ODLUKA

O PROMENI OBLIKA ORGANIZOVANJA SPECIJALNE BOLNICE ZA PSIHIJATRIJSKE BOLESTI "DR LAZA LAZAREVIĆ" U BEOGRADU

("Sl. glasnik RS", br. 54/2012)

1. Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u Beogradu, osnovana Odlukom Vlade 05 broj 022-3570/2006 od 15. juna 2006. godine ("Službeni glasnik RS", broj 51/06), menja oblik organizovanja i organizuje se kao klinika.

2. Ustanova iz tačke 1. ove odluke posluje pod nazivom: Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u Beogradu (u daljem tekstu: Klinika).

3. Sedište Klinike je u Beogradu, Ulica višegradska broj 26.

4. Osnivač Klinike je Republika Srbija, za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada (u daljem tekstu: osnivač).

5. Klinika obavlja visokospecijalizovanu specijalističko-konsultativnu i stacionarnu zdravstvenu delatnost iz oblasti psihijatrije, laboratorijsku i drugu dijagnostiku, kao i farmaceutsku zdravstvenu delatnost preko bolničke apoteke, u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova.

Klinika obavlja i obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost, u skladu sa zakonom.

6. Sredstva i imovinu za rad Klinike čine sredstva, imovina, prava i obaveze Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u Beogradu, sa bilansnim stanjem na dan 1. jula 2012. godine.

7. Klinika posluje sredstvima u državnoj svojini.

Klinika je ustanova sa svojstvom pravnog lica.

8. Organi Klinike su direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Klinike ima sedam članova od kojih su tri člana iz reda zaposlenih na Klinici, a četiri člana su predstavnici osnivača.

Nadzorni odbor Klinike ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih na Klinici, a četiri člana su predstavnici osnivača.

9. Zaposleni u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u Beogradu, po stupanju na snagu ove odluke nastavljaju da rade na Klinici, a svoja prava i obaveze ostvaruju u skladu sa zakonom i opštim aktima Klinike.

10. Upravni i Nadzorni odbor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u Beogradu, obavljaće poslove Upravnog i Nadzornog odbora Klinike do imenovanja organa Klinike, u skladu sa ovom odlukom.

11. Do imenovanja direktora Klinike, njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", u Beogradu, prof. dr Milutin Nenadović.

12. Klinika će opšte akte uskladiti sa ovom odlukom u roku od tri meseca od dana upisa promene oblika organizovanja u registar kod nadležnog suda.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".