REŠENJE

O KRITERIJUMIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REGRESIRANJE TROŠKOVA PREVOZA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA SA TERITORIJE GRADA SOMBORA U ŠKOLSKOJ 2012/2013. GODINI

("Sl. list Grada Sombora", br. 10/2012)

Član 1

Ovim Rešenjem utvrđuju se kriterijumi i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova prevoza redovnih učenika srednjih škola koji imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora, i

1. pohađaju srednju školu sa sedištem u Somboru ili

2. pohađaju srednju školu sa sedištem na teritoriji koja se graniči sa teritorijom grada Sombora (Kula, Apatin, Odžaci, Subotica i Bačka Topola).

I REGRESIRANJE PREVOZA U ŠKOLE KOJE IMAJU SEDIŠTE U GRADU SOMBORU

Član 2

Učenici koji pohađaju srednje škole sa sedištem u Somboru za školsku 2012/2013. godinu, a počev od septembra meseca, imaju pravo na regresirani prevoz kod ovlašćenog prevoznika "Severtrans" Sombor AD u restrukturiranju i to u visini od 40% za I i II zonu i 50% za III i IV zonu.

Član 3

Mesečne karte za učenike iz člana 2. ovog Rešenja regresiraju se na osnovu spiskova đaka-putnika, koje srednje škole dostavljaju "Severtrans"-u Sombor AD u restrukturiranju i Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Sombora.

Član 4

Pravo na besplatnu mesečnu kartu mogu ostvariti deca bez roditeljskog staranja i deca iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, na osnovu zahteva koji se podnosi u Uslužnom centru Gradske uprave grada Sombora (šalteri br. 11 i 12) i uz koji se prilaže:

1. potvrda škole o redovnom pohađanju nastave

2. fotokopija lične karte roditelja, staratelja ili hranitelja

3. rešenje Centra za socijalni rad o ostvarenom pravu na novčanu socijalnu pomoć ili odluka nadležnog organa o starateljstvu ili hraniteljstvu.

Član 5

Pravo na besplatnu mesečnu kartu korisniku prava priznaje se od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva, do isteka godine za koju je dete upisano u školu, a ostvaruje se preuzimanjem đačke mesečne karte na šalterima "Severtransa" Sombor AD u restrukturiranju, na osnovu važećeg rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

II REGRESIRANJE PREVOZA U ŠKOLE KOJE IMAJU SEDIŠTE NA TERITORIJI KOJA SE GRANIČI SA TERITORIJOM GRADA SOMBORA (KULA, ODŽACI, APATIN, SUBOTICA I BAČKA TOPOLA)

Član 6

Učenici koji pohađaju srednje škole na teritoriji opština koje se graniče sa teritorijom grada Sombora (Kula, Apatin, Odžaci, Subotica i Bačka Topola) ostvaruju pravo na regresiranje u visini od 40% cene autobuske mesečne karte u javnom saobraćaju za relaciju od mesta prebivališta do sedišta škole, počev od 01. oktobra 2012. godine.

Član 7

Pravo na regresiranje prevoza u visini 100% cene opisane u čl. 6. ovog Rešenja mogu ostvariti deca bez roditeljskog staranja i deca iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći.

Član 8

Pravo na regresirani prevoz učenici iz člana 6. i 7. ovog Rešenja mogu ostvariti ako imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora, ako redovno pohađaju srednju školu na teritoriji opština koje se graniče sa teritorijom grada Sombora (Kula, Apatin, Odžaci, Subotica i Bačka Topola) i za redovno pohađanje škole svakodnevno koriste sredstva međumesnog i prigradskog saobraćaja.

Član 9

Pravo na regresirani prevoz učenici ostvaruju na osnovu zahteva koji se podnosi u Uslužnom centru Gradske uprave grada Sombora (šalteri br. 11 i 12) i uz koji se prilaže:

1. potvrda škole o redovnom pohađanju nastave

2. fotokopija izvoda iz MK rođenih za učenika

3. fotokopija lične karte roditelja, staratelja ili hranitelja

4. izjava o zajedničkom domaćinstvu

5. fotokopija tekućeg računa

6. fotokopija mesečne karte,

a za ostvarivanje prava po osnovu iz čl. 7. ovog Rešenja i

7. fotokopija rešenja Centra za socijalni rad o ostvarenom pravu na novčanu socijalnu pomoć ili odluke nadležnog organa o starateljstvu ili hraniteljstvu.

Član 10

Prava na regresiranje prevoza iz člana 6. i 7. ovog Rešenja ostvaruju se blagovremenom prijavom na oglas koji raspisuje Odeljenje za društvene delatnosti i koji traje najduže do 20.09.2012. godine.

III POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 11

O pravu na regresiranu mesečnu kartu, koje se ostvaruje na osnovu posebno podnetog zahteva, u prvom stepenu rešava Odeljenje za društvene delatnosti grada Sombora, po propisima o opštem upravnom postupku.

Po žalbi na rešenje iz stava 1. ovog člana rešava Gradsko veće grada Sombora.

Član 12

Sredstva za regresiranje troškova prevoza iz ovog Rešenja obezbeđuju se iz budžeta grada Sombora i transfernih sredstava budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 13

Ovo Rešenje stupa na snagu danom donošenja i ima se objaviti u "Sl. listu grada Sombora".