11)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

12)

Obrazac evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu,

13)

ovlašćenja posmatrača za praćenje rada biračkih odbora,

14)

Pravila o radu biračkih odbora,

15)

Državnu zastavu Republike Srbije.

 

2.

Opštinski/gradski organ uprave predao je biračkom odboru:

1) 

glasačku kutiju,

2) 

dva seta paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja,

3) 

dva spreja za obeležavanje prsta birača,

4) 

dve UV lampe,

5) 

vreću za odlaganje izbornog materijala,

6) 

pribor za pisanje,

7) 

pribor za pečaćenje glasačke kutije i drugog izbornog materijala (pečat i pečatni vosak)

8) 

koverte za odlaganje glasačkih listića.

NAPOMENA: Rezerve za podtač. 3) i 4) tačke 2. ovog zapisnika nalaziće se u sedištu opštine/grada i po potrebi se mogu dobiti od Republičke izborne komisije na revers u toku glasanja

3. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 15) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. _________________________________.

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5. Predstavnici podnosilaca izbornih lista IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

6. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod Radnog tela/izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za radno telo/izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

______________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Prisutni članovi biračkog odbora:

 

Za organ opštinske/gradske uprave

1.

____________________

 

_______________________

 

 

 

(potpis)

2.

____________________

 

_______________________

 

 

 

(ime i prezime)

3.

____________________

 

 

 

 

 

 

4.

____________________

 

 

 

 

 

 

5.

____________________

 

 

 

 

 

 

6.

____________________

 

 

 

Obrazac NP-14/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA U INOSTRANSTVU

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za državu 

 

 

 

(naziv države)

 

 

predaje biračkom odboru sa biračkog mesta broj _______ u državi 

 

 

 

(naziv države)

 

sledeći izborni materijal:

1)

 

Zbirnu izbornu listu,

2)

 

izvod iz Rešenja o određivanju biračkih mesta,

3)

 

Rešenje o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu,

4)

 

Rešenje o imenovanju članova biračkog odbora u proširenom sastavu,

5)

 

izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu u inostranstvu,

6)

 

 

glasačkih listića po izvodu iz biračkog spiska,

 

 

(broj)

 

7)

 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

8)

 

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

9)

 

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

 

(broj)

 

10)

 

obrazac evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu,

11)

 

ovlašćenja posmatrača za praćenje rada biračkih odbora,

12)

 

Pravila o radu biračkih odbora,

13)

 

Državnu zastavu Republike Srbije,

14)

 

glasačku kutiju,

15)

 

dva seta paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja,

16)

 

dva spreja za obeležavanje prsta birača,

17)

 

dve UV lampe.

2. Birački odbor primio je izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 17) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. _____________________________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-15/12

 

ZAPISNIK
O RADU BIRAČKOG ODBORA NA SPROVOĐENJU GLASANJA I UTVRĐIVANJU REZULTATA GLASANJA ZA IZBOR NARODNIH POSLANIKA

 

1.

Birački odbor za biračko mesto broj: 

 

,

 

 

 

 

 

(naziv biračkog mesta)

 

u opštini / gradu / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi

 

__________________________________________________________________________________

 

(naziv opštine / grada / zavoda / strane države)

 

sastao se na dan 

 

 2012. godine, u __________ časova.

 

 

(datum)

 

 

 

Prisutni su: 

1)

 

 

2)

 

 

 

 

(ime i prezime predsednika biračkog odbora)

 

 

(ime i prezime člana biračkog odbora)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

2.

Pre otvaranja biračkog mesta birački odbor je proverio i utvrdio:

 

-

da na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta nema istaknutih simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala,

 

-

da je prostorija u kojoj će se glasati uređena saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika,

 

-

da je od radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije, ili koordinatora Republičke izborne komisije primljen izborni materijal koji je potreban za sprovođenje glasanja na biračkom mestu.

3.

Birački odbor je u _______ časova otvorio biračko mesto.

 

 

4.

Birački odbor je proverio glasačku kutiju u prisustvu birača  

 

 

 

(ime i prezime birača i redni broj iz izvoda)

 

 

 

koji je prvi došao na biračko mesto. Pošto je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna i prazna, kontrolni list, koji su potpisali članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto, ubačen je u kutiju i kutija zapečaćena u prisustvu prvog birača, posle čega je počelo glasanje.

 

5.

Uz pomoć drugog lica na biračkom mestu glasalo je 

 

birača (slepa, invalidna i nepismena lica).

 

 

(broj)

 

 

6.

Van biračkog mesta glasalo je 

 

birača.

 

 

(broj)

 

 

7. Glasanje se odvijalo sve vreme u potpunom redu. Za vreme glasanja desilo se:
(Navesti događaje koji su bili od uticaja na tok glasanja, prekid glasanja ili produžetak glasanja. Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog zapisnika).

 

 

 

 

 

 

8.

Na biračkom mestu BILI SU PRISUTNI - NISU BILI PRISUTNI domaći i strani posmatrači.

 

 

9.

Biračko mesto je zatvoreno i glasanje zaključeno u ________ časova.

 

10.

Posle zatvaranja biračkog mesta birački odbor je pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na sledeći način:

 

-

utvrdio je broj neupotrebljenih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su glasali, prebrojavanjem zaokruženih rednih brojeva u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska;

 

-

otvorio je glasačku kutiju, u kojoj JE PRONAŠAO - NIJE PRONAŠAO kontrolni list;

 

-

pristupio je odvajanju važećih glasačkih listića od nevažećih i utvrdio broj nevažećih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je broj važećih glasačkih listića i broj glasova koji je dobila svaka izborna lista.

 

11.

Posle prebrojavanja, neupotrebljeni glasački listići, nevažeći glasački listići i važeći glasački listići stavljeni su u posebne koverte i zapečaćeni.

12.

Birački odbor je utvrdio da su na biračkom mestu 

 

 

 

 

 

 

 

(redni broj)

 

 

u opštini / gradu / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(naziv opštine / grada / zavoda / strane države)

 

(šifra)

 

rezultati glasanja sledeći:

 

 

 

13.

da je PRIMLJENO glasačkih listića ____________________________________

 

 

 

 

 

 

14.

da je NEUPOTREBLJENIH glasačkih listića _____________________________

 

 

 

 

 

 

15.

da je prema izvodu iz biračkog spiska, kao i prema posebnom izvodu iz biračkog spiska, ukupno UPISANIH BIRAČA ____________________________________

 

 

 

 

 

 

 

16.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU GLASALI (zaokruženi redni brojevi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska) _____________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

da je broj GLASAČKIH LISTIĆA koji se nalaze U GLASAČKOJ KUTIJI __________________

 

 

 

 

 

 

 

 

17.1.

da je NEVAŽEĆIH glasačkih listića ___________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

17.2.

da je VAŽEĆIH glasačkih listića _____________________________

 

 

 

 

 

 

 

18.

da su od ukupnog broja važećih glasačkih listića, IZBORNE LISTE DOBILE SLEDEĆI BROJ GLASOVA:

 

Red. br.

Naziv izborne liste

Broj glasova koje je dobila izborna lista

1.

 

 

 

(Navesti sve izborne liste, prema redosledu na glasačkom listiću)

 

 

19.

Članovi biračkog odbora IMALI SU - NISU IMALI primedbe: (Prilog sa eventualnim primedbama čini sastavni deo ovog zapisnika).

20.

Zaključeno je da se prvi primerak ovog zapisnika, sa izbornim materijalom, odmah dostavi radnom telu/izbornoj komisiji/koordinatoru Republičke izborne komisije, za šta su određeni predsednik i članovi biračkog odbora i to:

 

 

 

 

21.

Birački odbor je drugi primerak ovog zapisnika odmah istakao na biračkom mestu, a po jedan primerak ovog zapisnika je uručen predstavnicima podnosilaca izbornih lista koje su osvojile najveći broj glasova na biračkom mestu, i to:

 

 

1)

 

 

3)

 

 

 

(ime i prezime-redni broj izborne liste-potpis predstavnika)

 

 

(ime i prezime-redni broj izborne liste-potpis predstavnika)

 

2)

 

 

4)

 

 

 

(ime i prezime-redni broj izborne liste-potpis predstavnika)

 

 

(ime i prezime-redni broj izborne liste-potpis predstavnika)

 

22.

Birački odbor je završio rad 

 

2012. godine u _________ časova.

 

 

(datum)

 

 

 

 

BIRAČKI ODBOR

 

1.

______________________________

 

 

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

 

 

 

2.

______________________________

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

 

Obrazac NP-16/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA I RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA

 

1. Birački odbor za biračko mesto broj _____ u opštini/gradu 

 

 

 

(naziv opštine/grada)

 

odnosno birački odbor na biračkom mestu broj _____ unutar zavoda za izvršenje zavodskih

sankcija, predaje Radnom telu/Izbornoj komisiji u opštini/gradu 

 

 

(naziv opštine/grada)

sledeći izborni materijal:

1) prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

2) izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu,

3) poseban izvod iz biračkog spiska, ako su na biračkom mestu glasali birači koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

4) zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

5) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići,

6) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići,

7) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići,

8) zapečaćeni koverat u koji su stavljene potvrde o izbornom pravu za birače koji su glasali van biračkog mesta.

2. Radno telo/Izborna komisija je primila izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 8) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. __________________________.

3. Birački odbor predao je opštinskom/gradskom organu uprave:

1)

glasačku kutiju,

   

2)

 

spreja za obeležavanje prsta birača,

 

(broj)

 

3)

 

UV lampe.

 

(broj)

 

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5. Predstavnici podnosilaca izbornih lista IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

6. Ovaj zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod Radnog tela/Izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Radno telo/Izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Prisutni članovi biračkog odbora:

 

Za organ opštinske/gradske uprave

1.

________________________

 

______________________

 

 

 

(potpis)

2.

________________________

 

______________________

 

 

 

(ime i prezime)

3.

________________________

 

 

 

 

 

 

4.

________________________

 

 

 

 

 

 

5.

________________________

 

 

 

 

 

 

6.

________________________

 

 

 

Obrazac NP-17/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Radno telo/Izborna komisija u opštini/gradu 

 

 

(naziv opštine/grada)

koordinatoru Republičke izborne komisije za

 

 

(naziv upravnog okruga/grad Beograd/AP KiM)

 

predaje izborni materijal od 

 

biračkih odbora u opštini/gradu 

 

 

(broj)

 

(naziv opštine/grada)

 

i

 

 biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, i to:

 

(broj)

 

 

1)

 

 

prvih primeraka zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

 

 

(broj)

2)

 

 

izvoda iz biračkog spiska po kojima su glasali birači na biračkom mestu,

 

 

(broj)

 

3)

 

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima su glasali birači na izvršenju zavodske sankcije,

 

 

(broj)

4)

 

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima su glasali birači na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

 

 

(broj)

5)

 

 

zapečaćenih koverata s kontrolnim listovima za proveru ispravnosti glasačke kutije,

 

 

(broj)

 

6)

 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

 

 

(broj)

 

7)

 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

 

 

(broj)

 

8)

 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima.

 

 

(broj)

 

9)

 

 

zapečaćenih koverata s potvrdama o izbornom pravu birača koji su glasali van biračkog mesta.

 

 

(broj)

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 9) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. ___________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod Radnog tela/Izborne komisije.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za Radno telo/Izbornu komisiju

 

Za Republičku izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-18/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA U INOSTRANSTVU I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Birački odbor u državi 

 

predaje koordinatoru

 

(naziv države)

 

Republičke izborne komisije u prostorijama Republičke izborne komisije u zgradi Narodne skupštine u Beogradu sledeći izborni materijal za biračko mesto broj ______ u državi

 

:

(naziv države)

 

1) prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika,

2) izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu u inostranstvu,

3) zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići,

5) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići,

6) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići,

7) zapečaćeni koverat u koji su stavljene potvrde o izbornom pravu birača koji su glasali van biračkog mesta.

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 7) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. ____________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici podnosilaca izbornih lista:

1) 

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

 

 

(naziv podnosioca izborne liste)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici podnosilaca izbornih lista IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Ovaj zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac NP-19/12

 

PRIJAVA
DOMAĆIH POSMATRAČA ZA PRAĆENJE RADA ORGANA I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE, RASPISANIH ZA 6. MAJ 2012. GODINE

 

Udruženje 

 

 

(naziv udruženja)

 

(sedište i adresa udruženja)

 

(kontakt telefoni, adresa za prijem elektronske pošte)

podnosi prijavu za praćenje rada:

1.

Republičke izborne komisije

 

 
       

2.

Radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija na obavljanju poslova radnih tela

 

 
     

3.

Biračkih odbora

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Zastupnik Udruženja

 

 

 

_______________________________

 

(potpis)

 

 

 

________________________________

 

(ime i prezime)

NAPOMENA: Uz prijavu se prilaže izvod iz Registra udruženja kod Agencije za privredne registre i spisak lica prijavljenih za domaće posmatrače rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike, u pismenoj i elektronskoj formi, na obrascu (NP-24/12)

 

Obrazac NP-20/12

 

SPISAK
LICA PRIJAVLJENIH ZA DOMAĆE POSMATRAČE RADA ORGANA I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE, RASPISANIH ZA 6. MAJ 2012. GODINE

 

Udruženje 

 

 

(naziv udruženja)

prijavljuje sledeća lica za praćenje rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 6. maj 2012. godine:

Red.
broj

Ime i prezime

JMBG

Područje praćenja1

1.

 

 

 

(navesti sva lica, prema odrednicama iz ove tabele)

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Zastupnik udruženja

 

 

 

_______________________________

 

(potpis)

 

 

 

________________________________

 

(ime i prezime)

 

NAPOMENA: Spisak se obavezno dostavlja u pismenoj i elektronskoj formi (CD ili DVD), tako da spisak u oba oblika bude istovetan

_________________
1 Za lica koja se prijavljuju za praćenje rada radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija ili biračkih odbora, treba navesti opštinu/grad u kojoj bi posmatrač pratio rad navedenih tela, odnosno organa.

 

Obrazac NP-21/12

 

PRIJAVA1
STRANIH POSMATRAČA ZA PRAĆENJE RADA ORGANA I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE, RASPISANIH ZA 6. MAJ 2012. GODINE

 

 

(naziv međunarodne i strane organizacije ili udruženja, odnosno države)

 

(sedište i adresa podnosioca prijave)

 

(kontakt telefoni, adresa za prijem elektronske pošte)

podnosi prijavu za praćenje rada:

1.

Republičke izborne komisije

 

 
       

2.

Radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija na obavljanju poslova radnih tela

 

 
     

3.

Biračkih odbora

 

 

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Ovlašćeni zastupnik

 

 

 

_______________________________

 

(potpis)

 

 

 

________________________________

 

(ime i prezime)

 

NAPOMENA 1: Uz prijavu se spisak lica prijavljenih za strane posmatrače rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike (NP-26/12)
NAPOMENA 2: Zainteresovani predstavnici stranih država mogu da se prijave samo za praćenje rada biračkih odbora

__________________
1 Tekst obrasca će biti preveden na engleski jezik i kao takav stavljen na raspolaganje zainteresovanim međunarodnim i stranim organizacijama i udruženjima i predstavnicima stranih država.

 

Obrazac NP-22/12

 

SPISAK1
LICA PRIJAVLJENIH ZA STRANE POSMATRAČE RADA ORGANA I TELA ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE, RASPISANIH ZA 6. MAJ 2012. GODINE

 

 

(naziv međunarodne i strane organizacije ili udruženja, odnosno države)

prijavljuje sledeća lica za praćenje rada organa i tela za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 6. maj 2012. godine:

Red.
broj

Ime i prezime

Broj pasoša i
država koja je
izdala pasoš

Područje praćenja2

1.

 

 

 

(navesti sva lica, prema odrednicama iz ove tabele)

 

 

,

 

 

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

Ovlašćeni zastupnik

 

 

 

_______________________________

 

(potpis)

 

 

 

________________________________

 

(ime i prezime)

 

NAPOMENA 1: Uz spisak se dostavljaju i fotokopije prve strane pasoša prijavljenih posmatrača.
NAPOMENA 2: Spisak se obavezno dostavlja u pismenoj i elektronskoj formi (CD ili DVD), tako da spisak u oba oblika bude istovetan.

___________________
1 Tekst obrasca će biti preveden na engleski jezik i kao takav stavljen na raspolaganje zainteresovanim međunarodnim i stranim organizacijama i udruženjima i predstavnicima stranih država.
2 Za lica koja se prijavljuju za praćenje rada radnih tela, odnosno opštinskih/gradskih izbornih komisija ili biračkih odbora, treba navesti opštinu/grad u kojoj bi posmatrač pratio rad navedenih tela, odnosno organa.

 

Obrazac NP-23/12

 

ZAPISNIK
O RADU REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA UTVRĐIVANJU REZULTATA IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE ODRŽANIH 6. MAJA 2012. GODINE

1. Sednica Republičke izborne komisije počela je u ____________ časova, _________________ 2012. godine, u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, Ulica kralja Milana 14.

2. Sednici Komisije prisustvuju:

1)

 

 

2)

 

 

(ime i prezime predsednika Komisije)

 

 

(ime i prezime člana Komisije)

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Komisije, kao pod 2)

3. Komisija je utvrdila da je:

- od ukupno 

 

biračkih odbora u Republici Srbiji primila izborni materijal od 

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno

 

biračkih odbora u inostranstvu primila izborni materijal od

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno

 

biračkih odbora u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija primila izborni materijal od

 

(broj)

 

 

 

 

 

biračkih odbora.

 

 

 

(broj)

 

 

 

4. Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu.

(4.

Zbog bitnih povreda odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika, Komisija je poništila

 

glasanje na ukupno 

 

 biračkih mesta, i to:

   

(broj)

 

 

1. broj

 

u opštini/gradu 

 

 

 

(red. broj)

 

(naziv opštine/grada)

 

 

2. broj

 

u državi  

 

 

 

(red. broj)

 

(naziv strane države)

 

 

 

 

 

 

3. broj

 

unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija.

 

(red. broj)

 

 

 

(navesti sva biračka mesta na kojima je poništeno glasanje)

i odredila da se na ovim biračkim mestima glasanje ponovi 

 

2012. godine.)

 

(datum)

 

 

5.

Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora utvrđeno je:

 

 

 

- da je za izbore predato ukupno glasačkih listića: _____________________

 

______________

 

- da je ostalo neupotrebljeno glasačkih listića: _________________________

 

______________

 

- da, prema izvodima iz biračkih spiskova, ima upisanih birača:_____________

 

______________

 

- da je, prema izvodima iz biračkih spiskova i posebnim izvodima iz biračkih

 

 

 

spiskova, na izborima glasalo birača:_________________________________

 

______________

 

- što iznosi:______________________________________________________

 

______ %______

 

- da je broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkim kutijama: ________

 

______________

 

- da je bilo nevažećih glasačkih listića:______________________________

 

______________

 

- da je bilo važećih glasačkih listića: ________________________________

 

______________

 

- da su pojedine izborne liste dobile sledeći broj glasova i mandata:

 

 

 

Red.
Br.

Naziv izborne liste

Broj glasova
koje je dobila
izborna lista

Broj mandata
koje je dobila izborna lista

1.

 

 

 

(navesti podatke za sve izborne liste, po redosledu sa glasačkih listića)

6.

Članovi Komisije IMALI SU - NISU IMALI primedbe na utvrđivanje rezultata izbora.

 

(Širi tekst, ukoliko je potrebno, dati u posebnom prilogu, kao sastavni deo ovog zapisnika).

 

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

 

7.

Zaključeno je da se rezultati izbora odmah saopšte javnosti i objave u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

8.

Republička izborna komisija je završila rad 

 

2012. godine u __________ časova.

 

 

(datum)

 

 

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

Sekretar Republičke izborne komisije

 

Predsednik Republičke izborne komisije

 

 

 

______________________________________

(M.P.)

_______________________________________

(potpis - ime i prezime)

 

(potpis - ime i prezime)

ČLANOVI REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1)

 

 

 

 

(potpis - ime i prezime)

 

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Komisije kao pod 1)).

 

Obrazac NP-24/12

 

UVERENJE
O IZBORU ZA NARODNOG POSLANIKA

 

Potvrđuje se da je 

 

,

 

,

 

(ime i prezime)

 

(zanimanje)

 

 

iz 

 

, rođen 

 

,

 

 

 

(prebivalište)

 

(godina rođenja)

 

(JMBG)

 

izabran za narodnog poslanika Narodne skupštine, sa Izborne liste

 

(naziv izborne liste i nosioca izborne liste ako je određen)

 

na izborima održanim 

 

.

 

(datum)

 

 

Broj: _________________

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

 

 

 

PREDSEDNIK

 

 

______________________

 

M.P.

(potpis)

 

 

______________________

 

 

(ime i prezime) 

 

Obrazac PR-6/12

Na osnovu člana 14. Zakona o izboru predsednika Republike ("Službeni glasnik RS", br. 11/07 i 104/09 - dr. zakon),

Republička izborna komisija, na sednici održanoj

 

, donela je

 

(datum)

 

 

REŠENJE
O UTVRĐIVANJU LISTE KANDIDATA ZA IZBOR PREDSEDNIKA REPUBLIKE

I

Utvrđuje se Lista kandidata za izbor predsednika Republike, na izborima raspisanim za 6. maj 2012. godine.

II

Za kandidate za predsednika Republike utvrđeni su:

1.

 

, koga je predložila

 

(ime i prezime kandidata)

 

 

 

,

(naziv predlagača kandidata, sa naznakom da je kandidata predložila grupa građana ako nema naziv)

 

(NAVESTI SVE KANDIDATE, PREMA REDOSLEDU UTVRĐENIM ŽREBOM, KAO POD 1)

III

Ova lista objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Broj: ____________

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

 

 

PREDSEDNIK

 

 

 

 

M.P.

(potpis)

 

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

Obrazac PR-7/12

 

GLASAČKI LISTIĆ
ZA IZBOR PREDSEDNIKA REPUBLIKE

6. MAJ 2012. GODINE

1.

 

, koga je predložila

 

(ime i prezime kandidata)

 

 

(naziv predlagača, sa naznakom da je kandidata predložila grupa građana ako grupa građana nema naziv)

(NAVESTI SVE KANDIDATE, PREMA REDOSLEDU NA LISTI KANDIDATA, KAO POD 1.)

 

GLASA SE SAMO ZA JEDNOG KANDIDATA,
ZAOKRUŽIVANJEM REDNOG BROJA ISPRED IMENA I
PREZIMENA KANDIDATA

M. P.

 

 

Obrazac PR-8/12

 

KONTROLNI LIST
ZA PROVERU ISPRAVNOSTI GLASAČKE KUTIJE ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 6. maj 2012.

godine, birački odbor na biračkom mestu broj ______ u opštini/gradu/zavodu/stranoj

državi 

 

 

(naziv opštine/grada/zavoda za izvršenje zavodske sankcije/strane države)

primio je glasačku kutiju.

Proverom je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna, da je prazna i pogodna da obezbedi sigurnost i tajnost sadržine glasačkih listića.

U  

 

,

 

,

 

,

 

(mesto)

 

(dan, mesec, godina)

 

(čas)

 

 

BIRAČ KOJI JE PRVI DOŠAO
NA BIRAČKO MESTO

 

BIRAČKI ODBOR

 

 

(potpis)

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

1.

 

(ime i prezime)

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

2.

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

3.

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

4.

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

5.

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

 

6.

 

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

________________
NAPOMENA: Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije potpisuju svi prisutni članovi, odnosno zamenici članova biračkog odbora

 

Obrazac PR-9/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA
- ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE -

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za 

 

 

(naziv upravnog okruga/grad Beograd)

 

Radnom telu/Izbornoj komisiji u opštini/gradu 

 

 predaje

 

(naziv opštine/grada)

 

 

izborni materijal za 

 

biračkih odbora u opštini/gradu 

 

 

(broj)

 

(naziv opštine/grada)

 

 

 biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, i to:

 

(broj)

 

 

1)

 

Lista kandidata za predsednika Republike na ponovljenom glasanju,

 

(broj)

2)

 

izvoda iz Rešenja o određivanju biračkih mesta,

 

(broj)

3)

 

rešenja o obrazovanju biračkih odbora u stalnom sastavu,

 

(broj)

4)

 

rešenja o imenovanju članova biračkih odbora u proširenom sastavu,

 

(broj)

5)

 

izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači na biračkim mestima,

 

(broj)

6)

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači koji su na izvršenju zavodske sankcije,

 

(broj)

7)

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima će glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

 

(broj)

8)

 

glasačkih listića po izvodima iz biračkog sipska i posebnim izvodima iz biračkog spiska,

 

(broj)

9)

 

kontrolnih listova za proveru ispravnosti glasačke kutije,

 

(broj)

10)

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

11)

 

obrazaca Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

 

(broj)

12)

 

obrazaca Zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda i biračkog odbora,

 

(broj)

13)

 

obrazaca Zapisnika o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora i radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije ili izborne komisije gradske opštine grada Beograda,

 

(broj)

14)

 

obrazaca evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu,

 

(broj)

15)

 

Pravila o radu biračkih odbora,

 

(broj)

 

16)

 

Državnih zastava Republike Srbije,

 

(broj)

 

17)

ovlašćenja posmatrača za praćenje rada biračkih odbora.

2. Radno telo/Izborna komisija je primila izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 17) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. __________________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike:

1) 

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod Radnog tela/Izborne komisije.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za Radno telo/Izbornu komisiju

 

Za Republičku izbornu
komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac PR-10/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA I BIRAČKOG ODBORA
- ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE -

 

1. Radno telo/Izborna komisija u opštini/gradu 

 

 

(naziv opštine/grada)

predaje biračkom odboru na biračkom mestu broj ______ na teritoriji opštine/grada

 

 , odnosno biračkom odboru na biračkom mestu broj _____

(naziv opštine/grada)

 

unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, sledeći izborni materijal:

1)

Listu kandidata za predsednika Republike na ponovljenom glasanju,

2)

izvod iz Rešenja o određivanju biračkih mesta,

3)

Rešenje o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu,

4)

Rešenje o imenovanju članova biračkog odbora u proširenom sastavu,

5)

izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

6)

poseban izvod iz biračkog spiska, ako na biračkom mestu glasaju birači koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

7)

 

glasačkih listića za glasanje birača po izvodu iz biračkog spiska iz podtačke 5) ove tačke,

 

(broj)

8)

 

glasačkih listića za glasanje birača po posebnom izvodu iz biračkog spiska iz podtačke 6) ove tačke,

 

(broj)

9)

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

10)

 

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

11)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

12)

Obrazac evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora na biračkom mestu,

13)

ovlašćenja posmatrača za praćenje rada biračkih odbora,

14)

Pravila o radu biračkih odbora,

15)

Državnu zastavu Republike Srbije.

2. Opštinski/gradski organ uprave predao je biračkom odboru:

1) glasačku kutiju,

2) dva seta paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja,

3) dva spreja za obeležavanje prsta birača,

4) dve UV lampe,

5) vreću za odlaganje izbornog materijala,

6) pribor za pisanje,

7) pribor za pečaćenje glasačke kutije i drugog izbornog materijala (pečat i pečatni vosak)

8) koverte za odlaganje glasačkih listića.

NAPOMENA: Rezerve za podtač. 3) i 4) tačke 2. ovog zapisnika nalaziće se u sedištu opštine/grada i po potrebi se mogu dobiti od republičke izborne komisije na revers u toku glasanja.

3. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 15) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. _________________________________.

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike:

1) 

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5. Predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

6. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod Radnog tela/Izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Radno telo/Izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Prisutni članovi biračkog odbora:

 

Za organ opštinske/gradske uprave

1.

____________________

 

_______________________

 

 

 

(potpis)

2.

____________________

 

_______________________

 

 

 

(ime i prezime)

3.

____________________

 

 

 

 

 

 

4.

____________________

 

 

 

 

 

 

5.

____________________

 

 

 

 

 

 

6.

____________________

 

 

 

Obrazac PR-11/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA U INOSTRANSTVU
- ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE -

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za državu 

 

 

(naziv države)

 

predaje biračkom odboru sa biračkog mesta broj _______ u državi 

 

 

(naziv države)

sledeći izborni materijal:

1) 

Listu kandidata za izbor predsednika Republike,

2) 

izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu u inostranstvu,

3) 

 

glasačkih listića po izvodu iz biračkog spiska,

 

(broj)

4) 

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

5) 

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

6) 

glasačku kutiju.

2. Birački odbor primio je izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 6) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. _____________________________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike:

1) 

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac PR-12/12

 

ZAPISNIK
O RADU BIRAČKOG ODBORA NA SPROVOĐENJU GLASANJA I UTVRĐIVANJU REZULTATA GLASANJA
- ZA IZBOR PREDSEDNIKA REPUBLIKE -

 

1.

Birački odbor za biračko mesto broj: 

 

 

 

 

 

 

(naziv biračkog mesta)

 

u opštini / gradu / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi

 

 

 

(naziv opštine / grada / zavoda / strane države)

 

sastao se na dan 

 

2012. godine, u _________ časova.

 

 

(datum)

 

 

 

 

 

Prisutni su: 

1)

 

2)

 

 

 

 

(ime i prezime predsednika biračkog odbora)

 

(ime i prezime člana biračkog odbora)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

2.

Pre otvaranja biračkog mesta birački odbor je proverio i utvrdio:

 

 

-

da na biračkom mestu i na udaljenosti do 50 metara od biračkog mesta nema istaknutih simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala,

 

-

da je prostorija u kojoj će se glasati uređena saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika,

 

-

da je od radnog tela, odnosno opštinske/gradske izborne komisije, ili koordinatora Republičke izborne komisije primljen izborni materijal koji je potreban za sprovođenje glasanja na biračkom mestu.

 

3.

Birački odbor je u _______ časova otvorio biračko mesto.

 

4.

Birački odbor je proverio glasačku kutiju u prisustvu birača 

 

 

 

(ime i prezime birača i redni broj iz izvoda)

koji je prvi došao na biračko mesto. Pošto je utvrđeno da je glasačka kutija ispravna i prazna, kontrolni list, koji su potpisali članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto, ubačen je u kutiju i kutija zapečaćena u prisustvu prvog birača, posle čega je počelo glasanje.

 

5.

Uz pomoć drugog lica na biračkom mestu glasalo je 

 

birača (slepa, invalidna i nepismena lica).

 

 

(broj)

 

 

6.

Van biračkog mesta glasalo je 

 

birača.

 

 

(broj)

 

 

7.

Glasanje se odvijalo sve vreme u potpunom redu. Za vreme glasanja desilo se:
(Navesti događaje koji su bili od uticaja na tok glasanja, prekid glasanja ili produžetak glasanja. Širi opis, ukoliko je potreban, dati u posebnom prilogu kao sastavni deo ovog zapisnika).

 

 

 

 

 

8.

Na biračkom mestu BILI SU PRISUTNI - NISU BILI PRISUTNI domaći i strani posmatrači.

 

9.

Biračko mesto je zatvoreno i glasanje zaključeno u ________ časova.

 

10.

Posle zatvaranja biračkog mesta, birački odbor je pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na sledeći način:

 

-

utvrdio je broj neupotrebljenih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su izašli na izbore, prebrojavanjem zaokruženih rednih brojeva u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska;

 

-

otvorio je glasačku kutiju, u kojoj JE PRONAŠAO - NIJE PRONAŠAO kontrolni list;

 

-

utvrdio je ukupan broj birača koji su glasali, prebrojavanjem glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji;

 

-

pristupio je odvajanju važećih glasačkih listića od nevažećih i utvrdio broj nevažećih glasačkih listića;

 

-

utvrdio je broj važećih glasačkih listića i broj glasova koji je dobio svaki kandidat za predsednika Republike.

 

11.

Posle prebrojavanja, neupotrebljeni glasački listići, nevažeći glasački listići i važeći glasački listići stavljeni su u posebne koverte i zapečaćeni.

12.

Birački odbor je utvrdio da su na biračkom mestu 

 

 

 

 

 

 

 

(redni broj)

 

 

u opštini / gradu / zavodu za izvršenje zavodskih sankcija / stranoj državi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(naziv opštine / grada / zavoda / strane države)

 

(šifra)

 

rezultati glasanja sledeći:

 

 

 

13.

da je PRIMLJENO glasačkih listića ____________________________________

 

 

 

 

 

 

14.

da je NEUPOTREBLJENIH glasačkih listića _____________________________

 

 

 

 

 

 

15.

da je prema izvodu iz biračkog spiska, kao i prema posebnom izvodu iz biračkog spiska, ukupno UPISANIH BIRAČA ____________________________________

 

 

 

 

 

 

 

16.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU IZAŠLI NA IZBORE (zaokruženi redni brojevi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska) _____________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

da je ukupno BIRAČA KOJI SU GLASALI (ukupno glasačkih listića u kutiji) __________________

 

 

 

 

 

 

 

 

17.1.

da je NEVAŽEĆIH glasačkih listića ___________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

17.2.

da je VAŽEĆIH glasačkih listića _____________________________

 

 

 

 

 

 

 

18.

da su od ukupnog broja važećih glasačkih listića, KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA DOBILI SLEDEĆI BROJ GLASOVA:

 

Red. br.

Ime i prezime kandidata

Naziv predlagača

Broj glasova koje je dobio kandidat

1.

 

 

 

 

(Navesti sve kandidate,
prema redosledu na glasačkom listiću)

 

 

 

19.

Članovi biračkog odbora IMALI SU - NISU IMALI primedbe: (Prilog sa eventualnim primedbama čini sastavni deo ovog zapisnika).

20.

Zaključeno je da se prvi primerak ovog zapisnika, sa izbornim materijalom, odmah dostavi radnom telu/izbornoj komisiji/koordinatoru Republičke izborne komisije, za šta su određeni predsednik i članovi biračkog odbora i to:

 

 

 

 

21.

Birački odbor je drugi primerak ovog zapisnika odmah istakao na biračkom mestu, a po jedan primerak ovog zapisnika je uručen predstavnicima predlagača kandidata za predsednika Republike koje su osvojili najveći broj glasova na biračkom mestu, i to:

 

 

1)

 

 

3)

 

 

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

 

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

 

2)

 

 

4)

 

 

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

 

 

(ime i prezime-redni broj kandidata-potpis predstavnika)

 

22.

Birački odbor je završio rad 

 

 2012. godine u _________ časova.

 

 

(datum)

 

 

 

 

BIRAČKI ODBOR

 

1.

______________________________

 

 

(ime i prezime i potpis predsednika)

 

 

 

 

2.

______________________________

 

 

(ime i prezime i potpis člana)

(Navesti sve članove biračkog odbora, kao pod 2.)

 

Obrazac PR-13/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA I RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA
- ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE -

 

1. Birački odbor za biračko mesto broj _____ u opštini/gradu 

 

,

 

(naziv opštine/grada)

 

odnosno birački odbor na biračkom mestu broj _____ unutar zavoda za izvršenje zavodskih

sankcija, predaje Radnom telu/Izbornoj komisiji u opštini/gradu 

 

 

(naziv opštine/grada)

sledeći izborni materijal:

1) prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

2) izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu,

3) poseban izvod iz biračkog spiska, ako su na biračkom mestu glasali birači koji su na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

4) zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

5) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići,

6) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići,

7) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići,

8) zapečaćeni koverat u koji su stavljene potvrde o izbornom pravu za birače koji su glasali van biračkog mesta.

2. Radno telo/Izborna komisija je primila izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 8) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. __________________________.

3. Birački odbor predao je opštinskom/gradskom organu uprave:

1)  

glasačku kutiju,

2)

 

 spreja za obeležavanje prsta birača,

 

(broj)

 

3)

 

 UV lampe.

 

(broj)

 

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike:

1) 

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5. Predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

6. Ovaj zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod Radnog tela/Izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Predsednik biračkog odbora

 

Za Radno telo/Izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Prisutni članovi biračkog odbora:

 

Za organ opštinske/gradske uprave

1.

________________________

 

______________________

 

 

 

(potpis)

2.

________________________

 

______________________

 

 

 

(ime i prezime)

3.

________________________

 

 

 

 

 

 

4.

________________________

 

 

 

 

 

 

5.

________________________

 

 

 

 

 

 

6.

________________________

 

 

 

Obrazac PR-14/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU RADNOG TELA, ODNOSNO OPŠTINSKE/GRADSKE IZBORNE KOMISIJE ILI IZBORNE KOMISIJE GRADSKE OPŠTINE GRADA BEOGRADA I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE
- ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE -

 

1. Radno telo/Izborna komisija u opštini/gradu 

 

 

(naziv opštine/grada)

 

koordinatoru Republičke izborne komisije za 

 

 

(naziv upravnog okruga/grad Beograd/AP KiM)

 

predaje izborni materijal od 

 

 biračkih odbora u opštini/gradu 

 

 

(broj)

 

(naziv opštine/grada)

 

 

 biračkih odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, i to:

 

(broj)

 

 

1) 

 

prvih primeraka zapisnika o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

 

(broj)

2) 

 

izvoda iz biračkog spiska po kojima su glasali birači na biračkom mestu,

 

(broj)

3) 

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima su glasali birači na izvršenju zavodske sankcije,

 

(broj)

4) 

 

posebnih izvoda iz biračkog spiska po kojima su glasali birači na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

 

(broj)

5) 

 

zapečaćenih koverata s kontrolnim listovima za proveru ispravnosti glasačke kutije,

 

(broj)

6) 

 

zapečaćenih koverata s neupotrebljenim glasačkim listićima,

 

(broj)

7) 

 

zapečaćenih koverata s nevažećim glasačkim listićima,

 

(broj)

8) 

 

zapečaćenih koverata s važećim glasačkim listićima,

 

(broj)

9) 

 

zapečaćenih koverata s potvrdama o izbornom pravu birača koji su glasali van biračkog mesta.

 

(broj)

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 9) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. ___________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike:

1) 

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod Radnog tela/Izborne komisije.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za Radno telo/Izbornu komisiju

 

Za Republičku izbornu
komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac PR-15/12

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA U INOSTRANSTVU I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE
- ZA IZBORE ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE -

 

1. Birački odbor u državi 

 

 predaje koordinatoru

 

(naziv države)

 

Republičke izborne komisije u prostorijama Republičke izborne komisije u zgradi Narodne skupštine u Beogradu sledeći izborni materijal za biračko mesto broj ______ u državi

 

:

(naziv države)

 

1) prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

2) izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu u inostranstvu,

3) zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići,

5) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići,

6) zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići,

7) zapečaćeni koverat u koji su stavljene potvrde o izbornom pravu birača koji su glasali van biračkog mesta.

2. Koordinator Republičke izborne komisije primio je izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 7) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. ____________________.

3. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike:

1) 

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
   
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

2)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

3)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

5)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

6)

 

-

 

.

 

(naziv predlagača kandidata)

 

(ime i prezime predstavnika)

 
     
 

(prebivalište i adresa stana predstavnika)

4. Predstavnici predlagača kandidata za predsednika Republike IMALI SU - NISU IMALI primedbe na primopredaju izbornog materijala.

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

5. Ovaj zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

 

,

 

u _________ časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu komisiju

_______________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_______________________

 

_____________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Obrazac PR-16/12

 

ZAPISNIK
O RADU REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE NA UTVRĐIVANJU REZULTATA IZBORA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE ODRŽANIH 6. MAJA 2012. GODINE

 

1. Sednica Republičke izborne komisije počela je u ____________ časova, _________________ 2012. godine, u zgradi Narodne skupštine u Beogradu, Ulica kralja Milana 14.

2. Sednici Komisije prisustvuju:

1)

 

 

2)

 

 

(ime i prezime predsednika Komisije)

 

 

(ime i prezime člana Komisije)

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Komisije, kao pod 2)

3. Komisija je utvrdila da je:

- od ukupno 

 

biračkih odbora u Republici Srbiji primila izborni materijal od 

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno

 

biračkih odbora u inostranstvu primila izborni materijal od

 

biračkih odbora;

 

(broj)

 

(broj)

 

- od ukupno

 

biračkih odbora u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija primila izborni materijal od

 

(broj)

 

 

 

 

 

biračkih odbora.

 

 

 

(broj)

 

 

 

4. Komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o izboru presednika Republike i Zakona o izboru narodnih poslanika i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu.

(4.

Zbog bitnih povreda odredaba Zakona o izboru presednika Republike i Zakona o izboru narodnih poslanika, Komisija je poništila

 

glasanje na ukupno 

 

 biračkih mesta, i to:

   

(broj)

 

 

1. broj

 

u opštini/gradu 

 

 

 

(red. broj)

 

(naziv opštine/grada)

 

 

2. broj

 

u državi  

 

 

 

(red. broj)

 

(naziv strane države)

 

 

 

 

 

 

3. broj

 

unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija.

 

(red. broj)

 

 

 

(navesti sva biračka mesta na kojima je poništeno glasanje)

i odredila da se na ovim biračkim mestima glasanje ponovi 

 

 2012. godine.)

 

(datum)

 

 

5.

Na osnovu izbornog materijala primljenog od biračkih odbora utvrđeno je:

 

 

 

- da je za izbore predato ukupno glasačkih listića: _____________________

 

______________

 

- da je ostalo neupotrebljeno glasačkih listića: _________________________

 

______________

 

- da, prema izvodima iz biračkih spiskova, ima upisanih birača:_____________

 

______________

 

- da je, prema izvodima iz biračkih spiskova i posebnim izvodima iz

 

 

 

biračkih spiskova, na izborima glasalo birača:__________________________

 

______________

 

- što iznosi:

 

______%______

 

- da je broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkim kutijama: ________

 

______________

 

- da je bilo nevažećih glasačkih listića:______________________________

 

______________

 

- da je bilo važećih glasačkih listića: ________________________________

 

______________

 

- da su kandidati za predsednika Republike dobili sledeći broj glasova:

 

 

 

Red.
Br.

Ime i prezime kandidata

Naziv predlagača

Broj glasova koji je kandidat dobio

% birača koji su glasali

1.


 

 

 

 

(navesti sve kandidate, po redosledu sa glasačkog listića)

 

6. U skladu sa navedenim, za predsednika Republike izabran je 

 

 

(ime i prezime kandidata)

koga je predložila 

 

, pošto je dobio većinu glasova birača koji su glasali.

 

(naziv predlagača)

 

(6. U skladu sa navedenim, pošto nijedan kandidat nije dobio većinu glasova birača koji su glasali, glasanje će se ponoviti, i to dana _________________ 2012. godine, a na ponovljenom glasanju učestvovaće kandidati koji su dobili najveći broj glasova, i to:

1. 

 

, koga je

 

(ime i prezime)

 

 

predložila

 

, i

 

(naziv predlagača)

 

 

2. 

 

, koga je

 

(ime i prezime)

 

 

predložila

 

.

 

(naziv predlagača)

 

 

7.

Članovi Komisije IMALI SU - NISU IMALI primedbe na utvrđivanje rezultata izbora.

 

            (Širi tekst, ukoliko je potrebno, dati u posebnom prilogu, kao sastavni deo ovog zapisnika)

 

 

Primedbe su:

 

 

 

 

 

8. Zaključeno je da se rezultati izbora odmah saopšte javnosti i objave u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

9.

Republička izborna komisija je završila rad 

 

 2012. godine u __________ časova.

 

 

(datum)

 

 

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

Sekretar Republičke izborne komisije

 

Predsednik Republičke izborne komisije

 

 

 

______________________________________

(M.P.)

_______________________________________

(potpis - ime i prezime)

 

(potpis - ime i prezime)

ČLANOVI REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1)

 

 

 

 

(potpis - ime i prezime)

 

(Navesti sve prisutne članove, odnosno zamenike članova Komisije kao pod 1)).

 

 

 

Obrazac PR-17/12

 

UVERENJE
O IZBORU ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

 

Potvrđuje se da je 

 

,

 

,

 

(ime i prezime)

 

(zanimanje)

 

 

iz  

 

,

 

 , izabran za

 

(prebivalište)

 

(JMBG)

 

 

predsednika Republike, na predlog 

 

,

 

(naziv predlagača kandidata)

 

 

na izborima održanim 

 

.

 

(datum)

 

 

 

Broj: _________________

 

U Beogradu, 

 

 

 

(datum)

 

 

REPUBLIČKA IZBORNA KOMISIJA

 

 

 

PREDSEDNIK

 

 

______________________

 

M.P.

(potpis)

 

 

______________________

 

 

(ime i prezime) 

Napomene

Prečišćen tekst Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i izbora za predsednika Republike, raspisanih za 6. maj 2012. godine obuhvata:
1. Uputstvo za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 6. maj 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 20/12);
2. Odluku o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 6. maj 2012. godine ("Službeni glasnik RS", broj 28/12), iz koje su izostavljeni član 19. kojim je sekretar Republičke izborne komisije ovlašćen da utvrdi prečišćen tekst i kojim je propisano objavljivanje prečišćenog teksta u "Službenom glasniku Republike Srbije" i član 20. kojim je utvrđeno stupanje na snagu te odluke i objavljivanje u "Službenom glasniku Republike Srbije".