ODLUKA
O SLUŽBI PRAVNE POMOĆI GRADA NOVOG PAZARA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 2/2009 i 6/2012)

I Opšte odredbe

Član 1

Služba pravne pomoći grada Novog Pazara (u daljem tekstu: Služba) pruža pravnu pomoć građanima na teritoriji grada Novog Pazara.

Ovom Odlukom uređuje se položaj, zadaci i poslovi Službe grada Novog Pazara, slučajevi u kojima može da se pruža pravna pomoć, visina naknade za pružanje pravne pomoći i slučajevi u kojima se ona pruža bez naknade.

II Delokrug Službe pravne pomoći

Član 2

Svoju funkciju u pružanju pravne pomoći ova Služba ostvaruje vršenjem sledećih polova:

- davanjem pravnih saveta;

- sastavljanje podnesaka, tužbi, predloga, žalbi, predstavki, molbi i dr.;

- sastavljanje isprava ugovora, zaveštenja, i dr.;

- zastupanje, stranaka pred sudovima u parničnom, krivičnom, vanparničnom, izvršnom i upravnom postupku, državnim organima, javnim službama i lokalnim samoupravama pod uslovima utvrđenim ovom Odlukom a u skladu sa zakonom.

Služba prati i proučava društvene odnose sa javnošću i pojave od interesa za ostvarivanje pravne pomoći i primenu zakona i o tome obaveštava Skupštinu grada i njena tela kao i druge organe i organizacije.

III Uslovi pružanja pravne pomoći

Član 3

Za usluge koje pruža građanima, Služba pravne pomoći naplaćuje naknadu. Visina naknade određuje se prema važećoj Advokatskoj tarifi u Republici Srbiji, važećoj u vreme obavljanja usluga od strane ove službe a umanjene za 50%, s tim što se neće primenjivati odredbama koje se odnose na paušalni iznos.

Za sastavljanje izjava (izuzev zaveštanja - testamenta), isprava, molbi, predloga, prijava i drugih podnesaka koji se ne mogu podvesti pod druge odredbe Advokatske tarife, naknada se umanjuje za 75% od naknade propisane u stavu 2. ovog člana.

Član 4

Naknada se uplaćuje putem opšte uplatnice.

Član 5*

Naknada za usluge Službe pravne pomoći ne naplaćuje se od sledećih kategorija korisnika.

- lica koja su korisnici najnižih penzija,

- lica koja ostvaruju materijalno obezbeđenje po osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanje socijalne sigurnosti građana i lica za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje,

- Ranijih korisnika stalne socijalne novčane pomoći, materijalnog obezbeđenja u čijim domaćinstvima nema zaposlenih članova,

- Lica koja su oslobođena plaćanja poreza i doprinosa,

- Korisnika prava na dopunsko materijalno obezbeđenje i korisnika mesečnog novčanog primanja po propisima iz boračko-invalidske zaštite, ukoliko nisu korisnici penzije, izbeglica i prognanih lica, ukoliko nisu zaposleni,

- Privremeno nezaposlenih lica,

- Radnici koji su proglašeni ekonomskim ili tehnološkim viškom,

- Radnika koji su na plaćenom odsustvu, a za to vreme ne primenjuju naknadu za rad,

- Od lica koja pokreću postupak za ostvarivanje prava na boračku i invalidsku zaštitu i za ostvarivanje prava civilnih invalida rata,

- Lica koja ostvaruju pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu,

- Žrtvama nasilja nad ženama, porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

Član 6

Ostvareni prihodi od pružanja usluga ove Službe su prihodi Gradske uprave, a vode se na računu Gradske uprave.

IV Unutrašnja organizacija i rad Službe

Član 7

Na unutrašnju organizaciju i rad Službe primenjuju se osnovna načela za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u Gradskoj upravi.

Član 8

Poslove pravne pomoći u Službi mogu vršiti diplomirani pravnici koji imaju položen pravosudni ispit.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana lica treba da ispunjavaju i druge uslove utvrđene za radnike u državnim organima i organima lokalne samouprave.

Radnici u Službi koji ne obavljaju poslove kojima se ne ostvaruje funkcija ove Službe treba da ispunjavaju opšte i posebne uslove koji važe za radnika Gradske uprave.

V Prava i dužnosti radnika u Službi

Član 9

Ovlašćeno lice u Službi dužno je da stavi pečat te Službe na svaku ispravu ili podnesak koji je sastavljen u Službi i da ga potpiše.

Ovlašćeno lice u Službi samostalno je u pružanju pravne pomoći u granicama punomoćja i odlučuje koja će pravna sredstva upotrebiti u korist stranke i na koji način će vršiti zastupanje stranke.

Član 10

Ovlašćeno lice u Službi dužno je da savesno pruža pravnu pomoć u skladu sa zakonom i Kodeksom profesionalne advokatske etike.

Ovlašćeno lice je dužno da čuva kao tajnu ono što mu je stranka poverila.

Član 11

Ovlašćeno lice je dužno da pruža pravnu pomoć stranci koja mu se za takvu pomoć obrati, osim ako se stranka javi u predmetima koji su u suprotnosti sa interesima Grada i javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Novi Pazar.

Ovlašćeno lice može odbiti da pruži pravnu pomoć ako bi to bilo od štete po interese stranke i ako bi pružanje pravne pomoći bilo u suprotnosti sa odredbama postupka.

Ovlašćeno lice je dužno da odbije pružanje pravne pomoći ako je u istoj stvari pružilo pravnu pomoć protivnoj stranci, kao i u slučajevima i pod uslovima utvrđenim zakonom.

Ovlašćeno lice može da otkaže punomoćje u toku postupka samo u slučajevima i pod uslovima utvrđenim zakonom.

Ovlašćeno lice je dužno da po prestanku zastupanja preda stranci na njen zahtev sve njene spise i isprave.

Član 12

Na ostala prava i obaveze ovlašćenih lica koja vrše funkcije ove Službe primenjivaće se Zakon o advokaturi i Odluka o službi pravne pomoći kao i zakonski propisi koji se odnose na postupak pred sudom ili drugim državnim organima i organima lokalne samouprave i njihova statusna pitanja.

VI Prelazne i završne odredbe

Član 13

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Službi pravne pomoći opštine Novi Pazar ("Opštinski službeni glasnik", broj 3/97).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

Napomene

* Dopunu predviđenu odredbom I Odluke o dopuni Odluke o službi pravne pomoći grada Novog Pazara ("Sl. list grada Novog Pazara", br. 6/2012), Redakcija je sprovela u članu 5. prečišćenog teksta, obzirom na to da je taj član, a ne član 6. Odluke o službi pravne pomoći grada Novog Pazara ("Sl. list grada Novog Pazara", br. 2/2009) imao 10 tačaka.