UPUTSTVO
O NAČINU RADA BIBLIOTEKA SA KORISNICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 96/2012)

Član 1

Ovim uputstvom uređuje se način rada s korisnicima, način pružanja osnovnih usluga i način korišćenja bibliotečko-informacione građe i izvora u svim tipovima biblioteka u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: Biblioteka).

Član 2

Bibliotečko-informaciona građa i izvori informacija u Bibliotekama dostupni su svim građanima pod jednakim uslovima, bez obzira na rasu, nacionalnost, starosno doba, pol, veru, jezik, invalidnost, ekonomski i radni status i obrazovni nivo.

Lice stiče status korisnika biblioteke učlanjenjem u biblioteku.

Član 3

Način rada Biblioteke sa korisnicima, način pružanja osnovnih usluga pravnim i fizičkim licima kao i način korišćenja bibliotečko-informacione građe i izvora, Biblioteka reguliše Opštim aktom o načinu rada i korišćenju usluga Biblioteke (u daljem tekstu: Opšti akt) u skladu sa zakonom i ovim uputstvom.

Član 4

Biblioteka obezbeđuje korisnicima korišćenje relevantne bibliotečko-informacione građe i izvora u prostorijama Biblioteke, pozajmljivanjem van prostora Biblioteke kao i pristupom putem elektronske mreže.

Ukoliko Biblioteka nema u svom fondu i bazi podataka traženu bibliotečko-informacionu građu i izvore, Biblioteka treba da ih obezbedi u odgovarajućoj formi i u razumnom roku od Biblioteke u zemlji ili inostranstvu putem razmene ili pozajmice bibliotečko-informacione građe i izvora.

Član 5

Bibliotečko-informaciona građa i izvori koji se koriste isključivo u prostorijama Biblioteke obuhvataju: zavičajnu zbirku, doktorske disertacije, magistarske i specijalističke radove, biblioteke celine, serijske publikacije, referensnu zbirku, drugu bibliotečko-informacionu građu i izvore za koje postoje razlozi da se njihovo korišćenje ograniči, kao i bibliotečko-informacionu građu i izvore obezbeđene putem međubibliotečke pozajmice.

Član 6

Biblioteka Opštim aktom može da propiše koja se bibliotečko-informaciona građa i izvori ne mogu pozajmljivati drugim bibliotekama s tim da se korisnicima omogući dostupnost građe u drugom odgovarajućem obliku (skeniranje, digitalizacija....) u skladu sa zakonom.

Troškove međubibliotečke pozajmice snosi Biblioteka koja poručuje građu.

Visinu troškova međubibliotečke pozajmice kao i visinu troškova pružanja drugih usluga pravnim i fizičkim licima, Biblioteka utvrđuje Odlukom o utvrđivanju cena usluga u okviru delatnosti Biblioteke.

Član 7

Korisnici Biblioteke imaju pravo na pomoć i savet stručnih radnika Biblioteke pri pretraživanju i korišćenju bibliotečko-informacione građe i izvora i korišćenju usluga Biblioteke.

Član 8

Uslove umnožavanja bibliotečko-informacione građe i izvora, Biblioteka utvrđuje u skladu s propisima o zaštiti autorskih i srodnih prava i prava intelektualne svojine.

Član 9

Korisnici biblioteke dužni su da bibliotečko-informacionu građu i izvore koriste u skladu sa zakonom, potvrđenim međunarodnim ugovorima i pravilima utvrđenim Opštim aktom.

Bibliotekar i korisnik utvrđuju ispravnost bibliotečko-informacione građe u smislu fizičkog stanja, prilikom njenog preuzimanja. Korisnik je dužan da nadoknadi štetu koju pričini oštećenjem ili otuđenjem građe u skladu sa zakonom i Opštim aktom.

Član 10

Uslovi korišćenja stare i retke bibliotečke građe regulisani su Zakonom o staroj i retkoj bibliotečkoj građi i aktima donetim na osnovu njega.

Član 11

Biblioteka je dužna da poštuje privatnost i lične slobode korisnika biblioteke, u skladu sa zakonom.

Korisnik je dužan da poštuje ugled Biblioteke i zaposlene u biblioteci, kao i pravila ponašanja korisnika regulisana Opštim aktom Biblioteke.

Član 12

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".