PRAVILNIK

ZA KATASTARSKO KLASIRANJE I BONITIRANJE ZEMLJIŠTA

("Sl. glasnik RS", br. 61/2012)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način i postupak katastarskog klasiranja i bonitiranja zemljišta.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) "njiva" je obradivo poljoprivredno zemljište koje se koristi za gajenje ratarskih kultura, kao i za rasadničku proizvodnju;

2) "vrt" je obradivo poljoprivredno zemljište koje se koristi za proizvodnju cveća i povrća u povrtlarskim uslovima;

3) "voćnjak" je obradivo poljoprivredno zemljište koje se koristi za gajenje voćarskih kultura;

4) "vinograd" je obradivo poljoprivredno zemljište koje se koristi za gajenje vinogradarskih kultura;

5) "livada" je obradivo poljoprivredno zemljište pokriveno travom koje se kosi celom svojom površinom;

6) "pašnjak" je poljoprivredno zemljište obraslo travom koje je namenjeno isključivo za ispašu stoke (stada);

7) "šuma" je nepoljoprivredna površina zemljišta, veća od pet ari, koja je pokrivena šumskim drvećem i vegetacijom;

8) "degradirana šuma" je šuma koja je izgubila svoj kvalitet, vitalnost i sposobnost prirasta koja obuhvata: šikare (degradirane izdanačke šume), šibljake (degradirani oblici šikare, kao što su: šibljaci jorgovana, šibljaci ruja, trnjine i druge žbunaste forme), makije (tvrdolisno nisko drveće i visoko žbunje), garige (degradirani oblici makije, kao što su: bodljikavo i aromatično, nisko žbunje lavande, majčine dušice, žalfije, ruzmarina i kleke);

9) "ribnjak" je objekat na poljoprivrednom zemljištu, odnosno objekat za akvakulturu, koji se koristi za gajenje riba, mlađi, oplođene ikre i ostalih vodenih organizama;

10) "močvara" je neplodna poljoprivredna površina zemljišta koja je pod vodom, sa muljevitim dnom i posebnim rastinjem;

11) "trstik" je poljoprivredno zemljište, koje je ugroženo vodom i na kojem raste trska;

12) "prirodno neplodne površine" su površine zemljišta koje se ne koriste u poljoprivredi i šumarstvu, kao što su: jaruge, kamenjar, reke, jezera i sl.;

13) "veštački stvorene neplodne površine" su površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta koje je čovek svojom aktivnošću degradirao, odnosno učinio neplodnim, kao što su: površinski kopovi, majdani kamena, pozajmišta i dr.;

14) "zemljišta namene" su površine zemljišta za koje se vrši promena namene iz obradivog poljoprivrednog ili poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredno zemljište, a za potrebe sportsko-rekreativnih, industrijskih i vojnih kompleksa, železnice, strategije razvoja gradova, kanala, nasipa, puteva i dr.;

15) "parlog" je stanje obradivog poljoprivrednog zemljišta, koje je zakorovljeno raznolikom vegetacijom, a koje je posledica neobrađivanja, tj. zapuštanja zemljišta;

16) "odmaranje parcele" je stanje obradivog poljoprivrednog zemljišta na kojem se izvesno vreme ne obavlja poljoprivredna proizvodnja iz razloga oporavka zemljišta.

Član 3

Poslove katastarskog klasiranja i bonitiranja zemljišta obavljaju diplomirani inženjeri poljoprivrede sa završenim diplomskim akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine Odseka za melioracije zemljišta, sa položenim državnim stručnim ispitom za rad u organima državne uprave, odgovarajućom licencom Inženjerske komore Srbije i radnim iskustvom od najmanje tri godine na tim ili sličnim poslovima (u daljem tekstu: stručno lice).

Poslove laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka, za potrebe katastarskog klasiranja i bonitiranja zemljišta, obavljaju i diplomirani inženjeri poljoprivrede sa završenim diplomskim akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine Odseka za ratarstvo i diplomirani inženjeri poljoprivrede, sa završenim diplomskim akademskim studijama - master, specijalističkim akademskim studijama, odnosno sa osnovnim studijama u trajanju od najmanje tri godine Odseka za voćarstvo i vinogradarstvo, sa položenim državnim stručnim ispitom za rad u organima državne uprave i radnim iskustvom od najmanje pet godina na tim ili sličnim poslovima.

Član 4

Katastarsko klasiranje zemljišta je određivanje katastarske kulture i katastarske klase, svake parcele poljoprivrednog i šumskog zemljišta, u okviru jedne katastarske opštine, u odnosu na katastarski srez.

Član 5

Bonitiranje zemljišta je određivanje plodnosti zemljišta, na osnovu njegovih prirodnih osobina, bez obzira na način njegovog korišćenja.

Teritorijalna jedinica za bonitiranje zemljišta jeste teritorija Republike Srbije.

Član 6

Bonitiranje zemljišta vrši se posle komasacionog premera ili katastarskog premera zemljišta, istovremeno sa katastarskim klasiranjem zemljišta.

Član 7

U postupku katastarskog klasiranja zemljišta koriste se obrasci br. 1 - 9, a u postupku bonitiranja zemljišta obrasci br. 1, 2, 7 i 9, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 8

Katastarske parcele poljoprivrednog i šumskog zemljišta jesu nepokretnosti koje se upisuju u katastar nepokretnosti.

II KATASTARSKO KLASIRANJE ZEMLJIŠTA

Član 9

Direktor Republičkog geodetskog zavoda rešenjem obrazuje Komisiju za katastarsko klasiranje zemljišta (u daljem tekstu: Komisija) na teritoriji jedinice lokalne samouprave za koju se vrši katastarsko klasiranje zemljišta.

1. Osnova katastarskog klasiranja zemljišta

Član 10

Radi utvrđivanja jedinstvenih kriterijuma za katastarsko klasiranje zemljišta utvrđuje se osnova katastarskog klasiranja zemljišta za područje svakog katastarskog sreza.

Osnovu katastarskog klasiranja zemljišta čine:

1) ugledna zemljišta u katastarskom srezu (u daljem tekstu: sreska ugledna zemljišta) i to za svaku klasu postojećih kultura zemljišta i

2) okviri klasa za svaku kulturu zemljišta za područje svakog katastarskog sreza, odnosno katastarske opštine.

Osnovu katastarskog klasiranja zemljišta utvrđuje Republički geodetski zavod.

Član 11

U okviru osnove katastarskog klasiranja zemljišta utvrđuje se ugledno zemljište za svaku postojeću kulturu i klasu u katastarskoj opštini (opštinsko ugledno zemljište) prema utvrđenom sreskom uglednom zemljištu, za određeni katastarski srez.

Sresko ugledno zemljište istovremeno je i opštinsko ugledno zemljište u katastarskoj opštini u kojoj se nalazi.

Član 12

Katastarsko klasiranje zemljišta vrši se po katastarskim opštinama u okviru katastarskog sreza, a na osnovu prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje i utvrđene osnove katastarskog klasiranja zemljišta.

Prirodni uslovi proizvodnje od značaja za katastarsko klasiranje zemljišta jesu: zemljišna svojstva, odnosno pripadnost zemljišta u odnosu na red, klasu, tip, podtip, varijetet, formu i podformu; morfološke, fizičke, hemijske, biološke i geološke osobine; klima, odnosno uticaj najvažnijih klimatskih činilaca; reljef, odnosno nadmorska visina, nagib terena, ekspozicija, erozioni procesi; hidrogenizacija, odnosno vodoležnost i zabarenost; zaslanjivanje; alkalizacija; vodoplavnost i dr.

Ekonomski uslovi proizvodnje od značaja za katastarsko klasiranje zemljišta jesu: položaj katastarskog sreza u Republici Srbiji; položaj katastarske opštine u odnosu na centar katastarskog sreza; položaj parcele u okviru katastarske opštine; udaljenost parcele od naselja; mogućnost pristupa parceli; stanje i vrsta puteva u katastarskom srezu ili opštini; udaljenost katastarskog sreza ili opštine od tržišta i saobraćajne veze sa tržištem; blizina prerađivačke, odnosno prehrambene industrije i dr.

Član 13

Katastarska parcela poljoprivrednog i šumskog zemljišta, prema načinu korišćenja, svrstava se u jednu od sledećih kultura:

1) njiva;

2) vrt;

3) voćnjak;

4) vinograd;

5) livada;

6) pašnjak,

7) šuma;

8) trstik i močvara;

9) ribnjak.

Neplodne površine i zemljišta namene, ne svrstavaju se ni u jednu kulturu iz stava 1. ovog člana.

Za neplodne površine utvrđuje se vrsta neplodnosti.

Za zemljišta namene utvrđuje se vrsta namene.

Član 14

Svaka kultura iz člana 13. ovog pravilnika, osim ribnjaka, sa najboljim prirodnim i ekonomskim uslovima za proizvodnju uvršćuje se u prvu klasu, ista kultura sa neposredno slabijim prirodnim i ekonomskim uslovima u drugu klasu, i tako redom, do najslabije - osme klase.

U katastarskom srezu, katastarske klase zemljišta idu neprekidnim aritmetičkim redom od prve do najviše osme klase (npr: nj1, nj2, nj3, nj4, nj5, nj6, nj7 i nj8), s tim da može biti utvrđena i samo prva klasa.

U katastarskoj opštini, katastarske klase zemljišta ne moraju ići neprekidnim aritmetičkim redom, odnosno dozvoljeno je preskakanje rednih brojeva klasa (npr: nj2, nj4, nj5 i nj7).

Utvrđeni redni brojevi katastarskih klasa zemljišta za pojedine kulture predstavljaju okvire klasa zemljišta za svaku kulturu, na području svake katastarske opštine, u okviru određenog katastarskog sreza.

Član 15

Za svaki katastarski srez izrađuje se osnova katastarskog klasiranja zemljišta.

Izrada osnove katastarskog klasiranja zemljišta, prethodi katastarskom klasiranju zemljišta u katastarskoj opštini.

Član 16

Osnova katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez obuhvata:

1) utvrđivanje prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje;

2) određivanje sreskih uglednih zemljišta;

3) izradu spiska sreskih uglednih zemljišta;

4) izradu zapisnika o određivanju sreskih uglednih zemljišta;

5) označavanje sreskih uglednih zemljišta;

6) utvrđivanje okvirnih kultura i klasa u katastarskim opštinama koje pripadaju katastarskom srezu;

7) laboratorijsko ispitivanje zemljišnih uzoraka iz sreskih uglednih zemljišta.

Član 17

Određivanje sreskih uglednih zemljišta vrši se za svaku klasu zemljišta postojeće kulture u određenom srezu otvaranjem i proučavanjem pedoloških profila i utvrđivanjem tipa zemljišta na osnovu prirodnih osobina i osnovnog klasifikacionog sistema zemljišta (u daljem tekstu: Klasifikacija zemljišta - obrazac broj 1).

U katastarskom srezu u kojem se nalazi veći broj tipova zemljišta, za svaku postojeću kulturu i klasu zemljišta može se odrediti više sreskih uglednih zemljišta (npr: za nj1 - černozem na lesu, karbonatni, micelarni, dubok; za nj1 - fluvisol, karbonatan, dubok, ilovasti; za nj1 - humofluvisol, duboko oglejan, karbonatan, ilovast i sl.).

Član 18

Za sresko ugledno zemljište odabira se: parcela srednje veličine i prosečne plodnosti u svojoj klasi; parcela koja se nalazi u većem kompleksu katastarskih parcela iste katastarske kulture i klase; parcela koja celom svojom površinom ima istu plodnost i parcela koja se trajno koristi u istoj katastarskoj kulturi.

Ako za neku klasu i kulturu ne postoji parcela jednake plodnosti na celoj svojoj površini, za sresko ugledno zemljište može se odabrati i deo parcele koji ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana.

Iz odabranog sreskog uglednog zemljišta standardnom metodom uzimaju se uzorci u poremećenom stanju, kako bi se laboratorijskim ispitivanjem zemljišnih uzoraka dobili kvantitativni pokazatelji njegovih prirodnih osobina.

Laboratorijsko ispitivanje zemljišnih uzoraka vrši se u pedološkoj laboratoriji Republičkog geodetskog zavoda.

Član 19

Kvantitativni pokazatelji prirodnih osobina uglednog sreskog zemljišta iz člana 16. ovog pravilnika, određuju se laboratorijskim ispitivanjem zemljišnih uzoraka iz svakog pedološkog profila i određene dubine horizonta, odnosno sloja, a dobijeni podaci upisuju se u Rezultate laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka - obrazac broj 2.

Sreska ugledna zemljišta, po kulturama i klasama, upisuju se u Spisak uglednih zemljišta za poljoprivredne kulture - obrazac broj 3 i Opis uglednog zemljišta - obrazac broj 3l, redosledom iz člana 13. stav 1. ovog pravilnika, izuzev uglednih zemljišta za šume, koje se po klasama upisuju u Spisak uglednih zemljišta za šume - obrazac broj 4 i Opis uglednog zemljišta - obrazac broj 4l.

Član 20

Sreska ugledna zemljišta označavaju se, jednakostraničnim trouglom, iscrtanim crnim tušem oko kruga u kome je upisana oznaka kulture i klase (npr.: ).

Detalji upisivanja oznake dati su u članu 36. ovog pravilnika.

Postupak izrade osnove katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez završava se izradom elaborata katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez, koji sadrži: Spisak uglednih zemljišta za poljoprivredne kulture, Spisak uglednih zemljišta za šume, Zapisnik o izvršenom katastarskom klasiranju zemljišta - obrazac broj 5; Pregled okvirnih katastarskih kultura i klasa - obrazac broj 6 i rezultate laboratorijskih ispitivanja zemljišnih uzoraka.

2. Katastarsko klasiranje zemljišta u katastarskoj opštini

Član 21

Katastarsko klasiranje zemljišta u katastarskoj opštini vrši Komisija prema osnovi katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez.

Katastarsko klasiranje svake kulture u katastarskoj opštini vrši se prema Okvirima klasa iz osnove katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez, počev od određene najbolje klase za tu kulturu, s tim što je dozvoljeno preskakanje pojedinih klasa.

Član 22

Katastarsko klasiranje zemljišta u katastarskoj opštini obuhvata:

1) formiranje Komisije;

2) preuzimanje podataka o lokaciji, broju, morfološkom opisu, fizičko hemijskim osobinama i indikacijama sreskog uglednog zemljišta za područje sreza, odnosno katastarske opštine gde se vrši katastarsko klasiranje (podaci se preuzimaju od nadležne unutrašnje jedinice Republičkog geodetskog zavoda);

3) nanošenje graničnih katastarskih kultura i klasa graničnih katastarskih opština na skice detalja, odnosno fotoskice (podaci se ispisuju olovkom, a preuzimaju u Službi za katastar nepokretnosti, za katastarsku opštinu u kojoj se vrši katastarsko klasiranje zemljišta);

4) rekognosciranje katastarske opštine radi izbora lokaliteta za terensko - laboratorijska ispitivanja i morfološkog opisivanja opštinskih uglednih zemljišta na Terenskom opisu pedološkog profila - obrazac broj 7, sagledavanja vrsta kultura i broja klasa, uklapanja postojećih rasporeda kultura i klasa iz katastarskog operata sa faktičkim stanjem na terenu, uklapanja okvirnih kultura i klasa iz katastarskog operata sa faktičkim stanjem na terenu i dr.;

5) otvaranje, terensko laboratorijsko ispitivanje i morfološko opisivanje sreskog uglednog zemljišta na Terenskom opisu pedološkog profila u graničnoj, odnosno graničnim katastarskim opštinama;

6) utvrđivanje prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje, tj. preuzimanje statističkih podataka opštine o klimatskim elementima, prinosima, hidrologiji i dr.;

7) određivanje opštinskih uglednih zemljišta, terensko laboratorijsko ispitivanje, morfološko opisivanje na Terenskom opisu pedološkog profila i uzimanje zemljišnih uzoraka u poremećenom stanju iz opštinskih uglednih zemljišta;

8) detaljno klasiranje, tj. utvrđivanje kulture i klase za svaku parcelu plodnog zemljišta i utvrđivanje vrste neplodnih površina i zemljišta namene;

9) označavanje opštinskih uglednih zemljišta;

10) izradu spiska opštinskih uglednih zemljišta za poljoprivredne kulture i opštinskih uglednih zemljišta za šume;

11) izradu Pregleda delimičnih promena kultura - obrazac broj 8;

12) sastavljanje zapisnika o izvršenom katastarskom klasiranju zemljišta;

13) izradu Pregleda okvirnih katastarskih kultura i klasa, gde su okvirne katastarske kulture i klase određene datom osnovom katastarskog klasiranja zemljišta;

14) laboratorijsko ispitivanje zemljišnih uzoraka iz opštinskih uglednih zemljišta i izradu Rezultata laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka;

15) izradu elaborata katastarskog klasiranja zemljišta koji sadrži spiskove uglednih zemljišta za poljoprivredne kulture i šume (u originalu ili overenom prepisu, odnosno fotokopiji), Zapisnik o izvršenom katastarskom klasiranju zemljišta u katastarskoj opštini, Pregled delimičnih promena kultura, Pregled okvirnih katastarskih kultura i klasa i Rezultate laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka.

Član 23

Katastarsko klasiranje zemljišta u katastarskoj opštini vrši se na osnovu prethodno određenih opštinskih uglednih zemljišta.

Određivanje opštinskih uglednih zemljišta vrši se za postojeće kulture po klasama, prema okvirima klasa iz osnove katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez.

U postupku određivanja opštinskih uglednih zemljišta, najpre se utvrđuju ugledna zemljišta na delu katastarske opštine na kome su zastupljena najbolja zemljišta svih kultura, a prema okvirima klasa iz osnove katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez.

Određivanje opštinskog uglednog zemljišta i katastarsko klasiranje zemljišta u katastarskoj opštini vrši Komisija, koja se sastoji od predsednika i dva člana. Predsednik i članovi Komisije imaju svoje zamenike.

Za predsednika Komisije imenuje se stručno lice zaposleno u Republičkom geodetskom zavodu, a članovi Komisije imenuju se iz redova poljoprivrednih proizvođača sa područja katastarske opštine za koju se vrši katastarsko klasiranje zemljišta.

Članovi Komisije iz redova poljoprivrednih proizvođača, čija imena dostavlja opština, predsedniku Komisije pružaju sve potrebne informacije za adekvatno sagledavanje, upoznavanje sa prirodnim i ekonomskim uslovima u katastarskoj opštini i odlučivanje u postupku katastarskog klasiranja zemljišta.

Član 24

Komisija utvrđuje za svaku katastarsku parcelu, u smislu člana 23. ovog pravilnika, kulturu i klasu, neplodne površine i zemljišta namene.

Podaci utvrđeni katastarskim klasiranjem zemljišta saopštavaju se korisnicima u postupku izlaganja na javni uvid podataka premera nepokretnosti i katastarskog klasiranja zemljišta.

Član 25

Opštinska ugledna zemljišta određuju se po principima koji važe za sreska ugledna zemljišta.

Za opštinsko ugledno zemljište, jedne kulture i klase, odabira se parcela koja po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima za proizvodnju, uz uobičajeni način obrade, najviše odgovara sreskom uglednom zemljištu iste kulture i klase.

U postupku određivanja opštinskih uglednih zemljišta, najpre se utvrđuju ugledna zemljišta na delu katastarske opštine na kome su zastupljena najbolja zemljišta svih kultura.

Morfološki opis opštinskog uglednog zemljišta i njegove osobine unose se, na licu mesta, u Terenski opis pedološkog profila.

Član 26

Iz utvrđenog opštinskog uglednog zemljišta standardnom metodom uzimaju se zemljišni uzorci u poremećenom stanju, kako bi se laboratorijskim ispitivanjem dobili kvantitativni pokazatelji njegovih prirodnih osobina.

Kvantitativni pokazatelji prirodnih osobina zemljišta opisani u članu 68. ovog pravilnika određuju se laboratorijskim ispitivanjem zemljišnih uzoraka, shodno odredbama člana 74. i člana 76. stav 1. ovog pravilnika i prema Klasifikaciji zemljišta.

a) Detaljno klasiranje zemljišta

Član 27

Detaljno klasiranje zemljišta, odnosno utvrđivanje kulture i klase, za svaku parcelu plodnog zemljišta, vrši se prema uglednom zemljištu kojem ta parcela najviše odgovara, po svojim prirodnim i ekonomskim uslovima proizvodnje.

Ako parcela nije jednake plodnosti na celoj svojoj površini, delovi parcele različite plodnosti dobijaju različite klase.

Na skici detalja, odnosno fotoskici, delovi parcele različite plodnosti, odvajaju se pravim linijama izvučenim zelenim tušem, debljine 3 mm, čiji se položaj određuje apscisnim odmeranjem od poznatih tačaka utvrđenih premerom.

Član 28

Kulture se utvrđuju prema sledećim osnovnim kriterijumima:

1) u kulturu njiva svrstava se katastarska parcela na kojoj se stalno ili naizmenično gaje strna žita, okopavine, krmno, industrijsko, lekovito, začinsko bilje i odvija rasadnička proizvodnja, bez obzira na to da li se na parceli usevi gaje svake godine ili parcela povremeno ostaje neobrađena radi ugara ili nekog drugog razloga;

2) u kulturu vrt svrstava se katastarska parcela na kojoj se gaji povrće, uz pomoć prirodnih ili veštačkih sistema, odnosno uređaja za navodnjavanje;

3) u kulturu voćnjak svrstava se katastarska parcela na kojoj su zasađena voćna stabla, bez obzira na način gajenja, starost voćaka i stepen proređenosti;

4) u kulturu vinograd svrstava se katastarska parcela na kojoj je zasađena vinova loza, bez obzira na način gajenja, starost vinove loze i stepen proređenosti;

5) u kulturu livada svrstava se katastarska parcela na kojoj rastu prirodne trave koje se redovno kose;

6) u kulturu pašnjak svrstava se katastarska parcela na kojoj rastu prirodne ili zasejane trave, namenjena isključivo za ispašu stoke;

7) u kulturu šuma svrstava se katastarska parcela veća od pet ari na kojoj raste šumsko drveće (sa namenom korišćenja drvne mase), šumski rasadnici i semenske plantaže, kao i zaštitni pojasevi drveća površine veće od pet ari (bez obzira na način gajenja i tehničku zrelost drveća);

8) u kulturu trstik svrstava se katastarska parcela ugrožena vodom na kojoj raste trska, a u kulturu močvara svrstava se katastarska parcela ugrožena vodom na kojoj raste močvarno bilje, šaš i rogoz;

9) u kulturu ribnjak svrstava se katastarska parcela pod vodom namenjena isključivo gajenju vodenih organizama.

Član 29

Pored osnovnih kriterijuma iz člana 28. ovog pravilnika, kulture se utvrđuju i na osnovu sledećih dopunskih kriterijuma:

1) u kulturu njiva svrstavaju se parcele zasejane svim vrstama leguminoza, smešom trava u području gde preovlađuju njive, povrćem koje se ne navodnjava i postrnim usevima povrća; lozni, voćni i kultivirani vrbaci za proizvodnju pruća; zasadi hmelja i duda (ako služe za gajenje svilene bube); veštačke livade u zavisnosti od vrsta leguminoza; parcele zasejane industrijskim biljem (lucerka, detelina, stočna repa, krmno bilje, duvan, mak, soja, lan, suncokret i dr.); parcele zasejane lekovitim biljem (nana, kamilica i dr.); parcele zasejane aromatičnim začinskim biljem (mažuran, metvica i dr.); parcele zasejane povrćem koje se navodnjava, a namenjeno je prehrambenoj industriji (paprika, širokolisni peršun, celer, paškanat, šargarepa i dr.); pirinčana polja, njive koje su neobrađene zbog ugara i za to vreme koriste se za ispašu i dr.;

2) u kulturu vrt svrstavaju se parcele pod plastenicima i staklenicima u kojima se gaji povrće ili cveće (izuzev privremenih plastenika za proizvodnju rasada), parcele zasađene cvećem i ukrasnim biljem namenjeni tržištu i parcele koje su rasadnici ukrasnog bilja;

3) u kulturu voćnjak svrstavaju se parcele na kojima su zasadi maline, kupine, ogrozda, ribizle, borovnice, leske, oraha, pitomog kestena, kivija i duda (ako služi za dobijanje ploda), jagodnjaci, kao i prirodna staništa i zasadi borovnica van šuma, na pašnjacima i sl. Mladi zasadi voća svrstavaju se u kulturu voćnjak, bez obzira na budući uspeh njegovog razvića, odnosno na procenat primljenog zasada. U slučaju neuspeha sadnje, vrši se obnova sadnje ili promena kulture. Na utvrđivanje kulture voćnjak, ne utiče privremeno korišćenje zemljišta u mladom voćnjaku za gajenje ratarskih, industrijskih, povrtarskih, krmnih, začinskih, lekovitih i drugih biljaka. Drvored, usamljena voćna stabla na parceli, kao i zasadi voćnih stabala po granici parcele ne svrstavaju se u kulturu voćnjak, već u kulturu one parcele na kojoj se nalaze;

4) u kulturu vinograd svrstavaju se parcele zasađene vinovom lozom (kalemljenom ili direktno rodnom), a parcele koje su rigolovane i pripremljene za sadnju vinograda svrstavaju se u kulturu vinograd u slučaju neposredne sadnje, dok se u slučaju neizvesnosti u vremenu sadnje svrstavaju u kulturu utvrđenu pre rigolovanja;

5) u kulturu livada svrstavaju se parcele zasejane smešom trava, koje se redovno kose, kao i u cilju melioracije prirodnih livada u onim područjima gde preovlađuju kulture livada; parcele na izrazitim nagibima na kojima je smeša trava zasejana sa ciljem zaštite zemljišta od erozije; prirodne livade koje se razoravaju radi popravke busena i sastava trava i dr. Ne svrstavaju se u kulturu livada zemljišta na kojima se trava kosi samo u izuzetno pogodnim godinama. Ako se na takvim parcelama vrši ispaša, svrstavaju se u kulturu pašnjak;

6) u kulturu pašnjak svrstavaju se parcele sa prirodnim travama ili zasejane smešom niskih trava (ježevica, ljuljevi, deteline, ljutići, lisičiji rep, mlečika, rosulja i dr.) namenjene isključivo i samo za ispašu, kao i parcele koje se u izuzetnim godinama kose, a redovno se na njima vrši ispaša;

7) u kulturu šuma svrstavaju se parcele zasađene mekim i tvrdim lišćarima, bagremom, četinarima, šumski rasadnici u kompleksu šuma i semenske plantaže, zasadi oraha i pitomog kestena koji služe za proizvodnju drvne mase; degradirani, prestareli i zapušteni voćnjaci i vinogradi prirodno obrasli samoniklim bagremom ili drugim šumskim drvećem; vetrozaštitni pojasevi; šume koje su u funkciji zaštite podzemnih tokova i izvorišta pijaće vode; šumske sečine i proplanci između kompleksa šuma koje se ne obrađuju, ne kose i ne služe za ispašu ili je na njima ispaša i brst zabranjen; degradirane i opustošene šume; šikare (glog, kleka, makija, trn, leska, jorgovan, rujevina i dr.) u kojima je zabranjena ispaša i brst, kao i šume sa posebnom namenom (šume za očuvanje biodiverziteta, šume za naučni istraživačku delatnost i dr.).

Član 30

Katastarskim parcelama koje su u parlogu, odnosno koje se povremeno ili trajno ne obrađuju, ne menja se već utvrđena kultura, ali se utvrđuje ista ili nova klasa, za jedan broj niža od postojeće.

Katastarskim parcelama u odmaranju ne menjaju se prethodno utvrđene kultura i klasa.

Član 31

Katastarske parcele kojima se prolazno menja kultura, osim vrta, svrstavaju se u onu kulturu za koju su stalno namenjena, prema plodoredu i načinu korišćenja (npr: njiva koja se radi ugara koristi kao pašnjak, ne svrstava se u kulturu pašnjak, već u kulturu njiva; livada koja se neko vreme ore radi uništavanja korova, ne svrstava se u kulturu njiva, već u kulturu livada).

Napuštenim parcelama koje se ne obrađuju ne menjaju se prethodno utvrđene kulture.

Član 32

Površine koje ne mogu da se koriste za poljoprivrednu i šumarsku proizvodnju obuhvataju prirodno i veštački stvorena neplodna zemljišta.

Prirodno neplodna zemljišta jesu: krš, jaruga, kamenjar, vododerina, golet, sprud, izvor, potok, reka, prirodno jezero, duboka bara, vodopad, šljunkovito suva rečna korita, bujični kamenito šljunkoviti nanos, klizište i dr.

Veštački stvorena neplodna zemljišta jesu: površinski kop rudnika, majdan kamena, materijalni rov sa kamenito šljunkovitom podlogom, veštačka jezera, iskop zemljišta kao pozajmište materijala za pravljenje cigala, ribnjak podignut bez saglasnosti i dr.

Član 33

Zemljišta namene jesu: javni park, gradske zelene površine, botanička bašta, zoološki vrt, sportsko igralište i sportski tereni, dečje igralište, ulica, put, skver, trg, parking, pijaca, vašarište, bazen, kupalište, javna česma, hipodrom, strelište, kamp, metro, autobuska i železnička stanica, aerodrom, zaštićena arheološka nalazišta, dvorišta bogomolja, zemljišta pod zgradama i drugim objektima kao i zemljišta koja služe za redovnu upotrebu zgrada i drugih objekata, dvorišta, deponija smeća, deponija jalovine, pepelište, groblje, stočno groblje, spomen park, rov, jaz, kanal, nasip, odbrambena šuma uz nasip, zemljište koje služi za vojne, policijske, zdravstvene, komunikacione i druge potrebe, žičare na ski stazama, ski staze, šumski proseci za dalekovode, kao i slična zemljišta. Ova zemljišta su definisana nomenklaturom šifara i naziva za katastar nepokretnosti.

Zemljišta iz stava 1. ovog člana ne svrstavaju se ni u jednu kulturu, već se samo označava njihova namena.

Član 34

Zemljište koje služi za redovnu upotrebu zgrada i drugih objekata ne svrstava se ni u jednu kulturu, već se označava kao zemljište namene, i to:

1) zemljište koje služi za redovnu upotrebu privrednih, kulturnih, sportskih, zdravstvenih i drugih sličnih objekata, kao i stambenih objekata za kolektivno stanovanje koji nemaju posebno ograđeno dvorište označava se sa "dv";

2) građevinske parcele na izgrađenom gradskom građevinskom zemljištu obrazovanom u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 62/06, 65/08 - dr. zakon i 41/09) i detaljnim urbanističkim planom na kojima su stambeni objekti sa ograđenim ili na drugi način posebno označenim dvorištem, kao i parcele na gradskom građevinskom zemljištu koje čine urbanističku izgrađenu celinu, na kojima su takvi objekti, označavaju se sa "dv";

3) neizgrađene građevinske parcele na gradskom građevinskom zemljištu koje čine urbanističku celinu označavaju se sa "dv";

4) parcele na zemljištu koje nije obuhvaćeno tač. 1) - 3) ovog stava, površine do 500 m2, na kojima su stambeni objekti, označavaju se sa "dv";

5) parcele na zemljištu iz tačke 4) ovog stava, površine preko 500 m2 na kojima su stambeni objekti, označavaju se tako što se deo parcele, površine do 500 m2 koji se nalazi uz stambeni objekat i služi za njegovu upotrebu, označava sa "dv", a preostali deo parcele, površine preko 500 m2 svrstava se u postojeću kulturu, odnosno kulturu i klasu najbližeg okolnog zemljišta;

6) građevinske parcele na kojima se nalaze nadzemni, linijski infrastrukturni objekti, označavaju se sa "zn";

7) parcele na kojima se nalaze vetroelektrane i male hidroelektrane, označavaju se sa "zn".

Označavanje zemljišta, odnosno parcela na način iz stava 1. tač. 1), 2), 4), 5), 6) i 7) ovog člana vrši se nezavisno od toga da li su objekti na zemljištu, odnosno na parceli dovršeni ili tek započeti.

Označavanje zemljišta, odnosno parcela na način iz stava 1. tač. 1) - 3) ovog člana vrši se nezavisno od površine parcela.

Neizgrađene parcele na gradskom građevinskom zemljištu koje nisu obuhvaćene stavom 1. tačka 3) ovog člana, odnosno nisu privedene planiranoj nameni, svrstavaju se u postojeće kulture, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

b) Dopunski kriterijumi kod utvrđivanja klasa zemljišta

Član 35

Dopunski kriterijumi kod utvrđivanja katastarskih klasa za sve kulture iz čl. 28. i 29. ovog pravilnika, na istom tipu zemljišta, jesu:

1) jednom katastarskom klasom slabije, u odnosu na datu osnovu klasiranja, klasiraće se:

- kulture koje imaju nepovoljnije ekonomske uslove proizvodnje kao što su: udaljenost parcele od naselja i pristupačnost u zavisnosti od stanja i vrste puteva i razvijenosti putne mreže po ataru,

- kulture na parcelama, odnosno delovima parcela, koje se nalaze uz šumu, voćnjak, javni park, površinski kop rudnika, majdan kamena, separaciju šljunka peska, deponiju smeća, deponiju jalovine, pepelište, parking, fabričko dvorište, autobusku, odnosno železničku stanicu i sl.

- vinogradi i voćnjaci koji su usamljeni u ataru i sl.;

2) jednom katastarskom klasom bolje, u odnosu na datu osnovu klasiranja, klasiraće se:

- njive koje se navodnjavaju a zasađene su ratarskim usevima, industrijskim, krmnim, lekovitim, začinskim i drugim biljem i sl.

- vrtovi plastenici sa veštačkim uređajima za navodnjavanje; staklenici sa veštačkim uređajima za navodnjavanje zasađeni cvećem, rasadom ukrasnog bilja ili povrtarskim kulturama; vrtovi zasađeni cvećem i ukrasnim biljem namenjenih prodaji; vrtovi sa ranim vrstama povrća i sl.

- voćnjaci sa južnom, jugozapadnom i jugoistočnom ekspozicijom, odnosno sa boljim svetlosno toplotnim režimom, prisojni u odnosu na severni, severozapadni ili severoistočni, osojni položaj; voćnjaci u gornjim delovima brega, velikih bregova ili brda u odnosu na voćnjake u njihovom podnožju; voćnjaci u širokim rečnim dolinama, pored velikih reka i prostranih vodenih površina u odnosu na voćnjake u uskim rečnim dolinama pored manjih vodenih površina, veće bare i sl.; voćnjaci koji su zaštićeni od vetrova i mrazeva; voćnjaci koji imaju povoljniju ružu vetrova, južni u odnosu na severne, severoistočne, zapadni u odnosu na severne i severozapadne i sl., i brzinu duvanja; voćnjaci koji se navodnjavaju i sl.

- vinogradi sa južnom, jugozapadnom i jugoistočnom ekspozicijom sa boljim svetlosno toplotnim režimom u odnosu na vinograde koji se nalaze na osojnim položajima; vinogradi koji se nalaze u gornjem delu padine brežuljka ili u gornjem delu padine brega u odnosu na one u donjim delovima; vinogradi na položajima koji se dobro provetravaju, sa povoljnom ružom vetrova, kao kod voćnjaka, brzinom duvanja i sl.

- livade koje se razoravaju u cilju popravke kvaliteta prirodnih trava i njihove dominacije nad korovskim travama; sa povoljnijim stanjem vlage i vlaženja; koje se navodnjavaju; koje su u rečnoj dolini zaštićene od poplava; kod kojih je trajanje poplava kraće; sa kvalitetnijim livadskim travama i gušćim busenom; sa manje korovskih biljaka; sa jačim intenzitetom porasta trava; sa dobrom otavom ili pašom; sa povoljnijom ekspozicijom u brdskom, brdsko planinskom ili planinskom reljefu (severozapadna, severoistočna i severna), stanjem vlage i sl.

- pašnjaci koji se razoravaju u cilju popravke kvaliteta prirodnih trava i njihove dominacije nad korovskim travama; sa povoljnijim stanjem vlage; koji se navodnjavaju, koji su u rečnoj dolini zaštićeni od poplava; kod kojih je trajanje poplava kraće; sa većim intenzitetom porasta trava; sa kvalitetnijim travama; sa povoljnijim vremenom; mesecima, paše; sa rentabilnijom vrstom stoke koja pase; sa povoljnijom ekspozicijom u brdskom, brdsko planinskom i planinskom reljefu (severozapadna, severoistočna i severna), stanjem vlage i sl.

- šume sa boljim načinom gajenja, kao što je visoka, srednja i niska; sa boljom vrstom drveća, razmerom smeše, stanišnom klasom, obrastom i turnusom seče, godišnjim prosečnim prirastom drveta po 1 ha; sa povoljnijom ekspozicijom (severna, severoistočna, severozapadna) u odnosu na istočnu, jugozapadnu i južnu; ružom vetrova, jačinom duvanja, stanjem vlage i sl.

- trstici koji imaju bolji kvalitet, veću gustinu i redovno korišćenje, odnosno sečenje trske, kao i to da li su stalno pod vodom ili ne (po pravilu su bolji trstici koji imaju gušću trsku i kod kojih voda preko godine osciluje),

- močvare koje imaju bolji kvalitet i daju veću količinu močvarnog bilja, način njegove upotrebe, kao i to da li je bilje stalno pod vodom ili nije (močvare kod kojih voda preko godine osciluje, bolje su od onih močvara koje su preko cele godine pod vodom).

Član 36

Kulture, neplodne površine i zemljišta namene označavaju se na skici detalja, odnosno fotoskici, za svaku parcelu, sledećim oznakama:

1) njiva

;

2) vrt

;

3) voćnjak

;

4) vinograd

;

5) livada

;

6) pašnjak

;

7) šuma

;

8) trstik i močvara

;

9) ribnjak

;

10) neplodne površine iz člana 32. ovog pravilnika označavaju se sa , a pored ove oznake upisuje se u zagradi vrsta neplodne površine;

11) zemljišta namene iz člana 33. ovog pravilnika, označavaju se sa , a pored ove oznake upisuje se u zagradi njihova namena;

12) zemljišta iz člana 34. stav 1. tač. 1) - 5) ovog pravilnika označavaju se sa ;

13) utvrđene katastarske klase pojedinih kultura označavaju se arapskim brojevima u donjem desnom uglu oznake kulture , gde prečnik kruga, odnosno stranica kvadrata iznosi 5 mm, a krug, kvadrat i oznake se ispisuju crnim tušem debljine 3 mm.

U slučaju pogrešno dešifrovanih kultura ili pogrešno upisanih kultura i klasa na skicama detalja, odnosno fotoskicama, ispravka se vrši precrtavanjem crnim tušem debljine 3 mm, tako da budu vidljive prethodno upisane kulture i klase.

Član 37

Opštinska ugledna zemljišta označavaju se na skicama detalja i fotoskicama kvadratom izvučenim crnim tušem oko kruga u kojem je upisana oznaka kulture i klase .

Detalji upisivanja i označavanja dati su u članu 36. ovog pravilnika.

Član 38

Spisak uglednih sreskih ili opštinskih zemljišta za poljoprivredne kulture sadrži sledeće podatke: kultura, sadržaj karbonata, dubina horizonta, odnosno slojeva, opis pedološkog profila, pedološki tip, terenski položaj, izloženost redovnim elementarnim nepogodama, klima, sposobnost zemljišta za obradu i gajenje pojedinih useva i zasada, plodored, prosečan prinos po jednom hektaru, vrsta useva, odnosno vrsta voća, katastarska klasa, bonitetna klasa, naziv potesa, broj fotoskice, odnosno detaljne skice, broj parcele, ime i prezime vlasnika i njegovo mesto stanovanja.

Podaci o prosečnim prinosima preuzimaju se iz statističkih podataka nadležne opštine.

Spisak uglednih sreskih ili opštinskih zemljišta za šume sadrži sledeće podatke: kultura, sadržaj karbonata, dubina horizonta, odnosno slojeva, opis pedološkog profila, pedološki tip zemljišta, terenski položaj, način gajenja šume, vrsta drveća i razmera smeše, stanišna klasa šume, obrast i turnus seče, godišnji prosečni prirast drveta po jednom hektaru (vrsta drveta i m3), katastarska klasa, bonitetna klasa, naziv potesa, broj fotoskice, odnosno detaljne skice, broj parcele, ime i prezime vlasnika i njegovo mesto stanovanja.

Prema načinu gajenja šume mogu biti:

1) visoke šume, starosti od 50 do 120 godina, koje se uzgajaju u cilju produkcije krupnog građevinskog drveta;

2) niske šume, starosti od 10 do 40 godina, koje se podižu iz panja radi dobijanja sitnog drvnog materijala (ogrevno drvo, kolje i dr.);

3) srednje visoke šume koje su kombinacija visoke i niske šume na istom terenu, odnosno parceli.

Član 39

Ako u postupku premera nisu snimljene granice različitih kultura na istoj parceli, Komisija unosi odgovarajuće podatke za takvu parcelu u Pregled delimičnih promena kultura.

Po izvršenom detaljnom klasiranju zemljišta, u delu spoljnjeg opisa skice detalja, odnosno fotoskice, potpisuje se predsednik Komisije, crnim tušem debljine 3 mm, uz naznaku datuma katastarskog klasiranja zemljišta.

Predsednik Komisije sačinjava Zapisnik o izvršenom katastarskom klasiranju zemljišta, koji potpisuju predsednik i članovi Komisije.

Član 40

Po određivanju opštinskih uglednih zemljišta i izvršenom detaljnom katastarskom klasiranju zemljišta, sačinjava se elaborat katastarskog klasiranja zemljišta.

3. Obnova katastarskog klasiranja zemljišta

Član 41

Obnova katastarskog klasiranja zemljišta vrši se u slučaju obnove premera i katastra nepokretnosti, kao i u slučaju bitnih promena nekih od elemenata prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje, odnosno drugih elemenata od značaja za katastarsko klasiranje zemljišta.

Obnova katastarskog klasiranja zemljišta vrši se na način i u postupku koji su ovim pravilnikom propisani za katastarsko klasiranje zemljišta.

Član 42

Ako se deo katastarskog sreza pripoji drugom katastarskom srezu vrši se obnova katastarskog klasiranja zemljišta.

Ako su izmene iz stava 1. ovog člana takve prirode i obima da nije potrebno vršiti obnovu katastarskog klasiranja zemljišta u celom katastarskom srezu, utvrđivanje novih klasa na pripojenom delu vrši se u okviru postojeće osnove katastarskog klasiranja zemljišta odnosnog katastarskog sreza, uz utvrđivanje okvirnih klasa, za svaku kulturu zemljišta i područje svake katastarske opštine iz pripojenog katastarskoga sreza.

Ako se spoje dva katastarska sreza, utvrđuje se nova osnova katastarskog klasiranja zemljišta za novoformirani katastarski srez i vrši se obnova katastarskog klasiranja zemljišta.

Član 43

Ako se na manjem delu katastarskog sreza izvrši obnova premera ili samo obnova katastarskoga klasiranja zemljišta, katastarsko klasiranje zemljišta vrši se u okviru postojeće osnove katastarskog klasiranja zemljišta.

Ako se na većem delu katastarskog sreza ili na celom srezu izvrši premer, obnova premera ili samo obnova katastarskoga klasiranja zemljišta, katastarsko klasiranje zemljišta vrši se prema novoutvrđenoj osnovi katastarskog klasiranja zemljišta.

Ako u katastarskom srezu nastane nova kultura, vrši se dopuna postojeće osnove katastarskog klasiranja zemljišta u katastarskoj opštini za tu kulturu, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Član 44

Ako je obim promena kultura u katastarskoj opštini znatan, u odnosu na postojeće stanje u katastru, vrši se obnova katastarskog klasiranja zemljišta za tu katastarsku opštinu.

U postupku obnove katastarskog klasiranja zemljišta na celoj katastarskoj opštini ili delu opštine, kada se ne vrši premer ili obnova premera, upisivanje podataka o katastarskom klasiranju zemljišta vrši se na skicama održavanja premera, koje se obrazuju za ovu svrhu, kopiranjem postojećih listova radnog originala katastarskog plana.

Detalji upisivanja podataka dati su u članu 36. ovog pravilnika.

4. Utvrđivanje kulture i klase zemljišta u postupku održavanja katastra nepokretnosti

Član 45

U postupku održavanja katastra nepokretnosti stručno lice utvrđuje pojedinačne promene kulture i klase zemljišta i promene na svim površinama, neplodne površine zemljišta i zemljišta namene.

Član 46

Stručno lice utvrđuje:

1) promenu kulture i klase na svim površinama;

2) promenu klase za kulture za koje nije moguće tačno primeniti odgovarajuće klase istih kultura susednog zemljišta;

3) promenu klase za parcele na granici dve katastarske opštine koje pripadaju istom ili različitim katastarskim srezovima i koje imaju isti tip zemljišta, istu kulturu, a različite klase;

4) promenu kulture i klase na parcelama sa više katastarskih klasa;

5) promenu kulture i klase nastale usled bitnih promena nekih od prirodnih činilaca, odnosno odvodnjavanjem, navodnjavanjem, podizanjem nivoa podzemnih voda, poplavama, bujičnim zasipanjem, aktiviranjem klizišta, erozionim procesima, podizanjem odbrambenih nasipa, promenom ili regulacijom vodotoka i sl., ili promenom nekih od ekonomskih činilaca proizvodnje.

Klasa za promenjenu kulturu određuje se prema klasi najbliže parcele iste kulture.

Prikupljeni podaci o promenama na zemljištu iz stava 1. ovog člana prikazuju se u Terenskom opisu pedološkog profila i sastavni su deo Zapisnika o utvrđivanju katastarske kulture i klase zemljišta - obrazac broj 11, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 47

Utvrđivanje kulture i klase zemljišta vrši se na osnovu faktičkog stanja određene parcele za obradivo poljoprivredno i poljoprivredno i šumsko zemljište.

Faktičko stanje kultura i klasa zemljišta utvrđuje se i za zemljišta na kojima se privremeno ne odvija proizvodnja, zemljišta koja se odmaraju i zemljišta na kojima se menja kultura i klasa, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Član 48

Ne utvrđuju se kultura i klasa prirodno ili veštački stvorenih neplodnih zemljišta i zemljišta namene, već se utvrđuju vrste neplodnosti ili njihova namena.

Član 49

Obradivom poljoprivrednom zemljištu koje je u stanju parloga, odnosno koje se ne obrađuje privremeno ili trajno, ne menja se prethodno utvrđena kultura, a može mu se utvrditi klasa.

Član 50

Njive koje se odmaraju i koriste kao pašnjak, nisu pašnjaci, već su njive. Livade koje se povremeno oru da bi se uništio korov, nisu njive, već su livade. Ovakav princip važi i za drugo poljoprivredno zemljište.

Član 51

Vinogradu, voćnjaku i šumi koji su stari, proređeni ili obrasli drugim rastinjem ne menjaju se prethodno utvrđeni kultura i klasa.

Član 52

Drvoredi koji se sastoje od pojedinačnih stabala zasađenih u razmaku (npr.: vetrozaštitni pojas manji od pet ari, kao i usamljena stabla) ne predstavljaju posebnu kulturu, već se svrstavaju u kulturu parcele na kojoj se nalaze.

Član 53

Obradivo poljoprivredno zemljište može se promeniti u poljoprivredno zemljište, odnosno pašnjak, ako vlasnik tog zemljišta dostavi potvrdu o upisu poljoprivrednog gazdinstva u Registar poljoprivrednih gazdinstava, izdatu od strane Uprave za agrarna plaćanja u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 41/09) i ako vlasnik, odnosno držalac (odgajivač) domaćih životinja, dostavi potvrdu o obeležavanju domaćih životinja izdatu od strane ovlašćenog obeleživača u skladu sa Zakonom o stočarstvu ("Službeni glasnik RS", broj 41/09) i Zakonom o veterinarstvu ("Službeni glasnik RS", br. 91/05 i 30/10).

Član 54

Degradiranim i opustošenim šumama koje odgajivači domaćih životinja koriste za ispašu, brst ili žirenje, ne menja se prethodno utvrđena kultura u kulturu pašnjak.

Član 55

Poljoprivredno zemljište, koje je u skladu sa posebnim zakonom određeno kao zemljište za nepoljoprivredne svrhe, tj. kao građevinsko zemljište, do privođenja planiranoj nameni koristiće se kao poljoprivredno zemljište.

5. Postupak podnošenja zahteva za utvrđivanje kulture i klase zemljišta

Član 56

Podnosilac zahteva za utvrđivanje kulture i klase zemljišta dostavlja nadležnoj Službi za katastar nepokretnosti sledeće isprave:

1) kopiju plana predmetne parcele u originalu, ne stariju od šest meseci (ukoliko je zahtevom obuhvaćen veći broj parcela, odnosno znatno velika površina, planovi se mogu dostaviti i u digitalnoj formi, odnosno CD ili DVD, uz odgovarajući propratni akt nadležne Službe za katastar nepokretnosti);

2) list nepokretnosti za predmetnu parcelu u originalu ili overenoj kopiji, ne stariji od šest meseci;

3) ugovor o sticanju prava ili ugovor o zakupu predmetne parcele, ukoliko podnosilac zahteva nije upisan kao vlasnik, korisnik ili zakupac iste parcele, u originalu ili overenoj kopiji;

4) pisanu saglasnost svih suvlasnika, odnosno sukorisnika predmetne parcele, u originalu ili overenoj kopiji;

5) pravosnažno rešenje ministarstva nadležnog za poslove šumarstva, u originalu ili overenoj kopiji, za promenu kulture i klase zemljišta površine veće od pet ari koje je bilo svrstano u kulturu šuma.

Član 57

Ako je u postupku utvrđivanja kulture i klase zemljišta potrebno izvršiti uviđaj na terenu, podnosilac zahteva za utvrđivanje kulture i klase zemljišta plaća naknadu u skladu sa aktom kojim se utvrđuje visina naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda.

Član 58

Po prijemu zahteva za utvrđivanje kulture i klase zemljišta u nadležnoj Službi za katastar nepokretnosti formira se predmet.

Predmet se u originalnom omotu, sa svim spisima, dostavlja unutrašnjoj jedinici Republičkog geodetskog zavoda nadležnoj za poslove katastarskog klasiranja, bonitiranja i komasacione procene zemljišta.

Član 59

Po prijemu predmeta utvrđuje se urednost zahteva shodno odredbama člana 124. Zakona o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10) i člana 57. ovog pravilnika.

Ako zahtev nije uredan, ili ako uz zahtev nisu priloženi svi potrebni dokazi, podnosiocu zahteva naložiće se zaključkom da u roku od osam dana od dana prijema zaključka zahtev uredi, odnosno priloži potrebne dokaze.

Ako stranka ne postupi po nalogu iz stava 2. ovog člana u ostavljenom roku, predmet se vraća nadležnoj Službi za katastar nepokretnosti koja postupa po predmetu, shodno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SRJ", br. 33/97 i 31/01 i "Službeni glasnik RS", broj 30/10).

Ako je zahtev uredan, podnosilac zahteva se obaveštava o obavezi plaćanja naknada za terenske radove i laboratorijsko ispitivanje, shodno aktu kojim se utvrđuje visina naknade za korišćenje podataka premera i katastra i pružanje usluga Republičkog geodetskog zavoda, u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja.

Ako se vrši uviđaj na terenu, Zapisnik o utvrđivanju katastarske kulture i klase zemljišta sa pripadajućim prilozima, dostavlja se nadležnoj Službi za katastar nepokretnosti u dovoljnom broju primerka, na dalju nadležnost.

Rok za postupanje po zahtevu stranke, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku, je 30 dana od dana prijema zahteva, odnosno 60 dana, ukoliko se sprovodi poseban terenski ispitni postupak.

Član 60

Terenski zapisnik o uviđaju - obrazac broj 10 i Zahtev za utvrđivanje katastarske kulture i katastarske klase zemljišta u analognom i digitalnom formatu - obrasci br. 12 i 13, odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

III BONITIRANJE ZEMLJIŠTA

1. Osnova bonitiranja zemljišta

Član 61

Osnovu bonitiranja zemljišta čine republička ugledna zemljišta za svaku bonitetnu klasu, odnosno podklasu.

Osnovu bonitiranja i merila za raspoređivanje zemljišta u bonitetne klase i podklase, utvrđuje Republički geodetski zavod.

Član 62

Bonitiranjem zemljišta određuje se bonitetna klasa i podklasa svih zemljišta podobnih za poljoprivrednu i šumarsku proizvodnju, na osnovu prirodnih osobina zemljišta, bez obzira na njihov način korišćenja.

Bonitiranje zemljišta obuhvata:

1) prikupljanje opisnih podataka o zemljištu na terenu;

2) laboratorijsko ispitivanje zemljišnih uzoraka;

3) izradu elaborata bonitiranja zemljišta.

Član 63

Na osnovu prirodnih osobina, sva zemljišta podobna za poljoprivrednu i šumarsku proizvodnju raspoređuju se u jednu od osam bonitetnih klasa, a u okviru bonitetne klase može se utvrditi jedna ili dve podklase, i to:

1) prva bonitetna klasa

- prva podklasa

11,

- druga podklasa

12;

2) druga bonitetna klasa

- prva podklasa

21,

- druga podklasa

22;

3) treća bonitetna klasa

- prva podklasa

31,

- druga podklasa

32;

4) četvrta bonitetna klasa

- prva podklasa

41,

- druga podklasa

42;

5) peta bonitetna klasa

- prva podklasa

51,

- druga podklasa

52;

6) šesta bonitetna klasa

- prva podklasa

61,

- druga podklasa

62;

7) sedma bonitetna klasa   

- nema podklase

7;

8) osma bonitetna klasa

- nema podklase

8.

Trstici, močvare, neplodne površine i zemljišta namene ne bonitiraju se.

2. Prikupljanje opisnih podataka o zemljištu

Član 64

Prikupljanje opisnih podataka o zemljištu, u postupku bonitiranja zemljišta na terenu, obuhvata:

1) preuzimanje podataka o lokaciji, broju, morfološkom opisu, fizičko-hemijskim osobinama i indikacijama republičkog uglednog zemljišta (podaci se preuzimaju iz Republičkog geodetskog zavoda);

2) rekognosciranje područja bonitiranja u cilju izbora lokacije za ugledna bonitetna zemljišta; utvrđivanje broja bonitetnih klasa i podklasa radi njihovog uklapanja u osnovu bonitiranja; otvaranje, terensko-laboratorijsko ispitivanje i morfološko opisivanje reprezentativnih, odnosno uglednih bonitetnih zemljišta; utvrđivanja lokalnog klimata, hidrologije, procesa erozije, vodoleženosti, vodoplavnosti; utvrđivanja geološke podloge i dr.;

3) otvaranje, terensko-laboratorijsko ispitivanje i morfološko opisivanje najbližeg republičkog uglednog bonitetnog zemljišta, a u cilju izrade osnove bonitiranja i utvrđivanja broja bonitetnih klasa i rasporeda podklasa.

Član 65

Opisni podaci o zemljištu, koji su od uticaja za raspoređivanje zemljišta u bonitetne klase i podklase, utvrđuju se na osnovu pripadnosti određenom tipu zemljišta i njegovim prirodnim osobinama, kao što su: nadmorske visine, odnosno pripadnosti zemljišta jednom od klimatsko-proizvodnih rejona; reljefa; ekspozicije; nagiba; stepena plavnosti i vodoležnosti; geološkog supstrata i dr.

Član 66

Pripadnost određenom tipu zemljišta određuje se na osnovu terenskog proučavanja prirodnih osobina zemljišta, laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka i Klasifikacije zemljišta.

Član 67

Prirodne osobine koje određuju tip zemljišta jesu: sklop horizonata ili slojeva, dubina zemljišta, boja, moćnost humusno-akumulativnog horizonta i drugih horizonata ili slojeva, mehanički sastav, skeletoidnost ili skeletnost, struktura, humoznost, kiselost, zaslanjenost, propusnost, nivo podzemnih voda, zabarenost, novoobrazovanja (konkrecije kreča, ortštajn, natrijumova, sulfatna ili sodna so, glej, pege, fleke i mazotine gvožđa i mangana), geološki supstrat, topografski lokalitet profila i sl., a utvrđuju se otvaranjem i terensko-laboratorijskim ispitivanjem pedoloških profila.

Podaci dobijeni proučavanjem pedološkog profila upisuju se u Rezultate laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka.

Iz otvorenih pedoloških profila standardnom metodom uzimaju se, u poremećenom stanju, zemljišni uzorci u cilju laboratorijskog ispitivanja. Evidentiranje pedoloških profila i zemljišnih uzoraka vrši se u Registru pedoloških profila i zemljišnih uzoraka - obrazac broj 9.

Na osnovu utvrđenih prirodnih osobina zemljišta određuje se bonitetna klasa i podklasa, koja predstavlja produktivnu sposobnost zemljišta za poljoprivrednu i šumarsku proizvodnju.

Član 68

Nadmorska visina zemljišta opredeljuje njegovu pripadnost određenom klimatsko-proizvodnom rejonu, odnosno bonitetnoj klasi i podklasi.

Vertikalna zonalnost, klimatsko-proizvodnih rejona, pokazuje pravilnost pogoršanja klimatskih uslova koji utiču na bonitetnu klasu, odnosno podklasu, počev od ravničarskog, preko brežuljkastog i brdsko-planinskog, do planinskog područja.

Ravničarski klimatsko-proizvodni rejon prostire se do nadmorske visine 250 metara. Srednja godišnja temperatura je viša od 10,5°C, srednja godišnja količina padavina je do 700 mm, s tim što u AP Vojvodini zemljišta na zemunskoj, titelskoj, telečkoj (subotičkoj) lesnoj zaravni imaju godišnje samo do 600 mm taloga. Iste srednje godišnje količine padavina su i u kotlinama Južne Morave. Količina padavina je u vegetacionom periodu u proseku od 350 mm, a u ovom rejonu gaje se bez ograničenja sve poljoprivredne kulture i zastupljena su, uglavnom, zemljišta prve, druge, treće i četvrte bonitetne klase.

Brežuljkasti klimatsko-proizodni rejon prostire se na nadmorskoj visini od 250 do 650 metara. Srednja godišnja temperatura je veća od 9,5°C, srednja godišnja količina padavina je do 750 mm, s time što za područje Metohije srednja godišnja količina padavina, radi uticaja mediteranske klime, iznosi i do 1000 mm, ali su najvažniji letnji meseci, juli i avgust izuzetno sušni. Osim toga celo područje kosovske visoravni, sa prosečnom nadmorskom visinom od oko 500 metara, ima nižu srednju godišnji količinu padavina, odnosno samo 700 mm. Količina padavina u vegetacionom periodu je do 400 mm. U ovom klimatskom rejonu gaje se, uz veoma mala ograničenja, sve poljoprivredne kulture, a zastupljena su uglavnom zemljišta druge, treće, četvrte i pete bonitetne klase.

Brdsko-planinski klimatsko-proizvodni reon prostire se na nadmorskoj visini od 650 do 1000 metara. Srednja godišnja temperatura je do 8°C. Srednja godišnja količina padavina je do 800 mm, a količina padavina u vegetacionom periodu iznosi preko 400 mm vodenog taloga, broj poljoprivrednih kultura je ograničen, pošto se ne može gajiti kukuruz i ostale okopavine, osim krompira, kao ni vinogradi. Ovde su zastupljena uglavnom zemljišta četvrte, pete i šeste bonitetne klase, a retko se nalaze i zemljišta treće bonitetne klase.

Planinski klimatsko-proizvodni rejon prostire se na području višem od 1000 metara nadmorske visine, sa prosečnom godišnjom temperaturom manjom od 6°C i prosečnim godišnjim padavinama od 900 i više mm, a u vegetacionom periodu više od 450 mm. Broj poljoprivrednih kultura je veoma ograničen, samo jara strna žita, a ne mogu se gajiti ni vinogradi ni voćnjaci. Zastupljena su uglavnom zemljišta pete, šeste, sedme i osme bonitetne klase.

Član 69

Nagib zemljišta je od značaja za utvrđivanje određene bonitetne klase i podklase, a prema nagibu razlikuju se sledeći stepeni erozije:

1) 0 - 3% ravno (skoro ravno) - erozija plodnosti;

2) 4 - 8% blag nagib - slojevita (površinska erozija);

3) 9 - 16% umereno blag nagib - slabije brazdasta erozija;

4) 17 - 30% padina - jače brazdasta erozija;

5) 31 - 45% strma padina - slabije jarugasta erozija;

6) preko 45% veoma strma padina - jače jarugasta erozija.

Član 70

Za zemljišta rečnih dolina, zemljišta pored bujično-planinskih tokova i slična zemljišta, kod utvrđivanja određene bonitetne klase i podklase, od bitnog je značaja stepen plavnosti, odnosno učestalosti poplava koja može biti:

1) kratkotrajna ili povremena (kulturne biljke retko su oštećene, a setva se u nekim slučajevima kratko odlaže);

2) česta i dugotrajna, gde su kulturne biljke često oštećene, a broj poljoprivrednih kultura koje se mogu gajiti je ograničen;

3) vrlo česta i dugotrajna, zbog čega su zemljišta neobradiva i najčešće obrasla trskom i vrbom.

Član 71

U zavisnosti od konfiguracije i mehaničkog sastava, stepen zadržavanja vode na površini utiče na utvrđivanje određene bonitetne klase i podklase zemljišta.

Zadržavanje vode može biti:

1) kratkotrajno zadržavanje vode na površini, gde su biljke neznatno oštećene, a setva malo kasni;

2) dugotrajno zadržavanje vode na površini, gde biljke stradaju, a vrsta kulturnih biljaka koje se mogu gajiti je ograničena;

3) veoma dugotrajno zadržavanje vode na površini, gde se zemljište ne može obrađivati, a bez odvodnjavanja se ne može koristiti kao obradivo.

Član 72

Na osnovu kriterijuma iz čl. 63 - 71. ovog pravilnika zemljišta se, prema plodnosti, raspoređuju u osam bonitetnih klasa, od kojih prvih šest klasa imaju po dve podklase.

U prvu bonitetnu klasu raspoređuju se zemljišta ravničarskog klimatsko proizvodnog rejona, na ravnom ili na skoro ravnom reljefu sa nagibom do 3%, duboka i vrlo duboka zemljišta dubine preko 100 cm, sa humusno akumulativnim horizontom dubokim 60 cm i preko 60 cm, ilovastog sastava, mrvičaste strukture, neutralne do slabo alkalne reakcije (pH = 7 do 8,5), dobro propusna, neprevlažena, sa podzemnom vodom ispod 110 cm, zemljišta zaštićena od poplava, koja se navodnjavaju i sl.

Zemljišta prve bonitetne klase raspoređuju se u jednu od podklasa, i to:

1) u prvu podklasu 11: zemljišta u ravnicama i sasvim blagim nagibima, tipa černozem i humofluvisol, duboka, karbonatna, bezkarbonatna, miceralna, nemiceralna, ilovasta, peskovito ilovasta ili glinovito ilovasta, neutralne reakcije, bez proslojaka skeleta, peska, šljunka, peskuše; bez uticaja pedogenetskih procesa i procesa hidrogenizacije, zaslanjivanja ili alkalizacije;

2) u drugu podklasu 12: zemljišta u ravnicama ili sasvim blagim nagibima, tipa černozem, humofluvisol i reliktni fluvisol, srednje duboka, karbonatna, bezkarbonatna, miceralna, nemiceralna, ilovasta, peskovito ilovasta ili glinovito ilovasta, neutralne reakcije bez proslojaka skeleta, peska, šljunka, peskuše, zemljišta sa procesima posmeđavanja, ali bez uticaja procesa hidrogenizacije, zaslanjivanja ili alkalizacije.

U drugu bonitetnu klasu raspoređuju se zemljišta ravničarskog i brežuljkastog klimatsko-proizvodnog rejona, na ravnom ili blagom nagibu do 3% u ravnicama ili do 8% na brežuljkastim terenima, srednje duboka i duboka zemljišta dubine od 80 do 110 cm, sa humusno-akumulativnim horizontom dubine preko 40 cm, peskovito-ilovastog do ilovasto-glinovitog sastava, praškasto-mrvičaste, mrvičaste do graškaste strukture, slabo kisele do blago alkalne reakcije (pH = 6,5 do 8,50), dobro do umereno drenirana i propusna, sa podzemnom vodom ispod 90 cm, u ravnicama izložena slučajnoj, kratkotrajnoj plavnosti, a na brežuljkastim terenima slojevitoj eroziji, laka do srednje teška za obradu, pogodna za mehanizovanu obradu i navodnjavanje.

Zemljišta druge bonitetne klase raspoređuju se u jednu od podklasa, i to:

1) u prvu podklasu 21: zemljišta u ravnicama i sasvim blagim nagibima, do 3%, peskovito-ilovastog i ilovastog sastava, praškasto-mrvičaste i mrvičaste strukture, dobro drenirana i propusna za vodu izložena kratkotrajnim slučajnim poplavama;

2) u drugu podklasu 22: zemljišta u ravnicama i na brežuljkastim terenima na nagibu do 8%, izložena površinskoj slojevitoj eroziji, glinovito-ilovastog do ilovasto-glinovitog sastava, mrvičasto-graškaste do graškaste strukture, slabo kisele do neutralne reakcije.

U treću bonitetnu klasu raspoređuju se zemljišta ravničarskog i brežuljkastog klimatsko-proizvodnog rejona, na ravnom reljefu i nagibu do 3% u ravnicama, ili do 16% na brežuljkastim terenima, srednje duboka ili duboka zemljišta dubine preko 60 cm, sa humusno-akumulativnim horizontom dubine preko 30 cm, ilovasto-peskovitog do glinovitog mehaničkog sastava, praškaste do orašaste, sitno-grudvaste, strukture, srednje kisele do slabo alkalne reakcije (pH = 6 do 8,5), dobro do nepotpuno drenirana i propusna sa podzemnom vodom ispod 80 cm, dubinski zaslanjena u ravnicama izložena povremenim, kratkotrajnim poplavama, a na brežuljkastim terenima izložena slojevitoj do slabije brazdastoj eroziji, laka do teška za obradu, sa manje pogodnim uslovima za primenu mehanizacije i navodnjavanje, sa preporučivo preventivnim merama zaštite od erozije i poplava.

Zemljišta treće bonitetne klase raspoređuju se u jednu od podklasa, i to:

1) u prvu podklasu 31: zemljišta peskovito-ilovastog do glinovitog sastava, praškaste do orašaste strukture, u ravnicama i na nagibima do 8%, dobro do srednje drenirana i propusna, izložena povremenim, kratkotrajnim poplavama ili slojevitoj eroziji;

2) u drugu podklasu 32: zemljišta ilovasto-peskovitog do glinovitog mehaničkog sastava, koja sadrže do 10% skeleta, mrvičasto-graškaste do grudvaste strukture na umereno blagom nagibu do 16%, izložena slojevitoj i slabije brazdastoj eroziji, osrednje do nepotpuno drenirana i propusna.

U četvrtu bonitetnu klasu raspoređuju se zemljišta brežuljkastog, brdsko-planinskog i ravničarskog klimatsko-proizvodnog rejona. Tu spadaju plitka i srednje duboka zemljišta dubine ispod 60 cm, retko i duboka zemljišta, sa humusno-akumulativnim horizontom ispod 30 cm, peskovitog do glinovitog mehaničkog sastava, sa sadržajem skeleta do 30%, praškaste do grudvaste strukture, alkalne do jako kisele reakcije (pH = 5 i više od 8,5), u ravnici i na blagoj padini sa nagibom do 30%, slabo i veoma slabo drenirana i propusna (retko dobro drenirana i propusna peskovita zemljišta), sa plitkom podzemnom vodom ispod 60 cm, kratkotrajno prevlažena, često i štetno poplavljena, a na padinama izložena jače brazdastoj i brazdastoj eroziji, sa otežanim uslovima za mehanizovanu obradu, u ravnicama su potrebne melioracione mere i mere zaštite od poplava, a na nagibima padina protiverozione zaštitne mere.

Zemljišta četvrte bonitetne klase raspoređuju se u jednu od podklasa, i to:

1) u prvu podklasu 41: zemljišta peskovitog do glinovito-ilovastog sastava, sa skeletom do 10%, dobro i umereno dobro drenirana, dubinski zaslanjena, u ravnici kratkotrajno prevlažena, a na nagibu do 30% izložena slojevitoj do jače brazdastoj eroziji;

2) u drugu podklasu 42: zemljišta glinovito-peskovitog do glinovitog mehaničkog sastava sa skeletom do 30%, slabo drenirana, u ravnici umereno prevlažena i srednje duboko zaslanjena i na padinama sa nagibom do 30% izložena slabije brazdastoj i jače brazdastoj eroziji.

U petu bonitetnu klasu raspoređuju se zemljišta brežuljkastog, brdsko-planinskog i ravničarskog klimatsko-proizvodnog rejona, u ravnicama ili na umereno strmim padinama sa nagibom do 45% srednje duboka i plitka zemljišta dubine od 30 do 50 cm, sa humusno-akumulativnim horizontom do 20 cm, peskovitog do glinovitog mehaničkog sastava, sa skeletom i do 50%, praškaste do grudvaste strukture, jako kisele do srednje alkalne reakcije (pH = 4,0 do 9,0), dobro do ekstremno loše drenirana, površinski zaslanjena, sa podzemnom vodom ispod 55 cm, u ravnicama izložena štetnim i dugotrajnim poplavama, a na strmim padinama izložena jače brazdastoj i slabije jarugastoj eroziji, skoro nepovoljna za obradu, a posebno za mehanizovanu obradu, uz neophodne melioracije i zaštitu od poplava u ravnicama i protiverozionim merama na strmim padinama.

Zemljišta pete bonitetne klase raspoređuju se u jednu od podklasa, i to:

1) u prvu podklasu 51: zemljišta peskovitog do ilovasto-glinovitog mehaničkog sastava sa sadržajem skeletnih čestica i do 30%, dobro do loše drenirana, jako prevlažena, srednje dubinski zaslanjena u ravnicama, a na nagibima do 45% izložena jače brazdastoj i slabije jarugastoj eroziji;

2) u drugu podklasu 52: zemljišta svih oblika mehaničkog sastava, sa skeletnim česticama i do 50%, u ravnicama izložena čestim i štetnim poplavama, jako prevlažena, srednje do ekstremno loše drenirana, površinski zaslanjena, a na strmim padinama sa nagibom i do 45% izložena slabije jarugastoj eroziji.

U šestu bonitetnu klasu raspoređuju se zemljišta brdsko-planinskog i planinskog klimatsko-proizvodnog rejona, zemljišta brežuljkastog ravničarskog klimatsko-proizvodnog rejona, na ravnom terenu ili na nagibu do 45% i više, plitka zemljišta dubine od 20 do 30 cm, koja sadrže i do 70% skeleta, peskovitog do glinovitog mehaničkog sastava, ekstremno kisela i alkalna (pH = 3,5 do 10,0), na nagibu izložena svim stepenima erozije, osim jače jarugaste, a u ravnicama dugotrajno prevlažena, sa podzemnom vodom ispod 35 cm, površinski zaslanjena ili alkalizovana, izložena čestim i dugotrajnim poplavama, srednje oštećena otpadnim vodama, neophodne protiverozione mere i zaštita od poplava, odvodnjavanje i raslanjivanje u ravnicama, uslovno se koriste kao obradiva zemljišta, a masovno se koriste kao pašnjaci, livade i šume.

Zemljišta šeste bonitetne klase raspoređuju se u jednu od podklasa, i to:

1) u prvu podklasu 61: zemljišta na ravnom terenu ili na nagibu do 45% sa sadržajem skeleta i do 60%, izložena čestim i štetnim poplavama, prevlažena, jače alkalizovana u ravnicama, a na nagibima izložena slabije jarugastoj eroziji;

2) u drugu podklasu 62: zemljišta na ravnom terenu, ili na nagibu i preko 45% sa sadržajem skeleta i do 70%, izložena čestim i veoma štetnim poplavama, prevlažena i površinski zaslanjena u ravnicama, a na nagibu izložena svim stepenim erozije, osim jače jarugaste.

U sedmu bonitetnu klasu raspoređuju se zemljišta planinskog i brdsko-planinskog, brežuljkastog i ravničarskog klimatsko-proizvodnog rejona koja su vrlo plitka, sa dubinom manjom od 20 cm, sa sadržajem skeleta i više od 70%, potpuno kisela i alkalna (pH = 3,0 do 12,0), u ravnicama ili na nagibu do 65%, izložena vrlo čestim i štetnim poplavama, veoma prevlažena i površinski zaslanjena i veoma oštećena opasnim i štetnim materijama, aerozagađenjem, otpadnim i zagađenim vodama, a na nagibima izložena svim vidovima erozije do jače jarugaste, sa neophodnim merama zaštite od poplava, merama odvodnjavanja i raslanjivanja, a na nagibima sa neophodnim merama zaštite od erozije, zemljišta koja se isključivo koriste kao pašnjaci i šume.

U osmu bonitetnu klasu raspoređuju se veoma plitka zemljišta, sa dubinom ispod 10 cm, koja sadrže i do 90% skeleta, koja se nalaze u brdsko-planinskom i planinskom klimatsko-proizvodnom rejonu, na nagibu preko 65%, izložena svim vidovima erozije, koja se koriste isključivo kao veoma nekvalitetni pašnjaci, devastirane šume i ekološki zagađena zemljišta.

3. Laboratorijsko ispitivanje zemljišnih uzoraka

Član 73

Prirodne osobine zemljišta proveravaju se i utvrđuju laboratorijskim ispitivanjima zemljišnih uzoraka u pedološkoj laboratoriji Republičkog geodetskog zavoda, a na osnovu standardnih kvantitativnih analiza, i to za:

1) mehanički sastav;

2) higroskopsku vlagu;

3) kiselost, alkalnost i zaslanjenost zemljišta;

4) hidrolitičku kiselost;

5) sumu baza;

6) procenat sadržaja humusa;

7) procenat sadržaja kalcijum karbonata.

Unošenje, obrada i prikazivanje podataka laboratorijskog ispitivanja je digitalno i analogno.

Član 74

Laboratorijskim ispitivanjem zemljišnih uzoraka iz člana 73. ovog pravilnika proveravaju se i konačno određuju tipovi zemljišta i njihova pripadnost određenoj bonitetnoj klasi, odnosno podklasi.

Dobijeni podaci upisuju se u Rezultate laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka.

4. Izrada elaborata bonitiranja zemljišta

Član 75

Elaborat bonitiranja zemljišta sadrži: Terenske opise pedoloških profila; preglednu kartu katastarske opštine na kojoj se prikazuju tipovi zemljišta; preglednu kartu bonitetnih klasa i podklasa zemljišta; preglednu kartu vodoležnosti, vodoplavnosti i erozije zemljišta i preglednu kartu na kojoj se prikazuje način korišćenja poljoprivrednog i šumskog zemljišta, Rezultate laboratorijskog ispitivanja zemljišnih uzoraka i Registar pedoloških profila i zemljišnih uzoraka.

Pregledne karte izrađuju se u odgovarajućoj razmeri, koja zavisi od površine katastarske opštine i gustine sadržaja koji se prikazuje.

Član 76

Na osnovu podataka iz čl. 74. i 75. ovog pravilnika, u postupku izrade elaborata bonitiranja zemljišta, vrši se:

1) nanošenje granica bonitetnih klasa i podklasa na preglednoj karti, plavim tušem, pravim linijama, debljine 3 mm;

2) izrada pregledne karte tipova zemljišta, koja sadrži: naziv, legendu, lokaciju, označavanje i numeraciju pedoloških profila, i granicu i nazive pedoloških tipova, zemljišta;

3) izrada pregledne karte bonitetnih klasa i podklasa, koja sadrži: naziv, legendu, oznake i granice bonitetnih klasa i podklasa zemljišta;

4) izrada pregledne karte vodoležnosti, vodoplavnosti i erozije zemljišta, koja sadrži: naziv, legendu, granice stepena vodoležnosti, vodoplavnosti i erozije zemljišta;

5) izrada pregledne karte načina korišćenja poljoprivrednog i šumskog zemljišta, koja sadrži: naziv, legendu, oznake katastarskih kultura, ribnjaka, neplodnih površina, zemljišta sa posebnom namenom i vodotoke;

6) kontrola, korekcija i konačno utvrđivanje podataka u terenskom opisu pedološkog profila, odnosno u delu koji se odnosi na morfologiju zemljišta, vrši se na osnovu podataka dobijenih odredbama čl. 72 - 74. ovog pravilnika.

Unošenje, obrada i prikazivanje podataka je digitalno i analogno.

5. Obnova bonitiranja zemljišta

Član 77

Obnovom bonitiranja zemljišta određuje se bonitetna klasa i podklasa za svaku katastarsku parcelu ili njen deo u postupku obnove premera, kao i u slučaju bitnih promena prirodnih uslova i drugih činilaca koji su od uticaja za bonitet zemljišta.

Obnova bonitiranja zemljišta obuhvata postupak koji je propisan odredbama čl. 63 - 76. ovog pravilnika.

6. Održavanje bonitiranja zemljišta

Član 78

Pojedinačne promene bonitetnih klasa i podklasa nastalih usled bitnih promena prirodnih činilaca (poplavama, klizištima, erozijom, izmenom vodnog režima zemljišta podizanjem i spuštanjem nivoa podzemnih voda i sl.), promene nastale antropogenim činiocima (odvodnjavanje, navodnjavanje, veštačke akumulacije, površinski kopovi rudnika, izgradnja puteva, pruga, materijalni iskopi, jalovišta, oštećena zemljišta nastala uticajem štetnih i opasnih materija i sl.) vrši stručno lice, u skladu sa odredbama čl. 63 - 76. ovog pravilnika.

U postupku održavanja bonitiranja zemljišta, upisivanje podataka vrši se na kopijama elaborata bonitiranja zemljišta, koje se za ovu svrhu obrazuju kopiranjem radnih originala, a shodno odredbama člana 76. stav 1. tač. 1) - 5) ovog pravilnika.

Utvrđene promene upisuju se crvenim tušem, debljine 0,3 mm, pravim linijama, odnosno arapskim brojevima, na kopije elaborata bonitiranja zemljišta, shodno odredbama člana 76. ovog pravilnika i zajedno se čuvaju sa originalima.

Član 79

Nadzor nad katastarskim klasiranjem zemljišta, utvrđivanjem kulture i klase zemljišta u postupku održavanja katastra nepokretnosti i bonitiranjem zemljišta, vrši se u skladu sa Pravilnikom o vršenju stručnog nadzora i pregledu i prijemu radova ("Službeni glasnik RS", broj 43/10).

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 80

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1

 

KLASIFIKACIJA ZEMLJIŠTA

 

1) AUTOMORFNA ZEMLJIŠTA

 

RED

KLASA

TIP

PODTIP

VARIJETET

1

2

3

4

5

A

NERAZVIJENA
ZEMLJIŠTA (A)
- C PROFILA

KAMENJAR
(LITOSOL)

- Na kiselim stenama
- Na prelaznim stenama
- Na bazičnim stenama
- Na ultrabazičnim stenama
- Na krečnjaku
- Na dolomitu

- kameniti
- šljunkoviti

SIROZEM
(REGOSOL)

- Silikatni

- Distrični (< 50% zasićenost bazama)
- Eutrični (> 50% zasićenost bazama)

- Silikatno-karbonatni

- Na lesu i lesolikim sedimentima
- Na laporu, lapornoj glini i jako laporovitim krečnjacima
- Na karbonatnom peščaru

- Peskovito-dolomitni

- Plitki (dubina do kompaktne stene < 40 cm)
- Duboki (dubina do kompaktne stene > 40 cm)

EOLSKI -
ŽIVI PESAK
(ARENOSOL)

- Kvarcni (sadrži > 95% kvarca)
- Silikatni (sadrži < 95% kvarca)
- Silikatno-karbonatni (sadrži 95% SiO2 i CaCO3)

- Kontinentalni
- Rečni
- Morski

KOLUVIJALNO
ZEMLJIŠTE
(KOLUVIJUM)

- Distrični (< 50% zasićenost bazama)
- Eutrični (> 50% zasićenost bazama)
- Karbonatni (nastao od karbonatnih stena i zemljišta formiranih na njima)

- Sa prevagom odlomaka (detritusa)
- Sa prevagom materijala
- Aluvijalno-koluvijalnog porekla

Za tipove zemljišta sirozem i koluvijalno zemljište određuje se forma:

- Peskovito (<10% fizičke gline)
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

podforma:

- Apsolutno skeletno (<90% čestica većih od 2mm)
- Jako skeletno (70-90%)
- Skeletno (50-70%)
- Jako skeletoidno (30-50%)
- Skeletoidno (10-30%)
- Slabo skeletoidno (<10%)

i podforma: Oglejano-mazotine gleja i vidljive posledice redukcionih procesa

Red

Klasa

Tip

Podtip

Varijetet

Forma

1

2

3

4

5

6

A

HUMUSNO-
AKUMULATIVNA ZEMLJIŠTA
A-C PROFILA

KREČNJAČKO-
DOLOMITNA
CRNICA
(KALKOME-
LANOSOL)

- Organogena (sadrži >25% humusa)
- Organomineralna (izgrađen organo-mineralni kompleks, sadrži <25% humusa)
- Pomeđena (ima kambični horizont (B)RZ koji je manji od A horizonta)
- Ocrveničena (ima tanak crveni kambični horizont (B)RZ koji je manji od A)

- Litična (kontakt sa čvrstom stenom A-R)
- Koluvijalna (obično na siparima, dublja od 15 cm, profil A-C-R)

- sa moličnim humusom
- sa sirovim humusom

RENDZINA
(RENDIZNA)

- Na laporcu i laporolitim sedimentima
- Na lesu i lesolikim sedimentima
- Na karbonatnom grusu, šljunku i pesku
- Na moreni kao podlozi
- Na kontaktu peščare i lesnog platoa

- Karbonatna (molični horizont karbonatan od površine)
- Izdužena (ceo molični horizont nekarbonatan)
- Posmeđena (ima kambični horizont koji je manji od A)

- plitka (do 20cm)
- srednje duboka (20-40cm)
- duboka (> 40 cm)

HUMUSNO-
SILIKATNO
ZEMLJIŠTE
(RANKER)

- Eutrični (V >50%)
- Distrični (V <50%)

- Litični (kontakt sa čvrstom stenom A-R)
- Regolitični (na trusu i drobini profil A-AC-C-R)
- Posmeđeni (pojava (B) horizonta koji je manji od A)
- Koluvijalni
- Podzolasti (ispod A pojavljuje se E horizont)

- sa moličnim humusom
- sa sirovim humusom

ČERNOZEM
(ČERNOZEM)

- Na lesu i lesolikim sedimentima
- Na karbonatnom eolskom pesku
- Na aluvijalnom nanosu

- Karbonatan (karbonatan ceo A horizont ili njegov donji deo)
- Izduženi (A horizont bezkarbonatan)
- Posmeđeni (pojava (B) horizonta koji je manji od A)
- Zaslanjeni i alkalizovani (sadrži do 1% lako rast. soli i >7% Na kat-jona u T)

- plitak (A < 40cm)
- srednje dubok (A je 40-80cm)
- dubok (A>80cm)

SMONICA
(VERTISOL)

- Karbonatan (karbonatan ceo A horizont ili njegov donji deo)
- Bezkarbonatna
- Posmeđeni (pojava (B) horizonta koji je manji od A)
- Lesivirana (inicijalno formiranje eluvijalnog horizonta)

- Na jezerskim sedimentima
- Na laporcu i laporovitim sedimentima
- Na glinovitim bezkarbonatnim sedimentima
- Na bazičnim i ultrabazičnim stenama

- plitka (A < 40cm)
- srednje duboka (A je 40-60cm)
- dubok (A>60cm)

Podforme:

- Peskovito (<10% fizičke gline)
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)
- Apsolutno skeletno (<90% čestica većih od 2mm)
- Jako skeletno (70-90%)
- Skeletno (50-70%)
- Jako skeletoidno (30-50%)
- Skeletoidno (10-30%)
- Slabo skeletoidno (<10%)

i podforma: Oglejano-mazotine gleja i vidljive posledice redukcionih procesa

Red

Klasa

Tip

Podtip

Varijetet

Forma

1

2

3

4

5

6

A

KAMBIČNA
ZEMLJIŠTA
A - (B) - C
PROFILA

GAJNJAČA
(EUTERIČNI
KAMBISOL)

- Na lesu i lesolikim sedimentima
- Na bazičnim i neutralnim stenama
- Na peridotitu i serpentinu
- Na jezerskim sedimentima
- Na aluvijalnom, koluvijalnom i eolskom nanosu
- Na glincu

- Tipična (nema drugih procesa sem obrauovanja(B))
- Lesivirana (pojava koloidnih opni u (B))
- Litična (sa profilom A-(B)-R)
- Regolitična (sa profilom A-(B)-C-R)
- Vertična (sadržaj gline u (B)>30% i (B)>A)

- Peskovito (<10% fizičke gline)
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

KISELO
SMEĐE
ZEMLJIŠTE
(DISTRIČNI
KAMBISOL)

- Tipično (sa ohričnim A horiz. i profilom Aon-(B)-C ili R)
- Humusno (sa umbričnim A horizontom i profilom AUM- (B)-C ređe R, prostire se na većim visinama)
- Lesivirano (pojava opni u (B) horizontu, bez jasno izraženog E horizonta)
- Pseudoglejno (inicijalno oglejavanje stagnirajućom površinskom vodom)
- Podzolasto (pojava začetka eluvijalnog i iluvijalnog horizonta)

- Na brečama
- Na peščarima
- Na glincima
- Na pesku
- Na glini
- Na rožnacu
- Na kiselim magmatskim stenama
- Na kristalastim škriljcima
- Na kvarcnim supstratima

- Plitko (litični kontakt <40cm)
- Srednje duboko (litični kontakt 40-70cm)
- Duboko (litični kontakt >70cm)

SMEĐE
ZEMLJIŠTE
NA KREČNJAKU
I DOLOMITU
(KALKOKAM-
BISOL)

- Tipično (nema znakova drugih procesa osim (B)RZ)
- Lesivirano (početak formiranja E horizonta)

- Plitko (<35cm)
- Srednje duboko (35-50cm)
- Duboko (>50cm)

- Peskovito (<10% fizičke gline),
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

CRVENICA
(TERRA ROSA)

- Tipično (nema znakova drugih procesa osim (B)RZ)
- Lesivirano (početak formiranja E horizonta)

- Plitko (<40cm)
- Srednje duboko (40-70cm)
- Duboko (>70cm)

 

Podforme

- Apsolutno skeletno (<90% čestica većih od 2mm)
- Jako skeletno (70-90%)
- Skeletno (50-70%)
- Jako skeletoidno (30-50%)
- Skeletoidno (10-30%)
- Slabo skeletoidno (<10%)
- Slabo alkalizovano (7-15% Na od T)
- Umereno alkalizovano (15-40% Na od T)
- Jako alkalizovano (> 40%)

i podforma: Oglejano-mazotine gleja i vidljive posledice redukcionih procesa

Red

Klasa

Tip

Podtip

Varijetet

Forma

1

2

3

4

5

6

A

ELUBIJALNO-
ILUVIJALNA
ZEMLJIŠTA
A-E-B-C
PROFILA

LESIVIRANO
(ILIMERIZOVANO)
ZEMLJIŠTE
(LUVISOL)

- Na silikatnim i silikatno-karbonatnim supstratima (les, ilovače, jezerski sedimenti, stari aluvijalni i koluvijalni nanosi)
- Na čistim krečnjacima i dolomitima

- Tipično (samo proces lesiviranja)
- Pseudoglejno (pojava fleka Fe i Mn i inicijalno pseudooglejavanje)
- Opodzoljeno (pojava pepeljasto-sivog E horizonta)
- Akrično (zasićenost bazama <35%)

- Peskovito (<10% fizičke gline),
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

PODZOL
(PODZOL)

- Gvožđeviti (ima iluvijalni horizont tipa BFe)
- Humusno-gvožđeviti (ima iluvi-jalni horizont tipa Bh)

- Slabi podzol (E horizont<10cm)
- Umereni podzol (E horizont 10-20cm)
- Jaki podzol (E horizont >20cm)

- Na kvarcnom pesku
- Na kvarcitu
- Na rožnjaku
- Na kiselim eruptivnim stenama
- Na filitu
-Na peskovima

SMEĐE
PODZOLASTO
ZEMLJIŠTE
(BRUNIPODZOL)

- Na kvarcnom pesku
- Na kvarcitu
- Na rožnjaku
- Na kiselim eruptivnim stenama
- Na filitu
- Na peskovima

- Litični (B horizont leži na steni)
- Regolitični (B horizont leži na rastresitoj podlozi iznad stene)

- Peskovito (<10% fizičke gline),
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

Podforme:

- Apsolutno skeletno (<90% čestica većih od 2mm)
- Jako skeletno (70-90%)
- Skeletno (50-70%)
- Jako skeletoidno (30-50%)
- Skeletoidno (10-30%)
- Slabo skeletoidno (<10%)

i podforma: Oglejano-mazotine gleja i vidljive posledice redukcionih procesa

Red

Klasa

Tip

Podtip

Varijetet

Forma

1

2

3

4

5

6

A

ANTROPOGENA
ZEMLJIŠTA

RIGOLOVANO
ZEMLJIŠTE
(GIGOSOL)

- Zemljište vinograda
- Zemljište plantažnih voćnjaka
- Zemljište njiva

 

 

VRTNO
ZEMLJIŠTE
(HORTISOL)

 

 

 

ZEMLJIŠTA
DEPONIJA
(DEPOSOL)

- Deposoli površinskih i podzemnih kopova u rudarstvu
- Deposoli-pozajmice zemljišnog materijala
- Deposoli mulja
- Deposoli pepela (pepelišta)
- Deposoli smeća

- kopovi uglja
- kopovi bakra
- kopovi olova i cinka
- kopovi boksita
- kopovi magnezita
- kopovi gvožđa
- kopovi gline
- kopovi treseta
- pozajmišta zemljišta (ciglane)
- kamenolomi
- mokro nanošenje (transport vodom)
- zgura
- otpaci građevin. materijala
- otpaci industrije

Podela na osnovu pogodnosti za rekultivaciju:

I klasa
II klasa
III klasa
IV klasa
V klasa
VI klasa
VII klasa

FLOTACIONI
MATERIJAL
(FLOTASOL)

- Nanosi otpadnim vodama
- Nanosi poplavnim vodama (samo kada nanos taloži štetni materijal)
- Nanosi irigacionom vodom

- Plitki nanosi (<5cm)
- Srednje duboki nanosi (5-15cm)
- Duboki nanosi (> 15cm)

 

NANOSI VAZDUHA
AERO-ZAGAĐIVANJE
(AEROSOL)

 

 

 

Podforma se ne određuje

2) HIDROMORFNA ZEMLJIŠTA

 

Red

Klasa

Tip

Podtip

Varijetet

Forma

1

2

3

4

5

6

N

(A) - II - III - C ili G i I, II, III - C ili G

ALUVIJALNO
ZEMLJIŠTE
(FLUVIOSOL)

- Karbonatno (karbonati u sloju do 40 cm)
- Karbonatno oglejano
- Karbonatno zaslanjeno i alkalizovano (sadrži do 1% soli i >7% Na jona od T)
- Karbonatno zaslanjeno i alkalizovano oglejano
- Bezkarbonatno (nema karbonata do 40 cm dubine)
- Bezkarbonatno oglejano
- Bezkarbonatno zaslanjeno i alkalizovano (sadrži do 1% soli i >7% Na jona T)
- Bezkarbonatno zaslanjeno i alkalizovano oglejano

- Plitko (<40 cm)
- Srednje duboko (40-80 cm)
- Duboko (80-120 cm)
- Aluvijalni nanos na razvijenom zemljištu

- Peskovito (<10% fizičke gline)
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

A-Eg-Bg-C ili CG

PSEUDOGLEJ
(PSEUDOGLEJ)

- Na zaravni
- Na nagibu

- Plitki (nepropusni sloj do 25 cm dubine)
- Srednje duboki (nepropusni sloj na 25-50 cm dubine)
- Duboki (nepropusni sloj na 50-70 cm dubine)

- Distrični (zasićenost bazama < 50%)
- Eutrični (zasićenost bazama >50%)

STAGNOGLEJ
(STANOGLEJ)

- Sa hidromorfnim humusom
- Sa tresetnim humusom

- Distrični (zasićenost bazama < 50%)
- Eutrični (zasićenost bazama > 50%)

 

A - C- G

FLUVIJALNO
LIVADSKO
ZEMLJIŠTE (HUMOFLU-
VIOSOL)

- Karbonatno (karbonati do 40 cm dubine)
- Karbonatno, zaslanjeno i alkalizovano (sadrži do 1% soli i <7% Na jona u T)
- Bezkarbonatno (nema karbonata do 40 cm dubine)
- Bezkarbonatno zaslanjeno i alkalizovano (sadrži do 1% soli i >7% Na jona T)
- Posmeđeno (javlja se (B) koji je po moćnosti manji od (A))

- Plitko oglejano (G na 100-150 cm)
- Srednje duboko oglejano (G na 150-200 cm)
- Duboko oglejano (G na >200 cm)

- Peskovito (<10% fizičke gline)
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

A - G

RITSKA
CRNICA
(HUMOGLEJ)

- Karbonatna (karbonati u celom A horizontu ili u njegovom donjem delu)
- Bezkarbonatna (bezkarbonatan ceo A horizont)
- Vertična (sadrži >30% gline i puca u suvom stanju)

- Slabo zaslanjena (0,25-0,50% soli)
- Umereno zaslanjena (0,50-0,70% soli)
- Jako zaslanjena (0,70-1,00% soli)
- Slabo alkalizovana (7-15% Na+ u T)
- Srednje alkalizovana (15-40% Na+ u T)
- Jako alkalizovana (>40% Na+ u T)

- Peskovito (<10% fizičke gline),
- Lako peskovito (10-20%)
- Lako ilovasto (20-30%)
- Srednje ilovasto (30-40%)
- Teže ilovasto (40-50%)
- Lako glinovito (50-75%)
- Teže glinovito (>75%)

N

A - G

MOČVARNO-
GLEJNO
ZEMLJIŠTE
(EUGLEJ)

- Hipoglejno (oglejavanje pod uticajem podzemne vode)
- Epiglejno (oglejavanje uglavnom poplavnim površinskim vodama koja stagnira do 1m dubine)
- Amfiglejno (oglejavanje podzemnim i poplavnim vodama)

- Mineralno (< 10% humusa)
- Humozno (10-30% humusa)
- Tresetno (>30% humusa)

- Karbonatno (karbonati do 40cm dubine)
- Karbonatno, zaslanjeno i alkalizovano (sadrži do 1 % soli i <7% Na jona u T)
- Bezkarbonatno (nema karbonata do 40 cm dubine)
- Bezkarbonatno zaslanjeno i alkalizovano (sadrži do 1% soli i >7% Na jona T)

T - G

NISKI TRESET
(PLANOHIS TOSOL)

- Plitki (moćnosti <50cm)
- Srednje duboki (moćnosti 50-100cm)
- Duboki (moćnosti >100cm)

- Slabo humificiran (humificirano <1/3 org. materije)
- Srednje humificiran (humificirano 1/3-2/3 org. mater.)
- Jako humificiran (humificirano >2/3 org. materije)

- Distrični (zasićenost bazama < 50%)
- Eutrični (zasićenost bazama > 50%)

VISOKI TRESET
(AKROHISTOSOL)

PRELAZNI
TRESET
(PLANOAKRO-
HISTOSOL)

P - G

HIDROMELIO-
RIZOVANO
ZEMLJIŠTE
(HIDRO-
MELSOL)

- Nastalo od pseulogleja
- Nastalo od ritske crnice
- Nastalo od močvarno glejnog zemljišta

 

 

RIGOLOVANO
TRESETNO
ZEMLJIŠTE
(RIGOTRESOL)

- Nastalo od niskog treseta
- Nastalo od visokog treseta
- Nastalo od prelaznog treseta

 

 

ZEMLJIŠTA
PIRINČANIH
POLJA
(RAISOL)

- Nastalo od aluvijuma
- Nastalo od ritske crnice
- Nastalo od močvarno glejnog zemljišta
Nastalo od koluvijuma

 

 

Podforma se određuje za aluvijalno zemljište:
- Apsolutno skeletno (<90% čestica većih od 2mm)
- Jako skeletno (70-90%)
- Skeletno (50-70%)
- Jako skeletoidno (30-50%)
- Skeletoidno (10-30%)
- Slabo skeletoidno (<10%)

3) HALOMORFNA ZEMLJIŠTA

 

Red

Klasa

Tip

Podtip

Varijetet

Forma

1

2

3

4

5

6

S

ASA-C, CG

SOLONČAK

- Sodni (80% anjona je HCO3-)
- Sulfatni (>80% anjona je SO4--)
- Hloridni (>80% anjona je Cl-)
- Sodno-sulfatni
- Sodno-hloridni
- Sulfatno-hloridni
- Mešoviti sodno-sulfatno-hloridni

- Površinski zaslanjen (gornja granica do 30cm)
- Srednje duboko zaslanjen (u zoni 30-80 cm)
- Duboko zaslanjen (u zoni 80-125 cm)

- ohrični (A1 bled plići)
- molični (A1 dubok sa blagim humusom)
- vertični (A1 i ceo solum teškog mehaničkog sastava)

A-BtNa-C, CG

SOLONEC

- Tipični (ima bled, plići A -horizont koji je u isto vreme i eluvijalni, a ispod je BtNa
- Molični (ima dubok A horizont sa zrelim humusom koji je istovremeno i eluvijalni a ispod je BtNa)
- Luvični (između A i BtNa normiran je sivi E horizont)
- Pseudoglejni (između A i BtNa horizonata nalazi se Eg horizont)
- Solončakasti-solonec (sadrži 0,25% soli do dubine od 30 cm)

- Sodni (80% an jona je HCO3-)
- Sulfatni (>80% an jona je CO4--)
- Hloridni (>80% anjona je Cl-)
- Sodno-sulfatni
- Sodno-hloridni
- Sulfatno-hloridni
- Mešoviti sodno-sulfatno-hloridni

- Plitki (<7cm)
- Srednje duboki (7-15cm)
- Duboki (>15cm)

A-E-BtNa-C

SOLOĐ

- Sodni (80% anjona je HCO3-)
- Sulfatni (>80% anjona je CO4--)
- Hloridni (>80% anjona je Cl-)
- Sodno-sulfatni
- Sodno-hloridni
- Sulfatno-hloridni
- Mešoviti sodo-sulfatno-hloridni

 

 

Podforme: Oglejano-mazotine gleja i vidljive posledice redukcionih procesa

 

Obrazac broj 2


OPŠTINA:
KATASTARSKI SREZ:
KATASTARSKA OPŠTINA:

REZULTATI LABORATORIJSKOG ISPITIVANJA ZEMLJIŠNIH UZORAKA

Strana 1

REDNI BROJ

BROJ PROFILA

MESTO PROFILA
(ravnica, nagib i stepen nagiba)

NAČIN KORIŠĆENJA ZEMLJIŠTA

GEOLOŠKA PODLOGA

TIP, PODTIP, VARIJETET, FORMA I PODFORMA ZEMLJIŠTA

HORIZONT - sloj

DUBINA
cm

HEMIJSKE OSOBINE

FIZIČKE OSOBINE

CaCo3

pH

Y1

ADSORPTIVNI KOMPLEKS

HUMUS %

N%

MEHANIČKI SASTAV

HIGROSKOPNA BLAGA

U H2O

U KCl

T-S

S

T

V%

SKELET

PESAK > 0.2

PESAK 0.2-0.02

GLINA 0.02-0.002

KOLOIDI < 0.002

UKUPAN PESAK

UKUPNA GLINA

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         
 

 

 

 

 

 

                                       
                                         
                                         
                                         
                                         

 

Obrazac broj 3

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

Opština:

Katastarski srez:

Katastarska opština:

SPISAK UGLEDNIH ZEMLJIŠTA ZA POLJOPRIVREDNE KULTURE

Ekonomska grupa

OPŠTI PODACI

1. 

Površina

___________

ha

 

Broj parcela

______________

 

2.

Klima

 

 

3.

Geografski položaj i oblik

 

 

 

 

4.

Reljef i prosečna nadmorska visina

 

 

5.

Saobraćajne prilike

 

 

6.

Stanje tekućih voda i mogućnost njihovog korišćenja za poljoprivrednu proizvodnju

 

 

 

 

7.

Bitno poljoprivredno obeležje

 

 

 

 

8.

Udaljenost od tržišta i saobraćajne veze sa tržištem

 

 

 

 

9.

Mesto gde ima krečnjaka pogodnih za kalcifikaciju

 

 

 

 

10.

Ostale napomene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 3 l

 

OPIS UGLEDNOG ZEMLJIŠTA

 

Kultura

Sadržaj CaCo3

Dubina horizonta - sloja

Opis pedološkog profila

Pedološki tip, podtip, varijetet, forma i podforma zemljišta

Terenski položaj (nagib, strana sveta, udaljenost i pristupačnost od mesta), vodni režim poplave (podvodnost, zabarenost), erozija itd. izloženost redovnim elementarnim nepogodama

Klima

Sposobnost zemljišta za obradu i gajenje pojedinih useva i zasada, plodored

Prosečan prinos po 1 ha

Katastarska klasa
Bonitetna klasa

Naziv potesa ili broj bloka

Broj det. skice
Broj parcele

VLASNIK
i mesto stanovanja

Opis se vrši na horizontima, odnosno slojevima. Dubina pojedinih horizonata, odnosno slojeva. Granulometrijski sastav, boja, struktura, umetci (konkrecije kreča, mazotine, ortštajni itd.). Prisustvo kreča pomoću 10% HCl, pH itd.

Vrsta useva

kg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 4

 

REPUBLIKA SRBIJA

Opština:

Katastarski srez:

Katastarska opština:

SPISAK UGLEDNIH ZEMLJIŠTA ZA ŠUME

Ekonomska grupa:

Opšte stanje šuma, rasprostranjenost, vrsta drveća i razmera smeše, eksploatacija i način eksploatacije:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 4 l

 

OPIS UGLEDNOG ZEMLJIŠTA

 

Sadržaj CaCo3

Dubina horizonta - sloja

Opis pedološkog profila

Pedološki tip, podtip, varijetet, forma i podforma zemljišta

Terenski položaj (nagib, strana sveta, udaljenost od mesta i pristupačnost)

Način gajenja šume (visoka, srednja, niska)

Vrsta drveća i razmera smeše

Stanišna klasa šume (prirodni uslovi za gajenje šuma)

Oblast šume i turnus seče

Godišnji prosečni
prirast drveta po 1 ha

Katastarska klasa
Bonitetna klasa

Naziv potesa ili broj bloka

Broj det. skice
Broj parcele

VLASNIK
i mesto stanovanja

Dubina pojedinih horizonata, odnosno slojeva. Granulometrijski sastav, boja, struktura, umetci, prisustvo kreča, pH itd.

Vrsta drveća

m3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 5

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

ZAPISNIK O IZVRŠENOM KATASTARSKOM KLASIRANJU ZEMLJIŠTA

Opština:

Katastarski srez:

Katastarska opština:

Katastarsko klasiranje zemljišta izvršila je Komisija za katastarsko klasiranje, obrazovana rešenjem direktora Republičkog geodetskog zavoda br. _______________________ od ______________________ godine.

Komisija za katastarsko klasiranje u postupku katastarskog klasiranja radila je prema odredbama Zakona o državnom premeru i katastru i Pravilnika za katastarsko klasiranje i bonitiranje zemljišta.

Katastarsko klasiranje zemljišta izvršeno je u periodu od ___________________ do ___________________ .

Katastarske kulture i katastarske klase identične su utvrđenim na terenu.

Spisak sreskih uglednih zemljišta je - nije sastavljen.

Spisak opštinskih uglednih zemljišta je - nije sastavljen.

Pregled delimičnih promena katastarskih kultura je - nije sastavljen.

Pregled okvirnih katastarskih kultura i katastarskih klasa je - nije sastavljen.

U _____________________ godine

 

Komisija za katastarsko klasiranje zemljišta:

 

1.

______________________________

predsednik,

 

2.

______________________________

član,

 

3.

______________________________

član

 

Obrazac broj 6

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

PREGLED OKVIRNIH KATASTARSKIH KULTURA I KLASA

Opština:

Katastarski srez:

Katastarska opština:

 

KATASTARSKA KLASA

KATASTARSKA KULTURA

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

NJIVA

 

 

 

 

 

 

 

 

VRT

 

 

 

 

 

 

 

 

VOĆNJAK

 

 

 

 

 

 

 

 

VINOGRAD

 

 

 

 

 

 

 

 

LIVADA

 

 

 

 

 

 

 

 

PAŠNJAK

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠUMA

 

 

 

 

 

 

 

 

RIBNJAK

 

 

 

 

 

 

 

 

TRSTIK

 

 

 

 

 

 

 

 

MOČVARA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komisija za katastarsko klasiranje zemljišta:

 

1.

______________________________

predsednik,

 

2.

______________________________

član,

 

3.

______________________________

član

U ____________________ godine

 

Obrazac broj 7

 

TERENSKI OPIS PEDOLOŠKOG PROFILA

 

Opština _____________________________________

 

Broj profila

 

Katastarski srez ______________________________

 

Datum snimanja

________________

Katastarska opština ___________________________

 

 

 

1) MORFOLOŠKI OPIS PROFILA

 

Sistematska oznaka, zaključno sa podformom

 

 

pH =


CaCO3

 

20 -

 

40 -

 

60 -

 

80 -

 

100 -

 

120 -

 

140 -

 

160 -

 

180 -

 

200 -

 

SKLOP I OPIS HORIZONATA
Stanje vlažnosti, boja, mehanički sastav, skeletoidnost, skeletnost, struktura, humoznost, kiselost, zaslanjenost, položaj podzemne vode, zabarenost, novoobrazovanja (konkrecije kreča, orštajn, so, glej, fleke i pege Fe i Mn, umeci), geološki supstrat i dr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UZETE PROBE:

a) Uzorci

b) Cilindri

1

____________

1

_______________

2

____________

2

_______________

3

____________

3

_______________

4

____________

4

_______________

5

____________

5

_______________

 
 
 

Geološki supstrat

_____________________________

 

2) VODNI REŽIM

Podzemna voda - dubina: ______________ Sastav: Cl _____ SO4 _____ CO3 ________________________

Zabarenost dubinska: ____________________ Zabarenost površinska: _____________________________

Vodoležnost - poreklo i stepen: _____________________________________________________________

Dreniranost: ____________________________________________________________________________

Poplave - učestalost: _____________________________________________________________________

3) VRSTA I STEPEN EROZIJE

a) Potencijalna erozija (neizražena, slojevita, slabije brazdasta,
jače brazdasta, slabije jarugasta, jače jarugasta)

       

b) Linijska erozija bliske okoline (brazde, vododerine, jaruge,
bujice, klizišta i dr.)

 

_______________________________________

 

______________________________________

 
       

4) NAČIN KORIŠĆENJA ZEMLJIŠTA
(njive, vrtovi, voćnjaci, vinogradi, livade, pašnjaci, šume, trstici, močvare, neplodne površine i zemljišta za posebne namene)

 
   
       

5) UTICAJ ČOVEKA
(navodnjavanje, odvodnjavanje, konturna obrada, obrada uz nagib, zasnivanje veštačkih livada i pašnjaka, terasiranje, primena zaštitnih plodoreda, pošumljavanje i dr.)

 
   
   
   

6) TOPOGRAFSKI PODACI

Reljef ____________________________________

Nagib (stepen nagiba) _______________________

 

Nadmorska visina ___________________________

Ekspozicija (strana sveta) _____________________

7) KATASTARSKI PODACI

Detaljna skica br. ________________________

 

Naziv potesa i zvano mesto____________________

 

Katastar. parcela br. _____________________

 

___________________________________________

 

Katastar. klasa _______________________

 

Ime vlasnika i mesto stanovanja _________________

 

Bonitetna klasa _______________________

 

___________________________________________

8) OSTALI PODACI

9) SKICA POLOŽAJA PROFILA

 

 

 

Snimanje izvršio:

 

_____________________________ dipl. inž.

 

Obrazac broj 8

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

PREGLED DELIMIČNIH PROMENA KULTURA

Opština:

Katastarski srez:

Katastarska opština:

Red.
broj

Broj skice detalja

Broj foto skice

Broj katastarske parcele

Ime i prezime

Staro stanje

Novo stanje

Napomena

Kultura

Klasa

Kultura

Klasa

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komisija za katastarsko klasiranje zemljišta:

 

1.

______________________________

predsednik,

 

2.

______________________________

član,

U ________________________ godine

3.

______________________________

član

 

Obrazac broj 9

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

 

REGISTAR PEDOLOŠKIH PROFILA I ZEMLJIŠNIH UZORAKA

KO _______________________________________

Broj profila

Broj uzorka

Dubina
uzetog
uzorka

Horizont odn. sloj

CaCO3
(kvalitativni)

Tip, podtip, varijetet, forma i podforma zemljišta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 10

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

___ broj ______________

 

Dana ______________ godine

 

 

TERENSKI ZAPISNIK

o uviđaju po predmetu ______ broj ____________________

Dana _______ godine izvršen je stručni uviđaj na kp. broj _____ u ko. _____________, opština __________, a po predmetu _____ broj ______________, od ___________. godine.

Stručni uviđaj izvršilo je ovlašćeno lice Republičkog geodetskog zavoda __________________________ u prisustvu stranke, opunomoćenika ______________________________, koja je u svemu saglasna sa utvrđenim faktičkim stanjem na predmetnoj-im parceli-ma. Identifikaciju predmetne-ih katastarske-ih parcele-a izvršilo je ovlašćeno lice Službe za katastar nepokretnosti, _____________________________.

 

Uviđaj izvršio:

 

1.

_______________________________

U ______________ godine

 

 

 

Identifikaciju izvršio:

 

2.

_______________________________

 

Stranka:

 

3.

_______________________________

 

Obrazac broj 11

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

______________ godine

 

B e o g r a d

 

 

ZAPISNIK
O UTVRĐIVANJU KATASTARSKE KULTURE I KLASE ZEMLJIŠTA

po predmetu ______ broj __________________, od ______________ godine

Svojim zahtevom kod SKN - _____ _________________________, od _________ godine, stranka __________________________, iz ________________________, obratila se radi utvrđivanja katastarske kulture i klase zemljišta na kp. broj _________ u ko. ___________________________________. Zahtev stranke prosleđen je ____________________________________________________________________, pod _____ broj __________________ od ______________ godine.

Dana ______________ godine izvršen je stručni uviđaj, na licu mesta, od strane stručnog lica Republičkog geodetskog zavoda, dipl. inž. ____________________. Identifikaciju predmetne parcele obavilo je ovlašćeno lice SKN - _______________________________________________, a uviđaju je prisustvovala i stranka, opunomoćenik, _________________________________________, o čemu je sačinjen i Terenski zapisnik o uviđaju, koji je sastavni deo ovog zapisnika.

Na osnovu detaljnog rekognosciranja, opservacije, identifikacije i stručnog uviđaja, na predmetnoj-im parceli-ama, a shodno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, čl. 45., 52. i 114. Zakona o državnom premeru i katastru, Zakonu o planiranju i izgradnji, Pravilniku za katastarsko klasiranje i bonitiranje zemljišta, __________________________________________, Osnovi katastarskog klasiranja zemljišta za katastarski srez _______________________, pregledu površina i katastarskog prihoda po kulturama i klasama i neplodnim površinama za ko. ____________________ i rasponu klasa za utvrđene kulture, zemljišta predmetne-ih parcele-a koriste se na način koji je prikazan u sledećem tabelarnom pregledu:

Katastarska parcela broj

Stanje pre uviđaja

Stanje posle uviđaja

Kultura i klasa

Površina (ha)

Kultura i klasa

Površina (ha)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebno je da SKN - ___________________________, na osnovu Zapisnika o utvrđivanju katastarske kulture i klase zemljišta, donese rešenje i izvrši promenu katastarske kulture i klase zemljišta za predmetnu-e parcelu-e u katastarskom operatu.

Po dobijanju rešenja nadležnog organa o plaćenoj naknadi za promenu načina korišćenja poljoprivrednog zemljišta, stranka može podneti zahtev SKN - ___________________________________, za provođenje promene katastarske kulture i klase predmetne-ih parcele-a u katastarskom operatu.

Sastavni deo zapisnika su:

1. Kopija plana,
2. Terenski zapisnik o uviđaju broj _______________
3. Terenski opis pedološkog profila broj __________

 

Uviđaj izvršio:

 

__________________________ dipl. inž.

Overava:

Dipl. inž. __________________________

Dostaviti:

- arhivi

- SKN - _____________________

- stranci __________________________________________________

 

Obrazac broj 12

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

Služba za katastar nepokretnosti

 

__________________________________

 

 

ZAHTEV
ZA UTVRĐIVANJE KATASTARSKE KULTURE I KATASTARSKE KLASE ZEMLJIŠTA

 

   

I.

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA:

1.

Ime i prezime

 

2.

JMBG

 

3.

Mesto stanovanja

 

4.

Adresa stanovanja

 

5.

Kontakt telefon

 

     
   

II.

PODACI O PREDMETU ZAHTEVA:

1.

Vrsta zemljišta

 

2.

Katastarska opština

 

3.

Katastarska parcela broj

 

4.

Katastarska kultura

 

5.

Katastarska klasa

 

     
   

III.

PRILOZI KOJE STRANKA DOSTAVLJA UZ ZAHTEV:

1.

kopija plana, u originalu, ne starija od šest meseci

2.

prepis lista nepokretnosti, u originalu, ne stariji od šest meseci

3.

ugovor o sticanju prava ili ugovor o zakupu predmetne parcele, ukoliko podnosilac zahteva nije upisan kao vlasnik, korisnik ili zakupac iste parcele, u originalu ili overenoj kopiji

4.

saglasnost svih suvlasnika ili sukorisnika predmetne-ih parcele-u originalu

5.

za zemljište na kojem je bila šuma površine veće od pet ari - rešenje Uprave za šume, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

   

 

U __________________ godine

 

PODNOSILAC ZAHTEVA

 

 

_________________________

 

 

(potpis)

 

Obrazac broj 13

 

 

REPUBLIKA SRBIJA

 

REPUBLIČKI GEODETSKI ZAVOD

 

Služba za katastar nepokretnosti

 

 

ZAHTEV
ZA UTVRĐIVANJE KATASTARSKE KULTURE I KATASTARSKE KLASE ZEMLJIŠTA

 

   

I.

PODACI O PODNOSIOCU ZAHTEVA:

1.

Ime i prezime

 

2.

JMBG

 

3.

Mesto stanovanja

 

4.

Adresa stanovanja

 

5.

Kontakt telefon

 

   
   

II.

PODACI O PREDMETU ZAHTEVA:

1.

Vrsta zemljišta

 

2.

Katastarska opština

 

3.

Katastarska parcela broj

 

4.

Katastarska kultura

 

5.

Katastarska klasa

 

   
   

III.

PRILOZI KOJE STRANKA DOSTAVLJA UZ ZAHTEV:

1.

kopija plana, u originalu, ne starija od šest meseci

2.

prepis lista nepokretnosti, u originalu, ne stariji od šest meseci

3.

ugovor o sticanju prava ili ugovor o zakupu predmetne parcele, ukoliko podnosilac zahteva nije upisan kao vlasnik, korisnik ili zakupac iste parcele, u originalu ili overenoj kopiji

4.

saglasnost svih suvlasnika ili sukorisnika predmetne-ih parcele-u originalu

5.

za zemljište na kojem je bila šuma površine veće od pet ari - rešenje Uprave za šume, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

   

 

U                                 godine

 

PODNOSILAC ZAHTEVA