ODLUKA
O NAČINU POSTUPANJA SA STVARIMA KOJE SU U JAVNOJ SVOJINI GRADA BEOGRADA, ODNOSNO NA KOJIMA GRAD BEOGRAD IMA POSEBNA SVOJINSKA OVLAŠĆENJA

("Sl. list grada Beograda", br. 60/2012)

Član 1

Ovom odlukom se uređuje korišćenje i upravljanje stvarima u javnoj svojini grada Beograda (u daljem tekstu: grad), kao i način postupanja sa stvarima koje su u javnoj svojini gada, odnosno na kojima grad ima posebna svojinska ovlašćenja.

Član 2

Korisnicima, odnosno nosiocima prava korišćenja na stvarima u javnoj svojini grada, saglasnost za sanaciju, adaptaciju, investiciono održavanje i rekonstrukciju nepokretnosti koje koriste, odnosno kojima upravljaju, kao i sve druge saglasnosti koje su korisnicima, odnosno nosiocima prava korišćenja potrebne u upravljanju stvarima u javnoj svojini gada, daje Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove, građevinsku i urbanističku inspekciju (u daljem tekstu: sekretarijat).

Zakupcima, korisnicima, odnosno nosiocima prava korišćenja na poslovnom prostoru u javnoj svojini grada, kojim upravlja Agencija za poslovni prostor Gradske uprave grada Beograda (u daljem tekstu: Agencija za poslovni prostor), saglasnosti iz stava 1. ovog člana, daje Agencija za poslovni prostor.

Član 3

Gradonačelnik grada Beograda (u daljem tekstu: gradonačelnik), na obrazloženi predlog zakupodavca, donosi odluku o umanjenju zakupnine zakupcu, koji je izveo radove na investicionom održavanju na zakupljenoj nepokretnosti u javnoj svojini grada.

Član 4

Korisnicima, odnosno nosiocima prava korišćenja na stvarima u javnoj svojini grada, saglasnost za zaključenje i otkaz ugovora o zakupu stvari koje koriste, odnosno kojima upravljaju, daje Sekretarijat na predlog organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za oblast kojoj priprada delatnost korisnika, odnosno nosioca prava korišćenja, osim za zaključenje i otkaz ugovora o zakupu stvari kojima upravljaju Agencija za poslovni prostor, gradske opštine, odnosno javna preduzeća čiji su osnivači gradske opštine i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP.

Član 5

Sekretarijat daje saglasnost na odluku nadležnog organa o pokretanju postupka, načinu i uslovima davanja u zakup i odluku o otkazu ugovora o zakupu nepokretnosti kojima upravlja Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda JP.

Član 6

Gradonačelnik, na predlog Komisije za poslovni prostor, donosi odluku o davanju u zakup poslovnog prostora kojim upravlja Agencija za poslovni prostor.

Agencija za poslovni prostor, na predlog Komisije za poslovni prostor, daje saglasnost na odluku nadležnog organa o davanju u zakup i otkazu ugovora o zakupu nepokretnosti kojima upravljaju gradske opštine, odnosno javna preduzeća za poslovni prostor čiji su osnivači gradske opštine.

Član 7

Gradonačelnik, na predlog Komisije nadležne za imovinsko-pravna pitanja, donosi akt o davanju na korišćenje i prenosu prava korišćenja nepokretnosti u javnoj svojini grada, korisnicima, odnosno nosiocima prava korišćenja koja po Zakonu o javnoj svojini mogu imati pravo korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini grada, pod uslovima koje odredi organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za oblast kojoj pripada delatnost korisnika, odnosno nosioca prava korišćenja.

Gradonačelnik, na predlog Sekratarijata, a na obrazloženu inicijativu organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za oblast kojoj pripada delatnost korisnika, odnosno nosioca prava korišćenja, donosi akt o oduzimanju prava korišćenja nepokretnosti u javnoj svojini grada, korisnicima, odnosno nosiocima prava korišćenja na nepokretnostima u javnoj svojini grada.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, gradonačelnik, na predlog Agencije za poslovni prostor, donosi akt o davanju na korišćenje i akt o oduzimanju prava korišćenja poslovnog prostora u javnoj svojini grada kojim upravlja Agencija za poslovni prostor, drugim korisnicima, odnosno nosiocima prava korišćenja, bez prava upisa prava korišćenja u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima.

Član 8

Gradonačelnik, na predlog Komisije nadležne za imovinsko-pravna pitanja, donosi akt o pribavljanju i raspologanju stvarima u javnoj svojini grada.

Član 9

Sekretar Sekretarijata, u ime grada, zaključuje ugovore o otkupu stanova na kojima je kao korisnik u javnim knjigama o nepokretnostima i pravima na njima upisan grad ili gradska opština.

Član 10

Gradonačelnik, na predlog Sekretarijata, daje saglasnost investitorima za buduću izgradnju, odnosno izvođenje radova, odnosno već izvedene radove, na nepokretnostima ili delovima nepokretnosti na kojima je grad nosilac prava javne svojine.

Saglasnost iz stava 1. ovog člana daje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast održavanja stambenih zgrada i zakonom kojim se uređuju osnovi svojinsko-pravnih odnosa.

Ukoliko se davanjem saglasnosti iz stava 1. ovog člana, umanjuje obim prava grada, investitor plaća ugovorenu nadoknadu gradu, prema proceni ovlašćenog sudskog veštaka, odnosno privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica registrovanog za obavljanje poslova veštačenja i snosi troškove veštačenja.

Sekretar sekretarijata, u ime grada, zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobni odnosi grada i investitora.

Gradonačelnik, na predlog Sekretarijata, daje saglasnost investitorima za izgradnju, odnosno izvođenje radova, kada je grad nosilac prava javne svojine na građevinskom zemljištu na kome se ne izvode radovi, već je radi izgradnje na susednoj katastarskoj parceli potrebna saglasnost suseda.

Saglasnost iz stava 5. ovog člana, daje se u skladu sa planskim dokumentom.

Član 11

Gradonačelnik, na predlog sekretarijata, daje saglasnost investitorima za izgradnju, odnosno izvođenje radova za postavljanje objekata, odnosno uređaja na građevinskom zemljištu, odnosno nepokretnostima u javnoj svojini grada, kada je, prema propisima kojima se uređuje izgradnja, takva saglasnost potrebna kao imovinsko-pravni osnov.

Za davanje saglasnosti iz stava 1. ovog člana, investitor plaća ugovorenu nadoknadu gradu, prema proceni ovlašćenog sudskog veštaka, odnosno privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica registrovanog za obavljanje poslova veštačenja i snosi troškove veštačenja.

Sekretar sekretarijata, u ime grada, zaključuje ugovor kojim se regulišu međusobni odnosi grada i investitora.

Član 12

Gradonačelnik, na predlog sekretarijata, donosi akt kojim se odobrava ustanovljavanje prava službenosti, kada je prema propisima kojima se uređuje izgradnja, odnosno drugim propisima, pravo službenosti predviđeno kao imovinsko-pravni osnov, kao i u ostalim slučajevima kada je to, s obzirom na okolnosti, neophodno.

Sticalac prava službenosti plaća ugovorenu nadoknadu gradu za ustanovljeno pravo službenosti, prema proceni ovlašćenog sudskog veštaka, odnosno privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica registrovanog za obavljanje poslova veštačenja i snosi troškove veštačenja.

Sekretar sekretarijata, u ime grada, zaključuje ugovor o ustanovljavanju prava službenosti.

Član 13

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši sekretarijat.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".