ODLUKA

O GRADSKOM JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2008 i 10/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Smedereva (u daljem tekstu: Grada), vrši Gradsko javno pravobranilaštvo (u daljem tekstu: Javno pravobranilaštvo).

Javno pravobranilaštvo je zakonski zastupnik Grada.

Sedište Javnog pravobranilaštva je u Smederevu, Ulica Omladinska broj 1.

II DELOKRUG

Član 2

Javno pravobranilaštvo preduzima pravne radnje i koristi pravna sredstva pred sudovima i drugim nadležnim organima radi ostvarivanja imovinskih prava i interesa Grada, njegovih organa i organizacija i drugih pravnih lica čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta Grada.

Član 3

Javno pravobranilaštvo daje licima čija imovinska prava i interese zastupa, na njihov zahtev, pravna mišljenja u vezi sa zaključivanjem imovinsko-pravnih ugovora i pravna mišljenja o drugim imovinsko-pravnim pitanjima.

Mišljenja iz stava 1. ovog člana, Javno pravobranilaštvo dužno je dostaviti u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Član 4

U slučaju kada to priroda spora dopušta, Javno pravobranilaštvo će pre pokretanja parnice ili drugog postupka, odnosno u toku tog postupka, preduzeti sve potrebne mere radi sporazumnog rešavanja spornog odnosa.

Član 5

Lice koje namerava da podnese tužbu protiv Grada Smedereva dužno je da, pre podnošenja tužbe, Gradskom javnom pravobranilaštvu dostavi predlog za mirno rešavanje spora, osim ako je posebnim propisom predviđen rok za podnošenje tužbe. Predlog za mirno rešavanje spora mora da sadrži sve podatke predviđene Zakonom o parničnom postupku.

Ako u roku od 60 dana Gradsko javno pravobranilaštvo ne odgovori na predlog, smatra se da predlog nije prihvaćen i u tom slučaju lice iz stava 1. ovog člana može da podnese tužbu nadležnom sudu.

Sporazum postignut između Gradskog javnog pravobranilaštva i lica iz stava 1. ovog člana ima snagu izvršne isprave.

Član 6

Sudovi i drugi organi dužni su da u stvarima u kojima je predviđeno zastupanje od strane Javnog pravobranilaštva dostavljaju sva pismena neposredno Javnom pravobranilaštvu.

Dostavljanje izvršeno protivno odredbi stava 1. ovog člana ne proizvodi pravno dejstvo.

Član 7

Javno pravobranilaštvo obavlja svoju funkciju na osnovu zakona, drugih propisa i opštih akata Skupštine grada, donetih u skladu sa Ustavom i zakonom.

III ORGANIZACIJA I RAD

Član 8

Radom Javnog pravobranilaštva rukovodi Gradski javni pravobranilac (u daljem tekstu: Javni pravobranilac).

Javni pravobranilac ima tri zamenika.

Zamenik javnog pravobranioca može izvršiti svaku radnju u postupku pred sudom i drugim organima na koju je ovlašćen Javni pravobranilac.

Član 9

Javnog pravobranioca i njegove zamenike postavlja i razrešava Skupština grada, na predlog Gradskog veća.

Javni pravobranilac i njegovi zamenici se postavljaju na četiri godine i mogu biti ponovo postavljeni.

Član 10

Za Javnog pravobranioca može biti postavljeno lice koje ispunjava opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, a koje je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i ima najmanje pet godina radnog iskustva na pravnim poslovima.

Za Zamenika javnog pravobranioca može biti postavljeno lice koje ispunjava opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, a koje je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom i ima najmanje tri godine radnog iskustva na pravnim poslovima.

Javni pravobranilac, za svoj rad i rad Javnog pravobranilaštva, odgovara Skupštini i Gradskom veću, a zamenici odgovaraju Javnom pravobraniocu, Skupštini i Gradskom veću.

Javnog pravobranioca u slučaju odsutnosti ili sprečenosti, zamenjuje zamenik kojeg određuje Javni pravobranilac.

Član 11

Javno pravobranilaštvo grada Smedereva ima svoj pečat, štambilj i pisarnicu.

Pečat Javnog pravobranilaštva je okruglog oblika prečnika 32 mm, sa tekstom po obodu: "Republika Srbija, Grad Smederevo", u čijoj sredini je mali grb Republike Srbije. U unutrašnjem krugu ispisuje se: "Javno pravobranilaštvo", a u dnu pečata ispisuje se "Smederevo".

Posebnim uputstvom koje donosi Javni pravobranilac uređuje se način korišćenja pečata i izgled i korišćenje štambilja i rad pisarnice.

Član 12

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Javnog pravobranilaštva obavlja Gradska uprava grada Smedereva.

Stručne poslove obavlja diplomirani pravnik.

Administrativno-tehničke poslove obavljaju dva izvršioca.

Bliži opis poslova i stručne spreme utvrdiće se Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi, na predlog Javnog pravobranioca.

Član 13

Gradska uprava i drugi organi i organizacije dužni su da Javnom pravobranilaštvu dostavljaju sve potrebne podatke, obaveštenja i dokaze radi obavljanja funkcije koju vrši.

IV SREDSTVA

Član 14

Sredstva za rad Javnog pravobranilaštva obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 15

Troškovi zastupanja u sudskim i upravnim postupcima priznaju se Gradskom javnom pravobranilaštvu po propisima o nagradama i naknadi troškova za rad advokata.

Prihodi u zastupanju koje Javno pravobranilaštvo grada Smedereva ostvari vršeći svoju funkciju su prihodi Grada i uplaćuju se u budžet Grada.

V RADNI ODNOSI

Član 16

Javni pravobranilac i njegovi zamenici ostvaruju prava i obaveze iz radnog odnosa kao i izabrana, imenovana i postavljena lica u Skupštini grada, u skladu sa zakonom.

VI JAVNOST RADA

Član 17

Rad Javnog pravobranilaštva grada Smedereva je javan.

O davanju podataka o radu Javnog pravobranilaštva odlučuje Javni pravobranilac u skladu sa zakonom.

Javni pravobranilac može uskratiti davanje podataka o radu, kada to zahtevaju interesi Grada ili kada davanje podataka predstavlja odavanje službene ili druge tajne, u skladu sa zakonom.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Gradski javni pravobranilac i njegovi zamenici biće postavljeni u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Do postavljenja Gradskog javnog pravobranioca i njegovih zamenika poslove iz nadležnosti Javnog pravobranilaštva vršiće dosadašnji Javni pravobranilac i njegov zamenik.

Član 19

Zaposleni u Javnom pravobranilaštvu grada Smedereva biće preuzeti u Gradsku upravu grada Smedereva u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Javnom pravobranilaštvu opštine Smederevo ("Službeni list opštine Smederevo", broj 11/2007).

Član 21

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o Gradskom javnom pravobranilaštvu

("Sl. list grada Smedereva", br. 10/2012)

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".