ODLUKA

O USVAJANJU PROGRAMA POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE NA PODRUČJU GRADA LOZNICE ZA KOJE SE RASPISUJE JAVNI OGLAS O JAVNOM NADMETANJU RADI DAVANJA U ZAKUP, SA PROGRAMOM

("Sl. list Grada Loznice", br. 10/2012)

Član 1

Ovom Odlukom se usvaja Program postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup.

Član 2

Nadležni organi za sprovođenje ove Odluke su Odeljenje za planiranje i izgradnju i Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Loznica, JP "Grad" Loznica i JP "Direkcija za razvoj i upravljanje Banje Koviljače", iz Banje Koviljače.

Član 3

Sastavni deo ove Odluke čini Program postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup koji je sačinilo Odeljenje za planiranje i izgradnju Gradske uprave grada Loznice.

Član 4

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o usvajanju Programa postavljanja montažnih objekata ("Sl. list grada Loznice" br. 9/09).

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu 8. dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".

* * *

Na osnovu člana 146. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09, 64/10 (US RS) i 24/11), člana 5. st. 2. Odluke o postavljanju montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice ("Sl. list grada Loznice", br. 13/11) i čl. 58. Statuta grada Loznice ("Sl. list grada Loznice", br. 19/08), gradonačelnik grada Loznice, doneo je

PROGRAM
POSTAVLJANJA MONTAŽNIH OBJEKATA NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE NA PODRUČJU GRADA LOZNICE ZA KOJE SE RASPISUJE JAVNI OGLAS O JAVNOM NADMETANJU RADI DAVANJA U ZAKUP

Član 1

Program postavljanja montažnih objekata na površinama javne namene na području Grada Loznice za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup (u daljem tekstu: Program) definiše i utvrđuje uslove i lokacije za postavljanje montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice.

Član 2

Montažni objekti koji se postavljaju na površinama javne namene za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup su:

1. Kiosci (kiosk je objekat u kojem se obavlja poslovna delatnost saglasno rešenju o ispunjavanju minimalnih tehničkih uslova organa lokalne uprave nadležnog za poslove privrede. Kiosk je tipski objekat za pružanje usluga čija površina ne može biti veća od 10 m2 i koji se postavlja kao gotov objekat tj. u finalnom obliku).

2. Slobodnostojeći aparati za prodaju toplih i hladnih napitaka, sladoleda, kokica, kestenja, kukuruza i slično (može da se postavi na površini javne namene pod uslovom da zauzima najviše 2 m2).

3. Pokretne tezge (pokretna tezga je montažna konstrukcija, koja može da zauzima najviše 2 m 2 izuzetno tezga za sezonsku prodaju može biti do 10 m 2 površine javne namene. Namenjena je za izlaganje i prodaju robe, tezge za domaću radinost, knjige, suvenire, praznične tezge i sl.).

4. Slobodnostojeći bilbordi i slično.

Član 3

Montažni objekti na površinama javne namene se postavljaju prema uslovima za uređenje prostora koje izdaje Odeljenje za planiranje i izgradnju, zaključenog ugovora o zakupu javne površine sa korisnikom javne površine i rešenja Odeljenja za planiranje i izgradnju.

Član 4

Montažni objekti koji se postavljaju na površinama javne namene se postavljaju za period trajanja zakupa na osnovu zaključenog ugovora o zakupu javne površine sa nadležnim organom, a u skladu sa Odlukom o postavljanju montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice i ovim Programom.

Član 5

Opšti uslovi za postavljanje ovih objekata su:

- da se ne ometa prilaz i normalno korišćenje susednih objekata i da se ne ometa normalno i bezbedno kretanje pešaka;

- da se ne smanjuje vidljivost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

- da se ne narušava izgled ambijentalne i druge vrednosti naselja i da se ne ugrožava zaštićeni kulturni objekat;

- da se ispune minimalni sanitarno-higijenski uslovi, uslovi zaštite životne sredine i drugi uslovi u zavisnosti od namene objekta.

- postavljanje objekata se može odobriti na uličnom trotoaru čija je širina najmanje 3,00 m uz obezbeđenje čistog prolaza za pešake od najmanje 1,50 m i pod uslovom da se ne ugrožava normalno korišćenje susednih objekata, prilaz tim objektima, da se ne ugrožava saobraćaj.

Član 6

Posebni uslovi za postavljanje ovih objekata su:

- mesta se moraju striktno poštovati;

- tezge moraju biti od čvrstog materijala;

- zabranjeno je držati robu na zemlji;

- zakupci su dužni da svakodnevno sami održavaju čistoću zakupljenih mesta, sve dok traje zakup.

Član 7

Postupak dodele lokacije za postavljanje montažnih objekata se sprovodi na osnovu prikupljanja ponuda javnim oglasom, u skladu sa Odlukom o otuđivanju i davanju u zakup građevinskog zemljišta ("Službeni list grada Loznice", broj 5/10 i 4/11).

Zakup lokacije se može odobriti na ograničen rok najduže na 5 godina za kioske i bilborde, a za sve ostale objekte najduže do 1 godinu, na osnovu zaključenog ugovora o zakupu javne površine sa nadležnim organom.

Član 8

Na osnovu Odluke Upravnog odbora JP "Grad" Loznica, odnosno Odluke Upravnog odbora JP "Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače" Banja Koviljača, gradonačelnik grada Loznice donosi Odluku o raspisivanju javnog oglasa za javno nadmetanje radi davanja u zakup neizgrađenog javnog zemljišta u javnoj svojini u skladu sa Odlukom kojom je regulisano otuđenje i davanje u zakup građevinskog zemljišta u svojini Grada Loznice. Pre zaključenja ugovora o kratkoročnom zakupu najbolji ponuđač je dužan da podnese glavni projekat postavljanja i uklanjanja montažnog objekta (za kioske i bilborde...), sa predračunom troškova rušenja i dovođenja zemljišta u prvobitno stanje, kao i da uplati depozit u visini predračuna troškova uklanjanja predmetnog objekta na odgovarajući tekući račun Odeljenja za finansije i društvene delatnosti gradske uprave grada Loznice.

Član 9

Postavljanje montažnih objekata na površini javne namene odobrava se na osnovu Rešenja o postavljanju montažnih objekata izdatog od strane Odeljenja za za planiranje i izgradnju u skladu sa Programom i uslovima iz Odluke o postavljanju montažnih objekata na površinama javne namene na području grada Loznice, u zavisnosti od namene objekta i Ugovora o zakupu javne površine sa nadležnim organom.

Član 10

Zakupac je dužan da montažni objekat postavi i koristi u skladu sa Ugovorom o zakupu i Rešenjem o postavljanju. Ukoliko zakupac postavi objekat i koristi prostor suprotno ovom Rešenju, komunalna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove gradske uprave grada Loznice će naložiti uklanjanje objekta i postavljanje u skladu sa rešenjem. Ukoliko zakupac javne površine ne izvrši rešenje komunalne inspekcije, komunalna inspekcija će izvršiti rešenje o trošku zakupca javne površine.

Član 11

Sastavni deo Programa čini grafički prikaz - situacioni plan privremenih lokacija za postavljanje montažnih objekata na površinama javne namene za koje se raspisuje javni oglas o javnom nadmetanju radi davanja u zakup i to za: kioske, pokretne tezge, praznične tezge, bilborde, slobodnostojeće aparate za prodaju toplih i hladnih napitaka, sladoleda, kokica, kestenja, kukuruza i sl.

Ove lokacije mogu se davati u zakup za vreme verskih i državnih praznika i u drugim prilikama koje nadležni organ grada odredi u ograničenom vremenskom trajanju.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog Programa prestaje da važi Program postavljanja pokretnih montažnih objekata ("Sl. list grada Loznice", br. 9/09).

Član 13

Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Loznice".