ODLUKA

O PRISTUPANJU IZRADE UVOĐENJA GEOGRAFSKOG INFORMACIONOG SISTEMA GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 5/2010, 1/2011 - ispr. i 8/2012)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom definišu se uslovi o pristupanju izrade uvođenja Geografskog informacionog sistema Grada Požarevca (u daljem tekstu: GIS), međusobni odnosi delova sistema i način pružanja usluga korisnicima, odnosno drugim pravnim i fizičkim licima.

Član 2

Ova Odluka zasnovana je na Strategiji razvoja informacionog društva u Republici Srbiji, koju je donela Vlada Republike Srbije.

Član 3

GIS je namenjen prikupljanju, obradi, upravljanju, analizi, prikazivanju i održavanju prostorno orijentisanih informacija.

Član 4

Osnivač i vlasnik GIS-a je Grad Požarevac.

U ime Grada Požarevca, Komisija za GIS i Grupa za GIS obavljaju sve poslove u vezi sa GIS-om.

Grupa za GIS radi u sastavu Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 5

Komisija za GIS (u daljem tekstu: Komisija) je telo koje je zaduženo da u procesu funkcionisanja GIS-a ima konsultativnu i savetodavnu ulogu, kao i da donosi odluke iz svoje nadležnosti.

Nadležnost komisije je da:

- Koordinira rad Gradske uprave, javnih preduzeća, ustanova i drugih članica sistema

- prati funkcionisanje GIS-a i predlaže mere za poboljšanje funkcionisanje sistema

- predlaže opšte i posebne uslove za pristupanje sistemu koji su sastavni deo ugovora o pristupanju

- donosi preporuke, uputstva i odluke u vezi postupanja javnih preduzeća i ustanova članica GIS-a, koja su obavezujuće za sve članice GIS-a i mogu biti deo ugovora

- predlaže Gradonačelniku donošenje uputstava i odluka koje su obavezujuće za sva pravna lica, čiji je osnivač Grad a čiji je cilj stvaranje preduslova za formiranje jedinstvene baze podataka GIS-a

- predlaže Gradonačelniku da naloži pravnom licu, čiji je osnivač Grad da podatke kojima raspolaže obavezno stavi na raspolaganje Grupi za GIS, ili da postane članica GIS-a sa svim pravima i obavezama koje će biti utvrđene Sporazumom o saradnji na Geografskom Informacionom Sistemu Grada Požarevca.

Član 6

Komisija ima predsednika, potpredsednika i sedam članova koje imenuje Gradsko veće Grada Požarevca.

Najmanje dva člana Komisije moraju biti iz Gradske uprave Požarevac, a ostali iz javnih preduzeća i ustanova članica sistema, koji su u profesionalnom i stručnom smislu ispunjavaju uslove za članstvo u Komisiji.

Pod profesionalnim i stručnim kvalitetima članova Komisije podrazumeva se stečeno obrazovanje (u oblasti geodezije, prostornog planiranja, geografije, elektrotehnike, građevine, arhitekture, matematike, mašinstva, saobraćaja, organizacionih nauka i sl.) i stečeno iskustvo u radu na geografskim informacionim sistemima.

Članovi Komisija za svoj rad imaju pravo na naknadu i putne troškove u skladu sa Odlukom o naknadama odbornika Skupštine grada Požarevca, članova skupštinskih radnih tela, članova Gradskog veća grada Požarevca i članova radnih tela Gradskog veća.

Član 7

Na prvoj sednici predsednik Komisije ima obavezu da predloži Poslovnik o radu, koji obavezno sadrži:

Način rada Komisije

Način odlučivanja

Obaveze predsednika, potpredsednika i ostalih članova Komisije

Poslovnik komisija donosi većinom glasova od ukupnog broja članova.

Poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Požarevca, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti Gradskog veća Grada Požarevca.

Član 7a

Grupa za GIS je operativno telo koje je zaduženo za prikupljanje i unos podataka, održavanje sistema i obradu u procesu korišćenja GIS-a.

Nadležnost Grupe je da:

- priprema nacrt aktivnosti sa dinamikom realizacije i finansijskim planom za GIS, za narednu godinu i dostavlja je Komisiji

- priprema izveštaj o radu sa finansijskim izveštajem i dostavlja Komisiji, polugodišnji do 30.06. i godišnji do 31.12. tekuće godine

- prikuplja podatke u skladu sa predlogom aktivnosti i unosi ih u GIS.

Član 7b

Grupa za GIS ima koordinatora, zamenika koordinatora i četrnaest članova (u daljem tekstu: članovi Grupe) koje imenuje Gradsko veće.

Koordinator radne grupe je član Komisije.

Članovi Grupe su zaposleni radnici Gradske uprave grada Požarevca i to: iz Odeljenja za urbanizam i građevinske poslove; Odeljenja za imovinsko-pravne, komunalne poslove i saobraćaj; Odeljenja za privredu i finansije i po potrebi drugih odeljenja Gradske uprave, kao i predstavnici javnih i javno-komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad i volonteri, koji u profesionalnom i stručnom smislu ispunjavaju uslove za članstvo.

Pod profesionalnim i stručnim kvalitetima članova Grupe podrazumeva se stečeno obrazovanje (u oblasti geodezije, prostornog planiranja, geografije, elektrotehnike, građevine, arhitekture, matematike, informatike, mašinstva, saobraćaja, tehnologije, ekonomije, prava i sl.), i stečeno iskustvo u radu na geografskim informacionim sistemima.

Članovi Grupe za svoj rad mogu ostvariti pravo na naknadu, koja će biti utvrđena Rešenjem o imenovanju Radne grupe.

POSEBNE ODREDBE

1. Delovi sistema

Član 8

Delovi GIS-a čine sledeći segmenti: hardver, softver, podaci, administratori, članovi sistema, korisnici sistema, metode i procedure.

Hardver je fizičko računarsko okruženje u kome GIS radi.

Softver obezbeđuje funkcije i alate neophodne za prikupljanje, analizu i prikazivanje podataka o prostoru. Ključne komponente GIS softvera su:

a. Alati za unos i obradu prostornih informacija

b. Sistemi za upravljanje bazama podataka (DBMS)

v. Alati za podršku prostornim upitima, analizama i vizuelizaciji

g. Grafički korisnički interfejs za jednostavno korišćenje alata.

Podaci u digitalnom obliku su rasterski, vektorski i alfanumerički.

Administratori sistema su tehnička lica - specijalisti koji razvijaju i održavaju sistem.

Članovi sistema su javna preduzeća, ustanove i druga pravna lica koja su sa Gradom zaključila ugovor o pristupanju GIS-u.

Korisnici sistema su pravna i fizička lica koja koriste raspoložive podatke.

Metode čine planovi i pravila funkcionisanja GIS-a.

Procedure su utvrđena pravila postupanja.

2. Aktivnosti

Član 9

Pod aktivnostima u formiranju i funkcionisanju GIS-a podrazumeva se: unos podataka, obrada, upravljanje, upiti i analize, vizuelizacija i izveštavanje i distribucija.

Unos podataka podrazumeva postojanje istih u odgovarajućem digitalnom formatu. Postupak prevođenja u odgovarajući format naziva se konverzija. Postupak konverzije iz analognog oblika u digitalni naziva se digitalizacija.

Obrada je određeni vid dorade u cilju prilagođavanja unetih podataka sistemu.

Upravljanje podrazumeva manipulaciju podacima - organizovanje, uređivanje i održavanje baze podataka.

Upiti i analize predstavljaju proces kojim se od postojećih podataka unetih u sistem, specijalnim postupcima dobijaju izvedene informacije koje su predmet analize.

Vizuelizacija i izveštavanje podrazumeva vizuelno prikazivanje dobijenih rezultata upita u digitalnoj ili analognoj formi i njihovo tumačenje.

Distribucija je kretanje podataka između članica GIS-a pravnih i fizičkih lica - korisnika sistema i sl.

3. Članovi sistema

Član 10

Pod članovima sistema podrazumevaju se javna preduzeća, ustanove i druga pravna lica koja sa Gradom zaključe sporazum i memorandum o pristupanju sistemu.

Odluku o prijemu u sistem donosi Komisija, na predlog Grupe za GIS, uz naknadno pribavljenu saglasnost Gradonačelnika grada Požarevca.

Odluka je osnov za zaključenje sporazuma i memoranduma o saradnji i sadrži uslove pod kojima se sporazum i memorandum o saradnji zaključuje.

Sporazum i memorandum o saradnji o pristupanju GIS-u potpisuju Gradonačelnik grada Požarevca i ovlašćeno lice pravnog lica koje pristupa sistemu.

4. Korisnici sistema

Član 11

Korisnici GIS-a su pravna i fizička lica, koja imaju potrebu da pristupaju bazama podataka i koriste raspoložive informacije u okviru delatnosti koju obavljaju.

Svi zainteresovani podnose zahtev uz koji obavezno navode svoju delatnost i vrstu podataka koja im je potrebna, kao i vremenski period korišćenja.

Odluku o dozvoli korišćenja podataka, na osnovu zahteva, donosi Komisija. Komisija može tražiti dopunu zahteva podacima koji su od značaja za donošenje odluke. Odluka je osnov za zaključenje sporazuma i memoranduma o saradnji i sadrži uslove pod kojima se zaključuju.

Sporazum i memorandum o saradnji i korišćenju GIS-a potpisuju Gradonačelnik grada Požarevca i ovlašćeno lice pravnog lica koje je podnelo zahtev za korišćenje podataka iz GIS-a.

Fizička lica mogu biti korisnici GIS-a uz potvrdu da u okviru određene institucije (škole, fakulteti, instituti, naučne ustanove i sl.) obavljaju poslove za koje su im potrebni podaci (seminarski i diplomski radovi, naučni radovi i sl.) uz saglasnost Komisije.

Član 12

Poseban vid korišćenja GIS-a je mogućnost da se na WEB prezentaciji GIS-a označi lokacija zainteresovanog pravnog lica, sa osnovnim podacima (adresa, broj telefona, E-mail i sl.).

Član 13

Naknada za korišćenje podataka sadržanih u GIS-u Grada Požarevca i za označavanje lokacije zainteresovanog pravnog lica na WEB prezentaciji GIS-a određuje se pravilnikom o naknadama za rad organa Gradske uprave.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Izuzetno, od odredbi člana 10. ove Odluke, JP Vodovod i kanalizacija, JP Direkcija za izgradnju grada Požarevca, JP Komunalne službe, JP Toplifikacija, JP Parking servis postaju članovi sistema danom stupanja na snagu ove Odluke.

Sa ovim članovima sistema biće zaključeni sporazum i memorandum iz člana 10. ove Odluke u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove Odluke.

Član 15

Finansiranje GIS-a Grada Požarevca vrši se iz namenski određenih sredstava Budžeta Grada Požarevca, budžeta Učesnika, donacija i od pružanja usluga Korisnicima što će se i utvrditi posebnim protokolom o saradnji u ovoj oblasti.

Član 16

Gradsko veće Grada Požarevca će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke doneti rešenje iz člana 6. stav 1. ove Odluke.

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom Glasniku Grada Požarevca".