ZAKON
O LIKVIDACIJI AGRARNE REFORME VRŠENE DO 6. APRILA 1941. GODINE NA VELIKIM POSEDIMA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. glasnik NRS", br. 9/47 i 58/54 i "Sl. glasnik RS", 82/92 - odluka USRS)

Član 1

Po propisima ovog Zakona izvršiće se likvidacija agrarne reforme na velikim posedima u Autonomnoj pokrajini Vojvodini koja do 6 aprila 1941 godine nije završena.

Čl. 2-4*

(Prestali da važe odlukom USRS)

Član 5

Upis prava vlasništva u zemljišne knjige na lica koja ispunjavaju uslove iz čl. 2, 3 i 4 ovog Zakona, odnosno na članove njegove uže porodice, izvršiće se po propisima koji važe u postupku za izvršenje agrarne reforme po Zakonu o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji od 14 novembra 1945 godine.

Član 6

Eksproprijacione odluke kao i ugovori o fakultativnom otkupu koji do 6 aprila 1941 godine nisu provedeni kroz zemljišne knjige, provešće se kroz zemljišne knjige, izuzev odredaba:

1) o visini oštete vlasnicima velikih poseda i visini doprinosa koji su vlasnici velikih poseda plaćali državi za pokriće upravnih troškova i kolonizaciju;

2) o visini oštete i godišnjih anuiteta koje su agrarni subjekti plaćali za dobijeno zemljište i visini doprinosa od utvrđene cene koju su plaćali Kolonizacionom fondu;

3) o stavljanju hipoteke na eksproprisanim nekretninama u korist države do konačne isplate;

4) o pravu zaloga Saveza agrarnih zajednica za dugovanja agrarnih subjekata agrarnim zajednicama i njihovim savezima ukoliko su ovi dugovi učinjeni radi nabavke cigala i crepa i ostalog građevinskog materijala za podizanje kuća i drugih poljoprivrednih zgrada, radi nabavke živog i mrtvog poljoprivrednog inventara, kao i zbog neplaćenih troškova za premer zemljišta i sastavljanje tehničkih elaborata.

Odredbe od 1-4 ovog člana koje su na osnovu odluka o eksproprijaciji i ugovora o fakultativnom otkupu upisane u zemljišne knjige brišu se.

Član 7

Otpisuju se dugovi agrarnih zajednica i njihovih saveza Kolonizacionom fondu učinjeni u korist agrarnih subjekata radi nabavke cigala, crepa i ostalog građevinskog materijala za podizanje kuća i drugih poljoprivrednih zgrada, radi nabavke živog i mrtvog poljoprivrednog inventara i isplate troškova za premer zemljišta i sastavljanje tehničkih elaborata.

Član 8

Vlasnicima čiji su posedi eksproprisani po propisima ranije agrarne reforme na velikim posedima ne isplaćuje se nikakva naknada za eksproprisano zemljište, zgrade, postrojenja na posedu niti za živi i mrtvi poljoprivredni inventar.

Član 9

Zakupnina koja je isplaćivana na osnovu načelnih rešenja o dodeljivanju zemlje neće se isplaćivati.

Član 10

Nepokretnosti koje su pre 1 decembra 1918 godine dodeljene pojedinim domaćinstvima po osnovu kolonizacije, a još nisu upisane u zemljišne knjige na koloniste smatraju se njihovim vlasništvom.

Na zahtev interesenata nadležni sreski sudovi u vanparničnom postupku raspraviće ovakve slučajeve i odlučiti na koje će se držaoce ovih nepokretnosti uknjižiti pravo vlasništva.

Odredbe Zakona o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji o zabrani otuđenja i ostalim ograničenjima vlasništva neće se primenjivati na nepokretnosti iz st. 1 ovog člana.

Član 11

U svemu ostalom važe propisi Zakona o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji od 14 novembra 1945 godine.

Član 12

Ovaj Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Narodne Republike Srbije".

Napomene

* Odredbe čl. 2, 3. i 4. Zakona o likvidaciji agrarne reforme vršene do 6. aprila 1941. godine na velikim posedima u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini ("Sl. glasnik NRS", br. 9/47 i 58/54) prestale su da važe na osnovu Odluke USRS IU broj 238/89 od 24. septembra 1992. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 82/92 od 13. novembra 1992. godine.