ODLUKA
O ORGANIZACIJI, DELOKRUGU I RADU ZAŠTITNIKA GRAĐANA GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 1/2011 i 8/2012)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuje nadležnost, ovlašćenja, način postupanja, izbora i prestanka dužnosti zaštitnika građana za teritoriju grada Kruševca (u daljem tekstu: zaštitnik građana).

Član 2

Zaštitnik građana kontroliše poštovanje prava građana, utvrđuje povrede učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem Gradske uprave i javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Grad (u daljem tekstu: javne službe), ako se radi o povredi propisa i opštih akata Grada.

Član 3

Zaštitnik građana je nezavisan i samostalan u obavljanju poslova utvrđenih ovom Odlukom i niko nema pravo da utiče n

njegov rad i postupanje.

Član 4

Zaštitnik građana obavlja svoju funkciju na osnovu zakona, i drugih propisa donetih u skladu sa Ustavom i zakonom.

Član 5

Sedište Zaštitnika građana je u Kruševcu, Gazimestanska broj 1.

Član 6

Sredstva za rad Zaštitnika građana obezbeđuju se u budžetu Grada.

II - NADLEŽNOST I OVLAŠĆENJA

Član 7

Zaštitnik građana kontroliše poštovanje prava građana, utvrđuje povrede učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem Gradske uprave i javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Grad, ako se radi o povredi propisa i opštih akata Grada.

Član 8

Zaštitnik građana može podnositi inicijative organima Republike i Grada za donošenje ili izmenu zakona i drugih propisa kao i izmene odluka i drugih propisa organa Grada, ako smatra da do povrede prava građana dolazi zbog nedostataka u propisima.

Zaštitnik građana daje mišljenje na nacrte propisa i drugih opštih akata grada, ako se njima uređuju pitanja od značaja za ostvarivanje i zaštitu prava građana.

Član 9

Zaštitnik građana može podneti inicijativu za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti i zakonitosti zakona, drugih propisa i opštih akata.

Član 10

Zaštitnik građana može da javno preporuči nadležnom organu razrešenje izabranog ili postavljenog lica koji je odgovoran za povredu prava građana kao i da inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv zaposlenog u Gradskoj upravi koji je neposredno odgovoran za učinjenu povredu.

Član 11

Organi Grada i javne službe su obavezni da sarađuju sa zaštitnikom građana i da mu stave na uvid sve podatke kojima raspolažu a koje su od značaja za njegovo postupanje.

III - NAČIN POSTUPANJA

Član 12

Zaštitnik građana pokreće postupak po pritužbi građana ili po službenoj dužnosti.

Pravo da podnese pritužbu Zaštitniku građana ima svako fizičko ili pravno lice koje smatra da su mu aktom, radnjom ili nečinjenjem organa Grada, preduzeća ili ustanova čiji je osnivač Grad povređena prava.

Zaštitnik građana po pravilu ne postupa po anonimnoj pritužbi.

Član 13

Pre podnošenja pritužbe zaštitniku građana, podnosilac je dužan da pokuša da zaštiti svoja prava u odgovarajućem pravnom postupku, na šta će ga uputiti zaštitnik građana.

Izuzetno, zaštitnik građana može pokrenuti postupak i pre nego što su iscrpljena sva pravna sredstva ako bi podnosiocu pritužbe bila naneta nenadoknadiva šteta.

Član 14

Pritužba se podnosi u pisanoj formi a može se podneti i usmeno na zapisnik.

Pritužba sadrži naziv organa ili javne službe na čiji se rad odnosi, opis povrede prava, dokaze i podatke o tome koja su pravna sredstva iskorišćena i podatke o podnosiocu predstavke.

Na podnošenje pritužbe se ne plaća naknada.

Član 15

Zaštitnik građana obaveštava podnosioca pritužbe i organ odnosno javnu službu protiv kojih je podneta pritužba o pokretanju i završetku postupka.

Organ odnosno javna služba su dužni da odgovore na zahtev Zaštitnika građana i da mu dostave sve spise vezane za pritužbu u roku koji on odredi a koji ne može biti duži od 30 dana.

Član 16

Ako Zaštitnik građana utvrdi da je pritužba neosnovana o tome će obavestiti podnosioca.

Ako nađe da su postojali nedostaci u radu organa odnosno službe, Zaštitnik građana će uputiti preporuku organu o tome kako bi uočeni nedostatak trebalo otkloniti.

Organ odnosno služba su dužni da obaveste Zaštitnika građana da li su postupili po preporuci i otklonili nedostatke u roku od 30 dana od dobijanja preporuke.

Ako organ odnosno javna služba ne postupe po preporuci, Zaštitnik građana može o tome da obavesti javnost, Skupštinu grada, Gradsko veće, odnosno upravni odbor javne službe, a može i da preporuči utvrđivanje odgovornosti funkcionera, odnosno direktora javne službe.

Član 17

Zaštitnik građana podnosi Skupštini grada godišnji izveštaj o radu.

Na zahtev Skupštine grada i ako oceni da za to postoje naročito opravdani razlozi, zaštitnik građana podneće i poseban izveštaj.

IV - POSTAVLJENJE I PRESTANAK FUNKCIJE

Član 18

Zaštitnika građana postavlja i razrešava Skupština grada na predlog Gradskog veća na vreme od pet godina i može biti postavljeno na tu dužnost najviše dva puta uzastopno.

Zaštitnik građana stupa na dužnost danom utvrđenim aktom o postavljenju.

Član 19

Za zaštitnika građana može biti postavljeno lice koje ispunjava opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa, koje ima završen pravni fakultet i najmanje pet godina radnog iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana.

Član 20

Zaštitnik građana ima zamenika koga postavlja Skupština grada na isti način i pod istim uslovima kao i zaštitnika građana.

Član 21

Zaštitnik građana ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost kao ni drugu dužnost ili posao koji bi mogao uticati na njegovu samostalnost i nezavisnost.

Zaštitnik građana ne može biti član političke stranke.

Član 22

Pre stupanja na dužnost, Zaštitnik građana polaže pred Skupštinom grada zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom, zakonom, Statutom i drugim propisima u cilju zaštite i unapređenja prava građana".

Član 23

Zaštitnik građana ima status postavljenog lica na javnu funkciju.

Zaštitnik građana ima pravo na platu u visini plate Gradskog javnog pravobranioca.

Zamenik ima pravo na platu u visini plate zamenika javnog pravobranioca.

Član 24

Zaštitnik građana za svoj rad odgovora Skupštini grada.

Član 25

Zaštitniku građana prestaje funkcija:

- istekom mandata,

- ostavkom,

- ispunjenjem uslova za ostvarivanje prava na penziju u skladu sa zakonom,

- razrešenjem.

Član 26

Zaštitnik građana može biti razrešen ako:

- nestručno i nesavesno obavlja svoju funkciju,

- obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost, drugu dužnost ili posao koji bi mogao uticati na njegovu samostalnost i nezavisnost ili ako postupa suprotno zakonu kojim se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javne funkcije,

- u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Član 27

Predlog za razrešenje Zaštitnika građana podnosi Gradsko veće.

Član 28

Za vršenje stručnih i administrativnih poslova Zaštitnika građana obrazuje se stručna služba Zaštitnika građana.

Finansijsko-materijalne i tehničke poslove obavlja Gradska uprava.

Zaštitnik građana donosi opšti akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta uz saglasnost Gradskog veća.

Na organizaciju i rad Zaštitnika građana kao i na prava i dužnosti postavljenih i zaposlenih shodno se primenjuju propisi kojima se uređuju radni odnosi u Gradskoj upravi.

Obračun i isplata plata zaposlenih vrši se u skladu sa aktom koji se primenjuje na zaposlene u Gradskoj upravi.

O pojedinačnim pravima i obavezama zaposlenih odlučuje Zaštitnik građana.

V - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Skupština grada će postaviti Zaštitnika građana u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 30

Zaštitnik građana će doneti akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta i preuzeti zaposlene koji su radili na poslovima pružanja pravne pomoći u Gradskoj upravi u roku od 30 dana od dana postavljenja.

Član 31

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".