PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2012. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 61/2012 i 65/2012 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2012. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond), odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga, kao i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda i osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika.

Član 3

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2012. godinu utvrđen je Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2012. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davalaca zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2012. godinu.

Predračun sredstava za 2012. godinu (Prilog 1.), Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2012. godinu (Prilog 2.), Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2012. godinu (Prilog 3.), Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2012. godinu (Prilog 4.) i Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2012. godinu (Prilog 5.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Davaocu zdravstvenih usluga obezbeđuju se naknada, pored naknade utvrđene predračunom iz stava 2. ovog člana, za plaćanje određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i da organizuje smenski rad u skladu sa raspoloživim kapacitetima (prostor, oprema i ugovoreni kadar).

Davalac zdravstvenih usluga nema pravo, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, da organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija, kao i da organizuje i druge vidove promocija poslova i usluga koji se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2012. godinu.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2012. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.

Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada u skladu sa metodologijom za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut").

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 6

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen u skladu sa elementima iz Plana zdravstvene zaštite i ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 7

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Izuzetno, mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".

Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod) i Instituta za transfuziju krvi Srbije, daje Institut "Batut".

Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika utvrđuje filijala.

Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom utvrđuje Republički fond.

Član 8

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar). U slučaju izmene u broju i strukturi ugovorenih radnika, utvrđenih kadrovskim planom, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali, sa kojom je zaključila ugovor, dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.

Filijala iz stava 2. ovog člana, podatke u vezi sa promenama podataka o ugovorenim radnicima ažurira u elektronskoj formi narednog dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Član 9

Republički fond može, u cilju racionalnog trošenja sredstava, po ovlašćenju zdravstvene ustanove, u njeno ime i za njen račun, u skladu sa zakonom sa kojim se uređuju javne nabavke, sprovesti postupak javne nabavke za:

1) citostatike sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) pegilovani interferon alfa i interferon beta;

3) ugradni materijal u vaskularnoj hirurgiji (graftovi i endovaskularni stent graftovi);

4) medicinska sredstva u kardiohirurgiji (valvule i ringove);

5) medicinska sredstva u kardiologiji (stentovi, balon kateteri, pejsmejkeri i defibrilatori);

6) intraokularna sočiva;

7) materijal za dijalizu;

8) setove za intraoperativno spašavanje krvi (autotransfuzioni setovi);

9) lekove za lečenje hemofilije;

10) antituberkulotike prve linije;

11) epoetine za osigurana lica na dijalizi;

12) lekove za biološku terapiju;

13) implantate za kukove i kolena - prva faza restriktivnog postupka;

14) lekove koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi) - prva faza restriktivnog postupka;

15) druga dobra i usluge koja nisu sadržana u tač. 1)-14) ovog stava, po ovlašćenju zdravstvene ustanove.

Ako zdravstvena ustanova ne ovlasti Republički fond da u njeno ime i za njen račun sprovede postupak javne nabavke zdravstvena ustanova fakturiše nabavljena dobra Republičkom fondu u visini nabavne cene, a najviše do cene koju je Republički fond postigao u sprovedenom postupku javne nabavke, u smislu stava 1. ovog člana.

Član 10

Do donošenja opšteg akta Republičkog fonda kojim se propisuje vrsta zdravstvenih usluga za koji se utvrđuje lista čekanja, zdravstvena ustanova je obavezna da sačini listu čekanja u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, sa dopunama broj 119-01-63/2010-02 od 18. maja 2011. i 16. juna 2011. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Lista čekanja iz stava 1. ovog člana, sastavni je deo ugovora.

Član 11

Zdravstvena ustanova je dužna da, u skladu sa Zakonom, prioritetno zaključi ugovor sa Republičkim fondom za raspoložive kapacitete u pogledu prostora, opreme i kadrova, odnosno da prioritetno izvršava ugovorne obaveze prema Republičkom fondu, u odnosu na druga pravna i fizička lica sa kojima ima zaključene ugovore o pružanju zdravstvenih usluga.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENOJ USTANOVI IZ PLANA MREŽE

1. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 12

Kriterijum za utvrđivanje naknade za plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou je ugovoreni broj i struktura radnika, u skladu sa kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika.

Naknada za plate utvrđuje se na osnovu važećih propisa kojima su utvrđeni obračun i isplata plata zaposlenih u javnim službama.

Osnov za utvrđivanje naknade za plate za 2012. godinu je pripadajući iznos plata za ugovorene radnike za mesec decembar 2011. godine, projektovan na godišnji nivo, sa predviđenom dinamikom rasta plata za 2012. godinu.

Član 13

Naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz, utvrđuje se u visini priznatih sredstava za ovu namenu po konačnom obračunu za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja po konačnom obračunu za 2011. godinu nije iskazala isplaćena sredstva za prevoz za celu godinu, ugovorena naknada za ove namene utvrđuje se za 12 meseci.

Usklađivanje utvrđene naknade za prevoz vršiće se u toku ugovornog perioda, u skladu sa važećim propisima.

Član 14

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove utvrđen je na osnovu:

1) procenjene fakturisane vrednosti za lekove za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za lekove za 2011. godinu;

3) izvedene fakturisane vrednosti lekova utrošenih za lečenje osiguranih lica u 2011. godini.

Procenjena fakturisana vrednost za lekove je proizvod prosečno izvedene fakturisane vrednosti po slučaju, po tipu zdravstvene ustanove i broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi, korigovane sa faktorom po osnovu starosne strukture.

Korektivni faktor po osnovu starosne strukture odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 6.).

Izvedena fakturisana vrednost lekova, u smislu stava 1. ovog člana, je zbir fakturisane vrednosti lekova za period januar-mart 2011. godine i fakturisane vrednosti lekova za period april-decembar 2011. godine uvećane za 10%.

Kriterijum na osnovu koga je utvrđena naknada za lekove zdravstvenoj ustanovi za 2012. godinu predstavlja srednju veličinu koja se dobije stavljanjem u međusobni odnos parametara iz stava 1. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 15

Kriterijum za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđen je na osnovu:

1) procenjene vrednosti utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2011. godinu;

3) ukupnog utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, umanjenog za procenat učešća prihoda iz ostalih izvora u ukupnim prihodima zdravstvene ustanove za 2011. godinu, iskazanih u završnom računu zdravstvene ustanove za 2011. godinu.

Procenjena vrednost utroška sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala je proizvod prosečnog utroška za sanitetski i medicinski potrošni materijal po osiguranom licu lečenom u 2011. godini, po tipu zdravstvene ustanove i broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi.

Prosečni utrošak za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 2. ovog člana umanjen je za procenat učešća prihoda iz ostalih izvora u ukupnim prihodima zdravstvene ustanove za 2011. godinu, iskazanih u završnom računu zdravstvene ustanove za 2011. godinu.

Kriterijum na osnovu koga je utvrđena naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal zdravstvenoj ustanovi za 2012. godinu utvrđuje se kao srednja veličina koja se dobije stavljanjem u međusobni odnos parametara iz stava 1. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Član 16

Naknada za materijalne i ostale troškove utvrđuje se u visini naknade utvrđene zdravstvenoj ustanovi za 2011. godinu, umanjene za iznos predračunskih sredstava iz 2011. godine za otpremnine i jubilarne nagrade.

Naknada iz stava 1. ovog člana obuhvata i ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Republički fond će u toku ugovornog perioda vršiti povećanje naknade iz stava 1. ovog člana radi obezbeđivanja sredstava zdravstvenoj ustanovi za izmirivanje obaveza koje nastanu iz utvrđenih prava ugovorenih radnika.

Član 17

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

Član 18

Zdravstvenoj ustanovi se, pored naknade za lekove iz člana 14. ovog pravilnika, priznaju i sredstva, po osiguranom licu, za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 19

Naknada za troškove energenata utvrđuje se u visini priznate naknade zdravstvenoj ustanovi za ovu namenu po konačnom obračunu za 2011. godinu, uvećane za 4%.

Naknada iz stava 1. ovog člana uvećava se u visini rasta cene prirodnog gasa zdravstvenim ustanovama koje koriste gas.

Član 20

Izuzetno, zavodima za hitnu medicinsku pomoć, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, utvrđuje se prema utrošku lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala u 2011. godini, za energente prema obračunskim rashodima za te namene utvrđene po konačnom obračunu za 2011. godinu, a za materijalne i ostale troškove prema obračunskim rashodima za te namene utvrđene po konačnom obračunu za 2011. godinu umanjenim za iznos predračunskih sredstava iz 2011. godinu za otpremnine i jubilarne nagrade.

Na ugovorni odnos sa zavodima za hitnu medicinsku pomoć, shodno se primenjuje član 16. ovog pravilnika.

Član 21

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na primarnom nivou, kod koje su u toku 2011. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2012. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju tokom 2012. godine, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se najviše do procenjenih troškova, odnosno do visine troškova za te namene koji se ne mogu izmiriti iz ugovorene naknade.

Ako zdravstvena ustanova uvodi novu metodu koja nije obuhvaćena planom rada, neophodno je da izvrši izmenu u planu rada po postupku utvrđenom u članu 7. ovog pravilnika.

Član 22

Ako zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se u skladu sa odredbama ovog pravilnika iz pododeljka - 1.2. Apoteka.

Zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ishranu pacijenata i dijalizni materijal i lekove za dijalizu utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Naknada za ishranu iz stava 2. ovog člana obuhvata i ishranu osiguranih lica na dijalizi.

Zdravstvenoj ustanovi na primarnom nivou, koja u svom sastavu nema stacionar i koja pruža usluge dijalize, utvrđuje se naknada za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, osim epoetina, po kriterijumima koji su utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 4. ovog člana utvrđuje se naknada za ishranu pacijenata na dijalizi u visini 1/3 prosečne vrednosti priznate naknade za ovu namenu po bolesničkom danu, a na osnovu konačnog obračuna za 2011. godinu.

1.1. Naknada za stomatološke zdravstvene usluge

Član 23

Kriterijumi za utvrđivanje okvirnih sredstava domu zdravlja za stomatološke zdravstvene usluge za period januar - jun 2012. godine su:

1) normativ medicinskog kadra koji je određen shodno kadrovskoj strukturi tima, po stomatološkim službama, koji je utvrđen opštim aktom kojim se uređuju bliži uslovi za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o bližim uslovima), a najviše do broja utvrđenog kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika i u skladu sa članom 41. Zakona i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj i obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2012. godinu.

2) sredstva za plate za normirani medicinski kadar, u skladu sa članom 12. stav 2. ovog pravilnika,

3) sredstva za prevoz utvrđena kao proizvod broja normiranih radnika i proseka naknada za ovu namenu po ugovorenom radniku zaposlenom u zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika,

4) sredstva za lekove u visini procentualnog učešća ove naknade u ukupnoj naknadi (kumulativno za plate, prevoz i lekove), zdravstvenih ustanova primarnog nivoa iz Priloga 1. ovog pravilnika,

5) sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal, materijalne i ostale troškove, utvrđena na način iz tačke 4) ovog stava.

Za period jul - decembar 2012. godine domu zdravlja utvrđuje se naknada za stomatološke zdravstvene usluge po sledećim kriterijumima:

1) ugovoreni kadar, u skladu sa kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika,

2) naknada za plate za ugovoreni kadar, u skladu sa članom 12. stav 2. ovog pravilnika,

3) naknada za prevoz utvrđena kao proizvod broja ugovorenog kadra i proseka troškova za ovu namenu po ugovorenom radniku zaposlenom u zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika,

4) ugovorena naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove, utvrđuje se na način iz stava 1. tač. 4) i 5) ovog člana.

Član 24

Zavodu za stomatologiju Kragujevac okvirna sredstva za period januar - jun 2012. godine utvrđuju se u skladu sa članom 23. stav 1. ovog pravilnika, koja uključuju i sredstva za plate i prevoz nemedicinskom kadru koji je utvrđen u skladu sa članom 17. Pravilnika o bližim uslovima, a za period jul - decembar 2012. godine, ugovorena naknada, u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika, uključujući i naknadu za plate i prevoz za nemedicinski kadar koji je utvrđen kadrovskim planom iz člana 8. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija, koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2012. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra, kao i za 2011. godinu.

Sredstva za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove zdravstvenoj ustanovi iz stava 2. ovog člana, utvrđuje se u skladu sa članom 23. stav 1. ovog pravilnika.

Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata naknada za stomatološke usluge za period januar - jun 2012. godine, utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za period januar - april 2012. godine projektovane za prvu polovinu godine, a za period jul - decembar 2012. godine naknada se utvrđuje u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika.

Zavodu za gerontologiju Beograd i Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović", Beograd, naknada za stomatološke usluge za period januar - jun 2012. godine utvrđuje se u visini ½ fakturisane vrednosti iskazane u konačnom obračunu za 2011. godinu, a za period jul - decembar 2012. godine, u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika.

Naknada za lekove sanitetski i medicinski potrošni materijal i materijalne i ostale troškove za period jul - decembar 2012. godine, zdravstvenoj ustanovi iz st. 4. i 5. ovog člana, utvrđuje se u skladu sa članom 23. stav 2. ovog pravilnika.

Ostalim zdravstvenim ustanovama, koje pružaju stomatološke usluge na primarnom nivou, koje su i u 2011. godini imale utvrđenu okvirnu naknadu za stomatološku zdravstvenu zaštitu, okvirna sredstva za 2012. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga pruženih osiguranim licima, iskazanih po konačnom obračunu za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 23. i člana 24. st. 1, 2, 4. i 5. naknada za materijalne i ostale troškove obuhvata ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a usklađivaće se u skladu sa članom 16. stav 3. ovog pravilnika.

Član 25

Domu zdravlja koji ima organizovanu stomatološku delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, radi pružanja usluga urgentne stomatologije, za period januar - jun 2012. godine utvrđuje se naknada za plate timu (jedan doktor stomatologije i jedan stomatološki tehničar), u skladu sa kriterijumima iz člana 12. stav 2. ovog pravilnika.

Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, koji je u 2011. godini imao organizovanu stomatološku delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa naknada za tu namenu utvrđuje se za celu 2012. godinu.

Zdravstvena ustanova iz st. 1. i 2. ovog člana je u obavezi da obezbedi pružanje dvadesetčetvoročasovne stomatološke zdravstvene zaštite osiguranim licima angažovanjem tri tima u kontinuitetu, odnosno tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara.

Cene stomatoloških usluga, koje pružaju zdravstvene ustanove iz čl. 23. - 25. ovog pravilnika, utvrđuju se opštim aktom Republičkog fonda.

1.2. Apoteka

Član 26

Kriterijumi za utvrđivanje naknade apoteci za snabdevanje osiguranih lica lekovima i određenim pomagalima su učešće u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept, odnosno pomagala za 2011. godinu, a do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom;

Ugovorena naknada za lekove obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje lista lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Lista lekova);

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički fond priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Cena pomagala koja se može fakturisati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja je nabavna cena uvećana za troškove prometa na malo.

Najviši iznosi naknada za pomagala, koje izdaje apoteka i koji se priznaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja odštampani su u prilogu ovog pravilnika i čine njegov sastavni deo (Prilog 7.).

U okviru naknade iz st. 2., 3. i 4. ovog člana priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Apotekama na području Kosova i Metohije naknada se utvrđuje u skladu sa kriterijumima iz čl. 12. i 13. ovog pravilnika, kao i naknada za materijalne i ostale troškove.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

Član 27

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova i pomagala koja se izdaju na nalog za osigurana lica Republičkog fonda.

U cilju efikasnog i racionalnog trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, apoteka obezbeđuje lekove i pomagala u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

Član 28

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 29

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog fonda i da vodi materijalno računovodstvo za lekove i medicinska sredstva koja izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 30

Apoteka je obavezna da izda lek koji je propisan na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Član 31

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkog fondu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Apoteka ispostavlja fakturu uz umanjenje, u skladu sa Protokolom o saradnji u postupku snabdevanja lekovima za 2012. godinu koji je Republički fond zaključio sa proizvođačima lekova.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

2. Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 32

Naknada za plate i dodatke na plate zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se u skladu sa članom 12. ovog pravilnika.

Zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika, u skladu sa članom 13. ovog pravilnika.

Član 33

Kriterijum za utvrđivanje naknade za lekove utvrđen je na osnovu:

1) procenjene fakturisane vrednosti za lekove za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za lekove za 2011. godinu;

3) izvedene fakturisane vrednosti ili utrošene vrednosti lekova za 2011. godinu.

Procenjena fakturisana vrednost je proizvod broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi i prosečne izvedene fakturisane vrednosti (utroška) po slučaju, po tipu zdravstvene ustanove.

Izvedena fakturisana vrednost lekova, u smislu stava 1. tačka 1. ovog člana, je zbir fakturisane vrednosti lekova za period januar-mart 2011. godine i fakturisane vrednosti lekova za period april-decembar 2011. godine, uvećan za 10%.

Kriterijum na osnovu koga je utvrđena naknada za lekove zdravstvenoj ustanovi za 2012. godinu utvrđuje se kao srednja veličina koja se dobije stavljanjem u međusobni odnos parametara iz stava 1. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Zdravstvenoj ustanovi koja je u 2011. godini fakturisala lekove sa Liste C, za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, naknada iz stava 4. ovog člana umanjuje se za procenat učešća fakturisane realizacije ovih lekova u ukupno fakturisanoj vrednosti lekova u zdravstvenoj ustanovi za 2011. godinu.

Član 34

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za sanitetski i medicinski potrošni materijal su fakturisana (utrošena) vrednost sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala u 2011. godini, ugovorena naknada za ovu namenu u 2011. godini i prosečan iznos sredstava po slučaju lečenja u 2011. godini i to:

1) zdravstvenoj ustanovi kod koje je fakturisana (utrošena) vrednost sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala veća od ugovorene naknade za ove namene za 2011. godine i kod koje je iznos sredstava po slučaju lečenja manji od proseka ove vrednosti prema tipu zdravstvene ustanove, naknada za 2012. godinu se utvrđuje kao proizvod broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini i niže vrednosti između:

- iznosa fakture (utroška) po slučaju lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini, i

- prosečno ugovorene vrednosti po slučaju lečenja prema tipu zdravstvene ustanove za 2011. godinu.

Ako je procentualno učešće fakturisanog laboratorijskog materijala u ukupno fakturisanom sanitetskom materijalu zdravstvene ustanove za 2011. godinu veći od proseka, prema tipu zdravstvene ustanove, zdravstvenoj ustanovi se iznos sredstava utvrđen na način iz stava 1. ovog člana srazmerno umanjuje svođenjem troškova laboratorijskog materijala zdravstvene ustanove na prosek prema tipu zdravstvene ustanove;

2) zdravstvenoj ustanovi kod koje je fakturisana (utrošena) vrednost sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala manja od ugovorene naknade za ove namene za 2011. godine i kod koje je iznos sredstava po slučaju lečenja veći od proseka ove vrednosti prema tipu zdravstvene ustanove, naknada za 2012. godinu se utvrđuje kao proizvod broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini i veće vrednosti između:

- iznosa fakture (utroška) po slučaju lečenja u zdravstvenoj ustanovi u 2011. godini, i

- prosečno ugovorene vrednosti po slučaju lečenja prema tipu zdravstvene ustanove za 2011. godinu;

3) zdravstvenoj ustanovi kod koje nisu ispunjeni uslovi iz tač. 1) i 2) ovog stava, naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2012. godinu, utvrđuje se u visini naknade za ove namene za 2011. godinu.

Član 35

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u skladu sa članom 16. ovog pravilnika.

Član 36

Planirana sredstva za participaciju utvrđuju se u skladu sa članom 17. ovog pravilnika.

Član 37

Naknada za troškove energenata utvrđuje se u skladu sa članom 19. ovog pravilnika.

Član 38

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za krv i labilne produkte od krvi su utrošak iskazan u fakturi zdravstvene ustanove za 2011. godinu, prema cenama obrade krvi i komponenata krvi namenjenih za transfuziju koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi za period januar-jun 2012. godine, utvrđuje se kao srazmerni deo naknade iz stava 1. ovog člana.

Srazmerni deo naknade iz stava 1. ovog člana za period jul-decembar 2012. godine umanjuje se za procenjeni iznos fakturisane vrednosti zdravstvenih ustanova za transfuziju krvi (institut/zavod) prema drugim zdravstvenim ustanovama za navedeni period.

Član 39

Naknada za implantate u ortopediji - endoproteze, za ostali ugradni materijal u ortopediji, implantate u kardiohirurgiji, kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i za ostali ugradni materijal, utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za ove namene za 2011. godinu.

Naknada za intraokularna sočiva, u okviru naknade za ostali ugradni materijal, utvrđuje se:

1) u visini ugovorene vrednosti za ove namene u 2011. godini, ako je ta vrednost viša od fakturisane vrednosti za 2011. godinu;

2) u visini fakturisane vrednosti za 2011. godinu, ako je ta vrednost viša od ugovorene vrednosti za 2011. godinu.

Naknada za kohlearni implantat, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na nivou fakturisane vrednosti u 2011. godini.

Član 40

Naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ugradni materijal srazmerno se uvećava u zavisnosti od obima izvršenih zdravstvenih usluga u 2011. godini za koje se naknada priznavala pored sredstava utvrđenih predračunom, kao i raspoloživih finansijskih sredstava u 2012. godini.

Član 41

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu (osim epoetina) su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2011. godine, prema podacima Instituta "Batut";

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog fonda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) u ukupnom broju hemodijaliza;

4) lek za dijalizu (ferlecit) - u visini troškova utvrđenih za 2011. godinu, po cenama i indikacijama iz Liste lekova.

Član 42

Naknada za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije i citostatika sa Liste lekova, utvrđuje se na nivou priznate naknade za ove namene po konačnom obračunu za 2011. godinu.

Naknada za lekove sa Liste C, koji se nabavljaju u postupku javne nabavke koju sprovodi Republički fond, (epoetin, pegilovani interferon alfa, interferon beta, citostatici po posebnom režimu izdavanja, lekovi za biološku terapiju), utvrđuje se u visini vrednosti ispostavljenih faktura za 2011. godinu.

Izuzetno, u okviru naknade iz stava 2. ovog člana, sredstva za citostatike po posebnom režimu izdavanja koji su uvedeni na Listu lekova u 2011. godini, a za koje je Republički fond sproveo postupak javne nabavke u IV kvartalu 2011. godine i za lek riluzol, utvrđuju se na osnovu procene vrednosti potreba za 2012. godinu.

Član 43

Naknada za ishranu u zdravstvenoj ustanovi, utvrđuje se u visini obračunskih rashoda zdravstvene ustanove za ove namene za 2011. godinu.

Član 44

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou kod koje su u toku 2011. godine uvećana sredstva po osnovu uvođenja nove metode ili proširenja kapaciteta, u naknadu za 2012. godinu uključuju se sredstva za ove namene na godišnjem nivou.

Zdravstvenim ustanovama kod kojih dođe do uvođenja novih metoda u lečenju, naknada za lekove i medicinska sredstva povećava se u visini procenjenih troškova i planiranog obima rada, odnosno do visine troškova za te namene koje ne mogu izmiriti iz ugovorene naknade.

Ako zdravstvena ustanova u toku 2012. godine uvede novu metodu koja nije obuhvaćena planom rada, neophodno je da izvrši izmenu u planu rada po postupku utvrđenom članom 7. ovog pravilnika.

Član 45

Kliničkom centru i kliničko-bolničkom centru, u okviru naknade za materijalne troškove i ostale troškove, obezbeđuju se sredstva za plaćanje zdravstvenih usluga iz oblasti transfuziološke delatnosti pruženih osiguranim licima koja se nalaze na bolničkom lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu ugovora koji ta zdravstvena ustanova zaključuje sa institutima/zavodima za transfuziju krvi.

Iznos sredstava za plaćanje zdravstvenih usluga iz oblasti transfuziološke delatnosti utvrđuje se u visini 50% naknade za namene iz stava 1. ovog člana u 2011. godini.

Član 46

Zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže koja obavlja stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

2.1. Obezbeđivanje naknade, pored naknade utvrđene predračunom, za plaćanje određene vrste zdravstvenih usluga

Član 47

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu kod lečenja akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se naknada, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, po cenama koje utvrđuje Republički fond.

Kod zdravstvene usluge "koronarografija-kateterizacija i primarna perkutana koronarna intervencija u akutnom infarktu miokarda", zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički fond.

Član 48

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje naknada za zdravstvene usluge u oblasti lečenja neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem, po cenama koje utvrđuje Republički fond.

Član 49

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, kod pružanja dijagnostičke usluge pozitronske emisione tomografije-PET, posebno se priznaju troškovi radiofarmaka u visini stvarnih troškova.

Član 50

Za izvršene usluge lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolističkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se priznaje naknada za izvršenu uslugu po ceni koju utvrđuje Republički fond.

Član 51

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se naknada, u visini stvarnih troškova, potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega, jetre i kostne srži;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje obolelih od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) perkutanu vertebroplastiku;

6) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Član 52

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu obezbeđuje se naknada troškova eksplantacije organa radi transplantacije u visini naknade koju utvrđuje Republički fond.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu obezbeđuje se naknada troškova lečenja ekstremne gojaznosti osiguranih lica, kada je to medicinski neophodno, primenom metode barijatrijske hirurgije, u visini naknade koju utvrđuje Republički fond.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada stvarnih troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva radi pružanja usluga transplantacije.

Član 53

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja je specijalizovana za pružanje zdravstvene zaštite deci i koja sa Republičkim fondom nema ugovorenu naknadu za dijalizu, priznaju se troškovi dijaliznog materijala i lekova za dijalizu.

Troškovi iz stava 1. ovog člana priznaju se za dijalizni materijal u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih opštim aktom Republičkog fonda, a za lekove za dijalizu u visini nabavne cene, najviše do cena utvrđenih Listom lekova.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou i kojoj u ugovorenim sredstvima nije predviđena posebna naknada za dijalizu, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za dijalizni materijal utrošen kod dijaliza osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega, po cenama utvrđenim aktom Republičkog fonda.

Član 54

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2012. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima, kao i nabavku osiguranim licima insulinske pumpe.

Član 55

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Institutu za onkologiju Vojvodine, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuje se naknada za pokriće troškova upućivanja zaposlenih u tim zdravstvenim ustanovama u Zdravstveni centar Kladovo zbog pružanja usluga zračne terapije, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Institutu za onkologiju i kliničkom centru, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2012. godinu, obezbeđuju se sredstva u visini stvarnih troškova organizacije rada mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke, a najviše do visine troškova i po strukturi koji se utvrđuju ugovorom između Republičkog fonda i zdravstvene ustanove.

Zdravstvene ustanove iz stava 2. ovog člana, koje pružaju usluge mobilne mamografije, su u obavezi da sačine detaljan plan rada mobilnog mamografa (raspored po mestima gde će vršiti preglede i broj osiguranih lica koja će biti obuhvaćena pregledom). Mišljenje na plan rada zdravstvene ustanove daje Institut "Batut".

Član 56

Za zdravstvene usluge iz čl. 47-55. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture po osiguranom licu, u visini stvarnih troškova, po cenama, odnosno u visini naknade koje utvrđuje Republički fond.

Za određene zdravstvene usluge, za koje se naknada priznaje pored sredstava utvrđenih predračunom, koje se pruže angažovanjem zdravstvenih radnika u dopunskom radu, visina naknade za izvršene usluge uvećava se za vrednost rada stručnog tima koji je angažovan u dopunskom radu, a na osnovu posebnog ugovora koji se zaključuje između Republičkog fonda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

3. Zdravstvena ustanova specijalizovana za produženu rehabilitaciju

Član 57

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom specijalizovanom za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja sa onom zdravstvenom ustanovom za koju je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području filijale.

Član 58

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju naknada za stacionarnu rehabilitaciju utvrđuje se na osnovu fakturisanog broja bolesničkih dana za 2011. godinu u okviru posteljnog fonda iz Plana mreže i cena bolesničkog dana koje su utvrđene opštim aktom Republičkog fonda.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade za ove namene za 2011. godinu.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja pruža zdravstvene usluge lečenja karcinoma štitne žlezde priznaju se, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2012. godinu, troškovi radioaktivnog izotopa u visini stvarnih troškova.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

4. Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja

Član 59

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove.

Naknada za zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, pružene na osnovu uputa izabranog lekara utvrđuje se na osnovu:

1) procenjene fakturisane vrednosti za 2011. godinu;

2) ugovorene naknade za 2011. godinu;

3) ukupne fakturisane vrednosti zdravstvene ustanove za 2011. godinu za ove namene.

Procenjena fakturisana vrednost za usluge iz stava 2. ovog člana je proizvod prosečno izvedene fakturisane vrednosti po slučaju i broja slučajeva lečenja u zdravstvenoj ustanovi po uputu izabranog lekara.

Naknada za zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije za 2012. godinu, za usluge pružene na osnovu uputa izabranog lekara, utvrđena je kao srednja veličina koja se dobije upoređivanjem parametara iz stava 2. ovog člana, a najviše do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom za ovu namenu.

Naknada za zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije pružene na osnovu internog uputa zdravstvene ustanove, u smislu odredbi opšteg akta Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, utvrđuje se na osnovu fakturisane vrednosti za ove namene za 2011. godinu, a najviše do ugovorenog nivoa za 2011. godinu uvećanog za 10%.

Naknada za zdravstvene usluge epidemiologije i poslove u vezi sa sprovođenjem obavezne imunizacije utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti za izvršene zdravstvene usluge i poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu.

Naknada za poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine utvrđuju se, na osnovu vrste i broja zdravstvenih ustanova na području zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja, u visini sredstava ugovorenih za 2011. godinu, najviše do nivoa sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini naplaćene participacije, iskazane u fakturi za 2011. godinu.

Naknada za troškove energenata, u postupku upravljanja medicinskim otpadom, utvrđuje se na nivou sredstava za ove namene za 2011. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz st. 3.-6. ovog člana, ugovorena naknada za 2012. godinu, utvrđuje se u skladu sa kriterijumima iz čl. 12, 13. i 16. ovog pravilnika i za troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja vrši u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

5. Ostale zdravstvene ustanove iz Plana mreže

Član 60

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost transfuzije krvi i zdravstvenom ustanovom koja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, vrši obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, zaključuje filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove, za sva osigurana lica Republičkog fonda, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 61

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 60. ovog pravilnika utvrđuje se, za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, u visini fakturisane vrednosti usluga pruženih osiguranim licima u 2011. godini, a za zdravstvene ustanove za transfuziju krvi i u visini utroška medicinskih sredstava (setova i filtera) i krvi za ambulantnu transfuziju.

Zdravstvenoj ustanovi za transfuziju krvi utvrđuje se naknada za krv i labilne produkte od krvi u visini srazmernog dela fakturisane vrednosti za utrošenu krv za lečenje osiguranih lica u drugim zdravstvenim ustanovama, u skladu sa članom 38. stav 3. ovog pravilnika.

Član 62

Filijala na čijem području se nalazi sedište Pasterovog zavoda, zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenja poslova i zadataka iz delokruga rada antirabične stanice, na nivou primarne zdravstvene zaštite, za područje južno-bačkog okruga.

IV UGOVARANJE SA USTANOVOM SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 63

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem je području sedište ustanove socijalne zaštite, radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima Republičkog fonda smeštenim u toj ustanovi.

Član 64

Naknada za plate ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se u skladu sa članom 12. ovog pravilnika, za broj i strukturu zdravstvenih radnika koji pružaju usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, sa stanjem na dan 31. decembra 2011. godine, a najviše za broj i strukturu utvrđene normativom kadra.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal ustanovi socijalne zaštite utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2011. godinu.

V UGOVARANJE SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA KOJI NIJE U PLANU MREŽE

Član 65

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže može se zaključiti pod uslovom da se radi o zdravstvenim uslugama koje po obimu i /ili vrsti nije moguće obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže.

U postupku ocene opravdanosti zaključivanja ugovora, radi obezbeđivanja zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana, Republički fond može zatražiti mišljenje Instituta "Batut" i drugih učesnika u zdravstvenoj zaštiti.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički fond ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 66

Davaocu zdravstvenih usluga, koji nije u Planu mreže, naknada za zdravstvene usluge maksilofacijalne hirurgije utvrđuje se po namenama kao i za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou.

Član 67

Izuzetno od člana 65. stav 3. ovog pravilnika, zavodu za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima utvrđuje se na isti način kao drugim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 8. ovog pravilnika.

Član 68

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

VI OBEZBEĐIVANJE CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 69

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije, Republički fond obezbeđuje sredstva za finansiranje i sprovođenje centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike, na osnovu ugovora koji Republički fond zaključuje sa Institutom "Batut".

Član 70

Republički fond zaključuje sa Pasterovim zavodom ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama-antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VII SNABDEVANJE OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 71

Republički fond obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje pravo na medicinsko-tehnička pomagala, do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviši iznosi naknada za medicinsko-tehnička pomagala (koje ne izdaje apoteka) koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo (Prilog 8.).

Spisak usluga održavanja medicinsko-tehničkih pomagala odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 9.).

VIII ZAKLJUČIVANJE POSEBNIH UGOVORA

Član 72

Republički fond može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi ministarstvu nadležnom za poslove zdravlja i Republičkom fondu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekat" sprovodi.

IX KONTROLA IZVRŠAVANJA ZAKLJUČENIH UGOVORA

Član 73

Republički fond, odnosno filijala, u skladu sa Zakonom i opštim aktima Republičkog fonda, vrši kontrolu pravilnosti izvršavanja zaključenog ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga, kao i zakonitog i namenskog korišćenja finansijskih sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja prenetih davaocu zdravstvenih usluga za ostvarivanje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

X FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA I KONAČAN OBRAČUN NAKNADE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 74

Ugovorom sa davaocem zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada u okviru sredstava utvrđenih predračunom.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima pored sredstava utvrđenih predračunom sredstava, a u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog fonda, po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama koje utvrđuje Republički fond i na drugi način utvrđen ugovorom, po dinamici utvrđenoj ugovorom.

Član 75

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u formi koju je utvrdio Republički fond, za pružene zdravstvene usluge, na način i po dinamici utvrđene ugovorom.

Član 76

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani korišćenjem motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i drugim slučajevima koji su predviđeni Zakonom kao osnov za pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom fondu.

Član 77

Davalac zdravstvenih usluga dužan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 78

U toku godine Republički fond, odnosno filijala može davaocu zdravstvenih usluga, u skladu sa zaključenim ugovorom, prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

Opravdanost zahteva iz stava 1. ovog člana prethodno ceni filijala sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

2. Obračun pripadajuće naknade zdravstvenoj ustanovi iz Plana mreže

Član 79

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine i po isteku godine kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvene ustanove koju daje filijala iz stava 1. ovog člana, uz prethodno pribavljeno mišljenje zdravstvene ustanove nadležne za poslove javnog zdravlja;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept i pomagala ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2), 3) i 4) ovog člana.

Član 80

Naknada, utvrđena predračunom, umanjuje se za iznos participacije u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen predračunom sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi umanjiće se ugovorena naknada za 2012. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale koje su izvršene zbog neosnovane naplate zdravstvenih usluga od strane zdravstvene ustanove.

Zdravstvenoj ustanovi se može umanjiti ugovorena naknada u postupku kontrole izvršavanja zaključenih ugovora, u skladu sa Zakonom i opštim aktom Republičkog fonda kojim se uređuje način i postupak vršenja kontrole izvršavanja zaključenih ugovora.

Član 81

Ukupnu naknadu zdravstvenoj ustanovi čini naknada na osnovu zaključenog ugovora koja obuhvata naknadu utvrđenu Predračunom sredstava za 2012. i naknada koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi iz Priloga 1. ovog pravilnika, osim za stomatološku delatnost, utvrđuje se ukupna naknada i to za:

1) plate i naknade plata - u visini isplaćenih sredstva za ovu namenu za ugovoreni broj radnika, a najviše do visine ugovorenih sredstava za plate i naknade plata;

2) prevoz - u visini isplaćenih sredstava za prevoz i obračunatih poreza za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ovu namenu utvrđenu zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

3) ostale indirektne troškove (materijalni i ostali troškovi, troškove za energente i troškove ishrane bolesnika) - u visini kontrolisanih vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ove namene.

U okviru materijalnih i ostalih troškova, priznaju se i ostale naknade i primanja ugovorenim radnicima, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za koje se sredstva obezbeđuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Na teret sredstava zdravstvenog osiguranja ne mogu se priznati oni rashodi koji su izvršeni u zdravstvenoj ustanovi, a nisu neposredno vezani sa izvršenjem plana rada zdravstvene ustanove.

4) lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i produkte od krvi - u visini vrednosti utroška ovih lekova i medicinskih sredstava u zdravstvenoj ustanovi iskazanih u fakturama zdravstvene ustanove, a najviše do ugovorenih sredstava;

5) citostatike sa Liste B, lekove za hemofiliju i lekove sa Liste C za koje Republički fond sprovodi postupak javne nabavke, u visini utrošaka iskazanih u fakturama;

6) ugradni materijal u oblasti kardio-hirurgije, stentove, pace-makere, graftove, ugradni materijal u ortopediji (endoproteze), ostali ugradni materijal u ortopediji i ostali ugradni materijal - u visini utrošaka iskazanih u fakturama, a najviše do ugovorenih sredstava. Zdravstvenim ustanovama kod kojih je fakturisana vrednost iznad ugovorene naknade za ove namene, priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za svaku od ovih namena koji je utvrđen predračunom sredstava.

7) materijal za dijalizu i lekove za dijalizu (osim epoetina) priznaju se u visini utrošaka iskazanih u fakturi. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih odlukom o cenama materijala za dijalizu;

8) sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2012. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Konačnim obračunom apoteci se utvrđuje ukupna naknada u visini fakturisane vrednosti po namenama.

Član 82

Domu zdravlja koji pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, okvirnu naknadu za period januar - jun 2012. godine pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge.

Domu zdravlja se konačnim obračunom priznaje ukupna naknada za stomatološke usluge za period jul - decembar 2012. godine i to:

1) plate i naknade plata - u skladu sa članom 81. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika,

2) prevoz - u skladu sa članom 81. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika,

3) ostali direktni i indirektni troškovi - najviše do visine fakturisane vrednosti stomatoloških usluga.

Ako je ukupna fakturisana vrednost za izvršene stomatološke usluge, za period jul - decembar 2012. godine, manja od ugovorene naknade, naknada za ostale direktne i indirektne troškove se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih zdravstvenih usluga.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 25. ovog pravilnika naknada po konačnom obračunu ne zavisi od izvršenog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 1. ovog pravilnika okvirna sredstva, odnosno ugovorena naknada za stomatološke usluge, priznaju se u skladu sa st. 1.-3. ovog člana.

Zdravstvenoj ustanovi sa područja AP Kosovo i Metohija i zavodu za hitnu medicinsku pomoć naknada za stomatološke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. st. 4. i 5. ovog pravilnika, konačnim obračunom za 2012. godinu, naknada za period januar - jun 2012. godine utvrđuje se u visini fakturisane vrednosti, a za period jul - decembar 2012. godine, u skladu sa stavom 2. ovog člana.

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. stav 7. ovog pravilnika, okvirna sredstva za stomatološke usluge priznaju se u visini fakturisane vrednosti za 2012. godinu.

Član 83

Zdravstvenoj ustanovi iz člana 60. ovog pravilnika, ugovorena naknada za 2012. godinu priznaje se u visini ispostavljenih faktura za pružene zdravstvene usluge osiguranim licima, najviše do nivoa ugovorene naknade.

Član 84

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju kod koje je iznos fakturisane vrednosti za ambulantno-polikliničke usluge i produženu rehabilitaciju veći od ugovorene naknade za ove namene, priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za svaku od ovih namena koji je utvrđen predračunom sredstava.

Član 85

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja kod koje je iznos fakturisane vrednosti za mikrobiologiju iznad ugovorene naknade za ovu namenu priznaje se srazmeran iznos fakturisane vrednosti iznad ugovorene naknade do ukupnog iznosa za ovu namenu koji je utvrđen predračunom sredstava.

Član 86

Institutu "Batut" i Pasterovom zavodu utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka, u skladu sa ugovorom zaključenog sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 87

U toku godine zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene:

1) sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi u korist sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal;

2) sredstava za sanitetski i medicinski potrošni materijal u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

Sredstva za lekove u zdravstvenoj ustanovi i sredstva za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana ne sadrže sredstva za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal koji se nabavljaju u postupku javne nabavke koji sprovodi Republički fond.

Zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene sredstava pod uslovom da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava, na način iz stava 1. ovog člana, uz pisanu saglasnost filijale sa kojom je zaključila ugovor, a najviše do iznosa prenetih sredstava.

Član 88

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala koja je zaključila ugovor u roku koji je utvrdila u dogovoru sa zdravstvenom ustanovom, a u okviru roka za izradu završnog računa zdravstvene ustanove.

Na konačan obračun zdravstvena ustanova može staviti prigovor, narednog dana od dana dostavljanja, o čemu odlučuje filijala po hitnom postupku i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Po okončanju postupka konačnog obračuna, filijala i zdravstvena ustanova zaključuju aneks ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite za 2012. godinu.

Član 89

Ako zdravstvena ustanova ostvari uštede u postupku javne nabavke lekova i fakturiše Republičkom fondu vrednost lekova najviše do ugovorene vrednosti za te namene i po cenama koje su niže od cena utvrđenih Listom lekova, ima pravo na stimulativni deo u visini 60% vrednosti uštede koji može koristiti za materijalne i ostale troškove.

Za iznos stimulacije uvećava se priznata naknada po sprovedenom konačnom obračunu za 2012. godinu za ostale troškove.

Član 90

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju fakturom o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, prevoz i indirektne troškove, a najviše do ugovorene naknade.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

3. Obračun pripadajuće naknade davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže

Član 91

Davaocu zdravstvenih usluga koji nije u Planu mreže, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u visini ispostavljenih faktura za pružene usluge osiguranim licima, do visine ugovora.

Izuzetno davaocu zdravstvenih usluga iz čl. 66. i 67. ovog pravilnika, pripadajuća ugovorena naknada utvrđuje se u skladu sa članom 81. ovog pravilnika po naknadama koje su ugovorene.

XI IZMENE UGOVORA

Član 92

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja inicijativu za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog fonda sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 93

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2012. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, po namenama, predračunom sredstava.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 94

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 95

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2012. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate
i naknade
plata sa
doprinosima na
teret
poslodavca

Prevoz
zaposlenih
na posao
i sa posla

Ostali
indirektni
troškovi

Lekovi
u zdravstvenoj
ustanovi

Krv i
labilni
produkti
od krvi

Sanitetski i
medicinski
potrošni
i ugradni
materijal

Materijal
za dijalizu
i lekovi
za bolesti
krvi i
krvotvornih
organa

Ishrana
bolesnika

Lekovi na
recept
i pomagala
preko
apoteka

Participacija

UKUPNA
NAKNADA
UMANJENA
ZA
PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

190,847

5,313

39,264

4,438

 

5,111

 

259

122,830

28,046

340,016

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

47,619

1,485

9,346

1,523

 

1,499

 

 

35,957

8,347

89,082

3

Dom zdravlja Subotica

438,795

12,802

82,928

15,321

 

13,660

 

 

 

10,419

553,087

4

Opšta bolnica Subotica

1,068,424

36,687

170,956

167,965

27,858

165,932

40,441

31,055

 

8,515

1,700,803

5

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

481,174

104,451

376,723

I

Subotica

1,745,685

56,287

302,494

189,247

27,858

186,202

40,441

31,314

639,961

159,778

3,059,711

6

Dom zdravlja Žitište

79,954

4,604

12,195

2,286

 

2,025

 

 

52,557

12,614

141,007

7

Dom zdravlja Novi Bečej

102,100

2,522

17,385

2,565

 

2,943

 

 

59,263

14,206

172,572

8

Dom zdravlja Sečanj

65,771

2,187

16,331

1,833

 

1,545

 

 

45,704

12,061

121,310

9

Dom zdravlja Nova Crnja

49,709

1,478

9,830

2,116

 

1,725

 

 

28,615

7,559

85,914

10

Dom zdravlja Zrenjanin

441,120

16,355

68,347

6,720

 

19,593

 

 

 

12,868

539,267

11

Opšta bolnica Zrenjanin

922,044

32,655

202,447

152,452

19,354

124,815

63,756

22,042

 

6,423

1,533,142

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

105,896

4,105

18,228

11,952

 

4,181

 

5,652

 

376

149,638

13

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

471,671

96,695

374,976

II

Zrenjanin

1,766,594

63,906

344,763

179,924

19,354

156,827

63,756

27,694

657,810

162,802

3,117,826

14

Dom zdravlja Ada

84,480

2,947

12,907

1,968

 

2,332

 

 

57,669

13,981

148,322

15

Dom zdravlja Kanjiža

129,885

5,056

23,863

2,404

 

3,686

 

 

68,195

16,297

216,792

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

75,477

2,242

14,038

2,352

 

1,955

 

3,030

33,422

6,342

126,174

17

Dom zdravlja Čoka

44,305

1,035

8,556

1,323

 

1,565

 

 

33,196

6,422

83,558

18

Dom zdravlja Senta

99,429

1,376

22,744

2,404

 

3,116

 

 

 

1,736

127,333

19

Apoteka Senta

 

 

 

 

 

 

 

 

86,116

17,661

68,455

20

Opšta bolnica Senta

300,254

6,995

59,872

47,028

5,509

41,660

5,322

12,732

 

2,256

477,116

21

Opšta bolnica Kikinda

448,749

10,799

79,765

58,459

7,301

44,354

49,532

13,854

 

2,127

710,686

22

Dom zdravlja Kikinda

178,493

3,063

29,642

7,114

 

6,384

 

 

 

4,026

220,670

23

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

144,427

2,929

24,575

19,256

 

1,635

 

19,051

 

 

211,873

24

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

205,200

40,652

164,548

III

Kikinda

1,505,499

36,442

275,962

142,308

12,810

106,687

54,854

48,667

483,798

111,500

2,555,527

25

Dom zdravlja Alibunar

100,703

4,166

18,455

3,420

 

3,015

 

 

51,331

13,817

167,273

26

Dom zdravlja Bela Crkva

86,409

1,640

15,350

2,820

 

2,577

 

 

58,474

15,443

151,827

27

Dom zdravlja Kovačica

98,255

2,085

18,684

3,861

 

3,721

 

 

75,672

20,867

181,411

28

Dom zdravlja Kovin

139,951

7,714

23,837

4,433

 

4,782

 

 

92,514

23,668

249,563

29

Dom zdravlja Opovo

50,438

2,473

9,665

1,371

 

1,410

 

 

24,341

6,404

83,294

30

Dom zdravlja Plandište

53,542

1,853

18,188

1,810

 

1,304

 

 

27,885

7,597

96,985

31

Opšta bolnica Vršac

417,700

14,820

59,666

67,701

4,189

46,957

39,359

13,847

 

2,538

661,701

32

Dom zdravlja Vršac

167,760

5,525

24,815

5,532

 

4,963

 

 

 

4,118

204,477

33

Dom zdravlja Pančevo

431,524

12,511

67,773

16,921

 

15,183

 

 

 

11,764

532,148

34

Opšta bolnica Pančevo

980,371

32,532

123,888

159,598

12,352

138,829

78,322

30,621

 

4,695

1,551,818

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

105,093

2,066

19,365

10,111

 

2,159

 

10,733

 

340

149,187

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

343,978

11,794

86,809

31,503

 

4,027

 

46,937

 

209

524,839

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

343,211

9,753

77,059

33,005

 

4,364

 

58,503

 

58

525,837

38

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

445,457

95,508

349,949

39

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

197,184

45,330

151,854

IV

Pančevo

3,318,935

108,932

563,554

342,086

16,541

233,291

117,681

160,641

972,858

252,356

5,582,163

40

Dom zdravlja Apatin

130,837

1,673

33,170

4,688

 

4,789

 

 

91,638

21,905

244,890

41

Dom zdravlja Kula

193,393

3,910

31,776

6,785

 

7,079

 

 

135,679

32,755

345,867

42

Dom zdravlja Odžaci

166,029

6,645

33,924

5,515

 

5,730

 

1,459

108,503

24,757

303,048

43

Dom zdravlja Sombor

303,383

9,832

48,883

7,344

 

11,893

 

 

 

7,953

373,382

44

Opšta bolnica Sombor

1,008,428

41,965

203,640

182,240

16,646

128,668

55,392

37,871

 

6,065

1,668,785

45

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

320,790

72,876

247,914

V

Sombor

1,802,070

64,025

351,393

206,572

16,646

158,159

55,392

39,330

656,610

166,311

3,183,886

46

Dom zdravlja Bač

60,083

2,180

13,453

1,666

 

1,923

 

 

46,590

11,349

114,546

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

257,297

6,158

37,820

13,984

 

8,871

35,772

592

193,658

55,401

498,751

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

51,217

2,973

8,897

1,320

 

1,914

 

 

43,362

11,992

97,691

49

Dom zdravlja Beočin

64,361

2,508

13,315

1,653

 

2,070

 

 

50,289

15,627

118,569

50

Dom zdravlja Bečej

166,462

5,939

30,247

3,962

 

5,126

 

 

110,308

29,389

292,655

51

Dom zdravlja Žabalj

98,725

3,067

15,942

3,237

 

3,021

 

 

60,463

13,503

170,952

52

Dom zdravlja Srbobran

66,946

2,422

10,879

1,648

 

2,583

 

 

48,389

12,395

120,472

53

Dom zdravlja Temerin

89,117

2,494

13,152

2,915

 

3,454

 

 

92,812

28,352

175,592

54

Dom zdravlja Titel

55,891

2,171

10,930

1,607

 

1,831

 

 

32,380

8,592

96,218

55

Dom zdravlja Novi Sad

1,092,833

33,975

117,826

20,497

 

45,431

 

 

 

46,633

1,263,929

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

240,629

7,601

44,676

1,927

 

2,170

 

 

 

 

297,003

57

Dom zdravlja Vrbas

178,345

5,778

27,280

5,023

 

5,661

 

 

 

3,681

218,406

58

Opšta bolnica Vrbas

439,797

12,333

74,349

73,747

11,301

78,602

31,498

17,038

 

2,343

736,322

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

81,685

2,487

10,941

51,394

 

771

 

5,517

 

2,467

150,328

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

469,882

19,501

203,717

532,937

3,910

102,167

 

28,897

 

2,491

1,358,520

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

514,298

21,722

186,011

148,137

2,535

125,719

 

35,833

 

612

1,033,643

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

544,617

21,607

284,694

100,764

7,776

643,740

 

33,030

 

12,154

1,624,074

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

681,798

29,457

110,290

179,291

3,354

107,370

5,607

25,488

 

 

1,142,655

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

71,039

1,319

7,522

284

 

3,165

 

 

 

405

82,924

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2,537,756

96,003

698,984

887,404

48,448

833,457

75,328

103,335

 

14,022

5,266,693

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

34,351

1,286

4,497

 

 

1,261

 

 

 

364

41,031

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

56,101

1,432

5,265

528

 

1,390

 

 

 

 

64,716

68

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

1,198,025

277,706

920,319

69

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

163,773

37,809

125,964

VI

Novi Sad

7,853,230

284,413

1,930,687

2,033,925

77,324

1,981,697

148,205

249,730

2,040,049

587,287

16,011,973

70

Dom zdravlja Inđija

214,996

8,907

36,838

6,223

 

9,336

 

 

147,288

38,952

384,636

71

Dom zdravlja Pećinci

86,421

5,521

18,444

2,509

 

2,273

 

 

49,236

15,125

149,279

72

Dom zdravlja Ruma

243,275

7,929

44,294

8,387

 

7,937

 

365

181,958

49,382

444,763

73

Dom zdravlja Irig

42,388

1,643

9,946

1,270

 

1,624

 

 

26,229

6,343

76,757

74

Dom zdravlja Stara Pazova

259,436

8,843

48,031

9,623

 

8,603

11,796

163

169,927

45,888

470,534

75

Dom zdravlja Šid

163,395

4,366

25,313

4,274

 

4,935

 

 

101,158

22,588

280,853

76

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

305,868

13,799

41,368

9,416

 

8,385

 

 

 

5,087

373,749

77

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

773,017

30,728

111,467

119,922

8,490

114,841

94,546

24,199

 

5,950

1,271,260

78

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

277,519

61,635

215,884

VII

Sr. Mitrovica

2,088,796

81,736

335,701

161,624

8,490

157,934

106,342

24,727

953,315

250,950

3,667,715

79

Dom zdravlja Bogatić

139,431

2,555

16,861

4,896

 

3,742

 

 

 

2,073

165,412

80

Dom zdravlja Ljubovija

83,639

569

14,430

3,548

 

2,152

 

2,790

 

2,005

105,123

81

Dom zdravlja Loznica

251,560

5,764

39,767

12,142

 

8,302

 

 

 

6,687

310,848

82

Dom zdravlja Krupanj

65,919

919

6,463

2,834

 

1,944

 

 

 

822

77,257

83

Dom zdravlja Mali Zvornik

53,010

1,246

7,040

1,980

 

1,256

 

 

 

736

63,796

84

Opšta bolnica Loznica

677,136

12,805

87,161

110,423

15,583

61,460

45,577

20,204

 

5,058

1,025,291

85

Dom zdravlja Vladimirci

69,270

2,367

9,038

3,194

 

1,822

 

 

 

1,326

84,365

86

Dom zdravlja Koceljeva

60,058

1,478

8,731

2,336

 

1,497

 

 

 

874

73,226

87

Dom zdravlja Šabac

406,460

7,199

51,718

16,338

 

11,017

 

 

 

8,979

483,753

88

Opšta bolnica Šabac

959,820

14,785

135,890

152,578

7,980

110,066

75,136

33,364

 

8,640

1,480,979

89

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

332,507

63,364

269,143

90

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

603,688

109,673

494,015

VIII

Šabac

2,766,303

49,687

377,099

310,269

23,563

203,258

120,713

56,358

936,195

210,237

4,633,208

91

Dom zdravlja Ub

89,636

2,447

15,551

3,454

 

3,197

 

 

 

2,080

112,205

92

Dom zdravlja Valjevo

259,857

3,176

36,227

11,097

 

9,032

 

 

 

4,667

314,722

93

Dom zdravlja Osečina

41,300

629

10,229

1,745

 

1,342

 

 

 

549

54,696

94

Dom zdravlja Ljig

43,662

723

10,038

1,784

 

1,373

 

 

 

1,243

56,337

95

Dom zdravlja Mionica

44,589

625

10,046

1,851

 

1,423

 

 

 

554

57,980

96

Zdravstveni centar Valjevo

1,184,386

8,704

147,284

155,094

14,870

157,104

62,321

32,198

 

10,124

1,751,837

97

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

541,088

101,058

440,030

98

Dom zdravlja Lajkovac

69,777

3,243

9,359

2,019

 

1,831

 

 

 

1,687

84,542

IX

Valjevo

1,733,207

19,547

238,734

177,044

14,870

175,302

62,321

32,198

541,088

121,962

2,872,349

99

Zdravstveni centar Smederevo

313,671

7,687

52,790

14,039

 

9,519

 

 

 

12,290

385,416

100

Opšta bolnica Smederevo

690,021

12,047

77,740

99,377

4,788

76,945

53,506

11,422

 

7,538

1,018,308

101

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

501,759

15,255

67,338

64,672

7,197

41,473

36,640

10,400

 

2,298

742,436

102

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

157,992

34,377

123,615

103

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

372,316

73,154

299,162

104

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

125,463

22,091

103,372

105

Dom zdravlja Velika Plana

170,085

3,233

24,116

5,096

 

5,232

 

 

 

2,614

205,148

106

Dom zdravlja Smederevska Palanka

232,010

6,275

26,065

6,344

 

6,170

 

 

 

3,023

273,841

X

Smederevo

1,907,546

44,497

248,049

189,528

11,985

139,339

90,146

21,822

655,771

157,385

3,151,298

107

Dom zdravlja Veliko Gradište

93,618

2,231

13,431

2,584

 

2,367

 

 

 

2,438

111,793

108

Dom zdravlja Žagubica

81,821

964

10,011

2,971

 

1,824

5,227

86

 

1,369

101,535

109

Dom zdravlja Golubac

55,607

2,646

8,181

1,282

 

1,017

 

 

 

1,353

67,380

110

Dom zdravlja Kučevo

71,521

2,314

9,371

2,574

 

2,193

 

 

 

1,801

86,172

111

Dom zdravlja Malo Crniće

39,000

2,389

7,420

1,913

 

1,397

 

 

 

1,675

50,444

112

Dom zdravlja Požarevac

392,673

6,545

56,843

11,028

 

10,051

 

 

 

7,829

469,311

113

Opšta bolnica Požarevac

818,670

15,170

82,395

117,136

15,507

105,731

78,587

43,900

 

7,226

1,269,870

114

Dom zdravlja Žabari

59,712

2,682

8,625

1,550

 

1,444

 

 

 

1,304

72,709

115

Zdravstveni centar Petrovac

313,040

6,967

44,817

25,081

1,873

16,097

 

3,714

 

6,648

404,941

116

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

599,950

137,675

462,275

XI

Požarevac

1,925,662

41,908

241,094

166,119

17,380

142,121

83,814

47,700

599,950

169,318

3,096,430

117

Dom zdravlja Kragujevac

572,031

14,738

61,539

23,043

 

22,804

 

 

 

14,384

679,771

118

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

152,328

2,636

23,469

1,197

 

1,084

 

 

 

421

180,293

119

Dom zdravlja Batočina

62,123

877

8,405

2,020

 

1,769

 

 

 

1,166

74,028

120

Dom zdravlja Knić

59,279

2,373

10,816

2,297

 

2,199

 

 

 

1,527

75,437

121

Dom zdravlja Lapovo

40,904

718

6,482

1,394

 

1,055

 

 

 

541

50,012

122

Dom zdravlja Rača

54,828

1,848

7,640

1,418

 

1,396

 

 

 

1,117

66,013

123

Dom zdravlja Topola

97,575

3,560

14,088

2,257

 

2,588

 

 

 

2,607

117,461

124

Zdravstveni centar Aranđelovac

418,912

10,153

49,261

29,312

1,831

46,844

10,811

12,354

 

9,456

570,022

125

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

171,816

4,229

21,853

4,595

 

4,672

 

 

 

6,579

200,586

126

Klinički centar Kragujevac

1,862,054

40,101

414,434

846,094

40,783

578,619

116,917

69,090

 

11,474

3,956,618

127

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

1,017,717

201,335

816,382

128

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

169,282

38,468

130,814

XII

Kragujevac

3,491,850

81,233

617,987

913,627

42,614

663,030

127,728

81,444

1,186,999

289,075

6,917,437

129

Dom zdravlja Despotovac

157,657

3,011

22,244

2,880

 

4,083

 

1,712

71,604

19,559

243,632

130

Dom zdravlja Svilajnac

161,096

2,339

31,553

7,158

 

3,444

9,671

690

71,961

22,883

265,029

131

Dom zdravlja Ćuprija

147,629

2,480

23,765

4,647

 

3,947

 

 

81,732

20,029

244,171

132

Opšta bolnica Ćuprija

776,108

12,164

103,253

117,781

8,006

105,605

100,819

26,662

 

6,138

1,244,260

133

Dom zdravlja Rekovac

62,420

1,677

12,859

1,828

 

2,145

 

 

24,658

5,689

99,898

134

Dom zdravlja Jagodina

285,515

2,613

71,110

11,737

 

10,534

 

 

 

6,606

374,903

135

Opšta bolnica Jagodina

499,670

4,795

54,990

70,734

5,125

67,657

 

17,241

 

3,494

716,718

136

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

315,387

67,157

248,230

137

Zdravstveni centar Paraćin

515,497

7,883

56,603

45,921

5,340

44,878

 

8,544

172,899

44,793

812,772

XIII

Jagodina

2,605,592

36,962

376,377

262,686

18,471

242,293

110,490

54,849

738,241

196,348

4,249,613

138

Zdravstveni centar Bor

751,860

9,706

101,061

62,886

3,972

63,377

20,543

15,019

 

11,331

1,017,093

139

Dom zdravlja Majdanpek

120,586

3,027

18,581

3,359

 

4,184

 

 

 

2,924

146,813

140

Opšta bolnica Majdanpek

84,467

2,479

15,531

9,997

673

3,962

7,136

2,103

 

557

125,791

141

Zdravstveni centar Negotin

488,355

4,633

68,057

46,408

3,920

29,572

13,831

8,781

 

7,929

655,628

142

Zdravstveni centar Kladovo

344,918

4,698

74,838

38,357

1,365

22,080

8,591

7,838

 

2,764

499,921

143

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

505,012

114,704

390,308

XIV

Bor

1,790,186

24,543

278,068

161,007

9,930

123,175

50,101

33,741

505,012

140,209

2,835,554

144

Dom zdravlja Boljevac

79,435

1,381

13,253

2,542

 

1,853

 

 

 

1,614

96,850

145

Zdravstveni centar Knjaževac

375,856

8,703

48,033

20,384

1,961

26,745

 

5,370

 

4,709

482,343

146

Zdravstveni centar Zaječar

836,933

18,301

107,056

111,450

7,027

107,031

45,750

14,221

 

8,019

1,239,750

147

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

536,566

108,078

428,488

XV

Zaječar

1,292,224

28,385

168,342

134,376

8,988

135,629

45,750

19,591

536,566

122,420

2,247,431

148

Zdravstveni centar Užice

3,173,691

39,666

485,200

295,138

30,033

305,318

75,636

61,631

 

30,978

4,435,335

149

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

969,325

185,073

784,252

XVI

Užice

3,173,691

39,666

485,200

295,138

30,033

305,318

75,636

61,631

969,325

216,051

5,219,587

150

Zdravstveni centar Čačak

1,519,238

27,001

215,963

155,599

13,689

161,008

56,856

25,449

 

21,597

2,153,206

151

Dom zdravlja Gornji Milanovac

189,090

4,609

32,594

7,355

 

5,068

 

 

 

4,087

234,629

152

Opšta bolnica Gornji Milanovac

312,694

8,643

36,951

42,882

2,782

32,153

 

8,617

 

3,814

440,908

153

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

590,849

121,428

469,421

154

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

166,799

36,177

130,622

XVII

Čačak

2,021,022

40,253

285,508

205,836

16,471

198,229

56,856

34,066

757,648

187,103

3,428,786

155

Dom zdravlja Raška

139,283

2,081

23,491

6,339

 

4,040

 

914

 

2,458

173,690

156

Zdravstveni centar Kraljevo

1,327,143

19,598

205,603

151,572

12,366

144,583

60,484

22,411

 

16,465

1,927,295

157

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

123,999

4,015

27,031

5,635

 

4,126

 

 

 

3,261

161,545

158

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

60,578

1,607

12,229

4,641

 

1,168

 

2,563

 

345

82,441

159

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

635,762

141,139

494,623

XVIII

Kraljevo

1,651,003

27,301

268,354

168,187

12,366

153,917

60,484

25,888

635,762

163,668

2,839,594

160

Dom zdravlja Trstenik

201,715

5,480

33,896

7,119

 

5,621

 

 

 

6,046

247,785

161

Zdravstveni centar Kruševac

1,468,603

13,286

210,600

177,485

10,204

135,905

74,265

19,518

 

19,652

2,090,214

162

Dom zdravlja Aleksandrovac

110,026

1,816

25,423

5,360

 

3,802

 

770

 

2,459

144,738

163

Dom zdravlja Varvarin

73,029

1,053

11,473

3,546

 

2,406

 

 

 

1,637

89,870

164

Dom zdravlja Ćićevac

44,429

546

9,376

1,822

 

1,267

 

 

 

963

56,477

165

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

786,193

149,550

636,643

166

Dom zdravlja Brus

93,865

1,885

20,671

3,725

 

2,315

 

623

 

1,253

121,831

XIX

Kruševac

1,991,667

24,066

311,439

199,057

10,204

151,316

74,265

20,911

786,193

181,560

3,387,558

167

Dom zdravlja Gadžin Han

54,642

2,917

7,978

1,629

 

1,329

 

 

 

568

67,927

168

Dom zdravlja Doljevac

79,917

2,933

10,254

3,275

 

2,253

 

 

9,525

2,788

105,369

169

Dom zdravlja Svrljig

79,113

1,421

8,710

1,798

 

2,131

 

 

 

959

92,214

170

Dom zdravlja Sokobanja

88,869

2,121

15,122

2,740

 

2,013

 

 

59,983

12,423

158,425

171

Dom zdravlja Niš

943,436

26,522

90,368

24,845

 

38,261

 

 

 

16,010

1,107,422

172

Dom zdravlja Merošina

64,188

3,960

9,629

2,161

 

1,708

 

 

 

1,176

80,470

173

Dom zdravlja Ražanj

48,930

2,930

7,623

2,086

 

1,239

 

 

 

774

62,034

174

Zdravstveni centar Aleksinac

380,060

14,216

50,486

24,781

4,765

21,730

 

6,087

 

5,065

497,060

175

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

454,202

19,168

82,893

23,764

57

4,229

 

55,385

 

9

639,689

176

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

302,233

7,000

64,872

9,209

 

6,360

 

 

 

486

389,188

177

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

227,336

5,905

18,868

7,619

 

7,497

 

 

 

7,146

260,079

178

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

29,998

492

2,087

743

 

820

 

 

 

 

34,140

179

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

47,470

1,121

4,155

1,120

 

1,851

 

 

 

896

54,821

180

Specijalna bolnica za plućne bolesti "Ozren", Sokobanja

125,520

3,043

25,288

13,830

52

6,881

 

10,084

 

391

184,307

181

Klinički centar Niš

2,907,442

78,392

596,295

1,208,825

59,563

846,586

124,902

83,521

 

18,586

5,886,940

182

Klinika za stomatologiju Niš

176,811

2,725

10,915

6,088

42

5,660

 

161

 

252

202,150

183

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

1,491,068

273,105

1,217,963

XX

Niš

6,010,167

174,866

1,005,543

1,334,513

64,479

950,548

124,902

155,238

1,560,576

340,634

11,040,198

184

Dom zdravlja Kuršumlija

118,830

1,353

19,983

6,182

 

3,593

8,989

1,159

 

1,607

158,482

185

Dom zdravlja Blace

78,124

1,014

11,041

2,930

 

1,957

 

 

 

1,357

93,709

186

Dom zdravlja Žitorađa

74,118

3,441

10,225

2,589

 

1,784

 

 

 

1,248

90,909

187

Dom zdravlja Prokuplje

208,566

6,400

39,852

8,202

 

5,336

 

 

 

4,313

264,043

188

Zdravstveni centar Prokuplje (I)

47,003

849

4,518

4,927

440

5,176

 

1,315

 

205

64,023

189

Opšta bolnica Prokuplje (II-XII)

488,316

9,336

56,134

55,681

3,420

57,893

29,492

9,778

 

2,803

707,247

190

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

343,229

56,920

286,309

XXI

Prokuplje

1,014,957

22,393

141,753

80,511

3,860

75,739

38,481

12,252

343,229

68,453

1,664,722

191

Dom zdravlja Bela Palanka

85,296

1,924

17,264

3,223

 

1,904

 

 

41,330

7,455

143,486

192

Dom zdravlja Pirot

217,815

6,081

38,828

5,356

 

5,104

 

 

 

4,852

268,332

193

Opšta bolnica Pirot

574,195

12,958

82,383

68,477

5,918

69,755

35,483

12,697

 

3,620

858,246

194

Dom zdravlja Babušnica

72,424

2,003

16,020

1,888

 

2,009

 

 

 

811

93,533

195

Dom zdravlja Dimitrovgrad

83,923

1,972

14,605

2,517

 

1,803

 

583

 

1,042

104,361

196

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

283,350

53,665

229,685

XXII

Pirot

1,033,653

24,938

169,100

81,461

5,918

80,575

35,483

13,280

324,680

71,445

1,697,643

197

Dom zdravlja Bojnik

61,085

1,288

9,264

1,710

 

1,373

 

 

 

391

74,329

198

Dom zdravlja Leskovac

613,294

14,632

109,475

23,866

 

18,672

 

 

 

10,902

769,037

199

Dom zdravlja Vlasotince

144,241

1,454

26,329

4,548

 

4,305

 

 

 

1,770

179,107

200

Dom zdravlja Medveđa

83,256

1,911

12,282

1,738

 

1,026

 

 

 

970

99,243

201

Opšta bolnica Leskovac

1,116,896

19,629

126,306

182,419

10,537

156,390

61,502

33,073

 

4,834

1,701,918

202

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

795,541

135,915

659,626

203

Dom zdravlja Lebane

120,030

858

12,518

3,974

 

2,787

 

 

 

1,795

138,372

XXIII

Leskovac

2,138,802

39,772

296,174

218,255

10,537

184,553

61,502

33,073

795,541

156,577

3,621,632

204

Zdravstveni centar Vranje

1,263,425

13,963

148,040

137,717

9,720

108,098

65,144

22,674

 

9,883

1,758,898

205

Dom zdravlja Bosilegrad

57,152

55

9,318

1,611

 

1,325

 

400

 

471

69,390

206

Dom zdravlja Bujanovac

273,545

4,047

30,243

7,147

 

4,196

 

 

 

2,170

317,008

207

Dom zdravlja Preševo

219,595

4,119

22,286

7,325

 

3,309

 

 

 

1,078

255,556

208

Dom zdravlja Vladičin Han

102,681

931

20,252

3,668

 

2,519

 

 

 

1,127

128,924

209

Zdravstveni centar Surdulica

276,142

1,350

35,704

21,795

1,662

19,202

 

4,758

 

1,487

359,126

210

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

72,498

392

16,487

7,672

 

2,845

 

4,820

 

171

104,543

211

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

559,847

99,023

460,824

212

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

127,323

19,314

108,009

XXIV

Vranje

2,265,038

24,857

282,330

186,935

11,382

141,494

65,144

32,652

687,170

134,724

3,562,278

213

Dom zdravlja Zvečan

150,214

1,838

15,270

2,149

 

3,758

 

 

 

 

173,229

214

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1,410,671

11,844

147,042

48,684

7,711

50,035

20,483

13,850

 

 

1,710,320

215

Apoteka Kosovska Mitrovica

74,996

570

1,261

 

 

 

 

 

154,736

21,510

210,053

XXV

Kos. Mitrovica

1,635,881

14,252

163,573

50,833

7,711

53,793

20,483

13,850

154,736

21,510

2,093,602

216

Dom zdravlja Barajevo

111,350

5,211

19,814

5,809

 

2,886

21,851

361

 

1,474

165,808

217

Dom zdravlja Voždovac

499,447

17,321

59,182

10,327

 

20,663

 

 

 

18,144

588,796

218

Dom zdravlja Vračar

255,813

7,674

45,636

3,113

 

8,671

 

 

 

10,208

310,699

219

Dom zdravlja Grocka

320,991

12,757

46,395

8,516

 

9,191

 

 

 

8,116

389,734

220

Dom zdravlja Zvezdara

470,327

13,778

64,502

10,802

 

16,883

 

 

 

11,644

564,648

221

Dom zdravlja Zemun

605,789

23,656

76,856

19,113

 

24,516

 

 

 

26,181

723,749

222

Dom zdravlja Lazarevac

308,069

15,311

50,365

8,297

 

8,826

 

1,222

 

6,597

385,493

223

Dom zdravlja Mladenovac

204,176

9,613

27,685

5,692

 

6,611

 

 

 

5,722

248,055

224

Dom zdravlja Novi Beograd

632,881

22,149

74,022

11,161

 

27,956

 

 

 

29,198

738,971

225

Dom zdravlja Obrenovac

282,597

9,365

36,311

13,683

 

9,410

31,629

524

 

9,393

374,126

226

Dom zdravlja Palilula

579,587

19,669

64,337

12,200

 

23,712

 

 

 

21,971

677,534

227

Dom zdravlja Rakovica

322,908

11,832

35,264

7,597

 

13,152

 

 

 

11,758

378,995

228

Dom zdravlja Savski Venac

225,147

7,870

30,695

5,306

 

6,288

 

 

 

8,129

267,177

229

Dom zdravlja Sopot

99,034

3,819

18,723

2,458

 

2,555

 

 

 

1,272

125,317

230

Dom zdravlja Stari Grad

366,174

12,713

40,759

6,802

 

15,429

 

 

 

13,883

427,994

231

Dom zdravlja Čukarica

500,956

17,737

60,361

14,493

 

25,526

 

 

 

26,107

592,966

232

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

133,990

5,915

21,935

12,711

423

5,819

45,033

6,405

 

557

231,674

233

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

154,232

6,666

26,599

1,185

 

1,483

 

6,412

 

55

196,522

234

Institut za neonatologiju

258,175

9,357

48,227

36,015

735

32,518

 

7,808

 

 

392,835

235

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

319,668

13,114

61,467

56,520

 

56,729

 

9,279

 

1,687

515,090

236

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

768,046

23,918

132,043

11,235

 

6,553

 

 

 

 

941,795

237

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

63,854

1,884

5,703

231

 

2,990

 

 

 

558

74,104

238

Gradski zavod za gerontologiju

249,693

10,672

16,730

1,445

 

2,286

 

 

 

2,455

278,371

239

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

172,311

6,533

17,543

2,877

 

8,586

 

 

 

4,603

203,247

240

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

84,393

3,960

28,882

8,883

826

6,009

57,385

5,770

 

745

195,363

241

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

153,305

4,737

14,551

1,404

 

2,351

 

955

 

 

177,303

242

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

128,673

4,260

15,336

2,036

 

2,753

 

 

10,377

8,279

155,156

243

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

139,530

6,552

18,022

2,838

 

1,944

 

13,469

 

145

182,210

244

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

138,504

3,962

18,490

7,437

 

1,374

 

5,551

 

 

175,318

245

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

69,320

2,814

12,454

112

 

49

 

2,963

 

 

87,712

246

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

644,813

27,050

128,667

98,120

18,827

578,227

 

42,470

 

12,253

1,525,921

247

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević"

520,468

16,999

74,332

25,962

476

2,260

 

30,327

 

 

670,824

248

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

550,404

23,758

315,874

168,117

26,979

746,365

 

28,232

 

11,788

1,847,941

249

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

819,770

36,843

201,801

190,186

4,774

156,002

 

38,871

 

190

1,448,057

250

Institut za mentalno zdravlje

289,163

7,850

28,895

6,903

 

5,836

 

12,637

 

2,176

349,108

251

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

718,239

30,177

221,815

1,111,305

4,124

118,264

 

26,370

 

97

2,230,197

252

Institut za reumatologiju

210,692

7,666

35,074

308,173

 

6,012

 

10,500

 

1,726

576,391

253

Klinika za rehabilitaciju "dr Miroslav Zotović"

231,095

10,015

48,424

6,072

 

7,689

 

19,761

 

3,049

320,007

254

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

102,694

2,661

17,458

812

 

1,510

 

4,516

 

 

129,651

255

Univerzitetska dečja klinika

602,969

24,311

116,059

135,739

4,760

146,251

9,487

27,401

 

 

1,066,977

256

Ginekološko-akušerska klinika

620,281

25,658

131,791

75,974

3,883

76,843

 

19,527

 

1,023

952,934

257

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

794,335

30,639

138,672

297,851

17,719

231,792

 

20,230

 

5,949

1,525,289

258

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

1,009,652

41,796

166,161

91,634

7,555

237,427

44,588

44,459

 

4,779

1,638,493

259

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

1,059,026

41,208

148,141

165,972

31,482

249,390

56,904

35,825

 

3,255

1,784,693

260

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1,410,819

48,820

245,975

206,369

8,800

253,799

150,214

37,612

 

3,636

2,358,772

261

Klinički centar Srbije

6,716,586

231,149

1,569,601

2,748,074

146,479

2,386,607

73,913

400,903

 

28,504

14,244,808

262

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

99,998

2,509

24,790

66

 

300

 

5,766

 

134

133,295

263

Vojnomedicinska akademija

920,609

23,593

323,264

396,337

45,708

455,128

45,797

56,022

 

4,041

2,262,417

264

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

6,002,070

1,424,859

4,577,211

XXVI

Beograd

25,940,553

947,521

5,125,683

6,323,964

323,550

6,013,421

536,801

922,148

6,012,447

1,736,340

50,409,748

265

Zdravstveni centar Gnjilane

350,124

2,605

18,115

7,281

 

2,167

 

 

 

 

380,292

266

Apoteka Gnjilane

32,521

293

936

 

 

 

 

 

15,934

2,186

47,498

XXVII

Gnjilane

382,645

2,898

19,051

7,281

 

2,167

 

 

15,934

2,186

427,790

267

Dom zdravlja Gračanica, Priština

549,996

 

31,439

1,131

 

16,617

 

 

1,835

213

600,805

268

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

314,994

 

15,785

1,212

 

4,695

 

 

3,214

479

339,421

269

Dom zdravlja Kosovo Polje

144,081

 

9,401

829

 

1,115

 

 

4,075

601

158,900

270

Dom zdravlja Obilić

194,877

 

8,296

692

 

1,943

 

 

1,606

85

207,329

271

Dom zdravlja Štrpce

272,754

 

15,262

3,694

 

6,112

 

 

5,799

958

302,663

272

Kliničko-bolnički centar Priština

903,421

 

33,351

9,705

1,212

7,086

 

6,396

41

1,606

959,606

273

Zdravstveni centar Prizren

169,936

 

3,564

 

 

 

 

 

1,716

132

175,084

274

Apoteka Prizren

10,523

 

71

 

 

 

 

 

 

 

10,594

275

Dom zdravlja Dragaš

24,211

 

181

 

 

 

 

 

 

 

24,392

276

Zdravstveni centar Peć

121,341

 

3,643

 

 

 

 

 

1,465

217

126,232

277

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

15,951

 

71

 

 

 

 

 

 

 

16,022

278

Apoteka Peć

6,170

 

71

 

 

 

 

 

 

 

6,241

279

Zdravstveni centar Đakovica

21,800

 

181

 

 

 

 

 

 

 

21,981

280

Dom zdravlja Istok

46,592

 

3,359

 

 

 

 

 

967

141

50,777

281

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

20,316

 

181

 

 

 

 

 

 

 

20,497

282

Dom zdravlja Priština

352,683

 

1,461

 

 

 

 

 

 

 

354,144

283

Apoteka Priština

7,803

 

64

 

 

 

 

 

 

 

7,867

XXVIII

Gračanica

3,177,449

 

126,381

17,263

1,212

37,568

 

6,396

20,718

4,432

3,382,555

284

Zdravstveni centar Novi Pazar

748,101

14,787

117,320

89,187

4,897

61,853

58,419

11,304

234,041

51,303

1,288,606

285

Dom zdravlja Tutin

159,030

1,480

20,625

6,401

 

3,953

 

950

59,096

11,791

239,744

XXIX

Novi Pazar

907,131

16,267

137,945

95,588

4,897

65,806

58,419

12,254

293,137

63,094

1,528,350

A

SVEGA

90,937,038

2,421,553

15,468,338

14,835,164

829,444

13,219,388

2,486,190

2,273,445

25,461,319

6,445,715

161,486,164

286

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

26,907

598

3,485

129

 

138

 

3,853

 

5

35,105

287

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

10,869

136

1,529

 

 

296

 

1,573

 

15

14,388

288

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

58,414

1,198

11,967

2,051

 

781

 

8,853

 

226

83,038

289

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

15,617

346

4,629

729

 

728

 

2,216

 

 

24,265

290

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

141,360

1,345

13,509

8,328

 

4,893

 

10,875

 

840

179,470

291

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

147,481

4,536

19,607

107,128

562

16,112

 

9,965

 

2,402

302,989

292

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor" - Čajetina

11,413

162

2,352

11

 

105

 

82

 

 

14,125

B

SVEGA RH

412,061

8,321

57,078

118,376

562

23,053

 

37,417

 

3,488

653,380

V

UKUPNO

91,349,099

2,429,874

15,525,416

14,953,540

830,006

13,242,441

2,486,190

2,310,862

25,461,319

6,449,203

162,139,544

293

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

422,015

14,246

43,291

10,798

 

11,299

 

 

29,286

29,499

501,436

G

SVEGA ZU VAN PMZU

422,015

14,246

43,291

10,798

 

11,299

 

 

29,286

29,499

501,436

Sledeći