ODLUKA

O FORMIRANJU JEDINICA CIVILNE ZAŠTITE OPŠTE NAMENE ZA TERITORIJU GRADA LOZNICE

("Sl. list Grada Loznice", br. 14/2012)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se formiranje, organizacija, opremanje, osposobljavanje i funkcionisanje jedinica civilne zaštite opšte namene na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Jedinice opšte namene se obrazuju kao privremeni sastavi od dobrovoljaca i radno sposobnog stanovništva, kao i zaposlenih za izvršavanje jednostavnijih poslova zaštite i spasavanja.

Član 3

Jedinice opšte namene osposobljavaju se za izvršavanje obimnih i manje složenih zadataka, a naročito: lokalizovanje i gašenje početnih i manjih požara i šumskih požara, učešće u zaštiti od poplava, ukazivanje prve pomoći, održavanje reda, učešće na spasavanju plitko zatrpanih iz ruševina i raščišćavanju ručno, raščišćavanju saobraćajnica i manjih površina snežnog nanosa priručnim alatom, učešće u evakuaciji stanovništva iz ugroženog područja i zbrinjavanju ugroženog stanovništva, kao ispomoć specijalizovanim jedinicama civilne zaštite i obavljanje drugih aktivnosti po proceni Gradskog štaba za vanredne situacije.

Član 4

Na teritoriji Grada obrazuju se jedinice civilne zaštite opšte namene, ranga čete sa tri voda tako da se jedinice obrazuju u naseljenim mestima i mesnim zajednicama u sedištu Grada.

Član 5

Osnovni kriterijum za utvrđivanje vrste, veličine i broja jedinica je stepen ugroženosti teritorije grada od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća, uključujući i posledice ratnih dejstava.

Član 6

Popuna jedinica opšte namene vršiće se preko Centra Ministarstva odbrane Loznica, na teritorijalnom i radnom principu obveznicima civilne zaštite:

- lica koja nisu na rasporedu u ratnim jedinicama Vojske Srbije a imaju znanja i zanimanja od značaja za zaštitu i spasavanje starosti do 50 godina.

- lica koja žele da dobrovoljno služe u jedinicama opšte namene, a čija se znanja i veštine mogu iskoristiti za potrebe zaštite i spasavanja starosti do 50 godina.

Član 7

Nakon formiranja jedinica civilne zaštite iz člana 4. ove Odluke izvršiti opremanje i obuku istih sa odgovarajućom opremom koja je neophodna za njihovu ličnu zaštitu i za sprovođenje mera i izvršavanje zadataka civilne zaštite. Pripremanje, opremanje i obuku izvršiti iz sredstava budžeta Grada, predviđenih za finansiranje sistema zaštite i spasavanja.

Član 8

Jedinice civilne zaštite iz člana 2. ove Odluke mogu se angažovati u slučaju potrebe u svim naseljima na celoj teritoriji grada Loznice, na osnovu naređenja Štaba za vanredne situacije grada Loznice.

Član 9

Jedinice civilne zaštite opšte namene, u skladu sa utvrđenim kriterijumom, obrazovaće Gradsko veće.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".