UPUTSTVO

ZA RAD SAOBRAĆAJNOG OSOBLJA PRILIKOM KORIŠĆENJA UREĐAJA U SISTEMU ZA NAPLATU KARATA I UPRAVLJANJE VOZILIMA U JAVNOM PREVOZU

("Sl. list grada Beograda", br. 60/2012)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim obavezujućim uputstvom bliže se definiše način rada saobraćajnog osoblja prevoznika koji su uključeni u prevoz putnika u sistemu javnog prevoza u Beogradu (ITS) prilikom korišćenja uređaja u Sistemu za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu (u daljem tekstu: sistem).

Član 2

Saobraćajno osoblje na koje se odnose odredbe ovog uputstva čine svi zaposleni kod prevoznika čiji je delokrug rada u vezi sa sistemom, a posebno vozači.

Član 3

Uređaje za funkcionisanje sistema čine svi uređaji instalirani u vozilima prevoznika i prostorijama njihovih autobaza sa ciljem obezbeđivanja nesmetanog funkcionisanja sistema.

II UPUTSTVO ZA RAD PREVOZNIKA U SISTEMU

Član 4

Obaveza prevoznika je da: u predviđene aplikacije u sistemu unosi raspored rada vozača i vozila, unosi vanredne situacije u "Dnevni izveštaj o funkcionisanju", menja status vozilima u sistemu ukoliko dođe do njihove promene, prati alarmni ekran, komunicira sa Operativno-kontrolnim centrom (u daljem tekstu: OKC), da odmah po prijavi vozača u slučaju bilo kog kvara opreme u sistemu obavesti nadležnu službu za održavanje, vrši doobuku vozača i obuku novih vozača, blagovremeno zadužuje vozače vozačkim karticama i vodi evidenciju o izdatim vozačkim i zamenskim karticama, vodi evidenciju o materijalnim zaduženjima na vozačkim karticama i obavlja i druge poslove po nalogu Direkcije za javni prevoz.

II.1 Uputstvo za unos rasporeda rada vozača

Član 5

Za unos rasporeda rada vozača, prevoznik je u obavezi da koristi odgovarajuću aplikaciju u sistemu ITS1 i ITS2.

Aplikacija za raspored rada vozača i vozila u ITS1 se sastoji iz više modula koji se koriste sa ciljem unosa mesečnih i dnevnih rasporeda.

Za unos mesečnog rasporeda rada vozača i vozila koriste se moduli: "Raspored rada po linijama" i "Mesečni raspored zamenjivača".

Za dnevne izmene rasporeda koriste se moduli: "Raspored rada po polascima" i "Dnevne izmene rada vozača".

Raspored se pravi za tri tipa reda vožnje: radni dan, subotu i nedelju.

Član 6

Prevoznik je dužan da popunjavanjem modula "Raspored rada po linijama" definiše mesečni raspored vozača tako što unosi raspored rada vozača na određenu smenu na određenoj liniji i definiše radne dane u toku nedelje.

Nakon svake izmene reda vožnje potrebno je korigovati raspored.

Član 7

Prevoznik je dužan da popunjavanjem "Modula za mesečni raspored zamenjivača" definiše rasporeda rada vozačima koji nisu raspoređeni u modulu "Raspored rada po linijama".

Mesečni raspored zamenjivača Prevoznik popunjava tek kada je kompletno popunjen modul "Raspored rada po linijama".

Član 8

U slučajevima kada postoji potreba dnevnih izmena rada vozača prevoznik popunjava module: "Raspored rada po polascima" i "Dnevne izmene rada vozača".

Rasporedom rada po polascima prevozniku je omogućeno da za svaki planirani polazak dodeli vozilo i/ili vozača, odnosno popunjavanjem modula "Dnevne izmene rada vozača" izvrši zamenu vozača u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Član 9

Za unos mesečnog rasporeda rada vozača i vozila u ITS2 koristi se modul "Raspored rada po polascima".

Prevoznik je dužan da popunjavanjem Rasporeda rada po polascima definiše raspored vozaču za datum za koji se raspored izrađuje.

Raspored se pravi za tri tipa reda vožnje: radni dan, subotu i nedelju.

II.2 Obaveze prevoznika u slučaju vanrednih situacija

Član 10

Prevoznik je u obavezi da prati i reaguje na alarme na "alarmnom ekranu". Po pristiglom alarmu prevoznik je dužan da komunicira i obavesti OKC o preduzetim merama.

Član 11

Obaveza prevoznika je da sve vanredne situacije unosi u "Dnevni izveštaj o funkcionisanju" na dnevnom nivou po prijemu informacija sa svim relevantnim podacima.

III UPUTSTVO ZA RAD VOZAČA

Član 12

Obaveze iz ovog uputstva odnose se na vozače svih vozila (tramvaj, autobus, voz, trolejbus i dr.) opremljenih uređajima za funkcionisanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom prevozu u Beogradu.

III.1 Procedura za kontrolu ispravnosti opreme u vozilu

Član 13

Oprema u vozilu namenjena radu vozača sastoji se od vozačkog panela (komandna tabla) sa čitačem kontaktnih (RFID) kartica (u daljem tekstu: vozačka kartica), štampača, validatora i panik tastera.

Član 14

Svaki vozač dužan je da na rad dođe sa vozačkom karticom koju je zadužio kod prevoznika.

Stupanjem na rad vozač je dužan da ubaci vozačku karticu u komandnu tablu vozača, unese šifru i izvrši potvrdu unetih podataka, čime je prijavljen na rad u sistemu.

Član 15

Vozač je u obavezi da na početku, u toku i na kraju svog rada vrši kontrolu ispravnosti opreme i svako fizičko oštećenje i nepravilnost koju uoči prijavi dispečeru prevoznika.

III.2 Vožnja na liniji

III.2.1 Početak rada

Član 16

Obaveza vozača je da nakon ubacivanja vozačke kartice i prijavljivanja na rad u sistemu, a potom i izvršene kontrole ispravnosti opreme u vozilu, konstatuje u kom režimu radi.

Sistem predviđa rad vozača u automatskom ili manuelnom režimu rada.

Član 17

U automatskom režimu rada vozač je u obavezi da na vozačkom panelu izvrši proveru ponuđene linije, turaže i polaska.

Ako su ovi podaci iz sistema u saglasnosti sa planiranim rasporedom za tog vozača, vozač nastavlja vožnju, u suprotnom vozač je u obavezi da izabere manuelni režim rada.

Član 18

Odabirom manuelnog režima rada, vozač je u obavezi da izvrši izbor linije na kojoj treba da vozi, smera kretanja i vremena polaska na svojoj turaži. Nakon izbora prve vožnje, sve naredne vožnje otvaraju se u automatskom režimu.

III.2.2 Smena vozača

Član 19

Nakon završetka rada (smena na terminusu ili u garaži) vozač se odjavljuje sa rada izvlačenjem kartice iz komandne table vozača i zatvara vožnju izborom opcije "Kraj vožnje". Na štampaču se štampa dnevni izveštaj koji vozač obavezno uzima sa sobom.

Smena vozača na stajalištu duž linije nije dozvoljena. Izuzetno, smena na stajalištu duž linije može da se izvrši samo u slučaju nepredviđenih okolnosti, tako što prethodni vozač samo izvuče svoju karticu (nema dodatnih operacija), a novi vozač ubacuje karticu u uređaj, odabira opciju "Pokušaj ponovo", koju potvrđuje i prijavljuje se na sistem unosom šifre. Izveštaj za prethodnog vozača se štampa nakon toga.

III.2.3 Rad vozila na drugoj liniji

Član 20

Ukoliko je vozač dobio nalog iz OKC-a ili otpravnika da promeni liniju na kojoj radi, potrebno je da zatvori vožnju na matičnoj liniji i da kroz manuelni režim rada, a po nalogu OKC-a ili otpravnika izvrši izbor linije na koju je poslat na rad, smera kretanja i turaže.

III.2.4 Kratkotrajno napuštanje vozila

Član 21

U slučaju potrebe da vozač napusti vozilo i da se potom vrati na rad, dužan je da sprovede sledeću proceduru:

- pre napuštanja vozila, vozač je dužan da izvuče karticu iz uređaja;

- po povratku u vozilo, potrebno je da karticu ubaci u uređaj i izabere opciju "Pokušaj ponovo" i potom pritisne Dugme za potvrdu.

III.2.5 Upotreba alarma

Član 22

Alarmi se koriste u slučaju vanrednih situacija. Predviđeni su sledeći alarmi: saobraćajna nezgoda, hitne službe, kvar vozila, kvar na mreži, blokada saobraćaja, smena.

Vozač vrši izbor alarma na vozačkom panelu prema vrsti vanredne situacije nakon što bezbedno zaustavi vozilo. Konačnu potvrdu slanja vozač treba da izvrši samo ukoliko je potpuno siguran da je neophodno poslati alarm.

Član 23

Panik taster je alarm najvećeg prioriteta i vozač je dužan da ga koristi isključivo u situacijama kada mu je ugrožena bezbednost.

Da bi ovaj alarm bio aktiviran, potrebno je pritisnuti panik taster dva puta u kratkom intervalu.

III.2.6 Isključenje sa linije u toku rada zbog kvara vozila ili iz drugih razloga

Član 24

Ukoliko je iz bilo kog razloga potrebno da se vozilo isključi iz saobraćaja u toku rada, vozač je dužan da se nakon slanja odgovarajućeg alarma, privremeno odjavi izvlačenjem kartice iz komandne table vozača i zatvori vožnju izborom opcije "Kraj vožnje".

III.2.7 Uključenje iz garaže nakon završetka kvara vozila ili iz drugih razloga

Član 25

Prilikom povratka vozila na liniju, nakon otklanjanja kvara ili iz drugih razloga, vozača je dužan da se u garaži prijavi na rad ubacivanjem vozačke kartice u komandnu tablu vozača, potvrdi unos šifre i u slučaju otvaranja automatskog režima pređe u manuelni režim rada.

Dolaskom na stajalište/terminus na kome se uključuje u rad, vozač je dužan da izabere liniju, smer kretanja i odgovarajući polazak za svoju turažu.

III.2.8 Isključenje vozila za garažu nakon završetka rada

Član 26

Nakon završetka rada na liniji, ukoliko se automatski nije otvorila "nulta vožnja", pri polasku za garažu, vozač je dužan da izbor "nulte vožnje" izvrši u manuelnom režimu rada.

Dolaskom u garažu vozač je dužan da se odjavi sa rada izvlačenjem kartice iz komandne table vozača i vožnju zatvori izborom opcije "Kraj vožnje". Završetkom vožnje na štampaču se ispisuje dnevni izveštaj koji vozač uzima sa sobom.

Prilikom predaje vozila u garaži, vozač je dužan da isključili ekran uređaja pritiskom na dugme sa zadnje desne strane uređaja.

III.3 Prodaja karata

Član 27

Vozač prodaje karte u vozilu na stajalištima i terminusima. Karte se mogu prodavati samo ukoliko je vozačka kartica ubačena u vozački panel i ukoliko je otvorena odgovarajuća linija, smer kretanja i polazak.

Odštampanu kartu vozač je dužan da izda putniku.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja.