ODLUKA

O DONOŠENJU PROSTORNOG PLANA GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 10/2012 i 13/2013 - ispr.)

Član 1

Ovom odlukom donosi se Prostorni plan grada Požarevca (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Prostorni plan je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda u saradnji sa Jugoslovenskim institutom za urbanizam i stanovanje iz Beograda.

Član 3

Cilj izrade Prostornog plana je obezbeđenje uslova za ukupni održivi prostorni razvoj planskog područja, uravnotežen privredni i socijalni razvoj, razvoj naselja, racionalno korišćenje prirodnih resursa, kao i zaštita životne sredine, prirodnih dobara i kulturnog nasleđa.

Član 4

Prostornim planom se utvrđuju:

a) planska rešenja i propozicije prostornog razvoja, kao i pravila gradnje i pravila uređenja prostora za horizont do 2022. godine i

b) prioriteti realizacije (do 2015. godine) dugoročnih koncepcija i planskih rešenja.

Član 5

Prostorni plan obuhvata teritoriju grada Požarevca u njegovim administrativnim granicama, površine 487,77 km2. Teritorija grada Požarevca obuhvata dva gradska i 25 seoskih naselja odnosno sledeće katastarske opštine: Bare, Batovac, Beranje, Bradarac, Bratinac, Brežane, Bubušinac, Dragovac, Drmno, Dubravica, Živica, Kasidol, Klenovnik, Kličevac, Kostolac-grad, Selo Kostolac, Lučica, Popovac, Maljurevac, Nabrđe, Ostrovo, Petka, Požarevac, Poljana, Prugovo, Rečica, Trnjane i Ćirikovac.

Član 6

Sastavni deo ove odluke je Prostorni plan, koji se sastoji iz sledećeg:

KNJIGA I: Prostorni plan - Strateški deo

Na referalnim kartama u razmeri 1:50.000 data je grafička interpretacija planskih rešenja i propozicija Prostornog plana.

REFERALNE KARTE:

Karta 1: Namena prostora 2022. godine, R - 1:50.000

Karta 2.1: Saobraćajna i telekomunikaciona infrastruktura, mreža naselja i javnih službi, R - 1:50.000

Karta 2.2: Energetska i vodoprivredna infrastruktura, R - 1: 50.000

Karta 3: Turizam i zaštita prostora, R - 1:50.000

Karta 4: Implementacija Prostornog plana, R - 1:50.000

KNJIGA II: Prostorni plan - Pravila izgradnje i pravila uređenja prostora

Šematski prikazi sa pravilima uređenja i pravilima izgradnje dati su na kartama u razmeri 1:5.000 i 1:2.500.

Grafički prilozi - Namena prostora i osnove za rešavanje imovinsko pravnih odnosa za mrežu gasovoda u razmeri 1:2.500.

KNJIGA III: Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu

KNJIGA IV: Dokumentaciona osnova Prostornog plana, koja se sastoji iz tri sveske:

Sveska 1. Koncept Prostornog plana

Sveska 2. Studijska osnova Prostornog plana

Sveska 3. Dokumenti vezani za pripremu, razmatranje i donošenje Prostornog plana

Sastavni deo Prostornog plana čine i "Uslovi čuvanja, održavanja i korišćenja spomeničkog nasleđa i utvrđene mere zaštite u okviru granica Prostornog plana grada Požarevca", dati od strane Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Član 7

Sastavni deo ove odluke je Saglasnost Odeljenja za privredu i finansije Gradske uprave grada Požarevca broj 03-501-119/2012 od 27.07.2012. godine, na Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Prostornog plana grada Požarevca.

Član 8

Sastavni deo ove odluke je Saglasnost na Prostorni plan grada Požarevca Ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje broj 350-01-00642/2012-07 od 05.07.2012. godine.

Član 9

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", Privredno društvo "Termoelektrane i kopovi Kostolac" i Grad Požarevac zaključiće sporazum, kojim će se utvrditi prava i obaveze potpisnika sporazuma na sprovođenju Prostornog plana grada Požarevca, u delu primene Prostornog plana područja posebne namene Kostolačkog ugljenog basena.

Član 10

Jedan primerak Prostornog plana čuva se trajno u arhivi Gradske uprave grada Požarevca, a dva primerka u Odeljenju za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Požarevca.

Član 11

Prostorni plan evidentiraće se u Centralnom registru planskih dokumenata, koji vodi ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Član 12

Nakon donošenja, tekstualni deo Prostornog plana objavljuje se u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Prostorni plan u celosti objavljuje se i u elektronskom obliku i dostupan je javnosti putem interneta.

Član 13

Ovom odlukom stavlja se van snage Odluka o usvajanju Prostornog plana opštine Požarevac do 2000-te godine ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 1/88) i Odluka o primeni Prostornog plana opštine Požarevac ("Službeni glasnik opštine Požarevac", br. 5/03).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Napomene

Prostorni plan grada Požarevca objavljen je u "Sl. listu grada Požarevca", br. 10/2012, str. 3-288, a ispravka u tekstualnom i grafičkom delu ovog plana koja se odnosi na gasovodnu mrežu u "Sl. listu grada Požarevca", br. 13/2013, str. 43-45.