UREDBA

O REVIZIJI DOZVOLA ZA RAD I LIKVIDACIJI PRIVATNIH KREDITNIH PREDUZEĆA

("Sl. list FNRJ", br. 51/46)

Član 1

Privatna kreditna preduzeća, kojima Ministar finansija FNRJ u postupku revizije dozvola za rad na osnovu čl. 31 st. 2) Zakona o uređenju i delovanju kreditnog sistema ne izda novu dozvolu likvidiraće po propisima ove uredbe i pravilnika iz čl. 10 st. 1) ove uredbe.

Član 2

1) Po propisima ove uredbe likvidiraće isto tako: 1) privatna kreditna preduzeća koja se već nalaze u likvidaciji i 2) privatna kreditna preduzeća kojima Ministar finansija FNRJ zabrani dalje poslovanje.

2) Isto tako po propisima ove uredbe likvidiraće svoje bankarsko odnosno osiguravajuće poslovanje i ona privatna kreditna preduzeća koja se bave i drugim poslovima.

3) Ako se u toku likvidacije privatnog kreditnog preduzeća utvrdi da je ono prezaduženo, tj. da njegovi dugovi prelaze njegovu imovinu, neće se otvarati stečaj već će se nastaviti likvidacija po propisima ove uredbe i pravilnika iz čl. 30 st. 1) ove uredbe.

Član 3

Likvidacione organe postavlja i razrešava Ministar finansija FNRJ i daje im rok u kome imaju, izvršiti likvidaciju.

Član 4

Likvidacija bankarskih ili osiguravajućih poslova u onim kreditnim preduzećima koja se bave i drugim poslovima izvršiće se na taj način, što će se bankarski ili osiguravajući poslovi koje treba likvidirati preneti sa odgovarajućim pokrićem na kreditno preduzeće koje odredi Ministar finansija FNRJ.

Član 5

1) Isplata neobezbeđenih poverilaca ima se izvršiti sledećim redom:

1. troškovi oko upravljanja, održavanja, unovčenja i deobe likvidacione imovine;

2. javne dažbine koje su dospele za vreme likvidacije i za poslednjih pet godina pre njenog otvaranja;

3. plate i ostale prinadležnosti lica koja su bila u službi kreditnog preduzeća za poslednju godinu dana pre njegovog stavljanja u likvidaciju;

4. novčani ulozi i isplate po osiguranjima do iznosa od 5.000.- dinara;

5. potraživanja zadruga;

6. sve ostale obaveze.

2) U slučaju nedovoljnosti likvidacione imovine za izmirenje svih dugova, poverioci prethodnog isplatnog reda isključuju poverioce potonjeg, a poverioci u okviru jednog isplatnog reda naplaćuju se srazmerno svojim tražbinama.

Član 6

Gase se one tražbine koje nisu poznate kreditnom preduzeću u likvidaciji i koje nisu prijavljene ni tom preduzeću u roku od mesec dana po pozivu likvidacionih organa, ni naknadno nadležnom sudu u roku od godine dana od dana objave zaključka o brisanju odnosnog kreditnog preduzeća u registru protokolacija ili u trgovačkom registru.

Član 7

Za vreme trajanja likvidacionog postupka ne mogu se u pogledu imovine privatnog kreditnog preduzeća preduzimati mere za obezbeđenje i prinudno izvršenje, ukoliko nisu u pitanju zahtevi iz novih neophodnih poslova koje su likvidacioni organi zaključili.

Član 8

Imovina penzionih fondova privatnih kreditnih preduzeća koja likvidiraju, bez obzira iz čijih je sredstava obrazovana, ne unosi se u likvidacionu masu.

Član 9

1) Kod likvidacije filijale inostranog kreditnog preduzeća likvidacioni organi će tražiti od centrale dotičnog preduzeća u inostranstvu da stavi na raspoloženje dovoljno pokriće za podmirenje svih poverilaca filijale. Ukoliko centrala ne bi stavila na raspoloženje dovoljno pokriće, likvidacioni organi su ovlašćeni da unesu u likvidacionu masu sve nepokretnosti i drugu imovinu u zemlji koja se vodi na ime centrale u inostranstvu i da je po potrebi realizuju.

2) Likvidacioni organi su ovlašćeni da mogu izdavati brisovne dozvole za isplaćene dugove na uknjižbe sprovedene u korist centrale iz prethodnog stava, ako se dugovanje vodi u zemlji kod filijale istog kreditnog preduzeća. Na osnovu ovih brisovnih dozvola nadležni narodni sud sprovešće brisanje uknjižbe založnog prava u zemljišnim knjigama.

Član 10

1) Ovlašćuje se Ministar finansija FNRJ da na osnovu ove uredbe propiše pravilnik o postupku likvidacije privatnih kreditnih preduzeća.

2) Za konfiskovana privatna kreditna preduzeća Ministar finansija FNRJ može propisati za pojedine slučajeve naročiti postupak likvidacije.

Član 11

Donošenjem ove uredbe prestaju važiti svi dosadašnji propisi o likvidaciji privatnih kreditnih preduzeća koji su u suprotnosti sa ovom uredbom i pravilnikom iz čl. 10 ove uredbe.

Član 12

Ova uredba stupa na snagu kad se objavi u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".