PRAVILNIK
O ISPITIVANJU POGODNOSTI VOZILA ZA OBAVLJANJE AUTO-TAKSI PREVOZA

("Sl. list grada Pančeva", br. 31/2012)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ispitivanja pogodnosti putničkog vozila za obavljanje auto-taksi prevoza na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Auto-taksi prevoz na teritoriji Grada obavlja se putničkim vozilom koje je namenjeno i pogodno za auto-taksi prevoz, odnosno putničkim vozilom koje, pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuje prevoz u drumskom saobraćaju, ispunjava uslove propisane članom 14. Odluke o vanlinijskom i auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list grada Pančeva", broj 5/12 i 10/12 - ispravka) (u daljem tekstu: Odluka).

Ispitivanjem pogodnosti putničkog vozila za obavljanje auto-taksi prevoza utvrđuje se ispunjenost uslova iz prethodnog stava.

Član 3

Ispitivanje pogodnosti vozila vrši Komisija za ispitivanje pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza (u daljem tekstu: Komisija).

Gradsko veće Grada na predlog organizacione jedinice Gradske uprave Grada nadležne za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija) obrazuje Komisiju na period od dve godine.

Komisija se sastoji od predsednika, dva člana i njihovih zamenika, koji moraju imati najmanje visoku školsku spremu.

Članovima Komisije se može odrediti naknada za rad u Komisiji, čiji će se iznos odrediti rešenjem o njenom obrazovanju.

Član 4

Ispitivanje pogodnosti vozila vrši se na mestu koje odredi Komisija.

II NAČIN I POSTUPAK ISPITIVANJA POGODNOSTI VOZILA

Član 5

Ispitivanje pogodnosti vozila Komisija obavlja na osnovu uputa za ispitivanje pogodnosti (u daljem tekstu: uput), koji izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede i ekonomskog razvoja (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Sekretarijat izdaje uput:

1. fizičkom licu koje je podnelo zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje auto-taksi prevoza, ako je ispunilo uslove iz člana 13. stav 2. tačke 1.-7. Odluke i pravnom licu koje je podnelo zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje auto-taksi prevoza, ako je ispunilo uslove iz člana 13. stav 7. tačke 1.-5. Odluke (u daljem tekstu: prvi pregled), u roku od tri dana, od dana utvrđivanja da je ispunilo propisane uslove;

2. pravnom licu, odnosno preduzetniku koje obavlja auto-taksi prevoz, koje je dužno da se za izdavanje uputa obrati Sekretarijatu, najkasnije u roku od tri dana pre isteka važenja potvrde o pogodnosti (u daljem tekstu: redovan pregled);

3. pravnom licu, odnosno preduzetniku, koje obavlja auto-taksi prevoz, kada vrši zamenu vozila za koje ima važeću potvrdu o pogodnosti (u daljem tekstu: zamena vozila), u roku od tri dana, od dana prijave promene.

Agencija dostavlja pravnom licu, odnosno preduzetniku iz stava 2. tačka 2. ovog člana, obaveštenje o obavezi izvršenja redovnog pregleda najmanje deset dana pre dana isteka važeće potvrde.

Sekretarijat uz uput izdaje obrazac, u kojem podatke za identifikaciju vozila popunjava ovlašćeno lice u pravnom licu ili preduzetnik, odnosno fizičko lice u slučaju kada se vrši prvi pregled.

Član 6

Uput sadrži:

1. podatke o vlasniku vozila, odnosno korisniku vozila na osnovu ugovora o lizingu (u daljem tekstu: korisnik vozila);

2. datum i mesto obavljanja ispitivanja pogodnosti;

3. podatak o vrsti pregleda (prvi pregled, redovan pregled, zamena vozila);

4. naznaku dokumenata koje je vlasnik, odnosno korisnik vozila, dužan da donese na uvid kao dokaz o ispunjenosti uslova.

Vlasnik, odnosno korisnik vozila, dužan je da uz uput dostavi Komisiji sledeća dokumenta:

1. uredno i čitko popunjen obrazac za identifikaciju vozila;

2. fotokopija saobraćajne dozvole za vozilo;

3. fotokopiju polise osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu;

4. fotokopiju Ugovora o lizingu (za korisnike vozila na osnovu Ugovora o lizingu);

5. fotokopiju potvrde o baždarenju i plombiranju taksimetra;

6. fotokopiju saglasnosti za postavljanje reklamnog panoa (ako je reklamni pano postavljen na vozilu);

7. ako je vlasnik, odnosno korisnik vozila pravno lice, ovlašćenje kojim se fizičko lice ovlašćuje da u ime i za račun pravnog lica izvrši ispitivanje pogodnosti vozila;

8. potvrdu pravnog lica o pravu korišćenja krovne oznake, odnosno potvrdu o vraćanju krovne oznake pravnom licu (za preduzetnike koji taksi prevoz obavljaju sa krovnom oznakom pravnog lica).

Član 7

O radu Komisije vodi se zapisnik, koji sadrži:

1. datum i mesto ispitivanja pogodnosti vozila;

2. imena prisutnih članova Komisije;

3. podatke o vlasniku, odnosno korisniku vozila;

4. podatke o identifikaciji i pregledu vozila čija se podobnost ispituje.

Primedbe Komisije u toku postupka unose se u zapisnik i određuje se rok za otklanjanje nedostataka.

Zapisnik potpisuju članovi Komisije i vlasnik, odnosno korisnik vozila.

Primerak zapisnika u kojem su konstatovane nepravilnosti, odnosno nedostaci i određen rok za njihovo otklanjanje uručuje se vlasniku, odnosno korisniku vozila.

Član 8

Ispitivanju pogodnosti vozila prisustvuje ovlašćeno lice u pravnom licu, odnosno preduzetnik ili fizičko lice kome je Sekretarijat izdao uput.

Pre početka ispitivanja pogodnosti vozila, lice iz stava 1. ovog člana dužno je da Komisiji preda uput, dokumenta nabrojana u uputu i čitko popunjen obrazac iz člana 5. stav 4. ovog pravilnika.

Ukoliko lice iz stava 1. ovog člana ne priloži tražene dokaze, Komisija neće izvršiti ispitivanje pogodnosti vozila, o čemu se sačinjava zapisnik sa primedbama i rokom od tri dana za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

Član 9

Ispitivanje pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza obuhvata:

1. identifikaciju vozila;

2. vizuelni pregled vozila;

3. funkcionalni pregled vozila.

Član 10

Identifikacija vozila vrši se uvidom u saobraćajnu dozvolu vozila, pri čemu se proveravaju podaci koji su uneti u obrazac iz člana 5. stav 4. ovog pravilnika.

O eventualnim nedostacima utvrđenim tokom postupka identifikacije vozila, Komisija sačinjava zapisnik sa primedbama i određuje rok za njihovo otklanjanje.

Član 11

Vizuelni pregled vrši se nakon završenog postupka identifikacije vozila. Vizuelnim pregledom utvrđuje se ispunjenost sledećih uslova:

1. da je vozilo bez spoljašnjih oštećenja;

2. da je unutrašnjost vozila (sedišta, oplate vrata i krova, podne obloge, obloge prostora za smeštaj prtljaga, rukohvati, ručice za otvaranje vrata, ručice za otvaranje prozora i slično) bez oštećenja;

3. da je vozilo čisto;

4. da vozilo ima najviše pet sedišta;

5. da su sedišta u vozilu pravilno postavljena i pričvršćena, tako da putnik gleda u pravcu kretanja vozila, a da zadnji deo sedišta obezbeđuje dovoljnu sigurnost putnika;

6. da vozilo ima najmanje četvoro vrata;

7. da ima ispravan i baždaren taksimetar, postavljen tako da je dostupan vozaču u toku vožnje i da je vidljiv od strane putnika koji sede na zadnjem sedištu vozila (mora biti postavljen u zoni središnje konzole vozila);

8. da je vozilo opremljeno instalacijom za osvetljenje krovne oznake "TAXI";

9. da se u vozilu nalazi važeći cenovnik, postavljen tako da njegov sadržaj bude vidljiv putnicima;

10. da se u vozilu na vidnom mestu nalazi istaknut identifikacioni karton;

11. da je bočna oznaka postavljena u skladu sa Pravilnikom o izgledu i izdavanju auto-taksi isprava i oznaka;

12. da je vozilo označeno odgovarajućim homologacijskim oznakama kojima se dokazuje da tip vozila ispunjava uslove iz Uredbe o homologaciji vozila ("Službeni list SRJ" broj 51/98);

13. da je pod vozila prekriven podlogom koja je izdržljiva, sprečava klizanje i stvaranje prašine;

14. ako je visina poda vozila od tla veća od 410 mm, mora postojati stepenik obložen podlogom koja se ne kliza;

15. da je pokrivka unutrašnjosti vozila i krova pravilno izrađena i postavljena;

16. da je vozilo opremljeno protivpožarnim uređajem, odnosno da se u vozilu nalazi propisan i ispravan protivpožarni aparat;

17. da je svako sedište u vozilu opremljeno sigurnosnim pojasevima prema deklaraciji proizvođača, bez vidljivih oštećenja i nečistoća u vozilu;

18. da je krovna oznaka "TAXI" povezana sa sistemom za napajanje električnom energijom vozila pomoću odgovarajućeg priključka koji omogućuje da se osvetljavajući deo krovne oznake automatski pali, odnosno gasi preko taksimetra.

U slučaju kada se vrši prvi pregled, ne utvrđuje se ispunjenost uslova iz tačke 9. i 10. i 18. ovog člana.

Član 12

Nakon završenog vizuelnog pregleda obavlja se funkcionalni pregled vozila. Funkcionalnim pregledom vrši se provera ispravnosti rada sledećih uređaja i opreme:

1. svetlosno-signalnih delova i uređaja na vozilu (sijalice, farovi, migavci, krovna oznaka i slično);

2. pomoćnih uređaja na vozilu (brisači vetrobranskih stakala, brisači farova ako postoje, ventilacija vozila, električne komande za otvaranje prozora, podešavanje naslona sedišta, pomeranje sedišta i slično);

3. taksimetra, koji mora biti ispravan, baždaren na važeću tarifu, plombiran i postavljen tako da iznos koji se otkucava bude vidljiv i da se njegovim uključenjem svetlo na krovnoj oznaci "TAXI" isključuje;

4. unutrašnjeg osvetljenja koje osvetljava prostor za putnike;

5. vrata vozila koja se sa spoljne i unutrašnje strane otvaraju bez pomoći vozača i da se prozori pravilno otvaraju i zatvaraju.

U slučaju prvog pregleda ne proverava se ispunjenost uslova iz stava 2. tačka 3. ovog člana.

Ako Komisija u postupku vizuelnog i funkcionalnog pregleda vozila utvrdi da vozilo ne ispunjava uslove propisane odredbama članova 11. i 12. ovog pravilnika, obustaviće postupak ispitivanja pogodnosti vozila, sačiniće zapisnik sa primedbama i odrediće rok od 15 dana za otklanjanje uočenih nedostataka.

Član 13

Nakon sprovedenog postupka ispitivanja pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza, Komisija dostavlja Agenciji Izveštaj o ispitivanju pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza.

Član 14

Agencija, na osnovu dostavljenog izveštaja Komisije, izdaje potvrdu o pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza, sa rokom važenja od godinu dana, od dana izdavanja potvrde.

Član 15

Ako Komisija u postupku ispitivanja pogodnosti vozila za obavljanje auto-taksi prevoza utvrdi nedostatke na vozilu pravnog lica, preduzetnika, odnosno fizičkog lica, sačiniće zapisnik sa primedbama i odrediće rok za otklanjanje uočenih nedostataka.

Sekretarijat će odbiti zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje auto-taksi prevoza na teritoriji Grada, ako pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice upućeno na ispitivanje pogodnosti vozila na osnovu zahteva za izdavanje odobrenja za obavljanje auto-taksi prevoza, ne otkloni nedostatke na vozilu utvrđene zapisnikom Komisije u ostavljenom roku.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o ispitivanju pogodnosti vozila za taksi prevoz ("Službeni list opštine Pančevo", broj 26/06, 20/07 i "Službeni list grada Pančeva", broj 6/09).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".