ODLUKA

O NOVČANOJ NAGRADI "AKADEMIK DRAGOSLAV SREJOVIĆ" NAJUSPEŠNIJIM UČENICIMA I STUDENTIMA SA TERITORIJE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 42/2012)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i način dodeljivanja novčane nagrade "Akademik Dragoslav Srejović", najuspešnijim učenicima i studentima diplomskih akademskih studija - master i doktorskih akademskih studija sa teritorije grada Kragujevca.

Član 2

Dodelom novčane nagrade najuspešnijim učenicima i studentima diplomskih akademskih studija-master i doktorskih akademskih studija sa teritorije grada Kragujevca u toku redovnog školovanja, neguje se sećanje na naučno delo i stvaralaštvo Akademika Dragoslava Srejovića

Član 3

Pravo na novčanu nagradu "Akademik Dragoslav Srejović" imaju najuspešniji učenici srednjih škola i studenti diplomskih akademskih studija-master i doktorskih akademskih studija koji ispunjavaju sledeće uslove:

- da imaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca najmanje 3 godine pre datuma raspisivanja konkursa;

- da su redovni učenici srednjih škola (osim učenika prvog razreda) ili redovni studenti diplomskih akademskih studija-master (osim studenata prve godine) čije se obrazovanje finansira iz budžeta, kao i studenti doktorskih akademskih studija koji imaju kontinuitet u toku školovanja;

- da učenici srednje škole imaju prosečnu ocenu 5,00 i da su tokom prethodne školske godine bili nosioci prve, druge ili treće nagrade na međunarodnom ili republičkom (državnom) takmičenju iz nastavnih predmeta i disciplina koje propisuje nadležno Ministarstvo Republike Srbije;

- da studenti diplomskih akademskih studija-master koji nisu u radnom odnosu koji su upisali studije koje po nastavnom programu fakulteta traju najmanje deset semestara (300 ESPB), imaju uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 9,50 tokom svih godina studija, uz uslov davanja godine za godinu;

- da studenti doktorskih akademskih studija koji nisu u radnom odnosu imaju uspeh sa najnižom prosečnom ocenom 9,50 tokom prethodnih studija, uz uslov davanja godine za godinu.

Član 4

Izuzetno, od uslova predviđenih u članu 3. ove odluke, pravo na novčanu nagradu mogu ostvariti studenti za ostvarene naučne rezultate iz oblasti arheologije.

Član 5

Sredstva za novčanu nagradu "Akademik Dragoslav Srejović" obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca za svaku kalendarsku godinu.

Visinu novčane nagrade određuje Gradsko veće.

Član 6

Novčane nagrade "Akademik Dragoslav Srejović" dodeljuju se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Konkurs iz stava 1. ovog člana raspisuje Gradsko veće, za svaku školsku godinu, a najkasnije do kraja tekuće kalendarske godine.

Konkurs sadrži: kriterijume za dodelu novčane nagrade, dokumentaciju koja se prilaže uz prijavu, rok za prijavljivanje i kome se prijava podnosi.

Član 7

Prijave prispele na Konkurs razmatra Komisija za dodelu novčane nagrade "Akademik Dragoslav Srejović" (u daljem tekstu: Komisija), najuspešnijim učenicima i studentima.

Komisija ima 7 članova iz reda istaknutih stručnjaka iz oblasti obrazovanja i predstavnika lokalne samouprave.

Komisiju imenuje Gradsko veće na period od četiri godine.

Rad Komisije je javan.

Član 8

Komisija utvrđuje predlog Odluke o izboru kandidata za dodelu novčane nagrade "Akademik Dragoslav Srejović" i dostavlja Gradskom veću na usvajanje.

Učesnik na konkursu koji nije zadovoljan odlukom o izboru kandidata može podneti prigovor Gradskom veću.

Član 9

Na osnovu Odluke o izboru kandidata za dodelu novčane nagrade "Akademik Dragoslav Srejović" zaključuje se ugovor kojim se bliže uređuju prava i obaveze davaoca i korisnika novčane nagrade.

Ugovor u ime grada zaključuje Gradonačelnik grada Kragujevca.

Član 10

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja Gradska uprava nadležna za poslove obrazovanja.

Član 11

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju da važe:

- Odluka o osnivanju Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca" broj 33/09 - prečišćen tekst) i

- Pravila o kriterijumima, uslovima i načinu dodeljivanja stipendija iz Fonda "Akademik Dragoslav Srejović" u Kragujevcu ("Službeni list grada Kragujevca" broj 33/09 - prečišćen tekst).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".