KRIVIČNI ZAKONIK

("Sl. list FNRJ", br. 13/51)

 

OPŠTI DEO

 

Glava prva

UVODNE ODREDBE

Krivični zakonik

Član 1

(1) Ovaj zakonik zaštićuje od nasilja, samovolje, privredne eksploatacije i drugih društveno opasnih dela ličnost građana, njihova ustavom i zakonima zajemčena prava i slobode, političke, nacionalne, ekonomske i socijalne osnovice Federativne Narodne Republike Jugoslavije, njenu nezavisnost i bezbednost, njeno socijalističko društveno uređenje i ustavom i zakonima utvrđeni državni poredak.

(2) Ova zaštita ostvaruje se određivanjem koja društveno opasna dela pretstavljaju krivična dela, propisivanjem kazni, mera bezbednosti i vaspitno-popravnih mera i primenjivanjem u zakonom određenom postupku tih kazni i mera prema onima koji takva krivična dela čine.

Nema ni krivičnog dela ni kazne bez zakona

Član 2

Niko ne može biti kažnjen za delo koje, pre nego što je učinjeno, nije bilo zakonom određeno kao krivično delo i za koje zakonom nije bilo propisano kako će se kazniti onaj koji ga učini.

Svrha kažnjavanja

Član 3

Svrha kažnjavanja jeste:

sprečavanje društveno opasne delatnosti;

sprečavanje učinioca da ne čini krivična dela i njegovo popravljanje;

vaspitni uticaj na druge da ne čine krivična dela;

uticaj na razvijanje društvenog morala i društvene discipline građana.

Glava druga

KRIVIČNO DELO I KRIVIČNA ODGOVORNOST

Krivično delo

Član 4

(1) Krivično delo je društveno opasno delo čija su obeležja određena zakonom.

(2) Nije krivično delo ono delo koje, iako sadrži obeležja krivičnog dela određena zakonom, pretstavlja neznatnu društvenu opasnost zbog malog značaja i zbog neznatnosti ili otsutnosti štetnih posledica.

Uzrast

Član 5

(1) Nije krivično odgovorno lice koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo četrnaest godina.

(2) Nije krivično odgovoran maloletnik stariji od četrnaest godina koji u vreme izvršenja krivičnog dela zbog duševne nerazvijenosti nije mogao shvatiti značaj svog dela ili upravljati svojim postupcima.

Uračunljivost

Član 6

(1) Nije krivično odgovorno lice koje je učinilo krivično delo u stanju trajnog ili privremenog duševnog oboljenja, privremene duševne poremećenosti ili zaostalog duševnog razvoja, ukoliko usled ovih stanja nije moglo shvatiti značaj svog dela ili nije moglo upravljati svojim postupcima.

(2) Ako je u vreme izvršenja krivičnog dela usled jednog od stanja navedenih u stavu 1 ovog člana sposobnost učinioca da shvati značaj svog dela ili mogućnost da upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena, sud ga može blaže kazniti.

(3) Učinilac je krivično odgovoran ako se upotrebom alkohola ili na drugi način sam stavio u stanje privremene duševne poremećenosti iako je bio svestan ili je bio dužan i mogao biti svestan da u takvom stanju može učiniti krivično delo.

Umišljaj i nehat

Član 7

(1) Učinilac je krivično odgovoran za krivično delo samo kad ga je učinio sa umišljajem ili iz nehata.

(2) Krivično delo učinjeno je sa umišljajem kad je učinilac bio svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje; ili kad je bio svestan da usled njegovog činjenja ili nečinjenja može nastupiti zabranjena posledica pa je pristao na njeno nastupanje.

(3) Krivično delo učinjeno je iz nehata kad je učinilac bio svestan da zabranjena posledica može nastupiti ali je olako držao da ona neće nastupiti ili da će je moći otkloniti; ili kad nije bio svestan mogućnosti nastupanja zabranjene posledice, iako je prema okolnostima i svojim ličnim svojstvima bio dužan i mogao biti svestan te mogućnosti.

(4) Za krivično delo učinjeno iz nehata učinilac je krivično odgovoran samo kad to zakon određuje.

Odgovornost za težu posledicu ili zbog naročitih okolnosti

Član 8

(1) Ako je iz krivičnog dela proizašla teža posledica za koju zakon propisuje težu kaznu, teža kazna će se izreći ako se ta posledica može pripisati nehatu učinioca.

(2) Ako je za određeno krivično delo zbog naročitih okolnosti propisana teža kazna, ona će se izreći samo ako je učinilac za te okolnosti znao ili je bio dužan i mogao znati za njih.

Stvarna zabluda

Član 9

(1) Nije krivično odgovorno lice koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije bilo svesno nekog njegovog zakonom određenog obeležja; ili koje je pogrešno uzelo da postoje okolnosti prema kojima bi, kad bi one stvarno postojale, to delo bilo dozvoljeno.

(2) Ako je učinilac bio u zabludi usled nehata, krivično je odgovoran za krivično delo učinjeno iz nehata u slučaju kad zakon i za takvo delo određuje krivičnu odgovornost.

Pravna zabluda

Član 10

Sud može blaže kazniti učinioca krivičnog dela koji iz opravdanih razloga nije znao da je takvo delo zabranjeno, a može ga i osloboditi od kazne.

Nužna odbrana

Član 11

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od sebe ili drugog odbije istovremeni protivpravni napad.

(3) Ako učinilac prekorači granice nužne odbrane sud ga može blaže kazniti, a ako je ovo prekoračenje učinio usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom, može ga i osloboditi od kazne.

Krajnja nužda

Član 12

(1) Nije krivično delo ono delo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

(2) Delo je učinjeno u krajnjoj nuždi ako je učinjeno radi toga da učinilac od sebe ili drugog otkloni istovremenu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, i ako je pri tom učinjeno zlo manje od onog koje pretilo.

(3) Ako učinilac prekorači granice krajnje nužde sud ga može blaže kazniti.

(4) Nema krajnje nužde kada je učinilac bio dužan da se izlaže opasnosti.

Glava treća

IZVRŠENJE KRIVIČNOG DELA

1. Način, vreme i mesto izvršenja krivičnog dela

Opšti način izvršenja krivičnog dela

Član 13

(1) Krivično delo može biti izvršeno činjenjem ili nečinjenjem.

(2) Krivično delo je izvršeno nečinjenjem ako je učinilac propustio da izvrši radnju koju je bio dužan izvršiti.

Vreme izvršenja krivičnog dela

Član 14

Krivično delo je izvršeno u vreme kad je učinilac radio ili je bio dužan da radi, bez obzira kad je posledica nastupila.

Mesto izvršenja krivičnog dela

Član 15

(1) Krivično delo je izvršeno kako u mestu gde je učinilac radio ili bio dužan da radi, tako i u mestu gde je posledica nastupila.

(2) Pokušaj krivičnog dela je izvršen kako u mestu gde je učinilac radio, tako i u mestu gde je po njegovom umišljaju posledica imala ili mogla da nastupi.

2. Pokušaj

Kažnjavanje za pokušaj

Član 16

(1) Ko je izvršenje krivičnog dela sa umišljajem započeo ali ga nije dovršio, kazniće se za pokušaj samo onih krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći pet godina strogog zatvora ili teža kazna, a u pogledu drugih krivičnih dela samo kad zakon propisuje da će se kazniti za pokušaj.

(2) Za pokušaj sud može učinioca blaže kazniti nego za dovršeno krivično delo.

Nepodoban pokušaj

Član 17

Ako su sredstvo kojim je učinilac pokušao izvršenje krivičnog dela ili predmet prema kojem je pokušao izvršenje takvi da se krivično delo takvim sredstvom ili prema takvom predmetu ni pod kojim uslovima ne bi moglo izvršiti, sud može učiniocu ublažiti kaznu i pri tom nije vezan ni za vrstu ni za meru kazne propisane za to krivično delo, a može ga i osloboditi od kazne.

Dobrovoljni odustanak

Član 18

(1) Učinioca koji je pokušao da izvrši krivično delo ali je dobrovoljno odustao od njegovog izvršenja, sud može osloboditi od kazne.

(2) U slučaju dobrovoljnog odustanka učinilac će se kazniti za one radnje koje čini neko drugo samostalno krivično delo.

3. Saučesništvo

Potstrekavanje

Član 19

(1) Ko drugog sa umišljajem potstrekne da učini krivično delo kazniće se kao da ga je sam učinio.

(2) Ko drugog sa umišljajem potstrekava na izvršenje krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći pet godina strogog zatvora ili teža kazna, a delo ne bude ni pokušano, kazniće se kao za pokušaj.

Pomaganje

Član 20

(1) Ko drugom sa umišljajem pomogne u izvršenju krivičnog dela kazniće se kao da ga je sam učinio, a može se i blaže kazniti.

(2) Kao pomaganje smatra se naročito: davanje saveta ili uputstava kako da se izvrši krivično delo, stavljanje na raspolaganje učiniocu sredstava za izvršenje krivičnog dela, uklanjanje prepreka za izvršenje krivičnog dela, kao i unapred obećano prikrivanje krivičnog dela, učinioca, sredstava kojim je krivično delo učinjeno, tragova krivičnog dela ili predmeta pribavljenih krivičnim delom.

Kažnjavanje potstrekača i pomagača za pokušaj

Član 21

Ako je krivično delo ostalo u pokušaju, potrstrekač i pomagač kazniće se kao za pokušaj.

Granice odgovornosti i kažnjivosti potstrekača i pomagača

Član 22

(1) Potstrekač i pomagač krivično su odgovorni u granicama svog umišljaja.

(2) Potstrekač i pomagač mogu se osloboditi od kazne ako su dobrovoljno sprečili izvršenje dela.

(3) Lični odnosi, svojstva i okolnosti usled kojih zakon isključuje krivičnu odgovornost, ili dozvoljava ili propisuje oslobođenje od kazne, smanjenje ili povećanje kazne, mogu se uzeti u obzir samo onom izvršiocu, potstrekaču ili pomagaču kod koga se takvi odnosi, svojstva i okolnosti nađu.

Kažnjavanje organizatora zločinačkih udruženja

Član 23

Ko radi vršenja krivičnih dela stvara ili iskorišćuje organizaciju, bandu, zaveru, grupu ili drugo udruženje kazniće se za sva krivična dela koja su proizašla iz zločinačkog plana tih udruženja kao da ih je sam učinio.

Glava četvrta

KAZNE

1. Vrste kazni i uslovi njihovog izricanja

Vrste kazni

Član 24

Učiniocima krivičnih dela mogu se izreći ove kazne:

1) smrtna kazna;

2) strogi zatvor;

3) zatvor;

4) ograničenje građanskih prava;

5) zabrana bavljenja određenim zanimanjem;

6) konfiskacija imovine;

7) novčana kazna.

Glavne i sporedne kazne

Član 25

(1) Smrtna kazna i kazne strogog zatvora i zatvora mogu se izreći samo kao glavne kazne.

(2) Kazne ograničenja građanskih prava, zabrane bavljenja određenim zanimanjem i konfiskacije imovine mogu se izreći samo kao sporedne kazne.

(3) Novčana kazna može se izreći i kao glavna i kao sporedna kazna.

(4) Ako je za jedno krivično delo propisano više kazni, samo jedna se može izreći kao glavna.

(5) Uz glavnu kaznu može se izreći više sporednih kazni.

Zakonitost u izricanju kazni

Član 26

(1) Smrtna kazna i kazne strogog zatvora, zatvora i konfiskacije imovine mogu se izreći samo kad su za određeno krivično delo propisane zakonom.

(2) Kazne ograničenja građanskih prava i zabrane bavljenja određenim zanimanjem mogu se izreći i kad nisu propisane zakonom za određeno krivično delo, ali samo pod uslovima određenim u ovom zakoniku.

(3) Novčana kazna može se izreći samo kad je za određeno krivično delo propisana zakonom, ali za krivična dela učinjena iz koristoljublja ta kazna kao sporedna može se izreći i kad nije zakonom propisana.

Smrtna kazna

Član 27

(1) Smrtna kazna izvršuje se streljanjem ili vešanjem.

(2) Da li će se smrtna kazna izvršiti streljanjem ili vešanjem odrediće sud presudom.

(3) Smrtna kazna ne može se izreći bremenitoj ženi.

Kazna strogog zatvora

Član 28

Kazna strogog zatvora ne može biti kraća od šest meseci ni duža od dvadeset godina, a izriče se na pune godine i mesece.

Zamena smrtne kazne

Član 29

(1) Smrtna kazna može se aktom amnestije ili pomilovanja zameniti i strogim zatvorom u doživotnom trajanju.

(2) Ako sud s obzirom na težinu krivičnog dela nađe da bi trebalo izreći smrtnu kaznu, ali da postoje opravdani razlozi da se ona ne izrekne, a da vremena kazna strogog zatvora ne bi odgovarala težini krivičnog dela, sud može mesto smrtne kazne izreći strogi zatvor u doživotnom trajanju.

Kazna zatvora

Član 30

(1) Kazna zatvora ne može biti kraća od tri dana ni duža od pet godina.

(2) Kazna zatvora izriče se na pune godine i mesece, a do tri meseca i na pune dane.

Kazna ograničenja građanskih prava

Član 31

(1) Kazna ograničenja građanskih prava sastoji se u gubitku biračkog prava, prava na sticanje i vršenje izbornih funkcija u društvenim organizacijama i udruženjima i prava javnog istupanja.

(2) Kazna ograničenja građanskih prava može biti trajna ili vremena.

(3) Vremena kazna ograničenja građanskih prava ne može biti kraća od jedne ni duža od pet godina.

Trajno ograničenje građanskih prava

Član 32

(1) Kazna trajnog ograničenja građanskih prava izriče se uvek pri osudi na smrtnu kaznu i pri zameni smrtne kazne strogim zatvorom u doživotnom trajanju.

(2) Kazna trajnog ograničenja građanskih prava počinje teći od dana pravosnažnosti presude.

(3) Pri osudi na kaznu trajnog ograničenja građanskih prava sud će presudom odrediti da se učiniocu oduzmu sva počasna zvanja i odlikovanja.

Vremeno ograničenje građanskih prava

Član 33

(1) Kazna vremenog ograničenja građanskih prava može se izreći samo pri osudi na kaznu strogog zatvora, i to ako ova nije manja od pet godina.

(2) Izuzetno sud može pri osudi na kaznu strogog zatvora od dve do pet godina izreći i kaznu vremenog ograničenja građanskih prava do dve godine.

(3) Pod uslovima iz stava 1 i 2 ovog člana kazna vremenog ograničenja građanskih prava izriče se kad se učinilac krivičnog dela pokazao nedostojnim da učestvuje u javnom životu.

(4) Lice osuđeno na vremeno ograničenje građanskih prava ne može vršiti građanska prava koja je privremeno izgubilo od dana pravosnažnosti presude, ali se vreme trajanja ove kazne računa od dana kad je glavna kazna izdržana, zastarela ili oproštena.

(5) Pri osudi na kaznu vremenog ograničenja građanskih prava sud može učiniocu oduzeti počasno zvanje ili odlikovanje ako je učinio takvo krivično delo koje ga čini nedostojnim da bude nosilac počasnog zvanja ili odlikovanja.

Vraćanje građanskih prava

Član 34

Osuđeni na kaznu vremenog ograničenja građanskih prava vraća se u svoja građanska prava danom kad mu je kazna ograničenja građanskih prava istekla.

Kazna zabrane bavljenja određenim zanimanjem

Član 35

(1) Kazna zabrane bavljenja određenim zanimanjem može biti trajna ili vremena.

(2) Kazna trajne zabrane bavljenja određenim zanimanjem može se izreći samo pri osudi na kaznu strogog zatvora, i to ako ova nije manja od tri godine.

(3) Vremena kazna zabrane bavljenja određenim zanimanjem ne može biti kraća od tri meseca ni duža od pet godina.

(4) Kazna zabrane bavljenja određenim zanimanjem izriče se kad je učinilac zloupotrebom zanimanje radi izvršenja krivičnog dela ili ako je njegovo dalje bavljenje tim zanimanjem opasno.

(5) Vreme trajanja kazne zabrane bavljenja određenim zanimanjem računa se od dana kad je glavna kazna izdržana, zastarela ili oproštena.

Kazna konfiskacije imovine

Član 36

Kazna konfiskacije imovine sastoji se u oduzimanju imovine osuđenog lica bez naknade.

Novčana kazna

Član 37

(1) Novčana kazna ne može biti manja od sto dinara. Ako zakon ne propisuje drukčije, novčana kazna može se izreći do iznosa od pedeset hiljada dinara, a za krivična dela učinjena iz koristoljublja do iznosa od tri stotine hiljada dinara.

(2) U presudi se određuje rok plaćanja novčane kazne, koji ne može biti kraći od petnaest dana ni duži od tri meseca, ali u opravdanom slučaju sud može dozvoliti da osuđeni novčanu kaznu isplati u otplatama. U tom slučaju sud će odrediti način isplaćivanja i rok isplate, koji ne može biti duži od dve godine.

2. Odmeravanje kazne

Opšte pravilo o odmeravanju kazni

Član 38

Za određeno krivično delo sud će odmeriti kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to delo, uzimajući u obzir sve okolnosti koje utiču da kazna bude veća ili manja (otežavajuće i olakšavajuće okolnosti), a naročito: stepen krivične odgovornosti, pobude iz kojih je delo učinjeno, jačinu ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra, okolnosti pod kojima je delo učinjeno, raniji život, lične prilike i držanje učinioca posle učinjenog krivičnog dela.

Odmeravanje novčane kazne

Član 39

Pri odmeravanju novčane kazne sud će uzeti u obzir imovno stanje učinioca.

Povrat

Član 40

(1) Ako je učinilac u povratu, sud će to uvek uzeti kao otežavajuću okolnost.

(2) Učinilac je u povratu ako je već bio osuđen za krivično delo učinjeno sa umišljajem na kaznu strogog zatvora ili zatvora, pa za vreme od pet godina od dana kad je tu kaznu potpuno ili delimično izdržao ponovo učinio krivično delo sa umišljajem za koje je propisana kazna zatvora ili teža kazna.

Osobito težak slučaj

Član 41

Kad zakon propisuje težu kaznu za osobito težak slučaj određenog krivičnog dela, sud će ovu kaznu izreći ako je delo dobilo posebno opasan vid time što je učinilac pri njegovom izvršenju ispoljio naročitu odlučnost, upornost ili bezobzirnost i što je delo ili izazvalo naročito teške posledice ili je učinjeno pod osobito otežavajućim okolnostima.

Ublažavanje kazne

Član 42

(1) Kad zakon propisuje da se učinilac može blaže kazniti, sud može odmeriti kaznu ispod granice propisane zakonom ili izreći blažu vrstu kazne.

(2) Sud može odmeriti kaznu ispod granice propisane zakonom ili izreći blažu vrstu kazne i u slučaju kad nađe da postoje takve olakšavajuće okolnosti koje ukazuju na to da se i sa ublaženom kaznom može postići svrha kažnjavanja.

Način ublažavanja kazne

Član 43

Kad sud nađe da treba ublažiti kaznu, ublažavanje se vrši ovako:

1) ako je za krivično delo propisana kazna strogog zatvora, zatvora ili novčana kazna, sa naznačenjem najmanje mere, ova najmanja mera može se spustiti do najmanje zakonske mere te vrste kazne;

2) ako je za krivično delo propisana kazna strogog zatvora ili zatvora, bez naznačenja najmanje mere, mesto strogog zatvora može se izreći zatvor najmanje tri meseca, a mesto zatvora novčana kazna.

Oslobođenje od kazne

Član 44

Sud može učinioca krivičnog dela osloboditi od kazne samo u slučajevima kad to zakon propisuje.

Uračunavanje pritvora, istražnog zatvora i ranije kazne

Član 45

(1) Vreme provedeno u pritvoru ili u istražnom zatvoru uračunava se u kaznu strogog zatvora, zatvora i u novčanu kaznu.

(2) U novu kaznu uračunava se i deo ranije izdržane kazne, ako je ranija kazna izmenjena aktom amnestije ili pomilovanja, vanrednim ublažavanjem kazne, ili povodom ponavljanja postupka ili povodom zahteva za zaštitu zakonitosti.

(3) Pri uračunavanju izjednačuju se dan pritvora, dan istražnog zatvora, dan strogog zatvora, dan zatvora, dve stotine dinara novčane kazne.

Sticaj krivičnih dela

Član 46

(1) Ako je učinilac jednom radnjom učinio više krivičnih dela, ili ako je sa više radnji učinio više krivičnih dela po kojima nije donesena presuda, sud će prethodno utvrditi kazne za svako krivično delo, pa će u pogledu izricanja glavne kazne postupiti na ovaj način:

1) ako je za neko krivično delo u sticaju utvrdio smrtnu haznu, izreći će samo tu kaznu;

2) ako je za krivična dela u sticaju utvrdio kazne strogog zatvora i zatvora, izreći će jednu kaznu koja se sastoji u povišenju najteže od utvrđenih kazni, ali tako da povišena kazna ne sme dostići ukupan iznos pojedinih utvrđenih kazni ni preći najveću zakonsku meru izrečene vrste kazne;

3) ako je za neko krivično delo u sticaju utvrdio novčanu kaznu a za drugo delo kaznu strogog zatvora ili zatvora, izreći će pored utvrđene kazne strogog zatvora odnosno zatvora i utvrđenu novčanu kaznu;

4) ako je za krivična dela u sticaju utvrdio novčane kazne, izreći će jednu novčanu kaznu koja ne sme preći zbir utvrđenih kazni niti najveću zakonsku meru.

(2) Sporedne kazne sud će izreći ako su utvrđene ma i za jedno krivično delo u sticaju, a ako su te kazne iste vrste, sud će izreći jednu kaznu te vrste, koja ne sme preći ukupan iznos pojedinih utvrđenih kazni ni najveću zakonsku meru izrečene vrste kazne

(3) Kad sud za neko krivično delu u sticaju utvrdi kaznu konfiskacije imovine, ne može izreći novčanu kaznu ni kao glavnu ni kao sporednu.

Odmeravanje kazne osuđenom licu

Član 47

(1) Ako osuđeno lice, pre nego što je izdržalo kaznu, bude suđeno zbog krivičnog dela učinjenog pre izricanja ranije presude ili zbog krivičnog dela učinjenog dok kazna nije izdržana, sud će izreći jednu kaznu primenom odredbe člana 46 ovog zakonika, uzimajući raniju kaznu kao već utvrđenu za odnosno delo. Deo kazne koju je osuđeno lice izdržalo po ranijoj presudi uračunaće se po odredbi člana 45 ovog zakona.

(2) Ako osuđeno lice, dok je na izdržavanju kazne zatvora ili strogog zatvora ili dok je na uslovnom otpustu, učini krivično delo za koje se po zakonu može izreći osam godina strogog zatvora ili teža kazna, sud može izreći novu kaznu bez obzira na ranije izrečenu kaznu, ako se primenom odredbe člana 46 ovog zakonika ne bi mogla ostvariti svrha kažnjavanja usled kratkog ostatka ranije izrečene kazne.

(3) Ako osuđeno lice, dok je na izdržavanju kazne zatvora ili strogog zatvora, učini krivično delo za koje zakon propisuje novčanu kaznu ili kaznu zatvora do šest meseci, kazniće se disciplinski.

3. Uslovna osuda

Izricanje uslovne osude

Član 48

(1) Pri osudi na kaznu zatvora do dve godine ili na novčanu kaznu sud može presudom odložiti izvršenje izrečene kazne pod uslovom da osuđeni u određenom roku, koji ne može biti kraći od jedne ni duži od pet godina, ne učini sa umišljajem novo isto tako teško ili teže krivično delo.

(2) Za odlaganje izvršenja kazne sud može postaviti i uslov da osuđeni u određenom roku koji ne može biti duži od jedne godine naknadi presudom utvrđenu štetu.

(3) Sud će odrediti uslovno odlaganje izvršenja izrečene kazne ako prema okolnostima dela i prema ponašanju učinioca posle izvršenja dela, a s obzirom na njegov raniji život, nađe da se može sa osnovom očekivati da osuđeni i bez izvršenja kazne ubuduće neće vršiti krivična dela i da sama osuda u takvom slučaju ostvaruje svrhu kažnjavanja.

(4) Uslovna osuda ne može se izreći licu koje je za poslednjih pet godina bilo osuđeno na kaznu strogog zatvora ili bezuslovno na kaznu zatvora dužu od jedne godine.

(5) U presudi sud može odrediti da se vremena kazna bavljenja određenim zanimanjem izvrši bez obzira što je izvršenje glavne kazne uslovljeno.

Opozivanje uslovne osude

Član 49

(1) Sud će opozvati odlaganje izvršenja kazne ako, uslovno osuđeni u roku za koji je presudom odloženo izvršenje kazne učini sa umišljajem novo isto tako teško ili teže krivično delo, kao i u slučaju ako posle izricanja uslovne osude bude osuđen za krivično delo učinjeno pre njenog izricanja, a sud nađe da ne bi bilo osnova za izricanja uslovne osude da se znalo za to ranije učinjeno krivično delo.

(2) U slučaju opozivanja uslovne osude sud će za sva krivična dela izreći jednu kaznu po članu 46 ovog zakonika uzimajući raniju kaznu kao već utvrđenu za odnosno delo.

(3) Uslovna osuda može se opozvati u roku za koji je izvršenje kazne bilo odloženo. Ako uslovno osuđeni u ovom roku učini sa umišljajem novo isto tako teško ili teže krivično delo, a to je presudom utvrđeno tek posle isteka roka za koji je izvršenje kazne bilo odloženo, uslovna osuda može se opozvati najkasnije u roku od jedne godine od dana kad je proteklo vreme za koje je izvršenje kazne bilo odloženo.

(4) U slučaju da je odlaganje izvršenja kazne uslovljeno i naknadom štete, sud će opozvati uslovnu osudu ako osuđeni ne naknadi štetu u određenom roku, ali sud može odrediti i nov rok za naknadu štete ili ukinuti ovaj uslov ako nađe da osuđeni nije u stanju naknaditi štetu.

Dejstvo neopozvane uslovne osude

Član 50

Ako uslovna osuda ne bude opozvana, lice koje je bilo uslovno osuđeno smatra se da nije osuđeno za dela obuhvaćena uslovnom osudom.

4. Opšte odredbe o izvršenju kazne

Svrha izvršenja kazne

Član 51

(1) Izvršivanjem kazne ostvaruje se svrha kažnjavanja određena ovim zakonikom.

(2) U izvršivanju kazne ne smeju se osuđenom nanositi fizičke patnje niti se sme vređati njegovo ljudsko dostojanstvo.

Izvršenje smrtne kazne

Član 52

(1) Smrtna kazna ne može se izvršiti pre nego što se prethodno utvrdi da nije ukinuta ili zamenjena aktom amnestije ili aktom pomilovanja.

(2) Smrtna kazna ne može se izvršiti nad licem koje je teško telesno ili duševno bolesno dok ta bolest traje.

Izdržavanje kazne u kazneno-popravnim ustanovama

Član 53

(1) Kazne strogog zatvora i zatvora osuđena lica izdržavaju u kazneno-popravnim domovima ili u zatvorima.

(2) Kaznu zatvora do šest meseci osuđena lice izdržavaju u zatvorima.

(3) Muška i ženska lica izdržavaju kazne strogog zatvora i zatvora u odvojenim kazneno-popravnim ustanovama, a ako su u istoj kazneno-popravnoj ustanovi onda odvojeni jedni od drugih.

(4) Lica osuđena na kaznu strogog zatvora izdržavaju tu kaznu odvojeno od lica osuđenih na kaznu zatvora.

(5) Osuđena lica izdržavaju kaznu strogog zatvora odnosno zatvora skupno, a izuzetno izdvojeni.

(6) Za vreme poslednja tri meseca bremenitosti i posle porođaja do navršetka jedne godine starosti deteta, ženska lica izdržavaju kaznu strogog zatvora i zatvora u zaštitnom domu osuđenica-porodilja.

Obaveza na rad lica osuđenih na kaznu strogog zatvora i zatvora

Član 54

(1) Lica osuđena na kaznu strogog zatvora ili zatvora ako su sposobna za rad dužna su da rade.

(2) Radno vreme traje osam časova dnevno.

(3) Lica osuđena na kaznu strogog zatvora raspoređuju se, po pravilu, na fizičke radove, a ako nisu sposobna za takve radove dužna su da rade poslove za koje su sposobna.

(4) Lica osuđena na kaznu zatvora raspoređuju se, po pravilu, na poslove koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi i sposobnostima. Ako se odredi da ova lica rade fizičke poslove ti poslovi, ukoliko ne odgovaraju ranijem zanimanju osuđenog lica, moraju biti lakše prirode.

Prava lica osuđenih na kaznu strogog zatvora i zatvora

Član 55

(1) Licima osuđenim na kaznu strogog zatvora i zatvora obezbeđuje se:

jedan dan odmora u nedelji;
nagrada za rad;
besplatna zdravstvena zaštita;
pravo na socijalno osiguranje u slučaju nesreće na poslu;
pravo na dopisivanje i primanje poseta i pošiljki.

(2) Lica osuđena na kaznu zatvora imaju u pogledu prava na dopisivanje, primanje poseta i pošiljki blaži režim nego lica osuđena na kaznu strogog zatvora.

Uslovni otpust

Član 56

(1) Osuđeno lice koje je izdržalo polovinu kazne strogog zatvora ili zatvora i pokaže svojim radom i vladanjem da se toliko popravilo da se može očekivati da neće dalje vršiti krivična dela, može se uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

(2) Ako se osuđeno lice za vreme izdržavanja kazne naročito istakne svojim radom i vladanjem, može se uslovno otpustiti i pre nego što je izdržalo polovinu kazne strogog zatvora odnosno zatvora.

(3) Pod uslovom iz stava 1 ovog člana lice osuđeno na kaznu strogog zatvora u doživotnom trajanju može se uslovno otpustiti ako je izdržalo petnaest godina strogog zatvora.

(4) Uslovni otpust traje do isteka vremena za koje je izrečena kazna, a za lica kojima je smrtna kazna zamenjena strogim zatvorom u doživotnom trajanju deset godina od dana otpuštanja sa izdržavanja kazne.

Opozivanje uslovnog otpusta

Član 57

(1) Uslovni otpust opozvaće se ako uslovno otpušeni, dok je na uslovnom otpustu, učini novo krivično delo koje po svom značaju i težini ukazuje da razlozi za uslovni otpust više ne postoje.

(2) U slučaju opozivanja vreme provedeno na uslovnom otpustu ne uračunava se u kaznu.

Izvršenje kazne konfiskacije imovine

Član 58

(1) Pri izvršenju kazne konfiskacije imovine sud će u granicama zakona tačno odrediti koji će se deo imovine konfiskovati, a koji će deo ostati za izdržavanje osuđenog i njegove uže porodice.

(2) Postupak oko izvršenja kazne konfiskacije imovine određuje poseban zakon.

Izvršenje novčane kazne

Član 59

(1) Ako osuđeno lice u određenom vremenu ne isplati novčanu kaznu, naplata će se izvršiti prinudno.

(2) U slučaju da se novčana kazna ne može naplatiti, sud će je zameniti kaznom zatvora, računajući svake započete dve stotine dinara novčane kazne za jedan dan zatvora, s tim da kazna zatvora ne može biti duža od šest meseci.

(3) Ako osuđeno lice isplati samo jedan deo novčane kazne, ostatak će se srazmerno zameniti kaznom zatvora. Ako osuđeni isplati ostatak novčane kazne, prekinuće se sa izvršenjem kazne zatvora.

(4) Po smrti osuđenog lica novčana kazna neće se izvršiti.

Troškovi izvršenja kazne

Član 60

Sve kazne osim novčane kazne izvršuju se o trošku države.

Glava peta

MERE BEZBEDNOSTI

Upućivanje u zavod radi čuvanja i lečenja

Član 61

(1) Kad sud utvrdi da je učinilac dela neuračunljiv ili smanjeno uračunljiv i da je opasan za svoju okolinu, odrediće da se uputi u zavod za duševno bolesna lica ili drugi zavod za čuvanje i lečenje.

(2) Otpuštanje iz zavoda sud će odrediti kad utvrdi da je dalje zadržavanje u zavodu nepotrebno.

(3) Vreme koje je osuđeno lice sa smanjenom uračunljivošću provelo u zavodu uračunaće se u vreme izdržavanja kazne strogog zatvora ili zatvora.

(4) Ako u vreme otpuštanja iz zavoda nije proteklo vreme izrečene kazne, ostatak kazne izdržaće u kazneno-popravnoj ustanovi. Ako je takvo lice bilo osuđeno na kaznu zatvora do dve godine, sud može prilikom njegovog otpuštanja iz zavoda odlučiti da li će se kazna izvršiti. Pri tome će uzeti u obzir težinu učinjenog dela, raniji život učinioca, kao i u kojoj je meri boravak u zavodu uticao na lečenje učinioca.

Oduzimanje predmeta

Član 62

(1) Predmeti koji su upotrebljeni ili bili namenjeni za izvršenje krivičnog dela, koji su nastali izvršenjem krivičnog dela ili koji su dobijeni kao nagrada za izvršenje krivičnog dela mogu se oduzeti, ako su svojina učinioca dela,

(2) Ovi predmeti mogu se oduzeti i kad nisu svojina učinioca, ako to zahtevaju interesi opšte bezbednosti ili razlozi morala, ali ovim se ne dira u pravo trećih lica na naknadu štete od učinioca.

Proterivanje iz zemlje

Član 63

(1) Pri izricanju kazne strancu sud može izreći i proterivanje sa teritorije Federativne Narodne Republike Jugoslavije ako nađe da pobude iz kojih je izvršio krivično delo, način izvršenja dela ili druge okolnosti ukazuju da bi njegov boravak u zemlji bio štetan.

(2) Proterivanje može biti izrečeno za svagda ili za vreme od jedne do deset godina.

(3) Vreme trajanja proterivanja računa se od dana kad je glavna kazna izdržana, zastarela ili oproštena.

Glava šesta

PRIMENA KAZNI, VASPITNO-POPRAVNIH MERA I MERA BEZBEDNOSTI PREMA MALOLETNICIMA

Mere prema deci

Član 64

Maloletnik koji u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršio četrnaest godina ne može se goniti ni kazniti niti sud prema njemu može primeniti vaspitno-popravne mere. Takav maloletnik predaje se organu starateljstva, koji će odlučiti da li će ga ostaviti kod roditelja odnosno staraoca ili će primeniti druge mere radi staranja o njemu i o njegovom vaspitanju.

Primena vaspitno-popravnih mera prema krivično neodgovornim maloletnicima

Član 65

(1) Prema maloletniku koji nije krivično odgovoran (član 5 stav 2) sud će primeniti ove vaspitno-popravne mere:

1) predaja roditeljima ili staraocu;

2) upućivanje u vaspitnu ustanovu.

(2) Sud će maloletnika predati roditeljima ili staraocu da nad njim vode pojačan nadzor i da mu obezbede školovanje kad utvrdi da za to imaju mogućnosti i da je ta mera dovoljna za popravljanje maloletnika s obzirom na njegov uzrast, raniji život, lakšu prirodu dela i okolnosti pod kojima je delo učinjeno.

(3) Sud će uputiti maloletnika u vaspitnu ustanovu ako njegovi roditelji odnosno staralac nisu u mogućnosti da nad njim vode pojačan nadzor i da mu obezbede školovanje, ili ako utvrdi da predavanje roditeljima odnosno staraocu neće biti dovoljna mera za popravljanje maloletnika, naročito s obzirom na uzrast, raniji život i težu prirodu dela.

(4) Ako je maloletnik gluvonem ili slep, a sud nađe da ga treba uputiti u vaspitnu ustanovu, uputiće ga u zavod za gluvoneme ili slepe.

Kazne koje se ne mogu izreći prema krivično odgovornom maloletniku

Član 66

Maloletniku koji je krivično odgovoran ne mogu se izreći ove kazne: smrtna kazna, ograničenje građanskih prava i trajna zabrana bavljenja određenim zanimanjem.

Kažnjavanje krivično odgovornog mlađeg maloletnika

Član 67

Maloletnik koji je u vreme izvršenja krivičnog dela navršio četrnaest a nije navršio šesnaest godina (mlađi maloletnik) može se kazniti samo ako je učinio krivično delo za koje zakon propisuje kaznu težu od deset godina strogog zatvora.

Primena vaspitno-popravnih mera prema krivično odgovornom mlađem maloletniku

Član 68

(1) Za krivična dela za koja zakon propisuje kaznu do deset godina strogog zatvora ili kakvu blažu kaznu primeniće se prema mlađem maloletniku ove vaspitno-propravne mere:

1) ukor;

2) upućivanje u vaspitno-popravni dom.

(2) Izuzetno sud može primeniti vaspitno-popravnu meru upućivanja u vaspitno-popravni dom i prema mlađem maloletniku koji je učinio krivično delo za koje zakon propisuje kaznu težu od deset godina strogog zatvora, ako nađe da se s obzirom na duševnu razvijenost mlađeg maloletnika, prirodu dela i okolnosti pod kojima je delo učinjeno, svrha popravljanja i vaspitanja može ostvariti i bez primene kazne.

Ukor

Član 69

Prema mlađem maloletnika koji je učinio lakše krivično delo sud će primeniti ukor ako utvrdi da će ta mera s obzirom na duševnu razvijenost mlađeg maloletnika, prirodu dela i okolnosti pod kojima je ono učinjeno biti dovoljna za njegovo popravljanje.

Upućivanje u vaspitno-popravni dom

Član 70

Sud će mlađeg maloletnika uputiti u vaspitno-popravni dom kad nađe da je potrebno prema njemu primeniti pojačane popravne mere s obzirom na težinu dela ili s obzirom na njegovu zapuštenost ili pokvarenost.

Kažnjavanje krivično odgovornih starijih maloletnika

Član 71

Maloletnik koji je u vreme izvršenja krivičnog dela navršio šesnaest godina (stariji maloletnik) kazniće se, ali ako je učinio krivično delo za koje zakon propisuje kaznu strogog zatvora do pet godina ili kakvu blažu kaznu, sud može prema njemu primeniti vaspitno-popravnu meru upućivanja u vaspitno-popravni dom.

Odmeravanje kazne krivično odgovornim maloletnicima

Član 72

(1) Pri odmeravanju kazne maloletniku sud će primeniti opšte pravilo o odmeravanju kazni (član 38) i pri tom će naročito imati u vidu stepen duševne razvijenosti maloletnika.

(2) Za krivično delo za koje zakon propisuje smrtnu kaznu stariji maloletnik može biti kažnjen kaznom strogog zatvora najviše do petnaest godina, a mlađi maloletnik najviše do deset godina.

(3) Za krivično delo za koje zakon propisuje kaznu strogog zatvora u trajanju dužem od deset godina, sud može starijeg maloletnika kazniti kaznom strogog zatvora najviše do deset godina, a mlađeg maloletnika kaznom strogog zatvora najviše do osam godina.

(4) Ublažavanje kazne maloletniku vrši se po odredbama člana 42 i 43 ovog zakonika.

Trajanje vaspitno-popravnih mera

Član 73

(1) Kad sud uputi maloletnika u vaspitnu ustanovu ili u vaspitno-popravni dom odlučiće koliko će vremena maloletnik ostati u ustanovi odnosno domu.

(2) U vaspitnoj ustanovi maloletnik će ostati najmanje jednu godinu a najduže tri godine, a u vaspitno-popravnom domu najmanje jednu godinu a najduže pet godina.

Izmena sudske odluke o vaspitno-popravnim merama

Član 74

(1) Sud može vreme boravka u vaspitnoj ustanovi ili u vaspitno-popravnom domu skratiti, a može odrediti i otpuštanje iz vaspitne ustanove odnosno vaspitno-popravnog doma, ako se pokaže da se maloletnik popravio.

(2) Sud može opozvati odluku o otpuštanju ako maloletnik svojim radom i vladanjem pokaže da je potrebno vratiti ga u vaspitnu ustanovu ili vaspitno-popravni dom. Opozivanje odluke o otpuštanju može se vršiti dok maloletnik ne navrši osamnaest godina.

Prestanak vaspitno-popravnih mera u slučaju izricanja kazne

Član 75

Ako maloletnik u toku primene vaspitno-popravnih mera bude osuđen za krivično delo na kaznu strogog zatvora ili zatvora, određena vaspitno-popravna mera prestaje kad maloletnik započne izdržavanje kazne.

Dejstvo primene vaspitno-popravnih mera

Član 76

Maloletnik prema kome je primenjena vaspitno-popravna mera smatra se neosuđivanim.

Izvršenje kazne strogog zatvora i zatvora

Član 77

(1) Kaznu strogog zatvora i zatvora osuđeni maloletnici izdržavaju do svog punoletstva, po pravilu, u kazneno-popravnom domu za maloletnike,

(2) Izbor posla za osuđene maloletnike vrši se prema njihovim fizičkim sposobnostima i naklonostima za određenu vrstu posla tako da se što bolje stručno osposobe za rad po izdržanoj kazni.

(3) Radno vreme osuđenih maloletnika određuje se tako da im se omogući pohađanje škole za opšte obrazovanje ili škole za stručno osposobljavanje.

Rehabilitacija osuđenog maloletnika

Član 78

Kad se odredbe ovog zakonika o zakonskoj i sudskoj rehabilitaciji primenjuju prema maloletniku, rokovi predviđeni tim odredbama skraćuju se na polovinu.

Primena mera bezbednosti prema maloletnicima

Član 79

Odredbe člana 61-63 ovog zakonika primenjuju se i prema maloletnicima.

Glava sedma

GAŠENJE KAZNE I REHABILITACIJA

1. Zastarelost

Zastarelost krivičnog gonjenja

Član 80

(1) krivično gonjenje ne može se preduzeti kad protekne:

1) dvadeset i pet godina od izvršenja krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći smrtna kazna, ili od izvršenja krivičnih dela iz člana 104 stav 3, 107, 108, 109, 110 stav 2, 112, 116 stav 2, 117, 118 i 121 ovog zakonika;

2) petnaest godina od izvršenja krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći kazna strogog zatvora duža od deset godina;

3) deset godina od izvršenja krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći kazna strogog zatvora od pet do deset godina;

4) pet godina od izvršenja krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći kazna strogog zatvora do pet godina ili kazna zatvora duža od dve godine;

5) dve godine od izvršenja krivičnog dela za koje se no zakonu može izreći kazna zatvora do dve godine ili novčana kazna.

(2) Ako je za krivično delo propisano više kazni, rok zastarelosti određuje se po najtežoj propisanoj kazni.

Tok i prekid zastarevanja krivičnog gonjenja

Član 81

(1) Zastarevanje krivičnog gonjenja počinje od dana kad je krivično delo učinjeno.

(2) Zastarevanje ne teče za vreme za koje se po zakonu gonjenje ne može otpočeti ili produžiti.

(3) Zastarevanje se prekida svakom radnjom nadležnog državnog organa koja se preduzima radi gonjenja učinioca zbog učinjenog krivičnog dela.

(4) Zastarevanje se prekida i kad učinilac u vremenu dok teče rok zastarelosti učini isto tako teško ili teže krivično delo.

(5) Sa svakim prekidom zastarevanje počinje ponovo da teče.

(6) Zastarelost krivičnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarelost krivičnog gonjenja.

Zastarelost izvršenja kazne

Član 82

Izrečena kazna ne može se izvršiti ako je proteklo:

1) dvadeset i pet godina od osude na smrtnu kaznu ili od osude na strogi zatvor u doživotnom trajanju;

2) petnaest godina od osude na kaznu strogog zatvora dužu od deset godina;

3) deset godina od osude na kaznu strogog zatvora od pet do deset godina;

4) pet godina od osude na kaznu strogog zatvora do pet godina ili na kaznu zatvora dužu od dve godine;

5) dve godine od osude na kaznu zatvora do dve godine ili na novčanu kaznu.

Tok i prekid zastarevanja izvršenja kazne

Član 83

(1) Zastarevanje izvršenja kazne počinje od dana kad je presuda postala pravosnažna, a kod uslovne osude od dana kad je pravosnažno naređeno njeno izvršenje.

(2) Zastarevanje ne teče za vreme za koje se po zakonu izvršenje kazne ne može preduzeti.

(3) Zastarevanje se prekida svakom radnjom nadležnog državnog organa koja se preduzima radi izvršenja kazne.

(4) Sa svakim prekidom zastarevanje počinje ponovo da teče.

(5) Zastarelost izvršenja kazne nastaje u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko se po zakonu traži za zastarelost izvršenja kazne.

2. Amnestija i pomilovanje

Amnestija

Član 84

Licima koja su obuhvaćena aktom amnestije daje se oslobođenje od gonjenja, potpuno ili delimično oslobođenje od izvršenja kazne, zamena izrečene kazne blažom kaznom ili se ukidaju pravne posledice osude.

Pomilovanje

Član 85

Pomilovanjem se poimenično određenim licima daje oslobođenje od gonjenja, potpuno ili delimično oslobođenje od izvršenja kazne, zamena izrečene kazne blažom kaznom ili se ukidaju pravne posledice osude.

Zajedničke odredbe o amnestiji i pomilovanju

Član 86

(1) Ako je aktom amnestije ili aktom pomilovanja dato potpuno oslobođenje od glavne i sporedne kazne, lice obuhvaćeno amnestijom ili pomilovanjem smatra se da nije osuđeno za dela na koja se amnestija ili pomilovanje odnosi.

(2) Davanjem amnestije ili pomilovanja ne dira se u prava trećih lica koja se zasnivaju na osudi.

3. Rehabilitacija

Opšti pojam rehabilitacije

Član 87

(1) Rehabilitacijom se briše osuda i prestaju sve njene pravne posledice, a osuđeni se smatra neosuđivanim.

(2) Rehabilitacijom prestaju i sporedne kazne koje još nisu izdržane.

(3) Rehabilitacija nastaje ili na osnovu samog zakona (zakonska rehabilitacija) ili po molbi osuđenog lica na osnovu sudske odluke (sudska rehabilitacija).

(4) Rehabilitacijom se ne dira u prava trećih lica koja se zasnivaju na osudi.

Zakonska rehabilitacija

Član 88

(1) Zakonska rehabilitacija se odnosi samo na lica koja ranije nisu osuđivana ili koja se po zakonu smatraju neosuđivanim.

(2) Zakonska rehabilitacija nastaje:

1) ako lice, koje je oglašeno krivim a oslobođeno od kazne, u roku od godine dana od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo;

2) ako lice, koje je osuđeno na novčanu kaznu ili kaznu zatvora do šest meseci, u roku od tri godine od dana kad je ta kazna izdržana, zastarela ili oproštena ne učini novo krivično delo;

3) ako lice, koje je osuđeno na kaznu zatvora preko šest meseci do dve godine, u roku od pet godina od dana kad je ta kazna izdržana, zastarela ili oproštena ne učini novo krivično delo.

Sudska rehabilitacija

Član 89

(1) Sudska rehabilitacija može se dozvoliti licima koja su osuđena na kaznu zatvora dužu od dve godine ili na kaznu strogog zatvora a ranije nisu osuđivana ili se po zakonu smatraju neosuđivanim, kao i licima koja su više puta osuđivana.

(2) Licu koje je osuđeno na kaznu zatvora dužu od dve godine ili na kaznu strogog zatvora, a ranije nije osuđivano ili se po zakonu smatra neosuđivanim, sud može dozvoliti rehabilitaciju kad protekne osam godina od dana kad je ta kazna izdržana, zastarela ili oproštena, ako nađe da je ono svojim vladanjem zaslužilo rehabilitaciju i da je prema svojim mogućnostima naknadilo štetu prouzrokovanu krivičnim delom.

(3) Licu koje je više puta osuđivano sud može dozvoliti rehabilitaciju kad proteknu svi rokovi koji su u pogledu pojedinih osuda ovim zakonikom predviđeni za rehabilitaciju. Pri oceni da li će u ovakvom slučaju dozvoliti rehabilitaciju sud će uzeti u obzir kako vladanje osuđenog, njegovo nastojanje da prema svojim mogućnostima naknadi štetu prouzrokovanu krivičnim delom tako i težinu i značaj učinjenih krivičnih dela.

Glava osma

VAŽENJE KRIVIČNOG ZAKONA

Vremensko važenje krivičnog zakona

Član 90

(1) Odgovornost za krivična dela određuje se prema krivičnom zakonu koji je važio u vreme izvršenja dela.

(2) Novi krivični zakon primeniće se i na dela koja su izvršena pre njegovog stupanja na snagu ako je blaži za učinioca.

Primena krivičnog zakona na svakog ko na teritoriji Federativne Narodne Republike Jugoslavije učini krivično delo

Član 91

(1) Na svakog ko na teritoriji Federativne Narodne Republike Jugoslavije učini krivično delo primeniće se krivični zakon Federativne Narodne Republike Jugoslavije,

(2) Krivični zakon Federativne Narodne Republike Jugoslavije primeniće se i na svakog ko učini krivično delo na domaćem trgovačkom brodu ili putničkom vazduhoplovu na otvorenom moru, ili na domaćem vojnom brodu ili vazduhoplovu bez obzira gde su se nalazili u vreme izvršenja dela.

Primena krivičnog zakonika na svakog ko u inostranstvu učini određena krivična dela

Član 92

Ovaj zakonik primeniće se na svakog ko van teritorije Federativne Narodne Republike Jugoslavije učini koje od krivičnih dela predviđenih ovim zakonikom u članu 100-112, 114-118, 120, 121 i u članu 221 ukoliko se delo odnosi na domaći novac.

Primena krivičnog zakona na državljanina Federativne Narodne Republike Jugoslavije za krivična dela učinjena u inostranstvu

Član 93

Krivični zakon Federativne Narodne Republike Jugoslavije primeniće se na državljanina Federativne Narodne Republike Jugoslavije i kad u inostranstvu učini koje drugo krivično delo, osim krivičnih dela navedenih u članu 92 ovog zakonika, ako se zateče na teritoriji Federativne Narodne Republike Jugoslavije ili bude izdat.

Primena krivičnog zakona na stranca za krivična dela učinjena u inostranstvu

Član 94

(1) Krivični zakon Federativne Narodne Republike Jugoslavije primeniće se na stranca koji van teritorije Federativne Narodne Republike Jugoslavije učini prema njoj ili njenom državljaninu krivično delo za koje se po zakonu može izreći najmanje kazna zatvora, a ne radi se o krivičnim delima navedenim u članu 92 ovog zakonika, ako se zateče na teritoriji Federativne Narodne Republike Jugoslavije ili bude izdat

(2) Krivični zakon Federativne Narodne Republike Jugoslavije primeniće se i na stranca koji prema stranoj državi ili strancu učini u inostranstvu krivično delo za koje se po tom zakonu može izreći pet godina strogog zatvora ili teža kazna, ako se zateče na teritoriji Federativne Narodne Republike Jugoslavije a ne bude izdat stranoj državi. Sud u ovakvom slučaju ne može izreći težu kaznu od one koja je propisana zakonom zemlje gde je krivično delo učinjeno.

Gonjenje za krivična dela učinjena u inostranstvu

Član 95

(1) U slučajevima iz člana 93 i 94 ovog zakonika gonjenje se neće preduzeti:

1) ako je učinilac kaznu na koju je u inostranstvu osuđen potpuno izdržao;

2) ako je učinilac u inostranstvu pravosnažnom presudom oslobođen ili mu je kazna zastarela ili oproštena;

3) ako se krivično delo goni po stranom zakonu samo po predlogu ili po privatnoj tužbi, a ovi nisu podneseni.

(2) U slučajevima iz člana 93 i 94 ovog zakonika gonjenje će se preduzeti samo ako se za krivično delo kažnjava i po zakonu zemlje u kojoj je učinjeno. Ako se u tim slučajevima po zakonu zemlje u kojoj je delo učinjeno za to krivično delo ne kažnjava, gonjenje će se preduzeti samo na zahtev Ministra pravosuđa Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Uračunavanje kazne izdržane u inostranstvu

Član 96

Kazna koju je učinilac po presudi inostranog suda za isto krivično delo izdržao uračunaće se u kaznu izrečenu od domaćeg suda, a ako kazne nisu iste vrste, uračunavanje će se izvršiti po oceni suda.

Ekstradicija i pravo azila

Član 97

(1) Državljanin Federativne Narodne Republike Jugoslavije ne može se izdati stranoj državi.

(2) Izdavanje stranaca vrši se po međunarodnim ugovorima, a u nedostatku ovih po zakonu Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

(3) Izdavanje nije dozvoljeno ako delo za koje se izdavanje traži nije krivično delo i po domaćem zakonu.

(4) Federativna Narodna Republika Jugoslavija neće izdavati strance koji su proganjani zbog zalaganja za demokratska načela, nacionalno oslobođenje, prava radnog naroda i slobodu naučnog i kulturnog rada.

Odnos ovog zakonika i posebnih saveznih i republičkih krivičnih zakona

Član 98

(1) Odredbe Opšteg dela ovog zakonika važe za sve zakone Federativne Narodne Republike Jugoslavije i narodnih republika koji sadrže krivično-pravne odredbe.

(2) Krivični zakoni narodnih republika ne mogu menjati ni krivična dela ni kazne koje su predviđene ovim zakonikom i drugim saveznim zakonima.

Glava deveta

ZNAČENJE ZAKONSKIH IZRAZA

Član 99

(1) Kao službeno lice u smislu ovog zakonika smatra se: a) državni službenik; b) službenik u preduzeću ili ustanovi društvene organizacije; v) izabrano lice sa stalnom funkcijom u pretstavničkim telima ili u izvršnim organima tih pretstavničkih tela i g) lice koje vrši određene službene dužnosti na osnovu ovlašćenja datog zakonom ili drugim propisima donesenim na osnovu zakona. Službenim licem smatra se i vojno lice kad se radi o krivičnim delima protiv službene dužnosti koja nisu predviđena u glavi o krivičnim delima protiv Oružanih snaga.

(2) Kao vojna lica u smislu ovog zakonika smatraju se: vojnici, podoficiri, oficiri i vojni službenici u stalnoj službi u Oružanim snagama, lica na vojnoj vežbi ili koja vrše druge vojne dužnosti, vojni pitomci ili vojni stipendisti pod vojnom komandom i pripadnici Narodne milicije.

(3) Kao lica na službi u Oružanim snagama smatraju se: državni službenici, radnici i učenici u privredi koji rade u ustanovama ili preduzećima, koja su stalno ili privremeno stavljena pod upravu vojnih organa.

(4) Pod teritorijom Federativne Narodne Republike Jugoslavije podrazumevaju se i obalno more i vazdušni prostor nad njenom suvozemnom i vodenom teritorijom.

(5) Kao društvena imovina u smislu ovog zakonika smatra se opštenarodna imovina, zadružna imovina i imovina društvenih organizacija.

(6) Isprava je u smislu ovog zakonika svaki predmet koji je podoban ili određen da služi kao dokaz kakve činjenice koja ima vrednosti za pravne odnose.

(7) Novac je u smislu ovog zakonika metalan i papirni novac koji je na osnovu zakona u opticaju u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji ili u stranoj državi.

(8) Pod znacima za vrednost smatraju se u smislu ovog zakonika i strani znaci za vrednost. Kao znaci za vrednost smatraju se i domaće i strane poštanske marke koje nisu više u opticaju.

(9) Kao pokretna stvar u smislu ovog zakonika smatra se i svaka proizvedena ili skupljena energija za davanje svetlosti, toplote ili kretanja.

(10) Pod silom se u smislu ovog zakonika smatra i primena hipnoze ili omamljujućih sredstava u cilju da se neko protiv svoje volje dovede u nesvesno stanje ili da se onesposobi za otpor.

POSEBNI DEO

 

Glava deseta

KRIVIČNA DELA PROTIV NARODA I DRŽAVE

Kontrarevolucionarni napad na državno i društveno uređenje

Član 100

Ko učini delo upravljeno na to da se silom ili drugim protivustavnim putem obori vlast radnog naroda ili svrgnu izabrana ustavom utvrđena pretstavnička tela, savezna, republička, autonomna ili lokalna, kao i izvršni organi tih pretstavničkih tela; ili učini delo upravljeno na to da se podrije ekonomska osnovica socijalističke izgradnje; ili učini delo upravljeno na to da se razbije jedinstvo naroda Federativne Narodne Republike Jugoslavije; ili da se silom ili drugim protivustavnim putem promeni federativno uređenje države,

kazniće se strogim zatvorom ili smrtnom kaznom.

Ugrožavanje teritorijalne celine i nezavisnosti države

Član 101

(1) Ko učini delo upravljeno na to da se silom ili drugim protivustavnim putem od Federativne Narodne Republike Jugoslavije otcepi jedna narodna republika ili autonomna jedinica ili ma koji deo njene teritorije,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

(2) Istom kaznom kazniće se ko učini delo upravljeno na to da se Federativna Narodna Republika Jugoslavija dovede u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj stranoj državi.

Podrivanje vojne i odbrambene moći države

Član 102

(1) Ko uništi, učini neupotrebljivim ili omogući da pređu u ruke neprijatelja odbrambeni objekti, položaji, naoružanje ili druga vojna i odbrambena sredstva ili preda trupe neprijatelju, ili na drugi način omete ili dovede u opasnost vojne ili odbrambene mere

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(2) Građanin Federativne Narodne Republike Jugoslavije, koji učini delo iz stava 1 ovog člana u nameri da pomogne neprijatelju,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Ubistvo pretstavnika narodne vlasti i društvenih organizacija

Član 103

(1) Ko u nameri podrivanja narodne vlasti ili socijalističke izgradnje liši života člana pretstavničkog tela ili člana izvršnog organa pretstavničkog tela,

kazniće se strogim zatvorom najmanje deset godina ili smrtnom kaznom.

(2) Ko u istoj nameri liši života vojno ili službeno lice, pretstavnika zadružne ili druge društvene organizacije ili javnog radnika,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Oružana pobuna

Član 104

(1) Ko vrši pripreme za oružanu pobunu,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(2) Ako do oružane pobune dođe, organizatori i kolovođe,

kazniće se strogim zatvorom najmanje deset godina ili smrtnom kaznom.

(3) Ko učestvuje u oružanoj pobuni,

kazniće se strogim zatvorom.

Špijunaža

Član 105

(1) Ko poverljive vojne, ekonomske ili službene podatke ili dokumente saopšti ili preda stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi, ili ko ovakve podatke ili dokumente pribavlja u nameri da ih preda stranoj državi, stranoj organizaciji ili licu koje im služi,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(2) Istom kaznom kazniće se ko za račun strane države ili strane organizacije stvara obaveštajnu službu, stupi u takvu službu ili pomaže njen rad.

Služba u neprijateljskoj vojsci za vreme rata

Član 106

(1) Građanin Federativne Narodne Republike Jugoslavije koji za vreme rata služi u neprijateljskoj vojsci ili u drugim neprijateljskim oružanim formacijama, ili učestvuje u ratu kao borac protiv Federativne Narodne Republike Jugoslavije ili njenih saveznika,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(2) Ko vrbuje građane Federativne Narodne Republike Jugoslavije za službu u neprijateljskoj vojsci ili drugim neprijateljskim oružanim formacijama, ili za učestvovanje u ratu protiv Federativne Narodne Republike Jugoslavije ili njenih saveznika,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godine ili smrtnom kaznom.

Pomaganje neprijatelja za vreme rata

Član 107

Građanin Federativne Narodne Republike Jugoslavije koji za vreme rata pomaže neprijatelja u sprovođenju rekvizicije, oduzimanju hrane ili drugih dobara ili u sprovođenju kakvih drugih prinudnih mera prema stanovništvu Federativne Narodne Republike Jugoslavije,

kazniće se strogim zatvorom.

Politička i privredna saradnja sa neprijateljem

Član 108

Građanin Federativne Narodne Republike Jugoslavije koji za vreme rata politički ili privredno sarađuje sa neprijateljem,

kazniće se strogim zatvorom najmanje dve godine.

Učestvovanje u neprijateljskoj delatnosti protiv Federativne Narodne Republike Jugoslavije

Član 109

Građanin Federativne Narodne Republike Jugoslavije koji u nameri obaranja državnog i društvenog uređenja ili kakve druge neprijateljske delatnosti protiv Federativne Narodne Republike Jugoslavije stupi u vezu sa stranom državom, stranom organizacijom ili određenom stranom ili izbegličkom grupom lica, ili im pomaže u vršenju neprijateljske delatnosti,

kazniće se strogim zatvorom.

Bekstvo radi neprijateljske delatnosti

Član 110

(1) Građanin Federativne Narodne Republike Jugoslavije koji radi vršenja neprijateljske delatnosti protiv svoje domovine pobegne u inostranstvo, ili priprema bekstvo, ili neovlašćeno ostane u inostranstvu,

kazniće se strogim zatvorom do dvanaest godina.

(2) Ko stvara grupu radi prebacivanja begunaca u inostranstvo ili ko postane član takve grupe,

kazniće se strogim zatvorom najmanje dve godine.

Organizovanje i prebacivanje na teritoriju Federativne Narodne Republike Jugoslavije oružanih grupa, pojedinaca i materijala

Član 111

(1) Ko vrši prebacivanje na teritoriju Federativne Narodne Republike Jugoslavije oružanih grupa, pojedinih terorista, špijuna, agitatora, oružja, municije ili propagandnog materijala,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(2) Ko organizuje grupu za vršenje dela iz stava 1 ovog člana ili ko postane član takve grupe,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Zaključenje ugovora na štetu Federativne Narodne Republike Jugoslavije

Član 112

Ko u svojstvu pretstavnika Federativne narodne Republike Jugoslavije ili narodne republike zloupotrebom ili prekoračenjem ovlašćenja zaključi ugovor ili obavi povereni mu važan posao sa stranom vladom, međunarodnom ili stranom organizacijom ili ustanovom na štetu naroda i države,

kazniće se strogim zatvorom.

Povreda teritorijalnog suvereniteta

Član 113

(1) Ko kršeći pravila međunarodnog prava prodre na teritoriju Federativne Narodne Republike Jugoslavije,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do dvanaest godina.

(2) Prevozna sredstva koja su upotrebljena za izvršenje dela iz stava 1 ovog člana mogu se oduzeti,

Uništenje važnih objekata narodne privrede

Član 114

Ko u nameri podrivanja narodne vlasti ili narodne privrede rušenjem, paljenjem ili na drugi način uništi ili ošteti društvenu imovinu, a naročito: industrisko, saobraćajno ili drugo postrojenje, most, fabriku, vodovod, branu, dalekovod, saobraćajno sredstvo, sredstvo veze, silos, magacin, skladište, zgradu, sakupljene veće količine ljudske ili stočne hrane, zalihe materijala ili robe; ili privatnu imovinu koja ima veći značaj za narodnu privredu,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

Sabotaža

Član 115

Ko u nameri podrivanja narodne vlasti ili narodne privrede, prikrivenim, podmuklim ili drugim sličnim načinom, ne vrši ili aljkavo vrši svoju službenu dužnost ili radnu obavezu, ili u vršenju te dužnosti odnosno radne obaveze oštećuje sredstva za proizvodnju, pa tim radnjama prouzrokuje kvarenje ili upropašćavanje postrojenja, znatnih količina proizvoda, robe ili materijala ili rušenje ili prepravljanje rđavo sazidanih građevinskih objekata, ili dezorganizaciju, zastoj u radu ili neizvršenje plana u državnim i društvenim ustanovama i preduzećima,

kazniće se strogim zatvorom najmanje dve godine ili smrtnom kaznom.

Nasilje prema pretstavniku narodne vlasti i društvenih organizacija

Član 116

(1) Ko izvrši nasilje prema članu pretstavničkog tela, članu izvršnog organa pretstavničkog tela, pretstavniku zadružne ili druge društvene organizacije, vojnom starešini ili javnom radniku u vezi sa vršenjem njihove službene ili političke delatnosti, ili u nameri da ih spreči u vršenju takve delatnosti,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

(2) Ko paljenjem, rušenjem ili na drugi način uništi ili teško ošteti zgradu ili drugu imovinu veće vrednosti lica pomenutih u stavu 1 ovog člana u vezi sa njihovom službenom ili političkom delatnošću, ili u nameri da ih spreči u vršenju takve delatnosti,

kazniće se strogim zatvorom najmanje jednu godinu.

(3) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupila teška telesna povreda ili smrt,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

Udruživanje protiv naroda i države

Član 117

(1) Ko stvara zaveru, bandu ili kakvu drugu grupu lica radi vršenja krivičnih dela iz člana 100-103, 108, 109, 114-116 ovog zakonika,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

(2) Ko postane član nekog udruženja iz stava 1 ovog člana,

kazniće se strogim zatvorom.

(3) Ko se odmetne od vlasti u nameri da organizuje neko udruženje iz stava 1 ovog člana ili da mu pristupi kao član,

kazniće se strogim zatvorom.

(4) Član udruženja iz stava 1 ovog člana, kao i član grupe iz člana 110 i 111 ovog zakonika, koji otkrije udruženje odnosno grupu pre nego što je u njenom sastavu ili za nju učinio neko krivično delo protiv naroda i države,

kazniće se zatvorom do tri godine, a može se i osloboditi od kazne.

Neprijateljska propaganda

Član 118

(1) Ko u nameri da podrije vlast radnog naroda, odbrambenu moć zemlje ili ekonomsku osnovicu socijalističke izgradnje, ili da razbije bratstvo i jedinstvo naroda Federativne Narodne Republike Jugoslavije, crtežom, napisom, govorom na skupu ili na drugi način vrši propagandu protiv državnog i društvenog uređenja ili protiv političkih, privrednih, vojnih ili drugih važnih mara narodne vlasti,

kazniće se strogim zatvorom.

(2) Istom kaznom kazniće se ko propagira fašističke ili druge narodu i državi neprijateljske ideje.

Izazivanje nacionalne, rasne ili verske netrpeljivosti, mržnje ili razdora

Član 119

(1) Ko propagandom ili na drugi način izaziva ili raspaljuje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju ili razdor među narodima i nacionalnostima koje žive u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji,

kazniće se strogim zatvorom do petnaest godina,

(2) Ako se delo iz stava 1 ovog člana vrši sistematski ili iskorišćavanjem položaja ili zvanja, ili ako je usled dela došlo do nereda, vršenja nasilja ili drugih teških posledica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom.

(3) Ko vređanjem građana ili na drugi način izaziva nacionalnu, rasnu ili versku netrpeljivost, kazniće se zatvorom do dve godine.

Pružanje pomoći učiniocu krivičnih dela protiv naroda i države

Član 120

Ko učinioca krivičnih dela iz člana 100-117 ovog zakonika krije, daje mu sklonište, hranu, materijal, novac ili druga sredstva, služi mu za održavanje veze ili mu na drugi način pruža pomoć, ili ko ometa državne organe u otkrivanju i hvatanju takvog učinioca,

kazniće se strogim zatvorom.

Pripremanje dela iz člana 102, 103 i 114

Član 121

(1) Ko priprema izvršenje krivičnih dela iz člana 102, 103 i 114 ovog zakonika nabavljanjem ili osposobljavanjem sredstava za izvršenje ovih krivičnih dela, stvaranjem uslova za njihovo izvršenje, ili ko se dogovori sa drugim licem da izvrši ova krivična dela,

kazniće se strogim zatvorom.

(2) Ako učinilac dela iz stava 1 ovog člana dobrovoljno odustane od izvršenja pripremnog dela, može se blaže kazniti, a može se i osloboditi od kazne.

Osobito teški slučajevi krivičnih dela protiv naroda i države

Član 122

Za dela iz člana 104 stav 3, 107, 108, 109, 110 stav 2, 116 stav 2, 117 stav 2 i 3 i 121 stav 1 ovog zakonika ako su izvršena u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju, ili ako su proizvela teške štete za odbrambenu ili vojnu moć države ili u drugim osobito teškim slučajevima,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Izricanje kazne konfiskacije imovine

Član 123

Pri osudi na kaznu težu od pet godina strogog zatvora, sud može učinioca krivičnog dela protiv naroda i države kazniti konfiskacijom imovine.

Glava jedanaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV ČOVEČNOSTI I MEĐUNARODNOG PRAVA

Genocid

Član 124

Ko u nameri da potpuno ili delimično uništi neku nacionalnu, etničku, rasnu ili versku grupu vrši ubistva ili teške povrede tela ili vrši teško narušavanje fizičkog ili duševnog zdravlja članova grupe ili prisilno raseljavanje stanovništva, ili stavi grupu u takve životne uslove koji dovode do potpunog ili delimičnog istrebljenja grupe, ili primeni mere kojima se sprečava rađanje između pripadnika grupe, ili vrši prisilno preseljenje dece u drugu grupu,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Ratki zločin protiv civilnog stanovništva

Član 125

Ko kršeći pravila međunarodnog prava u vreme rata, oružanog sukoba ili okupacije naređuje ili vrši prema civilnom stanovništvu ubistva, mučenja ili nečovečna postupanja, podrazumevajući tu i biološke eksperimente, nanošenje velikih patnji ili povreda telesnog integriteta ili zdravlja; protivzakonito raseljavanje ili preseljavanje ili prisilno odnarođavanje ili prevođenje na drugu veru stanovništva; prisiljavanje na prostituciju ili silovanja; primenu mera zastrašivanja i terora, uzimanje talaca, kolektivno kažnjavanje, protivzakonito odvođenje u koncentracione logore i druga protivzakonita zatvaranja, lišavanje prava na pravilno i nepristrasno suđenje; prisiljavanje na vršenje službe u oružanim snagama neprijateljske sile ili u njenoj obaveštajnoj službi ili administraciji; teranje na prisilni rad, izgladnjavanje stanovništva, konfiskovanje imovine, pljačku, protivzakonito i samovoljno uništavanje ili prisvajanje u velikim razmerama imovine koje nije opravdano vojnim potrebama, uzimanje nezakonite i nesrazmerno velike kontribucije i rekvizicije, smanjenje vrednosti domaćeg novca ili protivzakonito izdavanje novca

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika

Član 126

Ko kršeći pravila međunarodnog prava u vreme rata ili oružanog sukoba naređuje ili vrši protiv ranjenika, bolesnika, brodolomaca ili sanitetskog osoblja ubistva, mučenja ili nečovečna postupanja, podrazumevajući tu i biološke eksperimente, nanošenje velikih patnji ili povreda telesnog integriteta ili zdravlja, ili ko naređuje ili vrši protivzakonito i samovoljno uništavanje ili prisvajanje u velikim razmerama materijala i zaliha sanitetskih ustanova ili jedinica koje nije opravdano vojnim potrebama,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

Član 127

Ko kršeći pravila međunarodnog prava naređuje ili vrši protiv ratnih zarobljenika ubistva, mučenja ili nečovečna postupanja, podrazumevajući tu i biološke eksperimente, nanošenje velikih patnji ili povreda telesnog integriteta ili zdravlja, prisiljavanje na vršenje službe u oružanim snagama neprijateljske sile, ili ih lišava prava na pravilno i nepristrasno suđenje,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Organizovanje grupe radi vršenja genocida i ratnih zločina

Član 128

Ko organizuje kakvu grupu radi vršenja krivičnih dela iz člana 124-127 ovog zakonika, ili ko podstiče na stvaranje ovakvih grupa ili priprema njihovo organizovanje,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Protivpravno ubijanje ili ranjavanje neprijatelja

Član 129

Ko kršeći pravila međunarodnog prava, u vreme rata ili oružanog sukoba vrši ubijanje ili ranjavanje neprijatelja koji je odložio oružje ili se bezuslovno predao ili nema sredstava za odbranu,

kazniće se strogim zatvorom.

Povreda parlamentara

Član 130

Ko kršeći pravila međunarodnog prava u vreme rata ili oružanog sukoba vređa, zlostavlja ili zadrži parlamentara ili njegovu pratnju ili im spreči povratak, ili na drugi način povredi njihovu neprikosnovenost,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

Surovo postupanje sa ranjenicima, bolesnicima i ratnim zarobljenicima

Član 131

Ko kršeći pravila međunarodnog prava surovo postupa sa ranjenicima, bolesnicima ili ratnim zarobljenicima, ili onemogućava ili sprečava da ovi koriste prava koja im po tim pravilima pripadaju,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

Uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika

Član 132

Ko kršeći pravila međunarodnog prava u vreme rata ili oružanog sukoba naređuje ili vrši uništavanje kulturnih i istoriskih spomenika i građevina, ili ustanova namenjenih nauci, umetnosti, vaspitanju ili humanitarnim ciljevima,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom.

Zloupotreba znaka Crvenog krsta

Član 133

(1) Ko zloupotrebi ili neovlašćeno nosi znak ili zastavu Crvenog krsta ili znake koji ovima odgovaraju,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ko učini delo iz stava 1 ovog člana u zoni ratnih operacija,

kazniće se zatvorom.

Izricanje kazne konfiskacije imovine

Član 134

Pri osudi na kaznu težu od pet godina strogog zatvora sud može učinioca krivičnih dela iz člana 124-128 ovog zakonika kazniti konfiskacijom imovine.

Glava dvanaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV ŽIVOTA I TELA

Ubistvo

Član 135

(1) Ko drugog liši života,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina.

(2) Ko drugog liši života na svirep ili podmukao način, ili na način kojim je doveo u opasnost život više lica, ili iz koristoljublja, ili radi izvršenja ili prikrivanja drugog krivičnog dela ili iz drugih niskih pobuda, ili ko liši života više lica,

kazniće se strogim zatvorom najmanje deset godina ili smrtnom kaznom.

(3) Istom kaznom kazniće se i ko drugog liši života a ranije je već bio osuđen zbog ubistva sa umišljajem, osim slučaja ubistva iz člana 136 i 138 ovog zakonika.

Ubistvo na mah

Član 136

Ko drugog liši života na mah doveden bez svoje krivice u jaku razdraženost napadom ili teškim vređanjem od strane ubijenog,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

Ubistvo iz nehata

Član 137

Ko drugog liši života iz nehata,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

Ubistvo deteta pri porođaju

Član 138

(1) Mati koja liši života svoje dete za vreme porođaja ili neposredno posle porođaja, dok traje poremećaj što ga je kod nje izazvao porođaj,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

Navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu

Član 139

(1) Ko navede drugog na samoubistvo ili mu pomogne u izvršenju samoubistva, pa ovo bude izvršeno ili pokušano,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini prema maloletniku koji je navršio četrnaest godina ili prema licu koje se nalazi u stanju smanjene uračunljivosti,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

(3) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno prema maloletniku koji nije navršio četrnaest godina ili prema neuračunljivom licu,

učinilac će se kazniti po članu 135 ovog zakonika.

(4) Ko surovo ili nečovečno postupa sa licem koje se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti, pa ono usled takvog postupanja izvrši samoubistvo,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Pobačaj

Član 140

(1) Ko bremenitoj ženi sa njenim pristankom izvrši pobačaj, započne da vrši pobačaj, ili joj pomogne da izvrši pobačaj,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca.

(2) Ko bremenitoj ženi bez njenog pristanka izvrši ili započne da vrši pobačaj,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

(3) Ako usled dela iz stava 1 i 2 ovog člana žena umre,

učinilac će se kazniti za delo iz stava 1 zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina, a za delo iz stava 2 strogim zatvorom najmanje dve godine.

(4) Neće se kazniti za pobačaj ako je ovaj izvršen radi otklanjanja opasnosti za život ili zdravlje bremenite žene ili u drugim opravdanim slučajevima. U kojim je slučajevima pobačaj dozvoljen određuju posebni propisi.

Teška telesna povreda

Član 141

(1) Ko drugog teško telesno povredi ili mu zdravlje teško naruši,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko drugog telesno povredi ili mu zdravlje naruši tako teško da je usled toga doveden u opasnost život povređenog ili je uništen ili trajno i u znatnoj meri oslabljen koji važan deo njegovog tela ili koji važan organ, ili je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad povređenog ili trajno i teško narušenje njegovog zdravlja ili unakaženost,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

(3) Ako povređeni umre usled povrede iz stava 1 i 2 ovog člana,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do dvanaest godina.

(4) Ko delo iz stava 1 i 2 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se zatvorom do tri godine.

Laka telesna povreda

Član 142

(1) Ko drugog lako telesno povredi,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je takva povreda nanesena oružjem, opasnim oruđem ili drugim sredstvom podobnim da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši,

učinilac će se kazniti zatvorom do dve godine.

(3) Ko delo iz stava 1 i 2 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jednog meseca.

(4) Za dela iz stava 1 i 3 ovog člana gonjenje se preduzima po predlogu.

Učestvovanje u tuči

Član 143

Ko učestvuje u kakvoj tuči u kojoj je neko lišen života ili je nekom nanesena teška telesna povreda, kazniće se za samo učestvovanje zatvorom.

Ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči ili svađi

Član 144

Ko se pri kakvoj tuči ili svađi maši oružja, opasnog oruđa ili drugog sredstva podobnog da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Izlaganje opasnosti

Član 145

(1) Ko drugo lice ostavi bez pomoći u stanju opasnom za život koje je sam prouzrokovao,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako lice izloženo takvoj opasnosti usled toga izgubi život ili bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do osam godina.

Napuštanje nemoćnog lica

Član 146

(1) Ko nemoćno lice koje mu je povereno ili o kojem je inače dužan da se stara ostavi bez pomoći u prilikama opasnim za život ili zdravlje,

kazniće se zatvorom najmanje mesec dana.

(2) Ako ostavljeno lice usled toga izgubi život ili bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom od jedne do osam godina.

Nepružanje pomoći

Član 147

Ko ne pruži pomoć licu koje se nalazi u neposrednoj opasnosti za život iako je to mogao učiniti bez opasnosti za sebe ili drugog,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

Glava trinaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV SLOBODE I PRAVA GRAĐANA

Povreda ravnopravnosti građana

Član 148

Ko na osnovu razlike u nacionalnosti, rasi ili veroispovesti uskrati ili ograniči prava građana utvrđena Ustavom Federativne Narodne Republike Jugoslavije, ustavima narodnih republika, zakonima ili drugim propisima, ili ko na osnovu ove razlike građanima daje povlastice i pogodnosti,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Prinuda

Član 149

(1) Ko drugog silom ili ozbiljnom pretnjom prinudi da nešto učini ili ne učini ili trpi,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Gonjenje se preduzima po predlogu.

Protivpravno lišenje slobode

Član 150

(1) Ko drugog protivpravno zatvori, drži zatvorenog, ili mu na drugi način oduzme slobodu kretanja,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako protivpravno lišenje slobode učini službeno lice zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine ili strogim zatvorom do tri godine.

(3) Za pokušaj će se kazniti.

(4) Ako je protivpravno lišenje slobode trajalo duže od mesec dana, ili je vršeno na svirep način, ili je licu koje je protivpravno lišeno slobode usled toga teško narušeno zdravlje, ili su nastupile druge teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do osam godina.

(5) Ako je lice koje je protivpravno lišeno slobode usled toga izgubilo život,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje dve godine.

Iznuđivanje iskaza

Član 151

Službeno lice koje u vršenju službe upotrebi silu ili pretnju u nameri da iznudi iskaz od okrivljenog, svedoka, veštaka ili drugog lica koje se saslušava,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Zlostava zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja

Član 152

Službeno lice koje u vršenju službe iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja drugog zlostavi, vređa ili uopšte prema njemu postupa na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

Ugrožavanje sigurnosti

Član 153

(1) Ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom pretnjom,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Gonjenje se preduzima po predlogu.

Narušavanje nepovredivosti stana

Član 154

(1) Ko neovlašćeno prodre u tuđ stan ili zatvorene prostore ili se na zahtev ovlašćenog lica odatle ne udalji,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinilo službeno lice zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja,

kazniće se zatvorom do dve goline.

(3) Za pokušaj će se kazniti.

(4) Gonjenje za delo iz stava 1 ovog člana preduzima se po predlogu.

Protivzakonito pretresanje

Član 155

Službeno lice koje protivzakonito vrši pretresanje stana, prostorija ili lica,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Povreda tajnosti pisama ili drugih pošiljki

Član 156

(1) Ko neovlašćeno otvori tuđe pismo ili telegram ili kakvo drugo zatvoreno pismo ili pošiljku, ili ko neovlašćeno zadrži, prikrije, uništi ili drugom preda tuđe pismo, telegram, zatvoreno pismeno ili pošiljku,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu saopšti drugom tajnu koju je saznao neovlašćenim otvaranjem tuđeg pisma, telegrama ili kakvog drugog zatvorenog pismena ili pošiljke, ili se ovom tajnom posluži,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(3) Ako delo iz stava 1 i 2 ovog člana učini službeno lice u vršenju službene dužnosti,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(4) Gonjenje za delo iz stava 1 i 2 ovog člana preduzima se po predlogu.

Neovlašćeno otkrivanje tajne

Član 157

(1) Advokat, branilac, lekar, babica ili drugo lice koje neovlašćeno otkrije tajnu koju je saznalo u vršenju svog poziva,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Neće se kazniti za delo iz stava 1 ovog člana ko je otkrio tajnu u opštem interesu ili u interesu drugog lica koji je pretežniji od interesa čuvanja tajne.

(3) Gonjenje se preduzima po predlogu.

Sprečavanje ili ometanje javnog skupa

Član 158

(1) Ko silom, ozbiljnom pretnjom, obmanom ili na drugi način spreči ili ometa sazivanje ili održavanje javnog skupa na koji građani imaju pravo po zakonu,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako delo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Povreda biračkog prava

Član 159

Službeno lice koje u nameri da drugom onemogući vršenje biračkog prava protivzakonito ga ne uvede u birački spisak ili ga izbriše iz biračkog spiska,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

Povreda slobode opredeljenja birača

Član 160

(1) Ko silom, ozbiljnom pretnjom ili na drugi način prinudi drugog da vrši ili ne vrši biračko pravo,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako delo iz stava 1 ovog člana učini član biračkog odbora ili drugo službeno lice u vršenju službe,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Povreda prava žalbe

Član 161

Službeno lice koje u vršenju svoje službe sprečava građanina da koristi svoje pravo na podnošenje žalbe, prigovora, molbe ili pretstavke,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

Sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari

Član 162

Ko protivpravno spreči štampanje, prodaju ili rasturanje knjiga, časopisa, novina ili drugih štampanih stvari,

kazniće se zatvorom do jedne godine,

Povreda autorskog prava

Član 163

(1) Ko protivno zakonskim propisima o zaštiti autorskog prava objavljuje, prerađuje, reprodukuje, prikazuje, izvodi ili prevodi tuđe književno, umetničko ili naučno delo,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Gonjenje se preduzima po predlogu.

Povreda pronalazačkog prava

Član 164

(1) Ko prisvoji tuđe pronalazačko pravo ili pravo na tehničko usavršenje, ili ko neovlašćeno iskoristi tuđi patent, licencu ili pronalazak,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ko neovlašćeno objavi suštinu tuđeg pronalaska pre nego što je ovaj pronalazak na način utvrđen zakonom objavljen,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Glava četrnaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV RADNIH ODNOSA

Povreda propisa o pravima lica u radnom odnosu

Član 165

Ko se svesno ne pridržava propisa o platama, radnom vremenu, godišnjem odmoru ili o zabrani prekovremenog ili noćnog rada i time uskrati ili ograniči nekom licu u radnom odnosu pravo koje ovome po zakonu pripada,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Povreda prava iz socijalnog osiguranja

Član 166

(1) Ko se svesno ne pridržava propisa o socijalnom osiguranju i time uskrati ili ograniči nekom licu pravo koje ovome na osnovu socijalnog osiguranja pripada,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ko simuliranjem ili prouzrokovanjem bolesti ili nesposobnosti za rad, ili otežavanjem ili sprečavanjem svog ozdravljenja ili osposobljenja za rad, ostvari pravo na osnovu socijalnog osiguranja koje mu po zakonu ne bi pripadalo,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Nepreduzimanje higijenskih i tehničko-zaštitnih mera pri radu

Član 167

Odgovorno lice u rudniku, fabrici, radionici ili drugom radilištu koje se svesno ne pridržava propisa o higijenskim i tehničko-zaštitnim merama pri radu, iako zna da usled toga može nastupiti opasnost za život ili zdravlje lica u radnom odnosu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Neobezbeđenje smeštaja i snabdevanja lica u radnom odnosu

Član 168

Odgovorno lice u rudniku, fabrici, radionici ili drugom radilištu koje protivno svojoj dužnosti ne obezbedi smeštaj ili snabdevanje lica u radnom odnosu, iako zna da usled toga može nastupiti opasnost za život ili zdravlje lica u radnom odnosu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Glava petnaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV ČASTI I UGLEDA

Kleveta

Član 169

(1) Ko za drugog iznosi ili pronosi štogod neistinito što može škoditi njegovoj časti i ugledu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci,

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem štampe, radija ili na javnom skupu,

učinilac će se kazniti zatvorom od jednog meseca do jedne godine.

(3) Ako okrivljeni dokaže istinitost svog tvrđenja ili ako dokaže da je bio u izvinjavajućoj zabludi usled koje je smatrao da je istina ono što iznosi ili pronosi, neće se kazniti za klevetu ali se može kazniti za uvredu (član 170), odnosno za omalovažavanje prebacivanjem za krivično delo (član 172).

(4) Ako neko za drugog iznosi ili pronosi da je izvršio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, istinitost te činjenice dokazuje se samo pravosnažnom presudom. U slučaju da gonjenje ili suđenje nije mogućno ili nije dozvoljeno, istinitost se može dokazivati i na drugi način.

Uvreda

Član 170

(1) Ko uvredi drugog,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem štampe, radija ili na javnom skupu,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(3) Ako je ko svojim nepristojnim držanjem ili krivičnim delom neposredno dao povod drugom da ga uvredi,

učinilac dela iz stava 1 i 2 ovog člana može se osloboditi od kazne.

(4) Ako je uvređeni uvredu povratio, može sud obe ili jednu stranu kazniti ili osloboditi od kazne.

Iznošenje ličnih i porodičnih prilika

Član 171

(1) Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovom ugledu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem štampe, radija ili na javnom skupu,

učinilac će se kazniti zatvorom od jednog meseca do jedne godine.

(3) Neće se kazniti za delo iz stava 1 i 2 ovog člana ako je učinjeno u opštem interesu.

Omalovažavanje prebacivanjem za krivično delo

Član 172

Ko u nameri da drugog omalovaži ovom prebaci da je učinio kakvo krivično delo ili da je osuđivan zbog kakvog krivičnog dela, ili to u istoj nameri nekom saopšti,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dva meseca.

Nekažnjavanje za kritiku naučne ili druge društvene delatnosti

Član 173

Ko u kritikovanju naučne, umetničke, službene ili druge društvene delatnosti nekog lica, ili u nekoj izjavi datoj u vršenju kakve dužnosti ili u odbrani kakvog prava iznese nešto šta može škoditi časti i ugledu tog lica, neće se kazniti ako iz načina izražavanja ili drugih okolnosti proizlazi da ovo iznošenje nije bilo učinjeno u nameri da se to lice uvredi.

Povreda ugleda države, njenih organa i pretstavnika

Član 174

Ko izloži poruzi Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju, narodnu republiku, njihovu zastavu ili grb njihove najviše organe vlasti ili pretstavnike najviših organa vlasti, Oružane snage ili Vrhovnog komandanta,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije

Član 175

(1) Ko izloži poruzi stranu državu, njenu zastavu ili grb,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Istom kaznom kazniće se ko delo iz stava 1 ovog člana učini prema Organizaciji Ujedinjenih nacija, Međunarodnom Crvenom krstu ili kakvoj drugoj međunarodnoj organizaciji koju priznaje Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Povreda časti i ugleda šefa strane države, diplomatskog pretstavnika ili pretstavnika međunarodne organizacije

Član 176

(1) Ko povredi čast i ugled šefa strane države,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini prema diplomatskom pretstavniku strane države u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(3) Istom kaznom kazniće se ko delo iz stava 1 ovog člana učini prema pretstavniku Organizacije Ujedinjenih nacija, Međunarodnog Crvenog krsta ili kakve druge međunarodne organizacije koju priznaje Federativna Narodna Republika Jugoslavija.

Gonjenje za krivična dela protiv časti i ugleda

Član 177

(1) Gonjenje za dela iz člana 174-176 ovog zakonika preduzima se po službenoj dužnosti, a za dela iz člana 175 i 176 ovog zakonika potrebno je i prethodno odobrenje Ministra pravosuđa Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

(2) Gonjenje za dela iz člana 169-172 ovog zakonika preduzima se po privatnoj tužbi.

(3) Ako su dela iz člana 169 i 170 ovog zakonika učinjena prema državnoj ili društvenoj ustanovi, preduzeću ili društvenoj organizaciji, ili službenom licu u vezi sa njegovim službenim radom, gonjenje se preduzima po predlogu. Predlog podnosi pretstavnik ustanove, preduzeća odnosno pretstavnik organizacije, odnosno službeno lice. Ako službeno lice ne podnese predlog, gonjenje se može preduzeti na predlog njegovog starešine.

(4) Ako su dela iz člana 169-171 ovog zakonika učinjena prema umrlom licu, gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi bračnog druga, dece, roditelja, braće ili sestara umrlog lica.

Objavljivanje sudske presude putem štampe ili radija

Član 178

Pri osudi za delo klevete nanesene putem štampe ili radija, sud na zahtev tužioca može odlučiti da se o trošku osuđenog istim putem objavi sudska presuda u celini ili u izvodu.

Glava šesnaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV DOSTOJANSTVA LIČNOSTI I MORALA

Silovanje

Član 179

(1) Ko žensko lice sa kojim ne živi u bračnoj zajednici upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo prinudi na obljubu,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupila teška telesna povreda ili smrt ženskog lica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje dve godine.

Obljuba nad nemoćnim licem

Član 180

(1) Ko nad ženskim licem sa kojim ne živi u bračnoj zajednici izvrši obljubu iskoristivši duševno oboljenje, privremenu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje tog lica usled kojeg ono nije sposobno za otpor,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupila teška telesna povreda ili smrt ženskog lica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom.

Obljuba i protivprirodni blud sa maloletnim licem

Član 181

(1) Ko izvrši obljubu ili protivprirodni blud sa maloletnim licem koje nije navršilo četrnaest godina,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana izvrši nad nemoćnim maloletnim licem koje nije navršilo petnaest godina ili upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo,

kazniće se strogim zatvorom do petnaest godina.

(3) Ako je usled dela iz stava 1 i 2 ovog člana nastupila teška telesna povreda ili smrt maloletnog lica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje pet godina.

Obljuba ili protivprirodni blud zloupotrebom položaja

Član 182

(1) Ko zloupotrebom svog položaja navede na obljubu žensko lice koje se prema njemu nalazi u odnosu kakve podređenosti ili zavisnosti,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Nastavnik, vaspitač, staralac, usvojitelj, očuh ili drugo lice koje zloupotrebom svog položaja izvrši obljubu ili protivprirodni blud sa maloletnim licem starijim od četrnaest godina koje mu je povereno radi učenja, vaspitanja, čuvanja ili nege,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Bludne radnje

Član 183

Ko u slučajevima iz člana 179-182 ovog zakonika izvrši samo bludnu radnju,

kazniće se zatvorom.

Javno vršenje bludne radnje

Član 184

Ko javno učini bludnu radnju ili drugi akt kojim se vređa stid,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Zavođenje

Član 185

(1) Ko lažnim obećanjem braka navede na obljubu maloletno žensko lice koje je navršilo četrnaest godina,

kazniće se zatvorom od tri meseca do dve godine.

(2) Gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi.

Protivprirodni blud

Član 186

Za protivprirodni blud između lica muškog pola, učinilac će se kazniti zatvorom do dve godine.

Podvođenje

Član 187

(1) Ko podvede maloletno lice,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko za nagradu podvede žensko lice, ili ko za nagradu ili u vidu zanata omogućava vršenje bluda,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Trgovina belim robljem

Član 188

Ko vrši ili omogućava trgovinu belim robljem, kazniće se strogim zatvorom od jedne do petnaest godina.

Proizvodnja i rasturanje pornografskih spisa

Član 189

(1) Ko proizvodi, prodaje, rastura, javno izlaže, ili radi prodaje nabavlja ili drži spise, slike ili druge predmete kojima se teško vređa moral,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Predmeti iz stava 1 ovog člana oduzeće se.

Glava sedamnaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV BRAKA I PORODICE

Dvobračnost

Član 190

(1) Ko zaključi novi brak, iako se već nalazi u braku,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Istom kaznom kazniće se i ko zaključi brak sa licem za koje zna da se nalazi u braku.

Zaključenje ništavog braka

Član 191

(1) Ko zaključujući brak prikrije od druge strane neku činjenicu zbog koje je brak ništav ili drugu stranu dovede ili održava u takvoj zabludi zbog koje je brak ništav,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Gonjenje se može preduzeti samo ako je tako zaključen brak poništen iz razloga navedenih u stavu 1 ovog člana.

Omogućavanje zaključenja nedozvoljenog braka

Član 192

Pretsednik ili ovlašćeni član narodnog odbora ili matičar koji svojom službenom radnjom dopusti da se zaključi brak koji je po zakonu zabranjen, ništav ili se smatra nepostojećim,

kazniće se zatvorom do tri godine.

Vanbračni život sa maloletnim licem

Član 193

(1) Punoletno lice koje u vanbračnoj zajednici živi sa maloletnim licem koje je navršilo četrnaest godina,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Istom kaznom kazniće se roditelj ili staralac koji maloletnom licu koje je navršilo četrnaest godina dopusti da u vanbračnoj zajednici živi sa drugim licem, ili ga na to navede.

(3) Ako se brak zaključi, gonjenje se neće preduzeti, a ako je preduzeto obustaviće se.

Oduzimanje maloletnika

Član 194

(1) Ko maloletno lice protivpravno oduzme od roditelja, staraoca ili od lica kome je ono povereno,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iz koristoljublja ili drugih niskih pobuda,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

Promena porodičnog stanja

Član 195

(1) Ko podmetanjem, zamenom ili na drugi način promeni porodično stanje deteta,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

Zlostavljanje i zapuštanje deteta

Član 196

Roditelj, staralac ili drugo lice koje zlostavlja dete ili grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitanja zapusti dete za koje je dužno da se stara,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Neplaćanje alimentacije

Član 197

Ko izbegava da daje izdržavanje za lice koje je na osnovu pravosnažne odluke dužan izdržavati,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Rodoskrvnjenje

Član 198

Ko izvrši obljubu sa srodnikom po krvi u pravoj liniji ili sa bratom odnosno sestrom,

kazniće se zatvorom.

Glava osamnaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV ZDRAVLJA LJUDI

Prenošenje zarazne bolesti

Član 199

(1) Ko ne postupajući po propisima ili naredbama kojima nadležni državni organ određuje preglede, dezinfekciju, izdvajanje bolesnika ili neke druge mere za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti kod ljudi prouzrokuje prenošenje zarazne bolesti,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije

Član 200

Ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupi po propisima ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Prenošenje polne bolesti

Član 201

(1) Ko znajući da je polno zaražen, vršenjem obljube ili na drugi način drugog zarazi,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Gonjenje se preduzima po predlogu.

Zaposlenje lica obolelih od zarazne bolesti

Član 202

(1) Odgovorno lice koje u bolnici, porodilištu, internatu, školi, preduzeću gde se rukuje predmetima ishrane, u radnji koja vrši higijenske usluge ili u sličnoj ustanovi ili radnji, protivno zdravstvenim propisima primi u službu ili drži u službi lice koje boluje od zarazne bolesti i time prouzrokuje prenošenje zarazne bolesti,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Nesavesno lečenje bolesnika

Član 203

(1) Lekar koji pri pružanju lekarske pomoći primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način lečenja, ili ne primeni odgovarajuće higijenske mere, ili uopšte nesavesno postupa pri lečenju i time prouzrokuje pogoršanje bolesti bolesnika,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Istom kaznom kazniće se babica ili drugo lice zdravstvene struke koje pri pružanju medicinske pomoći ili nege nesavesno postupa i time prouzrokuje pogoršanje bolesti bolesnika.

(3) Ako je delo iz stava 1 i 2 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do šest meseci.

Neukazivanje lekarske pomoći

Član 204

Lekar koji protivno svojoj lekarskoj dužnosti odbije da ukaže lekarsku pomoć bolesniku koji se nalazi u neposrednoj opasnosti za život,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Nadrilekarstvo

Član 205

Ko nemajući propisanu stručnu spremu leči bolesnike u vidu zanata ili za nagradu,

kazniće se zatvorom do jedne godine i novčanom kaznom.

Spravljanje i prodaja štetnih sredstava za lečenje

Član 206

(1) Ko pod vidom leka prodaje ili spravlja radi prodaje sredstva koja su opasna za zdravlje ljudi,

kazniće se zatvorom do dve godine i novčanom kaznom.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(3) Sredstva iz stava 1 ovog člana oduzeće se.

Nesavesno postupanje pri spravljanju i izdavanju lekova

Član 207

(1) Apotekar ili drugo lice ovlašćeno za izdavanje lekova koje izda drugi lek umesto propisanog ili zahtevanog kad zamena nije dozvoljena, ili koje ne napravi lek u propisanoj razmeri ili količini, ili uopšte nesavesno postupa pri spravljanju ili izdavanju lekova i time prouzrokuje pogoršanje bolesti bolesnika,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do šest meseci.

Neovlašćena proizvodnja, prerađivanje i prodaja opojnih droga i otrova

Član 208

(1) Ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili na drugi način stavi u promet ili radi prodaje kupuje ili prenosi opijum, kokain, morfium ili druge opojne droge ili otrove,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ako se delo iz stava 1 ovog člana vrši u vidu zanata ili od strane više lica koja su se udružila za vršenje ovakvih dela,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Opojne droge odnosno otrovi kao i sredstva za njihovo spravljanje oduzeće se.

Proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih životnih namirnica

Član 209

(1) Ko proizvodi, prodaje ili na drugi način stavi u promet škodljive životne namirnice, jelo ili piće ili druge škodljive proizvode,

kazniće se zatvorom od tri meseca do dve godine.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iz nehata, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(3) Škodljive namirnice i proizvodi oduzeće se.

Nesavesno vršenje pregleda mesa za ishranu

Član 210

(1) Veterinar ili veterinarski pomoćnik koji nesavesno izvrši pregled stoke za klanje ili mesa namenjenog za ishranu ili protivno propisima ne izvrši pregled i time omogući da se stavi u promet meso škodljivo za zdravlje ljudi,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do šest meseci.

Zagađivanje vode za piće

Član 211

(1) Ko kakvom škodljivom materijom učini opasnom za život ili zdravlje ljudi vodu za piće u izvorima, bunarima ili cisternama ili kakvu drugu vodu koja ljudima služi za piće,

kazniće se zatvorom od tri meseca do dve godine.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.

Teška dela protiv zdravlja ljudi

Član 212

(1) Ako usled dela iz člana 199 stav 1, 202 stav 1, 203 stav 1 i 2, 205, 206 stav 1, 207 stav 1, 209 stav 1, 210 stav 1 i 211 stav 1 ovog zakonika neko lice izgubi život ili bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

(2) Ako je usled dela iz člana 199 stav 1, 202 stav 1, 205, 206 stav 1, 207 stav 1, 209 stav 1, 210 stav 1 i 211 stav 1 ovog zakonika nastupila smrt više lica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje dve godine.

(3) Ako usled dela iz člana 199 stav 2, 202 stav 2, 203 stav 3, 206 stav 2, 207 stav 2, 209 stav 2, 210 stav 2 i 211 stav 2 ovog zakonika neko lice izgubi život ili bude teško telesno povređeno ili mu zdravlje bude teško narušeno,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(4) Ako je usled dela iz člana 199 stav 2, 202 stav 2, 206 stav 2, 207 stav 2, 209 stav 2, 210 stav 2 i 211 stav 2 ovog zakonika nastupila smrt više lica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Glava devetnaesta

KRIVIČNA DELA PROTIV NARODNE PRIVREDE

Nesavesno poslovanje u privredi

Član 213

(1) Odgovorno lice u državnom preduzeću, zadruzi, zadružnom ili drugom društvenom preduzeću koje u poslovanju očigledno aljkavo postupa ili svesno propušta da vrši svoju dužnost, iako zna da usled takvog poslovanja može nastupiti imovinska šteta preduzeću ili zadruzi,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupila znatna imovinska šteta,

učinilac će se kazniti zatvorom do četiri godine.

Proizvodnja neupotrebljivih proizvoda

Član 214

(1) Odgovorno lice u državnom, zadružnom ili drugom društvenom preduzeću koje proizvede neupotrebljive proizvode u većoj količini ili u većoj vrednosti,

kazniće se zatvorom.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Stavljanje u promet rđavih proizvoda

Član 215

(1) Odgovorno lice u državnom, zadružnom ili drugom društvenom preduzeću koje proizvede i stavi u promet proizvode koji ne odgovaraju utvrđenom kvalitetu ili standardu u većoj količini ili u većoj vrednosti,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Štetno trgovinsko poslovanje

Član 216

(1) Odgovorno lice u državnom, zadružnom ili drugom društvenom trgovinskom preduzeću koje postupajući protivno propisima, uputstvima ili pravilima trgovinskog poslovanja nabavi neupotrebljivu robu ili nabavi i stavi u promet robu rđavog kvaliteta kao robu normalnog kvaliteta,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ko protivno propisima i naređenjima ne stavi u promet robu kojom raspolaže i time dovede do kvarenja robe ili do zastoja u raspodeli,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(3) Ako je delo iz stava 1 i 2 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Zaključenje štetnog ugovora

Član 217

(1) Ko kao zastupnik državnog, zadružnog ili drugog društvenog preduzeća zaključi ugovor za koji zna da je štetan za preduzeće,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do osam godina.

Izdavanje ekonomske tajne

Član 218

(1) Ko nepozvanom licu saopšti ili preda dokumente ili podatke koje je saznao na radu, a koji po svom značaju pretstavljaju fabričnu tajnu, tajnu proizvodnje ili uopšte ekonomsku tajnu,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako su dokumenti ili podaci od naročite važnosti ili ako je zbog njihovog izdavanja nastupila znatna šteta po privredu,

učinilac će se kazniti zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) U osobito teškim slučajevima dela iz stava 2 ovog člana,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

(4) Ako je delo iz stava 2 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do dve godine.

(5) Kaznama za dela iz stava 1-3 ovog člana kazniće se i lice koje tajnu otkrije i posle prestanka radnog odnosa.

Povreda zabrane prometa nepokretnostima

Član 219

(1) Ko preda ili primi u posed nepokretnost bez prethodnog odobrenja o prenosu kad je takvo odobrenje potrebno,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom.

(2) Istom kaznom kazniće se ko u vidu zanata posreduje u vršenju nedozvoljenog prometa nepokretnostima.

(3) Nepokretnost koja je bila predmet nedozvoljenog prometa može se oduzeti.

(4) Ko u nameri izigravanja propisa o kontroli prometa nepokretnostima ruši ili razvaljuje svoju zgradu ili uređaje,

kazniće se zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom.

Oštećenje stambenih i poslovnih zgrada i prostorija

Član 220

Zakupac stana, upravitelj, vlasnik ili nastojnik koji sa stanbene ili poslovne zgrade, ili iz stanbenih ili poslovnih prostorija, skine ili ošteti spoljne ili unutrašnje uređaje, instalacije ili delove istih, ili na drugi način znatno smanji upotrebljivost zgrada ili prostorija, ili ih je doveo u neupotrebljivo stanje,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci i novčanom kaznom.

Pravljenje i stavljanje u opticaj falsifikovanog novca

Član 221

(1) Ko napravi lažan novac u nameri da ga stavi u opticaj kao pravi, ili ko preinači pravi novac u nameri da ga stavi u opticaj, ili ko ovakav lažni novac stavi u opticaj,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

(2) Istom kaznom kazniće se ko pribavlja lažan novac u nameri da ga stavi u opticaj kao pravi.

(3) U osobito teškim slučajevima dela iz stava 1 i 2 ovog člana,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje pet godina, a može se kazniti i konfiskacijom imovine.

(4) Ko lažan novac koji je primio kao pravi stavi u opticaj,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(5) Ko zna da je načinjen lažan novac ili ko zna da je lažan novac stavljen u opticaj, pa to ne prijavi,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(6) Lažni novac oduzeće se.

Pravljenje i upotreba lažnih znakova za vrednost

Član 222

(1) Ko napravi lažne taksene ili poštanske marke, taksenu hartiju, obveznice državnih zajmova ili uopšte državne hartije od vrednosti, bonove ili isprave za snabdevanje ili kakve druge znake za vrednost izdate na osnovu zakonskog ovlašćenja, ili ko preinači koji od ovih pravih znakova i da mu izgled veće vrednosti, u nameri da ih upotrebi kao prave ili da ih drugom da na upotrebu, ili ko ovakav lažni znak upotrebi kao pravi ili ga u toj nameri nabavi,

kazniće se strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko otstranjenjem žiga kojim se znaci iz stava 1 ovog člana poništavaju ili kojim drugim načinom ide za tim da ovim znacima da izgled kao da nisu upotrebljeni, ili ko upotrebljene ove znake upotrebi ili proda kao da važe,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(3) Ako se dela iz stava 1 i 2 ovog člana vrše u vidu zanata ili ako su falsifikovani znaci za vrednost u velikim količinama,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje pet godina, a može se kazniti i konfiskacijom imovine.

Pravljenje, nabavljanje ili otuđivanje oruđa za falsifikovanje

Član 223

(1) Ko pravi, nabavlja, prodaje ili daje na upotrebu sredstva za pravljenje lažnog novca ili znakova za vrednost,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Sredstva za pravljenje oduzeće se.

Pravljenje i upotreba lažnih znakova za obeležavanje robe

Član 224

(1) Ko u nameri da ih upotrebi kao prave napravi lažne znake za obeležavanje domaće ili strane robe, kao pečate, žigove ili marke kojima se žigoše zlato, srebro, stoka, drvo ili kakva druga roba, ili ovakve prave znake preinači, ili ko lažne znake upotrebi kao prave,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Istom kaznom kazniće se i ko neovlašćeno pravi, nabavlja, prodaje ili daje na upotrebu sredstva za pravljenje znakova za obeležavanje robe.

(3) Znaci i sredstva za pravljenje oduzeće se.

Lažno obeležavanje robe

Član 225

Ko u nameri da obmane kupce stavi u promet proizvode bez proizvođačke oznake, ako ovi proizvodi moraju imati takvu oznaku, ili ko u oznaci za obeležavanje proizvoda unese podatke koji ne odgovaraju sadržini, vrsti ili kvalitetu proizvoda,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Nedozvoljena trgovina i proizvodnja

Član 226

(1) Ko se neovlašćeno bavi trgovinom u vidu zanimanja ili ko neovlašćeno prodaje, kupuje ili vrši razmenu robe ili predmeta čiji je promet zabranjen ili ograničen, ili ko ovakvu robu ili predmete neovlašćeno drži radi trgovine,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Istom kaznom kazniće se i ko proizvodi ili prerađuje robu čija je proizvodnja ili prerađivanje zabranjeno.

(3) Roba i predmeti dela kao i sredstva za prerađivanje oduzeće se.

Kršenje propisa o cenama

Član 227

(1) Ko traži ili primi za robu, predmete ili zanatske usluge višu cenu od propisane,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Roba ili predmeti koji su bili predmet ovog dela mogu se oduzeti.

Povlašćivanje kupaca

Član 228

(1) Ko u državnom, zadružnom ili drugom društvenom trgovinskom preduzeću u nameri povlašćivanja pojedinih kupaca ne izlaže robu prodaji ili je prikriva ili uskraćuje njenu prodaju drugima,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ko u nameri povlašćivanja pojedinih kupaca ili grupa potrošača prodaje robu po nižim cenama od onih po kojima bi morao da prodaje, ili ko povlašćuje pojedinog kupca prodajući mu nesrazmerno veliku količinu robe,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(3) Ako je prodata nesrazmerno velika količina robe sa znanjem da se kupuje u špekulativne svrhe ili u drugim osobito teškim slučajevima,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do pet godina.

(4) Kaznom propisanom u stavu 3 ovog člana kazniće se i kupac koji kupi nesrazmerno veliku količinu robe u špekulativne svrhe.

Nedozvoljena trampa i kupoprodaja

Član 229

(1) Odgovorno lice u državnom, zadružnom ili društvenom preduzeću ili ustanovi, zadruzi ili društvenoj organizaciji koje protivno propisima ili uputstvima vrši trampu robe ili prodaje robu pod uslovom da mu kupac proda drugu robu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Odgovorio lice koje učini delo iz stava 1 ovog člana u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist, ili u nameri povlašćivanja nekog lica,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(3) U osobito teškim slučajevima,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

Uskraćivanje ili zakidanje obezbeđenog snabdevanja

Član 230

Ko protivpravno uskraćuje građanima pravo na obezbeđeno snabdevanje, ili pri izdavanju predmeta obezbeđenog snabdevanja odbije da izda ono što je određeno, izdaje manje nego što je određeno, ili na drugi način zakida građanima obezbeđeno snabdevanje,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

Neispravno merenje

Član 231

Ko pri kupovini ili prodaji upotrebom lažnih tegova ili mera ili na drugi način neispravno meri robu,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Pravljenje i upotreba lažnih mera i tegova

Član 232

(1) Ko u nameri da ih on ili ko drugi upotrebi kao prave napravi lažne mere ili tegove ili preinači prave mere ili tegove,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

Nedozvoljena špekulacija

Član 233

(1) Ko prikrivanjem, nagomilavanjem ili povlačenjem robe iz prometa ili na drugi način izaziva na tržištu nestašicu robe u nameri da putem podizanja cena robi postigne nesrazmernu imovinsku korist, ili ko u nameri da postigne nesrazmernu imovinsku korist iskorišćava postojeću nestašicu robe veštačkim podizanjem cena,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako se delo iz stava 1 ovog člana vrši u vidu zanata ili u osobito teškim slučajevima,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do deset godina, a može se kazniti i konfiskacijom imovine.

(3) Roba koja je predmet nedozvoljene špekulacije oduzeće se.

Trgovanje zlatnim novcem, stranom valutom, devizama, plemenitim metalima ili dragocenostima

Član 234

(1) Ko protivno postojećim propisima kupuje ili prodaje zlatan novac, stranu valutu, devize ili plemenite metale ili vrši razmenu zlatnog novca, strane valute, deviza ili plemenitih metala, ili ko u nameri preprodaje neovlašćeno kupuje ili neovlašćeno preprodaje izrađevine od plemenitih metala ili druge dragocenosti,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako se delo iz stava 1 ovog člana vrši u vidu zanata ili u osobito teškim slučajevima,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina, a može se kazniti i konfiskacijom imovine.

(3) Zlatan novac, strana valuta, devize, zlato, plemeniti metali ili dragocenosti koje su bile predmet dela iz stava 1 i 2 ovog člana oduzeće se.

Davanje lažnih podataka u pogledu poreza

Član 235

Ko u nameri da on ili ko drugi izbegne potpuno ili delimično plaćanje poreza daje državnim organima lažne podatke o dohotcima, o predmetima koji podležu oporezivanju ili o drugim činjenicama važnim za odmeravanje poreza,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Neizvršenje obaveznih isporuka poljoprivrednih proizvoda

Član 236

(1) Ko ne preda državi određenu količinu proizvoda koju je dužan da preda na osnovu zakonito utvrđene obaveze, iako je mogao da to učini,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ili zatvorom do jedne godine i novčanom kaznom.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iako je za ovakvo delo već bio osuđen, ili ko ovo delo učini u dogovoru sa drugim licima,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci i novčanom kaznom ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Za delo iz stava 2 ovog člana sud može pri osudi na kaznu strogog zatvora izreći ili novčanu kaznu ili konfiskaciju imovine.

Davanje lažnih podataka u vezi sa isporukom i veštačko povećanje težine isporuke

Član 237

(1) Ko u nameri da on ili neko drugi smanji svoju obavezu o isporuci državi da lažne podatke o obradivim površinama ili o drugim činjenicama važnim za utvrđivanje obaveze,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ili zatvorom do jedne godine i novčanom kaznom.

(2) Istom kaznom kazniće se i ko veštački povećava težinu isporuke ili preda iskvarene proizvode.

Zapuštanje obrade zemljišta i podizanja stoke

Član 238

(1) Ko u nameri da smanji proizvodnju kršeći postojeće propise ne obradi zemljište, ili zapusti njegovu obradu, ili smanji brojno stanje stoke,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ili zatvorom do jedne godine i novčanom kaznom.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iako je za ovakvo delo već bio osuđen, ili ko ovo delo učini u dogovoru sa drugim licima,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci i novčanom kaznom ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Za delo iz stava 2 ovog člana sud može pri osudi na kaznu strogog zatvora izreći ili novčanu kaznu ili konfiskaciju imovine.

Štetočinstvo u poljoprivredi

Član 239

Ko u nameri da on ili ko drugi izbegne ili smanji obavezu o isporuci ili koju drugu obavezu prema državi uništi ili ošteti mašine, poljoprivredne sprave, alat, useve, proizvode, krupnu stoku ili veći broj sitne stoke,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina, a može se kazniti i novčanom kaznom ili konfiskacijom imovine.

Podrivanje zadruge

Član 240

(1) Ko kao član zemljoradničke zadruge u nameri podrivanja zadruge ometa njen rad, podriva red ili organizaciju rada u zadruzi i time prouzrokuje poremećaj u radu zadruge, neizvršenje plana ili znatniju imovinsku štetu,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Za delo iz stava 1 ovog člana sud može pri osudi na kaznu strogog zatvora izreći ili novčanu kaznu ili konfiskaciju imovine,

(3) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana došlo do razbijanja zadruge,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do petnaest godina i konfiskacijom imovine.

Povreda dobrovoljnosti članstva u zadruzi

Član 241

(1) Ko silom, ozbiljnom pretnjom ili na drugi način ometa ili sprečava pristupanje u zadrugu, ili ko silom ili ozbiljnom pretnjom prinuđava na istupanje iz zadruge,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko silom ili ozbiljnom pretnjom prinuđava na stupanje u zadrugu,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Proizvodnja štetnih sredstava za lečenje stoke

Član 242

(1) Ko proizvede radi prodaje ili stavi u promet sredstva za lečenje ili za sprečavanje zaraze kod stoke ili živine koja su opasna za njihov život ili zdravlje,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupilo uginuće stoke ili uginuće živine u većem broju,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci.

(3) Ako je delo iz stava 1 i 2 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Nesavesno pružanje veterinarske pomoći

Član 243

(1) Veterinar koji pri pružanju veterinarske pomoći propiše ili primeni očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepravilan način lečenja ili uopšte nesavesno postupa pri lečenju i time prouzrokuje uginuće stoke ili uginuće živine u većem broju,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do jedne godine.

Prenošenje zaraznih bolesti kod životinja, bilja i drveća

Član 244

(1) Ko ne postupi po propisima nadležnog državnog organa kojima se naređuju mere za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti kod stoke, živine, divljači, riba, bilja i drveća, ili za suzbijanje ili sprečavanje štetočina kod bilja i drveća, a naročito ko ne postupi po naređenjima kojima se određuju pregledi ili odvajanja stoke, ili prskanje ili zaprašivanje bilja i drveća, ili kojima se zabranjuje promet obolele stoke ili zaraženog bilja i drveća, i time prouzrokuje širenje zaraze,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupilo uginuće stoke, živine, divljači ili riba ili uništenje bilja u većim razmerama,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci.

(3) Ako je delo iz stava 1 i 2 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti za delo iz stava 1 ovog člana novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca, a za delo iz stava 2 ovog člana zatvorom od tri meseca do dve godine.

Zagađivanje stočne hrane ili vode

Član 245

(1) Ko kakvom škodljivom materijom zagadi stočnu hranu ili vodu u rekama, potocima, izvorima, bunarima, cisternama ili kakvu drugu vodu koja služi za pojilo stoke ili živine i time prouzrokuje opasnost za život ili zdravlje stoke ili živine,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Istom kaznom kazniće se ko kakvom škodljivom materijom zagadi vodu u ribnjacima, jezerima, rekama i potocima i time prouzrokuje opasnost za opstanak riba.

(3) Ako je usled dela iz stava 1 i 2 ovog člana nastupilo uginuće stoke, živine ili riba u većem broju,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje tri meseca,

Pustošenje šuma

Član 246

(1) Ko protivno propisima ili naredbama državnih organa vrši seču ili krčenje šume, ili ko podbeljuje stabla ili na drugi način pustoši šumu,

kazniće se zatvorom do tri godine,

(2) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist obori u šumi ili izvan šume jedno ili više stabala i time nanese štetu koja prelazi dve hiljade dinara,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(3) Ko delo iz stava 1 i 2 ovog člana izvrši u zaštitnoj šumi, nacionalnom parku ili u drugim šumama sa specijalnom namenom,

kazniće se za delo iz stava 1 ovog člana zatvorom najmanje tri meseca, a za delo iz stava 2 ovog člana zatvorom najmanje mesec dana.

(4) Ako su usled dela za stava 2 i 3 ovog člana nastupile osobito teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do pet godina.

Nezakoniti lov

Član 247

(1) Ko lovi retke ili proređene vrste divljači čiji je lov zabranjen, ili ko lovi bez posebne dozvole određenu vrstu divljači za čiji je lov potrebna takva dozvola, ili ko lovi na način ili sredstvima kojima se divljač masovno uništava, ili ko lovi divljač za vreme lovostaja,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Istom kaznom kazniće se i ko neovlašćeno lovi na tuđem lovištu i ulovljenu divljač prisvoji.

(3) Ulov i sredstva za lov mogu se oduzeti.

Nezakoniti ribolov

Član 248

(1) Ko lovi ribu eksplozivom ili otrovom ili na način štetan za njeno rasplođavanje,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ulov i sredstva za lov mogu se oduzeti.

Glava dvadeseta

KRIVIČNA DELA PROTIV DRUŠTVENE I PRIVATNE IMOVINE

Krađa

Član 249

Ko tuđu pokretnu stvar oduzme drugom u nameri da njenim prisvajanjem pribavi sebi ili drugom protivpravnu imovinsku korist,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Teška krađa

Član 250

(1) Ko iz fabrike, rudnika, radionice ili drugog radilišta ukrade mašinu, deo mašine ili tehničkog uređaja ili koje važno oruđe za rad, ili ko ukrade predmete vojne opreme u većoj vrednosti, ili ko ukrade grlo krupne stoke ili više sitne stoke, ili poljoprivredno oruđe za rad veće vrednosti, ili ko ukrade veću količinu namirnica namenjenih za raspodelu građanstvu,

kazniće se strogim zatvorom do dvanaest godina.

(2) Istom kaznom kazniće se učinilac ako je krađa učinjena:

1) obijanjem ili provaljivanjem zatvorenih zgrada, soba, kasa, ormana ili drugih zatvorenih prostora;

2) od strane više lica koja su se udružila za vršenje krađa;

3) na naročito opasan ili drzak način;

4) od strane lica koje je pri sebi imalo kakvo oružje ili opasno oruđe radi napada ili odbrane;

5) za vreme požara, poplave ili sličnog udesa, i

6) od strane lica koje je zbog krađe, razbojničke krađe ili razbojništva bilo osuđeno više puta.

Razbojnička krađa

Član 251

Ko je na delu krađe zatečen, pa u nameri da ukradenu stvar zadrži upotrebi silu protiv nekog lica ili pretnju da će neposredno napasti na život ili telo,

kazniće se strogim zatvorom od dve do dvanaest godina.

Razbojništvo

Član 252

Ko upotrebom sile protiv nekog lica ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo oduzme tuđu pokretnu stvar u nameri da njenim prisvajanjem pribavi sebi ili drugom protivpravnu imovinsku korist,

kazniće se strogim zatvorom od tri do petnaest godina.

Teški slučajevi razbojničke krađe i razbojništva

Član 253

Ako je razbojnička krađa ili razbojništvo učinjeno sa svirepošću, ili je pri njihovom izvršenju nanesena teška telesna povreda nekom licu, ili je neko lice lišeno života,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Utaja

Član 254

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist prisvoji tuđu pokretnu stvar koja mu je poverena,

kazniće se zatvorom.

(2) Ako ovo delo učini staralac,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Ko tuđu pokretnu stvar koju je našao ili do koje je slučajno došao protivpravno prisvoji u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(4) Za delo iz stava 1 ovog člana ako je utajena pokretna imovina i za delo iz stava 3 ovog člana gonjenje se preduzima po predlogu.

Pljačka

Član 255

(1) Ko u pogledu životnih namirnica, industrijskih proizvoda, isprava za povlašćenu kupovinu predmeta ishrane ili industrijskih predmeta, kao i u pogledu drugih stvari društvene imovine od naročitog značaja za narodnu privredu ili snabdevanje građana izvrši krivična dela iz člana 249-251 i člana 322 stav 2 ovog zakonika, ako je količina ukradenih ili proneverenih stvari tako velike vrednosti da očigledno pokazuje bezobzirnost prema zajednici,

kazniće se strogim zatvorom najmanje dve godine.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile naročito teške posledice za narodnu privredu ili za snabdevanje građana, ili ako je delo izvršeno pod okolnostima koje ga čine izuzetno teškim, a naročito ako je izvršeno u sastavu grupe ili bande,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje deset godina ili smrtnom kaznom.

(3) Ko kupuje, protura ili prikriva stvari za koje zna da su pribavljene krivičnim delom iz stava 1 i 2 ovog člana,

kazniće se strogim zatvorom do petnaest godina.

(4) Pri osudi na kaznu težu od pet godina strogog zatvora, sud može učinioca dela iz ovog člana kazniti i konfiskacijom imovine.

Oduzimanje tuđe stvari

Član 256

(1) Ko bez namere pribavljanja imovinske koristi protivpravno oduzme ili prisvoji tuđu pokretnu stvar,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Gonjenje se preduzima po predlogu.

Oštećenje tuđe stvari

Član 257

(1) Ko ošteti, uništi ili učini neupotrebljivom tuđu stvar,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako je stvar velike vrednosti,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Za delo iz stava 1 ovog člana gonjenje se preduzima po predlogu, ako je oštećena stvar privatna imovina.

Prevara

Član 258

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu protivpravnu imovinsku korist dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini samo u nameri da drugog ošteti,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(3) Ko delo iz stava 1 ovog člana vrši u vidu zanata,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do osam godina.

Sitno delo krađe, utaje i prevare

Član 259

(1) Ko učini krađu ili utaju stvari male vrednosti ili sitnu prevaru,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana izvršeno potkradanjem ili ponovljenim vršenjem prevare ili utaje,

učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

(3) Za delo iz stava 1 i 2 ovog člana, ako je izvršeno na štetu privatne imovine, gonjenje se preduzima po predlogu.

Zloupotreba poverenja

Član 260

(1) Ko zastupajući imovinske interese nekog lica ili starajući se o njegovoj imovini ne ispuni svoju dužnost ili zloupotrebi data mu ovlašćenja u nameri da time pribavi sebi ili drugom kakvu imovinsku korist ili da ošteti lice čije imovinske interese zastupa ili o čijoj se imovini stara,

kazniće se zatvorom najmanje mesec dana.

(2) Ako delo iz stava 1 ovog člana učini staralac ili advokat,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Iznuda

Član 261

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist silom ili ozbiljnom pretnjom prinudi drugog da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do deset godina.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana vrši u vidu zanata,

kazniće se strogim zatvorom do dvanaest godina.

Ucena

Član 262

(1) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist zapreti drugom da će protiv njega ili njemu bliskih lica otkriti nešto što bi njihovoj časti ili ugledu škodilo i time ga prinudi da nešto učini ili ne učini na štetu svoje ili tuđe imovine,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

(3) Ko delo iz stava 1 ovog člana vrši u vidu zanata,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

Iskorišćavanje drugog u svrhu pribavljanja nesrazmerne imovinske koristi

Član 263

(1) Ko za uslugu koju čini nekom licu primi ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmernu imovinsku korist iskorišćujući njegovo teško imovinsko stanje, nuždu, nedovoljno iskustvo ili lakomislenost,

kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana vrši u vidu zanata,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina i novčanom kaznom.

Oštećenje tuđih prava

Član 264

(1) Ko u nameri da osujeti ostvarenje prava na stvari otuđi, uništi, ošteti ili oduzme svoju stvar na kojoj drugi ima založno pravo ili pravo uživanja i time ga ošteti,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Istom kaznom kazniće se i ko u nameri da osujeti izmirenje poverioca u toku prinudnog izvršenja uništi, ošteti ili sakrije delove svoje imovine i time ošteti poverioca.

(3) Gonjenje se preduzima po predlogu.

Prikrivanje

Član 265

(1) Ko stvar za koju zna da je pribavljena krivičnim delom, ili ono što je za nju dobijeno prodajom ili zamenom, kupuje, prima u zalogu, ili na drugi način pribavlja, prikriva ili protura,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini a mogao je znati da je stvar pribavljena krivičnim delom,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(3) Ko kupuje, prima u zalogu ili na drugi način pribavlja, prikriva ili protura predmete navedene u članu 249 stav 1 ovog zakonika, a znao je ili je mogao znati da su ovi predmeti pribavljeni krivičnim delom,

kazniće se strogim zatvorom do pet godina.

Gonjenje u slučaju kad je učinilac u bliskom odnosu sa oštećenim

Član 266

(1) Za krivična dela iz člana 249, 254 stav 1 i 3, 256, 257, 258 stav 1 i 3, 259, 260 stav 1, 264 i 265 ovog zakonika, ako su učinjena prema bračnom drugu, srodniku po krvi u pravoj liniji, bratu ili sestri, usvojiocu ili usvojeniku, gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi.

(2) Ako su dela navedena u stavu 1 ovog člana učinjena prema drugim licima sa kojima učinilac živi u zajedničkom domaćinstvu, gonjenje se preduzima po predlogu.

Imovina koja je u pogledu krivično-pravne zaštite izjednačena sa društvenom imovinom

Član 267

Imovina koja je poverena državi, zadruzi ili društvenoj organizaciji ili se kod njih nalazi po nekom zakonskom osnovu izjednačuje se u pogledu krivično-pravne zaštite sa društvenom imovinom.

Glava dvadesetprva

KRIVIČNA DELA PROTIV OPŠTE SIGURNOSTI LJUDI I IMOVINE

Dovođenje u opasnost života i imovine opšte opasnom radnjom ili sredstvom

Član 268

(1) Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, motornom silom, električnom ili drugom energijom izazove opasnost za život ljudi ili za imovinu većeg obima,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

(2) Ko kakvom opšte opasnom radnjom ili opšte opasnim sredstvom izazove opasnost za život ljudi ili za imovinu većeg obima,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Ko delo iz stava 1 i 2 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se zatvorom do tri godine.

Oštećenje zaštitnih uređaja u rudnicima, fabrikama i radilištima

Član 269

(1) Ko u rudnicima, fabrikama, radionicama ili drugim radilištima uništi, ošteti ili ukloni zaštitne uređaje i time izazove opasnost za život ljudi ili za imovinu većeg obima,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

(2) Ko delo iz stava 1 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se zatvorom do tri godine.

Nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova

Član 270

(1) Odgovorno lice koje pri rukovođenju ili izvođenju kakve gradnje ili građevinskih radova postupi protivno propisima ili opšte priznatim tehničkim pravilima i time izazove opasnost za život ljudi ili za imovinu većeg obima,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Ugrožavanje javnog saobraćaja

Član 271

(1) Ko nepropisnom ili nepravilnom vožnjom, upotrebom neispravnog vozila, oštećenjem mostova, puteva ili ulica, stavljanjem prepreka ili na drugi način tako ugrozi javni saobraćaj na mostovima, putevima i ulicama da time dovede u opasnost život ljudi ili imovinu većeg obima,

kazniće se zatvorom najmanje mesec dana.

(2) Ko ugrožavanjem železničkog, brodskog ili vazduhoplovnog saobraćaja dovede u opasnost život ljudi ili imovinu većeg obima,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Ko delo iz stava 1 i 2 ovog člana učini iz nehata,

kazniće se zatvorom do tri godine.

Nesavesno vršenje nadzora nad javnim saobraćajem

Član 272

(1) Odgovorno lice kome je poveren nadzor nad održavanjem puteva i mostova, prevoznim sredstvima, ili javnim saobraćajem, ili kome je povereno rukovođenje vožnjom, koje nesavesnim vršenjem svoje dužnosti izazove opasnost za život ljudi ili za imovinu većeg obima,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Teška dela protiv opšte sigurnosti

Član 273

(1) Ako je usled dela iz člana 268 stav 1 i 2, 269 stav 1, 270 stav 1, 271 stav 1 i 2 i 272 stav 1 ovog zakonika nastupila teška telesna povreda ili smrt nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom.

(2) Ako je usled dela iz člana 268 stav 1 i 2, 269 stav 1, 270 stav 1, 271 stav 1 i 2 i 272 stav 1 ovog zakonika nastupila smrt više lica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

(3) Ako je usled dela iz člana 268 stav 3, 269 stav 2, 270 stav 2, 271 stav 3 i 272 stav 2 ovog zakonika nastupila teška telesna povreda ili smrt nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(4) Ako je usled dela iz člana 268 stav 3, 269 stav 2, 270 stav 2, 271 stav 3 i 272 stav 2 ovog zakonika nastupila smrt više lica,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do petnaest godina.

Nepropisna predaja saobraćaju eksplozivnog ili zapaljivog materijala

Član 274

Ko protivno propisima o prometu eksplozivnog ili lako zapaljivog materijala preda na prevoz javnim saobraćajnim sredstvima eksplozivni ili lako zapaljivi materijal ili takav materijal sam prenosi koristeći se javnim saobraćajnim sredstvima,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Oštećenje brana od prirodnih nepogoda

Član 275

Ko ošteti uređaje ili prirodne brane koji služe kao zaštita od prirodnih nepogoda,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine

Uništenje, oštećenje ili uklanjanje znakova kojima se upozorava na opasnost

Član 276

Ko uništi, ošteti ili ukloni znak kojim se upozorava na kakvu opasnost ili znak koji služi sigurnosti saobraćaja,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Zloupotreba telekomunikacionih znakova

Član 277

Ko zlonamerno ili bez potrebe otpravi međunarodno ugovoreni znak za pozivanje u pomoć ili znak da preti opasnost, ili ko telekomunikacionim znakom obmane da postoji sigurnost, ili ko zloupotrebi međunarodno ugovoreni telekomunikacioni znak,

kazniće se zatvorom.

Neotklanjanje opasnosti

Član 278

(1) Ko blagovremenom prijavom državnom organu ili na drugi način ne preduzme mere da se otkloni kakav požar, poplava, eksplozija ili kakva druga opasnost za život ljudi ili za imovinu većeg obima kako je to mogao da učini bez opasnosti za sebe ili drugog,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ko odvraćanjem ili na drugi način spreči drugog u preduzimanju mera za otklanjanje požara, poplave, eksplozije ili kakve druge opasnosti za život ljudi ili za imovinu većeg obima,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Glava dvadesetdruga

KRIVIČNA DELA PROTIV PRAVOSUĐA

Neprijavljivanje pripremanja krivičnog dela

Član 279

(1) Ko zna da se priprema izvršenje krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći pet godina strogog zatvora ili teža kazna, pa u vremenu kad je još bilo mogućno sprečiti njegovo izvršenje to ne prijavi, a delo bude pokušano ili izvršeno,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako nije prijavljeno pripremanje krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći smrtna kazna,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do deset godina.

(3) Za neprijavljivanje pripremanja krivičnog dela iz stava 1 ovog člana neće se kazniti lice kome je učinilac bračni drug, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik.

Neprijavljivanje krivičnog dela ili učinioca

Član 280

(1) Ko zna učinioca krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći smrtna kazna, ili ko samo zna da je takvo delo izvršeno, pa to ne prijavi, iako od takve prijave zavisi blagovremeno otkrivanje učinioca ili dela,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Za neprijavljivanje neće se kazniti lice kome je učinilac bračni drug, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, ili koje je branilac ili verski ispovednik učinioca.

Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela

Član 281

(1) Ko krije učinioca krivičnog dela ili mu prikrivanjem oruđa, tragova ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven, ili ko krije osuđeno lice ili preduzima druge radnje kojima se ide zatim da se ne izvrši kazna, ili da se ne primene vaspitno-popravne mere ili mere bezbednosti,

kazniće se zatvorom.

(2) Kazna za delo iz stava 1 ovog člana ne može biti teža ni po vrsti ni po visini od kazne propisane za krivično delo u pogledu kojeg je pružena pomoć.

(3) Neće se kazniti za delo iz stava 1 ovog člana lice kome je učinilac bračni drug, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik.

Lažno prijavljivanje

Član 282

(1) Ko prijavi neko određeno lice da je učinilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, a zna da to lice nije učinilac,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca.

(2) Ko sam sebe prijavi da je učinio kakvo krivično delo, iako ga nije učinio,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.

(3) Istom kaznom kazniće se ko prijavi da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, iako zna da to delo nije učinjeno.

Davanje lažnog iskaza

Član 283

(1) Svedok, veštak, prevodilac ili tumač koji pred sudom, u arbitražnom ili upravnom postupku da lažan iskaz,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je lažni iskaz dat u krivičnom postupku, učinilac će se kazniti zatvorom.

(3) Ako je lažni iskaz dat pod zakletvom, učinilac će se kazniti za delo iz stava 1 ovog člana zatvorom, a za delo iz stava 2 ovog člana strogim zatvorom do pet godina.

(4) Ako su usled dela iz stava 2 i 3 ovog člana nastupile osobito teške posledice za okrivljenog,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom.

(5) Ako učinilac dobrovoljno opozove svoj lažni iskaz pre nego što se donese konačna odluka,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca, a može se i osloboditi od kazne.

Sprečavanje dokazivanja

Član 284

(1) Ko u nameri da spreči ili oteža dokazivanje sakrije, uništi, ošteti ili delimično ili potpuno učini neupotrebljivom tuđu ispravu,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Istom kaznom kazniće se ko u nameri iz stava 1 ovog člana ukloni, uništi, pokvari, pomeri ili premesti kakav granični kamen, zemljomerske znake ili uopšte kakav znak o svojini na nepokretnosti ili o pravu na upotrebu vode, ili ko u istoj nameri ovakav znak lažno postavi.

Povreda tajnosti isleđenja, pretresa ili rasprave

Član 285

Ko neovlašćeno otkrije ono što je saznao u postupku isleđenja ili na pretresu odnosno raspravi pred sudom ili u arbitražnom postupku, a što je odlukom islednog organa ili suda odnosno arbitraže oglašeno kao tajna,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

Pobuna lica lišenih slobode

Član 286

(1) Lica na izdržavanju kazne u kazneno-popravnoj ustanovi, ili lica u istražnom zatvoru ili pritvoru, koja se skupe u nameri da se nasilno oslobode, ili da zajednički napadnu lica čijem su nadzoru poverena, ili da ih silom ili pretnjom da će neposredno upotrebiti silu prinude da učine ili propuste nešto što je protivno njihovoj dužnosti,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Učesnici u delu iz stava 1 ovog člana koji upotrebe silu ili pretnju,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

Bekstvo lica lišenog slobode

Član 287

Ko upotrebom sile ili pretnje da će neposredno upotrebiti silu pobegne iz kazneno-popravne ustanove ili iz istražnog zatvora ili pritvora,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

Omogućavanje bekstva licu lišenom slobode

Član 288

(1) Ko silom, pretnjom, obmanom ili na drugi način omogući bekstvo licu koje se nalazi na izdržavanju kazne u kazneno-popravnoj ustanovi, ili licu u istražnom zatvoru ili pritvoru, ili maloletniku koji se nalazi u vaspitno-popravnom domu,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako delo iz stava 1 ovog člana učine više lica udruženo,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

Glava dvadesettreća

KRIVIČNA DELA PROTIV JAVNOG REDA I PRAVNOG SAOBRAĆAJA

Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje

Član 289

(1) Ko silom ili pretnjom da će neposredno upotrebiti silu spreči službeno lice u vršenju službene radnje, ili ga na isti način prinudi na vršenje službene radnje,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1 ovog člana učinilac uvredi ili zlostavi službeno lice, ili mu nanese laku telesnu povredu, ili preti upotrebom oružja,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(3) Za pokušaj će se kazniti.

(4) Ako je učinilac dela iz stava 1 i 2 ovog člana bio izazvan nezakonitim ili drugim postupanjem službenog lica,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci, a može se i osloboditi od kazne.

Učestvovanje u gomili koja spreči službeno lice u vršenju službene radnje

Član 290

(1) Ko učestvuje u gomili ljudi koja zajedničkim delovanjem spreči ili pokuša da spreči službeno lice u vršenju službene radnje, ili ga na isti način prinudi na vršenje službene radnje,

kazniće se za samo učestvovanje zatvorom do jedne godine.

(2) Kolovođa gomile koja izvrši delo iz stava 1 ovog člana,

kazniće se zatvorom do tri godine.

Pozivanje na otpor

Član 291

(1) Ko druge poziva na otpor ili na neposlušnost prema zakonitim odlukama ili merama državnih organa ili prema službenom licu u vršenju službene radnje,

kazniće se zatvorom.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana došlo do nesprovođenja ili znatnog otežavanja sprovođenja zakonite odluke ili mere državnih organa,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom od dve do pet godina.

Neposlušnost prema naredbi za udaljavanje

Član 292

(1) Ko se ne udalji iz gomile ljudi koju je nadležno službeno ili vojno lice pozvalo da se raziđe,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.

(2) Istom kaznom kazniće se ko se na poziv nadležnog službenog ili vojnog lica ne udalji sa mesta na kome je zadržavanje zabranjeno.

Neučestvovanje u otklanjanju opšte opasnosti

Član 293

Ko protivno naređenju nadležnog državnog organa bez opravdanog razloga odbije da učestvuje u otklanjanju opasnosti od požara, poplave ili sličnog događaja,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca.

Skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka

Član 294

(1) Ko skine ili povredi službeni pečat ili znak koji je ovlašćeno službeno lice stavilo radi osiguranja predmeta ili prostorije, ili ko bez skidanja ili povreda pečata ili znaka uđe u takvu prostoriju,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

Oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa

Član 295

(1) Ko oduzme, sakrije, uništi, ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim službeni pečat, knjigu, spis ili ispravu koja pripada državnoj ustanovi ili preduzeću ili se kod njih nalazi,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

Lažno pretstavljanje

Član 296

(1) Ko se u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu lažno pretstavlja kao službeno lice ili neovlašćeno nosi kakve znake službenog ili vojnog lica,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ko izvrši kakvu radnju koju je ovlašćeno da izvrši samo određeno službeno lice,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Samovlašće

Član 297

Ko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Dogovor za izvršenje krivičnog dela

Član 298

Ko se sa drugim dogovori da izvrše određeno krivično delo za koje se po zakonu može izreći pet godina strogog zatvora ili teža kazna,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

Zločinačko udruživanje

Član 299

(1) Ko organizuje grupu ili bandu koja ima za cilj vršenje krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći pet godina strogog zatvora ili teža kazna,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Pripadnik ovakve grupe ili bande,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(3) Član grupe ili bande koji otkrije grupu odnosno bandu pre nego što je u njenom sastavu ili za nju učinio neko krivično delo,

oslobodiće se od kazne.

Izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela

Član 300

(1) Ko oružje, rasprskavajuće materije ili sredstva potrebna za njihovo spravljanje, kao i otrove, za koje zna da su namenjeni za izvršenje krivičnog dela, izrađuje, nabavlja ili drugom omogućava da do njih dođe,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ko napravi ili drugom ustupi lažni ključ, otpirač ili neko drugo sredstvo za provaljivanje iako zna da je namenjeno za izvršenje krivičnog dela,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Nedozvoljeno držanje oružja ili rasprskavajućih materija

Član 301

Ko neovlašćeno nabavlja, prodaje ili drži oružje ili rasprskavajuće materije čije nabavljanje ili prodaja uopšte nije dozvoljena,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Učestvovanje u gomili koja izvrši krivično delo

Član 302

(1) Ko učestvuje u gomili ljudi koja zajedničkim delovanjem liši života neko lice, ili mu nanese tešku telesnu povredu, izvrši paljevinu, ošteti imovinu u većem obimu ili učini druga teška nasilja, ili koja pokuša da izvrši ovakva dela,

kazniće se za samo učestvovanje zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Kolovođa gomile koja izvrši delo iz stava 1 ovog člana,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

Nedozvoljen prelaz preko državne granice

Član 303

(1) Ko nedozvoljeno pređe granicu Federativne Narodne Republike Jugoslavije,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

(3) Ko organizuje mrežu za nedozvoljeno prelaženje granice Federativne Narodne Republike Jugoslavije ili na drugi način sistematski pomaže drugima da nedozvoljeno prelaze granicu,

kazniće se strogim zatvorom do pet godina.

Zloupotreba znaka za pomoć i za opasnost

Član 304

Ko zloupotrebi znak za pomoć ili znak za opasnost ili neosnovano poziva za pomoć u nameri da izazove izlazak državnih organa ili vatrogasne milicije ili zaustavljanje saobraćaja,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Kockanje

Član 305

(1) Ko se kocka u vidu zanata ili ko mami druge na kocku,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine i novčanom kaznom.

(2) Istom kaznom kazniće se ko za nagradu stavlja na raspoloženje prostorije za kockanje ili na drugi način za nagradu omogućava kockanje.

(3) Ko se pri kocki posluži lažnim kartama ili drugom obmanom,

kazniće se strogim zatvorom do pet godina i novčanom kaznom.

(4) Istom kaznom kazniće se ko se kocka ili omogućava kocku sa licem za koje zna ili je mogao znati da je do novca za kocku došlo izvršenjem krivičnog dela.

(5) Predmeti kocke kao i novac zatečen pri kocki oduzeće se.

Falsifikovanje isprave

Član 306

(1) Ko napravi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrebi kao pravu,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Za pokušaj će se kazniti.

(3) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, menice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona.

učinilac će se kazniti zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

Posebni slučajevi falsifikovanja isprava

Član 307

Smatraće se da čini delo falsifikovanja isprava i kazniće se po članu 306 ovog zakonika:

1) ko kakvu hartiju, blanket ili kakav drugi predmet na kome je neko lice stavilo svoj potpis neovlašćeno popuni kakvom izjavom koja ima vrednosti za pravne odnose;

2) ko drugog obmane o sadržaju kakve isprave i ovaj stavi svoj potpis na tu ispravu, držeći da se potpisuje pod kakvu drugu ispravu ili pod kakav drugi sadržaj;

3) ko ispravu izda u ime kakvog lica bez njegovog ovlašćenja ili u ime lica koje ne postoji;

4) ko kao izdavalac isprave uz svoj potpis stavi da ima kakav položaj ili čin iako nema takav položaj ili čin, a ovaj ima bitni uticaj na dokaznu snagu isprave;

5) ko ispravu načini na taj način što neovlašćeno upotrebi pravi pečat ili znak.

Overavanje neistinitog sadržaja

Član 308

(1) Ko dovođenjem u zabludu nadležnog organa učini da ovaj u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi overi štogod neistinito što ima da služi kao dokaz u pravnom saobraćaju,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Istom kaznom kazniće se ko ovakvu ispravu, zapisnik ili knjigu upotrebi iako zna da su neistiniti.

Izdavanje i upotreba neistinitog lekarskog ili veterinarskog uverenja

Član 309

(1) Lekar ili veterinar koji izda neistinito lekarsko odnosno veterinarsko uverenje, iako zna da je ono neistinito,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ko upotrebi neistinito lekarsko odnosno veterinarsko uverenje iako zna da je neistinito,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Nadripisarstvo

Član 310

Ko u vidu zanata i za nagradu pruža strankama pravnu pomoć iako za to nije ovlašćen,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Zloupotreba vere i crkve u političke svrhe

Član 311

Verski pretstavnik koji zloupotrebi slobodu vršenja verskih poslova ili verskih obreda u svrhe protivne ustavnom poretku,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Protivzakonito vršenje obreda venčanja

Član 312

Ko izvrši obred venčanja po propisima veroispovesti pre nego što je zaključen brak pred nadležnim državnim organom,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ometanje verskih obreda

Član 313

Ko ometa ili spreči vršenje verskih obreda, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Glava dvadesetčetvrta

KRIVIČNA DELA PROTIV SLUŽBENE DUŽNOSTI

Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja

Član 314

(1) Službeno lice koje u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu iskoristi svoj službeni položaj ili ovlašćenje, prekorači granice svog službenog ovlašćenja, ili ne izvrši službenu dužnost,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je delom iz stava 1 ovog člana prouzrokovana znatnija šteta državnoj ili društvenoj ustanovi ili preduzeću, ili povreda prava građana,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) U osobito teškim slučajevima dela iz stava 2 ovog člana,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do osam godina.

Kršenje zakona od strane sudije

Član 315

(1) Sudija koji u nameri da drugom pribavi kakvu korist ili da mu nanese kakvu štetu donese nezakonit akt ili na drugi način pogazi zakon,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) U osobito teškim slučajevima,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Protivzakonito oslobođenje lica lišenog slobode

Član 316

Službeno lice koje protivzakonito oslobodi lice lišeno slobode koje mu je povereno na čuvanje, ili mu pomogne da pobegne, ili mu omogućava nedozvoljenu vezu ili prepisku radi pripremanja bekstva,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Nesavestan rad u službi

Član 317

(1) Službeno lice koje u vršenju službe očigledno aljkavo postupa ili se svesno ne pridržava zakona ili propisanih pravila službe, iako zna da usled takvog postupka može nastupiti šteta državnoj ili društvenoj ustanovi ili preduzeću, ili da mogu biti povređena prava građana,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupila znatnija šteta za državnu ili društvenu ustanovu ili preduzeće, ili ako je povređeno neko pravo građana,

učinilac će se kazniti zatvorom do četiri godine.

Protivzakonita naplata i isplata

Član 318

(1) Službeno lice koje od nekog naplati nešto što ovaj nije dužan platiti ili naplati više nego što je dužan platiti,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Istom kaznom kazniće se i službeno lice koje pri isplati ili pri predaji kakvih stvari manje isplati odnosno preda.

Falsifikat i uništenje službene isprave, knjige ili spisa

Član 319

(1) Službeno lice koje u službenu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke ili ne unese kakav važan podatak, ili svojim potpisom odnosno službenim pečatom overi službenu ispravu, knjigu ili spis sa neistinitom sadržinom, ili koje svojim potpisom odnosno službenim pečatom omogući pravljenje službene isprave, knjige ili spisa sa neistinitom sadržinom,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Istom kaznom kazniće se i službeno lice koje neistinitu službenu ispravu, knjigu ili spis upotrebi u službi kao da su istinite, ili koje službenu ispravu, knjigu ili spis uništi, prikrije, u većoj meri ošteti ili na drugi način učini neupotrebljivim.

Odavanje službene tajne

Član 320

(1) Službeno lice koje nepozvanom licu saopšti ili preda poverljive dokumente ili podatke koje je u vršenju službe saznalo, a koji po svom značaju pretstavljaju službenu tajnu,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu naročito čuvanih dokumenata ili podataka, ili je učinjeno od strane službenog lica koje je u poverljive dokumente ili podatke bilo naročito upućeno ili određeno za njihovo čuvanje,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do pet godina.

(3) U osobito teškim slučajevima dela iz stava 2 ovog člana,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

(4) Ako je delo iz stava 2 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do dve godine.

(5) Kaznama iz stava 1, 2 i 3 ovog člana kazniće se i lice koje poverljive podatke ili dokumente saopšti ili preda i posle prestanka službe.

Protivpravno prisvajanje stvari prilikom vršenja pretresanja ili sprovođenja izvršenja

Član 321

Službeno lice koje prilikom pretresanja stana, prostorija ili lica, ili prilikom sprovođenja izvršenja u postupku konfiskacije, sekvestracije ili u izvršnom postupku oduzme pokretnu stvar u nameri da njenim prisvajanjem pribavi sebi ili drugom protivpravnu imovinsku korist,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

Pronevera

Član 322

(1) Službeno lice koje u nameri da sebi ili drugom pribavi imovinsku korist protivpravno prisvoji novac hartije od vrednosti ili druge pokretne stvari koje su mu poverene u službi,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako je proneverena znatna suma novca ili stvar velike vrednosti,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Posluga

Član 323

(1) Službeno lice koje se neovlašćeno posluži novcem, hartijama od vrednosti ili drugim pokretnim stvarima koje su mu u službi poverene, ili ih drugom neovlašćeno da na poslugu,

kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno u cilju špekulacije,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Protivzakonito posredovanje

Član 324

(1) Službeno lice koje van kruga svog službenog ovlašćenja koristeći se svojim položajem za nagradu ili kakvu drugu korist posreduje da se izvrši službena radnja koja bi se i bez toga morala izvršiti, ili da se ne izvrši službena radnja koja se ne bi ni smela izvršiti,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Službeno lice koje van kruga svog službenog ovlašćenja koristeći se svojim položajem posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti, ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca,

(3) Ako je za posredovanje iz stava 2 ovog člana primljena nagrada ili kakva druga korist,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do pet godina.

Primanje mita

Član 325

(1) Službeno lice koje zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist, ili koje primi obećanje poklona ili kakve koristi da u krugu svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti, ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do osam godina.

(2) Službeno lice koje zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist ili koje primi obećanje poklona ili kakve koristi, da u krugu svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti, ili da ne izvrši službenu radnju koju ne bi ni smelo izvršiti,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(3) Službeno lice koje posle izvršenja odnosno neizvršenja službene radnje, navedene u stavu 1 i 2 ovog člana, a u vezi s njom zahteva ili primi poklon ili kakvu drugu korist,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(4) Primljeni poklon ili imovinska korist oduzeće se.

Davanja mita

Član 326

(1) Ko službenom licu učini ili obeća poklon ili kakvu drugu korist da u krugu svoga službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti, ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti, ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica,

kazniće se zatvorom najmanje dva meseca.

(2) Ko službenom licu učini ili obeća poklon ili kakvu drugu korist da u krugu svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti, ili da ne izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti, ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(3) Lice koje je dalo mito može se osloboditi od kazne ako je od njega mito bilo zahtevano i ako odmah posle davanja mita to dobrovoljno prijavi.

(4) Dati poklon ili imovinska korist oduzeće se, a u slučaju iz stava 3 ovog člana može se vratiti licu koje je dalo mito.

Glava dvadesetpeta

KRIVIČNA DELA PROTIV ORUŽANIH SNAGA

Neizvršenje i odbijanje izvršenja naređenja

Član 327

(1) Vojno lice koje ne izvrši naređenje pretpostavljenog koje se tiče službe,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Vojno lice koje odbije da izvrši naređenje pretpostavljenog koje se tiče službe,

kazniće se zatvorom.

(3) Ako su usled dela iz stava 1 i 2 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do osam godina.

(4) Ako je prilikom izvršenja dela iz stava 1 i 2 ovog člana učinilac upotrebio silu, ili je pretio upotrebom oružja,

kazniće se strogim zatvorom.

(5) U osobito teškim slučajevima neizvršenja ili odbijanja izvršenja naređenja, ili ako su dela iz stava 2, 3 i 4 ovog člana učinjena u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom ili smrtnom kaznom.

(6) Ko navodi vojno lice da ne izvrši naređenje ili da odbije izvršenje naređenja pretpostavljenog,

kazniće se zatvorom do dve godine.

Protivljenje pretpostavljenom

Član 328

(1) Vojno lice koje se zajedno sa drugim vojnim licima usprotivi naređenju pretpostavljenog i neće da ga izvrši, ili odbije da vrši svoju dužnost,

kazniće se strogim zatvorom.

(2) Vojno lice koje se zajedno s drugim vojnim licima organizovano ili po prethodnom dogovoru usprotivi naređenju pretpostavljenog i neće da ga vrši, ili odbije da izvrši svoju dužnost,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina, a organizator strogim zatvorom najmanje osam godina ili smrtnom kaznom.

(3) Ako ne dođe do izvršenja dela iz stava 2 ovog člana,

organizator će se kazniti strogim zatvorom najmanje pet godina, a učesnici u dogovoru strogim zatvorom od tri do deset godina.

(4) Vojni starešina koji ma na koji način učestvuje u delu iz stava 1-3 ovog člana,

kazniće se strogim zatvorom najmanje deset godina ili smrtnom kaznom,

(5) Vojni starešina koji u slučaju dela iz stava 1 i 2 ovog člana ne preduzme potrebne mere da se uspostavi red,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

Protivljenje stražaru, straži, patroli, dežurnom ili drugom vojnom licu koje vrši sličnu službu

Član 329

Vojno lice koje se protivi stražaru, straži, patroli, dežurnom ili drugom vojnom licu u sličnoj službi, dok oni vrše svoju službenu dužnost, kao i vojno lice koje ne posluša njihov poziv ili naređenje,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

Prinuda na povredu službene dužnosti

Član 330

(1) Ko silom ili pretnjom da će neposredno upotrebiti silu spreči vojno lice u vršenju službene dužnosti, ili ga na isti način prinudi na vršenje službene dužnosti,

kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile teške posledice ili je delo učinjeno u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset golina.

Napad na vojno lice u vršenju službe

Član 331

(1) Ko napadne vojno lice koje vrši službu,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je pri izvršenju dela iz stava 1 ovog člana vojnom licu nanesena laka telesna povreda,

učinilac će se kazniti zatvorom.

(3) Ako je pri izvršenju dela iz stava 1 ovog člana vojnom licu nanesena teška telesna povreda ili je lišeno života,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje jednu godinu ili smrtnom kaznom.

Blaže kažnjavanje za dela iz člana 327-331

Član 332

Ako je učinilac dela iz člana 327, 328 stav 1, 329, 330 i 331 ovog zakonika bio izazvan nezakonitim ili grubim postupanjem vojnog lica,

može se blaže kazniti, a može se i osloboditi od kazne.

Zlostavljanje potčinjenog ili mlađeg

Član 333

Vojni starešina koji potčinjenog ili mlađeg zlostavlja ili sa njim postupa na način koji vređa ljudsko dostojanstvo,

kazniće se zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Povreda stražarske, patrolne ili sprovodničke službe ili druge slične službe

Član 334

(1) Vojno lice koje postupi protivno propisima stražarske, patrolne ili sprovodničke službe, službe dežurnog ili druge slične službe,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno kod skladišta oružja, skladišta municije ili eksplozivnog materijala, ili kod drugih objekata važnog značaja,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje tri meseca.

(3) Ako su usled dela iz stava 1 i 2 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje dve godine.

Povreda čuvanja državne granice

Član 335

(1) Vojno lice koje vršeći službu na granici postupi protivno propisima o čuvanju državne granice,

kazniće se strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom.

Neistiniti raporti i izveštaji

Član 336

(1) Vojno lice koje u vršenju dužnosti podnese raport ili izveštaj sa neistinitom sadržinom, ili u raportu ili izveštaju prećuti neku istinitu činjenicu koju nije smelo prećutati,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Nepreduzimanje mera za zaštitu vojne jedinice

Član 337

(1) Vojni starešina koji ne preduzme potrebne mere za čuvanje života i zdravlja poverenih mu ljudi i stoke, za osiguranje i održavanje u ispravnom stanju objekata, predmeta i sredstava koji služe bojnoj gotovosti, za uredno snabdevanje poverene mu jedinice hranom, opremom ili materijalom, ili da se na vreme i uredno izvrše osiguravajući radovi ili obezbeđenje poverenih mu objekata,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile teške posledice.

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

(3) Ako su dela iz stava 1 i 2 ovog člana učinjena iz nehata,

učinilac će se kazniti u slučaju iz stava 1 zatvorom do šest meseci, a u slučaju iz stava 2 zatvorom najmanje šest meseci.

Neobezbeđenje pri vojnim vežbama

Član 338

(1) Vojno lice ili lice na službi u oružanim snagama koje pri vežbi ili vršenju opita ne preduzme potrebne mere obezbeđenja ili obazrivosti, pa usled toga bude prouzrokovana povreda nekog lica ili znatna imovinska šteta,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1 ovog člana nastupila teška telesna povreda ili smrt nekog lica ili imovinska šteta velikog obima,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Neodazivanje pozivu i izbegavanje vojne službe

Član 339

(1) Ko bez opravdanog razloga ne dođe u određeno vreme na regrutovanje, otsluženje obaveznog vojnog roka, vojnu vežbu ili drugu vojnu službu, iako je bio pozvan pojedinačnim pozivom ili javnim oglasom,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ko pobegne u inostranstvo ili se krije da bi izbegao regrutovanje, otsluženje obaveznog vojnog roka, vojnu vežbu ili drugu vojnu službu,

kazniće se strogim zatvorom do osam godina.

(3) Ko navodi više lica na izvršenje dela iz stava 1 i 2 ovog člana,

kazniće se strogim zatvorom od tri do deset godina.

(4) Ako su dela iz stava 1-3 ovog člana učinjena u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti u slučaju iz stava 1 strogim zatvorom do pet godina, a u slučaju iz stava 2 i 3 strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(5) Učinilac dela iz stava 2 i 4 ovog člana koji se dobrovoljno javi vojnim organima može se blaže kazniti.

Izbegavanje vojne službe onesposobljenjem ili obmanom

Član 340

(1) Ko u nameri da izbegne službu u vojsci ili da bude raspoređen na lakšu dužnost sam sebe osakati ili na drugi način trajno ili privremeno onesposobi ili dozvoli drugome da ga trajno ili privremeno onesposobi, kao i onaj ko drugog, sa njegovim odobrenjem ili bez odobrenja, u istoj nameri osakati ili na drugi način onesposobi,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

(2) Ko u istoj nameri upotrebi lažnu ispravu, simulira bolest ili postupa na drugi prevaran način,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(3) Ako je delo iz stava 1 i 2 ovog člana učinjeno u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje dve godine ili smrtnom kaznom.

Protivzakonito oslobođenje od službe u vojsci

Član 341

(1) Ko zloupotrebom svog položaja ili ovlašćenja učini da se oslobodi od dužnosti ili da se rasporedi na lakšu dužnost vojno lice ili lice koje podleže vojnoj obavezi,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci ili strogim zatvorom do deset godina.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno iz koristoljublja ili u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom.

Samovoljno udaljenje i bekstvo iz vojske

Član 342

(1) Vojno lice koje samovoljno napusti svoju jedinicu ili službu ili se sa dozvoljenog bavljenja van jedinice ili službe ne vrati na dužnost u određenom roku,

kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ako vojno lice iz stava 1 ovog člana pobegne u inostranstvo ili se krije da bi izbeglo službu u vojsci,

kazniće se strogim zatvorom do dvanaest godina.

(3) Ko navodi vojna lica na izvršenje dela iz stava 2 ovog člana,

kazniće se strogim zatvorom.

(4) Ako su dela iz stava 1-3 ovog člana učinjena u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti u slučaju iz stava 1 strogim zatvorom do deset godina, a u slučaju iz stava 2 i 3 strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(5) Vojni begunac koji se dobrovoljno javi vojnom organu može se blaže kazniti.

Izbegavanje popisa i pregleda

Član 343

(1) Ko se bez opravdanih razloga ne odazove ili se protivi popisu ili pregledu ljudstva ili popisu ili pregledu stoke, prevoznih ili prenosnih sredstava, zgrada i drugih objekata, potrebnih oružanim snagama, ili ko pri ovakvom popisu ili pregledu da netačne izjave ili podatke,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do pet godina.

Neprivođenje stoke i vozila

Član 344

(1) Ko protivno zakonom utvrđenoj obavezi ne privede bez opravdanih razloga stoku, vozila ili druga prenosna ili prevozna sredstva radi vežbe, manevra ili radi neke druge vojne službe,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pripravnom, mobilnom ili ratnom stanju,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do pet godina.

Nesavesna izrada i preuzimanje vojnog materijala

Član 345

(1) Vojno lice ili lice na službi u oružanim snagama koje nesavesno vrši poverenu mu službu, pa usled toga oružje, municija, eksploziv ili drugo borbeno sredstvo ne budu izrađeni na vreme ili ne odgovaraju određenom kvalitetu,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

(2) Istom kaznom kazniće se vojno lice ili lice na službi u oružanim snagama koje nesavesno vršeći službu primi ili preda predmete za snabdevanje, opremu ili naoružanje vojske koji ne odgovaraju propisanim uslovima ili ugovoru.

(3) Ako su usled dela iz stava 1 i 2 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom.

(4) Ako su dela iz stava 1-3 ovog člana učinjena iz nehata,

učinilac će se kazniti u slučaju iz stava 1 i 2 zatvorom do tri godine, a u slučaju iz stava 3 zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

Nepropisan i nepažljiv odnos prema poverenom oružju, municiji i eksplozivu

Član 346

(1) Vojno lice koje nepropisno ili nepažljivo drži, čuva ili rukuje sa poverenim mu oružjem, municijom ili eksplozivom, pa time prouzrokuje njihovo oštećenje u većoj meri, uništenje ili nestanak,

kazniće se zatvorom do dve godine.

(2) Istom kaznom kazniće se pripadnik organizacije koja ima pravo na držanje i nošenje oružja, ako izvrši delo iz stava 1 ovog člana.

(3) Rukovalac skladišta oružja, municije, eksploziva i drugih bojnih sredstava koji ne preduzme mere za njihovo obezbeđenje, pa usled toga nastupi njihovo oštećenje, uništenje ili nestanak,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do deset godina.

(4) Ako je delo iz stava 3 ovog člana učinjeno iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom do dve godine.

(5) Ako je usled dela iz stava 3 i 4 ovog člana nastupila imovinska šteta većeg obima,

učinilac će se kazniti u slučaju iz stava 3 strogim zatvorom, a u slučaju iz stava 4 zatvorom najmanje tri meseca ili strogim zatvorom do pet godina.

Protivzakonito raspolaganje poverenim oružjem

Član 347

Vojno lice koje prisvoji, otuđi, založi, preda drugom na korišćenje, ošteti ili uništi oružje, municiju ili druge predmete naoružanja koji su mu dati na upotrebu,

kazniće se zatvorom ili strogim zatvorom do pet godina.

Odavanje vojne tajne

Član 348

(1) Ko nepozvanom licu saopšti ili preda poverljive dokumente ili podatke koji po svom značaju pretstavljaju vojnu tajnu,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu naročito čuvanih dokumenata ili podataka, ili učinjeno od strane lica koje je u poverljive podatke ili dokumente bilo naročito upućeno ili određeno za njihovo čuvanje,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

(3) Ako je delo iz stava 2 ovog člana učinjeno u pripravnom, mobilnim ili ratnom stanju, ili su nastupile ili mogle da nastupe teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(4) Ako su dela iz stava 1-3 ovog člana učinjena iz nehata,

učinilac će se kazniti u slučaju iz stava 1 zatvorom do jedne godine, u slučaju iz stava 2 zatvorom, a u slučaju iz stava 3 strogim zatvorom do deset godina.

Neovlašćeni ulazak u vojne objekte i pravljenje skica ili crteža vojnih objekata i oruđa

Član 349

(1) Ko neovlašćeno uđe u vojni objekat iako zna da je pristup zabranjen,

kazniće se zatvorom do šest meseci.

(2) Ko neovlašćeno pravi skice ili crteže vojnih objekata ili oruđa, ili ih fotografiše,

kazniće se zatvorom do tri godine.

Predaja neprijatelju

Član 350

Vojno lice koje za vreme rata pređe na stranu neprijatelja ili se preda neprijatelju,

kazniće se strogim zatvorom najmanje pet godina ili smrtnom kaznom.

Odbijanje primanja i upotrebe oružja u ratu

Član 351

Lice obavezno da primi oružje koje za vreme rata ili mobilizacije odbije da oružje primi ili da ga upotrebi protiv neprijatelja,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

Neispunjenje dužnosti za vreme borbe

Član 352

(1) Vojno lice ili lice na službi u oružanim snagama koje za vreme borbe ili neposredno pred borbu ne izvrši svoju dužnost, pa usled toga nastupe štetne posledice za vojnu jedinicu ili za borbenu situaciju,

kazniće se strogim zatvorom.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje dve godine ili smrtnom kaznom.

Samovoljno napuštanje dužnosti za vreme borbe

Član 353

Vojno lice koje za vreme borbe ili neposredno pred borbu samovoljno ili na prevaran način napusti svoju dužnost,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

Napuštanje položaja protivno naređenju

Član 354

Vojni starešina koji protivno naređenju napusti položaj sa poverenom mu jedinicom pre nego što je iscrpeo sve mogućnosti odbrane,

kazniće se strogim zatvorom.

Napuštanje oštećenog broda i vazduhoplova pre vremena

Član 355

(1) Komandant ratnog broda koji pre nego što je do kraja izvršio svoju dužnost napusti brod koji tone, kao i članovi posade koji takav brod napuste pre nego što je komandant izdao naređenje za napuštanje,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(2) Član posade koji napusti oštećeni vojni vazduhoplov pre nego što je izvršio svoju dužnost,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

Ostavljanje neprijatelju neoštećenih borbenih sredstava

Član 356

(1) Vojno lice koje dopusti da neprijatelju padne u ruke bitno neoštećeno vojno skladište, brod, vazduhoplov, tenk ili drugo vojno oruđe ili sredstvo,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

(2) Istom kaznom kazniće se ko protivno naređenju dopusti da neprijatelju padne u ruke bitno neoštećena postrojenja ili drugi objekti od važnosti za narodnu odbranu.

(3) Ako su dela iz stava 1 i 2 ovog člana učinjena iz nehata,

učinilac će se kazniti zatvorom najmanje jedan mesec ili strogim zatvorom do pet godina.

Slabljenje borbenog morala i borbene situacije

Član 357

(1) Vojno lice koje za vreme borbe ili neposredno pred borbu bežanjem, bacanjem oružja ili municije, širenjem straha, stvaranjem nereda ili zabune, ili na drugi način slabi borbeni moral jedinice, ili nanosi štetu borbenoj situaciji,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

(2) Vojni starešina koji ne preduzme potrebne mere prema potčinjenom ili mlađem koji za vreme borbe ili neposredno pred borbu širi strah među vojnicima, stvara nered ili zabunu u jedinici, ili na drugi način slabi borbeni moral jedinice, ili nanosi štetu borbenoj situaciji,

kazniće se strogim zatvorom do deset godina.

(3) Ako su usled dela iz stava 2 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

Neosiguranje vojne jedinice

Član 358

(1) Vojni starešina koji za vreme rata iz nehata propusti da osigura jedinicu, pa usled toga nastupe za nju štetne posledice,

kazniće se strogim zatvorom do dvanaest godina.

(2) Ako je pri tom vojni starešina postupio sa krajnjom nemarnošću i ako su usled toga nastupile za jedinicu naročito teške posledice,

kazniće se strogim zatvorom najmanje tri godine ili smrtnom kaznom.

Neizveštavanje vojnih organa u ratu

Član 359

(1) Ko za vreme rata ili mobilizacije ne izvesti pretpostavljenog, starijeg ili vojnu komandu o događaju koji očigledno zahteva neodložno preduzimanje vojnih mera,

kazniće se zatvorom najmanje šest meseci.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Neispunjenje dužnosti pri sprovođenju mobilizacije

Član 360

(1) Vojno ili službeno lice koje pri sprovođenju mobilizacije u mobilnom ili ratnom stanju, protivno svojoj dužnosti, iako je moglo, ne obezbedi prihvat, raspored i smeštaj mobilizovanog ljudstva, stoke, prevoznih i drugih sredstava, ili ne obezbedi snabdevanje mobilisanih ljudi i stoke, ili u vezi sa mobilizacijom ne izvrši kakvu drugu dužnost, usled čega su nastupile ili su mogle da nastupe štetne posledice,

kazniće se strogim zatvorom do pet godina.

(2) Ako su usled dela iz stava 1 ovog člana nastupile teške posledice,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom najmanje jednu godinu ili smrtnom kaznom.

Protivzakonito oduzimanje stvari od ubijenih i ranjenih na bojištu

Član 361

(1) Ko naredi ili vrši protivzakonito oduzimanje stvari od ubijenih ili ranjenih na bojištu,

kazniće se zatvorom.

(2) Ako je delo iz stava 1 ovog člana učinjeno na svirep način,

učinilac će se kazniti strogim zatvorom do deset godina.

Odgovornost za krivično delo izvršeno po naređenju pretpostavljenog

Član 362

Neće se kazniti potčinjeni ako učini krivično delo po naređenju pretpostavljenog, a to se naređenje tiče službene dužnosti, osim ako je naređenje bilo upravljeno na izvršenje ratnog zločina ili kakvog drugog teškog krivičnog dela, ili ako je potčinjeni znao da izvršenjem takvog naređenja čini krivično delo.