PRAVILNIK

O METODAMA ISPITIVANJA SORTI TRAVA (POACEAE) RADI PRIZNAVANJA SORTI

("Sl. glasnik RS", br. 92/2012)

1. Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode ispitivanja sorti trava za stočnu hranu na oglednom polju i u laboratoriji, radi priznavanja sorti, i to: engleski ljulj (Lolium perenne L.); ježevica (Dactylis glomerata L.); italijanski ljulj (Lolium multiflorum Lam); livadski vijuk (Festuca pratensis Huds.); crveni vijuk (Festuca rubra L.ssp. vulgaris Gaud.); Hayek; visoki vijuk (Festuca arundinacea Schreb); festulolium (Festuca pratensis Huds x Lolium multiflorum Lam); prava livadarka (Poa pratensis L.); francuski ljulj (Arrhenatherum elatius (L.) P.Beauv.ex J.S.et K.B.Presl); mačiji rep (Phleum pratense L.); bela rosulja (Agrostis gigantea (Roth); bezosni vlasen (Bromus inermis Leyes.); šraderov vlasen (Bromus catharticus Vahl.); lisičiji rep (Alopecurus pratensis L.).

Član 2

Sorta trava se ispituje na oglednom polju i u laboratoriji metodama kojima se ispituju određene bitne osobine sorte trava radi priznavanja sorte, odnosno kojima se utvrđuje da je sorta različita, uniformna i stabilna (DUS test), kao i da ima bolju proizvodnu i upotrebnu vrednost (VCU test), u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Metode ispitivanja sorte trava su skup postupaka i podataka koje preduzima, odnosno prikuplja pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje ispunjava uslove za vršenje ispitivanja sorti propisane zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja (u daljem tekstu: izvođač ogleda).

2. Metode ispitivanja proizvodne i upotrebne vrednosti sorte (VCU test)

Bitne osobine sorte trava

Član 3

Bitne osobine sorte trava su one proizvodne i upotrebne osobine sorte trava koje se, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja, ispituju da bi se utvrdila proizvodna i upotrebna vrednost sorte trava, i to:

1) prinos zelene mase;

2) prinos suve materije;

3) kvalitet krme (sadržaj sirovih proteina, sadržaj neutralnih - NDF vlakna i sadržaj kiselih - ADF vlakna).

Sorta trava ispituje se tako što se bitne osobine sorte iz stava 1. ovog člana koje se ispituju upoređuju sa bitnim osobinama jedne ili više sorti standard, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja.

Ispitivanja na oglednom polju

Član 4

Sorta trava ispituje se u više odvojenih ogleda na oglednom polju (mreža ogleda) u toku dve proizvodne godine nakon zasnivanja ogleda.

Ogledi iz stava 1. ovog člana izvode se na najmanje tri lokaliteta, a sastoje se od elementarnih parcela na kojima se vrši ispitivanje.

Ogledi iz stava 1. ovog člana se izvode po planu "potpuno slučajnog blok sistema" u četiri ponavljanja, a randomizacija, odnosno plan ogleda je isti za sve lokalitete.

Član 5

Sorta trava ispituje se na oglednom polju u skladu sa zahtevom za priznavanje sorte u kome vlasnik sorte, odnosno njegov ovlašćeni zastupnik predlaže da se sorta trava, radi ispitivanja, razvrsta u odgovarajuću grupu trava prema vrsti.

Sorta trava razvrstana na način iz stava 1. ovog člana, radi ispitivanja, seje se u određeni ogled.

Seme sorte trava za ispitivanje na oglednom polju dostavlja se netretirano i zdravstveno ispravno, a kvalitet semena je u skladu sa odredbama propisa kojim se uređuje kvalitet semena poljoprivrednog bilja.

Član 6

Predusev na celoj površini oglednog polja na kome se vrši ispitivanje sorte trava je ista kultura.

Sorta trava ispituje se na zemljištu bez depresija, dobre strukture i plodnosti koje je pre setve ispitano na prisutnost zemljišnih štetočina, a po potrebi, izvodi se i predsetveno tretiranje insekticidima.

Nakon setve trava, zasejana površina se povalja i zaliva kako bi se omogućilo ravnomernije i brže nicanje i dobijanje određenog sklopa biljaka.

Količine mineralnih đubriva, vreme i način njihove primene, kao i ostale agrotehničke mere primenjuju se prilikom ispitivanja sorte trava na oglednom polju tako da budu u skladu sa najvišim nivoom tehnologije gajenja trava.

Član 7

Sorte trava koje se ispituju seju se na površini od 10 m2, a čine je 10 redova od po 5 m dužine uz razmak između redova od 20 cm, odnosno 12,5 cm, u zavisnosti od toga da li ima mogućnosti za mašinsku setvu trava.

Parametri koji se primenjuju prilikom ispitivanja sorti trava dati su u Tabeli - Elementi ogleda.

Tabela - Elementi ogleda

Dužina osnovne parcele

5 m

Širina osnovne parcele

2 m

Površina osnovne parcele

10 m2

Razmak između redova

20 cm (12,5 cm)

Broj redova u parceli

10 (16)

Razmak između ponavljanja

1 m

Razmak između parcela unutar ponavljanja

50 cm

Na početku i na kraju svakog ogleda seju se dva zaštitna reda.

Član 8

U toku vegetacije sorte trava koja se ispituje evidentiraju se sledeći podaci:

1) datum nicanja (dan kad se pojavi kompletan red);

2) ocena nicanja, 1-9 (1 - bez niklih biljaka, 3-25% niklih biljaka, 5-50% niklih biljaka, 7-75% niklih biljaka i 9-100% niklih biljaka);

3) datum prve kosidbe - početak klasanja na visini 6-8 cm (visoke trave se kose svake 4 nedelje, a niske svakih 6 nedelja);

4) brzina regeneracije (14 dana nakon svake kosidbe izmeriti visinu biljaka u cm iz jednog ponavljanja na 20 biljaka po slobodnom izboru);

5) prezimljavanje, ocena 1-9 (1-100% oštećenja, 3-75% oštećenih biljaka, 5-50% oštećenih biljaka, 7-25% oštećenih biljaka i 9 - bez oštećenih biljaka);

6) poleganje, ocena 1-9 (1-100% poleglih biljaka, 3-75% poleglih biljaka, 5-50% poleglih biljaka, 7-25% poleglih biljaka i 9 - bez poleglih biljaka);

7) visina biljaka (cm), neposredno pred svaku kosidbu u jednom ponavljanju na prvih 20 biljaka.

Član 9

U toku ispitivanja sorte trava u oglednom polju u odnosu na standardnu sortu utvrđuje se stepen prisustva bolesti i štetočina, s tim što izvođači ogleda sami evidentiraju vrstu i stepen prisustva bolesti.

Ocenjivanje otpornosti sorte trava koja se ispituje prema bolestima i štetočinama vrši se po skali od 1 do 9, i to:

1) ocena 1 - 100% obolelih biljaka;

2) ocena 3 - 75% obolelih biljaka;

3) ocena 5 - 50% obolelih biljaka;

4) ocena 7 - 25% obolelih biljaka;

5) ocena 9 - bez obolelih biljaka.

Član 10

U toku proizvodne godine izvođač ogleda po kosidbi svake sorte u oglednom polju merenjem utvrđuje:

1) prinos zelene mase (kg/parcela) za svako ponavljanje po otkosima;

2) % suve materije iz prosečnog uzorka za svaku sortu, po otkosima na osnovu koje utvrđujemo prinos suve materije u (kg/parcela) za svako ponavljanje.

Na osnovu podataka iz stava 1. ovog člana izračunava se prinos izražen u kg/parceli i kg/ha za sve sorte u ogledu.

Ispitivanje u laboratoriji

Član 11

Sorte trava ispituju se u laboratoriji tako što se ispituje kvalitet krme, odnosno utvrđuje sadržaj sirovih proteina, sirove celuloze, suve materije, masti, pepela, BEM i vlakana.

Da bi se kvalitet krme iz stava 1. ovog člana ispitao u laboratoriji uzima se prosečan uzorak iz svih ponavljanja u mikroogledu po otkosima sa jedne lokacije.

Prosečan uzorak se uzima u drugoj godini ispitivanja neposredno posle kosidbe, i to iz pokošene mase sa svake parcele, odnosno sa svakog ponavljanja, po 1/2 kg.

Podaci o rezultatima ispitivanja

Član 12

Izvođač ogleda koji ispituje sortu trava na oglednom polju evidentira sledeće podatke: naziv izvođača ogleda; ime i prezime odgovornog lica za izvođenje ogleda; lokalitet na kome se izvodi ogled, tip zemljišta i sadržaj hranjivih materija u zemljištu na kome se nalazi ogledno polje; predusev; obavljene agrotehničke mere; podatke iz čl. 8. i 10. ovog pravilnika, kao i druge podatke koji utiču na prinos ispitivane sorte trava (oštećenja od štetočina, prirodnih nepogoda i dr.).

Izvođač ogleda koji ispituje sortu trava u laboratoriji evidentira i podatke iz člana 11. stav 1. ovog pravilnika, kao i naziv izvođača ogleda, odgovorno lice za izvođenje ogleda i lokalitet na kome se izvodi ogled iz člana 11. stav 2. ovog pravilnika.

Podaci iz st. 1. i 2. ovog člana sastavni su deo godišnjih i konačnih rezultata ispitivanja.

3. Metoda ispitivanja različitosti, uniformnosti, i stabilnosti sorte (DUS test)

Član 13

Različitost, uniformnost i stabilnost sorte trava ispituje se metodom određenom tehničkim uputstvom za testiranje različitosti, uniformnosti i stabilnosti sorte trava.

4. Završna odredba

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".