PRAVILNIK
O LEGITIMACIJI OVLAŠĆENIH LICA ZA UTVRĐIVANJE ČINJENIČNOG STANJA OD ZNAČAJA ZA OPOREZIVANJE

("Sl. list grada Zaječara", br. 24/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje sadržina i obrazac legitimacije ovlašćenih lica za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje, kao i način izdavanja, vođenja evidencija i njihovo nošenje od strane ovlašćenih lica.

Član 2

Legitimacija služi za identifikaciju ovlašćenih lica za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje prilikom vršenja poslova vezanih za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje i jedino se u te svrhe može koristiti.

Član 3

Legitimacija je javna isprava kojom se dokazuje ovlašćenje lica koje je poseduje za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje.

Ovlašćeno lice je dužno da sa sobom nosi legitimaciju.

I SLUŽBENA LEGITIMACIJA

Član 4

Legitimacija ovlašćenih lica za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje se izdaje na Obrascu broj 1.

Legitimaciju čini tvrdo plastificirani obrazac, u obliku položenog pravougaonika veličine 100 x 70 mm, sa tekstom u horizontalnom položaju.

Legitimacija ovlašćenog lica za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje je žute boje.

Tekst je crne boje, ispisan ćiriličnim pismom, na srpskom jeziku.

Prednja strana obrasca legitimacije na vrhu, u sredini, sadrži: grb grada Zaječara, a ispod toga tekst sledeće sadržine:

"GRAD ZAJEČAR

GRADSKA UPRAVA GRADA ZAJEČARA

Odeljenje za lokalnu poresku administraciju

LEGITIMACIJA OVLAŠĆENOG LICA ZA UTVRĐIVANJE
ČINJENIČNOG STANJA OD ZNAČAJA
ZA OPOREZIVANJE"

Ispod ovog teksta, na levoj strani prednje strane obrasca stoji tekst: "Ime", sa mestom označenim za ime službenog lica, ispod njega "Prezime", sa mestom označenim za prezime službenog lica, ispod njega tekst: "Svojeručni potpis", sa označenim mestom za potpis službenog lica, a ispod njega tekst: "Identifikacioni broj" sa mestom označenim za unos identifikacionog broja.

Sa desne strane prednje strane obrasca stoji mesto za fotografiju lica u boji veličine 25 x 30 mm.

U donjem delu leve strane obrasca nalazi se tekst: "Datum izdavanja" sa označenim mestom za unos datuma izdavanja, u nastavku stoji: "M.P", a u nastavku stoji tekst: "Načelnik" sa označenim mestom za potpis načelnika Gradske uprave grada Zaječara.

Poleđina obrasca legitimacije sadrži u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENJE", a ispod njega tekst: "Ovlašćeno lice za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje je ovlašćeno da preduzima radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakonom o porezima na imovinu, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku".

Legitimacija ovlašćenih lica za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje odštampana je uz ovaj pravilnik na Obrascu br. 1 i čini njen sastavni deo.

II NAČIN IZDAVANJA, VOĐENJA EVIDENCIJA I NOŠENJA LEGITIMACIJE OVLAŠĆENIH LICA

Član 5

Identifikacioni broj legitimacije služi za identifikaciju lica ovlašćenih za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje.

Ne mogu se izdati dva istovetna identifikaciona broja.

Identifikacioni broj se sastoji od 5 (pet) cifre.

Prva cifra, numerisana brojem 3, označava da je imalac legitimacije ovlašćeno lice za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje.

Druga i treća cifra predstavljaju oznaku Odeljenja za lokalnu poresku administraciju.

Četvrta i peta cifra označavaju lični identifikacioni broj imaoca legitimacije.

Identifikacioni broj se upisuje u obrazac legitimacije na označenom mestu nakon teksta "Identifikacioni broj".

Član 6

Načelnik Gradske uprave grada Zaječara rešenjem odlučuje o izdavanju legitimacije i utvrđuje njen identifikacioni broj.

Načelnik Gradske uprave grada Zaječara rešenjem odlučuje o prestanku važnosti izdate legitimacije.

Član 7

Ovlašćeno lice za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje prilikom preuzimanja legitimacije potpisuju revers.

Prilikom vraćanja legitimacija, sastavlja se potvrda o primopredaji - povratnica legitimacije koju potpisuje načelnik Odeljenja za lokalnu poresku administraciju i ovlašćeno lice za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje.

Revers iz stava 1. ovog člana i potvrda iz stava 2. ovog člana čuvaju se u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju.

O izdatim legitimacijama Gradska uprava grada Zaječara, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju vodi posebnu evidenciju u koje se unosi: redni broj, ime i prezime, JMBG, identifikacioni broj legitimacije, datum prijema i datum vraćanja legitimacije, datum zamene, broj rešenja o oglašavanju legitimacije nevažećom i napomena.

Evidencija iz stava 1. ovog člana čuva se na sigurnom mestu radi sprečavanja njenog uništavanja mogućnosti da dođe u posed neovlašćenim licima.

Član 8

Ako ovlašćeno lice za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje legitimacije, dužno je da o tome istog dana pismeno obavesti načelnika Odeljenja za lokalnu poresku administraciju i načelnika Gradske uprave.

U slučaju iz stava 1. ovog člana službena legitimacija se narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana, rešenjem načelnika Gradske uprave oglašava nevažećom.

Rešenje iz stava 2. ovog člana se najkasnije narednog radnog dana od dana njegovog donošenja dostavlja na objavljivanje u "Službenom listu grada Zaječara".

U slučaju iz stava 1. ovlašćenom licu za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje se izdaje nova legitimacija sa novim identifikacionim brojem legitimacije, osim ako gubitak legitimacije posledica izvršenog kažnjivog dela.

Član 9

Oštećene, kao i pronađene, a oglašene nevažećim legitimacije, dostavljaju se Odeljenju za lokalnu poresku administraciju.

Vraćene (razdužene) legitimacije se poništavaju bušenjem.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

Obrazac 1

 

LEGITIMACIJA OVLAŠĆENOG LICA ZA UTVRĐIVANJE ČINJENIČNOG STANJA OD ZNAČAJA ZA OPOREZIVANJE

 

GRAD ZAJEČAR
GRADSKA UPRAVA GRADA ZAJEČARA
Odeljenje za lokalnu poresku administraciju
LEGITIMACIJA OVLAŠĆENOG LICA ZA UTVRĐIVANJE
ČINJENIČNOG STANJA OD ZNAČAJA
ZA OPOREZIVANJE

 

 

 

 

 
 

Ime

 

 

 

Prezime

 

 

 

Svojeručni potpis

 

 

 

Identifikacioni broj

 

 

 

 

Datum izdavanja

M.P

Načelnik

 

 

 

 

OVLAŠĆENJE

 

 

Ovlašćeno lice za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje je ovlašćeno da preduzima radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakonom o porezima na imovinu, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.