PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA KATEGORIZACIJU I OCENU PROGRAMA SPORTSKIH ORGANIZACIJA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 80/2010, 2/2011 i 83/2012 - dr. odluka)

Čl. 1-26*

(Prestalo da važi)

3. Program finansiranja potreba u oblasti sporta

Član 27

Uprava je u obavezi da finansijskim planom raspodele budžetskih sredstava namenjenih za finansiranje aktivnosti u oblasti sporta za tekuću godinu predvidi sredstva za:

1

Finansiranje programa redovnih aktivnosti;

2

Finansiranje programa posebnih aktivnosti;

3

Povremeno finansiranje programa ili delova programa redovnih aktivnosti sportskih organizacija koje u sistemu kategorisanja ostvare manje od 50 poena;

4

finansiranje programa ili delova programa sportske organizacije čiji program, iz objektivnih razloga, nije mogao da bude planiran blagovremeno i to na osnovu ostvarenih sportskih rezultata koji su od izuzetnog značaja za razvoj, unapređenje i afirmaciju sporta u Gradu, učešća u kvalifikacijama i višim nivoima značajnih zvaničnih sportskih takmičenja i drugih neplaniranih aktivnosti čijom realizacijom se doprinosi razvoju, unapređenju i afirmaciji sporta u Gradu;

5

stimulativno finansiranje aktivnosti sportskih organizacija na osnovu posebno iskazanog interesa Grada u oblasti sporta;

6

finansiranje sportskih priredbi od značaja za Grad.

Finansiranje aktivnosti u oblasti sporta iz stava 1. ovog člana, vrši se na sledeći način: tačka 1. i 2. na osnovu Programa finansiranja potreba u oblasti sporta sa predlogom liste bodovanja sportskih organizacija; tačka 3. i 4. na osnovu rešenja Gradonačelnika donetog na predlog Uprave; tačka 5. na osnovu rešenja Gradonačelnika donetog na predlog Gradskog veća i tačka 6. na osnovu Programa sportskih priredbi od značaja za Grad koje donosi Uprava uz saglasnost Gradonačelnika.

Član 28

Primenom kriterijuma i merila iz ovog Pravilnika Komisija vrši ocenu programa redovnih i posebnih aktivnosti sportskih organizacija.

Ostvareni bodovi primenom kriterijuma za kategorizaciju sportskih organizacija koje su učestvovale na javnom konkursu za finansiranje programa redovnih aktivnosti i bodovi kroz posebne kriterijume se sabiraju i taj zbir poena se koristi pri utvrđivanju predloga Programa finansiranja potreba u oblasti sporta sa predlogom liste bodovanja sportskih organizacija.

Predlogom programa iz stava 2. ovog člana utvrđuje se i predlog programa sportskih organizacija koje su učestvovale na javnom konkursu za finansiranje programa posebnih aktivnosti, koje Komisija dostavlja Upravi.

Uprava na osnovu Predloga programa iz stava 2. ovog člana izrađuje predlog raspodele sredstava za dotacije za finansiranje programa ili delova programa posebnih aktivnosti sportskih organizacija i dostavlja ga uz Predlog programa Gradskom veću Grada Niša.

Gradsko veće Grada Niša po razmatranju Predloga programa, predlaže Gradonačelniku njegovo donošenje.

Član 29

Po donošenju Programa finansiranja aktivnosti u oblasti sporta, Uprava vrši raspodelu sredstava za finansiranje programa redovnih i posebnih aktivnosti sportskih organizacija.

U skladu sa predviđenim sredstvima za finansiranje programa redovnih aktivnosti sportskih organizacija, sredstva za dotacije raspodeljuju se tako što se utvrđuje vrednost boda, a taj iznos se množi brojem bodova utvrđenih listom bodovanja.

Prilikom raspodele sredstava, u slučaju da se u okviru jedne sportske igre u istom rangu takmičenja nađu tri sportske organizacije, programi svake od njih se finansiraju sa 50% od sredstava koja ostvare kroz sistem bodovanja, a ukoliko se u istom rangu takmičenja nađu četiri sportske organizacije, programi svake od njih finansiraju se sa 40% od sredstava koja ostvare kroz sistem bodovanja."

Čl. 30-33*

(Prestalo da važi)

Napomene

* Danom stupanja na snagu Odluke o ostvarivanju potreba i interesa građana u oblasti sporta u gradu Nišu ("Sl. list grada Niša", br. 83/2012), odnosno 30. oktobra 2012. godine, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima i merilima za kategorizaciju i ocenu programa sportskih organizacija na teritoriji Grada Niša ("Sl. list grada Niša", br. 80/2010 i 2/2011), osim čl. 27, 28. i 29. koji prestaju da važe 1. januara 2013. godine.