ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA NA KOJIMA SE PLAĆA NAKNADA ZA PARKIRANJE

("Sl. list grada Kraljeva", br. 24/2012)

Član 1

Ovom odlukom određuju se javna parkirališta na kojima se plaća naknada za parkiranje, zone parkiranja, način naplate naknade za parkiranje, način uređenja parking prostora, vremensko trajanje parkiranja i mogućnost izdavanja povlašćenih i pretplatnih karata.

Član 2

Javna parkirališta na kojima se plaća naknada za parkiranje su površine javne namene i objekti određeni za parkiranje motornih vozila koje se nalaze na prostoru unutar sledećih granica (uključujući i granice):

- Reka Ibar i to od mesta gde pravac Glavaševe ulice preseca reku Ibar do drumsko-pešačkog mosta preko reke Ibar u pravcu Pljakine ulice;

- Drumsko-pešački most preko reke Ibar u pravcu Pljakine ulice;

- Ulice Pljakina, Beogradska do raskrsnice sa ulicom 27. marta, 27. marta do raskrsnice sa ulicom Prote Nenadovića, Prote Nenadovića;

- Pravac između raskrsnice ulica Dositejeve i Prote Nenadovića i raskrsnice Dositejeve ulice i saobraćajnice koja se pruža između OŠ "Dimitrije Tucović" i Hrama Svetog Save;

- Saobraćajnica koja se pruža između OŠ "Dimitrije Tucović" i Hrama Svetog Save i dalje pravac ove saobraćajnice do preseka sa železničkom prugom;

- Železnička pruga do pešačko-pružnog prelaza u ulici Tanaska Rajića (kod nadvožnjaka) i

- Ulica Tanaska Rajića od pešačko-pružnog prelaza do raskrsnice sa Glavaševom ulicom, Glavaševa ulica i pravac Glavaševe ulice do preseka sa rekom Ibar, odnosno do početne tačke.

Član 3

Javna parkirališta na kojima se plaća naknada za parkiranje se kategorišu na dve zone i to:

1. zona /crvena/

- Ulica Cara Lazara od raskrsnice sa ulicom Olge Jovičić Rite do raskrsnice sa ulicom Vojvode Putnika - parkiranje na kolovozu.

- Ulica Cara Dušana od raskrsnice sa ulicom Olge Jovičić Rite do raskrsnice sa ulicom Vojvode Putnika - parkiranje na kolovozu.

- Ulica Miloša Velikog - parkiranje u uređenim nišama.

- Hajduk Veljkova ulica od raskrsnice sa ulicom 4. Kraljevačkog bataljona do raskrsnice sa ulicom Cara Dušana - parkiranje u uređenim nišama i na trotoaru.

- Ulica Oktobarskih žrtava od raskrsnice sa ulicom Heroja Maričića do raskrsnice sa ulicom Cara Dušana - parkiranje na kolovozu i trotoaru.

- Posebno parkiralište iza zgrade Gradske uprave grada Kraljeva.

- Posebno parkiralište na obali Ibra, između objekta "Status" i Doma tehnike, do ulaza pešačke staze na gradsku plažu, i

- Posebno parkiralište iza zgrade Autobuske stanice Kraljevo, na katastarskoj parceli broj 177 KO Kraljevo.

2. zona /žuta/

Sva ostala javna parkirališta u prostoru u kojem se plaća naknada za parkiranje, a koja ne spadaju u 1. zonu.

Član 4

Na javnim parkiralištima na kojima se plaća naknada za parkiranje nije ograničeno vremensko trajanje parkiranja.

Član 5

Naplata naknade za parkiranje na opštim parkiralištima i na Posebnom parkiralištu iza zgrade Gradske uprave grada Kraljeva se vrši u vremenu od 0700 do 2000 časova radnim danima, a subotom od 0800 do 1500 časova.

Naplata naknade za parkiranje na Posebnom parkiralištu na obali Ibra, između objekta "Status" i Doma tehnike do ulaza pešačke staze na gradsku plažu, se vrši u periodu od 01. maja do 30. septembra u vremenu od 0700 do 2200 časa svakim danom, u periodu od 01. oktobra do 30. novembra i od 01. marta do 30. aprila u vremenu od 0700 do 2000 časova radnim danima i subotom i u periodu od 01. decembra do kraja februara u vremenu od 0900 do 1700 časova radnim danima i subotom.

Naplata naknade za parkiranje na Posebnom parkiralištu iza zgrade Autobuske stanice Kraljevo na katastarskoj parceli broj 177 KO Kraljevo se vrši u vremenu od 0600 do 2200 časa svakog dana tokom cele godine.

Član 6

Naplata naknade za parkiranje se vrši elektronskim putem na propisan način (putem SMS-a) ili kupovinom karte za odgovarajuću zonu (satne, dnevne, pretplatne, povlašćene) koja mora biti popunjena potrebnim podacima i vidljivo istaknuta sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila.

Naplaćuje se svaki započeti sat trajanja parkiranja.

Član 7

Javna parkirališta na kojima se plaća naknada za parkiranje moraju biti propisno uređena i obeležena, tako što, pored odgovarajućeg saobraćajnog znaka koji označava da je dozvoljeno parkiranje vozila (III-32), mora biti postavljena i dopunska tabla sa obaveštenjem:

- o načinu parkiranja vozila;

- da se parkiranje vozila plaća;

- u kom vremenskom periodu se plaća;

- način na koji se parkiranje plaća i

- kojoj zoni pripada parkiralište.

Horizontalnoj signalizaciji (V-27, V-27.1 i V-27.2) treba pridodati crvenu ili žutu liniju kojom se dodatno identifikuje zona naplate.

Član 8

Vlasnicima stanova koji se nalaze u zoni naplate naknade za parkiranje, može se izdati povlašćena parking karta za parkiranje na opštim parkiralištima, pod sledećim uslovima:

1. u prvoj zoni (crvena):

- da su prijavljeni na adresi u prvoj zoni (crvena) naplate parkiranja i

- da su vlasnici vozila odnosno korisnici vozila po drugom pravnom osnovu i

2. u drugoj zoni (žuta):

- da su prijavljeni na adresi u zoni naplate parkiranja (crvenoj ili žutoj) pod uslovim da ne poseduju povlašćenu parking kartu za istu adresu i vozilo u prvoj zoni (crvena) i

- da su vlasnici vozila odnosno korisnici vozila po drugom pravnom osnovu.

U zavisnosti od adrese stanovanja, povlašćena parking karta omogućava parkiranje vozila na slobodnom parking mestu u pripadajućem sektoru.

Član 9

U okviru granica utvrđenih članom 2. ove odluke utvrđuju se 5 sektora, i to:

Sektor 1 - Opšta parkirališta u prostoru unutar sledećih granica (uključujući i granice): desna strana Dositejeve ulice (posmatrano od kraja prema početku ulice) počevši od preseka sa saobraćajnicom koja se pruža između OŠ "Dimitrije Tucović" i Hrama Svetog Save do početka Dositejeve ulice odnosno do raskrsnice sa ulicom Dimitrija Tucovića, desna strana ulice Dimitrija Tucovića (posmatrano od kraja prema početku ulice) počevši od raskrsnice sa Dositejevom ulicom do raskrsnice sa Hajduk Veljkovom ulicom, desna strana Hajduk Veljkove ulice (posmatrano od početka prema kraju ulice) počevši od raskrsnice sa ulicom Dimitrija Tucovića do kraja ulice i dalje pravac Hajduk Veljkove ulice do preseka sa železničkom prugom, železnička pruga do preseka sa pravcem saobraćajnice koja se pruža između OŠ "Dimitrije Tucović" i Hrama Svetog Save i saobraćajnica koja se pruža između OŠ "Dimitrije Tucović" i Hrama Svetog Save do tačke preseka sa Dositejevom ulicom odnosno do početne tačke.

Sektor 2 - Opšta parkirališta u prostoru unutar sledećih granica (uključujući i granice): leva strana Hajduk Veljkove ulice (posmatrano od početka prema kraju ulice) počevši od raskrsnice sa ulicom Dimitrija Tucovića do kraja ulice i dalje pravac Hajduk Veljkove ulice do preseka sa železničkom prugom, železnička pruga do pešačko-pružnog prelaza u ulici Tanaska Rajića (kod nadvožnjaka), ulica Tanaska Rajića od pešačko-pružnog prelaza do raskrsnice sa Glavaševom ulicom, Glavaševa ulica i pravac Glavaševe ulice do preseka sa rekom Ibar, reka Ibar do preseka sa pravcem Čika Ljubine ulice, leva strana Čika Ljubine ulice (posmatrano od kraja prema početku ulice) do raskrsnice sa Omladinskom ulicom, leva strana ulice Olge Jovičić Rite (posmatrano od početka prema kraju ulice) počevši od raskrsnice sa Omladinskom ulicom, saobraćajnica pored benzinske stanice NIS-a i leva strana ulice Dimitrija Tucovića (posmatrano od početka prema kraju ulice) počevši od raskrsnice sa saobraćajnicom pored benzinske stanice NIS-a do raskrsnice sa Hajduk Veljkovom ulicom odnosno do početne tačke.

Sektor 3 - Opšta parkirališta u prostoru unutar sledećih granica (uključujući i granice): drumsko-pešački most preko reke Ibar u pravcu Pljakine ulice, leva strana Pljakine ulice (posmatrano od kraja prema početku ulice) do Trga Kralja Petra 1 - Oslobodioca, leva strana ulice Vojvode Putnika (posmatrano od početka prema kraju ulice) počevši od Trga Kralja Petra 1 - Oslobodioca do raskrsnice sa ulicom Cara Dušana, ulica Cara Dušana (posmatrano od kraja prema početku ulice) počevši od raskrsnice sa ulicom Vojvode Putnika do raskrsnice sa ulicom Olge Jovičić Rite, leva strana ulice Olge Jovičić Rite (posmatrano od kraja prema početku ulice) počevši od raskrsnice sa ulicom Cara Dušana do raskrsnice sa Omladinskom ulicom, leva strana Čika Ljubine ulice (posmatrano od početka prema kraju ulice) počevši od raskrsnice sa Omladinskom ulicom do raskrsnice sa ulicom 4. Kraljevačkog bataljona i dalje pravac Čika Ljubine ulice do preseka sa rekom Ibar, reka Ibar do drumsko-pešačkog mosta preko reke Ibar u pravcu Pljakine ulice odnosno do početne tačke.

Sektor 4 - Opšta parkirališta u prostoru unutar sledećih granica (uključujući i granice): desna strana Pljakine ulice (posmatrano od kraja prema početku ulice), desna strana ulice Vojvode Putnika (posmatrano od početka prema kraju ulice), desna strana Dositejeve ulice (posmatrano od početka prema kraju ulice) počevši od početka ulice do raskrsnice sa ulicom Prote Nenadovića, ulice Prote Nenadovića, 27. marta počevši od raskrsnice sa ulicom Prote Nenadovića do raskrsnice sa Beogradskom i Beogradska ulica počevši od raskrsnice sa ulicom 27. marta do raskrsnice sa Pljakinom ulicom odnosno do početne tačke.

Sektor 5 - Javna parkirališta u prostoru oivičenom sektorima 1, 2, 3. i 4.

Član 10

JKP "Čistoća" Kraljevo može predvideti izdavanje pretplatnih karata.

Član 11

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima na kojima se plaća naknada za parkiranje ("Službeni list grada Kraljeva", broj 11/11).

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".