ZAKON
O ODUZIMANJU DRŽAVLJANSTVA OFICIRIMA I PODOFICIRIMA BIVŠE JUGOSLOVENSKE VOJSKE, KOJI NEĆE DA SE VRATE U OTADŽBINU, I PRIPADNICIMA VOJNIH FORMACIJA KOJI SU SLUŽILI OKUPATORU I ODBEGLI U INOSTRANSTVO

("Sl. list DFJ", br. 64/45)

Član 1

1) Svi od neprijatelja zarobljeni ili internirani aktivni ili rezervni oficiri i podoficiri bivše Jugoslovenske vojske, koji odbiju da se sa ostalim oslobođenim jugoslovenskim zarobljenicima i internircima vrate u otadžbinu i dobrovoljno ostanu izvan otadžbine, gube jugoslovensko državljanstvo.

2) Svi pripadnici kao i politički rukovodioci raznih protivnarodnih vojničkih formacija koje su bile u službi okupatora (t.zv. Jugoslovenske vojske u otadžbini, četnici, ustaša, Srpske državne straže, domobrana itd.) koji su se sa teritorije Jugoslavije povukli zajedno s neprijateljem, sa kojim su se do granice zajedno borili protiv Jugoslovenske armije i naših saveznika, i koji se sada nalaze u inostranstvu, kao i ostali pripadnici tih formacija, koji su zemlju ranije napustili, gube jugoslovensko državljanstvo.

Član 2

1) Neće izgubiti jugoslovensko državljanstvo ona lica iz čl. 1 koja u roku od dva meseca posle zvanične objave da je repatriranje završeno u zoni u kojoj se ta lica nalaze pred jugoslovenskim diplomatskim ili vojni pretstavnicima odnosno pred njihovim ovlašćenim delegatima dadu izjavu da su spremni da se vrate u otadžbinu i stave se radi povratka na raspoloženje našim vlastima za repatrijaciju.

2) Lica, koja usled bolesti, ležanja u bolnici ili udaljenosti ili odvojenosti ne budu u mogućnosti da iskoriste predviđeni rok za davanje izjave za povratak u zemlju, mogu i posle toga roka to tražiti navodeći dokaze za opravdanje zadocnjenja svoje izjave.

Član 3

Naša diplomatska i vojna pretstavništva u inostranstvu obavezna su da ovim licima iz člana 1 omoguće da u određenom roku dadu svoje izjave o spremnosti za povratak u zemlju. Njihova je dužnost da lica, koja dadu takve izjave, izdvoje u posebna sabirališta, odakle će im se omogućiti što brži povratak.

Član 4

Gubitak državljanstva prema članu 1 kao i povratak u zemlju ne sprečava podizanje optužbe protiv navedenih lica za druge zločine protiv otadžbine ukoliko su ih počinili.

Član 5

Savezni Ministar unutrašnjih poslova izvršiće ovaj Zakon u sporazumu sa Ministrom narodne odbrane.

Član 6

Ovaj Zakon stupa na snagu kad se objavi u "Službenom listu Demokratske Federativne Jugoslavije".