ZAKON
O REVIZIJI DODELJIVANJA ZEMLJE KOLONISTIMA I AGRARNIM INTERESENTIMA U NARODNOJ REPUBLICI MAKEDONIJI I U AUTONOMNOJ KOSOVSKO-METOHIJSKOJ OBLASTI

("Sl. list FNRJ", br. 89/46)

Član 1

1) Kolonisti i mesni korisnici agrarne reforme izvršene pre 6 aprila 1941 godine na teritoriji Narodne Republike Makedonije gube pravo na svojinu zemlje koja im je bila dodeljena na ime agrarne reforme ili kao kolonistima pod ovim uslovima:

a) ako je ta zemlja bila privatna svojina drugog zemljoradnika, bilo da je na nju imao ili nije imao tapiju - a ista zemlja po veličini nije bila predmet agrarne reforme izvršene pre 6 aprila 1941 godine;

b) ako je tu zemlju do momenta njenog dodeljivanja kolonisti ili mesnom korisniku agrarne reforme obrađivalo neko treće lice kao čivčija ili stalni zakupac, bez obzira da li je ta zemlja potpala pod agrarnu reformu bilo kao veleposednička bilo kao bezvlasnička;

v) ako se na dobivenoj zemlji mesni korisnici ili kolonisti nisu naselili, nego su od te zemlje živeli kao rentijeri;

g) ako dobivenu ziratnu zemlju kolonisti ili mesni interesenti nisu ni sami obrađivali, niti davali drugome na obradu, nego su je ostavili neobrađenu i zapustili;

d) ako je dodeljena zemlja bila svojina političkih emigranata Makedonaca;

đ) ako su kolonisti ili mesni korisnici agrarne reforme bili žandarmi, finansiski činovnici i slično, a zemlju su dobili kao nagradu za usluge nenarodnim režimima.

2) Na teritoriji Narodne Republike Makedonije gube pravo na svojinu zemlje dodeljene im pre 6 aprila 1941 godine i oni agrarni interesenti i kolonisti koji dobivenu zemlju od seoske utrine ili od zapuštene begovske zemlje bez opravdanih razloga nisu pretvorili u njive ili ako je za kolonizaciju bila uzeta utrina koja je selima bila neophodno potrebna.

Član 2

1) Mešovite komisije sastavljene od delegata Komisije za agrarnu reformu i kolonizaciju pri Vladi FNRJ i delegata Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Narodne Republike Makedonije imaju najdalje do 1 decembra 1946 godine doneti rešenja po svima slučajevima iz prethodnog člana ovog zakona.

2) Protiv rešenja mešovite komisije ima nezadovoljna stranka pravo žalbe Komisiji za agrarnu reformu i kolonizaciju pri Vladi FNRJ u roku od 10 dana od prijema rešenja preko mesnih vlasti.

Član 3

1) Ukidaju se svi feudalni i polufeudalni zakupi (kao čivčiski odnos) u Autonomnoj Kosovsko-Metohijskoj oblasti i svi ovakvi zakupci oglašuju se slobodnim sopstvenicima zemalja na kojima su radili.

2) Lica, koja se u toj oblasti bave isključivo zemljoradnjom a koja su držala zemljišta kao čivčije, napoličari i zakupci najmanje od 1935 godine, nemajući drugog svog zemljišta ili ga nemajući dovoljno, proglašuju se sopstvenicima zemljišta koja obrađuju.

Član 4

Naseljenici kojima je u Autonomnoj Kosovsko-Metohijskoj oblasti bila do 6 aprila 1941 godine dodeljena zemlja gube pravo na istu pod ovim uslovima:

a) ako im je bila dodeljena zemlja privatnih sopstvenika, smatrajući takvim sopstvenikom svakog zemljoradnika koji je radio svoju zemlju, bez obzira da li je na nju imao ili nije imao tapiju, ili na njoj radio kao čivčija ili stalni zakupac;

b) ako su posle 1918 godine bili naseljeni na zemljištima Šiptara - političkih emigranata;

v) ako nisu bili zemljoradnici nego su kao žandarmi, finansiski činovnici i slično zemlju dobili za usluge učinjene antinarodnim režimima;

g) ako su od dodeljene im zemlje živeli kao rentijeri.

Član 5

1) U svima slučajevima iz čl. 4 ovog zakona doneće rešenje najdalje do 1 decembra 1946 godine mešovite komisije sastavljene od delegata Komisije za agrarnu reformu i kolonizaciju pri Vladi FNRJ i delegata Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Srbije kao i delegata Oblasnog narodnog odbora Autonomne Kosovsko-Metohijske oblasti.

2) Protiv rešenja mešovite komisije ima nezadovoljna stranka pravo žalbe Komisiji za agrarnu reformu i kolonizaciju pri Vladi FNRJ u roku od 10 dana od prijema rešenja preko mesnih vlasti.

Član 6

1) Naseljenici zemljoradnici na teritoriji Autonomne Kosovsko-Metohijske oblasti, koji po ovom zakonu izgube ranije dodeljenu zemlju, dobiće, pod uslovima da ne dolaze u grupu pod v) i g) čl. 4, naknadu u zemlji na drugom mestu u istoj oblasti ako za to ima mogućnosti, i to prvenstveno iz zemljišta naseljenika grupe v) i g) čl. 4. Ako ovo ne bude moguće naseliće se izvan ove oblasti.

2) Kolonisti koji po ovom zakonu budu lišeni zemljišnog poseda u Narodnoj Republici Makedoniji biće naknađeni zemljom na drugom mestu.

Član 7

Svi podnesci i radnje, koji su u vezi sa izvršenjem ovoga zakona, oslobođeni su plaćanja takse.

Član 8

1) Komisija za agrarnu reformu i kolonizaciju pri Vladi FNRJ izvršiće ovaj zakon i davaće potrebna uputstva za njegovo sprovođenje u sporazumu sa vladama Narodne Republike Makedonije i Narodne Republike Srbije.

2) Poslovi iz čl. 3 ovog zakona spadaju u nadležnost Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Srbije. Ministar poljoprivrede Narodne Republike Srbije može doneti pravilnik za likvidaciju ovih odnosa.

Član 9

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".