PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA I USLOVA ZA IZBOR KORISNIKA ZA DODELU HUMANITARNIH PAKETA HRANE ZA NAJUGROŽENIJE PORODICE IZBEGLICA I INTERNO RASELJENIH LICA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 11/2012)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi i kriterijumi za izbor korisnika za dodelu humanitarne pomoći u paketima hrane (u daljem tekstu: pomoć), za najugroženije porodice izbeglica i interno raseljenih lica na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: korisnici pomoći), prava i obaveze korisnika i postupak rada Komisije.

Član 2

Pravo na pomoć mogu da ostvare pojedinci-samci, porodice i domaćinstva koji su u statusu izbeglica, bivše izbeglice i interno raseljena lica koje imaju boravište i prebivalište na teritoriji grada Smedereva, u vreme donošenja ovog Pravilnika.

Član 3

Pravo na pomoć imaju korisnici navedeni u članu 2. ovog Pravilnika koji ispunjavaju sledeće kriterijume:

I

a) Da su izbeglice u statusu,

 

b) Da su imali status izbeglice čije svojstvo im je prestalo dobijanjem državljanstva Republike Srbije i dobijanjem lične karte Republike Srbije

 

v) Interno raseljena lica

II

Da imaju prihode za samce do 6.500,00 dinara, odnosno do 16.000,00 dinara za petočlanu porodicu.

III

1. Višečlane porodice sa troje i više dece na redovnom školovanju,

 

2. Porodice sa jednim roditeljem čija se deca nalaze na redovnom školovanju,

 

3. Porodice invalidnih penzionera,

 

4. Porodice sa članom koja je osoba sa invaliditetom,

 

5. Porodice sa članom sa nekim od hroničnih oboljenja (maligna oboljenja, bronhijalna i srčana astma, teška i opstruktivna oboljenja pluća, tuberkuloza, infarkt miokarda, transplantacija srca i ostala oboljenja po pravilima medicinske nauke),

 

6. Porodice starih lica (žene preko 60, muškarci preko 65 godina života),

 

7. Za izbeglice i interno raseljena lica u statusu - sa jednim članom porodice starijim od 65 godina.

Pravo na pomoć imaju porodice koje kumulativno ispunjavaju sva tri uslova.

Član 4

Porodice koje ne mogu da dokažu da ispunjavaju uslove iz člana 3. ovog Pravilnika, a Komisija dođe do neposrednih saznanja da im je pomoć neophodna, takođe imaju pravo na pomoć.

Član 5

Pravo na pomoć nemaju korisnici Kolektivnog centra, korisnici narodne kuhinje, kao ni korisnici koji ovu pomoć ostvaruju od drugih pravnih lica.

Član 6

Samci, porodice i domaćinstva koji žele da konkurišu za dodelu pomoći, potrebno je da uz prijavni obrazac prilože sledeću dokumentaciju:

1. Za izbeglice u statusu:

- fotokopija važeće izbegličke legitimacije

2. Za bivše izbeglice

- fotokopija važeće lične karte (ukoliko je biometrijska fotokopija očitane lične karte)

- fotokopija rešenja o prestanku statusa izbeglice

3. Za interno raseljena lica:

- fotokopija važeće lične karte (ukoliko je biometrijska fotokopija očitane lične karte) - za punoletne,

- fotokopija Izvoda iz MKR - za maloletne,

- fotokopija boravišnih kartona,

- fotokopija legitimacije IRL.

4. Dokaz o primanjima:

- za penzionere fotokopija čeka od penzije za poslednji mesec,

- za zaposlene potvrda poslodavca o primanjima,

- za nezaposlene:

- ako se vode na evidenciji NSZ - potvrda od ove službe

- ako se ne vode na evidenciji NSZ - izjava dva svedoka overena kod organa uprave u kojoj treba navesti da je lice nezaposleno, od čega se izdržava i kolika su mu primanja bila za prethodni mesec

- za starija lica bez primanja uverenje od PIO fonda da se ne nalaze na evidenciji fonda

5. Ostala dokumenta:

- za samce izjava dva svedoka overena kod organa uprave da žive sami

- ugovor o podstanarskom odnosu ukoliko tražilac pomoći živi kao podstanar, ili izjava overena kod organa uprave data od stanodavca da je tražilac pomoći njegov podstanar,

- za samohrane roditelje dokaz o samohranosti (presuda o razvodu, izvod iz MKR o upisu samo jednog roditelja, izvod iz MKU za umrlog roditelja, izjava samohranog roditelja da sam brine o detetu (deci bez učešća drugog roditelja)),

- Rešenje o invalidnosti,

- lekarski nalazi o prirodi bolesti, ne stariji od 6 meseci,

- školske potvrde za decu koja su na redovnom školovanju,

- dokaz o vlasništvu na objektu u kome podnosilac zahteva stanuje - vlasnički list i slično.

Postupak rada Komisije

Član 7

Komisija zaseda ukoliko je obezbeđeno prisustvo više od polovine članova komisije i sve odluke donosi konsenzusom.

Komisija donosi Pravilnik kojim će bliže regulisati i urediti uslove i kriterijume za izbor korisnika pomoći, na koji će saglasnost dati Gradsko veće.

Komisija je u obavezi da obezbedi punu informisanost potencijalnih korisnika na teritoriji grada Smedereva, koristeći sredstva informisanja - televiziju, radio, oglasne table Gradske uprave, mesnih zajednica, Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, ZC "Sveti Luka" i slično.

Komisija će obaveze navedene u ovom članu izvršiti javnim pozivanjem.

Član 8

Komisija je u obavezi da propiše formu prijavnog obrasca, koji će se popunjavati prilikom prijave, od strane potencijalnog korisnika za pomoć. Prijavni obrazac će se preuzimati u Službi povereništva za izbeglice Gradske uprave Smederevo, ulica Trg Republike broj 12.

Popunjeni prijavni obrazac sa prilozima - potrebnom dokumentacijom iz člana 6. ovog Pravilnika, u zapečaćenoj koverti predaje se na šalteru Gradske uprave Smederevo, ulica Omladinska broj 1.

Član 9

Komisija zadržava pravo da zatraži dopunu dokumentacije i mimo dokumentacije navedene u članu 6. Pravilnika u cilju pružanja pomoći korisniku da ostvari pravo na pomoć, kao i da proveri podatke priložene uz prijavni obrazac.

Član 10

Istekom roka navedenom u javnom pozivu, koji ne može biti manji od 8 dana od objavljivanja javnog poziva, Komisija sačinjava spisak samaca, porodica i domaćinstava koji su ostvarili pravo na pomoć.

Komisija sačinjava tri spiska i to: spisak za izbeglice u statusu, za bivše izbeglice i za interno raseljena lica.

Spiskovi se objavljuju na sajtu Gradske uprave Smederevo.

Član 11

Na objavljene spiskove, korisnika nezadovoljni podnosioci zahteva imaju pravo prigovora u roku od tri dana od dana objavljivanja.

Komisija je u obavezi da razmatra prigovore i donese odluku o konačnim spiskovima u roku od tri dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora i konačne spiskove korisnika pomoći objavi na sajtu Gradske uprave Smederevo.

Na konačne spiskove ne može se izjaviti prigovor.

Član 12

Komisija je u obavezi da konačne spiskove korisnika sa tekstom Pravilnika dostavi Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije u roku od dva dana od dana konačnosti.

Član 13

Komisija dostavlja svu potrebnu dokumentaciju Komesarijatu za izbeglice o sprovođenju postupka donacije i pravdanju iste. Zadužuje se Služba povereništva za izbeglice grada Smedereva za izvršenje donacije, kao i da po izvršenju donacije obavesti Komisiju.

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu odmah po donošenju rešenja Gradskog veća o davanju saglasnosti na isti.