PRAVILNIK

O TERMINSKOM PLANU RADA CENTRALNOG REGISTRA, DEPOA I KLIRINGA HARTIJA OD VREDNOSTI

- prečišćen tekst zaključno sa izmenama i dopunama koje su stupile na snagu 1. januara 2016. godine -

 

I OSNOVNE ODREDBE

1. Pravilnikom o terminskom planu rada Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Terminski plan rada) utvrđuje se dužina ciklusa saldiranja finansijskih instrumenata i vremenski okvir u kojem su članovi Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar) dužni da preduzmu određene radnje u skladu sa Pravilima poslovanja i drugim opštim aktima Centralnog registra.

Centralni registar vrši kliring i saldiranje obaveza i potraživanja u finansijskim instrumentima i novcu nastalih na osnovu zaključenih transakcija sa finansijskim instrumentima do T+2 po principu rolling settelement-a, tj. "kotrljajućeg" ciklusa saldiranja u odnosu na dan kada je transakcija zaključena, pri čemu je:

T+0 - dan zaključenja transakcije sa finansijskim instrumentima;

T+1 - prvi radni dan u odnosu na dan zaključenja transakcije;

T+2 - drugi radni dan u odnosu na dan zaključenja transakcije, odnosno dan saldiranja.

2. Za transakcije zaključene na regulisanom tržištu/MTP-u Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novca na T+2, osim u slučaju kada član Centralnog registra dostavi pisani zahtev za skraćeni ciklus saldiranja od T+0 do T+1.

3. Za zaključene transakcije sa finansijskim instrumentima van regulisanog tržišta/MTP, Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novca od T+0 do T+2.

4. U izuzetnim slučajevima, utvrđeni vremenski termini mogu biti promenjeni kako bi Centralni registar izvršio kliring i saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima.

U slučaju aktiviranja vanrednih procedura Centralni registar vrši kliring i saldiranje obaveza i potraživanja u finansijskim instrumentima i novcu nastalih na osnovu zaključenih transakcija sa finansijskim instrumentima kad se steknu uslovi za saldiranje obaveza i potraživanja u finansijskim instrumentima i novcu.

5. Centralni registar sa svim svojim članovima vrši elektronsku komunikaciju putem poruka SWIFT formata (MTxxx poruke).

II TERMINSKI PLAN RADA ZA TRANSAKCIJE ZAKLJUČENE NA REGULISANOM TRŽIŠTU/MTP

6. Za transakcije zaključene na regulisanom tržištu/MTP-u, Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novca u vremenskom periodu od T+0 do T+2, u skladu sa zahtevom člana Centralnog registra.

Regulisano tržište/MTP je u obavezi da fajlove sa zaključenim transakcijama sa finansijskim instrumentima, dostavi odmah nakon završetka trgovanja, a najkasnije do 14.45 časova.

Centralni registar vrši učitavanje fajlova dostavljenih od strane regulisanog tržišta/MTP-a i u najkraćem mogućem roku obaveštava učesnike u transakcijama, članove Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata i novčane račune kupaca i prodavaca, slanjem poruka MT295.

Kliring i saldiranje na dan T+0

Ako se kliring i saldiranje vrši na dan T+0, sprovodi se na osnovu sledećeg terminskog plana:

T+0

Saldiranje zaključnica na T+0, Centralni registar vrši na osnovu pisanih zahteva koje članovi Centralnog registra-učesnici u transakcijama dostavljaju (putem faksa) najkasnije do 14.00 časova. Kada regulisano tržište/MTP prosledi fajlove sa zaključenim transakcijama, za zaključnice, koje su dostavljene sa regulisanog tržišta/MTP, Centralni registar unosi datum saldiranja T+0, u skladu sa podnetim zahtevima, i o tome odmah obaveštava učesnike u transakciji, članove Centralnog registra, slanjem poruka MT295. Članovi Centralnog registra moraju poslati odgovor (prihvatanje/odbijanje poruke) najkasnije do 15.30 časova.

Uplata novčanih sredstava po osnovu zaključnica koje se saldiraju na T+0, mora biti izvršena najkasnije do 15.45 časova.

Po dobijanju saglasnosti članova Centralnog registra na poslate poruke MT295 i nakon obezbeđenja novčanih sredstava, Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novca na dan T+0.

U slučaju odbijanja poruke MT295 i neprihvatanja obaveze od strane članova Centralnog registra - učesnika u transakciji i u slučaju da članovi ne pošalju elektronske poruke (MT296 ili MT202) kao odgovor na poruku MT295, inicijator saldiranja na T+0 preuzima obavezu saldiranja na T+2 predmetne transakcije. Centralni registar formira i šalje poruke MT292 (opoziv poruke) i poruke MT295 sa datumom saldiranja na T+2.

U slučaju da zaključnice sa regulisanog tržišta/MTP-a ne budu dostavljene u predviđenom roku ili da novac ne bude uplaćen do 15.45 časova, član Centralnog registra, inicijator saldiranja na T+0 može da dostavi novi pisani zahtev do 15.45 časova za saldiranja na T+1. U suprotnom, Centralni registar predmetnu zaključnicu saldira na T+2.

Kliring i saldiranje na dan T+1

Ako se kliring i saldiranje vrši na dan T+1, sprovodi se na osnovu sledećeg terminskog plana:

T+0

Saldiranje zaključnica na T+1, Centralni registar vrši na osnovu pisanih zahteva koje članovi Centralnog registra-učesnici u transakcijama dostavljaju (putem faksa) najkasnije do 14.00 časova na T+0. Za zaključnice, koje su dostavljene sa regulisanog tržišta/MTP-a, Centralni registar unosi datum saldiranja T+1, u skladu sa podnetim zahtevima, i o tome obaveštava sve učesnike u transakcijama, članove Centralnog registra, slanjem poruka MT295.

T+1

Učesnici u transakcijama moraju poslati odgovor (prihvatanje/odbijanje poruke) na poslate poruke MT295 najkasnije do 10.00 časova.

Uplata novčanih sredstava po osnovu zaključnica koje se saldiraju na T+1, mora biti izvršena najkasnije do 11.00 časova.

Po dobijanju saglasnosti članova Centralnog registra - učesnika u transakcijama na poslate poruke MT295 i nakon obezbeđenja novčanih sredstava, Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata i novca na dan T+1.

U slučaju odbijanja poruke MT295 i neprihvatanja obaveze od strane članova Centralnog registra - učesnika u transakciji i u slučaju da članovi ne pošalju elektronske poruke (MT296 ili MT202) kao odgovor na poruku MT295 do 10.00 časova na T+1, inicijator saldiranja na T+1 preuzima obavezu saldiranja na T+2 predmetne transakcije. Centralni registar formira i šalje poruke MT292 (opoziv poruke) i poruke MT295 sa datumom saldiranja na T+2.

Kliring i saldiranje na dan T+2

Kliring i saldiranje na dan T+2, sprovodi se na osnovu sledećeg terminskog plana:

T+0

Centralni registar formira i šalje poruke MT295 sa podacima o transakcijama zaključenim na regulisanom tržištu/MTP-u, članovima Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata i novčane račune kupca i prodavca, odmah po dobijanju zaključnica sa regulisanog tržišta/MTP-a. Član Centralnog registra može na T+0 da se saglasi ili odbije poruke MT295 za saldiranje transakcije tako što formira i šalje poruke MT296 i MT202 sa statusom prihvatanja ili odbijanja.

T+1

Član Centralnog registra je dužan da se saglasi ili odbije poruke MT295 za saldiranje transakcije tako što formira i šalje poruke MT296 i MT202 sa statusom prihvatanja ili odbijanja, najkasnije do 18.00 časova na T+1.

Ako član ne pošalje elektronsku poruku (MT296 ili MT202) kao odgovor na poruku MT295 do 18.00 časova na T+1, Centralni registar će smatrati da je član saglasan i kreiraće odgovarajuće poruke umesto člana sa statusom DUPL. Kreiranje poruka sa statusom DUPL se naplaćuje u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra.

Nakon prijema poruka MT296 i MT202 (uključujući i kreiranje poruka sa statusom DUPL), Centralni registar vrši kliring obaveza i potraživanja u finansijskim instrumentima i novcu.

T+2

Centralni registar vrši proveru stanja na novčanim računima i stanja na računima finansijskih instrumenata u 9.00, 10.00 i 11.00 časova. Ukoliko na računima finansijskih instrumenata i novca ima dovoljno sredstava za izmirenje obaveza vrši se saldiranje transakcija zaključenih na regulisanom tržištu/MTP-u.

U slučaju da na računima finansijskih instrumenata i novca nema dovoljno finansijskih instrumenata, odnosno novčanih sredstava, Centralni registar aktivira vanredne procedure.

Ukoliko na računu finansijskih instrumenata prodavca ne postoji potrebna količina finansijskih instrumenata, Centralni registar aktivira sredstva garantnog fonda i počinje proceduru prinudne kupovine tih finansijskih instrumenata posle 11.00 časova. Procedura sprovođenja prinudne kupovine finansijskih instrumenata je definisana Korisničkim uputstvom Centralnog registra.

Ukoliko se uplata novčanih sredstava potrebnih za saldiranje ne izvrši do 11.00 časova, Centralni registar aktivira sredstva garantnog fonda ili pokreće proceduru prinudne prodaje finansijskih instrumenata.

7. Članovi Centralnog registra koji nisu u mogućnosti da potvrde poruke MT295 u skladu sa ovim pravilnikom, zbog tehničkih problema, u obavezi su da o tome pisanim putem obaveste Centralni registar, kako bi Centralni registar u ime člana potvrdio poruke. U ovom slučaju se ne naplaćuje naknada Centralnog registra za formiranje poruka sa statusom DUPL.

8. U izuzetnim slučajevima, na opravdani zahtev člana Centralnog registra utvrđeni vremenski termini za transakcije zaključene na regulisanom tržištu/MTP-u mogu biti promenjeni kako bi se kliring i saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima uspešno završili.

III TERMINSKI PLAN RADA ZA TRANSAKCIJE ZAKLJUČENE VAN REGULISANOG TRŽIŠTA/MTP

9. Prenos finansijskih instrumenata bez plaćanja FOP (Free of payment-FOP) se vrši u realnom vremenu svakog radnog dana od 7.30 do 19.00 časova.

10. Saldiranje hartija od vrednosti i novca na osnovu kupoprodajnih transakcija sa obveznicama devizne štednje Republike Srbije i obveznicama za privredni razvoj Republike Srbije, zaključenih van regulisanog tržišta/MTP-a vrši se svakog radnog dana u realnom vremenu, a najkasnije do 14:00 časova, odnosno odmah nakon što članovi Centralnog registra, koji vode račune finansijskih instrumenata i novčane račune kupca i prodavca, potvrde poruke MT295 prosleđene od strane Centralnog registra, slanjem poruka MT296 i MT202 i obezbede novčana sredstva za zaključene transakcije.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, saldiranje hartija od vrednosti i novca se vrši na početku radnog dana koji je član Centralnog registra uneo u nalogu kao dan saldiranja, ukoliko taj dan nije dan kada je zaključena transakcija.

Ukoliko članovi Centralnog registra iz stava 2. ove tačke nisu poslali poruke MT296 i MT202 do 13.00 časova na dan saldiranja, Centralni registar će formirati poruke sa statusom DUPL, koje se naplaćuju u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra i izvršiti saldiranje, ako na računima postoji dovoljna količina hartija od vrednosti i novca. Ukoliko na računima ne postoji dovoljna količina hartija od vrednosti ili novca, Centralni registar će stornirati transakciju.

11. Saldiranje transakcija zaključenih van regulisanog tržišta/MTP-a vrši se na dan unet u nalogu (T+0 do T+2) u skladu sa tačkom 6.

Unos naloga iz stava 1. ove tačke, preko korisničke aplikacije Centralnog registra, za saldiranje na T+0, vrši se najkasnije do 14.00 časova.

12. Unos naloga po osnovu repo trgovanja finansijskim instrumentima (REPO/REOTKUP) na T+0 vrši se najkasnije do 14.00 časova.

Za zaključene transakcije Centralni registar kreira i šalje poruke MT295 učesnicima u transakciji, članovima Centralnog registra koji vode novčane račune i račune finansijskih instrumenata kupaca i prodavaca.

Članovi su dužni da na dobijene poruke MT295 odgovore porukom MT202 i MT296 do 14.30 časova, a ukoliko član ne odgovori, Centralni registar će smatrati da je član saglasan i formiraće odgovarajuće poruke sa statusom DUPL.

Dugovni iznos novčanih sredstava članovi uplaćuju do 14.30 časova, kada Centralni registar vrši proveru stanja na novčanim računima.

Ukoliko na računima finansijskih instrumenata i novca ima dovoljno finansijskih instrumenata i sredstava za izmirenje obaveza, Centralni registar vrši saldiranje odmah po prijemu novčanih uplata članova Centralnog registra.

U izuzetnim slučajevima, na opravdani zahtev člana utvrđeni vremenski termini iz ove tačke mogu biti promenjeni kako bi se kliring i saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima obavilo.

Za naloge unete posle 14.00 časova, saldiranje se vrši na dan unet u nalogu (T+1 do T+2).

Ukoliko je nalog sa zaključenim transakcijama sa finansijskim instrumentima van regulisanog tržišta/MTP-a unet u sistem Centralnog registra u vreme izvršavanja kliringa i saldiranja, Centralni registar formira elektronske poruke MT295 koje prosleđuje članovima Centralnog registra koji vode novčane račune i račune finansijskih instrumenata kupaca i prodavaca posle završenog kliringa i saldiranja.

13. Centralni registar vrši kliring i saldiranje transakcija po osnovu prinudnog otkupa akcija u roku od tri radna dana od dana prijema uredne dokumentacije u skladu sa Pravilima poslovanja. Dan pre saldiranja, član Centralnog registra, koji ima sklopljen ugovor sa otkupiocem o sprovođenju prinudnog otkupa, podnosi zahtev za okončanje postupka prinudnog otkupa, elektronskim putem preko korisničke aplikacije Centralnog registra, najkasnije do 14:00 časova (T+0). Centralni registar šalje elektronske poruke učesnicima u transakciji. Saldiranje hartija od vrednosti i novca se vrši na T+1 u skladu sa tačkom 6.

14. Za transakcije zaključene na osnovu prava na prodaju akcija, saldiranje hartija od vrednosti i novca se vrši od T+1 do T+2, u skladu sa tačkom 6.

15. Za transakcije zaključene na osnovu sticanja sopstvenih akcija od nesaglasnih akcionara na skupštini akcionara saldiranje hartija od vrednosti i novca se vrši od T+1 do T+2, u skladu sa tačkom 6.

16. Za transakcije zaključene van regulisanog tržišta/MTP na osnovu ponude zakonitog imaoca (ponuđača), a u skladu sa odobrenim prospektom za javnu ponudu, saldiranje hartija od vrednosti i novca vrši se od T+1 do T+2, u skladu sa tačkom 6. Član Centralnog registra, koji ima sklopljen ugovor sa zakonitim imaocem (ponuđačem), vrši unos naloga za prenos hartija od vrednosti i novca preko korisničke aplikacije Centralnog registra, najkasnije do 14:00 časova (T+0). Centralni registar šalje elektronske poruke učesnicima u transakciji. Saldiranje hartija od vrednosti i novca se vrši od T+1 do T+2, u skladu sa tačkom 6.

17. Za transakcije zaključene na osnovu otuđenja sopstvenih akcija saldiranje hartija od vrednosti i novca se vrši od T+1 do T+2, u skladu sa tačkom 6.

18. Prenos akcija na račun deponovanih hartija od vrednosti, kao i povlačenje akcija sa tog računa, moguće je vršiti svakog radnog dana od 8:00 do 19:00 časova za vreme trajanja ponude za preuzimanje akcija, osim poslednjeg dana deponovanja (dan zatvaranja ponude).

Postupak sticanja sopstvenih akcija i pridruživanja akcija Akcionarskom fondu, Agenciji za privatizaciju ili Agenciji za osiguranje depozita radi prodaje na tenderu sprovodi se kao i postupak deponovanja akcija.

Na dan zatvaranja ponude za preuzimanje akcija, ponude za sticanje sopstvenih akcija, i ponude za pridruživanje akcija Akcionarskom fondu, Agenciji za privatizaciju ili Agenciji za osiguranje depozita radi prodaje, prenos akcija na račun deponovanih hartija od vrednosti, kao i povlačenje akcija sa tog računa vrši se do 12:00 časova.

Ukoliko član, na dan zatvaranja dostavi spisak Centralnom registru primljenih a neprosleđenih naloga za navedene poslove do 12:00 časova, iste može uneti do 15:00 časova istog dana.

Na dan zatvaranja ponude za preuzimanje akcija ili ponude za pridruživanje akcija koje su dodeljene na osnovu Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, elektronski primljene naloge za deponovanje i naloge za povlačenje na šalterima Pošta, primljene do isteka krajnjeg roka za prihvatanje ponude ili poziva za pridruživanje akcija iz javnog poziva, izabrani broker ispostavlja u sistem Centralnog registra do 15:00 časova istog dana.

19. Na dan zatvaranja ponude za preuzimanje akcija i ponude za sticanje sopstvenih akcija (T+0), član Centralnog registra kod kojeg je ponudilac otvorio račun deponovanih hartija od vrednosti, šalje poruku za zatvaranje ponude za preuzimanje akcija najkasnije do 14:00 časova.

Na dan zatvaranja ponude za pridruživanje akcija, odnosno na dan zaključenja kupoprodajnog ugovora između Akcionarskog fonda, Agencije za privatizaciju ili Agencije za osiguranje depozita i kupca (T+0), član Centralnog registra koji vodi račun deponovanih hartija od vrednosti Akcionarskog fonda, Agencije za privatizaciju ili Agencije za osiguranje depozita, šalje poruku za zatvaranje ponude za preuzimanje akcija najkasnije do 14:00 časova.

Saldiranje transakcija po osnovu ponude za preuzimanje akcija i ponude za sticanje sopstvenih akcija i ponude za pridruživanje akcija Akcionarskom fondu, Agenciji za privatizaciju ili Agenciji za osiguranje depozita radi prodaje, vrši se na dan unet u nalogu (T+1 do T+2) u skladu sa tačkom 6.

19a. Isplata razlike u ceni akcija u skladu sa zakonom (po osnovu ponude za preuzimanje, prinudnog otkupa, nesaglasnosti akcionara, prava na prodaju i dr.) vrši se na T+1, u skladu sa tačkom 6.

20. U izuzetnim slučajevima, na opravdani zahtev člana Centralnog registra utvrđeni vremenski termini za transakcije zaključene van regulisanog tržišta/MTP-a mogu biti promenjeni kako bi se kliring i saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima uspešno završilo.

21. Za transakcije zaključene na osnovu primarne prodaje instrumenata tržišta novca van regulisanog tržišta/MTP-a, saldiranje finansijskih instrumenata i novca se vrši od T+0 do T+1.

Za saldiranje transakcija zaključenih na osnovu primarne prodaje instrumenata tržišta novca na T+0, član Centralnog registra je dužan da zahtev, dokumentaciju i elektronski fajl dostavi najkasnije do 12:00 časova na T+0. Centralni registar kreira i šalje poruke MT295 učesnicima u transakciji, članovima Centralnog registra koji vode novčane račune i račune finansijskih instrumenata kupaca i prodavaca. Članovi su dužni da odgovore na dobijene poruke MT295 i izvrše uplatu novčanih sredstava najkasnije do 14:00 časova.

Kada na računima finansijskih instrumenata i novca ima dovoljno sredstava za izmirenje obaveza, saldiranje transakcija zaključenih na osnovu primarne prodaje instrumenata tržišta novca van regulisanog tržišta/MTP-a počinje odmah po prijemu novčanih uplata članova Centralnog registra.

Saldiranje transakcija zaključenih na osnovu primarne prodaje instrumenata tržišta novca na T+1 vrši se u skladu sa tačkom 6.

IV TERMINSKI PLAN RADA ZA TRGOVANJE FINANSIJSKIM INSTRUMENTIMA KOJE VRŠI REPUBLIKA SRBIJA

22. Kliring i saldiranje transakcija zaključenih na aukcijama van regulisanog tržišta/MTP-a koje organizuje Republika Srbija, obavlja se na T+0 do T+2 u skladu sa odlukom o emisiji finansijskih instrumenata Republike Srbije.

Elektronski fajl sa zaključenim transakcijama sa finansijskim instrumentima Republike Srbije, prosleđuje se Centralnom registru u periodu od 11.30 do 13.00 časova. Centralni registar na osnovu dobijenog fajla formira elektronske poruke MT295 koje prosleđuje članovima Centralnog registra koji vode novčane račune i račune finansijskih instrumenata kupaca i prodavaca.

Ukoliko je elektronski fajl sa zaključenim transakcijama sa finansijskim instrumentima Republike Srbije prosleđen Centralnom registru u vreme izvršavanja kliringa i saldiranja, Centralni registar formira elektronske poruke MT295 koje prosleđuje članovima Centralnog registra koji vode novčane račune i račune finansijskih instrumenata kupaca i prodavaca, posle završenog kliringa i saldiranja.

Kliring i saldiranje na dan T+0

Članovi su dužni da na dobijene poruke MT295 odgovore u roku od sat vremena od dobijanja poruka. Ukoliko član Centralnog registra ne odgovori, Centralni registar će smatrati da je član saglasan i formiraće odgovarajuće poruke sa statusom DUPL, koje se naplaćuju u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra.

Dugovni iznos novčanih sredstava, članovi uplaćuju u periodu od 11.45 do 14.30 časova, a najkasnije u roku od dva sata od vremena slanja poruka od strane Centralnog registra. Centralni registar vrši proveru stanja na novčanim računima i računima finansijskih instrumenata.

Ukoliko na računima finansijskih instrumenata i novca ima dovoljno sredstava za izmirenje obaveza, saldiranje transakcija zaključenih na aukcijama van regulisanog tržišta/MTP-a sa finansijskim instrumentima Republike Srbije počinje odmah po prijemu novčanih uplata članova Centralnog registra.

Kliring i saldiranje u vremenskom periodu T+1 do T+2 u skladu sa odlukom o emisiji finansijskih instrumenata Republike Srbije, sprovodi se prema sledećem terminskom planu:

Kliring i saldiranje na dan T+1

Član Centralnog registra na dobijenu poruku MT295 odgovora porukom MT202 i MT296 sa statusom prihvatanja ili odbijanja, najkasnije do 10.00 časova na T+1. Ukoliko član Centralnog registra ne odgovori na poruku, Centralni registar će smatrati da je saglasan i formiraće odgovarajuću poruku sa statusom DUPL. Kreirane poruke sa statusom DUPL se naplaćuju u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra.

Dugovni iznos novčanih sredstava članovi Centralnog registra uplaćuju do 11.00 časova (na T+1), kada Centralni registar vrši proveru stanja na novčanim računima. Ukoliko na računima finansijskih instrumenata i novca ima dovoljno sredstava za izmirenje obaveza, Centralni registar vrši saldiranje finansijskih instrumenata i novca.

Kliring i saldiranje na dan T+2

Član Centralnog registra na dobijenu poruku MT295 odgovora porukom MT202 i MT296 sa statusom prihvatanja ili odbijanja, najkasnije do 18.00 časova na T+1, za saldiranje na T+2. Ukoliko član Centralnog registra ne odgovori na poruku, Centralni registar će smatrati da je saglasan i formiraće odgovarajuću poruku sa statusom DUPL. Kreirane poruke sa statusom DUPL se naplaćuju u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra.

Dugovni iznos novčanih sredstava članovi Centralnog registra uplaćuju najkasnije na dan saldiranja (T+2) do 11.00 časova, kada Centralni registar vrši proveru stanja na novčanim računima.

Kada na računima finansijskih instrumenata i novca ima dovoljno sredstava za izmirenje obaveza, Centralni registar vrši saldiranje transakcija zaključenih na aukcijama van regulisanog tržišta/MTP-a sa finansijskim instrumentima Republike Srbije.

U izuzetnim slučajevima, na zahtev Republike Srbije, odnosno uz saglasnost Republike Srbije, utvrđeni vremenski termini iz ove tačke mogu biti promenjeni, kako bi Centralni registar izvršio kliring i saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima koje obavlja Republika Srbije van regulisanog tržišta/MTP-a.

Trgovanje finansijskim instrumentima Republike Srbije na OTC tržištu

23. Saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima Republike Srbije na OTC tržištu, vrši se na dan unet u nalogu (T+0 do T+2).

Kliring i saldiranje na dan T+0

Unos naloga po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima Republike Srbije, koje se obavlja na OTC tržištu, za saldiranje na T+0 vrši se do 15.30 časova.

Svi učesnici u predmetnoj transakciji moraju se saglasiti sa poslatim porukama MT295. Novac mora da bude uplaćen od strane člana Centralnog registra koji vodi novčani račun kupca na odgovarajući račun najkasnije do 15.45 časova.

Centralni registar vrši kliring i saldiranje finansijskih instrumenata Republike Srbije i novca na dan T+0.

U slučaju da novac ne bude uplaćen do 15.45 časova, ili u slučaju odbijanja poruke MT295 i neprihvatanja obaveze od strane članova Centralnog registra - učesnika u transakciji, inicijator saldiranja na T+0 preuzima obavezu saldiranja na T+1 predmetne transakcije. Centralni registar formira i šalje poruke MT292 (opoziv poruke) i poruke MT295 sa datumom saldiranja na T+1.

Kliring i saldiranje na dan T+1 i T+2

Za transakcije zaključene sa finansijskim instrumentima Republike Srbije na OTC tržištu, saldiranje finansijskih instrumenata i novca se vrši na T+1 i T+2, u skladu sa tačkom 6.

V TERMINSKI PLAN RADA ZA TRGOVANJE FINANSIJSKIM INSTRUMENTIMA KOJE VRŠI NARODNA BANKA SRBIJE

24. Kliring i saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima koje Narodna banka Srbije obavlja van regulisanog tržišta/MTP-a, vrši se na T+0.

Nakon obavljenog trgovanja Narodna banka Srbije dostavlja Centralnom registru elektronski fajl sa zaključenim transakcijama najkasnije do 14:00 časova.

Za zaključene transakcije Centralni registar kreira i šalje poruke MT295 članovima Centralnog registra koji vode novčane račune i račune finansijskih instrumenata kupaca i prodavaca, odnosno učesnicima u transakciji.

Članovi su dužni da na dobijene poruke MT295 odgovore porukom MT202 i MT296 do 14:30 časova, a ukoliko član ne odgovori, Centralni registar će smatrati da je član saglasan i formiraće odgovarajuće poruke sa statusom DUPL koje se naplaćuju u skladu sa Pravilnikom o tarifi Centralnog registra.

Dugovni iznos novčanih sredstava članovi uplaćuju do 14:30 časova, kada Centralni registar vrši proveru stanja na novčanim računima.

Ukoliko na računima finansijskih instrumenata i novca ima dovoljno finansijskih instrumenata i sredstava za izmirenje obaveza, saldiranje počinje odmah po prijemu novčanih uplata članova Centralnog registra.

Kliring i saldiranje transakcija reotkupa finansijskih instrumenata po osnovu repo trgovanja finansijskim instrumentima koje Narodna Banka Srbije obavlja van regulisanog tržišta/MTP-a vrši se na dan reotkupa (T+0).

Po izvršenoj uplati novčanih sredstava, Centralni registar formira i šalje poruke MT295 članovima Centralnog registra koji vode novčane račune i račune finansijskih instrumenata.

Ukoliko članovi ne odgovore na poruke MT295, Centralni registar kreira poruke MT202 i MT296 sa statusom DUPL, za koje se ne naplaćuje naknada Centralnog registra. Nakon toga, Centralni registar vrši saldiranje novca i finansijskih instrumenata.

U slučaju "ad hoc" repo transakcija državnim finansijskim instrumentima i finansijskim instrumentima Narodne Banke Srbije, kliring i saldiranje se vrši u terminu saglasno zahtevu Narodne Banke Srbije.

U izuzetnim slučajevima, na zahtev Narodne banke Srbije, odnosno uz saglasnost Narodne banke Srbije, utvrđeni vremenski termini iz ove tačke mogu biti promenjeni kako bi se kliring i saldiranje transakcija po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima koje obavlja Narodna banka Srbije van regulisanog tržišta/MTP-a obavilo na T+0.

VI TERMINSKI PLAN RADA ZA POSLOVE REOTKUPA FINANSIJSKIH INSTRUMENATA, DOSPEĆA FINANSIJSKIH INSTRUMENATA, ISPLATE KUPONA I ANUITETA ZA DUŽNIČKE FINANSIJSKE INSTRUMENTE I ISPLATE DIVIDENDE U NOVCU ZA AKCIJE

25. OBRISANO SA IZMENAMA I DOPUNAMA 10 BROJ: 2-9/13-6 OD 25.12.2015. GODINE

26. Uplata novčanih sredstava za isplatu dospeća finansijskih instrumenata, mora se izvršiti najkasnije do 14.00 časova na (T+0).

Po izvršenoj uplati novčanih sredstava, Centralni registar formira poruke MT295 i šalje korporativnom agentu izdavaoca i članovima Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca.

Na pisani zahtev člana Centralnog registra novčana sredstva se mogu preusmeriti na člana kod kog se vodi novčani račun imaoca finansijskih instrumenata.

Ukoliko članovi ne odgovore na poruke MT295, Centralni registar kreira poruke MT202 i MT296 sa statusom DUPL, za koje se ne naplaćuje naknada Centralnog registra. Nakon toga, Centralni registar vrši saldiranje novca i finansijskih instrumenata.

Uplata novčanih sredstava po osnovu isplate kupona, odnosno anuiteta mora se izvršiti najkasnije do 14:00 časova (T+0).

Po izvršenoj uplati novčanih sredstava, Centralni registar formira poruke MT295 i šalje korporativnom agentu izdavaoca i članovima Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca, odnosno članovima koji vode novčane račune zakonitih imalaca finansijskih instrumenata.

Ukoliko članovi ne potvrde poruke MT295, Centralni registar kreira poruke MT202 i MT296 sa statusom "DUPL" za koje se ne naplaćuje naknada Centralnog registra. Nakon toga, Centralni registar vrši kliring i saldiranje novca za dospele obaveze.

27. Isplata dividende za akcije u neto iznosu vrši se na dan koji je član Centralnog registra uneo preko korisničke WEB aplikacije kao datum isplate dividende, a koji može biti od T+1 do T+2 (T+0 je datum unosa zahteva).

Centralni registar formira poruke MT295 i šalje korporativnom agentu izdavaoca i članovima Centralnog registra koji vode račune finansijskih instrumenata zakonitih imalaca hartija od vrednosti.

Na pisani zahtev člana Centralnog registra novčana sredstva se mogu preusmeriti na drugog člana Centralnog registra/člana kod kog se vodi novčani račun imaoca finansijskih instrumenata.

Ukoliko članovi ne potvrde poruke MT295, Centralni registar kreira poruke MT202 i MT296 sa statusom DUPL, za koje se ne naplaćuje naknada Centralnog registra.

Centralni registar vrši saldiranje novca nakon izvršene novčane uplate od strane člana Centralnog registra, korporativnog agenta izdavaoca, na dan naznačen u zahtevu (od T+1 do T+2).

VII TERMINSKI PLAN RADA ZA UPLATU I ISPLATU NOVČANIH SREDSTAVA

28. Novčana sredstva potrebna za saldiranje deviznih transakcija moraju biti uplaćena na račun Centralnog registra kod Narodne banke Srbije (depozit CRHOV-a - namenski depozit u stranoj valuti) najkasnije do 11 časova na dan saldiranja.

Naloge za prenos, odnosno povraćaj deviznih sredstava sa računa člana u Centralnom registru na njegov račun kod inokorespodentne banke, unosi član Centralnog registra preko korisničke WEB aplikacije najkasnije do 15 časova.

Datum valute u nalogu za prenos, odnosno povraćaj deviznih sredstava ne može biti T+0 izuzev ukoliko je taj nalog za prenos, odnosno povraćaj deviznih sredstava član najavio Centralnom registru prethodnog dana do 13:00 časova pisanim putem.

Centralni registar unete naloge za prenos, odnosno povraćaj deviznih sredstava obrađuje i prosleđuje Narodnoj banci Srbije, koja vrši prenos deviznih sredstava na račun člana Centralnog registra kod inokorespodentne banke.

Na osnovu unetog naloga iz stava 2. ove tačke, Centralni registar rezerviše novčana sredstva u naznačenom iznosu i prosleđuje članovima elektronsku poruku MT295, na koju je član dužan odmah po prijemu poruke da odgovori.

Prenos deviznih sredstava između transakcionih novčanih računa članova na kojima se deponuju sredstva za trgovanje (interni devizni nalozi), vrši se uz saglasnost obe strane (zaduženje/odobrenje).

Uplate/isplate sa računa garantnog fonda članova vrše se u skladu sa instrukcijama Centralnog registra.

Uplate dinarskih novčanih sredstava, kao i isplate na račune članova Centralnog registra preko dinarskog računa Centralnog registra u RTGS sistemu Narodne banke Srbije vrše se u realnom vremenu, svakog radnog dana od 9.00 do 16.00 časova, putem elektronskih poruka (swift formata) za dinarsko plaćanje preko RTGS sistema i to:

- za uplate na račun Centralnog registra: MT202 I MT103;

- za isplate sa računa Centralnog registra: MT103.

SAMOSTALNI ČLANOVI IZMENA I DOPUNA 10 BROJ: 2-9/13-6 OD 25.12.2015. GODINE

Član 27

Ove Izmene i dopune Pravilnika o terminskom planu Centralnog registra stupaju na snagu i primenjuju se od 01.01.2016. godine.

Ove Izmene i dopune Pravilnika o terminskom planu objavljuju se danom donošenja na internet stranici Centralnog registra.