PROGRAM

KONTROLE I SMANJENJA POPULACIJE NAPUŠTENIH PASA I MAČAKA

("Sl. list grada Subotice", br. 46/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Ovim Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka (u daljem tekstu: Program) uređuje se kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Subotice (u daljem tekstu: Grad) prema specifičnostima sredine.

II PREGLED STANJA

Veliki broj napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada u najvećoj meri predstavlja posledicu ponašanja vlasnika, građana i prirodne reprodukcije životinja.

Tačan broj napuštenih pasa i mačaka nemoguće je utvrditi jer postoji veliki broj vlasnika pasa i mačaka koji svoje kućne ljubimce svesno ili nesvesno puštaju bez ikakve kontrole što doprinosi povećanju njihove reprodukcije.

Populacija napuštenih pasa i mačaka povećava se zbog neadekvatnog odnosa držalaca pasa i mačaka. Odlukom o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice ("Službeni list Grada Subotice", br. 33/11) propisano je da u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, psi moraju da se drže u ograđenom prostoru u odgovarajućoj kućici ili na način koji će sprečiti nekontrolisani izlazak iz dvorišta na javne površine i u susedno dvorište.

Na teritoriji Grada Subotice poslove prikupljanja, prevoza i zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka obavlja Javno komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" Subotica na osnovu zaključenog ugovora nakon postupka sprovedenog u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i Odlukom o budžetu Grada Subotice u skladu sa Odlukom o određivanju delatnosti hvatanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka i sakupljanja njihovih leševa kao komunalna delatnost ("Službeni list Grada Subotice", br. 6/10).

Na teritoriji Grada Subotice postoji prihvatilište u Subotici, Ganjo šor 134. Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu broj 323-07-128/06-05 od 13.04.2006. godine utvrđeno je da objekat za privremeni smeštaj pasa i mačaka lutalica u Subotici, ul. Ganjo šor br. 134 ispunjava propisane veterinarsko-sanitarne uslove.

III CILJEVI DONOŠENJA PROGRAMA

Ciljevi donošenja ovog programa su:

1. smanjenje broja napuštenih pasa i mačaka koji se nalaze na javnim površinama,

2. smanjenje napada na građane kao i narušavanje javnog reda i mira,

3. smanjenje troškova u slučaju odštetnih zahteva građana,

4. sprečavanje širenja i prenošenje zaraznih bolesti kao i bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama,

5. sprečavanje rasturanja otpada iz posuda za sakupljanje otpada,

6. sprečavanje prljanja površina javne namene,

7. podizanje ukupne svesti građana u odnosu na način držanja pasa i mačaka i humano postupanje sa istima.

IV MERE ZA REALIZACIJU CILJEVA PROGRAMA

Mere za realizaciju ciljeva ovog programa su:

1. Registracija i obeležavanje svih pasa i mačaka

Vlasnici i držaoci pasa i mačaka dužni su da omoguće veterinarskim stanicama i veterinarskim ambulantama da vrše vakcinaciju pasa i mačaka u skladu sa Programom mera zdravstvene zaštite životinja. Vakcinisani psi moraju se trajno obeležiti u skladu sa posebnim propisom.

2. Izgradnja prihvatilišta i poboljšanje uslova u postojećim prihvatilištima

Obaveza izgradnje prihvatilišta predviđena je članom 66. Zakona o dobrobiti životinja, prema kojem je organ jedinice lokalne samouprave dužan da obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštenih životinja, da obezbedi prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruži pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilištu najduže 30 dana.

3. Sterilizacija i hirurški zahvat

Sterilizaciju i hirurški zahvat izvodi veterinar, a podrazumeva ovari-histerektomiju ženki i kastraciju mužjaka, a primenjivaće se u terapeutske svrhe i u svrhu kontrole populacije. Ovom merom najefikasnije se smanjuje populacija napuštenih pasa i mačaka, reguliše brojnost populacije u prihvatilištima, kao i njihova nekontrolisana reprodukcija.

4. Udomljavanje

Udomljavanje napuštenih pasa i mačaka iz prihvatilišta je najhumaniji način njihovog zbrinjavanja i tom prilikom moraju biti vakcinisani, sterilisani i obeleženi. Saradnja sa društvima za zaštitu životinja mora biti na najvišem nivou kako bi informisanje građana o mogućnostima udomljavanja pasa iz Prihvatilišta dalo očekivani efekat.

5. Edukacija i informisanje

Edukacija je upoznavanje vlasnika životinja kao i građana sa osobinama i potrebama životinja, sopstvenim motivima držanja životinja, zakonskim obavezama vlasnika životinja. Pored toga građanstvo se mora upoznati sa elementima ovog programa u cilju boljeg razumevanja prava i odgovornosti svih učesnika u lancu rešavanja problema a naročito obaveza vlasnika odnosno držaoca životinje.

Informisanje putem medija ima veoma važnu ulogu u edukaciji i podizanju svesti građana o problemu napuštenih životinja.

6. Eutanazija

Eutanazija je lišavanje života pasa i mačaka na human način. Zakonom o dobrobiti životinja propisani su slučajevi kada i na koji način se eutanazija može sprovesti.

7. Strategija "uhvati-steriliši-pusti"

Strategija "uhvati-steriliši-pusti" je metod koji je uveden kao humana alternativa eutanaziji.

Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) preporučuje da program kontrole brojnosti populacije uličnih životinja mora da se zasniva na humanim metodama, pre svega sterilizaciji.

Zastupnici "uhvati-steriliši-pusti" strategije ističu da je ovaj metod za ograničavanje populacije napuštenih pasa i mačaka delotvorniji od lišavanja života, jer kad se uklone svi napušteni psi i mačke s jedne teritorije, psi i mačke iz okolnih oblasti će početi da se naseljavaju u toj oblasti u kojoj postoje skloništa i hrana i počeće da se razmnožavaju. S druge strane, sterilisani napušteni psi i mačke vraćeni na prvobitna staništa ne mogu da se razmnožavaju, čuvaju teritoriju i sprečavaju dolazak nesterilisanih pasa i mačaka. Brojnost populacije može da se kontroliše ako se pridošli napušteni psi i mačke sterilišu pre negu što počnu da se razmnožavaju.

U cilju rešavanja problema napuštenih pasa i mačaka neophodno je ostvariti potpunu saradnju nadležnog ministarstva, lokalne samouprave, komunalnih preduzeća, veterinarskih službi, udruženja za zaštitu životinja i građana.

V FINANSIRANJE

Da bi ovaj program u celosti bio realizovan potrebno je predvideti i obezbediti sredstva za rad i funkcionisanje prihvatilišta, kao i za sprovođenje predviđenih mera i to iz budžeta grada, donacija od ostalih nivoa vlasti i donacija od nevladinih organizacija i drugih izvora.

VI NADZOR

Nadzor nad sprovođenjem ovog programa vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za komunalne poslove.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Ovaj program objavljuje se u "Službenom listu Grada Subotice".