PROGRAM

REŠAVANJA STAMBENIH POTREBA U 2012. GODINI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 24/2012)

I

Sredstva stambenog fonda Grada Novog Sada čine:

- Novčana sredstva ostvarena od otkupa državnih stanova čiji je zemljišno knjižni korisnik bila Opština odnosno Grad Novi Sad,

- Stanovi, kojima raspolaže Grad Novi Sad a koji se koriste za realizaciju propisanih zakonskih obaveza Grada.

II

Novčana sredstva od otkupa stanova čiji je zemljišno knjižni korisnik bio Grad Novi Sad, ostvarena u prethodnom periodu i novčana sredstva koja će se ostvariti po istom osnovu u 2012. godini, planiraju se u iznosu od 130.000.000,00 dinara.

Iznos planiranih sredstava obuhvata i 45.000.000,00 dinara koliko je Komisija za stambene poslove Skupštine Grada Novog Sada prethodnih godina odobrila Komisiji za vrednovanje značaja radnog mesta, rezultata rada i kvaliteta obavljenog posla radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama radi davanja zajma zaposlenim.

Komisija za stambene poslove Skupštine Grada Novog Sada planira da u 2012. godini 70% od 45.000.000,00 dinara, odnosno iznos od 31.500.000,00 dinara udruži sa Stambenom agencijom Grada Novog Sada za izgradnju stanova radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama u skladu sa članom 16. Odluke o raspolaganju sredstvima stambenog fonda Grada i rešavanju stambenih potreba ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 13/00, 8/01 i 11/10) i Zaključkom Komisije za vrednovanje značaja radnog mesta, rezultata rada i kvaliteta obavljenog posla, radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama od 26.03.2012. godine.

Sredstva iz stava 1. ove tačke, po prethodnom umanjenju za iznos od 45.000.000,00 dinara koristiće se:

u visini od 50% za odobravanje zajma za rešavanje stambenih potreba u skladu sa Odlukom o raspolaganju sredstvima stambenog fonda Grada i rešavanju stambenih potreba, od čega će se 50% preneti na Komisiju za vrednovanje značaja radnog mesta, rezultata rada i kvaliteta obavljenog posla, radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama,

preostala sredstva u visini od 50% koristiće se:

1. za kupovinu stanova za izvršenje obaveza Grada, za preseljenje nosioca stanarskog prava iz stana u svojini građana, za koje je takva obaveza utvrđena pravosnažnom odlukom donetom u upravnom, odnosno sudskom postupku,

2. za izmirenje obaveza koje će nastati po osnovu raskinutih i poništenih ugovora o otkupu stanova iz društvene odnosno državne svojine kao i naknade štete i parničnih troškova po pravosnažnim presudama nadležnih sudova nastalih u postupcima iz stambene oblasti,

3. za izmirenje troškova vezanih za korišćenje i adaptaciju stanova na kojima je Grad Novi Sad nosilac prava korišćenja, po posebnim odlukama Komisije za stambene poslove Skupštine Grada Novog Sada.

III

U 2012. godini Komisija će odlučivati o korišćenju stanova, za koje postoje izvršna rešenja, doneta u upravnom postupku pred stambenim organom po osnovu bespravnog korišćenja stana, odnosno za koje postoje pravosnažne odluke donete u sudskom postupku.

Stanovi iz stava 1. ove tačke, koristiće se za ispunjenje zakonskih obaveza Grada, i to prevashodno za preseljenje nosilaca stanarskog prava na stanovima u svojini građana koji imaju pravosnažno rešenje u skladu sa odredbama člana 42. Zakona o stanovanju.

Ukoliko stan iz stava 2. ove tačke, ne odgovara nosiocu stanarskog prava, shodno članu 41. stav 4. Zakona o stanovanju, Komisija će iste davati na korišćenje putem zakupa na neodređeno, odnosno određeno vreme, a radi rešavanja stambenih potreba lica iz člana 3. stav 2. Odluke o raspolaganju sredstvima stambenog fonda Grada i rešavanju stambenih potreba ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 13/00, 8/01 i 11/10).

Radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Komisija će, u zavisnosti od mogućnosti, prenositi pravo davanja na stanovima na kojima Grad ima pravo korišćenja na Komisiju za vrednovanje značaja radnog mesta, rezultata rada i kvaliteta obavljenog posla, radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama.

IV

Novčana sredstva stambenog fonda Grada evidentiraće se na način propisan odredbama Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 54/09, 73/10, 101/10 i 101/11).

V

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".