PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI PORESKIH INSPEKTORA I PORESKIH IZVRŠITELJA U ODELJENJU ZA LOKALNU PORESKU ADMINISTRACIJU GRADSKE UPRAVE GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 29/2012)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje sadržina i obrazac službene legitimacije koja se izdaje poreskim inspektorima (u daljem tekstu: poreski inspektor) i poreskim izvršiteljima (u daljem tekstu: poreski izvršitelj) Odeljenja za lokalnu poresku administraciju u Gradskoj upravi grada Zaječara, kao i način izdavanja i vođenja evidencija o izdatim službenim legitimacijama ovlašćenih službenih lica.

Član 2

Službena legitimacija služi za identifikaciju poreskog inspektora i poreskog izvršitelja prilikom vršenja poslova iz njihove zakonske nadležnosti i može se koristiti samo u svrhu obavljanja inspekcijskog nadzora, odnosno obavljanja poslova prinudne naplate izvornih lokalnih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Član 3

Službena legitimacija poreskog inspektora i poreskog izvršitelja je javna isprava kojom se dokazuje ovlašćenje poreskog inspektora i poreskog izvršitelja za vršenje poreske kontrole, odnosno poslova prinudne naplate izvornih lokalnih javnih prihoda jedinice lokalne samouprave.

Poreski inspektor i poreski izvršitelj je dužan da sa sobom nosi i pokaže službenu legitimaciju pre početka preduzimanja radnji iz svoje zakonom propisane nadležnosti.

I SLUŽBENA LEGITIMACIJA

Član 4

Službena legitimacija poreskog inspektora se izdaje na Obrascu broj 1.

Službenu legitimaciju poreskog inspektora čini tvrdo plastificirani obrazac službene legitimacije, u obliku položenog pravougaonika veličine 100 x 70 mm, sa tekstom u horizontalnom položaju.

Službena legitimacija poreskog inspektora je narandžaste boje.

Tekst je crne boje, ispisan ćiriličnim pismom, na srpskom jeziku.

Prednja strana obrasca službene legitimacije poreskog inspektora na vrhu, u sredini, sadrži: grb grada Zaječara, a ispod toga tekst sledeće sadržine:

"GRAD ZAJEČAR
GRADSKA UPRAVA GRADA ZAJEČARA
Odeljenje za lokalnu poresku administraciju
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI INSPEKTOR"

Ispod ovog teksta, na levoj strani prednje strane obrasca stoji tekst: "Ime", sa mestom označenim za ime službenog lica, ispod njega "Prezime", sa mestom označenim za prezime službenog lica, ispod njega tekst: "Svojeručni potpis", sa označenim mestom za potpis službenog lica, a ispod njega tekst: "Identifikacioni broj" sa mestom označenim za unos identifikacionog broja.

Sa desne strane prednje strane obrasca stoji mesto za fotografiju službenog lica u boji veličine 25 x 30 mm.

U donjem delu leve strane obrasca nalazi se tekst: "Datum izdavanja" sa označenim mestom za unos datuma izdavanja, u nastavku stoji: "M.P", a u nastavku stoji tekst: "Načelnik" sa označenim mestom za potpis načelnika Gradske uprave grada Zaječara.

Poleđina obrasca službene legitimacije poreskog inspektora sadrži u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENJE", a ispod njega tekst: "Poreski inspektor u obavljanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku."

Službena legitimacija poreskog inspektora odštampana je uz ovaj pravilnik na Obrascu br. 1 i čini njen sastavni deo.

Član 5

Službena legitimacija poreskog izvršitelja se izdaje na Obrascu broj 2.

Službenu legitimaciju poreskog izvršitelja čini tvrdo plastificirani obrazac službene legitimacije, u obliku položenog pravougaonika veličine 100 x 70 mm, sa tekstom u horizontalnom položaju.

Službena legitimacija poreskog izvršitelja je plave boje.

Tekst je crne boje, ispisan ćiriličnim pismom, na srpskom jeziku.

Prednja strana obrasca službene legitimacije poreskog izvršitelja na vrhu, u sredini, sadrži: grb grada Zaječara, a ispod toga tekst sledeće sadržine:

"GRAD ZAJEČAR
GRADSKA UPRAVA GRADA ZAJEČARA
Odeljenje za lokalnu poresku administraciju
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI IZVRŠITELJ"

Ispod ovog teksta, na levoj strani prednje strane obrasca stoji tekst: "Ime", sa mestom označenim za ime službenog lica, ispod njega "Prezime", sa mestom označenim za prezime službenog lica, ispod njega tekst: "Svojeručni potpis", sa označenim mestom za potpis službenog lica, a ispod njega tekst: "Identifikacioni broj" sa mestom označenim za unos identifikacionog broja.

Sa desne strane prednje strane obrasca stoji mesto za fotografiju službenog lica u boji veličine 25 x 30 mm.

U donjem delu leve strane obrasca nalazi se tekst: "Datum izdavanja" sa označenim mestom za unos datuma izdavanja, u nastavku stoji: "M.P" sa mestom za pečat, a u nastavku stoji tekst: "Načelnik" sa označenim mestom za potpis načelnika Gradske uprave grada Zaječara.

Poleđina obrasca službene legitimacije poreskog izvršitelja sadrži u gornjem delu u sredini tekst: "OVLAŠĆENJE", a ispod njega: "Poreski izvršitelj u postupku prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze."

Službena legitimacija poreskog izvršitelja odštampana je uz ovaj pravilnik na Obrascu br. 2 i čini njen sastavni deo.

II NAČIN IZDAVANJA I VOĐENJA EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA

Član 6

Identifikacioni broj službene legitimacije služi za identifikaciju ovlašćenih službenih lica.

Ne mogu se izdati dva istovetna identifikaciona broja.

Identifikacioni broj se sastoji od 5 (pet) cifre.

Prva cifra, numerisana brojem 1, označava da je imalac službene legitimacije poreski inspektor; broj 2 označava da je imalac službene legitimacije poreski izvršitelj.

Druga i treća cifra predstavljaju oznaku Odeljenja za lokalnu poresku administraciju.

Četvrta i peta cifra označavaju lični identifikacioni broj imaoca službene legitimacije.

Identifikacioni broj poreskog inspektora i poreskog izvršitelja se upisuje u obrazac službene legitimacije na označenom mestu nakon teksta "Identifikacioni broj".

Član 7

Načelnik Gradske uprave grada Zaječara rešenjem odlučuje o izdavanju službene legitimacije i utvrđuje njen identifikacioni broj.

Član 8

Poreski inspektor i poreski izvršitelj prilikom preuzimanja službene legitimacije potpisuju revers.

Poreski inspektor i poreski izvršitelj kome prestane radni odnos u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, koji bude raspoređen na drugo radno mesto u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju, koji bude raspoređen u drugu organizacionu jedinicu Gradske uprave, kome miruju prava i obaveze iz radnog odnosa u skladu sa zakonom i koji bude udaljen s posla u skladu sa zakonom, dužan je da vrati svoju službenu legitimaciju načelniku Odeljenja za lokalnu poresku administraciju.

Prilikom vraćanja službene legitimacija, sastavlja se potvrda o primopredaji - povratnica službene legitimacije koju potpisuje načelnik Odeljenja za lokalnu poresku administraciju i poreski inspektor, odnosno poreski izvršitelj.

Revers iz stava 1. ovog člana i potvrda iz stava 3. ovog člana čuvaju se u personalnom dosijeu poreskog inspektora, odnosno poreskog izvršitelja.

O izdatim službenim legitimacijama Gradska uprava grada Zaječara, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju vodi evidenciju za poreske inspektore odnosno poreske izvršitelje u koje se unosi: redni broj, ime i prezime, JMBG, radno mesto, identifikacioni broj, datum prijema i datum vraćanja, datum zamene, broj rešenja o oglašavanju službene legitimacije nevažećom i napomena.

Evidencija iz stava 1. ovog člana čuva se na sigurnom mestu radi sprečavanja njenog uništavanja mogućnosti da dođe u posed neovlašćenim licima.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama za poreske inspektore je odštampana uz ovaj pravilnik na Obrascu br. 3 i čini njegov sastavni deo.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama za poreske izvršitelje je odštampana uz ovaj pravilnik na Obrascu br. 4 i čini njegov sastavni deo.

Član 9

Ako poreski inspektor, odnosno poreski izvršitelj ošteti, izgubi ili na drugi način ostane bez svoje službene legitimacije, dužan je da o tome istog dana pismeno obavesti načelnika Odeljenja za lokalnu poresku administraciju i načelnika Gradske uprave.

U slučaju iz stava 1. ovog člana službena legitimacija se narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana, rešenjem načelnika Gradske uprave oglašava nevažećom.

Rešenje iz stava 2. ovog člana se najkasnije narednog radnog dana od dana njegovog donošenja dostavlja na objavljivanje u "Službenom listu grada Zaječara".

U slučaju iz stava 1. poreskom inspektoru, odnosno poreskom izvršitelju se izdaje nova službena legitimacija sa novim identifikacionim brojem službene legitimacije, osim ako gubitak službene legitimacije nije posledica teške povrede radne dužnosti ili drugog kažnjivog dela.

Član 10

Oštećene, kao i pronađene, a oglašene nevažećim legitimacije, dostavljaju se Odeljenju za lokalnu poresku administraciju.

Vraćene (razdužene) legitimacije se poništavaju bušenjem.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

Obrazac 1.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG INSPEKTORA

 

GRAD ZAJEČAR
GRADSKA UPRAVA GRADA ZAJEČARA
Odeljenje za lokalnu poresku administraciju
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI INSPEKTOR

 

 

 

 

Ime

 

 

 

Prezime

 

 

 

Svojeručni potpis

 

 

 

Identifikacioni broj

 

 

 

Datum izdavanja

M.P

Načelnik

 

OVLAŠĆENJE

Poreski inspektor u obavljanju poslova poreske kontrole izvornih lokalnih javnih prihoda, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, drugim poreskim i sa njima povezanim propisima, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku.

 

Obrazac 2.

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA PORESKOG IZVRŠITELJA

 

GRAD ZAJEČAR
GRADSKA UPRAVA GRADA ZAJEČARA
Odeljenje za lokalnu poresku administraciju
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
PORESKI IZVRŠITELJ

 

 

 

 

Ime

 

 

 

Prezime

 

 

 

Svojeručni potpis

 

 

 

Identifikacioni broj

 

 

 

Datum izdavanja

M.P

Načelnik

 

OVLAŠĆENJE

Poreski izvršitelj u postupku prinudne naplate poreske obaveze po osnovu izvornih lokalnih javnih prihoda ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine radnje i mere u postupku prinudne naplate poreske obaveze.

 

Obrazac 3.

 

EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA ZA PORESKE INSPEKTORE

 

R. br.

Ime i prezime

JMBG

Radno mesto

Identifikacioni broj

Datum prijema

Datum vraćanja

Datum zamene

Br. rešenja o oglašavanju legitimacije nevažećom

Napomena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac 4.

 

EVIDENCIJA O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA ZA PORESKE IZVRŠITELJE

 

R. br.

Ime i prezime

JMBG

Radno mesto

Identifikacioni broj

Datum prijema

Datum vraćanja

Datum zamene

Br. rešenja o oglašavanju legitimacije nevažećom

Napomena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomene

Danom početka primene Pravilnika o izgledu obrasca službene legitimacije inspektora ("Sl. glasnik RS", br. 81/2015), odnosno 30. aprila 2016. godine, prestaju da važi pravilnici kojima se uređuju službene legitimacije inspektora u odgovarajućim oblastima inspekcijskog nadzora u delu kojim se uređuje službena legitimacija. Službene legitimacije izdate po ranijim propisima važe do njihove zamene, koja će se izvršiti najkasnije u roku od 90 dana od dana početka primene ovog pravilnika.