ZAKON
O POTVRĐIVANJU MEMORANDUMA O RAZUMEVANJU IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O DOPRINOSU SISTEMU "STAND BY" ARANŽMANA UJEDINJENIH NACIJA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 2/2012)

ČLAN 1

Potvrđuje se Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Ujedinjenih nacija o doprinosu sistemu "stand by" aranžmana Ujedinjenih nacija, koji je potpisan u Njujorku, 22. novembra 2011. godine, u originalu na engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Memoranduma o razumevanju u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpski jezik glasi:

 

MEMORANDUM O
RAZUMEVANJU IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O DOPRINOSU SISTEMU "STAND BY" ARANŽMANA UJEDINJENIH NACIJA

Vlada Republike Srbije i Ujedinjene nacije (u daljem tekstu: "Strane"),

Prepoznajući potrebu da se ubrza obezbeđivanje određenih resursa Ujedinjenim nacijama kako bi se efektivno blagovremeno sproveo mandat mirovnih operacija Ujedinjenih nacija po ovlašćenju Saveta bezbednosti,

Prepoznajući da prednosti obavezivanja na davanje sredstava namenjenih mirovnim operacijama doprinose poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju troškova,

Sporazumele su se o sledećem:

Član 1

Svrha

Svrha ovog memoranduma o razumevanju je da se utvrde resursi koje je Vlada Republike Srbije odredila za pružanje Ujedinjenim nacijama radi korišćenja u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija pod uslovima definisanim ovim memorandumom o razumevanju.

Član 2

Opis resursa

1. Detaljan opis resursa koje će Vlada Republike Srbije obezbediti dat je u Aneksu ovog memoranduma o razumevanju. Navedeni aneks može se menjati periodično, na osnovu saglasnosti Ministarstva odbrane Republike Srbije i Departmana za mirovne misije Ujedinjenih nacija.

2. Prilikom pripreme Aneksa, kao i u slučaju njegove izmene i/ili dopune, obavezno je poštovanje smernica za obezbeđivanje resursa za mirovne misije Ujedinjenih nacija.

Član 3

Uslov obezbeđivanja resursa

Konačna odluka o upućivanju resursa, ostaje nacionalna odluka Republike Srbije.

Član 4

Izmene

Strane mogu izmeniti ovaj memorandum o razumevanju u bilo kom trenutku, zajedničkom saglasnošću, pisanim putem. Izmene se primenjuju i stupaju na snagu, saglasno članu 5. ovog memoranduma o razumevanju.

Član 5

Stupanje na snagu

Ovaj memorandum o razumevanju će se privremeno primenjivati od dana potpisivanja i stupiće na snagu danom prijema obaveštenja kojim Republika Srbija diplomatskim putem obaveštava Ujedinjene nacije da je u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom sprovela postupak koji je neophodan za stupanje na snagu ovog memoranduma o razumevanju.

Član 6

Otkazivanje

Ovaj memorandum o razumevanju mogu otkazati obe Strane u bilo kom trenutku. Otkaz stupa na snagu tri (3) meseca od dana prijema takvog obaveštenja.

Potpisano u Njujorku, 22. novembra 2011. godine, u dva istovetna primerka, na engleskom jeziku, pri čemu su oba teksta jednake važnosti.

ZA VLADU REPUBLIKE SRBIJE

 

ZA UJEDINJENE NACIJE

Dragan Šutanovac, s.r.
ministar odbrane

 

Herv Ladsus, s.r.
podsekretar za mirovne operacije

 

Aneks 1 uz
MEMORANDUM O RAZUMEVANJU IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I UJEDINJENIH NACIJA O DOPRINOSU SISTEMU "STAND BY" ARANŽMANA UJEDINJENIH NACIJA

 

Nacionalni broj

Opis

Kategorija

Izvor

Vreme odziva

Brojno stanje

Primedbe

1.

AMET

Medicinska služba

MO i VS

90 dana

6

Tim sačinjavaju 2 lekara i 4 medicinska tehničara.
Tim nema sopstvene elemente samoodrživosti. Radi funkcionalnog angažovanja treba biti podržan opremom UN.

2.

Hirurški tim

Medicinska služba

MO i VS

90 dana

6

Tim sačinjavaju hirurg, ortoped, anesteziolog, anesteziolog-tehničar i 2 instrumentara.
Tim nema sopstvene elemente samoodrživosti. Radi funkcionalnog angažovanja treba biti podržan opremom UN.

3.

Štabni oficiri

Štabne dužnosti

MO i VS

60 dana

15

Poseduju adekvatno poznavanje engleskog jezika i u potpunosti ispunjavaju sve uslove za štabne oficire.

4.

Vojni posmatrači

Vojni posmatrači

MO i VS

60 dana

10

Poseduju adekvatno poznavanje engleskog jezika i u potpunosti ispunjavaju sve uslove za vojne eksperte misije UN.
Poseduju iskustvo iz mirovnih operacija UN.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".