PROGRAM
IZGRADNJE KOMUNALNE INFRASTRUKTURE NA SEOSKOM PODRUČJU GRADA NIŠA I SEOSKIH NASELJENIH MESTA KNEŽICE, PERUTINA I ĆURLINA OPŠTINE DOLJEVAC ZA 2012. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 43/2012)

1. UVOD

Imajući u vidu značaj razvoja seoske sredine, Grad Niš je pored izdvajanja za ekonomsko jačanje ruralnog područja, u smislu unapređenja resursa (poljoprivredna gazdinstva i udruženja) preko Fonda za razvoj poljoprivrede, opredelio i sredstva u 2012. godini i za unapređenje komunalne infrastrukture seoskih naselja. Osnovni cilj je postepeno poboljšanje ruralne komunalne infrastrukture.

Na osnovu Odluke o organizaciji gradskih uprava i Odluke o pristupanju Grada Niša konceptu zajedničkog rešavanja vodosnabdevanja Grada Niša i Opštine Doljevac (Sl. list Grada Niša br. 27/2009), Uprava za poljoprivredu i razvoj sela izradila je Program izgradnje komunalne infrastrukture na seoskom području grada Niša i seoskih naseljenih mesta Knežice, Perutina i Ćurlina Opštine Doljevac za 2012. godinu.

Program je pripremljen u saradnji sa Fondom za razvoj i samofinansiranje zajedničkih potreba građana i na osnovu prenetih obaveza i započetih aktivnosti u 2011. godini.

Program se sastoji iz dva osnovna segmenta: 1/ pripremnih aktivnosti, koje obuhvataju niz prethodnih aktivnosti u skladu sa Zakonom o planiranju izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 72/09) i 2/ aktivnosti izgradnje, takođe aktivnosti u skladu sa Zakonom o planiranju izgradnji. Paralelno sa navedenim Zakonom definisanim aktivnostima odvija se i samoorganizovanje zainteresovanih korisnika i meštana naselja u kojima se realizuje Program.

Finansiranje realizacije Programa izgradnje komunalne infrastrukture na seoskom području Niša vrši se na osnovu Odluke o budžeta Grada Niša za 2012. godinu, sa pozicija Uprave za poljoprivredu i razvoj sela, 248 za izradu projekta izgradnje i rekonstrukcije kanalizacione mreže na seoskom području u ukupnom iznosu od 11.000.000,00 dinara, i pozicije 263 za izradu projekata, izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže na seoskom području, u ukupnom iznosu od 19.000.000,00 dinara. Po Rešenju Gradonačelnika o promeni aproprijacije br. 37/2012-01, od 10.01.2012., umanjena su planirana sredstva Odlukom o budžetu Grada Niša za iznos od 4.000.000,00 dinara), tako da su na raspoloživa sredstva na poziciji 263, 15.000.000,00 dinara.

Osnovni kriterijumi za sagledavanje potreba naselja, u pogledu komunalne infrastrukture, je stanje projektne dokumentacije, obezbeđenje uslova i dozvola, kao i spremnost korisnika i meštana za odgovarajuće finansijsko učešće.

Vrednosti iskazane za realizaciju programskih aktivnosti su u skladu sa postojećim ponudama JKP Naisus za izradu projektne dokumentacije i predračunima za poslove izgradnje.

2. PRIPREMNE AKTIVNOSTI

Pripremne aktivnosti obuhvataju:

- definisanje trase i broja priključaka za domaćinstva i ostale subjekte,
- pribavljanje kopije plana i lista nepokretnosti za trasu,
- pribavljanje uslova za projektovanje i saglasnosti,
- lokacijska dozvola,
- projektna dokumentacija - glavni projekat i tehnička kontrola,
- građevinska dozvola.

2.1 Kanalizaciona mreža za seoska naselja grada Niša

- seosko naselje Gornja Vrežina,
- seosko naselje Knez selo,
- seosko naselje Kamenica,
- seosko naselje Prva Kutina.

Ukupna vrednost aktivnosti: 4.800.000,00 dinara.

2.2 Vodovodna mreža za seoska naselja Grada Niša i Opštine Doljevac

- seoska naselja Opštine Doljevac (Knežica, Perutina i Ćurlina),
- seosko naselje Radikina Bara,
- seosko naselje Hum.

Ukupna vrednost aktivnosti: 5.000.000,00 dinara.

3. AKTIVNOSTI IZGRADNJE

Aktivnosti izgradnje obuhvataju sprovođenje
- postupka javne nabavke i ugovaranje,
- prijavu radova,
- izvođenje radova,
- tehnički pregled i pribavljanje upotrebne dozvole.

3.1 Kanalizaciona mreža za seoska naselja grada Niša
- seosko naselje Popovac,
- seosko naselje Gornje Međurovo,
- seosko naselje Donje Međurovo,
- Bubanj selo,
- seosko naselje Gornji Komren,
- seosko naselje Donji Matejevac.
Ukupna vrednost aktivnosti: 6.200.000,00 dinara.

3.2 Vodovodna mreža za seoska naselja Grada Niša i Opštine Doljevac
- seosko naselje Malča,
- seosko naselje Donji Matejevac,
- seosko naselje Banja Topilo,
- seosko naselje Kamenica,
- seosko naselje Brenica,
- seosko naselje Gornji Matejevac,
- seoska naselja Opštine Doljevac (Knežica, Perutina i Ćurlina).

Ukupna vrednost aktivnosti: 10.000.000,00 dinara.

4. ZAVRŠNE ODREDBE

Program izgradnje komunalne infrastrukture na seoskom području grada Niša u 2012. godini je skladu sa godišnjim Programom poslovanja i dokumentacijom Fonda za razvoj i samofinansiranje potreba, i u skladu sa prenetim obavezama iz 2011. godine.

Finansijska podrška Grada Niša je podrška samofinansiranju investicija u komunalnog opremanja od strane meštana seoskih naselja grada Niša.

Grad Niš će finansirati u ukupnom iznosu pripremne aktivnosti/izrada projektne dokumentacije, dok će se izgradnja komunalne infrastrukture, vodovodna i kanalizaciona mreža, finansirati u skladu sa programski planiranim sredstvima za seoska naselja Grada Niša.

Ukupna sredstva za pripremne aktivnosti i aktivnosti izgradnje komunalne infrastrukture za područje grada Niša i Opštine Doljevac su obezbeđena Odlukom o budžetu grada Niša za 2012. godinu , na pozicijama 248 i 263 Uprave za poljoprivredu i razvoj sela. Za vodosnabdevanje seoskih naselja realizovaće se 15.000.000,00 dinara, a za izgradnju kanalizacione mreže 11.000.000,00 dinara, od kojih za seoska naselja Grada Niša ukupno 23.790.00,00 dinara, a za naselja Opštine Doljevac 2.210.000,00 dinara.

U slučaju rešavanja vodosnabdevanja seoskih naselja Opštine Doljevac (Knežica, Perutina i Ćurlina), u cilju realizacije Odluke o pristupanju Grada Niša konceptu zajedničkog rešavanja vodosnabdevanja Grada Niša i Opštine Doljevac ("Sl. list Grada Niša", br. 27/2009), Grad Niš će iz sredstava namenjenih za ovu namenu, finansirati pripremne aktivnosti i aktivnosti izgradnje u ukupnom iznosu od 2.210.000,00 dinara, od čega 1.210.000,00 dinara za aktivnosti pripreme i 1.000.000,00 dinara za aktivnosti izgradnje.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".