ODLUKA
O OSTVARIVANJU FINANSIJSKE POMOĆI TRUDNICAMA I PORODILJAMA GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 13/2012)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo na ostvarivanje finansijske pomoći trudnicama i porodiljama grada Smedereva kao poseban vid podsticaja rađanja dece.

Član 2

Pravo na ostvarivanje finansijske pomoći ostvaruje trudnica ukoliko ona ili njen bračni drug imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva najmanje godinu dana pre dana stupanja na snagu ove Odluke, i da je u trenutku podnošenja zahteva kod trudnice utvrđen najmanje 3. mesec graviditeta od strane nadležne zdravstvene ustanove sa teritorije grada Smedereva.

Član 3

Zahtev za ostvarivanje ovog prava podnosi se Odeljenju za javne službe Gradske uprave grada Smedereva.

Uz podneti zahtev neophodno je priložiti sledeća dokumenta:

- uverenje o prebivalištu

- uverenje nadležne zdravstvene ustanove o utvrđenom graviditetu

- popunjen obrazac O2 kojim se dokazuje da ukupni mesečni prihod po članu porodice ostvaren u periodu od tri meseca koji prethodi mesecu u kojem je podnet zahtev ne iznosi više od 10.000,00 dinara.

Na osnovu podnetog zahteva i priložene dokumentacije Rešenje donosi načelnik Odeljenja za javne službe Gradske uprave grada Smedereva.

O žalbi na Rešenje Odeljenja za javne službe Gradske uprave grada Smedereva odlučuje Gradsko veće grada Smedereva.

Član 4

Finansijska pomoć trudnicama grada Smedereva isplaćuje se jednokratno u iznosu od 30.000,00 dinara uplatom preko JP PTT "Srbija" na kućne adrese preko Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Smedereva.

Član 5

Pravo na ostvarivanje finansijske pomoći ostvaruju porodilje za svako novorođeno dete pod uslovom da imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva i da su upisane u birački spisak grada Smedereva u trenutku rođenja deteta.

Član 6

Pravo na ostvarivanje finansijske pomoći porodilje ostvaruju na osnovu podataka kojima raspolaže Odeljenje za opštu upravu i mesne zajednice koje Odeljenju za javne službe Gradske uprave grada Smedereva po službenoj dužnosti dostavlja dnevni spisak novorođene dece sa izvodima iz matične knjige rođenih za iste, Potvrdu o biračkom pravu za majku, kao i kopiju Lične karte majke.

Ukoliko se majka porodila van teritorije grada Smedereva, ista podnosi zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć najkasnije do navršenih godinu dana života deteta, uz koji prilaže Izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete, otpusne liste za majku i dete nadležne zdravstvene ustanove gde se porodila, Potvrdu o biračkom pravu, kao i kopiju Lične karte porodilje.

U slučaju da se u trenutku ostvarivanja finansijske pomoći utvrdi da porodilja nije živa, da je napustila dete, da je lišena poslovne sposobnosti ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena da se neposredno brine o detetu, pravo na finansijsku pomoć umesto nje može da ostvari otac ili osoba koja se po pozitivnim zakonskim propisima neposredno brine o detetu o čemu se pored Izvoda iz matične knjige rođenih za dete, prilaže Potvrda o biračkom pravu, kopija Lične karte osobe koja se neposredno stara o detetu, kao i potvrda nadležne institucije kojom se potvrđuje neposredno staranje o detetu.

Član 7

Finansijska pomoć za porodilje iz člana 6. ove Odluke ostvaruje se jednokratno Zaključkom Gradonačelnika grada Smedereva isplatom na kućne adrese preko Odeljenja za finansije Gradske uprave grada Smedereva putem uputnice preko JP PTT "Srbija" u iznosu od 20.000,00 dinara.

Pored iznosa predviđenog stavom 1. ovog člana, grad Smederevo obezbeđuje i bebi paket za svako novorođeno dete.

Član 8

Iznos finansijske pomoći iz člana 4. ove Odluke usklađuje se u januaru svake godine sa prosečnim godišnjim rastom potrošačkih cena u Republici Srbiji na osnovu raspoloživih podataka Republičkog zavoda za statistiku, počev od 01. januara 2014. godine.

Iznos finansijske pomoći iz člana 7. ove Odluke usklađuje se u januaru svake godine sa prosečnim godišnjim rastom potrošačkih cena u Republici Srbiji na osnovu raspoloživih podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Član 9

Sredstva za ostvarivanje prava koja su predviđena ovom Odlukom obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva.

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o roditeljskom dodatku za novorođenu decu ("Službeni list opštine Smederevo", broj 15/2007 i 9/2009 - dr. Odluka).

Ostvarivanje prava na finansijsku pomoć trudnicama grada Smedereva će se primenjivati od 1. januara 2013. godine.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".