PRAVILNIK

O SISTEMU IZVRŠENJA BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 83/2010 i 53/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se procesi i postupci funkcionisanja sistema izvršenja budžeta Republike Srbije (u daljem tekstu: SIB), kao dela sistema upravljanja javnim finansijama, koji obuhvata procese i postupke koji se sprovode elektronskom komunikacijom sa Upravom za trezor u sastavu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Trezor), a kojima se izvršavaju rashodi korisnika sredstava utvrđenih u budžetu Republike Srbije, odnosno aktom o privremenom finansiranju Republike Srbije (u daljem tekstu: budžet).

SIB obuhvata postupke i uslove za određivanje i promenu kvota koje, za tromesečni ili neki drugi period, saglasno zakonu kojim se uređuje budžetski sistem, utvrđuje ministar i bliže uređuje način nastanka obaveze, izveštavanje o preuzetim obavezama i način plaćanja, koja se vrše iz budžeta.

Član 2

Pojedini izrazi u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

Korisnik je korisnik sredstava budžeta Republike Srbije koji budžet izvršava korišćenjem namenske komunikacione mreže i opreme Trezora za pristup SIB, u skladu sa odredbama ovog pravilnika;

Korisnik sertifikata je ovlašćeno fizičko lice kome je izdat elektronski sertifikat sa pravima pristupa SIB;

Registar korisnika je spisak korisnika koji su uključeni u konsolidovani račun trezora Republike i koji izvršavaju budžet u skladu sa odredbama ovog pravilnika;

Registar aproprijacija je elektronska evidencija aproprijacija korisnika utvrđenih budžetom, kao i promena tih aproprijacija na nivou budžeta za fiskalnu godinu;

Registar kvota je elektronska evidencija kvota i promena kvota korisnika;

Registar preuzetih obaveza je pregled podataka o obavezama koje je preuzeo korisnik na osnovu podnetih zahteva. SIB sadrži zvanične podatke o preuzetim obavezama Republike Srbije, a svi ostali podaci se smatraju pomoćnim u odnosu na SIB;

Registar računa je skup evidencionih računa na kojima se registruju izvršena plaćanja i primanja korisnika u toku fiskalne godine;

Registar primalaca sredstava je spisak pravnih i fizičkih lica kojima se vrši plaćanje, koji sadrži podatke o poreskom identifikacionom broju (PIB) za pravna lica i jedinstvenom matičnom broju (JMBG) za fizička lica, broj tekućih računa primalaca sredstava, a za primaoce koji su korisnici budžetskih sredstava oznaku vrste korisnika;

Plan izvršenja budžeta predstavlja pregled planiranih prihoda i primanja prema izvoru finansiranja i pregled planiranih rashoda i izdataka korisnika za sve izvore finansiranja za vremenski period definisan ovim pravilnikom, a koji korisnik priprema u skladu sa budžetom;

Evidencioni račun korisnika u SIB predstavlja račun na kome se evidentiraju izvršena plaćanja i primanja od strane korisnika, za sve transakcije zahteva za plaćanje sa podračuna izvršenja budžeta Republike Srbije, u toku budžetske godine, koji ne učestvuje u platnom prometu.

Član 3

Procese i postupke iz člana 1. ovog pravilnika korisnici sprovode u okviru SIB elektronskom komunikacijom sa Trezorom, na osnovu procedura (sa obrascima i šifarnicima) koje su kao prilozi odštampane uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, i to:

Prilog 1 - Procedure za evidentiranje aproprijacija;

Prilog 2 - Procedure za evidentiranje kvota;

Prilog 3 - Procedure za sačinjavanje i podnošenje zahteva za promenu kvota;

Prilog 4 - Procedure za preuzimanje obaveza;

Prilog 5 - Procedure za izvršavanje plaćanja;

Prilog 6 - Procedure za preknjižavanje rashoda i izdataka u SIB;

Prilog 7 - Procedure za izdavanje i postupanje sa identifikacionom ("smart") karticom.

Trezor dostavlja korisnicima Korisničko uputstvo za SIB, kojim se obezbeđuje tehnički pristup SIB.

SIB-om upravlja Trezor.

Član 4

Radi izvršenja budžeta, Trezor obezbeđuje korisnicima komunikacionu vezu koja se koristi za pristup i korišćenje SIB.

II REGISTAR KORISNIKA

Član 5

Registar korisnika vodi se kao elektronska baza podataka u okviru SIB, u koju se unose sledeći podaci: jedinstveni broj korisnika, naziv korisnika, matični broj korisnika, jedinstveni broj direktnog korisnika koji je u budžetskom smislu odgovoran za indirektnog korisnika, naziv direktnog korisnika koji je u budžetskom smislu odgovoran za indirektnog korisnika, vrsta organizovanja korisnika, model budžetskog planiranja (linijsko, programsko) i period postojanja korisnika.

Unos, promenu i brisanje podataka u Registru korisnika, kao i održavanje baze podataka, vrši Trezor.

U okviru SIB otvaraju se i vode šifarnici sistema jedinstvene budžetske klasifikacije (ekonomska klasifikacija prihoda i primanja, ekonomska klasifikacija rashoda i izdataka, organizaciona klasifikacija, funkcionalna klasifikacija, programska klasifikacija i klasifikacija prema izvorima finansiranja).

Trezor održava i ažurira podatke u šifarnicima iz stava 3. ovog člana.

Korisnik otvara, vodi, ažurira i održava šifarnike podekonomske klasifikacije prihoda i primanja, podekonomske klasifikacije rashoda i izdataka i podklasifikacije rashoda i izdataka prema podizvorima finansiranja.

III IDENTIFIKACIJA KORISNIKA

Član 6

Radi pristupa SIB, korisnik podnosi Trezoru zahtev za izdavanje identifikacione ("smart") kartice na Obrascu broj 01 (Prilog 7/2), za jedno ili više lica za koja on to zahteva.

Trezor na osnovu zahteva iz stava 1. ovog člana izdaje korisniku:

- korisnički sertifikat za period od tri godine, koji upisuje na "smart" karticu;

- odobrenje za korišćenje SIB, sa PIN kodom i šiframa ovlašćenja, na Obrascu broj 04 (Prilog 7/6);

- "smart" karticu sa čitačem kartice;

- primopredajni list.

Čitač kartice se izdaje uz revers na Obrascu broj 03 (Prilog 7/4).

Član 7

Korisnički sertifikat iz člana 6. stav 2. alineja 1. ovog pravilnika može biti povučen, odnosno isključen iz upotrebe u sledećim slučajevima:

- ukoliko je korisnik sertifikata zloupotrebio svoja ovlašćenja;

- kada postoji bilo kakva sumnja da je tajni ključ korisnika sertifikata zloupotrebljen ili izgubljen;

- ukoliko je korisnik sertifikata siguran da u određenom periodu neće koristiti svoj tajni ključ;

- prestanak ovlašćenja određenom korisniku sertifikata kod korisnika kod kojeg je dobio "smart" karticu;

- prestankom rada korisnika.

Zahtev za opoziv korisničkog sertifikata Trezoru podnosi se na Obrascu broj 02 (Prilog 7/3).

Član 8

Ovlašćeno lice u Trezoru sprovodi proceduru povlačenja korisničkog sertifikata najkasnije 48 sati od momenta prijema zahteva za opoziv sertifikata.

Povučeni sertifikati se evidentiraju u listi povučenih sertifikata (CRL) koja se kreira periodično (jednom nedeljno).

Izdavanje, produženje i opoziv "smart" kartice (sertifikata) za korišćenje SIB vrši se u skladu sa procedurama za izdavanje i postupanje sa "smart" karticama datim u Prilogu 7 ovog pravilnika.

IV RAČUNI KORISNIKA

Član 9

SIB sadrži evidencione račune na kojima se evidentiraju izvršena plaćanja i ostvarena primanja za sve transakcije zahteva za plaćanje sa podračuna izvršenja budžeta Republike Srbije (Registar plaćanja).

Sve ostale evidencije smatraju se pomoćnim u odnosu na registar iz stava 1. ovog člana.

Korisnik ima jedan evidencioni račun za evidentiranje plaćanja na teret sredstava odobrenih budžetom - izvor 01 - Prihodi iz budžeta.

Evidencioni račun sredstava budžeta u okviru SIB je račun koji Trezor otvara korisniku.

Evidencioni račun sredstava budžeta ne učestvuje u platnom prometu.

Na evidencionom računu se evidentiraju izvršene transakcije plaćanja od strane korisnika.

Početno stanje na evidencionom računu sredstava budžeta u svakoj godini iznosi nula, tako da se po izvršenim transakcijama plaćanja na tom računu u toku godine iskazuje negativno stanje, da bi se u postupku zatvaranja budžetske godine saldo na evidencionom računu ponovo sveo na nulu.

Za evidentiranje primanja i izdataka na teret sredstava ostalih izvora prihoda korisnik može da ima više evidencionih računa.

Evidencioni račun sredstava ostvarenih iz ostalih izvora finansiranja je račun korisnika u okviru SIB koji se otvara na zahtev korisnika i na kojem se evidentiraju sredstva ostvarena iz ostalih izvora finansiranja korisnika, ostvarena primanja i izvršeni rashodi i izdaci.

Evidencioni račun drugih sredstava iz stava 9. ovog člana ne učestvuje u platnom prometu.

Korisnik koji određeni rashod izvršava iz sredstava budžeta i iz drugih prihoda, obavezan je da izmirenje tog rashoda prvo vrši iz prihoda iz tih drugih izvora, evidentiranih na evidencionom računu iz stava 9. ovog člana, nakon čijeg utroška se preostali iznos rashoda izvršava iz sredstava budžeta.

Član 10

Račun za gotovinu otvara se u Trezoru, a na osnovu naloga ministra nadležnog za poslove finansija.

Račun za gotovinu se otvara korisniku, odnosno njegovom organizacionom delu.

Račun za organizacioni deo korisnika iz stava 2. ovog člana, otvara se u okviru računa 806 - Preneta sredstva za gotovinske isplate (u daljem tekstu: račun za gotovinu).

Isplata gotovine pojedinim korisnicima, odnosno njihovim organizacionim delovima, sa računa iz stava 3. ovog člana, vrši se preko organizacionih jedinica Trezora.

Korisnik dostavlja Trezoru overen spisak lica ovlašćenih za preuzimanje gotovine za organizacioni deo korisnika kojem se otvara račun.

Po zahtevu korisnika, sredstva sa računa izvršenja budžeta Republike Srbije (u daljem tekstu: račun izvršenja budžeta), prenose se na račune za gotovinu.

Isplata gotovine se vrši isključivo licima ovlašćenim za preuzimanje gotovine navedenim u spisku iz stava 5. ovog člana, na osnovu naloga za isplatu, koji se ispostavlja i overava u nadležnoj organizacionoj jedinici Trezora.

U slučaju da se sredstva ne isplate istog radnog dana ovlašćenom licu korisnika iz stava 5. ovog člana, nadležna organizaciona jedinica Trezora može, na zahtev korisnika, izvršiti isplatu tih sredstava u roku od dva radna dana, posle kog roka organizaciona jedinica Trezora vrši povraćaj neisplaćenog iznosa sredstava sa računa za gotovinu korisnika, na račun izvršenja budžeta.

Izuzetno od stava 8. ovog člana, na posebno obrazloženi zahtev određenog korisnika, Trezor može odobriti stalno držanje neophodnog iznosa na računu za gotovinu, odnosno u blagajni korisnika, za specijalne namene, do visine sredstava koju svojim aktom, uz saglasnost Trezora, utvrdi taj korisnik.

Naknada za promet ostvaren na tom računu naplaćuje se na teret računa izvršenja budžeta.

Član 11

Trezor obezbeđuje korisnicima elektronskim putem izvode sa evidencionih računa, svakog radnog dana za transakcije plaćanja za izvršene rashode i izdatke prethodnog radnog dana.

V ZAHTEVI ZA SPROVOĐENJE TRANSAKCIJA

Član 12

Sprovođenje svake transakcije u okviru SIB obavlja se u dve faze: priprema transakcije i odobravanje transakcije.

Pripremu transakcije sprovodi službenik korisnika zadužen za tu vrstu posla (službenik za pripremu), elektronskim unošenjem zahteva za sprovođenje te transakcije u SIB (zahtev za kreiranje). Zahtev se unosi na osnovu originalne dokumentacije koju poseduje korisnik, i sadrži potrebne elemente iz te dokumentacije.

U slučaju kada je korisnik elektronski povezan na SIB preko Trezora, službenik za pripremu po izvršenom kreiranju zahteva iz stava 2. ovog člana, štampa zahtev, potpisuje ga i dostavlja na potpis licu ovlašćenom za overavanje i odobravanje u okviru korisnika (službenik za odobravanje).

Po dobijanju potpisanog dokumenta iz stava 3. ovog člana, službenik za odobravanje vrši odobravanje transakcija u okviru SIB.

Član 13

Prilikom isplate plata zaposlenih, korisnik koji samostalno vrši obračun plata, dostavlja ovlašćenom službeniku u Trezoru overenu rekapitulaciju obračunatih plata sa medijem za čuvanje podataka (disketa, CD). Trezor posle sprovedene tehničke kontrole vrši učitavanje podataka sa medija za čuvanje, odnosno isplatu plata zaposlenih.

U slučaju kada Trezor vrši centralizovani obračun plata zaposlenih kod korisnika, Trezor štampa rekapitulaciju obračunatih plata i dostavlja je korisniku na overu.

Na osnovu overene rekapitulacije iz stava 2. ovog člana, Trezor vrši isplatu plata.

Zahtev za isplatu obaveza po osnovu plata zaposlenih izvršava se iz raspoloživih izvora finansiranja korisnika.

VI APROPRIJACIJE

Član 14

U SIB se vrši evidentiranje aproprijacija i promena u tim aproprijacijama.

Postupke koji se odnose na evidentiranje i promene na aproprijacijama kontroliše organizacioni deo Ministarstva finansija nadležan za pripremu budžeta (u daljem tekstu: MF - Sektor budžeta).

Član 15

Direktni korisnik budžetskih sredstava koji je, u budžetskom smislu, odgovoran za indirektne korisnike budžetskih sredstava utvrđuje predlog raspodele sredstava indirektnom korisniku, u okviru svojih odobrenih aproprijacija, i dostavlja predlog raspodele MF - Sektoru budžeta u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu zakona o budžetu, odnosno rebalansa budžeta.

Za direktne korisnike koji iskazuju rashode i izdatke u programskom delu budžeta rok iz stava 1. ovog člana je 30 dana.

MF - Sektor budžeta razmatra predlog i ukoliko je raspodela sredstava izvršena u skladu sa budžetom, MF - Sektor budžeta daje saglasnost na predloženu raspodelu iz stava 1. ovog člana.

Po dobijanju saglasnosti iz stava 3. ovog člana, nadležni korisnik, odmah o tome obaveštava indirektnog korisnika.

Posle odobravanja raspodele sredstava, a najkasnije u roku od osam dana, MF - Sektor budžeta evidentira u SIB aproprijacije utvrđene budžetom, koje je utvrdio nadležni direktni korisnik, i za direktnog korisnika i za svoje indirektne korisnike.

Član 16

Promene u aproprijacijama evidentiranim u SIB mogu se izvršiti u sledećim slučajevima: po osnovu rebalansa budžeta; u slučaju produženja privremenog finansiranja; ukoliko se sredstva tekuće budžetske rezerve koriste za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne; u slučaju korišćenja sredstava stalne budžetske rezerve; ukoliko se, uz odobrenje ministra nadležnog za poslove finansija, izvrši preusmerenje aproprijacije odobrene direktnom korisniku na ime određenog rashoda u ukupnom iznosu do 5% iznosa aproprijacije za rashod čiji se iznos smanjuje, odnosno unutar programa do iznosa do 10% vrednosti aproprijacije čija se sredstva umanjuju; u slučaju kada se ostvare prihodi iz drugih izvora (osim izvora 01), u slučaju kada Vlada zbog promene okolnosti u toku godine koja ne ugrožava utvrđene prioritete unutar budžeta, donese odluku da se iznos aproprijacije koji nije moguće iskoristiti, prenese u tekuću budžetsku rezervu, kao i promene u vezi sa prinudnom naplatom.

Član 17

Ostale evidencije o aproprijacijama smatraju se pomoćnim u odnosu na Registar aproprijacija u SIB.

Registar aproprijacija u SIB sadrži informacije o svim odobrenim aproprijacijama i promenama u aproprijacijama, i to:

- jedinstveni broj dokumenta aproprijacije;

- datum kada je promena u aproprijaciji pripremljena i izmenjena u SIB;

- razlog za promenu;

- šifra transakcije;

- ukupan iznos po aproprijaciji;

- ukupan iznos transakcije.

Korisnici obaveštavaju MF - Sektor budžeta o eventualnim greškama u Registru aproprijacija, koje MF - Sektor budžeta otklanja u saradnji sa korisnikom.

Član 18

Radi evidentiranja aproprijacija u SIB, primenjuju se Procedure za evidentiranje aproprijacija date u Prilogu 1 ovog pravilnika.

VII PRIPREMA I USAGLAŠAVANJE PLANOVA KORISNIKA ZA IZVRŠENJE BUDŽETA

Član 19

Trezor planira budžetsku likvidnost gotovinskih tokova budžeta za budžetsku godinu na osnovu planiranih prihoda, odnosno primanja, i rashoda, odnosno izdataka, u okviru planova za izvršenje budžeta koje priprema korisnik.

Korisnik je dužan da deset dana od dana donošenja zakona o budžetu, odnosno akta o privremenom finansiranju dostavi Trezoru plan izvršenja budžeta na mesečnom nivou za period na koji se zakon, odnosno akt o privremenom finansiranju odnosi.

Korisnik je dužan da plan za izvršenje budžeta dostavi Trezoru svakog meseca najkasnije do 5. u mesecu za naredna tri meseca, pri čemu se mogu korigovati ranije dostavljeni planovi za izvršenje budžeta za naredne mesece. Izrada i dostavljanje planova za izvršenje budžeta vrši se putem korisničke aplikacije FINPLAN kojom upravlja Trezor.

Ukoliko je 5. u mesecu neradni dan, korisnik je dužan da plan za izvršenje budžeta dostavi najkasnije narednog radnog dana.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, korisnik je dužan da dostavi plan za izvršenje budžeta za mesece januar, februar i mart najkasnije deset dana od dana donošenja zakona o budžetu, odnosno akta o privremenom finansiranju, a plan izvršenja budžeta za mesece februar, mart i april, najkasnije do 10. januara.

U slučaju donošenja rebalansa, vrši se usklađivanje plana za izvršenje budžeta sa rebalansom prema posebnom obaveštenju koje dostavlja Trezor.

Član 20

Trezor dostavlja korisnicima Korisničko uputstvo za aplikaciju FINPLAN.

Aplikacijom FINPLAN upravlja Trezor.

Plan za izvršenje budžeta za period iz člana 19. stav 3. ovog pravilnika sadrži planirane prihode i primanja, odnosno rashode i izdatke korisnika na trećem nivou ekonomske klasifikacije raspoređene na dnevnom nivou za sve izvore finansiranja.

Izuzetno od člana 19. ovog pravilnika Trezor može zahtevati od korisnika da sačine i dostave planove izvršenja budžeta, sa sadržajem i u rokovima, utvrđenim posebnim obaveštenjem Trezora.

Član 21

Trezor i korisnik usaglašavaju plan za izvršenje budžeta rukovodeći se projekcijom prihoda i primanja budžeta, izvršenjem budžeta korisnika iz prethodnog perioda i nivoa uspešnosti finansijskog planiranja korisnika. Trezor sprovodi mere upravljanja likvidnošću u koordinaciji sa Upravom za javni dug u sastavu Ministarstva finansija.

Trezor odobrava planove za izvršenje budžeta i utvrđuje mere za upravljanje likvidnošću budžeta Republike.

VIII POSTUPAK ZA ODREĐIVANJE I USLOVI ZA PROMENU KVOTA

Član 22

Trezor određuje kvote najkasnije do 15. u mesecu. Kvote se donose na mesečnom nivou za naredna tri meseca, i to na osnovu kriterijuma utvrđenih članom 53. stav 2. Zakona o budžetskom sistemu.

Kvote se dodeljuju na trećem nivou ekonomske klasifikacije za izvor finansiranja 01 - Prihodi iz budžeta.

Član 23

Zahteve za promenu dodeljenih kvota budžetski korisnici dostavljaju preko sistema za izvršenje budžeta (FMIS). Sadržaj i procedure za podnošenje zahteva za promenu kvote dati su u Prilogu 3 ovog pravilnika.

O zahtevu za promenu kvota do 10% odlučuje se u roku od 3 radna dana, a o zahtevu za promenu kvota preko 10%, odlučuje se u roku od pet dana od dana prijema zahteva.

Pri odlučivanju po zahtevu za promenu kvota Trezor se rukovodi projekcijom prihoda i primanja budžeta, izvršenjem budžeta korisnika iz prethodnog perioda i ocene uspešnosti finansijskog planiranja.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, o zahtevima za promenu kvote koji nastaju kao posledica promene, preusmeravanja ili kreiranja aproprijacije po odluci Vlade ili ministra nadležnog za poslove finansija, postupaće se u skladu sa donetom odlukom.

 

Član 24

Ostali podaci o kvotama smatraju se pomoćnim u odnosu na podatke iz Registra kvota u SIB.

Registar kvota u SIB sadrži sledeće informacije o svim dodeljenim kvotama i promenama kvote:

1) jedinstveni broj zahteva;

2) datum kada je promena kvote uneta u SIB;

3) šifre transakcije;

4) ukupni iznos za željeni period, po aproprijaciji;

5) ukupni iznos po zahtevu.

Korisnici obaveštavaju Trezor o eventualnim greškama u Registru kvota, a koje Trezor otklanja u saradnji sa korisnikom.

Radi evidentiranja kvota u SIB, primenjuju se Procedure za evidentiranje kvota navedene u Prilogu 2 ovog pravilnika.

IX PREUZIMANJE OBAVEZE

Član 25

Preuzimanje obaveze predstavlja angažovanje sredstava po osnovu pravnog akta, u skladu sa zakonom, od strane korisnika, za koja se, u momentu angažovanja, očekuje da predstavljaju gotovinski izdatak, neposredno ili u budućnosti.

Evidentiranje i sprovođenje zahteva za preuzimanje obaveza u SIB vrši se na osnovu odgovarajuće finansijske, odnosno računovodstvene dokumentacije (odluka, rešenje, ugovor, predračun, račun i dr.).

Ugovor o nabavci dobara i usluga i ustupanju izvođenja radova ili drugi pravni akt na osnovu kojeg korisnik preuzima obavezu mora biti sačinjen u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke.

Obaveze koje preuzima korisnik moraju biti u skladu sa propisanim aproprijacijama.

Član 26

Korisnik je obavezan da unese zahtev za preuzimanje obaveza za sve vrste plaćanja, koje se evidentiraju u SIB.

Korisnik je obavezan da unese zahtev za preuzimanje obaveze najkasnije pet radnih dana pre dana očekivanog plaćanja.

Nalozi za plaćanje koji proističu iz preuzetih obaveza iz stava 2. ovog člana izvršiće se očekivanim datumom plaćanja.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, zahtevi za preuzimanje obaveza koji proističu iz promene, preusmeravanja ili kreiranja aproprijacije po odluci Vlade ili ministra nadležnog za poslove finansija, mogu se uneti i u kraćem roku.

Nalozi za plaćanje koji proističu iz preuzetih obaveza iz stava 4. ovog člana izvršiće se u skladu sa donetom odlukom.

Član 26a

Izuzetno od člana 26. stav 2. ovog pravilnika, u slučaju kada treba izvršiti plaćanje prema inostranstvu po osnovu deviznih obaveza korisnika, odnosno obaveza u efektivnom stranom novcu, za koje se devizna sredstva, odnosno efektivni strani novac, obezbeđuju iz dinarskih sredstava kupovinom kod Narodne banke Srbije, zahtev za preuzimanje obaveze, kao i zahtev za plaćanje dinarske protivvrednosti, korisnik unosi u SIB na dan očekivanog plaćanja Narodnoj banci Srbije, do 13 časova.

Nalog za plaćanje obaveze koji proističe iz zahteva za plaćanje podnetog u skladu sa stavom 1. ovog člana, izvršava se istog dana kada je zahtev za plaćanje unet u SIB.

Član 27

Transakcije preuzimanja obaveza u SIB su: preuzimanje obaveze, promena preuzete obaveze i otkazivanje preuzete obaveze.

Korisnik unosi zahtev za preuzimanje obaveze na osnovu ovlašćenja datog u pisanoj formi.

Da bi se uneo zahtev za preuzimanje obaveze iz stava 2. ovog člana, neophodno je da primalac sredstava bude evidentiran u Registru primaoca sredstava.

Zahtevi za preuzimanje obaveza mogu biti sa statusom "validan" i "za plaćanje".

Zahtev za preuzimanje obaveze sa statusom "validan" obavezno sadrži sledeće elemente:

- registrovani naziv dobavljača, odnosno primaoca sredstava;

- broj računa primaoca sredstava;

- broj i tip računovodstveno-finansijskog dokumenta;

- budžetske klasifikacije i iznos po stavci plaćanja.

Sve transakcije preuzetih obaveza moraju biti pripremljene i izvršene u SIB.

Pre odobravanja, zahtev se samo evidentira u SIB i nije važeći, odnosno, može se menjati ili brisati.

Kada preuzeta obaveza postane važeća, korisnik može izvršiti izmenu očekivanog datuma plaćanja u preuzetoj obavezi korišćenjem zahteva za promenu preuzete obaveze, pri čemu vremenska razlika između dana podnošenja zahteva za promenu preuzete obaveze i očekivanog datuma plaćanja ne može biti manja od pet radnih dana.

U toku jedne budžetske godine, od momenta preuzimanja obaveze do njenog plaćanja, korisnik može podneti zahtev za promenu kreirane obaveze u SIB jednom ili više puta u okviru budžetske aproprijacije opredeljene za određenu namenu.

Posle odobravanja kreiranog zahteva za promenu preuzete obaveze, u SIB se rezerviše potreban iznos sredstava u okviru evidentirane aproprijacije i kvote za plaćanje te preuzete obaveze, pri čemu se istovremeno smanjuje i iznos raspoložive aproprijacije i odgovarajuće kvote.

Član 28

Ostali podaci o preuzetim obavezama se smatraju pomoćnim u odnosu na podatke iz Registra preuzetih obaveza u SIB.

Radi evidentiranja i sprovođenja transakcija preuzetih obaveza, primenjuju se Procedure za preuzimanje obaveze navedene u Prilogu 4 ovog pravilnika.

X PLAĆANJE

Član 29

Plaćanje, u smislu ovog pravilnika, označava izdavanje naloga za plaćanje obaveze, na osnovu unetog zahteva za plaćanje u SIB.

Na osnovu izvršenog plaćanja evidentiraju se rashodi i izdaci i smanjuje saldo na računu izvršenja budžeta.

Izuzetno, plaćanje u postupku sprovođenja prinudne naplate, u smislu ovog pravilnika, označava direktno zaduženje aproprijacije korisnika.

Član 30

Sprovođenje transakcija plaćanja može se obaviti plaćanjem iz budžeta ili povraćajem (refundacijom) sredstava na određenu aproprijaciju.

Prilikom plaćanja iz budžeta, izdatak iz budžeta zasniva se na finansijskoj, odnosno računovodstvenoj dokumentaciji.

Pravni osnov i iznos preuzetih obaveza, koji proističu iz izvorne knjigovodstvene dokumentacije, moraju biti potvrđeni u pisanoj formi pre plaćanja obaveze.

U slučaju da za izvršenje određenog plaćanja nije postojao pravni osnov, korisnik je obavezan da odmah izvrši povraćaj sredstava u budžet.

Član 31

Sve transakcije plaćanja moraju biti pripremljene i izvršene u SIB.

Korisnik kreira zahtev za plaćanje ukoliko je u SIB uneta odgovarajuća preuzeta obaveza.

Član 32

Zahtev za plaćanje sa preuzetom obavezom sadrži obavezno sledeće elemente:

1) jedinstveni broj dokumenta, odnosno zahteva za plaćanje;

2) datum kada je transakcija uneta, odnosno evidentirana u SIB;

3) redni broj zahteva za preuzimanje obaveze;

4) ukupan iznos plaćanja;

5) datum kada se plaćanje očekuje;

6) šifra plaćanja;

7) evidencioni račun sa kojeg se plaća.

Korisnik može otkazati zahtev za plaćanje do momenta slanja naloga za plaćanje u platni promet, pri čemu se obavezno unosi razlog i status otkazivanja.

Član 33

U slučaju kada prilikom sprovođenja plaćanja bude odbijen nalog za plaćanje kao neispravan, korisnik otkazuje postojeći zahtev za preuzimanje obaveze i zahtev za plaćanje i kreira novi u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 34

Kod izvršenih uplata prihoda kod kojih zbog nedostatka potrebnih elemenata u nalozima za plaćanje, SIB ne može prepoznati na kojeg korisnika se nalog odnosi, takve uplate odnosno isplate se automatski evidentiraju kao "neprepoznata stavka" - uplata.

Prilikom sravnjivanja izvoda sa računa, a u slučaju kada se može utvrditi na kojeg korisnika se "neprepoznate stavke" - uplate odnose, Trezor elektronskim putem kroz sistem prosleđuje na uvid tim korisnicima spisak "neprepoznatih stavki" - uplata.

U slučaju kada se ne može utvrditi na kojeg se korisnika odnose "neprepoznate stavke" - uplate, SIB omogućava da "neprepoznate stavke" - uplate u sistemu, u elektronskoj formi, budu dostupne svim korisnicima.

Korisnik koji utvrdi da se "neprepoznate stavke" - uplate iz stava 3. ovog člana odnose na njega, o tome obaveštava Trezor. Po dobijanju obaveštenja, Trezor prosleđuje elektronskim putem kroz sistem tom korisniku "neprepoznate stavke" - uplate radi utvrđivanja konkretnih transakcija na koje se te stavke odnose.

Finansijska služba korisnika iz stava 4. ovog člana dužna je da odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana, izvrši sravnjenje "neprepoznatih stavki" - uplata u SIB.

Ukoliko finansijska služba korisnika ne postupi u skladu sa stavom 5. ovog člana, radnje iz tog stava će preduzeti Trezor.

Član 35

Kod izvršenih isplata kod kojih zbog nedostatka potrebnih elemenata u nalozima za plaćanje, SIB ne može prepoznati na kojeg korisnika se nalog odnosi, takve isplate se automatski evidentiraju kao "neprepoznata stavka" - isplata.

Prilikom sravnjivanja izvoda sa računa, a u slučaju kada se može utvrditi na kojeg korisnika se "neprepoznate stavke" - isplate odnose, Trezor elektronskim putem, kroz sistem, prosleđuje na uvid tim korisnicima spisak "neprepoznatih stavki" - isplata, a u slučaju kada to nije moguće utvrditi, SIB omogućava da "neprepoznate stavke" - isplate budu dostupne svim korisnicima.

Korisnik koji utvrdi da se "neprepoznate stavke" - isplate iz stava 2. ovog člana odnose na njega, o tome obaveštava Trezor. Po dobijanju obaveštenja, Trezor prosleđuje elektronskim putem kroz sistem tom korisniku "neprepoznate stavke" - isplate radi utvrđivanja konkretnih transakcija na koje se te stavke odnose.

Finansijska služba korisnika iz stava 3. ovog člana dužna je da odmah, a najkasnije u roku od tri radna dana, izvrši sravnjenje i u SIB unese broj dokumenta na osnovu kojeg je preuzeta obaveza, ispostavi zahtev za preuzimanje obaveze i odobri taj zahtev. U zahtevu za preuzimanje obaveze se navodi finansijski, odnosno računovodstveni dokument na osnovu kojeg je izvršeno plaćanje, a ukoliko ima više evidencionih računa zavisno od izvora finansiranja, navodi se i broj evidencionog računa na kojem treba evidentirati takvo plaćanje.

Ukoliko finansijska služba korisnika ne postupi u skladu sa stavom 4. ovog člana u roku od tri radna dana, radnje iz tog stava će sprovesti Trezor.

U slučaju "neprepoznatih stavki" - isplata koje se odnose na obračun i isplatu plata državnim službenicima, Trezor vraća te "neprepoznate stavke" - uplate u sistem plata, radi ispravke grešaka.

Član 36

Prinudna naplata, koja se odnosi na direktnog korisnika budžetskih sredstava, može se sprovesti do 50% ukupnog obima sredstava koja su mu opredeljena, na teret njegovih aproprijacija, a preko aproprijacije koja je namenjena za ovu vrstu rashoda (ekonomske klasifikacije 483000 - Novčane kazne i penali po rešenju sudova ili 485000 - Naknada štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa), čije se izvršenje obavlja sukcesivno prema utvrđenim kvotama.

Naloge prinudne naplate izvršava Trezor.

Kod direktnog korisnika budžetskih sredstava kod koga je izvršenjem naloga iz prinudne naplate iskorišćena ukupna aproprijacija namenjena za izvršenje prinudne naplate, umanjuje se druga aproprijacija za iznos za koji treba izvršiti prinudnu naplatu, a povećava se aproprijacija koja je namenjena za ovu vrstu rashoda (ekonomska klasifikacija 483000 ili 485000, zavisno od osnova za prinudnu naplatu), osim aproprijacija izuzetih u članu 56. st. 7. i 8. Zakona o budžetskom sistemu (apropijacije za otplatu duga i datih garancija; izvršavanje rashoda iz sredstava donacija; sufinansiranje razvojne pomoći Evropske unije; kao i aproprijacije koje se finansiraju iz razvojne pomoći Evropske unije, a koja su data na upravljanje Republici Srbiji), kao i sredstava izuzetih Zakonom o platnom prometu od prinudne naplate.

Iznos za koji se vrši preusmeravanje aproprijacija iz stava 3. ovog člana, saglasno članu 56. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu, nije ograničen u iznosu do 5%, odnosno do 10%.

O potrebi za preusmeravanjem aproprijacija iz stava 3. ovog člana Trezor odmah, po dobijanju naloga za prinudnu naplatu, obaveštava direktnog korisnika budžetskih sredstava na kojeg se prinudna naplata odnosi, radi određivanja drugih aproprijacija sa kojih Trezor može da izvrši preusmeravanje potrebnog iznosa sredstava na ekonomsku klasifikaciju 483000 ili 485000, radi izvršenja naloga prinudne naplate.

Direktni korisnik budžetskih sredstava, istog dana, po dobijanju obaveštenja, u roku iz terminskog plana za izvršavanje prinudne naplate, u pisanoj formi dostavlja Trezoru izjašnjenje o aproprijacijama iz stava 5. ovog člana, sa kojih Trezor može da izvrši preusmeravanje potrebnog iznosa sredstava radi izvršenja naloga prinudne naplate.

Na osnovu pisanog izjašnjenja direktnog korisnika budžetskih sredstava iz stava 6. ovog člana, Trezor vrši preusmeravanje aproprijacija iz stava 3. ovog člana.

Ukoliko direktni korisnik budžetskih sredstava ne dostavi pisano izjašnjenje o aproprijacijama u roku iz stava 6. ovog člana, izbor aproprijacija sa kojih će se izvršiti preusmeravanje potrebnog iznosa sredstava na ekonomsku klasifikaciju 483000 ili 485000, radi izvršenja naloga prinudne naplate, izvršiće Trezor.

O izvršenom preusmeravanju aproprijacija iz st. 7. i 8. ovog člana, Trezor istog, a najkasnije narednog radnog dana, obaveštava direktnog korisnika budžetskih sredstava, dostavljanjem primerka zahteva za promenu aproprijacije.

Po izvršenom preusmeravanju aproprijacija Trezor vrši i preusmeravanje kvota (kreiranje i overu), radi izvršenja naloga prinudne naplate, koje odobrava Trezor.

Preusmeravanje aproprijacija iz ovog člana vrši se po procedurama datim u Prilogu 1 - Procedure za evidentiranje aproprijacija, šifra razloga 12 - Preusmeravanje aproprijacija radi izvršenja prinudne naplate.

Član 37

Identifikacione podatke za plaćanje (naziv, odnosno ime i prezime, adresa, broj izvršnog rešenja, broj tekućeg računa poverioca i dr.), po osnovu naloga za prinudnu naplatu, obezbeđuje Narodna banka Srbije kroz naloge za plaćanje koje formira i prosleđuje elektronskim putem.

Identifikacioni podaci iz stava 1. ovog člana omogućavaju da se u SIB sravnjivanje stavki prinudne naplate izvrši automatski.

U slučaju kada se u SIB ne izvrši automatsko sravnjivanje stavki prinudne naplate iz stava 2. ovog člana, takve isplate se evidentiraju kao "neprepoznate stavke" - isplate.

U slučaju kada Narodna banka Srbije ne može da identifikuje korisnika na kojeg se prinudna naplata odnosi (u rešenju je kao dužnik navedena Republika Srbija), takve isplate se evidentiraju na teret aproprijacija Ministarstva finansija.

XI PREKNJIŽAVANJE

Član 38

Preknjižavanjem rashoda i izdataka mogu se menjati: funkcionalna, ekonomska i podekonomska klasifikacija, izvor i podizvor finansiranja, program, projekat i iznos (u slučaju da plaćeni iznos po preuzetoj obavezi treba podeliti na više budžetskih linija).

Radi sprovođenja transakcije preknjižavanja u SIB korisnik kreira zahtev za preknjižavanje koji obavezno sadrži sledeće elemente:

1) jedinstveni broj dokumenta na osnovu kojeg je izvršeno plaćanje;

2) naziv primaoca sredstava i ukupan iznos preuzete obaveze;

3) razlog ispravke;

4) ukupan iznos obaveze sa zahtevanim elementima klasifikacije izvršenog plaćanja po preuzetoj obavezi koja se preknjižava;

5) iznos obaveze sa zahtevanim elementima klasifikacije na koju se izvršava preknjižavanje.

Pravni osnov i iznos preknjiženih rashoda i izdataka, koji proističu iz izvorne knjigovodstvene dokumentacije, moraju biti potvrđeni u pisanoj formi pre njihovog preknjižavanja.

Preknjižavanje se vrši na osnovu ovlašćenja u pisanoj formi koje daje funkcioner direktnog korisnika ili drugo lice kod tog korisnika koje ovlasti funkcioner.

Korisnik uz zahtev za preknjižavanje, zavisno od razloga preknjižavanja, obezbeđuje računovodstvenu dokumentaciju.

Preknjižavanje iz ovog člana vrši se po Procedurama za preknjižavanje rashoda i izdataka u SIB, koje su date u Prilogu 6 ovog pravilnika.

Član 39

Finansijska služba direktnog korisnika je u obavezi da čuva izveštaje o svim izvršenim transakcijama u SIB, sa priloženom originalnom dokumentacijom koja je korišćena za te transakcije.

Dokumentacija iz stava ovog člana čuva se po redosledu sprovođenja transakcija i mora uvek biti dostupna radi provere.

Član 40

Korisnik blagovremeno obaveštava Trezor o svim uočenim nepravilnostima u sprovođenju transakcija plaćanja i rešava ih u saradnji sa Trezorom.

U slučaju kada je uplata sredstava izvršena korisniku umesto nekom drugom primaocu, ili je uplaćen veći iznos sredstava u odnosu na ugovoreni, finansijska služba korisnika postupa na sledeći način:

- ispostavlja rešenje funkcionera o povraćaju pogrešno, odnosno više uplaćenih sredstava uplatiocu;

- kreira zahtev za plaćanje bez preuzete obaveze u tom iznosu na teret prihoda.

U slučaju greške u platnom prometu (kada je izvršen transfer odobrenja, ali ne u skladu sa instrukcijama iz naloga za plaćanje) banka koja je načinila grešku podnosi zahtev za povraćaj pogrešno doznačenih sredstva Trezoru u smislu čl. 30. i 31. Zakona o platnom prometu ("Službeni list SRJ", br. 3/02 i 5/03 i "Službeni glasnik RS", br. 43/04, 62/06 i 111/09 - dr. zakon). Trezor proverava navode iz zahteva i o tome obaveštava korisnika, koji postupa po odredbama stava 2. ovog člana.

Radi evidentiranja i sprovođenja transakcija plaćanja, primenjuju se Procedure za izvršavanje plaćanja date u Prilogu 5 ovog pravilnika.

Član 41

SIB ovlašćenim licima omogućava pristup podacima i izveštajima neophodnim za reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja korisnika.

Podaci iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se po korisnicima, a odnose se na zahteve korisnika za obavljanje transakcija, izveštaje i druge informacije u SIB.

Ovlašćenje za pristup SIB iz stava 1. ovog člana izdaje Trezor.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 42

U skladu sa odredbama ovog pravilnika, uvešće se SIB i za indirektne korisnike sredstava budžeta Republike Srbije, najkasnije do 31. decembra 2012. godine.

Član 43

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 2011. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o sistemu izvršenja budžeta Republike Srbije

("Sl. glasnik RS", br. 53/2012)

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

PROCEDURE ZA EVIDENTIRANJE APROPRIJACIJA

Procedure za evidentiranje aproprijacija - koriste se za evidentiranje aproprijacija utvrđenih budžetom u SIB.

U slučaju da Narodna skupština ne usvoji budžet pre početka fiskalne godine, finansiranje se odobrava na osnovu akta kojim se uređuje privremeno finansiranje. Ovaj akt predstavlja osnov za evidentiranje aproprijacija u SIB u periodu privremenog finansiranja, odnosno dok se ne usvoji budžet.

Procedure za Zahtev za promenu u aproprijacijama - Zahtev za promenu u aproprijaciji koristi se kad je potrebno promeniti početnu aproprijaciju evidentiranu u SIB, čak i kada se promena u aproprijaciji vrši automatski.

Zahtev za promenu u aproprijaciji takođe se koristi da se aproprijacije na osnovu privremenog finansiranja zamene aproprijacijama donetog budžeta.

U ovom slučaju, svi zahtevi za promenu aproprijacije koji su uneti u SIB pre nego što je donet budžet se otkazuju i budžet se učitava u SIB kao inicijalna aproprijacija.

Podnošenje: Sledeći podaci se podnose u okviru Zahteva za promenu u aproprijaciji:

- iznos zahteva za promenu;

- razlog i obračun promene aproprijacije;

- da li su tekuće aproprijacije dovoljne ili ne za finansiranje tražene promene; ako nisu dovoljne, dostavlja se pisano objašnjenje zašto nisu.

U slučajevima kada Zahtev za promenu u aproprijaciji zahteva i promenu kvota, podnosi se i Zahtev za promenu kvote.

U ovom slučaju, SIB će prikazati zahtev za promenu aproprijacije i odgovarajući zahtev za promenu kvota.

U slučaju da aproprijacija ne može da se smanji zato što je ukupan iznos kvota (suma) veći od nove smanjene aproprijacije, potrebno je prethodno smanjiti kvote u okviru te aproprijacije tako da suma novih kvota bude manja ili jednaka odobrenoj aproprijaciji.

MF - Sektor budžeta odobrava sve zahteve za promenu u aproprijaciji, osim ako se radi o nadležnostima direktnog korisnika.

Direktni korisnik (ako to spada u njegovu nadležnost) može odobriti zahtev za promenu aproprijacije, pod uslovom da se ne menja aproprijacija direktnog korisnika, u sledećim slučajevima:

1) za transfere između indirektnih korisnika unutar direktnog korisnika (šifra razloga 07), ako su u okviru iste kombinacije šifara aproprijacije;

2) za transfere na nižem nivou.

Ukoliko indirektni korisnik želi da izvrši promenu na nižem nivou organizacije (podorganizacija) ili ekonomske klasifikacije (sintetika, analitika, subanalitika, podšifra), onda zahtev za promenu u aproprijaciji priprema i odobrava nadležni direktni korisnik.

Nivo kontrole: Nivo kontrole aproprijacije u SIB je dat po organizaciji, funkcionalnoj klasifikaciji, ekonomskoj klasifikaciji, izvoru finansiranja, programima i projektima na sledećem nivou:

Organizacija - 5 cifara

Funkcionalna klasifikacija - 3 cifre

Ekonomska klasifikacija - 6 cifara

Izvor finansiranja - 2 cifre

Programi - 4 cifre

Projekti - 4 cifre

SIB ne dozvoljava korisniku da unese transakciju kvote koja je iznad nivoa aproprijacije evidentirane u sistemu.

Šifre razloga: Šifre razloga predstavljaju instrument identifikacije vrste aproprijacije, odnosno promene u aproprijaciji evidentiranoj u SIB: Tabela sadrži:

1) objašnjenje svake šifre razloga;

2) objašnjenje ko je odgovoran za popunjavanje obrazaca za unos u SIB;

3) objašnjenje ko odobrava promene;

4) podatak da li je potrebna kvota.

Šifra razloga

Naziv

Opis

01

Budžet

Da bi se evidentirao budžet koji donese Narodna skupština.

Obrazac popunjava: MF - Sektor budžeta
Odobrava: Narodna skupština i Trezor - Sektor budžeta
Potrebne kvote: Da - Odobrava ih Sektor za izvršenje budžeta

 

Privremeno finansiranje

Da bi se evidentirala Uredba o privremenom finansiranju koju donosi Vlada
Obrazac popunjava: MF - Sektor budžeta
Odobrava: Vlada i MF - Sektor budžeta
Potrebne kvote: Da - Odobrava ih Sektor za izvršenje budžeta

03

Dopunski budžet

Da bi se evidentirali iznosi aproprijacija koji su proistekli iz dopunskog budžeta u toku godine ili posebne aproprijacije koje usvoji Narodna skupština.
Obrazac popunjava: MF - Sektor budžeta
Odobrava: Narodna skupština i MF - Sektor budžeta
Potrebne kvote: Da - Odobrava ih Sektor za izvršenje budžeta

04

Transfer u budžetsku rezervu, odnosno iz budžetske rezerve

Da bi se izvršio transfer sredstava iz tekuće ili stalne budžetske rezerve na aproprijacije budžetskih korisnika, odnosno, sa aproprijacija budžetskih korisnika u budžetsku rezervu, u slučaju:
• budžetom neplaniranih rashoda i izdataka, ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu bile dovoljne;
• neplaniranih izdataka, u slučaju elementarnih nepogoda i sl;
• promena u delokrugu rada ili ovlašćenju budžetskog korisnika;
• osnivanje ili ukidanje budžetskog korisnika u toku fiskalne godine;
• transfer aproprijacije jednog direktnog korisnika budžeta ka drugom direktnom korisniku (u ovom slučaju, aproprijacija se prvo prenosi iz direktnog korisnika u budžetsku rezervu, a onda se aproprijacija prenosi iz budžetske rezerve drugom direktnom korisniku);
• u slučaju kada Vlada zbog promene okolnosti u toku godine koja ne ugrožava utvrđene prioritete unutar budžeta, donese odluku da se iznos aproprijacije koji nije moguće iskoristiti, prenese u tekuću budžetsku rezervu.
Obrazac popunjava: Direktni korisnik
Odobrava: Vlada i MF - Sektor budžeta
Potrebne kvote: Da - Odobrava ih Sektor za izvršenje budžeta

05

Dodatni ostali izvori prihoda

Da bi se evidentirale promene aproprijacije dodatnih izvora prihoda i odgovarajuće aproprijacije rashoda. Ovim zahtevom mogu se promeniti aproprijacije ostalih izvora finansiranja koji se sastoje od svih šifara izvora finansiranja, osim 01 (prihodi iz budžeta). Za zahteve za promenu aproprijacija ostalih izvora prihoda mora prvobitno biti ostvaren odgovarajući prihod koji je veći od onog u tekućim aproprijacijama.
Preusmeravanje aproprijacija iz ostalih izvora može se vršiti bez ograničenja
Primeri kada mogu da se upotrebe zahtevi za promenu aproprijacija sa ovom šifrom razloga:
• kada su prihodi sakupljeni od donacija veći od tekućih odgovarajućih aproprijacija;
• kada prikupljeni sopstveni prihodi premašuju prihode predviđene budžetom.
Obrazac popunjava: Korisnik
Odobrava: MF - Sektor budžeta
Potrebne kvote: Ne

06

Transfer unutar direktnog korisnika budžeta - manje ili jednako 5% iznosa ekonomske klasifikacije koja se smanjuje

Da bi se vršio transfer aproprijacija unutar direktnog korisnika, sa jedne ekonomske klasifikacije rashoda na drugu; iznos promena u aproprijaciji ove vrste ne sme da bude veći od kumulativnog iznosa 5% smanjene aproprijacije rashoda tokom fiskalne godine. Pošto se aproprijacije određuju na trećem nivou ekonomske klasifikacije, onda se i računanje navedenih 5% vrši na ovom nivou. Međutim, iznos promene je uvek ograničen iznosom raspoložive aproprijacije.
Računanje kumulativnih 5% zasniva se na evidentiranim aproprijacima za:
• budžet (šifra razloga 01);
• privremeno finansiranje (šifra razloga 02);
• dopunski budžet (šifra razloga 03).
Obrazac popunjava: Korisnik
Odobrava: MF - Sektor budžeta
Potrebne kvote: Da - Odobrava ih Sektor za izvršenje budžeta

07

Transferi u okviru direktnog korisnika - za indirektne budžetske korisnike

Da bi se izvršio transfer aproprijacija između indirektnih korisnika u okviru direktnog korisnika

Obrazac popunjava: Direktni korisnik
Odobrava: Direktni korisnik
Potrebne kvote: Da - Odobrava ih Sektor za izvršenje budžeta

Raspoloživa aproprijacija: SIB izračunava raspoloživu aproprijaciju za sve izvore finansiranja na sledeći način:

RAČUNANJE
RASPOLOŽIVE APROPRIJACIJE

Aproprijacija
plus ili minus
promene u aproprijaciji
minus
neizvršene preuzete obaveze
minus
zahtevi za plaćanje + izvršena plaćanja
jednako
raspoloživa aproprijacija

Raspoloživa sredstva: Za šifre izvora finansiranja različite od šifre 01 (od šifre 04 do šifre 14), SIB vrši ograničenje koje se zasniva na raspoloživim sredstvima na računu korisnika, odnosno, SIB automatski proverava koji iznos je manji - raspoloživa aproprijacija (opisana gore), ili raspoloživa sredstva. Ako su raspoloživa sredstva veća od raspoložive aproprijacije, onda se iznos raspoloživih sredstava koristi kao ograničenje za promenu u aproprijaciji.

RAČUNANJE
RASPOLOŽIVIH SREDSTAVA

Sredstva prikupljena do dana računanja raspoloživih sredstava
minus
neizvršene preuzete obaveze
minus
neizvršeni zahtevi za plaćanje + izvršena plaćanja
jednako
raspoloživa sredstva

Budžetska rezerva: Stalna i tekuća budžetska rezerva predstavljaju isključivo rezerve budžeta. SIB ne dozvoljava da se preuzete obaveze ili plaćanja vrše direktno iz ovih aproprijacija.

Procedure za evidentiranje početnih aproprijacija

Opis procesa

Ovaj proces koristi se za:

1) unos budžeta u SIB po njegovom stupanju na snagu;

2) za dopunski budžet koji je usvojila Narodna skupština;

3) za iznose iz Uredbe o privremenom finansiranju koju je usvojila Vlada.

Nadležnost

Aktivnost

Narodna skupština
Vlada

1. Usvaja budžet (šifra razloga 01), ili odobrava privremeno finansiranje (šifra razloga 02).

MF - Sektor budžeta

2. Ažurira bazu podataka za pripremu budžeta i sravnjuje je sa usvojenim godišnjim budžetom, odnosno Uredbom o privremenom finansiranju.

MF - Sektor budžeta

3. Dostavlja Sektoru za informacione tehnologije - Grupi za programsku podršku, podatke o usvojenom budžetu u excel tabeli za unos u SIB, i to: u slučaju privremenog finansiranja, donetog zakona o budžetu ili dopunskog finansiranja.

Trezor - Sektor za informacione tehnologije

4. Učitava podatke o usvojenom budžetu u SIB i ukoliko SIB ne prihvati podatke, pravi ispravke i ponovo učitava podatke o budžetu.

MF - Sektor budžeta

5. U saradnji sa Sektorom za informacione tehnologije, uvidom u izveštaj "Zbirni pregled aproprijacija" proverava tačnost unetih aproprijacija u SIB.

MF - Sektor budžeta

6. U slučaju kada su sve aproprijacije tačno unete daje saglasnost da se aproprijacije mogu izvršavati.
Samo odobrene aproprijacije mogu se izvršavati.

Trezor - Sektor za informacione tehnologije

7. U slučaju da određene aproprijacije nisu pravilno i tačno unete, uz saglasnost Sektora budžeta, vrši ispravke pomoću procedura za podnošenje Zahteva za promenu u aproprijaciji, koje su date u ovom poglavlju.

Korisnik (finansijska služba)

8. Pregleda Zbirni pregled aproprijacija. Ukoliko korisnik uoči da u unetim aproprijacijama postoji greška, o tome obaveštava Sektor za informacione tehnologije i MF - Sektor budžeta (IBK kontaktiraju svoje DBK) radi razrešavanja uočenih grešaka.

Trezor - Sektor za informacione tehnologije

9. Uz saglasnost MF - Sektora budžeta vrši korekciju unetih aproprijacija.

Opis procesa za promenu aproprijacije direktnog korisnika

Pošto se procesi za različite šifre razloga u izvesnoj meri razlikuju, ovde se navode različiti opisi procesa za:

1) šifre razloga 01, 02 i 03

2) šifre razloga 04, 05 i 06

3) šifru razloga 07, 08, 09 i 10

Nadležnost

Aktivnost

ŠIFRA RAZLOGA 01 - BUDŽET
ŠIFRA RAZLOGA 02 - PRIVREMENO FINANSIRANJE
ŠIFRA RAZLOGA 03 - DOPUNSKI BUDŽET

MF - Sektor budžeta

1. Pripremljene podatke o budžetu, dopunskom budžetu ili privremenom finansiranju u elektronskoj formi dostavlja Sektoru za informacione tehnologije - Grupi za programsku podršku, radi unošenja u SIB.

MF - Sektor budžeta

2. Ukoliko SIB prihvati podatke, transakcija se evidentira na dan unosa.
Ako SIB ne prihvati podatke, na ekranu se prikazuje objašnjenje zašto podaci nisu prihvaćeni.

MF - Sektor budžeta

3. Prati izveštaje o transakcijama aproprijacija.

MF - Sektor budžeta

4. Pregleda izveštaj Transakcije aproprijacija da utvrdi njegovu tačnost. Ako se utvrde greške, one se ispravljaju podnošenjem novog Zahteva za promenu u aproprijaciji.

Korisnik (finansijska služba)

5. Pregleda izveštaj Transakcije aproprijacija. Stupa u kontakt sa MF - Sektorom budžeta da se razreše uočeni problemi.

U toku jedne fiskalne godine, SIB evidentira poslednji iznos aproprijacije odobrene važećim budžetom, a tim iznosom je obuhvaćen (kumuliran) ukupan iznos preostalih aproprijacija za određenu namenu u toj fiskalnoj godini za tog korisnika.

Nadležnost

Aktivnost

ŠIFRA RAZLOGA 04 - TRANSFER U BUDŽETSKU REZERVU, ODNOSNO IZ BUDŽETSKE REZERVE
ŠIFRA RAZLOGA 05 - DODATNI OSTALI IZVORI PRIHODA
ŠIFRA RAZLOGA 06 - TRANSFERI UNUTAR DIREKTNOG KORISNIKA - manje ili jednako 5% iznosa u okviru ekonomske klasifikacije koja se smanjuje

Korisnik (finansijska služba) ili MF - Sektor budžeta za šifru razloga 04

1. Identifikuje potrebu za promenom u aproprijaciji.

Korisnik (finansijska služba) ili MF - Sektor budžeta za šifru razloga 04

2. Pripremljene podatke za promenu aproprijacije unosi u elektronskoj formi u SIB, pri čemu obuhvata sledeće obavezne podatke:
• iznos promene u aproprijaciji i sve šifre ekonomske klasifikacije koje se povećavaju, odnosno smanjuju;
• razlog za promenu;
• način na koji je izračunat potrebni iznos promene;
• da li su tekuće aproprijacije dovoljne da finansiraju promenu. Ako nisu dovoljne, sačinjava objašnjenje zašto nisu.

Korisnik (finansijska služba) ili MF - Sektor budžeta, za šifru razloga 04

3. Koristi odgovarajuće izveštaje, po šiframa direktnog korisnika, funkcionalne klasifikacije, ekonomske klasifikacije, izvora finansiranja, programa i projekata da identifikuje raspoložive aproprijacije i sva ograničenja u slučaju smanjivanja aproprijacije.

Korisnik (finansijska služba) ili MF - Sektor budžeta za šifru razloga 04

4. Ukoliko se zahtevom za promenu aproprijacije koja ima kvote smanjuje aproprijacija tako da posle smanjenja aproprijacije suma kvota bude veća od iznosa aproprijacije, uz Zahtev za promenu aproprijacije u okviru ekonomske klasifikacije koja se smanjuje, priprema i prilaže i Zahtev za promenu kvote.
(Za popunjavanje Zahteva za promenu kvote, pogledati procedure za kvote). Kod promene aproprijacija koje ne sadrže kvote, ne podnosi se Zahtev za promenu kvote.

Korisnik (službenik za odobravanje) za šifre razloga 05 i 06

5. Zahtev za promenu u aproprijaciji i prateću dokumentaciju proverava:
• da li je promena neophodna;
• da li postoji pisano obrazloženje;
• da li je obrazac pravilno popunjen;
• da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Potpisuje i prosleđuje na obradu.

Korisnik (finansijska služba)

6. Dostavlja kopiju dokumentacije MF - Sektoru budžeta, a originalne primerke prateće dokumentacije arhivira.

MF - Sektor budžeta

7. Pregleda Zahtev za promenu u aproprijaciji i prateću dokumentaciju i proverava:
• da li su dobijeni svi potrebni potpisi;
• da li postoji raspoloživa aproprijacija da se pokrije iznos smanjivanja;
• za šifru razloga 06, promena ne prelazi 5% kumulativnog ograničenja;
• da li promena odgovara nameni utvrđenoj budžetom;
• da li je obrazloženje osnovano;
• da li su iznosi dobro izračunati.

MF - Sektor budžeta

8. Ukoliko se Zahtev za promenu u aproprijaciji ne prihvati, popunjava obrazac sa objašnjenjem zašto je zahtev odbijen.
Odobrava u SIB radi dalje obrade.

MF - Sektor budžeta

9. Ukoliko se Zahtev za promenu u aproprojaciji prihvati, priprema predlog koji se dostavlja Vladi ili ministru finansija.

MF - Sektor budžeta

10. Ako se dobije odobrenje, odnosno donese se odluka o promeni aproprijacije, onda:
• unosi broj odluke u polje Opis razloga, na Zahtevu za promenu u aproprijaciji;
• potpisuje Zahtev za promenu u aproprijaciji u SIB radi dalje obrade;
Ukoliko nije dato odobrenje, popunjava obrazac sa objašnjenjem zašto je Zahtev odbijen.
Potpisuje u SIB radi dalje obrade.

MF - Sektor budžeta

11. Ukoliko SIB prihvati podatke, transakcija se evidentira na dan unosa.

MF - Sektor budžeta

12. U saradnji sa Trezorom (Sektorom za informacione tehnologije) periodično vrši proveru tačnosti unetih promena u aproprijacijama za razloge 04 i 06 dostavljanjem tom sektoru excel tabela.
Pregleda izveštaj Transakcije aproprijacija i proverava da li su podaci tačni. Ukoliko se uoče greške, ispravke se vrše podnošenjem drugog Zahteva za promenu u aproprijaciji.

Korisnik (finansijska služba)

13. Pregleda izveštaj Transakcije aproprijacija. Ukoliko uoči probleme, stupa u kontakt sa MF - Sektorom budžeta radi njihovog rešavanja.

 

Nadležnost

Aktivnost

ŠIFRA RAZLOGA 07 - TRANSFERI UNUTAR DIREKTNIH BUDŽETSKIH KORISNIKA - za indirektne budžetske korisnike

Korisnik
(finansijska služba)

1. Identifikuje potrebu za promenom u aproprijaciji.

Korisnik
(finansijska služba)

2. Sačinjava obrazloženje za Zahtev za promenom i poziva se na svu pisanu dokumentaciju koja se prilaže uz zahtev. Obrazloženje mora obavezno da sadrži opisni deo o:
• iznosu promene u aproprijaciji i sve šifre ekonomske klasifikacije koje se povećavaju, odnosno smanjuju;
• razlogu za promenu;
• načinu na koji je izračunat potrebni iznos promene;
• da li su tekuće aproprijacije dovoljne da finansiraju promenu. Ako nisu dovoljne, obrazlaže razloge

Korisnik
(službenik za pripremu)

3. Unosi u SIB Zahtev za promenu u aproprijaciji.

Korisnik
(službenik za odobravanje)

4. Pregleda Zahtev za promenu u aproprijaciji i proverava:
- da li je promena neophodna;
- da li postoji pisano obrazloženje;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Potpisuje u SIB radi dalje obrade.

Korisnik
(finansijska služba)

5. Arhivira originalne primerke prateće dokumentacije.

Direktni korisnik (službenik za odobravanje)

6. Pregleda Zahtev za promenu u aproprijaciji da proveri:
- da li je promena neophodna;
- da li postoji pisano obrazloženje;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Potpisuje u SIB radi dalje obrade.

MF - Sektor budžeta

7. Ukoliko SIB prihvati podatke, transakcija se evidentira na dan unosa.

Korisnik
(finansijska služba)

8. Pregleda izveštaj Transakcije aproprijacija. Ukoliko uoči probleme, stupa u kontakt sa MF - Sektorom budžeta radi njihovog rešavanja.

Opis procesa za promenu aproprijacije indirektnog korisnika

1. Indirektni korisnik podnosi zahtev za promenu aproprijacije sa razlogom 07.

2. Ukoliko direktni korisnik koji je nadležan za tog indirektnog korisnika eventualnim odobravanjem tog zahteva ne prelazi iznos svoje aproprijacije (koja predstavlja konsolidaciju aproprijacija njegovih indirektnih korisnika), tada direktni korisnik može odobriti takav zahtev.

3. Ukoliko bi se odobravanjem takvog zahteva prekoračila aproprijacija direktnog korisnika, tada direktni korisnik kreira zahtev za promenu aproprijacije sa odgovarajućim razlogom, kojim prvo povećava svoju aproprijaciju, pa pošto takav zahtev odobri MF - Sektor budžeta na osnovu svoje povećane aproprijacije može da odobri promenu aproprijacije svom indirektnom korisniku.

Opis procesa za promenu aproprijacije indirektnog korisnika u okviru programskog budžeta

1. Promena aproprijacija za indirektne korisnike između projekata u okviru programskog budžeta sa razlozima 07, 08, 09 i 10, sprovodi se na sledeći način:

- ukoliko menja aproprijaciju svom indirektnom korisniku, direktni korisnik podnosi zahtev za promenu;

- ukoliko indirektni korisnik treba da izvrši izmenu aproprijacije, indirektni korisnik podnosi zahtev za promenu.

Nadležnost

Aktivnost

ŠIFRA RAZLOGA 07 - TRANSFERI UNUTAR PROJEKTA
ŠIFRA RAZLOGA 08 - TRANSFERI UNUTAR PROJEKTA IZMEĐU EKONOMSKIH KLASIFIKACIJA
ŠIFRA RAZLOGA 09 - TRANSFERI IZMEĐU PROJEKATA UNUTAR ISTOG PROGRAMA
ŠIFRA RAZLOGA 10 - TRANSFERI IZMEĐU PROGRAMA UNUTAR ISTOG GLAVNOG PROGRAMA

Korisnik
(finansijska služba)

1. Identifikuje potrebu za promenom u aproprijaciji.

Korisnik
(finansijska služba)

2. Sačinjava obrazloženje za Zahtev za promenom i poziva se na svu pisanu dokumentaciju koja se prilaže uz zahtev. Obrazloženje mora obavezno da sadrži opisni deo o:
• iznosu promene u aproprijaciji i sve šifre ekonomske klasifikacije koje se povećavaju, odnosno smanjuju;
• razlogu za promenu;
• načinu na koji je izračunat potrebni iznos promene;
• da li su tekuće aproprijacije dovoljne da finansiraju promenu. Ako nisu dovoljne, obrazlaže razloge.

Korisnik
(službenik za pripremu)

3. Unosi u SIB Zahtev za promenu u aproprijaciji.

Korisnik
(službenik za odobravanje)

4. Pregleda Zahtev za promenu u aproprijaciji i proverava:
- da li je promena neophodna;
- da li postoji pisano obrazloženje;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Potpisuje u SIB radi dalje obrade.

Korisnik
(finansijska služba)

5. Arhivira originalne primerke prateće dokumentacije.

Korisnik (službenik za odobravanje)

6. Pregleda Zahtev za promenu u aproprijaciji da proveri:
- da li je promena neophodna;
- da li postoji pisano obrazloženje;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Potpisuje u SIB radi dalje obrade.

MF - Sektor budžeta

7. Ukoliko SIB prihvati podatke, transakcija se evidentira na dan unosa.

Korisnik
(finansijska služba)

8. Pregleda izveštaj Transakcije aproprijacija. Ukoliko uoči probleme, stupa u kontakt sa MF - Sektorom budžeta radi njihovog rešavanja.

Opis procesa za promenu aproprijacije direktnog korisnika zbog izvršenja naloga prinudne naplate

1. Promena aproprijacija za direktne korisnike budžetskih sredstava radi obezbeđenja dovoljnog iznosa na aproprijacijama za izvršenje prinudne naplate (ekonomske klasifikacije 483000 - Novčane kazne i penali po rešenju sudova ili 485000 - Naknada štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa), čije se izvršenje obavlja sukcesivno prema utvrđenim kvotama sa razlogom 12, sprovodi se na sledeći način:

Nadležnost

Aktivnost

ŠIFRA RAZLOGA 12 - PREUSMERAVANJE APROPRIJACIJA RADI IZVRŠENJA PRINUDNE NAPLATE

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

1. Identifikuje potrebu za promenom u aproprijaciji ekonomske klasifikacije 483 i 485.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

2. Odmah, po dobijanju naloga za prinudnu naplatu, obaveštava finansijsku službu direktnog korisnika budžetskih sredstava o potrebi za preusmeravanjem aproprijacija sa drugih ekonomskih klasifikacija radi obezbeđivanja sredstava na ekonomskim klasifikacijama 483, odnosno 485, za izvršenje naloga prinudne naplate.

Direktni korisnik budžetskih sredstava - finansijska služba

3. Istog dana, a u roku od sat vremena, u pisanoj formi obaveštava Trezor o ekonomskim klasifikacijama sa kojih Trezor može preusmeriti aproprijacije radi obezbeđivanja sredstava na ekonomskim klasifikacijama 483, odnosno 485, za izvršenje naloga prinudne naplate.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

4. Na osnovu pisanog izjašnjenja korisnika unosi u SIB Zahtev za promenu u aproprijaciji.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

5. Ukoliko direktni korisnik budžetskih sredstava ne dostavi pisano izjašnjenje o aproprijacijama u datom roku, izbor aproprijacija sa kojih će se izvršiti preusmeravanje potrebnog iznosa sredstava na ekonomsku klasifikaciju 483000 ili 485000, radi izvršenja naloga prinudne naplate, izvršiće Sektor za javna plaćanja.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

6. Šef odseka za izvršavanje prinudne naplate pregleda Zahtev za promenu u aproprijaciji i proverava:
- da li postoje nalozi iz prinudne naplate;
- da li je promena neophodna;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Po izvršenoj proveri overava zahtev u SIB radi dalje obrade.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

7. Pomoćnik direktora pregleda Zahtev za promenu u aproprijaciji i proverava:
- da li je promena neophodna;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Po izvršenoj proveri odobrava zahtev u SIB.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

8. Arhivira dokumentaciju i istog, a najkasnije narednog radnog dana, faksom dostavlja finansijskoj službi direktnog korisnika primerak Zahteva za promenu aproprijacije.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

9. Po izvršenom preusmeravanju aproprijacija kreira Zahtev za promenu kvota.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

10. Šef odseka za izvršavanje prinudne naplate pregleda Zahtev za promenu kvota i proverava:
- da li je promena neophodna;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Po izvršenoj proveri overava zahtev za promenu kvota u SIB radi dalje obrade.

Trezor - Sektor za izvršenje budžeta

11. Pregleda Zahtev za promenu kvota i proverava:
- da li je promena neophodna;
- da li je obrazac pravilno popunjen;
- da li šifra razloga i opis na obrascu na odgovarajući način opisuju razlog za transfer.
Odobrava zahtev za promenu kvota u SIB radi dalje obrade.

Trezor - Sektor za javna plaćanja i fiskalnu statistiku

12. Arhivira dokumentaciju i faksom istog, a najkasnije narednog radnog dana, dostavlja finansijskoj službi direktnog korisnika budžetskih sredstava primerak Zahteva za promenu kvota.

Direktni korisnik budžetskih sredstava - finansijska služba

13. Pregleda dostavljene zahteve i ukoliko uoči, propuste i nedostatke stupa u kontakt sa Trezorom radi njihovog rešavanja.

 

Prilog 2

PROCEDURE ZA EVIDENTIRANJE KVOTA

Kvote su potrebne za sve budžetske rashode koji se finansiraju iz budžetskih prihoda.

Procedure za evidentiranje početnih (inicijalnih) kvota - Procedure za evidentiranje početnih (inicijalnih) kvota koriste se za evidentiranje mesečnog ograničenja potrošnje. SIB ne dozvoljava preuzimanje obaveze, niti plaćanja iz budžetskih sredstava sve dok se ne unesu kvote u SIB.

Procedure za promenu kvote - Sve promene vezane za evidentiranu kvotu vrše se putem Procedura za promenu početne (inicijalne) kvote. Ukoliko je potrebno, Trezor može izvršiti ponovni pregled kvota. Direktni korisnik može da zahteva izmene kvota, ali kvote moraju biti jednake, odnosno manje od ukupnog iznosa budžetske aproprijacije.

Unos zahteva u SIB: U Zahtev za promenu kvote, korisnik unosi sledeće podatke:

• iznos Zahteva za promenu;

• razlog zbog kojeg se traži promena.

Nivo kontrole: Nivo kontrole potrošnje kvote u SIB vrši se za određeni period, kao i prema šifri transakcije. Ovi nivoi kontrole su isti kao i nivoi u Planu izvršenja budžeta:

Korisnik - 5 cifara

Funkcionalna klasifikacija - 3 cifre

Ekonomska klasifikacija - 6 cifara

Izvor finansiranja - 2 cifre

Program - 4 cifre

Projekat - 4 cifre

Korisnicima nije dozvoljeno da vrše plaćanja iznad nivoa kvote utvrđenog na mesečnom nivou, koji je evidentiran u SIB.

Procedure za evidentiranje početnih (inicijalnih) kvota

Opis procesa

Nadležnost

Aktivnost

Trezor - Sektor za izvršenje budžeta

1. Priprema početne mesečne kvote rashoda na osnovu kriterijuma utvrđenih ovim pravilnikom.
Potpisuje u SIB radi dalje obrade.

Trezor - Sektor za izvršenje budžeta

2. Informacije o odobrenim kvotama se stavljaju na uvid i raspolaganje korisnicima.

Direktni korisnik (službenik za pripremu)

3. Unosi Zahtev za evidentiranje početne (inicijalne) kvote za indirektnog budžetskog korisnika.
Potpisuje u SIB radi dalje obrade.

Direktni korisnik (službenik za odobravanje)

4. Pregleda Zahtev za evidentiranje početne (inicijalne) kvote i ukoliko je raspodela kvota za indirektne korisnike pravilna, odobrava inicijalne kvote.

 

Prilog 3

PROCEDURE ZA SAČINJAVANJE I PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA PROMENU KVOTA

Opis procesa

Nadležnost

Aktivnost

Korisnik (finansijska služba) ili Trezor - Sektor za izvršenje budžeta

1. Identifikuje potrebu za promenom početne (inicijalne) kvote.

Korisnik (službenik za pripremu) ili Trezor - Sektor za izvršenje budžeta

2. Unosi u SIB Zahtev za promenu kvote, kojim obuhvata sledeće podatke:
• iznos Zahteva za promenu i svaki mesec za koji se kvota povećava, odnosno smanjuje;
• razlog zbog kojeg je izmena potrebna;
• način obračuna iznosa promene.
(Poziva se na dokumentaciju u papirnoj ili elektronskoj formi)

Korisnik (službenik za odobravanje) ili Trezor - Sektor za izvršenje budžeta

3. Pregleda Zahtev za promenu kvote i prateću dokumentaciju da proveri:
• da li je promena u skladu sa namenom utvrđenom budžetom;
• da li je promena neophodna;
• da li se osnov za promenu nalazi u pisanom obrazloženju;
• da li je obrazac pravilno popunjen;
• da li su ispunjeni drugi kriterijumi utvrđeni ovim pravilnikom.
Potpisuje Zahtev u SIB radi dalje obrade.

Korisnik (finansijska služba)

4. Pregleda Transakcije promena kvote po direktnom korisniku. Stupa u kontakt sa Trezorom da razreši uočene probleme.

Opis procesa za promenu kvote indirektnog korisnika

1. Indirektni korisnik podnosi zahtev za promenu kvote direktnom korisniku koji je za njega odgovoran u budžetskom smislu.

2. Ukoliko nadležni direktni korisnik eventualnim odobravanjem tog zahteva za promenu kvote ne premašuje svoju kvotu za određeni period (koja predstavlja konsolidaciju kvota njegovih indirektnih korisnika), tada direktni korisnik može odobriti takav zahtev.

3. Ukoliko bi se odobravanjem takvog zahteva prekoračila kvota nadležnog direktnog korisnika, tada direktni korisnik kreira zahtev za promenu kvote kojim prvo povećava svoju kvotu, pa pošto takav zahtev odobri Trezor - Sektor za izvršenje budžeta, na osnovu svoje povećane kvote može da odobri promenu kvote svom indirektnom korisniku.

 

Prilog 4

PROCEDURE ZA PREUZIMANJE OBAVEZA

Radi sprovođenja transakcija preuzimanja obaveza u SIB koriste se sledeći zahtevi:

Zahtev za preuzimanje obaveze - Zahtev za preuzimanje obaveze se popunjava za sve izvore finansiranja i za sva očekivana plaćanja.

Zahtev za preuzimanje obaveze treba popuniti i u sledećim slučajevima:

- kada je potrebno preknjižiti ranije plaćene iznose sa jedne klasifikacije na drugu;

- kada se prepozna "neprepoznata stavka" (npr. prinudna naplata) koja nije generisana u SIB.

Na osnovu vrste (tipa) finansijskog, odnosno računovodstvenog dokumenta i broja dokumenta koje u SIB unese korisnik prilikom kreiranja zahteva za preuzimanje obaveze, SIB vrši proveru da li je po tom osnovu već izvršeno plaćanje, pa ukoliko utvrdi da je plaćanje izvršeno, odbija zahtev.

Zahtev za promenu preuzete obaveze - Zahtev za promenu preuzete obaveze koristi se za:

1) promenu iznosa neizvršene preuzete obaveze;

2) promenu očekivanog datuma plaćanja.

Zahtevom za promenu preuzete obaveze menja se iznos ili očekivani datum plaćanja. S toga, za ostale vrste promena, kao što je promena šifara transakcije, koristi se Zahtev za promenu preuzete obaveze da se prvo otkaže prvobitni Zahtev za preuzimanje obaveze, pa se onda popunjava novi Zahtev za preuzimanje obaveze, sa novim podacima. SIB će ponuditi mogućnost korisniku da opozove originalni Zahtev za preuzimanje obaveze i da promeni šifre transakcije, što dovodi do automatskog generisanja sledeće dve stavke: otkazivanja obaveze sa pogrešnom šifrom transakcije i stvaranja novog zahteva sa tačnom šifrom transakcije.

U ovom slučaju, SIB pokazuje vezu između zahteva za preuzimanje obaveze i zahteva za otkazivanje preuzete obaveze.

Zahtev za otkazivanje preuzete obaveze - Zahtev za otkazivanje preuzete obaveze koristi se za:

1) otkazivanje neplaćene obaveze, ili

2) otkazivanje dela (linije preuzete obaveze) neplaćene preuzete obaveze.

Podnošenje

Zahtev za preuzimanje obaveze - Zahtevi za preuzimanje obaveze za tekuću fiskalnu godinu, moraju se uneti u SIB najkasnije do 15. decembra tekuće godine.

Zahtev za preuzimanje obaveze može sadržati jednu ili više budžetskih linija (stavki) za preuzete obaveze, ukoliko se očekuje da se više plaćanja izvrši u okviru jedne preuzete obaveze. Preuzeta obaveza upućuje na jedinstvenu kombinaciju šifara i svaka budžetska linija preuzete obaveze pokazuje odgovarajući iznos i očekivani datum plaćanja. U okviru jednog zahteva sa više budžetskih linija, moguće je otkazati izvršenje jedne ili više linija.

Šifre ekonomske klasifikacije: Posle preuzimanja obaveze, prilikom transakcije plaćanja uvek se tereti najniži nivo ekonomske klasifikacije, odnosno nivo subanalitike. U SIB je ugrađen sistem provera koji obezbeđuje da se šifre ekonomske klasifikacije pravilno evidentiraju. SIB odbija transakcije koje nisu pravilno šifrirane.

Promena postojeće finansijske, odnosno računovodstvene dokumentacije zbog promene iznosa obaveze ili datuma plaćanja: Kada SIB odredi da su aproprijacija i kvota dovoljne da se evidentira iznos obaveze, odnosno promena preuzete obaveze, SIB će prihvatiti i evidentirati tu preuzetu obavezu. Ova informacija će odmah biti dostupna korisniku i ona predstavlja garanciju korisniku, odnosno dobavljaču/primaocu da će se preuzeta obaveza izmiriti. Tek kada korisnik dobije ovu potvrdu, on može da obavesti dobavljača/primaoca o dodeli nabavke, odnosno promeni ugovora.

Zahtev za preuzimanje obaveze za čije se plaćanje prema inostranstvu devizna sredstva, odnosno efektivni strani novac, obezbeđuju iz dinarskih sredstava kupovinom kod Narodne banke Srbije, kao i zahtev za plaćanje dinarske protivvrednosti, korisnik unosi u SIB na dan očekivanog plaćanja Narodnoj banci Srbije, do 13 časova.

Preuzete obaveze sa više plaćanja: Ukoliko se ugovor početkom godine dodeli dobavljaču, ali se isporuka vrši sukcesivno tokom cele godine, postoji mogućnost da se podnese jedan Zahtev za preuzimanje obaveze na početku godine, sa po jednom stavkom za svaki procenjeni iznos i datum plaćanja. U tom slučaju, više računa se podnosi za plaćanje na osnovu takvog jednog Zahteva za preuzimanje obaveze. U ovakvim slučajevima, iako se plaćanje odnosi na samo jednu preuzetu obavezu, SIB daje mogućnost da se pretraživanje podataka po osnovu te jedne preuzete obaveze vrši po bilo kom datumu u toku fiskalne godine.

Prenošenje plaćanja u naredne periode: Zbog problema u vezi sa dinamikom isporuke robe i usluga ili drugog razloga, može doći do situacije da se plaćanje na osnovu neke preuzete obaveze odloži, odnosno planira posle početno očekivanog dana plaćanja koji je unesen u SIB. U ovakvim situacijama, direktni korisnik mora da ažurira očekivani datum plaćanja, odnosno mora da prethodno izvrši izmenu prvobitnog datuma u okviru preuzete obaveze, da bi moglo da se sprovede plaćanje na novi datum.

SIB ne prenosi neplaćene preuzete obaveze iz tekuće u narednu godinu. SIB će otkazati sve preuzete obaveze koje su unete, a nisu plaćene do poslednjeg radnog dana u godini.

Razdvajanje dužnosti: U cilju obezbeđenja odgovarajuće provere u okviru procesa preuzimanja obaveze, procedure su napravljene tako da se osigura da osnovne funkcije vrše različite osobe.

Funkcija

Nadležnost

Pripremanje obrazaca zahteva za preuzimanje obaveze

Korisnik (služba za pripremu)

Odobravanje svih obrazaca zahteva u vezi sa preuzimanjem obaveza

Ovlašćeni službenik u Trezoru
(kontrolor)

Čuvanje originalne prateće dokumentacije

Korisnik (finansijska služba)

Čuvanje dostavljenih zahteva za preuzimanje obaveza i fotokopirane prateće dokumentacije

Trezor

Vođenje zvaničnih podataka o preuzetim obavezama

Trezor

Procedure za preuzimanje obaveze

Opis procesa

NADLEŽNOST

AKTIVNOST

Korisnik (finansijska služba)

1. Identifikuje potreban iznos za izmirenje obaveza po osnovu zaključenih ugovora o nabavci dobara, usluga i izvođenju radova, za izmirenja obaveza po osnovu stalnih troškova, naknada po zaključenim ugovorima i sl.

Korisnik (službenik za pripremu)

2. Unosi u SIB zahtev za kreiranje preuzete obaveze; zahtev se može kreirati kao pojedinačni ili kao zbirni; zbirni zahtev za kreiranje preuzete obaveze može se kreirati po različitim primaocima sredstava.
Navodi broj dokumenta koji predstavlja pravni osnov za preuzimanje obaveze, očekivani datum plaćanja i iznos.
Dostavlja na potpis licu ovlašćenom za odobravanje u okviru korisnika.

Korisnik (službenik za odobravanje)

3. Pregleda zahtev za kreiranje preuzete obaveze i prateću dokumentaciju koja predstavlja pravni osnov za preuzimanje obaveze radi provere:
• da li je zahtev pravilno popunjen;
• da li je rashod u skladu sa namenom odobrenom u budžetu.

Korisnik (službenik za pripremu, overu i odobravanje)

4. Potpisuje odštampani zahtev za kreiranje preuzete obaveze iz SIB i dostavlja ga Trezoru.

Korisnik (službenik za pripremu)

5. U zahtevu za promenu preuzete obaveze vrši izmenu šifre ili datuma, odnosno kreira zahtev za otkazivanje preuzete obaveze.

Korisnik (službenik za odobravanje)

6. Pregleda zahtev za promenu preuzete obaveze odnosno zahtev za otkazivanje preuzete obaveze, uz vršenje provere elemenata i osnova za promenu, odnosno otkazivanje preuzete obaveze;
Odobrava zahtev za otkazivanje preuzete obaveze.

Korisnik (službenik za pripremu, overu i odobravanje)

7. Potpisuje odštampani zahtev za otkazivanje preuzete obaveze iz SIB i dostavlja ga Trezoru.

Korisnik (finansijska služba)

8. Arhivira originalnu dokumentaciju.

Korisnik (finansijska služba)

9. Stupa u kontakt sa Trezorom da razreši uočene probleme.

Korisnik (finansijska služba)

10. Prati neizvršene preuzete obaveze.

Procedure za promenu preuzete obaveze

Opis procesa

Nadležnost

Aktivnost

Korisnik (finansijska služba)

1 Identifikuje potrebu za promenom neizvršene preuzete obaveze evidentirane u SIB.

Korisnik budžeta (službenik za pripremu)

2. Unosi u SIB zahtev za promenu preuzete obaveze.
Ukoliko je potrebno izvršiti promenu neke od šifara, postupa u skladu sa opisom procesa navedenim u uvodnom delu ovih procedura;
Popunjava elemente koji se odnose na odgovarajuću finansijsku, odnosno računovodstvenu dokumentaciju koja predstavlja pravni osnov za podnošenje zahteva za promenu preuzete obaveze;
Dostavlja zahtev na potpis licu ovlašćenom za overavanje i odobravanje u okviru korisnika.

Korisnik (službenik za odobravanje)

3. Pregleda zahtev za promenu preuzete obaveze i dokumentaciju koja predstavlja pravni osnov za promenu preuzete obaveze radi provere:
• da li je promena preuzete obaveze neophodna;
• da li je obrazac zahteva ispravno popunjen;
• da li rashod ili izdatak odgovara nameni utvrđenoj budžetom;
• da li je promena iznosa osnovana i da li se zasniva na knjigovodstvenoj dokumentaciji.

Korisnik (službenik za pripremu, overu i odobravanje)

4. Potpisuje odštampani zahtev za otkazivanje preuzete obaveze iz SIB i dostavlja ga Trezoru.

Korisnik (finansijska služba)

5. Arhivira prateću dokumentaciju.

Trezor

6. SIB vrši provere i prihvata unos podataka sa obrasca ako su ispunjeni sledeći uslovi:
• dokument u potpunosti odgovara prvobitnom zahtevu za preuzimanje obaveze;
• ukupan iznos je pravilno izračunat;
• aproprijacija, odnosno kvota je na raspolaganju;
• smanjenja preuzete obaveze ne smanjuju preuzetu obavezu ispod 0.
Ispravna transakcija se evidentira na dan očekivanog plaćanja i rezervišu se sredstva u aproprijaciji, odnosno kvoti.

Korisnik (finansijska služba)

7. Stupa u kontakt sa Trezorom da se razreše uočeni problemi.

 

Prilog 5

PROCEDURE ZA IZVRŠAVANJE PLAĆANJA

Za sprovođenje transakcije plaćanja koriste se sledeći zahtevi:

Zahtev za plaćanje - koristi se u slučajevima plaćanja kod kojih postoji prethodno odobrena preuzeta obaveza, evidentirana u SIB, ili u posebno odobrenim slučajevima, kada SIB automatski generiše preuzetu obavezu sa Zahteva za plaćanje.

Na osnovu obrasca Zahteva za plaćanje se vrše različite vrste plaćanja, tako da se na Zahtevu za plaćanje može videti da li će plaćanje rezultirati umanjenjem salda na konsolidovanom računu trezora Republike (eksterno plaćanje, odnosno plaćanje dobavljaču/primaocu) ili je to plaćanje usmereno ka budžetskom korisniku u okviru KRT (interno plaćanje), kada ne dolazi do umanjenja salda na konsolidovanom računu trezora Republike.

Osim standardnih zahteva za plaćanje u SIB se unose i sledeći zahtevi:

1) Zahtev za povraćaj uplate ako je uplata izvršena greškom;

2) Zahtev za plaćanje PDV na teret računa sopstvenih prihoda u korist kojeg je naplaćena prodata roba, odnosno izvršene usluge.

Otkazivanje zahteva za plaćanje - Otkazivanje zahteva za plaćanje koristi se samo u slučajevima u kojima je SIB odobrio transakciju plaćanja, a plaćanje još nije izvršeno.

Unošenje zahteva u SIB: Obrasci za plaćanje se pripremaju čim se identifikuje potreba za plaćanjem, i čim se primi, odnosno izradi odgovarajuća finansijska, odnosno računovodstvena dokumentacija (npr. račun).

Korisnik kreira Zahtev za plaćanje pozivajući se na odgovarajuću verifikovanu preuzetu obavezu koja je već uneta u SIB, i to najkasnije jedan radni dan pre očekivanog plaćanja.

Izuzetno od stava 7, Zahtev za plaćanje dinarske protivvrednosti deviznih obaveza korisnika, odnosno obaveza u efektivnom stranom novcu, za koje se devizna sredstva, odnosno efektivni strani novac, obezbeđuju iz dinarskih sredstava kupovinom kod Narodne banke Srbije, korisnik unosi u SIB na dan očekivanog plaćanja Narodnoj banci Srbije, do 13 časova, na osnovu kojeg se nalog za plaćanje izvršava istog dana kada je zahtev za plaćanje unet u SIB.

Plaćanje se sprovodi na osnovu finalnog, verifikovanog dokumenta u kome je naveden datum, iznos i podaci o dobavljaču/primaocu.

Na osnovu finansijske, odnosno računovodstvene dokumentacije, odnosno zahteva za plaćanje mogu se teretiti samo sledeće klase ekonomske klasifikacije:

• 400000 - Tekući rashodi

• 500000 - Izdaci za nefinansijsku imovinu

• 600000 - Izdaci za otplatu glavnice i nabavku finansijske imovine

U okviru ekonomske klase 400000, Zahtevi za plaćanje ne mogu da terete kategoriju 490000.

Zahtevi za transfer sredstava mogu da terete samo kategoriju ekonomske klasifikacije 490000 - Administrativni transferi iz budžeta od direktnih budžetskih korisnika indirektnim budžetskim korisnicima ili između budžetskih korisnika na istom nivou.

Posle evidentiranja Zahteva za plaćanje, ukoliko je nesporno opredeljen izvor finansiranja, opredeljuje se evidencioni račun korisnika na kojem se evidentira iznos koji se plaća. Ukoliko postoji više evidencionih računa za jedan izvor finansiranja (npr. evidencioni računi za različite donacije), korisnik opredeljuje na kom evidencionom računu će se izvršiti evidentiranje transakcije plaćanja.

Razdvajanje dužnosti

Da bi se obezbedile odgovarajuće provere u procesu plaćanja, različita lica vrše sledeće funkcije:

Funkcija

Nadležnost

Pripremanje zahteva za plaćanje

Korisnik (službenik za pripremu)

Odobravanje zahteva za plaćanje

Korisnik (službenik za odobravanje)

Čuvanje originalne finansijske, odnosno računovodstvene prateće dokumentacije

Korisnik (finansijska služba)

Vođenje zvanične evidencije o plaćanjima Republike

Trezor

Zahtev za plaćanje

Opis procesa

Nadležnost

Aktivnost

Korisnik (finansijska služba)

1. Identifikuje obavezu plaćanja kada je prethodno odobrena preuzeta obaveza evidentirana u SIB.

Korisnik (službenik za pripremu)

2. Unosi u SIB Zahtev za plaćanje
Proverava da li je prateća originalna dokumentacija odgovarajuća i tačna.
Ukoliko je roba, odnosno usluga primljena, pregleda potvrdu o prijemu i račun i vrši sledeće provere:
• sabira i izračunava da proveri da li su iznosi na računu dobro iskazani;
• proverava da li cena po jedinici odgovara ceni iz ugovora;
• potvrđuje da je roba primljena u ispravnom stanju, odnosno da su usluge izvršene na prihvatljivom nivou.
Ukoliko se Zahtev za plaćanje zasniva na predračunu ili nekoj drugoj vrsti dokumentacije, a ne na računu, vrši računanje da proveri da su iznosi tačno iskazani i da je dokumentacija prikladna.
Ukoliko je iznos plaćanja veći od iznosa preuzete obaveze, kreira Zahtev za promenu preuzete obaveze po procedurama za preuzimanje obaveze.
Čuva prateću originalnu dokumentaciju (račune, ugovore i dr.)
Dostavlja na potpis licu ovlašćenom za odobravanje u okviru korisnika.

Korisnik (službenik za odobravanje)

3. Pregleda Zahtev za plaćanje i prateću dokumentaciju da proveri da li je:
• zahtev pravilno popunjen;
• osnova za plaćanje se nalazi u priloženoj dokumentaciji;
Odobrava Zahtev za plaćanje u SIB radi dalje obrade.

Trezor

4. Na osnovu odobrenog i potpisanog Zahteva za plaćanje, nalog za plaćanje se generiše i čeka realizaciju do očekivanog datuma plaćanja.

Otkazivanje Zahteva za plaćanje

Opis procesa

Nadležnost

Aktivnosti

Korisnik (finansijska služba)

1. Identifikuje Zahtev za plaćanje koji treba da se otkaže i dokumentuje razlog za otkazivanje. Razlozi za otkazivanje navode se u odgovarajućem polju u zahtevu u SIB.
Čuva prateću originalnu dokumentaciju.

Korisnik (službenik za pripremu)

2. Unosi u SIB Zahtev za otkazivanje zahteva za plaćanje. U zahtevu se poziva na prateću dokumentaciju.
Dostavlja na potpis licu ovlašćenom za overavanje i odobravanje u okviru korisnika.

Budžetski korisnik (osoba za odobravanje)

3. Pregleda Zahtev za otkazivanje zahteva za plaćanje i prateću dokumentaciju da proveri sledeće:
• da li je obrazac pravilno popunjen;
• da li je razlog za otkazivanje ispravan.
Odobrava Zahtev u SIB.

Trezor

4. Ukoliko SIB prihvati podatke, onda se transakcija evidentira na dan unosa. U sistemu se sledeće dešava sledeće:
• nalog za plaćanje je označen kao otkazan;
• Zahtev za plaćanje se označava kao otkazan;
• obaveza se smanjuje;
• šifra transakcije izdataka se stornira;
• menja se iznos raspoložive aproprijacije i kvote.

 

Prilog 6

PROCEDURE ZA PREKNJIŽAVANJE RASHODA I IZDATAKA U SIB

Preknjižavanje je postupak kojim se menjaju šifre transakcija u već izvršenom plaćanju.

Za preknjižavanje je potrebno odobrenje Sektora za budžetsko računovodstvo i izveštavanje.

Radi sprovođenja transakcija preknjižavanja u SIB potrebno je kreirati zahtev za preknjižavanje. Obavezno popuniti polje razlog ispravke i uz zahtev obezbediti obrazloženje razloga ispravke na osnovu kog je potrebno izvršiti preknjižavanje.

Podnošenje

Za obavljanje navedenog procesa koristi se:

Zahtev za preknjižavanje - Zahtev za preknjižavanje se popunjava u sledećim slučajevima:

- kada je potrebno preknjižiti ranije plaćene iznose sa jedne klasifikacije na drugu u okviru iste apropijacije;

- kada je potrebno preknjižiti iznose naplaćene prinudnom naplatom;

- kada je potrebno preknjižiti ranije plaćene iznose sa jedne klasifikacije na drugu u okviru različitih apropijacija.

Na osnovu vrste (tipa) finansijskog, odnosno računovodstvenog dokumenta i broja dokumenta koje je u SIB uneo korisnik prilikom kreiranja zahteva za preuzimanje obaveze, SIB vrši proveru da li je po tom osnovu već izvršeno plaćanje i da li postoje ostali tehnički uslovi, pa ukoliko to utvrdi, prihvata zahtev.

Zahtevi za preknjižavanje, mogu se uneti u SIB do 31. marta naredne godine.

Razdvajanje dužnosti: U cilju obezbeđenja odgovarajuće provere u okviru procesa preknjižavanja, procedure su napravljene tako da se osigura da osnovne funkcije vrše različite osobe.

Funkcija

Nadležnost

Pripremanje obrazaca zahteva za preknjižavanje

Korisnik (služba za pripremu)

Odobravanje obrazaca zahteva u vezi sa preknjižavanjem

Ovlašćeni službenik u Trezoru
(Sektor za budžetsko računovodstvo i izveštavanje)

Čuvanje zahteva za preknjižavanje i prateće dokumentacije

Korisnik (finansijska služba)

Vođenje zvaničnih podataka o preknjiženim transakcijama

Trezor

Procedure za preknjižavanje

Opis procesa

NADLEŽNOST

AKTIVNOST

Korisnik (finansijska služba)

1. Ustanovljava grešku, opisuje razlog i identifikuje zahtev za kreiranje preuzete obaveze po kome je izvršeno plaćanje.

Korisnik (službenik za pripremu)

2. Unosi u SIB zahtev za preknjižavanje preuzete obaveze:
• Navodi broj dokumenta koji predstavlja pravni osnov za preknjižavanje, datum plaćanja i iznos;
• Unosi elemente potrebne za definisanje i izvršenje preknjižavanja;
• Unosi razlog ispravke.
Vrši štampanje zahteva.
Priprema obrazloženje opravdanosti.
Dostavlja odštampani zahtev na potpis licu ovlašćenom za overavanje u okviru korisnika.

Korisnik (službenik za odobravanje)

3. Pregleda zahtev za preknjižavanje preuzete obaveze i prateću dokumentaciju radi provere:
• da li je zahtev pravilno popunjen;
• da li je razlog preknjižavanja dobro obrazložen;
• da li je efekat preknjižavanja u skladu sa namenom odobrenom u budžetu.

Korisnik (službenik za pripremu, overu i odobravanje)

4. Potpisuje odštampani zahtev za preknjižavanje i arhivira ga sa pratećom dokumentacijom (osim u slučaju preknjižavanja zbog prinudne naplate) i overava ga u SIB.

Ovlašćeni službenik Trezora

5. Odobrava zahtev.

Ovlašćeni službenik Trezora

6. Odbija zahtev u slučaju prekoračenja roka.

Korisnik (službenik za pripremu, overu i odobravanje)

7. Primenjuje odobreni zahtev za preknjižavanje preuzete obaveze.

Korisnik (službenik za pripremu, overu i odobravanje)

8. Proverava efekte izvršenja zahteva za preknjiženje i stupa u kontakt sa Trezorom u slučaju potrebe.

 

Prilog 7

PROCEDURE ZA IZDAVANJE I POSTUPANJE SA IDENTIFIKACIONOM ("SMART") KARTICOM

1. Izdavanje identifikacione ("smart") kartice (sertifikata)

Prijem zahteva od korisnika

Zahtev podnose korisnici i radnici Centralne kancelarije na osnovu ovlašćenja funkcionera odgovornih za rad tih korisnika. Trezor je dužan da korisniku obezbedi blanko primerak zahteva.

Popunjen i potpisan zahtev uz fotokopiju identifikacionog dokumenta lica za koja se traži kartica, predaje se u dva primerka na pisarnici Trezora. Pisarnica prosleđuje zahtev Sektoru za informacione tehnologije u čijoj je nadležnosti izdavanje kartice (u daljem tekstu: IT Sektor).

Provera pravilnosti zahteva

Ovlašćeni radnik IT Sektora proverava da li su popunjeni svi neophodni podaci u zahtevu i da li su u skladu sa podacima iz dokumenata za identifikaciju.

Funkcioner korisnika je odgovoran za status lica kome se izdaje ("smart") kartica, u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Kontrola zahteva korisnika

Ako je zahtev pravilno popunjen, isti se zavodi u poseban delovodnik, u suprotnom, zahtev se vraća korisniku da izvrši ispravku.

Ako su oba primerka zahteva ispravno popunjena, ovlašćeni radnik IT Sektora pristupa izradi kartice, izdavanju elektronskog korisničkog sertifikata i dodeljivanju odgovarajućeg ovlašćenja korisniku.

Štampanje identifikacione ("smart") kartice

Ovlašćeni radnik IT Sektora na kartičnom štampaču štampa "smart" karticu sa podacima korisnika kartice.

Izdavanje sertifikata kreiranim korisnicima

Ovlašćeni radnik IT Sektora izdaje korisnički sertifikat na posebnoj mašini koja je povezana sa CA serverom (Windows 2003 Server CA), i upisuje ga na "smart" karticu. U Trezoru, korisnički sertifikat važi tri godine.

Dodeljivanje ovlašćenja korisniku

Na osnovu unete šifre ovlašćenja u zahtevu za izdavanje kartice, ovlašćeni radnik IT Sektora dodeljuje odgovarajuća ovlašćenja korisniku.

Izdavanje kartice i odobrenja

Ovlašćeni radnik IT Sektora izdaje korisniku karticu i odobrenje sa odgovarajućim podacima (PIN kodom i šiframa ovlašćenja), u zatvorenoj koverti, uz instrukcije za korišćenje kartice.

Instalacioni paket sa drajverima i aplikacijama za karticu za korisnika i uputstva za korišćenje mogu se preuzeti sa internet sajta Trezora: www.trezor.gov.rs.

Instalaciju vrši korisnik, a ukoliko ima teškoća, ovlašćeni radnik IT Sektora daje neophodne instrukcije za instalaciju.

Izdavanje reversa za čitač kartice

Ovlašćeni radnik IT Sektora izdaje revers u dva primerka za čitač kartice koji se daje korisniku u paketu, ukoliko je korisnik u zahtevu naveo da nema čitač kartica.

Preuzimanje kartice

Korisnik ili ovlašćeno lice korisnika dolazi lično u Trezor - Centrala Beograd da preuzme kovertu sa karticom i odgovarajućim podacima. Lice mora imati ovlašćenje potpisano od strane funkcionera odgovornog za rad tog korisnika i mora se identifikovati odgovarajućim dokumentom (ličnom kartom).

2. Produženje roka važnosti elektronskog korisničkog sertifikata

Produženje roka važnosti korisničkog sertifikata

Prijem zahteva od korisnika

Zahtev podnose korisnici i radnici Trezora na osnovu ovlašćenja funkcionera odgovornih za rad tih korisnika. Zahtev se podnosi najmanje dva meseca pre isteka korisničkog sertifikata.

Popunjen i potpisan zahtev uz fotokopiju lične karte podnosioca zahteva ili ovlašćenog lica se predaje u dva primerka na pisarnici Trezora ili se šalje na e-mail adresu Trezora: trezor-ca@trezor.gov.rs

Pisarnica prosleđuje zahtev IT Sektoru u čijoj je nadležnosti izdavanje sertifikata.

Provera pravilnosti zahteva

Ovlašćeni radnik IT Sektora proverava da li su popunjeni svi neophodni podaci u zahtevu i da li su u skladu sa podacima iz dokumenata za identifikaciju.

Provera roka važenja korisničkog sertifikata

U Trezoru, korisnički sertifikat važi tri godine.

Dva meseca pre isteka roka važenja sertifikata, Trezor izveštava korisnike (ukoliko nisu podneli zahtev), kako bi se pripremili za promenu. Sa danom isteka korisničkog sertifikata, korisnici ne mogu pristupiti SIB, zbog čega korisnici moraju pre isteka roka važenja doneti karticu u Trezor - Centrala Beograd, radi izdavanja novog korisničkog sertifikata.

Izdavanje korisničkog sertifikata

Ovlašćeni radnik IT Sektora izdaje korisnički sertifikat i to upisuje na "smart" karticu. Postupak produžavanja korisničkog sertifikata identičan je postupku izdavanja prvog sertifikata.

3. Opoziv korisničkog sertifikata

Prijem zahteva za opoziv sertifikata

Opoziv (povlačenje) sertifikata iz upotrebe se koristi u slučaju kada postoji bilo kakva sumnja da je tajni ključ korisnika zloupotrebljen ili izgubljen. Takođe se sertifikat povlači ukoliko je krajnji korisnik siguran da jedno vreme neće koristiti svoj tajni ključ ili ako je korisnik zloupotrebio svoja ovlašćenja.

Opoziv sertifikata može da zatraži vlasnik sertifikata ili funkcioner odgovoran za rad tog korisnika, podnošenjem zahteva na pisarnici Trezora - Centrala Beograd, ili telefonom, navođenjem lozinke koja je data u zahtevu za izdavanje kartice.

Pisarnica prosleđuje zahtev IT Sektoru u čijoj je nadležnosti izdavanje sertifikata, radi obrade.

Provera pravilnosti zahteva

Ovlašćeni radnik IT Sektora proverava da li su popunjeni svi neophodni podaci u zahtevu.

Opoziv korisničkog sertifikata

Ovlašćeni radnik IT Sektora sprovodi proceduru povlačenja korisničkog sertifikata najkasnije 48 sati od momenta prijema zahteva za opoziv sertifikata.

Povučeni sertifikati se nalaze u listi povučenih sertifikata (CRL) koja se kreira periodično (jednom nedeljno) ili posle svakog opoziva sertifikata.

Arhiviranje

Ovlašćeni radnik IT Sektora arhivira u poseban dosije zahtev za opoziv korisničkog sertifikata.

 

Prilog 7/1

ŠIFARNIK KORISNIČKIH ULOGA (OVLAŠĆENJA)

 

Šifra ovlašćenja

Uloga

Opis uloge

1

Administracija za DBK

DBK: Kreiranje i overavanje zahteva za aproprijacije, kvote, obaveze, plaćanja.

2

Overavanje za DBK

DBK: Overavanje zahteva za aproprijacije, kvote, obaveze, plaćanja.

3

Unos za DBK

DBK: Kreiranje zahteva za aproprijacije, kvote, obaveze, plaćanja.

4

Odobrenje DBK za IBK

DBK: Odobrenje zahteva za aproprijaciju od IBK.

5

Administracija za IBK

IBK: Sva prava.

6

Overavanje za IBK

IBK: Overavanje zahteva za aproprijacije, kvote, obaveze, plaćanja.

7

Unos za IBK

IBK: Kreiranje zahteva za aproprijacije, kvote, obaveze, plaćanja.

8

Priprema budžeta

Priprema budžeta. Odobrenje zahteva za aproprijaciju od DBK.

9

Administracija Centralne Kancelarije

Sva prava osim održavanja sistema (12).

10

Utvrđivanje inicijalnih kvota osim plata

Utvrđivanje inicijalnih kvota, osim plata.

11

Utvrđivanje inicijalnih kvota za plate

Utvrđivanje inicijalnih kvota za plate.

12

Administracija sistema

Administracija sistema. Održavanje korisničkih naloga, organizacija, uloga, grupa, šifarnika.

13

Upravljanje evidencionim računima

Upravljanje evidencionim računima.

14

Upravljanje izvršenjem budžeta

Upravljanje evidencionim računima, selekcija prioritetnih plaćanja i dnevna obrada izvoda.

15

Zatvaranje poslovnog dana

Učitavanje izvoda. Zatvaranje poslovnog dana.

16

Pregled izveštaja za Centralnu kancelariju

Pregled izveštaja za Centralnu kancelariju (izveštaji su urađeni po ITLS obrascima).

17

Održavanje Glavne knjige

Održavanje šema knjiženja, održavanje zbirnih naloga Glavne knjige.

18

Kreiranje i obrada plata za Centralnu Kancelariju

Kreiranje i obrada zbirnih plaćanja.

19

Interna kontrola Trezora

Verifikacija zahteva za preuzimanje obaveza.

*DBK - direktni budžetski korisnik, IBK - indirektni budžetski korisnik

 

Obrazac broj 01
Prilog 7/2

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

Obrazac broj 01

MINISTARSTVO FINANSIJA

Projekat: SIB                             

UPRAVA ZA TREZOR

 

CENTRALA BEOGRAD

 

Beograd, Pop Lukina 7-9

 

Tel. 32-02-370; 32-02-446

 

 

ZAHTEV

ZA IZDAVANJE SMART KARTICE

 

 

Lozinka:

 

 

 

Organizaciona šifra korisnika budžetskih sredstava:

 

Naziv korisnika:

 

E-mail:

 

Telefon:

 

Faks:

 

Datum podnošenja zahteva:

 

 

R. br.

Ime i prezime

JMBG

Šifra ovlašćenja

Korisnik poseduje čitač "smart" kartice (da/ne):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podnosilac zahteva

 

Funkcioner

 

 

 

Broj LK: _____________________

 

Broj LK: _________________

 

Obrazac broj 02
Prilog 7/3

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

Obrazac broj 02

MINISTARSTVO FINANSIJA

Projekat: SIB                             

UPRAVA ZA TREZOR

 

CENTRALA BEOGRAD

 

Beograd, Pop Lukina 7-9

 

Tel. 32-02-370; 32-02-446

 

 

ZAHTEV

ZA OPOZIV KORISNIČKOG SERTIFIKATA

 

 

Lozinka:

 

 

 

Organizaciona šifra korisnika budžetskih sredstava:

 

Naziv korisnika:

 

E-mail:

 

Telefon:

 

Faks:

 

Datum podnošenja zahteva:

 

 

R. br.

Ime i prezime

JMBG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podnosilac zahteva

 

Funkcioner

 

 

 

Broj LK: _____________________

 

Broj LK: _________________

 

Obrazac broj 03
Prilog 7/4

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

Obrazac broj 03

MINISTARSTVO FINANSIJA

 

UPRAVA ZA TREZOR

Projekat: SIB     

CENTRALA BEOGRAD

 

Beograd, Pop Lukina 7-9

 

Tel. 32-02-370; 32-02-446

 

 

REVERS
ZA ČITAČ KARTICA "GEMPC USB-SL" RADI KORIŠĆENJA SIB

 

Serijski broj čitača: R06501185103___

Korisnik: ______________

DATUM

 

PREDAO

 

PRIMIO

 

 

 

 

 

 

REVERS
ZA ČITAČ KARTICA "GEMPC USB-SL" RADI KORIŠĆENJA SIB

 

Serijski broj čitača: R06501185103___

Korisnik: ______________

DATUM

 

PREDAO

 

PRIMIO

 

 

 

 

 

 

Prilog 7/5

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

MINISTARSTVO FINANSIJA

 

UPRAVA ZA TREZOR

 

CENTRALA BEOGRAD

 

Beograd, Pop Lukina 7-9

 

Tel. 32-02-370; 32-02-446

 

 

PRIMOPREDAJNI LIST PAKETA ZA SIB

 

Naziv korisnika _______________

 

Broj DBK: _____________________

 

broj kartica: ________________

U paketu za SIB se nalazi:
1. Odobrenje - tajni ključ za pristup
2. Kartica - "smart" kartica
3. Čitač kartica - daje se na revers

DATUM

 

PREDAO

 

PRIMIO

 

 

 

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

MINISTARSTVO FINANSIJA

 

UPRAVA ZA TREZOR

 

CENTRALA BEOGRAD

 

Beograd, Pop Lukina 7-9

 

Tel. 32-02-370; 32-02-446

 

PRIMOPREDAJNI LIST PAKETA ZA SIB

 

Naziv korisnika _______________

 

Broj DBK: _____________________

 

broj kartica: ________________

U paketu za SIB se nalazi:
1. Odobrenje - tajni ključ za pristup
2. Kartica - "smart" kartica
3. Čitač kartica - daje se na revers

DATUM

 

PREDAO

 

PRIMIO

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 04
Prilog 7/6

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

Obrazac broj 04

MINISTARSTVO FINANSIJA

Projekat: SIB                            

UPRAVA ZA TREZOR

 

CENTRALA BEOGRAD

 

Beograd, Pop Lukina 7-9

 

Tel. 32-02-370; 32-02-446

 

 

ODOBRENJE
ZA KORIŠĆENJE SIB

 

Korisniku: ________________________________

 

R. br.

Ime i prezime

Tajni ključ (PIN)

Šifra ovlašćenja

 

 

 

 

 

Datum

 

Potpis funkcionera

 

 

 

 

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

Obrazac broj 04

MINISTARSTVO FINANSIJA

Projekat: SIB                            

UPRAVA ZA TREZOR

 

CENTRALA BEOGRAD

 

Beograd, Pop Lukina 7-9

 

Tel. 32-02-370; 32-02-446

 

ODOBRENJE
ZA KORIŠĆENJE SIB

 

Korisniku: ________________________________

 

R. br.

Ime i prezime

Tajni ključ (PIN)

Šifra ovlašćenja

 

 

 

 

 

Datum

 

Potpis funkcionera

 

 

 

 

Prilog 7/7

UGOVOR

Zaključen dana ___________ godine u ____________ između:

1. Ministarstva finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Trezor)

2. ______________________________________________ (u daljem tekstu: Korisnik)

Ugovorne strane su saglasne da je Zaključkom Vlade 05 broj 40-3144/2006-2 od 1. novembra 2007. godine utvrđena obaveza Korisnika da obezbedi uslove za povezivanje sa Trezorom radi pristupa računarskoj mreži.

Radi realizacije navedenog zaključka, ugovorne strane su se sporazumele o sledećem:

PREDMET UGOVORA: Korišćenje namenske komunikacione mreže i opreme za pristup Sistemu izvršenja budžeta (u daljem tekstu: SIB).

Član 1

Trezor daje Korisniku na korišćenje opremu, koja se koristi za pristup i korišćenje SIB sistema počev od _________________, i to:

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

4.

 

 

 

5.

 

 

 

6.

 

 

 

7.

 

 

 

8.

 

 

 

9.

 

 

 

10.

 

 

 

11.

 

 

 

12.

 

 

 

13.

 

 

 

14.

 

 

 

15.

 

 

 

16.

 

 

 

17.

 

 

 

18.

 

 

 

19.

 

 

 

20.

 

 

 

 

(naziv opreme)

 

(serijski broj)

Oprema iz stava 1. ovog člana koristi se bez naknade.

Član 2

Korisnik je odgovoran za namensko korišćenje opreme, i za onemogućavanje neovlašćenog fizičkog pristupa komunikacionom uređaju.

Član 3

Trezor je odgovoran za ažuriranje, sigurnost i nadgledanje ispravnosti komponenti za pristup SIB za opremu iz člana 1. ovog ugovora, pod uslovom da je ta oprema deo posebne namenske mreže za pristup SIB.

Član 4

Trezor ne odgovara za hardversko i sistemsko održavanje radnih stanica koje Korisniku nisu isporučene od strane Trezora.

Član 5

U slučaju da oprema iz člana 1. ovog ugovora nije deo namenske mreže, odgovornost za sigurnost i ispravnost te opreme, kao i za obezbeđivanje pristupa komunikacionom uređaju isporučenom od strane Trezora, snosi Korisnik.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Korisnik je odgovoran i za probleme koji se odnose na hardver i softver ili bilo koju smetnju koja za posledicu ima kašnjenje u pristupu SIB, ometanje pristupa, virusa, hakera, krakera, podataka koji nisu isporučeni ili su pogrešno isporučeni, kao i u slučaju grešaka.

Član 6

Korisnik je odgovoran za štetu koja nastane korišćenjem opreme iz člana 5. stav 1. ovog ugovora, a koja bude uticala na SIB.

Korisnik je obavezan da naknadi sve troškove za vraćanje SIB u ispravno stanje.

Član 7

U slučaju spora, ugovorne strane pokušaće isti da reše sporazumno.

Ukoliko ne dođe do sporazuma, ugovara se nadležnost Privrednog suda u Beogradu.

Član 8

Na ostala pitanja koja nisu posebno uređena ovim ugovorom, primenjivaće se odredbe Zakona o obligacionim odnosima.

Član 9

Ovaj ugovor sačinjen je u dva istovetna primerka, od kojih po jedan za svaku ugovornu stranu.

TREZOR

 

KORISNIK