REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE ZA RAZVOJ SELA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2012. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 33/2012)

I

Ovim rešenjem utvrđuje se Program mera za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini, obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
MERA ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE ZA RAZVOJ SELA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE U 2012. GODINI

I

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2012. godinu ("Službeni list APV", br. 23/11, 3/12 i 29/12 - rebalans), planirana su finansijska sredstva za Aktivnost 08 Mere za podršku sprovođenja poljoprivredne politike za sprovođenje Programa mera za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini u ukupnom iznosu od 85.700.000,00 dinara i to iz izvora finansiranja 01 00 prihodi iz budžeta.

II

Planirana sredstva koristiće se za aktivnosti:

Aktivnost

Ukupan iznos sredstava
(dinara)

1. Sufinansiranje radova i izrada projektne dokumentacije iz oblasti vodosnabdevanja

40.000.000,00

2. Sufinansiranje radova i izrada projektne dokumentacije za odvođenje i prečišćavanje fekalnih otpadnih voda

40.000.000,00

3. Mere za unapređenje sprovođenja poljoprivredne politike putem učešća u radu međunarodnih organizacija

2.500.000,00

4. Održavanje tradicionalnih manifestacija

3.200.000,00

UKUPNO:

85.700.000,00

Predviđena sredstva za aktivnosti iz tačke II podtačke 1., 2. i 4. dodeljivaće se na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

III

1. Sufinansiranje radova i izrada projektne dokumentacije iz oblasti vodosnabdevanja

Sredstva iz tačke II podtačka 1., predviđena su za sufinansiranje radova i izradu projektne dokumentacije iz oblasti vodosnabdevanja. Radovi i projekti se odnose na izgradnju ili rekonstrukciju vodozahvatnih objekata-bušenje i opremanje bunara, objekata i opreme za poboljšanje kvaliteta vode-fabrika vode, javnih česmi, crpnih stanica, rezervoara i glavnih magistralnih dovodnika vode do naselja ili industrije. Korisnici sredstava su opštine/gradovi sa teritorije AP Vojvodine.

Ukupan iznos sredstava za ove namene iznosi 40.000.000,00 dinara.

2. Sufinansiranje radova i izrada projektne dokumentacije za odvođenje i prečišćavanje fekalnih otpadnih voda

Sredstva iz tačke II podtačka 2., su predviđena za sufinansiranje radova i izrade projektne dokumentacije za odvođenje i prečišćavanje fekalnih otpadnih voda. Radovi i projekti se odnose na izgradnju ili rekonstrukciju kolektorskih vodova, crpnih stanica i uređaja za prečišćavanje otpadnih-fekalnih voda. Korisnici sredstava su opštine/gradovi sa teritorije AP Vojvodine.

Ukupan iznos sredstava za ove namene iznosi 40.000.000,00 dinara.

3. Mere za unapređenje sprovođenja poljoprivredne politike putem učešća u radu međunarodnih organizacija

Ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja zemalja Jugoistočne Evrope osnovali su 2005. godine Stalnu radnu grupu za regionalni ruralni razvoj zemalja Jugoistočne Evrope (SWG).

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, takođe, je učestvovao u osnivanju.

Radna grupa osnovana je u cilju jačanja regionalne saradnje koja se prvenstveno ogleda kroz razmenu iskustava i informacija pri pisanju politika ruralnog razvoja što omogućava racionalno korišćenje, kako sredstava iz EU, tako i domaćih sredstava. Posebna pažnja poklanja se razvoju prekogranične saradnje graničnih ruralnih područja na kojima se mogu implementirati projekti sufinansirani iz EU fondova.

Na sastanku ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Evrope, održanom u Crnoj Gori 2008. godine, doneta je odluka da svaka zemlja/region koja je član Stalne radne grupe, plaća godišnju članarinu.

Kako Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nije plaćao godišnju članarinu izgubio je status punopravnog člana i dobio status posmatrača.

Ove godine pokrenuta je inicijativa da ovaj Sekretarijat ponovo dobije status punopravnog člana ali uz uslov da se uplati članarina koja na godišnjem nivou iznosi 20.000 EUR.

4. Održavanje tradicionalnih manifestacija

Podsticanjem održavanja različitih privrednih i turističkih manifestacija, koje su u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom, manifestacija koje neguju različitost etničkih zajednica, tradiciju vezanu za selo i poljoprivrednu proizvodnju, teži se ka očuvanju lokalnih običaja, vrednosti, kulture i svega onoga što čini jednu regiju karakterističnom.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će sufinansirati organizovanje tradicionalnih manifestacija u 2012. godini.

Korisnici sredstava su udruženja građana vezana za poljoprivrednu proizvodnju (udruženja voćara, vinogradara, vinara, povrtara i poljoprivrednika), ribolovačka udruženja, ekološka udruženja, udruženja žena na selu, etno udruženja.

IV

Podsticajnim sredstvima sufinansiraće se programi koji se realizuju na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje Komisija za tehničku obradu podataka koju obrazuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i koja će dati predlog za izbor projekata pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji donosi konačnu odluku. Uslovi i način korišćenja sredstava utvrđuju se Ugovorom koji se zaključuje sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Monitoring korišćenja sredstava vrši Komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Realizacija ovog Programa vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine.