PRAVILNIK

O ODREĐIVANJU 100 NAJBOLJIH MATURANATA SREDNJIH ŠKOLA ZA ODLAZAK NA NAGRADNO PUTOVANJE U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE U 2012. GODINI

("Sl. list grada Čačka", br. 15/2012)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se način izbora 100 najboljih maturanata srednjih škola koji će ostvariti pravo na nagradno putovanje u zemlje Evropske unije za koje putovanje su opredeljena sredstva Odlukom o budžetu grada Čačka za 2012. godinu ("Sl. list grada Čačka", br. 16/2011).

Član 2

Na nagradno putovanje, pre svega idu svi maturanti, nosioci "Vukove diplome" (u daljem tekstu: "Vukovci").

Član 3

Ukoliko "Vukovaca" ima manje od 100 u svim čačanskim srednjim školama, Aktiv direktora srednjih škola određuje broj učenika po svakoj školi koji nisu nosioci "Vukove diplome", a koji će putovati u zemlje Evropske unije, kao nagrađeni učenici za svoj rad i trud i ponašanje u četvorogodišnjem programu školovanja.

Ukupan broj učenika mora biti 100.

Član 4

Škola iz koje putuje do 15 maturanata ima pravo da uputi jednog profesora u funkciji pratioca, a škola preko 15 učenika ima pravo da uputi 2 profesora pratioca.

Član 5

Aktiv direktora srednjih škola donosi Plan i Program putovanja.

Plan i program sadrži: obrazovno vaspitne ciljeve i zadatke, sadržaje kojima se postavljeni ciljevi ostvaruju, planirani obuhvat učenika, nosioce predviđenih sadržaja i aktivnosti, trajanje i tehničku organizaciju.

Član 6

Aktiv direktora srednjih škola predlaže broj učenika po školama, koji će biti upućeni na nagradno putovanje, broj pratioca i vođu puta, a škole dostavljaju spiskove učenika i pratilaca nadležnoj gradskoj upravi.

Gradonačelnik na osnovu dostavljenih spiskova škola donosi rešenje kojim upućuje učenike na nagradno putovanje a kojim rešenjem se određuje i vođa puta, pratioci, predstavnici lokalne samouprave i medija koji će učestvovati u realizaciji ovog putovanja.

Član 7

Putni pravac, manifestacije, krajeve i predele koji treba da se posete određuje Aktiv direktora srednjih škola.

Program putovanja i opšti uslovi putovanja moraju da sadrže sve elemente propisane Zakonom o turizmu.

Prilikom organizovanja putovanja moraju se obezbediti potrebni uslovi za udoban i bezbedan smeštaj učenika u odnosu na angažovan broj autobusa i raspoloživi broj sedišta, kao i da se prevoz ne može vršiti noću.

Autobusi ne smeju biti stariji od 5 godina.

Vođa puta neće dozvoliti otpočinjanje putovanja ukoliko autobusi ne ispunjavaju navedene uslove u pogledu tehničke ispravnosti, kao i u slučaju kada vozačevo psiho fizičko stanje opravdano ukazuje da nije sposoban da bezbedno upravlja autobusom, a na osnovu izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova koji su dužni da neposredno pred polazak izvrše tehnički pregled autobusa i psiho fizičko stanje vozača.

Za putovanje je neophodno obezbediti lekara pratioca i vodiča.

Član 8

Pre izvedenog putovanja učenici i njihovi roditelji će na zajedničkom sastanku koji će održati vođa puta i profesori - pratioci sa učenicima i njihovim roditeljima biti upoznati sa pravilima ponašanja kojih su dužni da se pridržavaju tokom izvođenja putovanja.

Član 9

Vođa puta će po završenom putovanju Gradonačelniku grada Čačka dostaviti Izveštaj o realizaciji putovanja.

Član 10

Ovaj Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Čačka".