PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA PRIVREMENO POSTAVLJANJE REKLAMNE OZNAKE NA FASADI, KROVU I DRUGIM POVRŠINAMA ZGRADE I ZA ISTICANJE FIRME NA POSLOVNOM PROSTORU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 45/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnički i drugi uslovi za privremeno postavljanje reklamne oznake na fasadi, krovu i drugim površinama zgrade i uslovi za isticanje firme na poslovnom prostoru, na teritoriji Grada Novog Sada, kao i druga pitanja od značaja za primenu ovog pravilnika.

Član 2

Reklamna oznaka na fasadi, krovu i drugim površinama zgrade (u daljem tekstu: reklamna oznaka) je: svetleća reklama, reklamna tabla, pojedinačno slovo, elektronski displej bez tona, objedinjena informativna tabla, razapeto perforirano sintetičko platno, transparent preko zgrade i drugi specifični objekat i uređaj.

Tabla ili natpis za isticanje firme na poslovnom prostoru, postavlja se na fasadi i drugim površinama zgrade, u skladu sa ovim pravilnikom.

II TEHNIČKI I DRUGI USLOVI ZA PRIVREMENO POSTAVLJANJE REKLAMNE OZNAKE

Član 3

Reklamna oznaka postavlja se tako da ne narušava arhitektonske i dekorativne elemente zgrade na koju se postavlja.

Član 4

Reklamna oznaka može da bude osvetljena, prosvetljena i neosvetljena.

Razapeto perforirano sintetičko platno može da se osvetli zasebnim izvorom svetlosti (reflektorima) van njegovog gabarita.

Svetlost koju emituje reklamna oznaka ne sme da utiče na bezbednost saobraćaja, kvalitet stanovanja i ne sme da bude emitovana u isprekidanim intervalima.

Reklamna oznaka ne sme da sadrži zvučnu poruku.

Član 5

Reklamna oznaka se postavlja tako da ne zatvara otvore na zgradi i da svetlost koju emituje ne remeti funkciju unutrašnjosti zgrade.

Prilikom izgradnje ili rekonstrukcije postojećih zgrada, tehničkom dokumentacijom može da se predvidi mesto na fasadi zgrade za postavljanje reklamnih oznaka, u skladu sa uslovima propisanim ovim pravilnikom.

Član 6

Reklamna oznaka može da se postavi paralelno sa fasadom zgrade (u daljem tekstu: paralelna reklamna oznaka) i konzolno pod uglom od 90 stepeni u odnosu na fasadu zgrade (u daljem tekstu: konzolna reklamna oznaka).

Izuzetno od stava 1. ovog člana, reklamne oznake na poslovnim objektima mogu da se postave i na drugi način u zavisnosti od arhitektonskih i estetskih karakteristika poslovnog objekta.

Član 7

Paralelna reklamna oznaka može da se postavi:

- iznad poslovnog prostora u prizemnim etažama, odnosno neposredno iznad izloga poslovnog prostora,

- na izlogu u ravni stakla, i

- na zidnom elementu pored izloga poslovnog prostora.

Visina paralelne reklamne oznake iz stava 1. alineja prva ovog člana može da bude najviše do 30% od visine prizemne etaže.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, ukoliko je visina prizemne etaže najmanje 4 m, visina paralelne reklamne oznake može da bude najviše do 1,5 m.

Član 8

Reklamna oznaka na krovu, krovnom vencu i iznad krovnog venca zgrade može da se postavi na zgradi koja ima najmanje šest nadzemnih etaža.

Reklamna oznaka iz stava 1. ovog člana se postavlja paralelno sa građevinskom linijom i njene dimenzije određuju se u odnosu na visinu zgrade.

Član 9

Na stambenim zgradama može da se postavi samo paralelna reklamna oznaka na krovu, krovnom vencu i iznad krovnog venca zgrade, u skladu sa članom 8. ovog pravilnika.

Član 10

Konzolna reklamna oznaka postavlja se tako da je gornja ivica reklamne oznake u liniji gornje ivice poslovnog prostora, minimalne vertikalne udaljenosti donje ivice reklamne oznake od najistaknutije tačke nivelete 2,5 m, kao i da konstrukcija reklamne oznake ne prelazi građevinsku liniju više od 1,2 m.

Visina konzolne reklamne oznake iznosi najviše 0,9 m.

Član 11

Vlasnici, odnosno korisnici poslovnog prostora koji se nalazi u pasažu ili dvorištu zgrade mogu da postave reklamnu oznaku i na uličnoj fasadi zgrade isključivo na objedinjenoj informativnoj tabli, unutar za to predviđenih polja.

Objedinjena informativna tabla postavlja se na fasadi zgrade pored ulaza u pasaž ili u pasažu zgrade.

Dimenzije i izgled objedinjene informativne table moraju biti prilagođeni izgledu zgrade.

Objedinjena informativna tabla izrađuje se od visokokvalitetnog materijala, nosivi okviri su od metala, a ispune od metala ili klirita.

Ukoliko se u pasažu ili dvorištu zgrade, koja je van zona pod posebnim režimom zaštite određenih Odlukom o uređenju Grada, nalaze najviše dva poslovna prostora, reklamne oznake za te poslovne prostore mogu da se pojedinačno postave i na uličnoj fasadi zgrade.

Član 12

Reklamna oznaka koja se postavlja na poslovnu zgradu kojom se reklamira poslovni prostor u prizemlju poslovne zgrade, može da se postavi iznad poslovnog prostora, odnosno neposredno iznad izloga ili na zidnom elementu pored izloga tako da je gornja ivica reklamne oznake u ravni sa gornjom ivicom izloga, kao i na objedinjenoj informativnoj tabli.

Objedinjena informativna tabla iz stava 1. ovog člana, može da se postavi pored svakog ulaza u poslovnu zgradu.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, reklamna oznaka može da se postavi i na drugoj površini zgrade, ukoliko ne narušava arhitektonske i dekorativne elemente zgrade, kao i na ogradi gradilišta i poslovno-sportskog kompleksa u okviru gabarita ograde.

Član 13

Kada se na fasadi, krovu i drugim površinama zgrade, postavlja više paralelnih reklamnih oznaka u nizu, njihove gornje ivice moraju biti približno u istoj ravni.

Član 14

Razapeto perforirano sintetičko platno može da se postavi na:

- zabatnim (bočnim) fasadnim zidovima koji nisu deo oblikovne fasade zgrade,

- oblikovnom delu fasade zgrade, ukoliko zgrada nije u upotrebi,

- fasadama zgrade koje imaju prozore sa visokim parapetom (za osvetljenje prostorija kupatila, kuhinja, ostava) i prozore za osvetljenje stepeništa,

- delovima fasade zgrade koji nemaju otvore, i

- gradilišnu skelu koja se postavlja radi izvođenja građevinskih radova.

Na razapetom perforiranom sintetičkom platnu iz stava 1. alineja peta ovog člana, mogu da se štampaju fotografije i fotorendering budućeg izgleda objekta sa informacijama o objektu na kome se izvode građevinski radovi.

III ISTICANJE FIRME NA POSLOVNOM PROSTORU

Član 15

Tabla ili natpis za isticanje firme na poslovnom prostoru je neosvetljena i postavlja se na vidnom mestu pored ulaza u sedište privrednog subjekta, odnosno u izlogu poslovnog prostora.

Dimenzije table ili natpisa iz stava 1. ovog člana su maksimalno 0,5 m x 1 m.

Tabla ili natpis iz stava 1. ovog člana ne može da bude postavljena na dekorativnim elementima fasade zgrade.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Postavljene reklamne oznake na teritoriji Grada Novog Sada moraju da se usklade sa odredbama ovog pravilnika u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje reklamne oznake na fasadi, krovu i drugim površinama zgrade vidljivim sa javnih površina ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 37/09).

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".