UPUTSTVO
O DODELJIVANJU CFI KODA I ISIN BROJA I NAČINU UPISA HARTIJA OD VREDNOSTI U CENTRALNI REGISTAR, DEPO I KLIRING HARTIJA OD VREDNOSTI

- od 5. jula 2012. godine -

Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar), dodeljuje CFI kod i ISIN broj na osnovu funkcije Numeričke agencije za teritoriju Srbije i članstva u međunarodnoj organizaciji ANNA (Association of National Numbering Agencies) koja primenjuje ISO standarde.

Centralni registar dodeljuje jedinstvene identifikacione oznake u skladu sa međunarodnim standardom ISO10962:2001 za dodeljivanje CFI koda i međunarodnim standardom ISO6166:2001 za dodeljivanje ISIN broja.

I NAČIN DODELJIVANJA CFI KODA I ISIN BROJA

1. Član Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: član Centralnog registra), u ime i za račun svog klijenta - izdavaoca dostavlja Centralnom registru pismeni zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja finansijskim instrumentima koje izdavalac izdaje.

Zahtev iz stava 1. ove tačke, član Centralnog registra dostavlja na osnovu ugovora o vršenju korporativnih radnji zaključenog između tog člana i izdavaoca finansijskih instrumenata.

Član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru pismeni zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja finansijskim instrumentima koje izdavalac izdaje i u slučaju da je taj član agent emisije finansijskih instrumenata, a na osnovu ugovora sa izdavaocem.

Pored pismenog zahteva, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru i zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broj elektronski preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra, kao i sledeću dokumentaciju:

- zahtev za dodelu CFI koda i ISIN broja štampan preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra;

- ugovor o vršenju korporativnih radnji zaključen između tog člana i izdavaoca finansijskih instrumenata;

- odluku o izdavanju finansijskih instrumenata ili drugi odgovarajući akt izdavaoca;

- statut izdavaoca i/ili osnivački akt izdavaoca.

2. Ukoliko oceni da su ispunjeni svi formalni uslovi, Centralni registar donosi rešenje o dodeli CFI koda i ISIN broja u roku od sedam radnih dana od dana podnošenja zahteva.

Ukoliko predloženi CFI kod od strane člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca ne odgovara bitnim karakteristikama finansijskih instrumenata opisanim u odluci o izdavanju finansijskih instrumenata ili u drugom pravosnažnom aktu izdavaoca, član Centralnog registra će izvršiti odgovarajuću izmenu u zahtevu za dodelu CFI koda i ISIN broja sa CFI kodom koji je u skladu sa karakteristikama finansijskih instrumenata koje se izdaju.

Za finansijske instrumente koje izdavalac izdaje, a koje daju ista prava i imaju iste karakteristike kao već izdati finansijski instrumenti koji su upisani u Centralni registar, Centralni registar dodeljuje postojeći ISIN broj.

3. Centralni registar vrši promenu CFI koda upisanih finansijskih instrumenta, na osnovu sledeće dokumentacije:

- pismenog zahteva člana Centralnog registra - korporativnog agenta izdavaoca;

- pismenog zahteva izdavaoca;

- akta izdavaoca kojim su promenjene karakteristike izdatim i upisanim finansijskim instrumentima u Centralni registar.

Kod promene CFI koda iz stava 1. ove tačke, ISIN broj ostaje nepromenjen.

4. Ukoliko se na osnovu odluke o izdavanju finansijskih instrumenata, drugog akta i statuta izdavaoca i/ili osnivački akt izdavaoca ne može dodeliti CFI kod finansijskim instrumentima za koje je podnet zahtev, a koje izdavalac ima nameru da izdaje, Centralni registar ne donosi rešenje o dodeli CFI koda i ISIN broja.

II UPIS FINANSIJSKIH INSTRUMENATA NA EMISIONI RAČUN

5. Centralni registar vrši otvaranje emisionog računa i upis finansijskih instrumenata na emisioni račun izdavaoca kod člana Centralnog registra na osnovu pismenog zahteva za registraciju finansijskih instrumenata koji član dostavlja Centralnom registru.

Pored pismenog zahteva, član Centralnog registra dostavlja Centralnom registru i zahtev za registraciju finansijskih instrumenata elektronskim putem preko korisničke WEB aplikacije Centralnog registra, kao i drugu dokumentaciju propisanu Pravilima poslovanja Centralnog registra.

Centralni registar na zahtev člana Centralnog registra, vrši postupak asimilacije kod upisa finansijskih instrumenata izdavaoca ukoliko ti finansijski instrumenti imaju iste karakteristike i daju ista prava zakonitim imaocima, kao i u slučaju ako su se stekli uslovi iz tačke 2. stav 3. ovog uputstva.

6. U slučaju da je izdavalac finansijskih instrumenata Republika Srbija ili Narodna banka Srbije, Centralni registar vrši upis finansijskih instrumenata na emisioni račun izdavaoca na osnovu zahteva za registraciju finansijskih instrumenata i odluke o emisiji finansijskih instrumenata.

III UPIS FINANSIJSKIH INSTRUMENATA NA RAČUNE ZAKONITIH IMALACA

7. Upis finansijskih instrumenata na račune zakonitih imalaca vrši se na osnovu spiska lica koja su kupila, odnosno kojima su dodeljeni finansijski instrumenti (u daljem tekstu: spisak lica), koji izdavalac dostavlja preko člana Centralnog registra.

Primopredaja spiska lica se vrši komisijski, pri čemu komisiju čine tri predstavnika Centralnog registra i jedan predstavnik člana Centralnog registra, ovlašćeno lice da vrši primopredaju spiska lica.

Član Centralnog registra dostavlja spisak lica na način kako je to propisano Pravilima poslovanja Centralnog registra.

8. Upis hartija od vrednosti - akcija na račune zakonitih imalaca hartija od vrednosti izdatih u postupku privatizacije vrši se na osnovu spiska zakonitih imalaca koje dostavlja Agencija za privatizaciju.

Primopredaja spiska zakonitih imalaca vrši se komisijski u prisustvu članova komisije i predstavnika Agencije za privatizaciju.

Agencija za privatizaciju odgovara za tačnost podataka navedenih u spisku zakonitih imalaca.

Agencija za privatizaciju dostavlja spisak zakonitih imalaca na elektronskom mediju - kompakt disku (CD), u odgovarajućem formatu, pri čemu CD mora biti overen od strane ovlašćenog lica Agencije za privatizaciju. Uz spisak zakonitih imalaca dostavlja se izjava ovlašćenog lica Agencije za privatizaciju o sprovedenom postupku privatizacije shodno odredbama zakona kojim se uređuje privatizacija, kao i overen dokument sa podacima iz spiska zakonitih imalaca u pisanoj formi.

Članovi komisije po izvršenoj primopredaji spiska zakonitih imalaca sastavljaju Zapisnik o primopredaji. Zapisnik se štampa u dva (2) istovetna primerka, od čega jedan primerak se uručuje predstavniku Agencije za privatizaciju. Potpisivanjem zapisnika od strane svih članova komisije smatra se da je primopredaja izvršena.

9. Nakon obavljenog postupka primopredaje spiska zakonitih imalaca, Centralni registar vrši prenos hartija od vrednosti sa emisionog računa izdavaoca na račune hartija od vrednosti zakonitih imalaca.

10. Ovo Uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja na internet stranici Centralnog registra: www.crhov.rs.

Danom stupanja na snagu ovog Uputstva prestaje da važi Uputstvo o dodeljivanju CFI koda i ISIN broja i načinu upisa finansijskih instrumenata u Centralni registar od 05.12.2006. godine.