ODLUKA
O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 4/2009, 6/2011 i 11/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom propisuju se bliži uslovi za držanje i zaštitu domaćih životinja pa području grada Požarevca.

Domaćim životinjama u smislu ove odluke, smatraju se:

- kopitari, papkari, živina, pernata divljač, kunići, psi i mačke, golubovi i pčele.

Član 2

Na području grada Požarevca mogu se, u skladu sa odredbama ove odluke držati:

- kopitari, papkari, živina, pernata divljač i kunići, van područja iz člana 4. ove odluke;

- psi i mačke u stanovima i dvorištima porodičnih stambenih zgrada;

- golubovi u porodično-stambenim zgradama i dvorištima porodičnih stambenih zgrada;

- pčele u dvorištima porodičnih stambenih zgrada.

Član 3

Odredbe ove odluke koje se odnose na broj i vrstu životinja koje se mogu držati, ne primenjuju se na pravna i fizička lica koja u vršenju svoje redovne delatnosti koriste životinje (službeni psi) i kojima je predmet poslovanja čuvanje i uzgoj životinja (poljoprivredne farme, registrovane uzgajivačnice, izložbeni prostori, domaćinstva koja su evidentirana kao poljoprivredna i sl.).

II DRŽANJE KOPITARA, PAPKARA, ŽIVINE, PERNATE DIVLJAČI I KUNIĆA

Član 4

U Požarevcu se zabranjuje držanje kopitara, papkara, živine, pernate divljači i kunića unutar prostora koji je ograničen ulicama: Partizanska, Stiška, pruga Požarevac - Dubravica, 27. aprila, Ive Marinkovića, 8. juna, Sedam sekretara SKOJ-a, VI ličke divizije, Ivana Mažuranića, Cane Babović, Požarevački partizanski odred, Moše Pijade, Porečka, Hajduk Veljkova, Vase Čarapića, Bože Dimitrijevića, Miloša Obilića, Bratstva i jedinstva, Vojvode Dobrnjca, Ohridska i Partizanska.

U Kostolcu se zabranjuje držanje kopitara, papkara, živine, pernate divljači i kunića, unutar prostora koji je ograničen ulicama: Karađorđeva (od ugla sa Trudbeničkom), Save Kovačevića, Karađorđeva (2. deo), Nikole Tesle, Veljka Dugoševića, Bože Dimitrijevića, Industrijska, Užička, Porečka, put za Ostrovo (put za plažu), Partizanska, Drvarska, 8. marta, Trudbenička, Vojvode Mišića, 7. jula, Trudbenička do Karađorđeve i posebno ulica Kneza Lazara u naselju "Kanal", pri čemu se zabrana odnosi i na obe strane navedenih ulica koje čine ovaj prsten.

Član 5

Staje, obori i živinarnici (u daljem tekstu: objekti) u kojima se drže kopitari, papkari, živina, pernata divljač i kunići, moraju biti povučeni u dvorištu i odvojeni od stambeno-ekonomskog dela, okućnice posebnom ogradom.

Objekti iz prethodnog stava moraju biti udaljeni najmanje 10m od stambenih zgrada i poslovnih objekata i susednih parcela, kao i 15m od objekata za snabdevanje vodom.

Mesto gde se podižu objekti iz stava 1. ovog člana ne sme biti podvodno i mora imati dobro oticanje atmosferskih voda, tako da ne dolazi do ugrožavanja izvorišta i susednih objekata.

Član 6

Podovi objekata moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala sa nagibom prema kanalu za odvođenje osoke i nečistoće.

Staje u kojima se vrši tečno izđubrivanje moraju imati kanal za odvođenje osoke izgrađen od čvrstog i nepropustivog materijala sa zaobljenim ivicama i sa rešetkom na ulazu u osočnu jamu.

Član 7

Objekti moraju biti izgrađeni od materijala koji omogućava zaštitu životinja od atmosferskih uticaja i koji se mogu lako održavati.

Objekti za držanje kopitara, papkara, živine, pernate divljači i kunića, moraju se najmanje jedanput godišnje krečiti, dezinfikovati i redovno čistiti.

Živinarnici, žičani i drugi kavezi za držanje životinja, moraju se prati i dezinfikovati posle svakog turnusa.

Član 8

Svaki objekat za držanje kopitara, papkara, živine, pernate divljači i kunića, mora imati određeno i izgrađeno đubrište, tako da onemogućava rasturanje đubriva.

Đubrište mora biti udaljeno najmanje 10m od stambenih zgrada i poslovnih prostorija i 15m od objekata za snabdevanje vodom.

Đubrište se mora redovno prazniti.

U objektima gde se vrši tečno izđubrivanje, prihvatni bazeni moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala.

Osoka se mora blagovremeno odvoziti cisternama na poljoprivredne površine izvan naselja, a čvrsti delovi transportnim sredstvima koja onemogućavaju rasipanje i zagađivanje okoline.

Član 9

Uklanjanje leševa domaćih životinja sa javnih površina vrši subjekat kome su povereni poslovi čišćenja javnih površina.

Zakopavanje leševa životinja vrši se na za to određenim mestima, a prema veterinarskim i sanitarnim propisima.

III PSI I MAČKE

Član 10

Psi i mačke mogu se držati pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju treća lica, obezbedi sigurnost i higijena.

Držalac psa ili mačke je dužan da se o ovim životinjama brine, da ih neguje, hrani i da im obezbedi potrebne veterinarske i higijenske uslove, kao i lečenje.

Držalac psa je dužan da izvrši vakcinaciju psa na način propisan zakonom.

Član 11

U stanu se mogu držati dva psa i dve mačke.

Podmladak životinje iz stava 1. ovog člana, može se držati u stanu najduže do tri meseca starosti i to sve pasmine, osim patuljaste.

Član 12

U zajedničkom stanu psi i mačke se mogu držati samo ako postoji saglasnost sustanara.

Član 13

U dvorištu porodične stambene zgrade u gradovima Požarevcu i Kostolcu mogu se držati dva psa.

Podmladak životinja iz stava 1. ovog člana može se držati u dvorištu najduže do 3 meseca starosti.

Pas se mora držati u posebno ograđenom prostoru ili vezan na lancu, tako da ne može ugroziti prolaznike i susede. Lanac ne može biti kraći od 3 metra.

Pas se može puštati van ograđenog prostora, odnosno sa lanca, ako ne postoji mogućnost da napusti dvorište ili na drugi način ugrozi i uznemiri prolaznike i susede.

Na ulazu u dvorište mora biti na vidnom mestu istaknut natpis: "ČUVAJ SE PSA".

Član 14

U zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade, pas se može držati samo ako postoji saglasnost korisnika zajedničkog dvorišta.

Član 15

Držalac psa je dužan da psa izvodi na kratkom povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci. Izuzetno od prethodnog stava, psi malog rasta ili štenad do tri meseca starosti mogu se izvoditi i bez zaštitne korpe na njušci, samo ukoliko nisu agresivni.

Član 16

Psi se mogu puštati sa povodnika da se slobodno kreću samo na određenim zelenim površinama i sa zaštitnom korpom na njušci.

Preduzeće kome je povereno održavanje zelenih površina u gradovima Požarevcu i Kostolcu, po pribavljenom mišljenju organa nadležnog za komunalne poslove i urbanizam, odrediće i obeležiti zelene površine na koje se psi mogu puštati na način propisan u stavu 1. ovog člana.

Član 17

Ukoliko pas prilikom izvođenja i kretanja zagadi javne površine, držalac je dužan da ih bez odlaganja očisti.

Ukoliko pas ili mačka pri izvođenju iz stana, zagade zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije, držalac je dužan da zagađenu površinu očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje.

Član 18

Ako pas ili mačka ozlede neko lice, držalac životinja dužan je da o tome odmah obavesti organ nadležan za poslove veterinarske inspekcije i da po nalogu tog organa privede životinju na pregled.

Član 19

Držalac životinje dužan je da odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, prijavi uginuće životinje nadležnoj veterinarskoj stanici radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Član 20

Držaoci pasa i mačaka obavezni su jedan put godišnje privesti ove životinje nadležnoj veterinarskoj službi radi cepljenja protiv besnila i drugih zaraznih bolesti.

Član 21

Evidenciju vlasnika ili držaoca pasa na području gradova Požarevca i Kostolca, vodi veterinarska služba prilikom vakcinacije pasa, nabavke životinje i domaće životinje prilikom uginuća ili drugog vida otuđenja.

IV PRIHVATILIŠTE

Član 22

Obavezuje se Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" iz Požarevca, da zajedno sa osnivačem organizuje preko specijalizovane službe hvatanje pasa i mačaka lutalica, zatečenih u slobodnom kretanju na području naseljenog mesta Požarevac i naseljenog mesta Kostolac, savremenim metodama i na human način.

Obavezuje se Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" iz Požarevca, da o danu i času početka hvatanja životinja obavesti građane preko sredstava javnog informisanja, kao i veterinarsku inspekciju i to tri dana ranije.

Organizovano hvatanje životinja mora se vršiti u periodu od 04.00 do 06.00 časova ujutru.

Član 23

Psi i mačke lutalice, kao i psi i mačke koje se zateknu van stana, odnosno dvorišta vlasnika, na način i na područjima suprotno odredbama ove odluke, smeštaju se u prihvatilište.

Član 24

Uhvaćene životinje čuvaju se u prihvatilištu do 3 dana.

Prihvatilište mora imati dovoljno prostora za smeštaj životinja, mora se redovno održavati u čistom stanju i dezinfikovati.

U prihvatilištu se životinje moraju redovno hraniti i pojiti.

Služba iz člana 22. ove odluke, dužna je da uhvaćene životinje odmah obeleži tetoviranjem sa rednim brojevima i da vodi evidenciju o datumima i mestu hvatanja životinje, o zdravstvenom stanju i konačnom postupku sa uhvaćenim životinjama.

Član 25

Psi koji budu uhvaćeni van stana, odnosno dvorišta, a obeleženi su - tetovirani u predelu uha i prepona, smeštaju se u poseban objekat pod uslovima iz prethodnog člana.

Troškove hvatanja, prevoza, smeštaja, ishrane i nege pasa iz prethodnog stava, određuje Služba iz člana 22. ove odluke, a snosi vlasnik ili držalac životinja, a za životinje bez porekla (bez vlasnika) troškove hvatanja, prevoza, smeštaja i ishrane snosi grad Požarevac.

Član 26

Nad psima i mačkama koji se smeštaju u prihvatilište, mora se izvršiti dezinsekcija, vakcinacija i sterilizacija prilikom prijema i otpuštanja iz prihvatilišta.

Veterinarska stanica je dužna da nakon utvrđivanja zdravstvenog statusa životinje utvrdi dalji tretman životinje (upućivanje u azil ili uništavanje na human način).

V OBJEKAT ZA DRŽANJE ŽIVOTINJA - AZIL

Član 27

Nakon izdržanog zdravstvenog tretmana u prihvatilištu, ukoliko držalac psa ili mačke ne preuzme životinju, životinja se smešta u objekat za držanje životinja (u daljem tekstu - Azil), koji mora da ispunjava veterinarsko-sanitarne uslove u pogledu izgradnje, tehničkih uređaja i opreme, propisane pozitivnim zakonskim propisima.

Član 28

Posebnim pravnim aktima organa grada Požarevca, nadležnih javnih službi u okviru komunalnog preduzeća i Društva za zaštitu životinja iz Požarevca, regulisaće se međusobni odnosi oko izgradnje, finansiranja i rada Azila.

Član 29

Životinje smeštene u Azilu nakon odgovarajućeg veterinarskog tretmana, udomljavaće se u domaćinstva koja odredi Društvo za zaštitu životinja iz Požarevca.

Član 30

U Azilu će se odrediti poseban prostor za čuvanje životinja - kućnih ljubimaca, koje držaoci ostavljaju na čuvanje, uz plaćanje usluga prema cenovniku koje odredi nadležna služba komunalnog preduzeća koje obavlja ove poslove.

Član 31

U slučaju da životinja ugine u Azilu, obavezno je utvrditi uzrok uginuća.

Leševi uginulih životinja moraju se uništiti na neškodljiv način i sahraniti na jedan od propisanih načina (Jama, grobnica ili spaljivanje).

VI GOLUBOVI

Član 32

Golubovi se mogu držati u porodičnim stambenim zgradama u posebno izgrađenim objektima na tavanu ili terasi, pod uslovom da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina.

Golubovi se mogu držati i u dvorištu porodične stambene zgrade, u posebno izgrađenim objektima, pod uslovom da su udaljeni najmanje 10m od regulacione linije stambenih objekata i objekata za snabdevanje vodom.

Član 33

Golubovi se mogu držati u stalnim ili privremenim objektima.

Za držanje više od 10 golubova, moraju se izgraditi stalni objekti, a za držanje do 10 golubova, mogu se izgraditi i privremeni objekti, kao što je kavez od dasaka, žice ili sličnog materijala.

Podovi stalnih i privremenih objekata za držanje golubova, moraju biti izgrađeni od nepropustljivog materijala sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće i vode u kanalizaciju ili đubrište.

Stalni i privremeni objekti za držanje golubova, moraju biti ograđeni, moraju se redovno čistiti i po potrebi, a najmanje dva puta godišnje dezinfikovati.

Član 34

U zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade golubovi se mogu držati samo ukoliko postoji saglasnost korisnika zajedničkog dvorišta.

VII PČELE

Član 35

Pčelinjaci do 10 košnica ili do 50 mikro košnica mogu se držati u dvorištu porodične stambene zgrade, s tim što moraju biti udaljeni najmanje 10m od regulacione linije stambenih objekata, objekata za držanje životinja i objekata za snabdevanje vodom.

Pčelinjaci sa preko 10 košnica mogu se postavljati, odnosno držati samo tako da su udaljeni najmanje 50m od javnih puteva i stambenih zgrada u susedstvu.

Pčelinjaci iz prethodnog stava, na paši, moraju imati vidno istaknuto ime i prezime i punu adresu držaoca pčela, a košnice moraju biti obeležene rednim brojem.

U gradovima Požarevcu i Kostolcu, pčele se ne mogu držati u prostoru, odnosno ulicama definisanim u članu 4. ove odluke.

VIII MERE ZABRANE

Član 36

Zabranjeno je:

1. Držanje pasa koji lajanjem ili zavijanjem ometaju mir u stambenoj zgradi i susedstvu;

2. Držanje pasa i mačaka na balkonima, terasama, zajedničkim dvorištima i prostorijama (tavanima i sl.) stambenih zgrada;

3. Uvođenje psa i mačaka u javne prostorije i sredstva javnog saobraćaja, javna kupališta i šetališta ili na druga javna mesta na kojima se okuplja veliki broj građana;

4. Puštanje pasa sa povodnika u parkovima, na drugim javnim i zelenim površinama, osim ako su određeni i obeleženi za tu svrhu;

5. Držanje golubova na terasama, balkonima, lođama i zajedničkim terasama stambenih zgrada;

6. Zlostavljanje životinja;

7. Organizovanje borbi životinja i učešće životinja u tim borbama;

8. Napuštanje životinja;

9. Ubijanje životinja, osim u slučajevima određenim odredbama ove odluke;

10. Ostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova;

11. Huškanje jedne životinje na drugu;

12. Šišanje pasa u parkovima i drugim javnim površinama.

IX NADZOR

Član 37

Nadzor nad primenom i sprovođenjem odredaba ove odluke vrši nadležni organ za poslove komunalne i veterinarske inspekcije i komunalna policija.

Član 38

Organ nadležan za poslove komunalne inspekcije rešenjem će zabraniti držanje životinja u broju većem od propisanog i na području na kojem je to zabranjeno ovom odlukom, kao i u slučajevima iz člana 36. stav 1. tačka 7. ove odluke.

Član 39

Organi iz člana 37. ove odluke, ovlašćeni su da držaocima životinja rešenjem nalože da nedostatke i nepravilnosti u pogledu uslova i načina držanja i zaštite životinja, propisanih ovom odlukom, otklone u primerenom roku.

Ukoliko držalac životinja ne postupi po rešenju iz prethodnog člana, organ nadležan za poslove komunalne inspekcije, odnosno veterinarske inspekcije, donosi rešenje o zabrani držanja životinja.

X KAZNENE ODREDBE

Član 40

Novčanom kaznom od 5.000,00 - 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. Drži životinje protivno odredbama ove odluke;

2. Ne obeleži zelene površine za puštanje pasa (član 16. stav 2);

3. Postupi protivno odredbama iz članova 22-26. i članova 27-31.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 500,00 - 25.000,00 dinara.

Član 41

Novčanom kaznom od 500,00 - 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. Drži kopitare, papkare, živinu, pernatu divljač i kuniće u prostoru koji je zabranjen za držanje ovih životinja, član 4. ove odluke;

2. Drži kopitare, papkare, živinu, pernatu divljač i kuniće, protivno uslovima iz čl. 5-8. ove odluke;

3. Drži pse i mačke, protivno uslovima iz člana 11. ove odluke;

4. Ne izvrši vakcinaciju psa, član 10. stav 3;

5. Drži više pasa i mačaka, protivno članu 11. stav 1. ove odluke;

6. Drži podmladak pasa i mačaka, suprotno članu 11. stav 2. ove odluke;

7. U zajedničkom stanu i zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade drži pse i mačke bez saglasnosti sustanara, odnosno korisnika zajedničkog dvorišta, član 12. i 14. ove odluke;

8. U dvorištu porodične stambene zgrade drži psa protivno uslovima iz člana 13. ove odluke:

9. Pas pri izvođenju ili kretanju uplaši, obori, ujede ili na drugi način povredi treće lice;

10. Ne postupi po odredbama članova 18, 19. i 20. ove odluke;

11. Drži golubove protivno članu 32. ove odluke;

12. Drži golubove protivno članu 33. ove odluke;

13. Drži golubove u zajedničkom dvorištu porodične stambene zgrade bez saglasnosti korisnika zajedničkog dvorišta (član 34. ove odluke);

14. Drži pčele protivno članu 35. ove odluke;

15. Postupi protivno merama zabrane iz člana 36. ove odluke.

Član 42

Novčanom kaznom od 500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje:

1. Izvodi psa bez kratkog povodnika, član 15.;

2. Izvodi psa bez zaštitne korpe na njušci, član 15.;

3. Pušta psa da se slobodno kreće protivno odredbama člana 16. ove odluke:

4. Ne očisti javne površine koje pas zagadi prilikom izvođenja član 17. stav 1.;

5. Ne očisti i ne opere, a po potrebi i ne dezinfikuje zajedničko stepenište ili druge zajedničke prostorije koje životinja uprlja, član 17. stav 2.;

6. Huška jednu životinju na drugu;

7. Šišanje psa u parkovima i na drugim javnim površinama.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 43

Preduzeće kome je povereno održavanje zelenih površina u gradovima Požarevcu i Kostolcu, dužno je da izvrši obeležavanje zelenih površina na kojima se psi mogu puštati (član 16. ove odluke) u roku od 3 meseca, od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 44

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o držanju domaćih životinja na području gradova Požarevca i Kostolca ("Sl. glasnik opštine Požarevac", br. 8/2001).

Član 45

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".