ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE OSIGURANJA ŽIVOTINJA, USEVA, PLODOVA, RASADNIKA I MLADIH VIŠEGODIŠNJIH ZASADA U 2012. GODINI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 19/2012)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva, plodova, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada u 2012. godini (u daljem tekstu: sredstva za regresiranje osiguranja) porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, upisanih u registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva, plodova, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada u 2012. godini ima fizičko lice - nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada Kraljeva, koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", broj 111/09, 21/10, 89/10, 22/11, 97/11 i 15/12), a čiji se predmeti osiguranja iz člana 1. ove odluke nalaze na teritoriji grada Kraljeva.

Član 3

Nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva iz člana 2. ove odluke ima pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja u iznosu od 60% od visine premije osiguranja bez uračunatog poreza na dodatu vrednost ako je kod društva za osiguranje osigurao:

- životinje od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava,

- useve i plodove od rizika umanjenja prinosa,

- rasadnike i mlade višegodišnje zasade pre stupanja na rod od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava.

Ako je na osnovu Uredbe o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012. godini ("Službeni glasnik RS", broj 17/12) premija osiguranja plaćena od strane Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, ta polisa osiguranja ne može biti osnov za ostvarivanje podsticanja iz stava 1. ovog člana.

Član 4

Zahtev za korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja podnosi se Odeljenju za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva do 30. novembra 2012. godine, na propisanom obrascu od strane Odeljenja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva podnosi:

1. Overenu fotokopiju polise osiguranja izdatu od strane društva za osiguranje kod koga je osiguranje izvršeno u periodu od 1. novembra 2011. do 31. oktobra 2012. godine;

2. Potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja;

3. Potvrdu o upisu aktivnog statusa u registru poljoprivrednih gazdinstava (overenu fotokopiju);

4. Kopiju broja namenskog računa poljoprivrednog gazdinstva.

Član 5

Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva sprovodi postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava korišćenja sredstva za regresiranje osiguranja životinja, useva, plodova, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada u 2012. godini, vrši obračun i ispostavlja nalog direktnom budžetskom korisniku za prenos sredstava na ime učešća u regresiranju osiguranja na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod poslovne banke.

Član 6

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara do 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice - nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ako je pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja ostvario na osnovu neistinitih podataka iz člana 4. ove odluke.

Član 7

O sprovođenju ove odluke staraće se Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 8

Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva najmanje jedanput godišnje podnosi izveštaj o realizaciji ove odluke Gradskom veću grada Kraljeva.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".