UREDBA

O KORIŠĆENJU PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA TOV SVINJA U 2012. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 55/2012 i 96/2012)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava za tov svinja u 2012. godini (u daljem tekstu: podsticajna sredstva).

Član 2

Pravo na podsticajna sredstva pod uslovima utvrđenim ovom uredbom ima:

1) fizičko lice - nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;

2) preduzetnik;

3) pravno lice.

Lice iz stava 1. ovog člana ima pravo na korišćenje podsticajnih sredstva ako je:

1) upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja Registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i promenu podataka i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", br. 111/09, 21/10, 89/10, 22/11, 97/11 i 15/12) i nalazi se u aktivnom statusu;

2) vlasnik grla koja su registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja ili je vlasnik grla član njegovog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno ako su životinje evidentirane u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja koju vodi ministarstvo nadležno za poslove veterine i ako su ta grla obeležena i registrovana u skladu sa Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije svinja, kao i o službenoj kontroli identifikacije, obeležavanja i registracije svinja ("Službeni glasnik RS", broj 94/10 - u daljem tekstu: Pravilnik).

Član 3

Pravo na podsticajna sredstva može da ostvari lice iz člana 2. stav 1. ove uredbe, ako je tovno grlo namenjeno za proizvodnju mesa predao klanici nakon stupanja na snagu ove uredbe (u daljem tekstu: korisnik sredstava).

Član 4

Podsticajna sredstva ostvaruju se za tovne svinje i to u iznosu od 1.000 dinara po grlu.

Član 5

Pravo na podsticajna sredstava može da se ostvari jednom za period trajanja tova i to posle završetka tova, za najmanje 10 grla u tovu čija je prosečna telesna masa iznad 90 kg po grlu, a na osnovu zahteva za ostvarivanje prava na korišćenje podsticajnih sredstava (u daljem tekstu: zahtev).

Član 6

Podnosilac zahteva popunjava zahtev u saradnji sa licem zaposlenim u područnoj poljoprivrednoj stručnoj službi.

Zahtev se overava pečatom područne poljoprivredne stručne službe iz stava 1. ovog člana.

Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za agrarna plaćanja (u daljem tekstu: Uprava) na Obrascu 1 - Zahtev za podsticajna sredstva za tov svinja za 2012. godinu, i to do 31. decembra 2012. godine.

Uz zahtev se podnosi kopija prijemnice izdata od klanice i kopija uverenja o zdravstvenom stanju životinja overene od nadležnog veterinarskog inspektora.

Član 7

Uprava nakon administrativne kontrole podataka utvrđuje ispunjenost uslova propisanih ovom uredbom.

Član 8

Podsticajna sredstva isplaćuju se na namenski račun korisnika sredstava otvoren kod poslovne banke, po sprovedenom postupku utvrđivanja ispunjenosti uslova.

Član 9

Sredstva za sprovođenje ove uredbe za 2012. godinu obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2012. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 101/11 i 93/12) u iznosu određenom posebnim aktom Vlade, a isplaćuju se po redosledu podnošenja zahteva.

Član 10

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi u skladu sa odredbom člana 3. ove uredbe.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako ne postupi u skladu sa odredbom člana 3. ove uredbe.

Novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne postupi u skladu sa odredbom člana 3. ove uredbe.

Član 11

U slučaju dostavljanja, odnosno utvrđivanja netačnih podataka korisnik sredstava gubi status aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i stiče status pasivnog poljoprivrednog gazdinstva u skladu sa zakonom, uz obavezu vraćanja primljenog iznosa podsticajnih sredstava za koji se obračunava zakonska zatezna kamata.

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede.

Član 13

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama i dopuni
Uredbe o korišćenju podsticajnih sredstava za tov svinja u 2012. godini

("Sl. glasnik RS", br. 96/2012)

Član 4

Korisnik sredstava kome je rešenjem utvrđeno pravo na podsticajna sredstva na osnovu Uredbe o korišćenju podsticajnih sredstava za tov svinja u 2012. godini ("Službeni glasnik RS", broj 55/12), može da ostvari pravo na razliku podsticajnih sredstva u iznosu od 500 dinara po grlu na osnovu ove uredbe, ako podnese zahtev Upravi na Obrascu 2 - Zahtev za isplatu razlike podsticajnih sredstava za tov svinja u 2012. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo, i to do 31. decembra 2012. godine.

Zahtev koji je podnet na osnovu Uredbe o korišćenju podsticajnih sredstava za tov svinja u 2012. godini ("Službeni glasnik RS", broj 55/12), a na osnovu koga nije doneto rešenje kojim je utvrđeno pravo na podsticajna sredstva rešavaće se u skladu sa ovom uredbom.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

 

ZAHTEV ZA PODSTICAJNA SREDSTVA ZA TOV SVINJA ZA 2012. GODINU

*Obrazac popuniti čitko-štampanim slovima

I. Osnovni podaci

 

Ime i prezime nosioca poljoprivrednog gazdinstva

 

JMBG / Matični broj

 

Adresa (opština, mesto, ulica i broj)

 

Broj telefona

 

Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG)

 

Identifikacioni broj gazdinstva (HID)

 

Broj namenskog računa

 

Naziv banke

 

 

II. Obračun podsticaja za tov svinja za 2012. godinu

 

Broj grla

Ukupna telesna masa grla

Prosečna telesna masa grla

Iznos po grlu

Ukupan iznos

1

2

3

4

5

 

 

 

 

 

 

III. Izjava odgovornog lica

Izjavljujem pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da su tovna grla za koja se podnosi zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava za tov svinja za 2012. godinu bila u mom vlasništvu ili u vlasništvu člana mog poljoprivrednog gazdinstva, da su namenjena za proizvodnju mesa i da za ista nije u 2012. godini ostvarivano pravo na podsticajna sredstva za tov svinja.

Datum i mesto

 

Podnosilac zahteva

__________________

 

__________________

 

Za područnu poljoprivrednu
stručnu službu

 

Vlasnik grla -
član poljoprivrednog gazdinstva

 

 

___________________________

__________________________

 

 

MP

 

 

 

Obrazac 2

 

ZAHTEV ZA ISPLATU RAZLIKE PODSTICAJNIH SREDSTAVA ZA TOV SVINJA ZA 2012. GODINU

*Obrazac popuniti čitko-štampanim slovima

I. Osnovni podaci

 

Ime i prezime nosioca poljoprivrednog gazdinstva

 

JMBG / Matični broj

 

Adresa (opština, mesto, ulica i broj)

 

Broj telefona

 

Broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG)

 

Identifikacioni broj gazdinstva (HID)

 

Broj namenskog računa

 

Naziv banke

 

Broj rešenja o priznavanju prava na podsticajna sredstva i datum njegovog donošenja

 

 

 

Datum i mesto

 

Podnosilac zahteva

______________________

 

______________________