ZAKON

O OTKUPU PRIVATNIH APOTEKA

("Sl. list FNRJ", br. 50/49)

Član 1

Sve dozvole za vođenje javnih apoteka izdate privatnim licima prestaju da važe najkasnije po isteku šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ministar narodnog zdravlja narodne republike može za pojedine apoteke ovaj rok produžiti još za tri meseca.

Član 2

Sve lekove, uređaj i ostali materijal koji se nalazi u privatnim apotekama otkupljuje država.

Član 3

Apoteke od privatnih lica preuzeće nadležni sreski odnosno gradski narodni odbor.

Do preuzimanja produžuju dosadašnji vlasnici redovan rad apoteka.

Vlasnici apoteka ne mogu od donošenja ovog zakona do preuzimanja otuđivati uređaj i materijal u apotekama, niti prodavati lekove van redovnog poslovanja.

Član 4

Ministar narodnog zdravlja narodne republike donosi za svaku apoteku rešenje kojim se određuje dan kad privatnom licu prestaje važiti dozvola za vođenje apoteke i kad će sreski odnosno gradski narodni odbor otpočeti preuzimanje apoteke.

Član 5

Inventarisanje i procenu lekova, uređaja i ostalog materijala koji se otkupljuje vrši za svaku apoteku posebna komisija.

Komisiju sačinjavaju pretstavnik ministarstva narodnog zdravlja narodne republike, pretstavnik sreskog odnosno gradskog narodnog odbora na čijem se području nalazi apoteka, i lice koje taj narodni odbor odredi da preuzme dalje vođenje apoteke. Inventarisanju i proceni ima pravo prisustvovati vlasnik apoteke odnosno lice koje on odredi.

Protiv rada i procene komisije bivši vlasnik apoteke ima pravo podneti žalbu ministru narodnog zdravlja narodne republike u roku od 8 dana od dana prijema rešenja o proceni.

Član 6

Bivšem vlasniku apoteke isplatiće se procenjena vrednost apoteke u mesečnim obrocima od najviše pet hiljada dinara.

Član 7

Svi dosadašnji vlasnici apoteka ispod 60 godina starosti koji su farmaceuti ili farmaceutski pomoćnici dužni su da po otkupu apoteke stupe u državnu službu. Ovim bivšim vlasnicima apoteka koji stupe u državnu službu priznaće se godine provedene na farmaceutskim poslovima kao radni staž za sticanje prava na penziju, ako se odreknu naknade za apoteku i ako provedu u državnoj službi najmanje 5 godina.

Ako bi bivši vlasnik apoteke, koji je stupio u državnu službu odrekavši se naknade za apoteku, umro pre nego što je navršio godine službe potrebne po postojećim propisima da njegova porodica stekne pravo na porodičnu penziju, njegovoj porodici priznaje se kao osnov za sticanje prava na porodičnu penziju najmanji broj godina potreban prema postojećim propisima za sticanje prava na porodičnu penziju.

Član 8

Skrivanje, oštećivanje i otuđivanje lekova i sredstava za lečenje van redovne prodaje, kao i svako skrivanje, oštećivanje i otuđivanje uređaja i ostalog materijala iz apoteke od dana stupanja na snagu ovog zakona i ostala krivična dela počinjena u vezi sa lekovima uređajem i ostalim materijalom iz apoteke smatraju se krivičnim delima protiv opštenarodne imovine.

Član 9

Prekršaj propisa čl. 3, st. 2 i 3 ovog zakona kazniće se, ukoliko ne pretstavlja krivično delo, novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom popravnog rada do tri meseca.

Administrativno-kazneni postupak u prvom stepenu vodi i donosi rešenje izvršni odbor sreskog, odnosno gradskog narodnog odbora. Protiv ovog rešenja žalba se podnosi višem državnom organu u roku od petnaest dana, čije je rešenje konačno.

Član 10

Odredbe ovog zakona primenjivaće se i na slučajeve otkupa privatnih apoteka koji su započeti pre donošenja ovog zakona, a koji još nisu okončani, na slučajeve već otkupljenih apoteka ukoliko vlasnicima još nije isplaćena naknada, kao i na slučajeve kada raniji vlasnik, koji je stupio u državnu službu, vrati državi naknadu primljenu za ustupljenu apoteku.

Odredbe člana 7 ovog zakona primeniće se i prema apotekarima, bivšim vlasnicima apoteke, koji su poklonili apoteku državi i stupili u državnu službu.

Član 11

Bliže odredbe za izvršenje ovog zakona propisuju Pretsednik Komiteta za zaštitu narodnog zdravlja Vlade FNRJ i Ministar finansija FNRJ.

Član 12

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".