PRAVILNIK

O ORGANIZACIJI RADA DOKTORA MEDICINE ZA STRUČNO UTVRĐIVANJE VREMENA I UZROKA SMRTI UMRLIH VAN ZDRAVSTVENE USTANOVE I IZDAVANJE POTVRDE O SMRTI

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 11/2012)

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se organizacija, način rada i druga pitanja od značaja za obezbeđivanje rada doktora medicine za stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih van zdravstvene ustanove i izdavanje potvrde o smrti na teritoriji grada Novog Pazara (u daljem tekstu - lekar mrtvozornik).

Član 2

Lekare mrtvozornike iz člana 1. ovog Pravilnika, određuje nadležni organ Grada, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Za efikasno organizovanje poslova mrtvozorstva, lekari mrtvozornici određuju koordinatora.

Međusobna prava i obaveze Grada i lekara mrtvozornika, regulišu se ugovorom kojim se određuje pravo lekara mrtvozornika i koordinatora na nadoknadu za obavljeni posao.

Član 3

Sredstva za nadoknadu lekara mrtvozornika obezbeđuju se u budžetu Grada. Nadoknada za rad lekara mrtvozornika utvrđuje se u zavisnosti od toga da li je u pitanju slučaj utvrđivanja:

- prirodne smrti u naseljenim mestima na teritoriji grada Novog Pazara;

- smrti po pozivu nadležne organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS - Policijske uprava Novi Pazar (u daljem tekstu: Policijska uprava);

- smrti u vremenu od 22.00 do 6.00 časova narednog dana (rad noću).

Član 4

Lekari mrtvozornici utvrđuju vreme i uzrok smrti lica koja su umrla van zdravstvene ustanove na teritoriji grada Novog Pazara.

Uže područje teritorije Grada na kojem lekar mrtvozornik obavlja preglede umrlih i izdaje potvrde o smrti određuje koordinator uz saglasnost lekara mrtvozornika i o utvrđenom teritorijalnom rasporedu obaveštava nadležnu Gradsku upravu i zdravstvene ustanove.

Član 5

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti i izdavanje potvrde o smrti lekar mrtvozornik vrši po pozivu Doma zdravlja Novi Pazar.

Policijske uprave, ili lica koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti (član porodice ili druga lica sa kojima je umrli živeo, odnosno lica u čijem je stanu smrt nastupila, tj. lice koje je prvo za smrt saznalo).

Lekar mrtvozornik je dužan da u roku od 12 sati od primljenog poziva izvrši neposredan pregled umrlog lica, utvrdi vreme i uzrok smrti i izda potvrdu o smrti.

Član 6

Za utvrđivanje vremena i uzroka smrti lica, po pozivu Policijske uprave, koordinator u dogovoru sa lekarima mrtvozornicima utvrđuje raspored pripravnosti, koji dostavlja Policijskoj upravi, najkasnije poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Raspored pripravnosti iz stava i ovog člana, važi i za utvrđivanje vremena i uzroka smrti u vremenu od 22.00 do 6.00 časova narednog dana i isti se dostavlja nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, najkasnije poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Tokom perioda pripravnosti lekar mrtvozornik je dužan da bude neprekidno dostupan i da se odmah odazove pozivu.

U slučaju sprečenosti da obavlja svoj posao, lekar mrtvozornik je dužan da blagovremeno obavesti koordinatora u cilju obezbeđivanja zamene.

O ovoj promeni koordinator obaveštava Policijsku upravu, odnosno zdravstvenu ustanovu.

Član 7

Lekar mrtvozornik je dužan da bez odlaganja o smrtnom slučaju obavesti Policijsku upravu, ako:

- nije u mogućnosti da utvrdi identitet umrlog lica;

- pregledom umrlog lica utvrdi povrede ili na drugi način posumnja u nasilnu smrt;

- na osnovu raspoloživih medicinskih činjenica nije moguće utvrditi uzrok smrti.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana lekar mrtvozornik neće izdati potvrdu o smrti dok nadležni sud ne donese odluku u vezi sa obdukcijom.

Član 8

Prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti, lekar mrtvozornik je dužan da se koristi dostignućima savremene medicinske nauke i raspoloživom medicinskom dokumentacijom o lečenju umrlog lica.

Nakon neposrednog pregleda i utvrđivanja smrti, lekar mrtvozornik ispituje okolnosti pod kojima je smrt nastupila i utvrđuje vreme i uzrok smrti.

Lekar mrtvozornik prikuplja relevantne podatke od članova porodice odnosno drugih prisutnih osoba koji iste mogu da pruže.

Član 9

Lekar mrtvozornik ne sme da izda potvrdu o smrti pre proteka 3 časa od trenutka smrti.

Nakon što je utvrdio vreme i uzrok smrti lekar mrtvozornik popunjava potvrdu o smrti.

Lekar mrtvozornik je dužan da uredno i čitko popuni potvrdu o smrti i izda je u tri primerka, pri čemu jedan primerak zadržava za sebe, a dva primerka izdaje licu koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti.

Lice koje je po zakonu dužno da prijavi činjenicu smrti, izdate primerke potvrde o smrti, dostavlja matičaru.

Član 10

Umrlo lice može se sahraniti, po pravilu 24 do 48 sati od nastanka smrti, u skladu sa zakonom, a nakon što je smrt utvrđena od strane lekara mrtvozornika i izdata potvrda o smrti.

U slučajevima kada se izvrši sahrana lica bez poziva lekara mrtvozornika i izdate potvrde o smrti, upis u matičnu knjigu umrlih se može izvršiti na osnovu pravnosnažne odluke nadležnog suda.

Član 11

Lekari mrtvozornici su dužni da mesečno podnose izveštaj o svom radu nadležnoj Gradskoj upravi i to najkasnije do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Lekari mrtvozornici su dužni da uredno evidentiraju sve slučajeve utvrđivanja vremena i uzroka smrti lica umrlih van zdravstvene ustanove kroz Protokol umrlih, koji se vodi u nadležnoj Gradskoj upravi i zdravstvenoj ustanovi.

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".