ODLUKA

O POSLOVNOM PROSTORU ČIJI JE KORISNIK GRAD SMEDEREVO

("Sl. list grada Smedereva", br. 5/2009 i 13/2012)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se način, uslovi i postupak davanja u zakup i ustupanja na korišćenje poslovnog prostora čiji je korisnik grad Smederevo (u daljem tekstu: poslovni prostor).

Član 2

Poslovni prostor može se dati na korišćenje i u zakup.

O davanju na korišćenje, odnosno u zakup, kao i o otkazu ugovora o davanju na korišćenje, odnosno u zakup i stavljanju hipoteke na poslovni prostor odlučuje gradonačelnik grada Smedereva (u daljem tekstu: gradonačelnik), uz saglasnost Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije.

Član 3

Poslovni prostor može se dati na korišćenje javnim preduzećima i ustanovama za obavljanje njihove delatnosti.

Član 4

Poslovni prostor može se dati u zakup:

1. prikupljanjem pismenih ponuda

2. javnim nadmetanjem.

Izuzetno, poslovni prostor može se dati u zakup i neposrednom pogodbom u slučajevima predviđenim ovom Odlukom.

Član 5

Poslovni prostor koji je nacionalizovan izdaje se u zakup na period od 1 (jedne) godine.

Poslovni prostor koji nije obuhvaćen stavom 1. ovog člana izdaje se u zakup na period do 5 (pet) godina.

II POSTUPAK IZDAVANJA U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA  

Član 6

Gradonačelnik donosi odluku o sprovođenju postupka izdavanja u zakup poslovnog prostora prikupljanjem pismenih ponuda, javnim nadmetanjem ili neposrednom pogodbom.

Član 7

Postupak izdavanja u zakup poslovnog prostora sprovodi Komisija za poslovni prostor (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje načelnik Gradske uprave.

Komisija se sastoji od predsednika i dva člana. Predsednik i članovi Komisije imaju zamenike.

Komisija je obavezna da, pre objavljivanja oglasa, pribavi mišljenje Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo o delatnosti koja se može obavljati u poslovnom prostoru koji se izdaje u zakup.

Član 8

Oglas za izdavanje poslovnog prostora u zakup objavljuje se u sredstvima javnog informisanja i na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Smedereva.

Pravo učešća po oglasu imaju sva pravna i fizička lica, izuzev:

- lica koji su u nekom od prethodnih postupaka ponudila, odnosno izlicitirala najviši iznos zakupnine, a potom odustala od zaključenja ugovora o zakupu ili ugovor otkazala pre isteka ugovorenog roka, u roku od godinu dana od dana odustanka od zaključenja ugovora, odnosno od dana otkaza ugovora i

- lica (zakupci i korisnici) koja nisu izmirila dugovanja po osnovu zakupa, odnosno korišćenja poslovnog prostora čiji je korisnik grad Smederevo.

Rok za podnošenje pismenih ponuda, odnosno prijava za javno nadmetanje ne može biti kraći od 8 (osam) dana od dana objavljivanja oglasa.

Član 9

Oglas sadrži:

- podatke o poslovnom prostoru koji se izdaje u zakup (ulicu i broj, površinu i dr.),

- vrstu delatnosti koja se može obavljati,

- period na koji se prostor izdaje u zakup,

- naznačenje da se poslovni prostor izdaje u zakup u viđenom stanju,

- početni mesečni iznos zakupnine bez PDV-a,

- naznačenje da će se na mesečni iznos zakupnine koju ponudilac ponudi obračunati porez na dodatu vrednost,

- naznačenje ko ima pravo da podnese ponudu, odnosno prijavu po oglasu,

- sadržinu ponude, odnosno prijave,

- visinu kaucije i račun na koji se kaucija uplaćuje,

- kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača,

- rok za podnošenje ponuda, odnosno prijava za javno nadmetanje,

- naziv Komisije kojoj se dostavljaju ponude odnosno prijave,

- datum, vreme i mesto održavanja javnog nadmetanja, odnosno otvaranja pismenih ponuda,

- naznačenje da su podnosioci prijava, odnosno njihovi punomoćnici dužni da na javno nadmetanje ponesu ličnu kartu ili pasoš, a punomoćnici i overeno punomoćje za lice koje zastupa podnosioca prijave i

- posebne uslove za izdavanje u zakup.

Član 10

Cene zakupa utvrđene Odlukom o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo su početne cene za izdavanje u zakup poslovnog prostora.

Član 11

Iznos kaucije utvrđuje se u visini dve početne mesečne zakupnine za poslovni prostor koji se izdaje u zakup.

Podnosilac ponude, odnosno prijave jemči kaucijom da će se zaključiti ugovor o zakupu, ukoliko njegova ponuda u postupku po oglasu bude utvrđena kao najpovoljnija.

Kaucija se uplaćuje na račun Skupštine grada Smedereva, a dokaz o izvršenoj uplati dostavlja se prilikom podnošenja pismene ponude, odnosno prijave za javno nadmetanje.

Podnosiocu ponude, odnosno prijave čija je ponuda prihvaćena iznos položene kaucije uračunava se u zakupninu.

Pravo na povraćaj kaucije gubi podnosilac ponude, odnosno prijave čija je ponuda prihvaćena, ako u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema poziva zakupodavca ne zaključi ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Podnosiocu ponude, odnosno prijave čija ponuda nije prihvaćena, kaucija se vraća u roku od 5 (pet) dana od dana donošenja odluke gradonačelnika o izdavanju u zakup poslovnog prostora najpovoljnijem ponuđaču.

Član 12

Pismene ponude, odnosno prijave za javno nadmetanje podnose se Komisiji u zatvorenim kovertama sa naznakom "Ponuda za zakup poslovnog prostora", odnosno "Prijava za javno nadmetanje za zakup poslovnog prostora".

Ponuda, odnosno prijava treba da sadrži:

- podatke o podnosiocu ponude, odnosno prijave,

- delatnost (u skladu sa namenom iz oglasa) koja će se obavljati u poslovnom prostoru,

- naznaku poslovnog prostora za koji se podnosi ponuda, odnosno prijava (ukoliko je oglas raspisan za veći broj poslovnih prostora),

- dokaz o uplati kaucije,

- dokaz da je podnosilac ponude, odnosno prijave za javno nadmetanje izmirio zakupninu, ukoliko je već zakupac poslovnog prostora čiji je korisnik grad Smederevo.

Ponuda za zakup poslovnog prostora treba da sadrži i ponuđeni mesečni iznos zakupnine izražen fiksno u dinarima.

Član 13

Po isteku roka za prikupljanje pismenih ponuda, odnosno za podnošenje prijava za javno nadmetanje, ne mogu se podnositi nove ponude i prijave, niti menjati i dopunjavati ponude posle tog roka.

Ponude, odnosno prijave koje su podnete posle određenog roka, kao i nepotpune ponude, odnosno prijave, ne uzimaju se u obzir prilikom odlučivanja.

Član 14

Komisija sprovodi postupak po oglasu najkasnije u roku od 10 (deset) dana od dana isteka roka za podnošenje ponuda, odnosno prijava po oglasu.

U postupku izdavanja u zakup poslovnog prostora vodi se zapisnik koji potpisuju predsednik i članovi Komisije.

1. Prikupljanje pismenih ponuda

Član 15

Komisija utvrđuje da li su ponude dostavljene u zatvorenim kovertama, broj i blagovremenost prispelih ponuda i pristupa otvaranju ponuda.

Član 16

Posle otvaranja pismenih ponuda, Komisija pojedinačno razmatra svaku ponudu i u skladu sa uslovima iz oglasa utvrđuje najpovoljniju ponudu učesnika oglasa.

Član 17

Najpovoljnija pismena ponuda će se utvrditi ako su na oglas podnete najmanje 2 (dve) ponude u roku i u skladu sa uslovima oglasa.

Kriterijum kojim se Komisija rukovodi prilikom predlaganja najpovoljnijeg ponuđača je visina ponuđene zakupnine izražene isključivo u fiksnom iznosu.

Ukoliko se u postupku otvaranja ponuda utvrdi da su dva ili više ponuđača dali identičnu ponudu, Komisija će ponuđačima čije su ponude identične dati mogućnost da daju nove ponude koje nominalno ne mogu biti niže od prethodno date ponude i na taj način izvršiti izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Po utvrđivanju najpovoljnijeg ponuđača Komisija dostavlja predlog gradonačelniku koji donosi konačnu odluku o zakupcu poslovnog prostora.

Ukoliko učesnik koji je ponudio najviši mesečni iznos zakupnine, odustane od zakupa poslovnog prostora, postupak će se ponoviti.

2. Javno nadmetanje

Član 18

Pre početka javnog nadmetanja, Komisija utvrđuje da li su prijave za javno nadmetanje dostavljene u zatvorenim kovertama, broj i blagovremenost prispelih prijava.

Nakon toga, Komisija pristupa otvaranju prijava i utvrđuje da li su prijave podnete u skladu sa uslovima iz oglasa.

Član 19

Javno nadmetanje održava se u mestu i vremenu koje je određeno oglasom.

Komisija pre početka javnog nadmetanja utvrđuje identitet podnosilaca prijava, odnosno njihovih punomoćnika uvidom u lična dokumenta (ličnu kartu, pasoš).

Komisija nakon toga saopštava:

- broj i blagovremenost prispelih prijava,

- imena fizičkih lica, odnosno nazive pravnih lica koja su ispunila uslove za učešće na javnom nadmetanju,

- imena fizičkih lica, odnosno nazive pravnih lica koja nisu ispunila uslove za učešće na javnom nadmetanju,

- ko je od podnosioca prijava lično prisutan,

- ko od lica koja su prisutna ima ovlašćenje da u ime i za račun podnosioca prijave preduzima radnje u postupku javnog nadmetanja.

Član 20

Javno nadmetanje može se održati ako su prijavljena i prisutna najmanje 3 (tri) učesnika koja su uredno podnela prijavu, odnosno njihovi punomoćnici.

Podnosioci nepotpunih i neblagovremenih prijava ne mogu učestvovati na javnom nadmetanju.

Član 21

Javno nadmetanje počinje objavljivanjem početnog iznosa mesečne zakupnine za konkretni poslovni prostor.

Komisija zatim poziva učesnike na nadmetanje o visini zakupnine.

Javno nadmetanje se završava kada se posle najvećeg postignutog iznosa, po trećem pozivu Komisije, ne javi učesnik javnog nadmetanja sa većim iznosom.

Komisija nakon toga konstatuje koji je najviši ponuđeni iznos i ime ponuđača.

Po okončanju postupka javnog nadmetanja, Komisija dostavlja predlog gradonačelniku koji donosi konačnu odluku o zakupcu poslovnog prostora.

Ukoliko učesnik koji je ponudio najviši mesečni iznos zakupnine, odustane od zakupa poslovnog prostora, postupak javnog nadmetanja će se ponoviti.

Član 22

Ako učesnik javnog nadmetanja - zakupac izabran od gradonačelnika želi da unapred uplati izlicitirani ugovoreni iznos zakupnine za period od godinu dana, isti iznos biće umanjen za 10%.

Ukoliko u toku trajanja zakupnog perioda zakupac otkaže ugovor nema pravo na povraćaj uplaćenih sredstava.

Neposredna pogodba

Član 23

Neposrednom pogodbom može se dati u zakup poslovni prostor koji ni posle dva javna nadmetanja odnosno prikupljanja pismenih ponuda nije izdat u zakup.

Cenu zakupa poslovnog prostora u slučajevima iz stava 1. određuje gradonačelnik u skladu sa Odlukom o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo, s tim da ugovorena cena ne može biti manja od 50% od cene propisane Odlukom.

Poslovni prostor može se dati u zakup neposrednom pogodbom zakupcu kome je ugovor o zakupu prestao usled rušenja poslovne prostorije radi privođenja zemljišta nameni, pri čemu cenu zakupa utvrđuje gradonačelnik u svakom konkretnom slučaju.

U izuzetnim slučajevima, gradonačelnik može doneti odluku da poslovni prostor izda u zakup neposrednom pogodbom i bez prethodno sprovedenog postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda, ukoliko proceni da postoji opravdan interes za grad Smederevo.

Cenu zakupa u slučajevima iz stava 4. utvrđuje gradonačelnik u svakom konkretnom slučaju, s tim da ista ne može biti manja od cene propisane Odlukom o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo.

Član 24

Poslovni prostor se izdaje u zakup neposrednom pogodbom i u slučajevima:

- kada zakupac prestane da obavlja delatnost usled smrti ili odlaska u penziju, a zaključenje ugovora traži bračni drug, dete ili roditelj zakupca radi obavljanja iste delatnosti,

- kada zakupac - fizičko lice zatraži prenos prava zakupa na privredno društvo čiji je osnivač ili kada osnivač privrednog društva, zbog brisanja istog iz registra nadležnog organa, zatraži prenos zakupa sa privrednog društva na osnivača, kao fizičko lice,

- kada je kod zakupca - pravnog lica došlo do određenih statusnih promena: spajanja, pripajanja i u slučaju podele, pod uslovom da postoji saglasnost pravnih lica nastalih podelom, a zaključenje ugovora traži sukcesor zakupca, pod uslovom da je dotadašnji zakupac poslovnog prostora (preciziran u prethodnim alinejama) izmirio sve obaveze utvrđene ugovorom o zakupu (zakupninu i režijske troškove).

U slučajevima iz stava 1. ovog člana, primenjivaće se cena zakupa utvrđena prethodnim ugovorom o zakupu poslovnog prostora.

III ZAKLJUČENJE UGOVORA, PRAVA I OBAVEZE UGOVORNIH STRANA I PRESTANAK UGOVORA

Član 25

Ugovor o korišćenju, odnosno zakupu poslovnog prostora sadrži:

- ugovorne strane,

- datum i mesto zaključenja ugovora,

- podatke o poslovnom prostoru,

- vreme na koje se ugovor zaključuje,

- delatnost koja će se obavljati u poslovnom prostoru,

- visinu zakupnine, rok i način plaćanja zakupnine, osim ako se poslovni prostor daje na korišćenje bez naknade,

- sredstva obezbeđenja,

- prava i obaveze ugovornih strana,

- odredbe o prestanku ugovora i

- potpis ugovornih strana.

Član 26

Ugovor o korišćenju, odnosno zakupu poslovnog prostora zaključuje gradonačelnik.

Ugovor o korišćenju, odnosno zakupu poslovnog prostora zaključuje se na određeno vreme.

Član 27

Zakupac, odnosno lice kome je poslovni prostor dat na korišćenje obavezan je da:

- koristi poslovni prostor u skladu sa namenom koja je utvrđena ugovorom;

- poslovni prostor ne izdaje u podzakup odnosno ustupa na korišćenje;

- u određenom roku plaća zakupninu;

- snosi troškove osiguranja, tekućeg održavanja, hitnih intervencija, korišćenja zajedničkih prostorija i komunalnih usluga;

- sprovede obavezne mere protivpožarne zaštite;

- čuva i održava uređaje, aparate i drugu opremu koja se nalazi u poslovnom prostoru;

- preda poslovni prostor po isteku vremena korišćenja odnosno zakupa u ispravnom stanju;

- nadoknadi štetu nastalu u poslovnom prostoru i opremi koja mu je predata na korišćenje, nastalu za vreme trajanja ugovora, njegovom krivicom.

Član 28

Zakupac ne može vršiti adaptaciju poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti zakupodavca.

Svi troškovi adaptacije zakupljene nepokretnosti izvršene u skladu sa stavom 1. ovog člana padaju na teret zakupca.

Član 28a

Zakupodavac može po zahtevu zakupca odobriti izvođenje radova koji imaju karakter investicionog održavanja na zakupljenoj nepokretnosti, prema uobičajenim standardima i važećim propisima u oblasti građevinarstva.

Izveštaj o postojećem stanju nepokretnosti, sa opisom, predmerom i predračunom planiranih radova, treba da izradi Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP, sa kojom zakupodavac treba da zaključi ugovor o poslovnoj saradnji, s tim da troškove izrade ove dokumentacije snosi zakupac.

Zakupac je u obavezi da se tokom izvođenja radova odobrenih od strane zakupodavca, u postupku opisanom u stavu 2. ovog člana, pridržava odobrenog opisa, predmera i predračuna, kao i da u slučaju odstupanja od odobrenih radova na investicionom održavanju poslovnog prostora u svakom pojedinačnom slučaju od zakupodavca traži odobrenje za to odstupanje.

Radovi na investicionom održavanju izvršeni suprotno stavu 3. ovog člana, kao i radovi koji prevazilaze uobičajene standarde za tu vrstu radova, neće se priznati zakupcu.

Nakon izvođenja radova uz saglasnost zakupodavca na način i u postupku opisanom u ovom članu, zakupac je u obavezi da zakupodavcu podnese zahtev za priznavanje troškova investicionog održavanja poslovnog prostora, uz koji se kao dokaz dostavljaju računi, s tim da iznos uloženih sredstava mora biti verifikovan od strane Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo JP, koja će proceniti vrednost, kvalitet i standard izvedenih radova i ukupnog stanja nepokretnosti, u odnosu na izveštaj o postojećem stanju, opis, predmer i predračun planiranih radova odobrenih od strane zakupodavca.

Zakupac koji je uz saglasnost zakupodavca u investiciono održavanje u poslovni prostor, u smislu ovog člana, uložio sopstvena sredstva, ima pravo na umanjenje zakupnine u iznosu od najviše 50 % od mesečne zakupnine, za period koji odgovara visini uloženih sredstava, bez mogućnosti priznavanja svojinskih prava na poslovnom prostoru po osnovu ulaganja sredstava. Odluku o umanjenju zakupnine donosi gradonačelnik grada Smedereva uz prethodnu saglasnost Gradskog veća grada Smedereva.

Izuzetno od stava 6. ovog člana, a na osnovu posebno obrazložene odluke, Gradsko veće grada Smedereva iznos zakupnine može umanjiti i za veći procenat.

Član 29

Ugovor o zakupu, odnosno ustupanju na korišćenje poslovnog prostora produžiće se nakon isteka ugovorenog roka ukoliko je zakupac odnosno korisnik uredno izvršavao ugovorne obaveze i podneo zahtev za produženje ugovora.

Član 30

Ugovor o korišćenju odnosno zakupu poslovnog prostora može prestati:

- istekom roka na koji je zaključen,

- raskidom ugovora,

- otkazom,

- na osnovu zakona.

Član 31

Ugovorne strane mogu raskinuti ugovor ako se zbog promenjenih okolnosti, koje se nisu mogle predvideti u trenutku zaključenja ugovora, ne može ostvariti svrha ugovora.

Član 32

Zakupodavac, odnosno ugovorna strana koja je dala poslovni prostor na korišćenje, može otkazati ugovor iz sledećih razloga:

- ako zakupac ne plati zakupninu ni u roku od 15 (petnaest) dana pošto ga je zakupodavac pozvao na plaćanje;

- ako zakupac odnosno korisnik ne koristi poslovni prostor ili ga ne koristi u skladu sa ugovorom utvrđenom namenom;

- ako zakupac odnosno korisnik izdaje u podzakup ili na drugi način ustupa na korišćenje poslovni prostor;

- ako zakupac odnosno korisnik ne izvrši ugovorenu adaptaciju, rekonstrukciju ili sanaciju, ili iste izvrši bez potrebne saglasnosti;

- ako zakupac odnosno korisnik ne vrši održavanje poslovnog prostora u skladu sa ugovorom;

- ako zakupac odnosno korisnik svojom krivicom izazove propast ili oštećenje poslovnog prostora i ne izvrši sanaciju istog u određenom roku;

- ako zakupac odnosno korisnik ne izvršava druge obaveze predviđene ugovorom o zakupu poslovnog prostora.

Član 33

Ugovor o zakupu, odnosno korišćenju poslovnog prostora prestaje na osnovu zakona:

- ako se po zaključenju ugovora utvrdi da treće lice ima neko pravo koje sasvim isključuje pravo zakupca na upotrebu poslovnog prostora i

- kada poslovni prostor bude uništen nekim slučajem više sile.

IV ZAKUPNINA I ZONE

Član 34

Skupština grada Smedereva donosi Odluku o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo.

Cena zakupa poslovnog prostora (izražena u din/m2) utvrđuje se u zavisnosti od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi i delatnosti koja se u prostoru obavlja.

Zakupnina se plaća do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Ukoliko je u postupku davanja u zakup poslovnog prostora utvrđeno plaćanje zakupnine unapred za određeni period, zakupnina se plaća u skladu sa tim uslovom.

Član 35

Poslovni prostor u državnoj svojini čiji je korisnik grad Smederevo razvrstava se u 3 (tri) zone: ekstra zona, prva zona i druga zona.

EKSTRA ZONA

Ekstra zona obuhvata poslovni prostor u ulicama Kralja Petra I, Trg Republike, Njegoševa, Slobode, Dimitrija Davidovića, Karađorđev dud, 17. oktobra, Trg Nikole Krge, Radosava Mirkovića, Knez Mihajlova, Karađorđeva, dr Jovana Cvijića i Stevana Nemanje.

PRVA ZONA

Prva zona obuhvata poslovni prostor koji se nalazi unutar granica:

Sa severa reka Dunav;

Sa istoka: obala Marine, nadvožnjak, železnička pruga pored FŽV "Želvoz" do Ulice Lovćenske, Lovćenskom do Ulice 16. oktobar, Partizanskom do Sremske, Sremskom do Ulice Đure Daničića, Đure Daničića do južne granice Sportskog centra;

Sa juga: Ulicom vojvode Stepe, Jovana Krajišnika, Mome Ardelića do Ulice dr Jovana Cvijića, Prote Mateje Nenadovića do Ulice Lukijana Mušickog;

Sa zapada: Ulica Lukijana Mušickog seče Ulicu Knez Mihajlovu, ide Ulicom Redutska, zatim granicom Mesne zajednice Donji grad do Ulice izletničke, seče Ulicu Karađorđevu i kroz ulaz za Veslački klub izlazi na Dunav.

DRUGA ZONA

Druga zona obuhvata poslovni prostor koji se nalazi van granica prve zone.

V SLUŽBENE ZGRADE I PROSTORIJE

Član 36

Poslovni prostor koji za rad koriste organi grada su službene zgrade i prostorije.

Član 37

Službene zgrade i prostorije za rad organa grada utvrđuje i raspoređuje gradonačelnik grada Smedereva.

Član 38

Gradonačelnik grada Smedereva obavezan je da godišnje, u pismenoj formi, obaveštava Skupštinu grada Smedereva o svim radnjama preduzetim po osnovu ove Odluke.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Ugovori o korišćenju, odnosno zakupu poslovnog prostora u državnoj svojini čiji je korisnik Opština Smederevo koji su zaključeni do stupanja na snagu ove Odluke uskladiće se sa odredbama iste i Odlukom o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor čiji je korisnik grad Smederevo.

Član 40

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o poslovnom prostoru čiji je korisnik Opština Smederevo ("Službeni list opštine Smederevo", broj 11/04, 13/07 i 2/08).

Član 41

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".