PRAVILNIK

O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA JEDNOKRATNU NOVČANU POMOĆ NEZAPOSLENIM PORODILJAMA NA TERITORIJI GRADA UŽICA

("Sl. list grada Užica", br. 9-1/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se bliži uslovi i način ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama na teritoriji grada Užica utvrđenog Odlukom o pravu na jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama na teritoriji grada Užica ("Sl. list grada Užica", broj 5/12).

Član 2

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruje nezaposlena porodilja sa prebivalištem na teritoriji grada Užica.

Prebivalište mora biti prijavljeno najmanje šest meseci pre porođaja.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć iz član 1. ovog pravilnika ostvaruje i nezaposlena porodilja sa statusom interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije sa boravištem na teritoriji grada Užica.

Boravište mora biti prijavljeno najmanje šest meseci pre porođaja.

Član 3

Nezaposlena porodilja u smislu ovog pravilnika je porodilja koja nije u radnom odnosu kod poslodavca, niti je lice koje samostalno obavlja delatnost.

Nezaposlenost se utvrđuje u odnosu na dan rođenja deteta.

Član 4

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti nezaposlene porodilje za decu rođenu počev od 1. januara 2012. godine pa nadalje.

Pravo iz prethodnog stava ovog člana ostvaruje se za svako dete rođeno u toku jednog porođaja, bez obzira na broj prethodno rođene dece.

Član 5

Nezaposlenoj porodilji pripada jednokratna novčana pomoć u iznosu koji važi na dan podnošenja zahteva.

Član 6

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć nezaposlena porodilja ostvaruje na osnovu podnetog zahteva.

Uz zahtev se prilaže:

- dokaz o prebivalištu - boravištu porodilje (uverenje o prebivalištu - boravištu ili fotokopija lične karte

- legitimacije interno raseljenog lica),

- dokaz o nezaposlenosti porodilje (uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje, fotokopija overene zdravstvene knjižice, izvod iz matične evidencije Fonda PIO ili drugi odgovarajući dokazi u skladu sa zakonom),

- kopija kartice tekućeg računa.

Izvod iz matične knjige rođenih za dete - decu, za koje se traži jednokratna novčana pomoć, po službenoj dužnosti pribavlja organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, nadležna za rešavanje po zahtevu.

Član 7

Zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji podnosi se najkasnije u roku od šest meseci od rođenja deteta Gradskoj upravi za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti grada Užica.

Član 8

Rešavajući po zahtevu iz člana 6. ovog pravilnika, organizaciona jedinica Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti nadležna za socijalnu zaštitu, donosi rešenje.

Član 9

Podnosilac zahteva koji je nezadovoljan rešenjem donetim po zahtevu za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, može uložiti prigovor Gradskom veću, u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

Član 10

Isplata jednokratne novčane pomoći vrši se iz sredstava budžeta grada Užica.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".