ODLUKA
O NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA POVLAŠĆENU ILI BESPLATNU VOŽNJU ZA KORISNIKE SA TERITORIJE GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 13/2012)

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuje ostvarivanje prava na povlašćenu ili besplatnu vožnju za učenike srednjih škola, studente viših škola i fakulteta, lica preko 65 godina života, članova socijalno humanitarnih organizacija, članova udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Član 2

Pravo na regresiranje dela troškova povratnog prevoza od mesta stanovanja do srednje škole u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Smedereva ostvaruju učenici srednjih škola grada Smedereva, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva za relaciju dužu od jednog kilometra.

Gradsko veće grada Smedereva odlučuje o visini učešća u delu troškova grada Smedereva za prevoz korisnika iz stava 1. ovog člana za školsku godinu.

Srednje škole dostavljaju Prevozniku i Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo spisak učenika putnika.

Spisak sadrži: naziv škole, ime i prezime učenika i relaciju na kojoj putuju.

Član 3

Pravo na mesečno regresiranje dela troškova povratnog prevoza od mesta stanovanja do više škole ili fakulteta na relaciji Smederevo-Beograd-Smederevo, ostvaruju studenti koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Pravo na regresiranje dela troškova povratnog prevoza četiri puta mesečno u dane vikenda od mesta stanovanja do više škole ili fakulteta na relaciji Smederevo-Kragujevac-Smederevo, Smederevo-Niš-Smederevo i Smederevo-Novi Sad-Smederevo, ostvaruju studenti koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Gradsko veće grada Smedereva odlučuje o visini učešća u delu troškova grada Smedereva za prevoz korisnika iz stava 1. i stava 2. ovog člana za školsku godinu.

Na osnovu potvrde ili indeksa sa fakulteta o upisu godine, studentima se izdaje potvrda u Odeljenju za javne službe, na osnovu koje prevoznik izdaje mesečnu odnosno kartu četiri puta mesečno u dane vikenda istom.

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za finansije Gradske uprave grada Smedereva svakog meseca dostavi uz fakturu overen i pečatiran spisak korisnika prava iz ovog člana.

Član 4

Pravo na besplatan povratni prevoz ostvaruju lica preko 65 godina koja imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, sa primanjima ispod 15.000,00 dinara, a sa primanjima preko 15.000,00 dinara ostvaruju pravo na regresiranje dela troškova na osnovu prijavljivanja u Mesnim zajednicama.

Gradsko veće grada Smedereva odlučuje o visini učešća u delu troškova grada Smedereva za regresirani prevoz lica starijih od 65 godina.

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za finansije Gradske uprave grada Smedereva svakog meseca dostavi uz fakturu overen i pečatiran spisak korisnika prava iz ovog člana.

Član 5

Pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Smedereva, sa pratiocem ostvaruju članovi socijalno-humanitarnih organizacija kod kojih je u toku života zbog oboljenja ili povrede došlo do gubitka pojedinih telesnih funkcija sa utvrđenim telesnim invaliditetom od 90-100% ili psihičkih funkcija (mentalno nedovoljno razvijena lica) zbog čega to lice nije u mogućnosti da samostalno obavlja aktivnosti svakodnevnog života, uključujući i slepa lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Pratilac korisnika iz stava 1. ovog člana može koristiti svoje pravo samo kada je u pratnji korisnika besplatnog prevoza.

Identifikaciona legitimacija za ostvarivanje prava za lica iz ovog člana koju izdaje ovlašćeni prevoznik sadrži relaciju, ime i prezime korisnika, a u daljem tekstu pored imena korisnika i tekst sledeće sadržine "i za pratioca korisnika".

Član 6

Pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Smedereva, bez pratioca ostvaruju članovi socijalno-humanitarnih organizacija kod kojih je u toku života zbog oboljenja ili povrede došlo do gubitka pojedinih telesnih funkcija sa utvrđenim telesnim invaliditetom od 60-90%, slabovida i gluva lica koja imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Član 7

Članovi socijalno humanitarnih organizacija sa utvrđenim invaliditetom manjim od 60% nemaju pravo na besplatan prevoz.

Član 8

Pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Smedereva ostvaruju članovi udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata su dužna da Odeljenju za javne službe dostave spisak korisnika besplatnog prevoza sa relacijom na kojoj putuju, koji će biti osnov za sprovođenje postupka javne nabavke za izbor prevoznika.

Član 9

Socijalno humanitarne organizacije su dužne da Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo dostave spisak korisnika besplatnog prevoza, rešenja Invalidske komisije o stepenu invalidnosti, nalaz lekara odgovarajuće specijalnosti sa utvrđenom vrstom invaliditeta za svakog korisnika kao i relaciju na kojoj putuje.

Na osnovu dostavljene dokumentacije iz stava 1. ovog člana, Odeljenje za javne službe sačiniće konačan spisak korisnika iz članova 5. i 6. ove Odluke koji će biti osnov za sprovođenje postupka javne nabavke za izbor prevoznika.

Član 10

Prevoznik je u obavezi da Odeljenju za javne službe Gradske uprave grada Smedereva svakog meseca dostavi uz fakturu overen i pečatiran spisak korisnika prava iz ove Odluke.

Član 11

Lica iz članova 2., 3., 4., 5., 6. i 8. ove Odluke pravo na prevoz ostvaruju samo po jednom osnovu.

Član 12

Sredstva za ostvarivanje prava na povlašćenu ili besplatnu vožnju po ovoj Odluci obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva.

Izbor pružaoca usluge za svaku kategoriju korisnika prevoza sprovešće se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Po sprovedenom postupku o izboru korisnika prevoza iz ove Odluke, Grad Smederevo zaključuje ugovor kojim se bliže i preciznije uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana na koji prethodno mišljenje daje Gradsko javno pravobranilaštvo.

Član 13

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o načinu ostvarivanja i korišćenja prava na besplatnu i povlašćenu vožnju ("Službeni list grada Smedereva", broj 1/2011).

Član 14

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva", a primenjivaće se od 01. januara 2013. godine.